Interview
Læsetid: 7 min.

»Jeg har nok altid taget det lidt for givet, at det var pigen, der tog sig af præventionen«

Det unge par Ellen og Christoffer har aldrig fået talt om, hvorfor det er Ellen, der skal tage p-piller og dermed stå for præventionen. Men det burde ikke være sådan, at præventionsbyrden nødvendigvis ligger hos kvinden, mener Christoffer
Ellen og Christoffer har været kærester i halvandet år, og de droppede kondomet, da de begyndte at være mere regelmæssigt sammen. Men de havde ikke en samtale om, at det betød, at præventionsbyrden nu udelukkende lå hos Ellen, som også betaler for p-pillerne.

Ellen og Christoffer har været kærester i halvandet år, og de droppede kondomet, da de begyndte at være mere regelmæssigt sammen. Men de havde ikke en samtale om, at det betød, at præventionsbyrden nu udelukkende lå hos Ellen, som også betaler for p-pillerne.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
28. november 2020

Efterårsmørket har lagt sig over det københavnske Nordvest-kvarter. Nedfaldne blade hvirvler fortumlet rundt i blæsten, men inde hos Ellen Stokholm flyder Billie Holidays Autumn in New York muntert ud af højttalerne.

Sengen er nydeligt redt med rosa sengetøj, og stiletter i rød, guld og polkaprikker står sirligt placeret i en tilsvarende rosa reol.

Det er et rigtigt pigeværelse, som 21-årige Ellen bor på. Hun er ved at uddanne sig til skuespiller på Københavns Film- og Teaterskole. Sammen med kæresten, 22-årige Christoffer Müller, der læser Mechanical Engineering på DTU, sidder hun bænket med en dampende stempelkande og en liter havremælk ved et rundt cafébord for enden af sengen.

De to har været kærester i halvandet år, og jeg har inviteret mig selv ind til en samtale med dem om sex, prævention, normer og forventninger.

Mange unge mangler viden og oplysning om prævention. Blandt andet tror 24 procent i alderen 15-24 år, at p-piller beskytter mod sexsygdomme. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Sex og Samfund har gennemført i fire kommuner. Undersøgelsen viser desuden, at kun hver tredje ung ved, at de kan opsøge sundhedspersonale for at få svar på spørgsmål om prævention.

Ellen og Christoffer er ikke blandt dem, der tror, at p-piller beskytter mod sexsygdomme. Faktisk er de begge meget bevidste om, at det er vigtigt at beskytte sig på anden vis, hvilket også kom til udtryk, da de første gang skulle have sex sammen.

Christoffer fniser lidt og fortæller, at de brugte kondom, selv om Ellen var på p-piller. Det var de enige om, siger de nærmest i kor.

»Jeg tror, vi begge har en politik om, at det er vigtigt at dobbeltsikre sig, når man er sammen med nogen for første gang,« siger Christoffer.

Ellen kigger på ham: »Man aner jo ikke, hvad folk render rundt med – og det skal jeg altså ikke bede om,« siger hun.

Sådan har det dog ikke altid været, fortæller Ellen:

»I gymnasiet tænkte jeg slet ikke over, at man burde beskytte sig mod sexsygdomme. Jeg var på p-piller, og klamydia var ikke noget, der kunne ramme mig.«

Sidste år udkom den omfattende befolkningsundersøgelse Projekt Sexus, der beskriver danskernes sexliv med tal og statistikker. Her fremgik det blandt andet, at 28,8 procent har haft en sexsygdom, hvoraf klamydia er den mest udbredte. Danmark er faktisk det næstmest klamydiasmittede land i Europa, fremgår det af en opgørelse lavet af Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

Ellen og Christoffer fortæller, at der blandt mange af deres venner ikke er kutyme for at beskytte sig mod sexsygdomme.

»Jeg kender en del, som ikke gider at bruge kondom. Jeg vil nok karakterisere dem lidt som nogle ’drengerøve’, men de går ud fra, at pigen har styr på præventionen, og så kører de ellers med ’stik ind, stik ud, stik af-metoden,« fortæller Christoffer.

Ellen supplerer:

»Jeg har også mange veninder, der har sex uden kondom, fordi fyren måske ikke synes, det er så fedt, og de ikke ved, hvordan de skal tale om det. Forleden fortalte min veninde, at hun havde sagt til en fyr, at han skulle bruge kondom. Hans svar havde været: ’Det der show kører du ikke på mig’.«

Generelt tror de, at ansvaret for prævention typisk ligger hos kvinden. Men sådan burde det ikke være, mener Christoffer.

