Nyhed
Læsetid: 5 min.

Seruminstituttet lægger data frem om minkmutation. Professor kan ikke se problemet

Regeringen har lukket syv nordjyske kommuner ned af frygt for en særlig minkvariant af coronavirus. Først nu har Seruminstituttet fremlagt resultaterne af sine undersøgelser, og de overbeviser ikke professor Jens Lundgren om nødvendigheden af nedlukningen
Regeringen har lukket syv nordjyske kommuner ned af frygt for en særlig minkvariant af coronavirus. Først nu har Seruminstituttet fremlagt resultaterne af sine undersøgelser, og de overbeviser ikke professor Jens Lundgren om nødvendigheden af nedlukningen

Mia Mottelson

Indland
11. november 2020

Tirsdag afslørede Statens Serum Institut (SSI) endelig de nærmere detaljer om, hvad det helt præcist er for en urovækkende mutation, der er opdaget i coronavirus i Nordjylland.

Mutationen er opstået i mink, og den særlige variant af virussen har fået navnet cluster 5.

SSI har lavet et laboratorieforsøg, som viser, hvordan cluster 5 reagerer på de antistoffer, som en ny vaccine skal baseres på. Det er resultatet af det forsøg, man nu kan læse i et såkaldt working paper på SSI’s hjemmeside.

Resultaterne af laboratorieforsøget har fået regeringen til at lukke ned for syv nordjyske kommuner i et forsøg på at inddæmme og udrydde den særlige variant. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde onsdag i sidste uge.

Faglig direktør i SSI, Kåre Mølbak, sagde ved samme pressemøde, at cluster 5 i værste fald kunne blive begyndelsen på en ny pandemi med udgangspunkt i Danmark. Den særlige minkvariant havde nemlig udvist tegn på resistens over for de antistoffer, som en vaccine skal baseres på.

Men det kommer tilsyneladende an på, hvor kraftig en dosis af antistofferne, man udsætter minkvirussen for. Det viser laboratorieforsøget ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

Han har netop læst SSI’s working paper om laboratorieforsøget, og han undrer sig over, hvorfor cluster 5 skulle være så bekymrende. Der er tale om »meget foreløbige resultater«, understreger han.

»Og jeg kan ikke se, at der i de foreløbige resultater skulle være tegn på, at en vaccine ikke virker. Virus bliver lige så godt neutraliseret som almindelig virus, så længe man udsætter den for et relativt højt niveau af de her antistoffer,« siger Jens Lundgren.

Desuden er cluster 5 ikke fundet i SSI’s stikprøver siden september. På den baggrund har Jens Lundgren svært ved at forstå, hvilke sundhedsfaglige argumenter regeringen har for at lukke de nordjyske kommuner ned.

SSI nedtoner

I et interview i Politiken tirsdag nedtoner Kåre Mølbak selv problemet med cluster 5. Han mener, at »problemstillingen med cluster 5 har fået alt for stor vægt«, og at virusvarianten, som var regeringens erklærede grund til at lukke dele af Nordjylland ned, måske allerede er forsvundet.

For SSI er den »vigtigste« bekymring i stedet, at minkbesætningerne udgør et såkaldt reservoir for coronavirus, der medfører »konstant smitte«, forklarer han i interviewet. Dertil kommer så en »yderligere« bekymring for, at der med tiden kan opstå nye mutationer, som »giver tilsvarende eller værre problemer« end cluster 5.

»Det er mere i det politiske landskab, der har været meget fokus på cluster 5. Og det skulle ikke undre mig, hvis cluster 5 allerede er uddød,« siger Kåre Mølbak til Politiken.

Mia Mottelson

Det er imidlertid ikke kun politikerne, der har talt med store bogstaver om risikoen forbundet med cluster 5. Det har Kåre Mølbak også selv. Ved et pressemøde onsdag i sidste uge fortalte han, at SSI har set »flere forskellige former for mutationer« og sagde:

»Og det, der i særdeleshed har bekymret os, det er det her cluster 5, er det døbt, som er en virusvariant, der har tre ændringer i aminosyrerne, plus at den også har tabt noget af arvematerialet,« sagde han og fortalte, at SSI i laboratoriet har påvist, at virussens vækst ikke hæmmes af antistoffer i samme grad som et »normalt mennesketilpasset« virus.

»Vi ser heldigvis stadig en vis effekt af antistoffer. Men den nedsatte effekt, som antistofferne har, det er nok til, at vi har skærpet vores risikovurdering,« sagde Kåre Mølbak.

»Fordi vi vil ikke tillade at … eller det vil være en stor bekymring for folkesundheden, hvis det er, at sådan en virus laver yderligere ændringer.«

Heller ikke udtalelsen om, at cluster 5 allerede kan være uddød, harmonerer med Mølbaks udtalelser til pressemødet. Her sagde han, at SSI’s »bedste bud« var, at »fire-fem procent« af de smittede i Nordjylland i øjeblikket er smittet med cluster 5.

»Det er vores bedste bud i forhold til, hvem der aktuelt går rundt med cluster 5 blandt de smittede i Nordjylland, det er omkring fem procent af infektionerne. Og den måde, man skal håndtere det på, er ved generelt at nedbringe smitten, for vi har ikke en mulighed for at lave en målrettet indsats mod personer med cluster 5.«

Uddød eller ej?

Men hvis det ikke længere er SSI’s vurdering, hvad er så begrundelsen for de lokale restriktioner i Nordjylland? Det undrer Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen sig over.

»Det er som nordjyde og lægmand meget svært at forstå behovet for at nedlukke en hel landsdel, når SSI selv er af den opfattelse, at cluster 5 meget vel kan være uddød allerede,« skriver han i en sms til Information.

Han tilføjer, at hvis det i stedet er den generelle problematik om smitte fra mink, der er årsagen til nedlukningen i Nordjylland, så formoder han, at regionen kan åbne igen om få dage, når alle mink i de syv kommuner er slået ihjel.

Spørger man Hans Jørn Kolmos, der er professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, giver restriktionerne i Nordjylland imidlertid stadig mening, indtil den igangsatte indsats med test og screening af nordjyder giver sikkerhed for, at cluster 5 ikke fortsat spreder sig.

»Det afgørende er, at vi får et epidemiologisk overblik, og når vi har det, kan vi åbne op igen, afhængigt af hvad overblikket viser,« siger Hans Jørn Kolmos.

