Interview
Læsetid: 7 min.

»Jeg har nok altid taget det lidt for givet, at det var pigen, der tog sig af præventionen«

Det unge par Ellen og Christoffer har aldrig fået talt om, hvorfor det er Ellen, der skal tage p-piller og dermed stå for præventionen. Men det burde ikke være sådan, at præventionsbyrden nødvendigvis ligger hos kvinden, mener Christoffer
Ellen og Christoffer har været kærester i halvandet år, og de droppede kondomet, da de begyndte at være mere regelmæssigt sammen. Men de havde ikke en samtale om, at det betød, at præventionsbyrden nu udelukkende lå hos Ellen, som også betaler for p-pillerne.

Ellen og Christoffer har været kærester i halvandet år, og de droppede kondomet, da de begyndte at være mere regelmæssigt sammen. Men de havde ikke en samtale om, at det betød, at præventionsbyrden nu udelukkende lå hos Ellen, som også betaler for p-pillerne.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
28. november 2020

Efterårsmørket har lagt sig over det københavnske Nordvest-kvarter. Nedfaldne blade hvirvler fortumlet rundt i blæsten, men inde hos Ellen Stokholm flyder Billie Holidays Autumn in New York muntert ud af højttalerne.

Sengen er nydeligt redt med rosa sengetøj, og stiletter i rød, guld og polkaprikker står sirligt placeret i en tilsvarende rosa reol.

Det er et rigtigt pigeværelse, som 21-årige Ellen bor på. Hun er ved at uddanne sig til skuespiller på Københavns Film- og Teaterskole. Sammen med kæresten, 22-årige Christoffer Müller, der læser Mechanical Engineering på DTU, sidder hun bænket med en dampende stempelkande og en liter havremælk ved et rundt cafébord for enden af sengen.

De to har været kærester i halvandet år, og jeg har inviteret mig selv ind til en samtale med dem om sex, prævention, normer og forventninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Når en pille kommer til mænd vil fødselstallet i Danmark falde dramatisk. Be careful what You wish for..

Bias: Barnløs ung Kvinde og medicinstuderende på sit sjette og sidste år.

Jeg vil gerne stille nogle simple spørgsmål:
Hvad er det reelle gode alternativet for, at kvinden har ansvaret? Og dertil hvorfor er det sådan et problem?
- Er alternativet det, at det manden der skal have ansvaret? Men hvorfor? og hvad er fordelen for dette?
- Er alternativet det, at det er fællesskabet? og hvordan skal det udfolde sig?

Forbehold:
Lad partnere selvfølgelig gøre, hvad der passer dem, trods alt skulle begge partnere have selvbestemmelse nok til det. Så lad det være case by case! (Men her snakkes om overordnet princip)

Min argumentation og tanker til, hvorfor konceptet burde være, at ansvaret ligger hos kvinden.

- Min krop mit ansvar.
Kvinden er den der føder, dertil er det kvinden, der får de kropslige konsekvenser af graviditeten. At overlade andre denne magt og stole på, at de gør det ordentligt med noget så betydningsfuldt og indflydelse på ens liv og krop, tror jeg, at de færreste ville reelt have lyst til at gå med til
(Andet hvis man virkeligt har lyst til at leve ansvarsløst = magtesløs)

- Med ansvar kommer frihed og magt til selvbestemmelse.
P-pillen og tilsvarende har historisk set gjort noget ypperligt revolutionerende... At kvinden har fået magten til selvbestemmelse over sin reproduktion og dertil friheden til sex med minimal risici for graviditet, det har haft vendt hele vores seksuelle interaktion på hovedet! Burde denne magt og selvbestemmelse ikke være kærtkommen og tages med kyshånd? Er kvinder ikke autonome væsner, der vil være noget og vise sin selvbestemmelse? At pådutte ansvaret/magten over på andre, så mister man selv frihed til regulering af dette. Og vil kvinder som køn virkeligt miste denne selvbestemmelse?
(Sorry jeg ønsker ikke at være og behandles som infantil ang. min reproduktion!)

- P-pille problematikken.
Der kan være grund til bekymring, og ja der er nogle der oplever reelle og signifikante bivirkninger, som ikke skal foreglemmes eller undervurderes. Men alternativer som kobberspiraler, de gode gamle kondomer, eller minipiller (meget mindre hormonindflydelse) etc kan kvinden altså også selv have 100% ansvaret for
(Fantastisk at der er så mange muligheder, så der er mere for flere individer!)