»Man bør jo for helvede være kloge begge, så ideelt set burde ansvaret være lige stort. Men i dag er kvinden tvunget til at tage mere ansvar, fordi det er hende, det går mest ud over i sidste ende, hvis hun bliver gravid.«

Særligt unge kvinder oplever, at der hersker en norm og forventning om, at de er på p-piller, viser undersøgelsen fra Sex og Samfund. Det kan Christoffer godt genkende:

»Jeg har nok altid taget det lidt for givet, at det var pigen, der tog sig af præventionen.«

Ellen og Christoffer droppede kondomet, da de begyndte at være mere regelmæssigt sammen. De havde ikke en samtale om, at det betød, at præventionsbyrden nu udelukkende lå hos Ellen, som også står for at betale for p-pillerne.

Det skyldes, mener de, at Ellen allerede var på p-piller, da de mødte hinanden.

»P-piller er noget, jeg skal have ind i min krop, og derfor betaler jeg dem, ligesom det var Christoffer, der betalte for kondomerne, fordi de skulle på hans krop,« siger Ellen.

»Hvis Ellen var startet på p-piller, efter vi var blevet kærester, tror jeg, vi ville splitte udgiften,« vurderer Christoffer.

Det har de også talt om at gøre, hvis Ellen med tiden skal skifte til en hormonspiral, som er noget, hun har overvejet det sidste år.

»Vi har faktisk regnet på det og fundet frem til, at vi ville spare penge,« siger Ellen.

Christoffer afbryder:

»Ja, hvis du får den, der varer i fem år, så vil den have tjent sig ind efter tre år, og så vil de sidste to år være ren profit.«

De griner begge.

Undersøgelser viser, at økonomi spiller en stor rolle, når unge kvinder skal vælge et hormonelt præventionsmiddel, og at flere kvinder ville vælge en hormonspiral frem for p-piller, hvis den kostede det samme.

»Når jeg skal vurdere mit månedlige budget, så står der ikke lige umiddelbart hormonspiral øverst på listen. 1.200 kroner er bare mange penge, når man ikke har så mange penge,« siger Ellen.

Både Ellen og Christoffer tror, at flere unge ville beskytte sig, hvis prævention var enten billigere eller helt gratis.

»Hvis man kunne samle en håndfuld kondomer op på eksempelvis gymnasierne, så tror jeg, mange flere ville anvende dem. I dag er der mange, der ikke lige gider at købe dem eller ikke har pengene,« siger Christoffer.

»Prævention handler meget om tilgængelighed, og at det skal være nemt,« siger Ellen.

Christoffer fortæller, at han flere gange har oplevet, at piger var ligeglade med kondom, fordi de var på p-piller.

»De har så heldigvis været okay med, at vi alligevel brugte kondom. Der tror jeg mest, det er drenge, som er nogle røvhuller,« siger han.

Der er udviklet p-piller til mænd, men de er aldrig blevet markedsført, da medicinalfirmaerne har vurderet, at mænd ikke ville anvende dem grundet bivirkninger som akne, manglende sexlyst og øget tendens til depression. De samme bivirkninger, der i dag findes ved p-piller til kvinder.

Bivirkningerne skræmmer dog ikke Christoffer. Han ville ønske, at der var en form for mandlig p-pille, og han forstår ikke, hvis en mandlig p-pille kan true nogle mænds maskulinitet.

»Du har jo stadig sæd, den virker bare ikke. Det kan ikke være verdens undergang.«

Ellen kigger på ham:

»Ja, hvis du skal cementere din maskulinitet ved hele tiden at være i stand til at gøre en kvinde gravid, så føler jeg, det er en ret dårlig maskulinitet, du har kørende.«

Christoffer sætter dog alligevel grænsen ved en potentiel spiral til mænd.

»Den ville jo skulle bores utroligt langt ned«, siger han og indrømmer også, at han nok ville foretrække kondom frem for en p-pille til mænd.

Han holder dog fast i, at det bør være begges ansvar. Og at det er Ellens eget valg at tage p-piller. Faktisk er han ret overrasket over at høre, hvor mange bivirkninger der findes ved p-piller.

»Jeg har aldrig hørt, at de kunne påvirke humøret,« siger han.

Flere og flere kvinder begynder at vælge p-piller fra, fordi de ønsker færre hormoner. Sådan er det også blandt Ellens veninder, hvor mange er skiftet til en hormonspiral. Ellen har taget p-piller, siden hun var 16 år, og har aldrig oplevet nogle negative bivirkninger. Tværtimod har de hjulpet mod smerter og uregelmæssige blødninger. Alligevel bliver hun påvirket af den negative snak, der er om p-piller.