– Regeringen kører jo efter et forsigtighedsprincip. Men hvis Kåre Mølbak tror, cluster 5 allerede er uddød, er det så ikke et meget ekstremt forsigtighedsprincip at lukke Nordjylland ned i en måned?

»Det er jo kun en formodning. Vi ved det ikke. Det er det, der er pointen. Lad os nu få de analyser i hus, og så tager vi den derfra.«

Samme holdning har Christian Wejse, der er lektor i epidemiologi ved Aarhus Universitet.

»Det er muligt, at Kåre Mølbak ved noget, som jeg ikke ved. Jeg kan bare forholde mig til, at cluster 5 er en kedelig variant at have kørende rundt i den danske befolkning. Og så længe det er usikkert, om vi har cluster 5 kørende, så tror jeg også, vi skal regne med, at resten af verden er lukket for Danmark,« siger han.

»Den usikkerhed er man nødt til at få afklaret, og det kan ikke afklares på andre måder end at sætte gang i rigtig meget helgenomsekventering (metode til at kortlægge virussets arvemateriale, red.) af prøver fra oktober måned og få testet alle nordjyderne.«

Information har forgæves forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S). SSI’s presseafdeling oplyser, at de ikke kan svare på spørgsmål om nedlukningen af Nordjylland, da det ikke er deres bord.

Heunicke var tirsdag i samråd om håndteringen af mink. Her sagde han, at det ifølge SSI er for tidligt at konkludere, om cluster 5 stadig findes i befolkningen.

»Det er med andre ord for tidligt at sige, at der ikke er nogen risiko. Det er for tidligt at sige, om cluster 5 skulle være uddød, eller om den har spredt sig,« lød det fra ministeren.

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Men havde de ikke gjort det OG det så senere viser sig at man burde have gjort det !!
Ja så havde de haft et mega problem - uha hvor inkompetente de så var

Gitte Lynning, Martin Steenberg, Bo Halkjær, Lillian Larsen, P.G. Olsen, Jan August, Erik Nielsen, Nette Skov, Lasse Nielsen, Mogens Holme, Per Klüver, Mogens Pagh, Christian Mondrup, Mads Greve Haaning, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Per Kaas Mortensen, Bodil Birgit Brixen, Eva Schwanenflügel, Arne Thomsen, Henning Kjær, Jacob Nielsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Med minkfarme med titusinder af dyr og smitte gennem besætningen og videre tilbage til mennesker, er det nok ikke cluster 5 der er den største bekymring. Det er blot den første.

Gitte Lynning, Bo Halkjær, Erik Nielsen, Lasse Nielsen, Mogens Holme, Per Klüver, Peter Beck-Lauritzen, Anne Svendsen, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Thomas Tanghus, Nille Torsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jacob Nielsen, Per Kaas Mortensen, Bodil Birgit Brixen, Eva Schwanenflügel, Sören Tolsgaard, Marianne Jespersen, Arne Thomsen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Særdeles interessant, at professor, Jens Lundgren, slet ikke er overbevist om nødvendigheden af nedlukningen af syv kommuner. Målet helliger ikke midlet. Det følger af det forvaltningsretlige grundprincip om proportionalitet, som også er indarbejdet i Eu traktatens artikel 5, at indgrebet skal være så lidt indgribende og byrdefuldt som overhovedet muligt. Det er m.a.o. forbudt for en regering at skyde gråspurve med kanoner!

Også her kan vi relevant rejse spørgsmålet, om denne her regering har forstået helt elementære forvaltningsretlige principper?

Er magtfuldkommenheden og magtarrogancen steget regeringen - og navnlig statsministeren - fuldstændig til hovedet?

Bo Halkjær, Søren Ferling, Jannick Sørensen, Finn Thøgersen, Nickolinne Liff Damgård, Ole Svendsen, Rolf Andersen, Deirdre Nathalie Dufour , Lise Lotte Rahbek, Jesper Frimann Ljungberg, Ulrik Bjørn Jeppesen og Henrik Madsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Det er bemærkelsesværdigt at Information nu nærmest melder sig på den landbrugsborgerlige politiske fløj! Og ikke stiller sig på folkesundhedens side. Det har ganske længe været klart at minkfarmene med deres 17 millioner sammenstuvede mink udgjorde et betydeligt og ustyrligt smittereservoir. Forekomsten af cluster 5 har været det" lig på bordet", altså det konkrete bekymrende bevis, der har skullet til for, at politikerne har turdet handle. At vi så har været så heldige at cluster 5, der konkret har dokumenteret risikoen tilsyneladende ikke er værre kan vi prise os lykkeligt over. Vi bør imidlertid ikke glemme midt i al det politiske fnadder, hvad der egentlig er på spil nemlig global liv og død.

Ja regeringen og især fødevareministeren har først tøvet for længe og så handlet tilsyneladende tumpet og panisk og at han/man burde have haft mere styr på lovgivningen. Ordet Nødret kunne formentlig dog have været brugt med rette. Det må man naturligvis rydde op i efterfølgende, men der er næppe nogle der vil takke folketingets partier efterfølgende hvis man glemmer ansvaret i forhold til folkesundheden i iveren for at bekæmpe regeringen.

At enkelte ekspertlæger synes, der skal mere evidens til før man handler så voldsomt lige nu begrunder sig tilsyneladende i, at man forholder sig konkret til cluster 5 og knap så meget til det generelle trusselsbillede fra mængden af virusmutationer i mink, hvor der kun behøver at komme en yderligere katastrofal variant. Jeg kan anbefale Artiklen i Berlingske fra søndag d. 8.november, "Gen-detektiven analyserer den danske minkvirus" hvori Oxfordprofessor Astrid Iversen analyserer sagen i international kontekst. Konklusionen er helt klar.Alle mink i Danmark bør aflives.

Gitte Lynning, René Arestrup, P.G. Olsen, Maria duclos Lindstrøm, Erik Nielsen, Lasse Nielsen, Jørgen Larsen, Mogens Holme, Arne Thomsen, Karsten Nielsen, Mogens Pagh, Erik Winberg, Carsten Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Jens Voldby Crumlin, Fam. Tejsner, Bjarne Bisgaard Jensen, Ellen Jeppesen, Per Kaas Mortensen, Dorte Ruge, Richard Strand, Eva Schwanenflügel, Poul Baad Rasmussen, Kim Houmøller og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Henrik Madsen -

"Allerede to selvudråbte epidemiologer i denne tråd" - og med bemærkningen om, at "bare mange der er så skræmte at de næsten ikke kan få nedlukning nok", har HM vel selv meldt sig til som Kloge-Åge?