- Hvis du gør det til et problem, så bliver det til et problem uafhængigt af om det er sandt eller ej.
Mantraet med, at det er så slemt for kvinden at have præventionsbyrden (ansvaret)... Ja ansvar for noget så essentielt som ens reproduktion.
Hvad er det, der er så exceptionel ved kvindens ansvar for sin egen reproduktion der pisser folk så meget af? Vi har jo som individer, mennesker og dertil køn ansvarsområder for alle mulige ting i livet.
(Hvad er den reelle agenda? At få fribiletter? At få goderne men ikke ansvaret? At blame manden endnu engang? når det end går galt?)

P.s.
Husk nu kvinder, at hvis manden nu får selv sådan en frihed over sin egen reproduktion med en simpel pille/creme etc, at så kommer køns/sexdynamikken til at ændre sig. Så vær forberedt på dette :slight_smile:
ændret det men tilføjede "(ansvaret)"

Carl Chr Søndergård, Niels K. Nielsen, René Arestrup, Niki Dan Berthelsen, Ulla Nygaard og Jens Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg troede, at "præventionsbyrden", var en god ting, for det giver hende selvkontrol og en vis tryghed og sikkerhed over, om hun bliver gravid eller ej, (og nej jeg snakker ikke om de homonpiller, bare kontrol over om hun bliver gravid for, da hun er trodsalt "the gatekeeper")

Eller nu kan kvinder selv prøve den med "skat.. jeg er på pillen så bare rolig"

Carl Chr Søndergård, Niki Dan Berthelsen og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

@Jens Jensen
Her et lige nogle tanker ang vinkel med "skat.. jeg er på pillen så bare rolig""

Hvis kvinden stadigvæk vil sikre sin reproduktionsfrihed, så kommer det stadigvæk ned på, at hun skal sørge for sin prævention, for at chancen for en lyver med vilje eller ej (kan jo have glemt) ville være for konsekvensfyldt.

Dette betyder indirekte, at det samlede antal af folk, der vil være på hormonbehandling, ville stige, for nu er det både mænd og kvinder, og der vil være overlap.
Dette vil have en indflydelse på følgende områder.
- Samfundsøkonomiske (flere penge smidt i medicinindustriens vej)
- Sundhedsmæssigt (Endnu flere hormoner i omløb, især ang. vi allerede drukner i hormonforstyrrende stoffer, og på samfundsniveau kan dette uden tvivl ses)
- Mijømæssigt (Der er rigeligt af data på at østrogener fra p-piller etc er i vores spildevand og skader dertil havet etc
(https://www.businessinsider.com/birth-control-pills-hormones-estrogen-dr...)

Så der er mere til denne sag end bare individers inviduelle valg.

Thjaaa, det er nu en gang kvinden, som bliver gravid. Om nogen.

morten andersen, Carl Chr Søndergård, Jane Jensen og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Ulla Nygaard
En rigtig mande-trussel ;-)

Nu har jeg læst en del debatter, hvor mænd piver over at være blevet fædre mod deres vilje, så mon ikke det giver mening, at begge parter tager ansvar for ikke at blive forældre mod deres vilje.

Estermarie Mandelquist og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Han siger han er på pillen - det er vel lige så godt som at stå af i Roskilde :-D

Gustav Alexander

Rikke Nielsen,

Hvordan kan det give dig noget personligt at have så ondt over det modsattes køns problemstillinger? Her forstår jeg ikke de identitært sektære typers private nydelse i hadet til det modsatte køn. Det er som om I mangler nogle reelle - materielle - problemstillinger at gå op i, så det hele ikke ender i endeløst vrøvleri over 'hatespeech' eller hvem der rørte ved et lår for 10 år siden.

Torben Pedersen

@ Jeppe Lindholm
Det er rigtigt, men manden er ikke mindre far i rettens øjne af den grund.

Rikke Nielsen. Det er såmænd bare realistisk. Kvinder har jo allerede problemer med at finde “gode mænd”. Når mændene får mulighed for at vælge kvinder fra som forældre ligesom vi kan vælge mænd fra bliver det spændende at se hvad de åh så progressive synes om mænds frie valg i reproduktion.