»Selv om de virker godt for mig, så bekymrer jeg mig over, at man propper sig med alle de her hormoner.«

– Men p-piller regulerer jo dit hormonniveau, så man kan ikke sige, at man ’propper sig’. Ved du, hvordan de virker?

»Nej, det er problemet. Jeg aner ikke, hvorfor jeg ikke bliver gravid, når jeg tager en lille pille hver dag. Generelt er vi unge bare virkelig uoplyste. Seksualundervisningen i det hele taget er bare mangelfuld. Det eneste man lærer er, hvordan man sætter et kondom på en banan. Man snakker ikke om, hvordan man har sex – eller god sex for den sags skyld. Der er heller ingen snak om, hvordan man beskytter sig, hvis man har skiftende partnere. Alt, hvad jeg ved, har jeg fra samtaler med mine veninder.«

Christoffer taler ikke med sine venner om hverken prævention eller sex: 

»Det bliver allerhøjest til ’hey, jeg havde sex’.«

Derfor var det først, da han begyndte at komme i et forhold, at han lærte lidt om hormonel prævention til kvinder. Der er dog stadig meget, han ikke ved, siger han.

»Jeg tror stadig ikke, jeg forstår forskellen på minipiller og p-piller. Generelt tænker jeg ikke så meget over det. Det har aldrig været mit problem, så derfor har jeg ikke sat mig ind i det.«

Ellen bryder ind:

»Men nogle mænd har en holdning. Det værste er seriøst, når mænd forsøger at mansplaine om prævention. I min gymnasieklasse var der en dag en fyr, som sagde til alle os piger, at vi skulle skynde os at skifte til minipiller, fordi de var meget bedre end p-piller. Der måtte jeg bare svare: ’Du er 19 år gammel, du har ikke en livmor, så det tror jeg virkelig, du skal blande dig udenom’.«

Serie

Pillen, der ændrede verden

Citronskiver som pessar, kondomer lavet af svinetarm og Coca Cola som sæddræbermiddel. Mennesket har altid været opfindsomt, når liderligheden meldte sig, og resultatet helst ikke skulle vise sig ni måneder senere. Et bragende gennembrud kom for 60 år siden, da p-pillen blev lanceret i USA. Siden er pillen blevet udnævnt til et af den moderne verdens syv vidundere, og den har over 100 millioner brugere på verdensplan. I denne serie undersøger Information pillen, der banede vej for kvinders kontrol over egen krop, og som i dag er både hyldet og forhadt

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når en pille kommer til mænd vil fødselstallet i Danmark falde dramatisk. Be careful what You wish for..

Bias: Barnløs ung Kvinde og medicinstuderende på sit sjette og sidste år.

Jeg vil gerne stille nogle simple spørgsmål:
Hvad er det reelle gode alternativet for, at kvinden har ansvaret? Og dertil hvorfor er det sådan et problem?
- Er alternativet det, at det manden der skal have ansvaret? Men hvorfor? og hvad er fordelen for dette?
- Er alternativet det, at det er fællesskabet? og hvordan skal det udfolde sig?

Forbehold:
Lad partnere selvfølgelig gøre, hvad der passer dem, trods alt skulle begge partnere have selvbestemmelse nok til det. Så lad det være case by case! (Men her snakkes om overordnet princip)

Min argumentation og tanker til, hvorfor konceptet burde være, at ansvaret ligger hos kvinden.

- Min krop mit ansvar.
Kvinden er den der føder, dertil er det kvinden, der får de kropslige konsekvenser af graviditeten. At overlade andre denne magt og stole på, at de gør det ordentligt med noget så betydningsfuldt og indflydelse på ens liv og krop, tror jeg, at de færreste ville reelt have lyst til at gå med til
(Andet hvis man virkeligt har lyst til at leve ansvarsløst = magtesløs)

- Med ansvar kommer frihed og magt til selvbestemmelse.
P-pillen og tilsvarende har historisk set gjort noget ypperligt revolutionerende... At kvinden har fået magten til selvbestemmelse over sin reproduktion og dertil friheden til sex med minimal risici for graviditet, det har haft vendt hele vores seksuelle interaktion på hovedet! Burde denne magt og selvbestemmelse ikke være kærtkommen og tages med kyshånd? Er kvinder ikke autonome væsner, der vil være noget og vise sin selvbestemmelse? At pådutte ansvaret/magten over på andre, så mister man selv frihed til regulering af dette. Og vil kvinder som køn virkeligt miste denne selvbestemmelse?
(Sorry jeg ønsker ikke at være og behandles som infantil ang. min reproduktion!)