Indledningsvis gør overskriften et stort nummer ud af, at professor Jens Lundgren nedtoner situationen. Afslutningsvis får vi dog oplyst, at de indførte restriktioner giver god mening ifølge professor Hans Jørn Kolmos og lektor Christian Wejse. De fagkyndige synes langtfra enige, når det kommer til den konkrete håndtering af pandemien.

Man er ikke nødvendigvis skræmt fra vid og sans, fordi man betragter det som en bedre strategi at inddæmme covid-19, end at lade den sprede sig. I disse uger sker der en voldsom smittespredning i Østeuropa, og næsten halvdelen af de ansatte i 'dansk minkindustri' er faktisk østeuropæere. Der er ikke ret mange her i landet, der bryder sig om disse lavtlønnede jobs.

Østeuropæere har pendlet frit ind og ud af DK, hvilket antagelig har medvirket til spredning af covid-19, både i DK og Østeuropa. Fakta er, at covid-19 siden september har spredt sig som en løbeild i de danske minkfarme, hvor man langtfra har magtet at inddæmme smitten. Sidst i oktober blev det vedtaget, at kontrollen ifm. ind- og udrejse skulle skærpes. Branchen har vel håbet på, at pelsning kunne gennemføres relativt normalt sidst på året, og ikke-inficerede mink bliver faktisk pelset og solgt i øjeblikket, mens smitten fortsat spredes.

Politiske røster gør nu gældende, at avlsdyr bør bevares under sikre forhold, og normalt handler det om rigtig mange avlsdyr, som får rigtig mange unger, hvilket næppe er realistisk. USA forsøger i øjeblikket at karantænesætte sine minkfarme, som ligger mere spredt end vores. Polen, som har en stor produktion, er i gang med at undersøge, hvor udbredt smitten er, mens parlamentet allerede har vedtaget at indstille produktionen, men stigende priser kan muligvis friste til at genoverveje sagen.

Jeg kan sagtens forestille mig, at pelsindustrien nu booster priserne for at opildne til fortsat produktion. Voldsomme reaktioner sættes i gang, men branchens generelle tilbagegang kan næppe afværges.

A propos nedlukning og inddæmning, så kan Australien i øjeblikket efter et langt sejt træk glæde sig over friheden i et samfund uden covid-19. Man overvejer at åbne for turister - fra Østasien - forstås.

https://jyllands-posten.dk/international/ECE12550239/mens-europa-kaemper...

Den østasiatiske model er et alternativ til den lemfældige udvikling, som svorne spredningstilhængere, socialdarwinister og soloryttere, der ikke magter sat udvise samfundssind, har ført os ud i.

Europa kommer til at kløjs med halvhjertede nedlukninger og mislykkede åbninger længe endnu. Der er alt for mange mandagstrænere, som tager for givet, at vi ikke kan inddæmme covid-19.

Men at sprede smitten er som at skide i egen rede.

Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Mogens Holme, Per Christiansen, Marianne Jespersen, Per Klüver, Dennis Tomsen, Steen K Petersen, Erik Winberg, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Rolf Andersen, Fam. Tejsner, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Jacob Nielsen, Ellen Jeppesen, Per Kaas Mortensen, Dorte Ruge, Bodil Birgit Brixen, Eva Schwanenflügel, Jette Steensen, Kim Houmøller og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Sören Tolsgaard
"A propos nedlukning og inddæmning, så kan Australien i øjeblikket efter et langt sejt træk glæde sig over friheden i et samfund uden covid-19. Man overvejer at åbne for turister - fra Østasien - forstås."
Dette skal nok mere ses i lyset af, at som vi har set i Danmark, der ser det ud, som om at COVID-19 følger årstids mønstrene for vira i åndedrætssystemet. Hvilket jo ikke er så mærkeligt.
Og ja, sommeren er ved at starte down under.

// Jesper

Nickolinne Liff Damgård, Lars Hansen, Ole Svendsen, Per Klüver, Peter Beck-Lauritzen, Kjeld Jensen, Rolf Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Et yderst problematisk erhverv. Danmark egner sig ikke til disse kæmpe husdyrhold. Skal der fremover være minkopdræt her til lands vil det kræve skærpede foranstaltninger. Det vil selvfølgelig medføre ekstra udgifter og investeringer for et erhverv der i forvejen er trængt. Dertil kommer dyremishandlingen, også her kan der komme krav om bedre pladsforhold for dyrene. Det eneste argument for at drive en minkfarm er indtjeningen. Og det bliver op ad bakke med den.

Lillian Larsen, Anina Weber, Mogens Holme, Arne Thomsen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og Jette Steensen anbefalede denne kommentar

Mindre af denne type mikrofonholder journalistik, og skru venligst ned for overskrifterne.

P.G. Olsen, Lasse Nielsen, Anina Weber, Mogens Holme, Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Erik Winberg, Carsten Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Ellen Jeppesen, Dorte Ruge, dorte eggersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er dødedansen om igen, hvis man forestiller sig at fortsætte med 'dyrkning' af mink i fremtiden, (ja, det kaldes det seriøst, når man taler om den gigantiske industri involverende levende mink)

Ifølge professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet, der tilslutter sig professor Astrid Iversen fra Oxford Universitet, har det nemlig kun været et spørgsmål om tid, før en virus ville sprede sig og tage fat i de tætpakkede minkfarme. Ud fra en folkesundhedsvidenskabelig vinkel har farmene længe været en tikkende bombe, siger han:

»Nu blev det coronavirussen, der tog fat, men det kunne have været mange andre. Det er også derfor, at flere andre lande som Holland og Polen allerede inden virussen var begyndt at udfase deres minkproduktion,« siger Hans Jørn Kolmos.

Det er endnu usikkert, hvorfor det lige præcis er mink, der er særligt modtagelige overfor coronavirus. Der er blevet spekuleret i, at minks overfladeceller i hals og lunger har såkaldte receptorer, som virus kan binde sig til, der minder meget om menneskers."

https://videnskab.dk/naturvidenskab/corona-farme-selvom-ny-mink-mutation... nyhedsbrev

Frygten er, at nye og endnu ukendte cluster 6, 7, 8 eller 9 mutationer kan opstå blandt minkene, blive mere smitsomme blandt mennesker og sætte en bremse på corona-vaccinen.

