Interview
Læsetid: 4 min.

Krænkelser i klassisk musik: »Før jeg vidste af det, var han i gang med at rive tøjet af mig«

Da Christian Dalsgaard, som i dag er 30 år, læste på musikkonservatoriet, blev han krænket af en etableret person, som han ellers brændte for at samarbejde med. Christian Dalsgaard er en af underskriverne på et opgør med sexisme og magtmisbrug i den klassiske musikverden
Christian Dalsgaard har sammen med 146 musikere, sangere og andre fra den klassiske musikverden skrevet under på et kort brev, hvor de tilkendegiver, at den klassiske musik »står sammen i ønsket om et opgør mod sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd«. Samtlige danske orkestre og ensembler har også tilkendegivet deres støtte til brevet.

Christian Dalsgaard har sammen med 146 musikere, sangere og andre fra den klassiske musikverden skrevet under på et kort brev, hvor de tilkendegiver, at den klassiske musik »står sammen i ønsket om et opgør mod sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd«. Samtlige danske orkestre og ensembler har også tilkendegivet deres støtte til brevet.

Malthe Ivarsson

Indland
7. november 2020

Christian Dalsgaard fortæller, at han for tre år siden blev udsat for et overgreb af en etableret og indflydelsesrig person i den klassiske musikverden. Han var på det tidspunkt 27 år og i gang med den sidste del af sin uddannelse ved Syddansk Musikkonservatorium i Odense.

Derfor har Christian Dalsgaard skrevet under på det opgør med sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd i de store orkestre og operaer i Danmark, som Information i dag skriver om. Her fortæller han sin historie. 

Vedkommende, som krænkede Christian Dalsgaard, havde tidligere brugt ham i et projekt og var ifølge Christian Dalsgaard kommet med tilkendegivelser om, at han gerne ville arbejde med ham igen. En aften mødte de hinanden på en bar, hvor der var fælles bekendte og kolleger. Efter en god og hyggelig samtale inviterede manden ham hjem til sig.

»Han spurgte, om jeg havde lyst til at tale om nogle projekter og drikke en enkelt øl. Fordi vi havde en venskabelig kontakt, sagde jeg ja,« fortæller Christian Dalsgaard og understreger, at han følte sig tryg ved manden. I øvrigt ønskede han at fortsætte et professionelt samarbejde med ham.

»Jeg brændte for at arbejde med ham, og det var en fantastisk mulighed for at udvikle mig. Jeg ville gerne ind i den branche,« siger han.

Lod det passere

De fortsatte samtalen oppe i lejligheden over en øl. På et tidspunkt i løbet af en pause i snakken, kyssede manden ham. Christian Dalsgaard kyssede ham ikke igen, og de fortsatte samtalen, som om intet var sket.

»Jeg var meget opmærksom på at holde den gode stemning og lod derfor være med at besvare kysset eller kommentere det. Jeg lod det passere,« siger han.

Pludselig følte han sig overvældet af træthed og spurgte, om han måtte overnatte hos manden i stedet for at tage hjem. Han tilbød, at Christian Dalsgaard kunne sove inde ved siden af ham i sengen. Det takkede han ja til og lagde sig ind for at sove.

»Så kom han ind i værelset og satte sig på sengen. Jeg vendte mig rundt og kiggede på ham. Før jeg vidste af det, var han i gang med at rive tøjet af mig.«

Sagde fra

Christian Dalsgaard fortæller, at han sagde »tydeligt fra«. Første gang sagde han: »Jeg synes, det er en virkelig dårlig idé.« Så svarede manden: »Hold op med at spille kostbar, du vil jo gerne«, husker Christian Dalsgaard. På det tidspunkt havde manden presset ham tilbage i sengen.

»Og der sagde jeg tydeligt nej. Så sagde han, at ’hvis alle andre må knalde dig, så må jeg også’. Han prøvede at trænge op i mig. Det lykkedes ikke. Jeg lå stiv som et bræt og sagde ikke en lyd, mens hans onanerede på mig.«

På vej hjem næste morgen havde Christian Dalsgaard en tom fornemmelse i maven, men også en følelse af, at han selv havde været uden om det, der var sket. Han ringede til en ven, som sagde, at det lød som et overgreb og anbefalede ham at tage kontakt til Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb.

