Nyhed
Læsetid: 4 min.

Institut: Usikkerhed om dødsdom kan krænke Said Mansours menneskerettigheder

Søndag bekræftede danske myndigheder, at den terrordømte og udviste Said Mansour er dømt til døden i Marokko. Den danske regering har en ’forventning’ om, at dommen ikke eksekveres – men det er for vagt, siger Institut for Menneskerettigheder
Så længe dødsdommen over Said Mansour ikke enten er omstødt eller forvandlet til en almindelig fængselsstraf, er der risiko for, at hans menneskerettigheder bliver krænket, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder.

Så længe dødsdommen over Said Mansour ikke enten er omstødt eller forvandlet til en almindelig fængselsstraf, er der risiko for, at hans menneskerettigheder bliver krænket, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder.

Rune Feldt

Indland
3. november 2020

Så længe dødsdommen over Said Mansour ikke enten er omstødt eller forvandlet til en almindelig fængselsstraf, er der risiko for, at hans menneskerettigheder bliver krænket. Den psykiske usikkerhed ved at sidde fængslet med en mulig dødsdom hængende over hovedet kan nemlig være en overtrædelse af Den Europæiske Menneskeretskonventions forbud mod tortur og umenneskelig behandling.

Sådan lyder vurderingen fra afdelingschef Christoffer Badse fra Institut for Menneskerettigheder, efter at danske myndigheder søndag har meddelt, at de nu har fået bekræftet fra marokkanske myndigheder, at Said Mansour er blevet dømt til døden.

Christoffer Badse henviser til en dom fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol (EMD) fra 1989, hvor domstolen fandt, at det ville være en overtrædelse af konventionen, hvis Storbritannien udleverede den tyske statsborger Jens Soering til USA, hvor han risikerede dødsstraf for et dobbeltmord.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Said Mansour

Den som sår vind - må høste storm.

Jannick Sørensen, Espen Bøgh, Henrik Andersen, Peter Hansen, Erik Fuglsang, Allan Bartroff og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Og vi, der nu sår vind, vil også høste storm.
Vi udleverer ikke mennesker til dødsdømme. Uanset hvem de er. Uanset hvor uønskede de er. Det gælder alles retssikkerhed. Og helt fundamentale humanitære principper vi ellers lovpriser. Som netop er dét der adskiller os - fra Terrorister. Det hedder Menneskerettighederne. Ikke "Menneskerettighedernekunforhvidevigodtkanlide". Apropos fratagelse af Statsborgerskaber uden domstoles indblanding.

Ib Gram-Jensen, Jette Kjældgaard, David Zennaro, Hans Larsen, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Marokko løber fra en aftale hvis landet eksekverer straffen,
Det tab af anseelse i Europa tror jeg ikke landet har råd til.

Vi får se om Danmark er blevet snydt af et land der ikke har henrettet siden 1993-

Jannick Sørensen, Danny Hedegaard og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Burde "vi" ikke få offentliggjort Inger Støjsbergs aftale så befolkningen har en mulighed til at vurder om IS direkte har løget for Folketinget og befolkningen eller om den aftale hun personlig handlede "hjem" ikke var noget værd - Det må føre til at sådanne aftaler ikke i fremtiden kan indgås.

Marie Vibe, Jette Kjældgaard, David Zennaro og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Dilemmaet er : Kan man beskytte en mand som måske er skyldig i terror også i sit fødeland med mange drab og landet som sådan har dødsstraf. Vores "helteland" USA har stadig dødsstraf..
Jeg går ikke ind for dødsstaf, men reelt set burde manden vide hvad det koster, hvis han selv er skyld i terror.

Bent Nørgaard, Lisbeth Glud, Jan Kauffmann, Hans Aagaard, Carsten Hansen, Estermarie Mandelquist og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg synes man bør begynde at tænke lidt mere på ofrene og deres efterladte i stedet for altid at dyrke gerningsmandens ve og vel!

Jannick Sørensen, Bent Nørgaard, Finn Sørensen, Gert Hansen, Jan Kauffmann, Hans Aagaard, Kim Houmøller, Henrik Andersen og Anne Nielsen anbefalede denne kommentar

@ Carsten Hansen,

"Marokko løber fra en aftale hvis landet eksekverer straffen, Det tab af anseelse i Europa tror jeg ikke landet har råd til."

Jeg undrer mig over, "hvilke tabt anseelse, Marokko ikke har råd til"?

Ser man på Marokko, så er det et benhård konge-diktatur, der bl.a. har underlagt sig Vest-Sahara, og hvor tortur er ganske udbredt.

Marokko har siden 1975 holdt den suveræne stat, Vest-Sahara, i et jerngreb. Man holder befolkningen, der pr tradition er fiskere, væk fra havet og i et jerngreb, medens Marokko udlejer fiskerettighederne til andre lande.

Bl.a. af denne grund er Marokko faktisk stærkt kritiseret af FN, der forlanger, at Marokko trækker sig tilbage fra Vest-Sahara. Videre har Marokko smidt FN-missionen ud af landet, og nægter samarbejde med FN.

I øvrigt var det ikke blot Inger Støjberg, der var i Marokko for at lave aftale, faktisk var Lars Løkke der forud, for at bane vejen for Inger Støjberg.

Jeg undrer mig i hvert fald over, at disse danske politikere overhovedet rejser til et sådan korrupt og diktatorisk styre med dette ry. Det viser i hvert fald mig, at der er noget galt i Danmark.

https://www.regeringen.se/rapporter/2020/06/manskliga-rattigheter-demokr...

Dorte Sørensen

Ja det er forfærdelig for ofrene og deres familier - men her er der tale om Danmark stadig skal være en retstat. Hvis landets skiftende regeringer er ligeglad med de indgående konventioner osv samt er begyndt at lave specielle love efter hvor folk bor osv. så er Danmark vel ikke længere en retstat - og er det det befolkningen og et flertal i Folketinget ønsker?

Marie Vibe, Ib Gram-Jensen, David Zennaro, Gert Romme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Gert Romme.

https://marokko.um.dk/da/om-marokko/

Marokko er ikke et problemfrit land, men søger samarbejde med bl.a. EU.
Det kan naturligvis skade at snyde andre gennem og misligholde aftaler.

Hans ve og vel bekymrer mig ikke så meget, at jeg ville foretrække, at Information også beskæftigede sig med den reelle terror i Europa: Frankrig, Østrig ...

Peter Hansen, Jannick Sørensen, Bent Nørgaard og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar

Dødsdommen er omstødt til 25 års fængsel.