Det er altså forkert udelukkende at tage udgangspunkt i cluster 5 mutationen, det er ikke kun den, det handler om.

Gitte Lynning, Lillian Larsen, P.G. Olsen, Erik Nielsen, Henriette Bøhne, Anina Weber, Mogens Holme, Per Christiansen, Arne Thomsen, Marianne Jespersen, Ole Svendsen, Per Klüver, Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Christian Mondrup, Erik Winberg, Carsten Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen, Kjeld Jensen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Nille Torsen, Jens Voldby Crumlin, Fam. Tejsner, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Per Kaas Mortensen og Dorte Ruge anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Måske burde Kåre Mølbak anskaffe sig en spindoktor..? ;-)

Henriette Bøhne, Anina Weber, Mogens Holme, Per Klüver, Sören Tolsgaard, Kjeld Jensen, erik riiskjær, Birte Pedersen, Nille Torsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Mere kritisk journalistik efterlyses !
Altså, minkerhvervet med opbakning fra Landbrug & Fødevarer, er næsten lykkedes med en ‘spin’ indsats, der flytter det grusomme og inhumane ved selve mink produktionen til regeringens tiltag for at bremse smitte med covid-19. Hold nu hovedet koldt. Hvad med at kigge nærmere på at erhvervet har kørt med underskud i de seneste år kombineret med at mange skind er frosset ned til bedre tider ( hvor mange ?). Danmarks statistik har data der viser at Danmark åbenbart har en stor import af skind, der sælges på auktion i Danmark. Hvilke udenlandske interesser er med til at lægge pres på den danske regering ligenu? Hvad betyder den danske nedlukning for udenlandske investorer og producenter ?

Lillian Larsen, Anina Weber, Mogens Holme, Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Erik Winberg, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Werner Gass, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Hvem er det der fokuserer på den særlige nr. 5 variant af minkcorona? Medierne - som dermed kører en trussel mod folkesundheden ud i hegnet - Ikke Statens Seruminstitut - som derimod fokuserer på 'reservoiret' af smitte hos de monsterstore minkbesætninger og ustyrlige smittekæder frem og tilbage mellem mennesker og mink, mellem mennesker og mellem mink. Det medierne kalde "raske minkbesætninger" er med Corona forvandlet til en 40.000 stk. mink og 280.000 stk. nordjyder - stor Coronabombe - for ikke at tale om resten af DK. Mens vi læser artiklen er 5 nye farme smittede.

Gitte Lynning, Henning Kjær, Henriette Bøhne, Dorte Ruge, Anina Weber, Jesper Eskelund, Mogens Holme, Marianne Jespersen, Sören Tolsgaard, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Birte Pedersen, Nille Torsen, Kjeld Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Per Kaas Mortensen

Det er dog en siderung overskrift!
Artiklens overskrift kunne også være:
"Seruminstituttet lægger data frem om minkmutation. Professor kan ikke se problemet. En anden professor kan nu godt se problemet. Og politikerne kan heller ikke blive enige"
Eller også skulle man nøjes med: "Seruminstituttet lægger data frem om minkmutation. Skaber endnu ikke klarhed."

Henning Kjær, Erik Nielsen, René Hansen, Anina Weber, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Per Kaas Mortensen

Jeg mente nu:
Det er dog en sidetung overskrift!

Umiddelbart ser det ud til, at det er SSI og Kolmos, der har fat i den lange ende her:
https://www.tv2nord.dk/coronavirus/minkfarm-i-hjoerring-smittet-med-coro...

Enten er virus allerede muteret og/eller minkenes immunitet forsvinder efter mindre end 2 måneder. Ideen om at lade smitten køre og så opnå flokimmunitet mod covid-19 i mink-besætninger, den holder i hvert fald ikke.

Gitte Lynning, Erik Nielsen, Henriette Bøhne, Lasse Nielsen, Dorte Ruge, Anina Weber, Arne Thomsen, Sören Tolsgaard, Per Klüver, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Nille Torsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Har Jens Lundgren nu heller ikke fattet, at det er de mange millioner mink, der er problemet - ikke de enkelte fundne clustre?

Og hvad er mon forklaringen på, at andre eksperter godt kan se problemet, og kalder det helt nødvendigt at slagte minkene - allesammen? Hvorfor er eksperterne uenige? Fakta eller livssyn/samfundssyn? Har Lundgren evidens for, at det IKKE er farligt med alle disse sammenstuvede mink?

"Det er der en meget større grund til, som ikke rigtig er blevet italesat. For det er minkepidemien i sig selv, som er det store problem her«, siger Kristian G. Andersen.
Professoren hentyder til den store minkbesætning, som vi har i Danmark, som tæller cirka 17 millioner individer.
»Der er mere end tre gange så mange mink i Danmark, som der er mennesker, og lige nu er vi vidne til en epidemi i mink, som er helt ude af kontrol, hvor stort set alle mink på en minkfarm bliver smittet. Hvis vi forestiller os, at cirka 5 procent af Danmarks befolkning har været smittet med coronavirus på nuværende tidspunkt, så er det cirka 300.000 mennesker. Det tal blegner ved siden af de mere end 10 millioner mink, som, man må skønne, kunne smittes på dansk grund. Det kan komme til at puste endnu mere til den menneskelige epidemi i Danmark, så der er set med mine øjne ingen anden udvej end at få minkene slået ned så hurtigt som muligt«, siger Kristian G. Andersen, som bakker 100 procent op om myndighedernes beslutning om at slå alle mink ihjel."
https://politiken.dk/viden/Viden/art7992317/Det-er-ikke-mutationerne-vi-...

Som andre eksperter - dem, der ikke er tilhængere af flokimmunitetsjagten - siger, så kommer vi til at leve med restriktionene til evig tid - vi slipper aldrig af med dem - hvis vi opretholder disse minkfarme, hvorfra smitten løbende siver ud i en lind strøm. Så sent som i går var der 8 nye smittede farme. Så selv nu, hvor der er sådan fokus, kan man ikke holde smitten inde.

Der faldt Lundgren lige ganske betragteligt i min agtelse....

Gitte Lynning, Henriette Bøhne, Lasse Nielsen, Dorte Ruge, Anina Weber, Mogens Holme, Per Christiansen, Per Kaas Mortensen, Sören Tolsgaard, Jens Voldby Crumlin, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sikken et held, at det ikke er de danske svin, der er smittespredere denne gang! De bedste danske svinefarme har en række kostbare foranstaltninger til at mindske risiko for smittespredning, fx. luftfiltre. Det er omkostninger som minkproduktionen p.t. ikke kan bære. Men der burde være råd til en ordentlig undersøgelse af, hvordan smitten spredes fra farm til farm. Her er der sikkert noget at vinde.

Peter Beck-Lauritzen

Ja, A-MK, Lundgrens udtalelse baserede sig på foreløbige testresultater, altså må vi vente med at gøre noget, til vi har fast evidens! Bob, bob Lundgren, spredningen og muteringen foregår blandt mink og i befolkningen, ikke i en petri-skål!

Dorte Ruge, Anina Weber, Mogens Holme, Steffen Gliese, Sören Tolsgaard, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

I papiravisen læser man, med linjeombrud:

...... helgen-
omsekventering

Vi har fået et nyt, interessant ord.

Lillian Larsen, Anina Weber, Per Christiansen, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Jesper Frimann Ljungberg -

"Dette skal nok mere ses i lyset af, at som vi har set i Danmark, der ser det ud, som om at COVID-19 følger årstids mønstrene for vira i åndedrætssystemet. Hvilket jo ikke er så mærkeligt. Og ja, sommeren er ved at starte down under."

Det kan meget vel være covid-19 følger årstiderne. Men Australien har jo udryddet smitten i løbet af deres vinter og har nu et smittefrit forår!

I Vesteuropa kom smitten langt ned i foråret, og vi kunne måske have elimineret covid-19, hvis vi havde opretholdt en effektiv kontrol. I stedet løsnede vi grebet, rejste på kryds og tværs og tøvede med inddæmning, hvor det brændte på, bl.a. spredningen via minkfarme.

Så langtfra at have skabt kontrol i løbet af sommeren, står vi nu med en 2. bølge. Og fortsat forkynder mange, at det ikke kan lade sig gøre eller ikke kan betale sig at inddæmme: Vi er bedst tjent med at lade naturen gå sin gang!

Men det er nu engang ikke særlig naturligt, at vi og vore husdyr er så mange og så tæt levende. Det kræver en mængde sanitære foranstaltninger at undgå alvorlige epidemier. Covid-19 er et wake up call.

Mange lever nu i troen på, at problemet kan løses via en vaccine. Det har man gjort med andre sygdomme, og det vil antagelig stadig oftere blive aktuelt som følge af overbefolkning og globalisering.

Østasien viser, det kan lade sig gøre at eliminere en pandemi ved inddæmning. De har bevist det før, også med mere potente vira. Vi har foreløbig kapituleret, danser dødedans og afventer et teknologisk fix.

Danmark er dog fortsat et af de lande i Europa, som har inddæmmet bedst, og vi kunne antagelig komme i bund, hvis viljen var dertil. Det er dog tvivlsomt, dertil har vi for mange ignoranter og inhabile influencere.

Gitte Lynning, Lillian Larsen, Carsten Munk, Henning Kjær, Henriette Bøhne, Mogens Holme, Per Christiansen, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Christian Christensen

“Jeg kan bare forholde mig til, at cluster 5 er en kedelig variant at have kørende rundt i den danske befolkning. Og så længe det er usikkert, om vi har cluster 5 kørende, så tror jeg også, vi skal regne med, at resten af verden er lukket for Danmark,« siger han.

»Den usikkerhed er man nødt til at få afklaret, og det kan ikke afklares på andre måder end at sætte gang i rigtig meget helgenomsekventering (metode til at kortlægge virussets arvemateriale, red.) af prøver fra oktober måned og få testet alle nordjyderne.«“

Grund nok for mig til at lukke Vendsyssel.
Vi ved det ikke, og skal derfor finde ud af det.
Der er ingen andre løsninger.

Erik Nielsen, Lasse Nielsen, Anina Weber, Arne Thomsen, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Undskyld mig, men det kan godt være, at jeg kører rundt i samme rille i pladen.

Men vi ligger, som vi har sået. Med ændringen af Epidemiloven således, at det basalt er en _POLITISK_ beslutning, hvad man gør under epidemien. Så vil der altid blive blandet andre politiske forhold ind i beslutningerne. Det være sig om man synes Minkfarme er godt, eller om man synes det er skidt. Men en ting kan man være sikker på, at de beslutninger der tages er ikke kun (nogle vil sige lang fra kun) begrundet i langsigtet strategi for bekæmpe COVID-19.

Og når man har bifaldet denne politiske styring, så må man også acceptere, at alle beslutninger er politiske beslutninger, og ikke nødvendigvis er baseret i evidens, faglighed og.. ja åbenbart gældende lov. SST har lige fra starten fået at vide at de skal pakke fagligheden ned og at det er 'Politik' der bestemmer kursen. Det er simpelt hen præmissen.

// Jesper

Eva Schwanenflügel

@ Jesper Frimann Ljungberg :
"Men vi ligger, som vi har sået."

Undskyld, men jeg kan ikke dy mig :
Man høster, som man har sået.
Og ligger som man har redt ;-)

Gitte Lynning, Lillian Larsen, Henriette Bøhne, Dorte Ruge, Steffen Gliese, Per Klüver, Anne-Marie Krogsbøll, Jesper Frimann Ljungberg og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@JFL: Nåja, det er jo ikke sundhedsfaglige argumenter, som afgør, hvorvidt det 'kan betale sig' at regulere pandemien. Det er en pærevælling af livsanskuelser blandet med mere eller mindre videnskabelige argumenter.

@CC: Det er i hvert fald et interessant eksperiment, at myndighederne forsøger at inddæmme covid-9 i Nordjylland. Hvis dette lykkes, er det jo nærliggende at overføre modellen til de øvrige landsdele. Og vupti, kan vi være fri for covid-19, kan leve og ånde frit, på den betingelse, at streng grænsekontrol og opsporing af evt. indslæbt smitte skal opretholdes.

Lillian Larsen, Anina Weber, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

- Og såfremt SST havde fået frie tøjler, var vi endt med konsekvenserne af deres teorier om 'flokimmunitet' - uden vaccine.

Sören Tolsgaard, Lillian Larsen, Per Christiansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Eva Schwanenflügel
I know :)
Det er lidt som at Man skal ikke gå over åen efter brændte bagerbørn når brønden er kastet til med en bjørn, der er skudt i et glashus.

// Jesper

Lillian Larsen, Carsten Munk, Henriette Bøhne, Per Christiansen, Nic Pedersen, Steffen Gliese, Per Klüver, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er ikke en ligegyldig detalje, at regeringen har forbrudt sig mod grundloven. Selvfølgelig ikke. Og det er naturligvis en skærpende omstændighed, hvis det viser sig at Mette Frederiksen og Mogens Jensen helt bevidst har brudt loven.

Men det åbenbare spørgsmål må så være: Hvilken interesse skulle regeringen have i - helt bevidst -
at forbryde sig mod landets love? Det ville ikke blot være rendyrket idioti, men tillige også virke kontraproduktivt i forhold til den inddæmning af Corona og prioritering af folkesundheden, alle - i hvert fald tilsyneladende - er enige om.

Det er muligt, at MF er magtfuldkommen, men hun er trods alt ikke idiot. På den baggrund er det mest nærliggende at antage, at den ulovlige instruks til minkindustrien - og nedlukningen af Nordjylland - var et initiativ, båret af akut bekymring for netop folkesundheden. Og derefter gik det simpelthen bare for hurtigt...

Gitte Lynning, Lillian Larsen, Henning Kjær, Dorte Ruge, Anina Weber, Jørgen Larsen, Mogens Holme, Arne Thomsen, Per Kaas Mortensen, Peder Bahne, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Sören Tolsgaard
Hele Hammer og Dans strategien har ikke virket. Hvis den havde så kunne vi have udryddet influenza, forkølelse, AIDS mv.

Hvis den havde, så ville vi ikke have haft den bølge vi har her i starten på åndedræts infektions sæsonen. Den strategi du promoverer virker ikke.
COVID 19 er ikke MERS eller SARS.. heldigvis måske..

Det man kan sige med den strategi vi kører nu, der sikrer vi os i det mindste at en bredt udsnit af befolkningen bliver smittet konstant. 959 mennesker over 60 år er blevet smittet den sidste uge, og det er kun dem som er testet. Så det reelle tal er måske 2-3 gange så stort. Det er den grupper hvor 97% af alle dødsfald til covid-19 er sket.

Det du ikke forstår Sören er at udbredelsen af smitten lige nu i samfundet er nok på sådan cirka samme niveau, som da vi var i anden uge af April, måske endda før. Forskellen er bare at nu er de udsatte til dels isolerede, vi er bedre til at behandle. Men vi kunne gøre så meget mere for dem. Men det vil du og andre jo ikke høre på.

Dokumentation ? Her:

"Konklusion
Det vurderes ud fra rapporten at udbredelsen af COVID-19 aktuelt er på niveau med midten af april 2020 under hensyntagen til testintensiteten. "

https://www.ssi.dk/-/media/ssi-files/ekspertrapport-af-den-23-oktober-20...

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Det er genåbningen, den forhastede og uansvarlige, der ikke har virket. Og det er flokimmunitetsjægernes skyld.

Man kan ikke kassere en strategi, som aldrig er blevet fulgt, med påstand om, at den ikke virker.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Sören Tolsgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Hver femte coronasyge udvikler psykiske lidelser. Et stort nyt studie, fra Oxford University, viser, at 20 procent af de raske coronapatienter udvikler en psykisk lidelse inden for 90 dage. Hyppigst er diagnoser som angst og depression, men også der er der en voldsom øget forekomst af demens."
https://www.information.dk/2020/11/regeringen-forbyde-mink-hver-femte-co...

Tænk lige det igennem ift. din strategi, Jesper Frimann Ljunberg.

Per Christiansen, Eva Schwanenflügel og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Stockholms stad väntas i eftermiddag fatta beslut om ett totalt besöksförbud till samtliga äldreboenden i staden, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.
Beslutet väntas komma efter att smittan ökat kraftigt i äldreomsorgen i Stockholm och antalet konstaterat smittade har mer än fördubblats på en vecka. Region Stockholms senaste rapport visar att 48 äldreboenden i regionen har ett eller flera fall av covid-19."
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

Jeg kan forsikre om, at de ældre og sårbare ikke beskyttes særligt effektivt. Oplevede så sent som i går, at en "kommunedame", som kom i et par ældre familiemedlemmers hjem, tog mundbindet af, fordi hun skulle tale i telefon (det kan man ellers godt med mundbind på), og flere gange stod lænet ind over den ene ældre og halvråbte ind i hovedet på ham - uden mundbind.

Da jeg pænt spurgte, om ikke hun ville være sød at tage mundbind på, blev hun synligt irriteret.

Jeg har også oplevet andre kommunedamer, de fleste, som opfører sig ordentligt, også smittemæssigt - men hvad hjælper det, hvis 10 % blæser på den slags. Det er nok til at tage livet af mange ældre/sårbare.

Og håndværkere, som kommer i disse hjem - det kan der jo altid blive brug for - har typisk ikke mundbind på, med mindre man beder dem om det (så tog de det på uden protester - i modsætning til kommunedamen). Og håndsprit benyttes ikke i noget synderligt omfang.

Den beskyttelse af de sårbare grupper er i det lange løb til grin - det er bare et figenblad, man holder op for sig for at begrunde, at man kan køre efter flokimmunitet - Barrington-vrøvlet. Men jeg tror ikke, at der er NOGEN fagfolk, der for alvor tror på, at det faktisk kan lykkes at holde smitten ude de steder - det er et blålys. Påstanden om det koster hver dag liv.

Eva Schwanenflügel og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jens Lundgren må være blind...

"»Min opbakning hviler ikke kun på forsøget med neutraliserende antistoffer, som vækker en mistanke. Det baserer sig også på, at man med arbejdet fra Statens Serum Institut har opdaget, at mennesker kan smitte mink, og mink kan smitte mennesker. Det er en farlig glidebane, hvor der potentielt kan opstå nye, uhensigtsmæssige mutationer. Derudover kan Danmark ikke leve med, at der foregår en parallel coronaepidemi i en minkpopulation, som er tre gange større end den danske befolkning. Så det er set med mine øjne den helt rigtige beslutning at slå minkene ned, selvom det er et hårdt slag for de mange, der lever af minkavl«, siger Kristian G. Andersen."
https://politiken.dk/viden/Viden/art7994725/%C2%BBMennesker-kan-smitte-m...

Erik Nielsen, Dorte Ruge, Mogens Holme, Arne Thomsen, Eva Schwanenflügel, Sören Tolsgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Jesper Frimann Ljungberg -

Nu er jeg jo ikke helt dum og er udmærket klar over, at der testes mere intensivt nu end i foråret. Og at der er flere behandlingsmuligheder.

Jeg anser det blot ikke for hensigtsmæssigt, at covid-19 fortsat florerer. Den anvendte strategi løsner jo kontrollen, mens der endnu er smitte i omløb, så vi fortsat tumler rundt i limbo: Hammer og dans - vi følger jo en sådan slingrekurs!

Du kan ikke med føje påstå, at vi for alvor har tilstæbt at inddæmme. Det har man i Østasien, Australien, New Zealand, og med succes. Disse lande har også erfaret, at forhastet åbning medfører tilbagefald, så de har gentaget processen og har nu kun importerede tilfælde - og streng grænsekontrol.

Man kan også inddæmme influenza, det sker til en vis grad i øjeblikket. Hidtil har vi beroet os på, at nyudviklede vacciner kan afdæmpe smitten, og en lignende strategi tilstræbes ift. covid-19. Vi beror os på stadig flere vacciner.

Inddæmning er dog en gammelkendt metode, som stadig kan anvendes, evt. sammen med vaccine, i bestræbelsen på at opnå det bedst mulige resultat.

Lillian Larsen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Frem og tilbage mellem SSI og prof. Jens Lundgren fra KU viser et dilemma i den videnskabelige behandling af nu Covid-19 pandemien i Danmark: Helt basalt, er det hensigtsmæssigt at det øverste videnscentre, der vejleder regeringen og forsyner denne med alle videnskabelige erkendelser, være et firma, der ejes af en udenlandske konglomerat, endda fra fra den autoritære del?
Burde det ikke være statsejede videnscentre der rådgiver regeringen?
I det mindste, et uafhængigt videnscenter burde står til disposition for landets politikere for at levere de videnskabelige input, og ikke kommercielle foretagende, som den udenlandsk ejede SSI repræsenterer.

Og hvad endnu mere væsentligt er, så er ejeren Aljomaih Group, en saudiarabisk industri-konklomerat der beskæftiger sig primært med handel, distribution af mærkevarer, fremstilling, internationale investeringer, finansielle tjenester, fast ejendom, kommunikation, bilindustri, landbrug, olie og gas, ingeniørpartnerskaber og kraft og vand.
Det er mild sagt en skandale at et firma, ejet af en dyb kommercielt agerende udenlandske koncern fra den del af verden, der ikke kender til demokratiske processer, sætter dagsorden i den danske agenda for de videnskabelige tiltag indenfor covid-19-pandemien. Og nu med yderst store konsekvenser.
Har vi virkelig ikke andre habile, uafhængige institutioner, videncentre, etc. end et inhabilt firma af international agerende koncern fra den udemokratiske verden?

Havde politikere i sin tid beholdt SSR, så havde det været en anden sag, end det, hvad der foregår nu.

Jesper Frimann Ljungberg

Anne-Marie Krogsbøl
"Jeg kan forsikre om, at de ældre og sårbare ikke beskyttes særligt effektivt. "

Ikke effektivt nok. Se det er vi enige i :)

Men læs rapporten jeg linkede til, og prøv at sjus dig frem til hvor mange reelt smittede, der så er nu.

Fra rapporten:
"Dette betyder, at ved fordobling af antallet af test, uden at sygdomsudbredelsen har ændret sig, vil antal bekræftede tilfælde øges med 60%. Som et eksempel ser man, at hvis der testes 50.000 personer på nuværende tidspunkt hvoraf 600 tester positivt og der fx testes 60.000 personer senere vil det forventes, at antallet, der tester positivt, vil være ca. 680 personer, hvis der ikke er sket en ændring i sygdomsudbredelsen."

Lige nu er tester vi 80000 med 1060 bekræftede smittede. -> 16000 testede er så 1696 smittede-> 320000 er så 2713 smittede ... 5.120.000 testede er så 17800 smittede.

Jeg siger ikke at deres formel holder i 'enden', men det viser bare.. at selv da smitten var 'stort set væk' i Danmark havde vi formodentlig 1000 smittede om dagen.

Så da du erklærede, at vi ikke måtte åbne op igen, for ikke at sætte sejren over styr, der levede smitten glad videre på lavere blus.

Beklager.. men flokimmunitet.. er ikke et mål i sig selv.. det er bare der vi ender op.

// Jesper

@Søren Tolsgaard

Den australske "succes" er altså ikke større end, at de har måttet gennem to nedlukninger allerede. Efter den første nedlukning i foråret var de nede på cirka 10 påviste tilfælde om dagen, men i løbet af det, som er deres vinter, steg tallet til 500. Hvorefter de gik ind i en ny 3 måneder lang og meget hård nedlukning for at få tallet tilbage til 10. En nedlukning, de først lige er gået ud af på et tidspunkt, hvor det er sommer og dermed ideelle forhold til at undgå smittespredning.

Det virker som et absolut realistisk scenarie, at det samme kan blive nødvendigt igen, når årstiden skifter. Og så har spørgsmålet jo, hvor længe australierne orker at blive ved, når de allerede har tabt 7% af deres BNP. Så hvis jeg ved, er det mere end Danmark eller Sverige.

Herudover forstår jeg det sådan, at alle fra Australien, der har været i udlandet, skal i tvungen karantæne, når de kommer hjem. Formentlig til de har fået svar på en test. Det kan måske fungere i Australien, som er et kontinent, og hvor folk derfor ikke rejser til udlandet ret ofte. Men det ville aldrig fungere i Danmark, hvor folk rejser frem og tilbage over grænserne hele tiden blandt andet arbejdsmæssigt.

Så kunne landene i EU selvfølgelig blive enig om i fællesskab at "udrydde" corona. Men EU kan heller aldrig have den samme "effektive grænsekontrol" som Australien. Illegale immigranter ville tage den med ind igen, og de bliver i sagens natur hverken testet eller isoleret.

Som jeg ser det, er store dele af Verden i fuld gang med at lære at leve med corona. I den tropiske del af Afrika ramte smitten stort set aldrig. I Sydamerika er den på retur dog måske hjulpet af årstiden. Og i Nordamerika, hvor den aldrig blev slået så meget ned som i Europa, er den årstidsbestemte stigning meget mere moderat. Mon ikke det trods alt er den naturligt erhvervede immunitet, der begynder at gøre sig gældende.

Når vacciner formentlig relativt snart vil blive tilgængelige, tror jeg, vi vil se de fleste lande vaccinere de sårbare grupper og afskaffe de fleste restriktioner. Altså håndtere den på samme måde som influenza. Og så er spørgsmålet jo, hvor længe et land som Australien vil blive ved at isolere sig fra omverdenen, eller hvad de fik ud af at komme helt ned på 10 smittede om dagen.

Jesper Frimann Ljungberg

@Sören Tolsgaard
"Jeg anser det blot ikke for hensigtsmæssigt, at covid-19 fortsat florerer."

Tja, det tror jeg alle kan blive enige om. Forskellen er bare, at du og andre insisterer på, at jage unicorns.

Du bliver ved med, at henvise til Australien og New Zealand. Steder, hvor det er begyndende sommer, og hvor smitten så går ned, som den har gjort alle andre steder, hvor smitten har været aktiv på vej ind i sommeren.

Se f.eks. Island, Danmark,Norge, Tyskland, Frankrig, UK, Holland, Belgien, Ungarn, Polen, Italien.... Mønstret er det samme. En initial epidemi, sommer med lav aktivitet. Sæsonen for åndedræts vira starter, en ordentlig bølge.

Tja ja..

// Jesper

Lise Lotte Rahbek, ulrik mortensen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen
Enig, det mønster man har set i Australien, er det samme som vi så i resten af den vestlige verden, hen over sommeren. Det er nøjagtig det samme mønster man ser på influenza, andre corona vira der sidder i åndedrætssystemet. De er stort set væk om sommeren, og popper så op enten her nu i starten af vinteren eller inkubationstiden efter Jul/nytår.

Tja. Jeg synes bare stadig det er .. ja.. jeg bliver sku gal.. at vi jagter unicorns mens vi kunne hjælpe de udsatte, enten ved at lade dem der tvinges på arbejde hver dag få lov til at blive hjemme, eller hjælpe, de gamle uden internet mv. i at få leveret varer, så de ikke behøver at gå i butikker, hvis de føler sig utrygge. Der er meget vi kan gøre.

Men vi bliver ved med (officielt i det mindste) at sigte efter en strategi der var dødsdømt fra starten, en strategi som politikerne læste på en Marketing fyrs blog.

// Jesper

"Seruminstituttet lægger data frem om minkmutation. Professor kan ikke se problemet"

Det kunne de heller ikke i Wuhan for et år siden.

Lillian Larsen, P.G. Olsen, Dorte Ruge, Anina Weber, Sören Tolsgaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Så da du erklærede, at vi ikke måtte åbne op igen, for ikke at sætte sejren over styr, der levede smitten glad videre på lavere blus."

Ja, jeg fik ret...Vi åbnede for tidligt. det var ikke nedlukningen, den var gal med, det var genåbningen.

Lillian Larsen, P.G. Olsen, Anina Weber og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Jesper Frimann Ljungberg -

Ikke bare lav aktivitet, men ingen/nul covid-19 aktivitet i AUS og NZ!

Og det nordlige Østasien følger heller ikke Vesteuropas mønster. De har så meget styr på smitten, at den næppe får lejlighed til at sprede sig som her i nabolaget.

Og Østeuropa passer heller ikke ind i dit billede. De fik først udbredt smitte henover sommeren, hvor covid-19 åbenbart sagtens kan sprede sig. Også i Indien og Mexico spredte smitten sig først voldsomt i løbet af sommeren.

Så din teori synes langtfra fyldestgørende. Vesteuropa og USA har nogenlunde fulgt det skitserede mønster, men nogle har nu vedligeholdt en ret god kontrol: Finland, Norge, Island - og i mindre grad Danmark, Tyskland, Grækenland, hvor det er tæt på at løbe løbsk. Mange andre steder i Europa samt i USA synes enhver form for kontrol, efter sommerens laden stå til, at være tabt på gulvet.

Men lad os da kalde Fjernøstens politik en enhjørning, så føles vores egen kamp så meget desto mere realistisk og heroisk ;-)

Carsten Munk, Anina Weber og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Nedlukning og nedlæggelse af alle minkfarme i Danmark er første skridt med omstilling og afvikling af dele af landbruget for at frigive jord tilbage til naturen og til at begrænse den massive forurening landbruget, herunder minkfarme, forårsager hvert år med stadig flere forurenede drikkevandsboringer til følge, samt et farvand omkring Danmark som nærmest er død og en fisk en sjældenhed. Dertil kommer en massiv forurening af jorden og luften i Danmark gennem de udledninger 10.000 vis af tons pesticider, der hvert år spredes ud over 60% af al landjord i Danmark.

Dette vandvid skal naturligvis bremses op og til sidst afvikles til fordel for et økologisk bæredygtigt landbrug først og fremmest til ejenforsyning af fødevare i Danmark og EU.

Carsten Munk, Dorte Ruge, Sören Tolsgaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Lars Hansen -

Jeg kan da sagtens forestille mig, at Australien, Kina, m.v. når det er muligt vil kræve vaccination ifm. ind- og udrejser.

Hvad har de haft ud af det? Meget få døde og meget begrænset smittespredning, så de næppe behøver omfattende vaccinationer.

Mange andre steder forsøger man såvidt muligt at leve med covid-19. I alle tilfælde er der udfordringer ifm. sociale sammenkomster, belastning af sundhedsvæsenet samt den økonomiske aktivitet i til dels overordentlig forurenende brancher, hvilket på mange måder har været gavnligt for miljøet.

Vi har været og er fortsat nødt til at nytænke en række problemstillinger, bl.a. er den globaliserede turist- og transportsektor et problem, som vi antagelig kun kan afhjælpe ved at bibeholde visse permanente begrænsninger.

Og det sker til dels helt af sig selv, for mange har mistet lysten til at rejse hovedløst omkring, samt lært i højere grad at værdsætte nærmiljøet.

@Anne-Marie Krogsbøll, 11. november, 2020 - 16:45 : "Vi åbnede for tidligt. det var ikke nedlukningen, den var gal med, det var genåbningen."

Anne-Marie Krogsbøll m.fl. Iflg. Ritzau i eftermiddags: "Mette Frederiksen åbner for at løsne nordjyske restriktioner før tid."

Nok engang lever C-O-V-I-D-partierne op til deres opfattelse af samfundsnytte! Regningen kommer efter næste valg! Denne gang glemmer vælgere ikke.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, jeg er enig, