Baggrund
Læsetid: 5 min.

Myter om prævention: »Unge tror, spiralen kan bore sig ud gennem navlen«

Flere kvinder ønsker færre hormoner og større indsigt i bivirkninger, når de skal vælge prævention. Men der mangler tidssvarende oplysning og faglig rådgivning, mener eksperter, og det skaber myter og misinformation
Charlotte Wilken-Jensen, der er faglig rådgiver i Sex og Samfund og ledende overlæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital, forstår ikke helt den »hormonforskrækkelse«, som hun ser afspejlet hos mange af de kvinder, hun vejleder i valg af prævention.

Charlotte Wilken-Jensen, der er faglig rådgiver i Sex og Samfund og ledende overlæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital, forstår ikke helt den »hormonforskrækkelse«, som hun ser afspejlet hos mange af de kvinder, hun vejleder i valg af prævention.

Indland
19. november 2020

P-piller, minipiller, p-ring, p-plaster, p-stav, p-sprøjte og hormonspiral. Listen over hormonelle præventionsmidler til kvinder er lang.

Og ud over forskelle i bivirkningsprofil, pris og anvendelse knytter der sig også en række fortællinger og myter til de forskellige præventionsmidler.

»Nogle unge kvinder har hørt, at spiralen kan bore sig ud gennem maveskindet eller navlen, og derfor er de bekymrede for at vælge den,« fortæller Lene Stavngaard, der er nationalchef i Sex og Samfund, for at give et eksempel.

Hun mener, der mangler tidssvarende oplysning til særligt unge om prævention, da de i dag primært får information fra hinanden, hvilket betyder, at myterne frit kan leve.

Den anke er jordemoder og specialist i sexologisk rådgivning, Gabriela Rehfeld, helt enig i.

»Præventionsrådgivning bør ikke kun være den praktiserende læges ansvar, da konsultationsformen sjældent opfylder det, der kræves for at give en fyldestgørende rådgivning,« siger hun.

I dag får kvinder typisk ordineret hormonel prævention hos deres praktiserende læge, og det er ikke nødvendigvis fordelagtigt, mener Gabriela Rehfeld.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

18/nov/2020

Den prævention, der kaldes et kondom,
er et gummi-overtræk til penis, som ud
over at beskytte kvinden mod at blive
gravid også beskytter kvinden mod at
blive smittet med kønssygdomme !

En kvinde kan selv købe og have kondomer
med i lommen, også når hun er i byen !

Venlig hilsen
Claus

Nogen der har hørt om google

"Hun mener, der mangler tidssvarende oplysning til særligt unge om prævention, da de i dag primært får information fra hinanden, hvilket betyder, at myterne frit kan leve.!!

Det lyder som det Amerika vi ser i dag - "folk tro blot på det de hører"!