Christian Dalsgaard kom ind med det samme og blev undersøgt. De spurgte, om han ville anmelde manden, men på det tidspunkt var han ikke klar. Han ringede dog til en advokat, som advarede mod en anmeldelse, da det ville være svært at finde beviser.

Herudover tænkte Christian Dahlsgaard også på sin karriere.

»Fordi de fleste i branchen kender denne person, var jeg bange for, hvilke konsekvenser det ville få for mine jobmuligheder fremover.«

Fire dage senere skrev han dog en besked til manden, hvori han forklarede, at han oplevede episoden som et overgreb, og at han havde sagt nej flere gange.

Men manden havde en anden oplevelse. I beskeden skrev han, at Christian Dalsgaard selv lagde op til det ved blandt andet at invitere sig selv til at sove hos ham.

Injuriesag

Tre måneder efter overgrebet modtog han en mail fra mandens advokat, hvor han truede med at anlægge en injuriesag, fordi han mente, at Christian Dalsgaard havde spredt rygter om ham. Christian Dalsgaard svarede ikke på mailen.

»Jeg syntes, at det var vildt ubehageligt. Jeg mente ikke, at jeg havde spredt ondsindede rygter. Jeg havde kun talt med mine nærmeste venner om den aften.«

I dag er Christian Dalsgaard ikke længere psykisk påvirket af episoden. Men den har fået ham til at reflektere over nogle af de strukturer, der hersker i hans branche, og som gør det svært for unge musikere at sige fra over for grænseoverskridende adfærd.

»Det er rigtigt vigtigt, at vi bliver mere opmærksomme på den ubalance, der er mellem dem, der hyrer, og dem, der bliver hyret. Der er en underliggende magtstruktur, som gør det meget svært at mærke grænsen mellem venskabelig kontakt og mere. Vores branche er meget relationsbaseret. Den aften var jeg både sammen med en, jeg anså for at være min ven, og en, der kunne hjælpe mig i min karriere fremadrettet. Og det stillede mig i en sårbar situation.«

Information har været i kontakt med manden. Men efter at være blevet forelagt, hvad sagen drejer sig om, er han ikke vendt tilbage på Informations henvendelser.

Serie

Lad os tale om sexchikane

En ny bølge af #MeToo er skyllet ind over Danmark. Det begyndte i mediebranchen, men problemet er langt større. Information undersøger i denne serie sexchikane bredt på de danske arbejdspladser.

Seneste artikler

 • Andorthe Jensen kæmpede for at få anerkendt sexchikane. Også mod sin egen fagforening

  30. juni 2021
  Gennem fem måneder blev Andorthe Jensen udsat for sexchikane. Kampen for at få anerkendt sagen som sexchikane har været lang og udmattende, og Andorthe blev mødt af mistillid fra sin fagforening, HK. HK anerkender at have »begået fejl« i sagen
 • Musikere fortæller om en hverdag med sexchikane og mobning i DR Symfoniorkestret

  16. november 2020
  Flere sager har ramt DR under anden bølge af #MeToo, og nu fortæller nuværende og tidligere musikere fra DR Symfoniorkestret om befamlinger, sexistiske kommentarer og et decideret overgreb. Der har ifølge ledelsen været en ’blind vinkel’ i forhold til adfærden i orkestret. Det skal der laves om på nu, lyder det
 • Julie Holmegaard Schade blev udsat for overgreb af en kirkegænger i den kirke, hun sang i

  9. november 2020
  Da 27-årige Julie Holmegaard Schade var kirkesanger, blev hun udsat for et overgreb af en fast kirkegænger. Han blev ved med at komme i kirken, mens hun endte med at opsige sit job på grund af episoden. Den klassiske musikverden er hierarkisk og usikker, og det gør det svært at sige fra, mener hun. Nu er hun en af de 147, som har skrevet under på erklæringen om sexchikane og magtmisbrug i den klassiske musikverden, som Information skrev om lørdag
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man kan næsten ikke tro, det er rigtigt - men den slags foregår virkelig og er ødelæggende for venskaber og samarbejder.