- P-pille problematikken.
Der kan være grund til bekymring, og ja der er nogle der oplever reelle og signifikante bivirkninger, som ikke skal foreglemmes eller undervurderes. Men alternativer som kobberspiraler, de gode gamle kondomer, eller minipiller (meget mindre hormonindflydelse) etc kan kvinden altså også selv have 100% ansvaret for
(Fantastisk at der er så mange muligheder, så der er mere for flere individer!)

- Hvis du gør det til et problem, så bliver det til et problem uafhængigt af om det er sandt eller ej.
Mantraet med, at det er så slemt for kvinden at have præventionsbyrden (ansvaret)... Ja ansvar for noget så essentielt som ens reproduktion.
Hvad er det, der er så exceptionel ved kvindens ansvar for sin egen reproduktion der pisser folk så meget af? Vi har jo som individer, mennesker og dertil køn ansvarsområder for alle mulige ting i livet.
(Hvad er den reelle agenda? At få fribiletter? At få goderne men ikke ansvaret? At blame manden endnu engang? når det end går galt?)

P.s.
Husk nu kvinder, at hvis manden nu får selv sådan en frihed over sin egen reproduktion med en simpel pille/creme etc, at så kommer køns/sexdynamikken til at ændre sig. Så vær forberedt på dette :slight_smile:
ændret det men tilføjede "(ansvaret)"

Carl Chr Søndergård, Niels K. Nielsen, René Arestrup, Niki Dan Berthelsen, Ulla Nygaard og Jens Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg troede, at "præventionsbyrden", var en god ting, for det giver hende selvkontrol og en vis tryghed og sikkerhed over, om hun bliver gravid eller ej, (og nej jeg snakker ikke om de homonpiller, bare kontrol over om hun bliver gravid for, da hun er trodsalt "the gatekeeper")

Eller nu kan kvinder selv prøve den med "skat.. jeg er på pillen så bare rolig"

Carl Chr Søndergård, Niki Dan Berthelsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

@Jens Jensen
Her et lige nogle tanker ang vinkel med "skat.. jeg er på pillen så bare rolig""

Hvis kvinden stadigvæk vil sikre sin reproduktionsfrihed, så kommer det stadigvæk ned på, at hun skal sørge for sin prævention, for at chancen for en lyver med vilje eller ej (kan jo have glemt) ville være for konsekvensfyldt.

Dette betyder indirekte, at det samlede antal af folk, der vil være på hormonbehandling, ville stige, for nu er det både mænd og kvinder, og der vil være overlap.
Dette vil have en indflydelse på følgende områder.
- Samfundsøkonomiske (flere penge smidt i medicinindustriens vej)
- Sundhedsmæssigt (Endnu flere hormoner i omløb, især ang. vi allerede drukner i hormonforstyrrende stoffer, og på samfundsniveau kan dette uden tvivl ses)
- Mijømæssigt (Der er rigeligt af data på at østrogener fra p-piller etc er i vores spildevand og skader dertil havet etc
(https://www.businessinsider.com/birth-control-pills-hormones-estrogen-dr...)

Så der er mere til denne sag end bare individers inviduelle valg.

Thjaaa, det er nu en gang kvinden, som bliver gravid. Om nogen.

morten andersen, Carl Chr Søndergård, Jane Jensen og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Ulla Nygaard
En rigtig mande-trussel ;-)

Nu har jeg læst en del debatter, hvor mænd piver over at være blevet fædre mod deres vilje, så mon ikke det giver mening, at begge parter tager ansvar for ikke at blive forældre mod deres vilje.

Estermarie Mandelquist og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Han siger han er på pillen - det er vel lige så godt som at stå af i Roskilde :-D

Gustav Alexander

Rikke Nielsen,

Hvordan kan det give dig noget personligt at have så ondt over det modsattes køns problemstillinger? Her forstår jeg ikke de identitært sektære typers private nydelse i hadet til det modsatte køn. Det er som om I mangler nogle reelle - materielle - problemstillinger at gå op i, så det hele ikke ender i endeløst vrøvleri over 'hatespeech' eller hvem der rørte ved et lår for 10 år siden.

Torben Pedersen

@ Jeppe Lindholm
Det er rigtigt, men manden er ikke mindre far i rettens øjne af den grund.

Rikke Nielsen. Det er såmænd bare realistisk. Kvinder har jo allerede problemer med at finde “gode mænd”. Når mændene får mulighed for at vælge kvinder fra som forældre ligesom vi kan vælge mænd fra bliver det spændende at se hvad de åh så progressive synes om mænds frie valg i reproduktion.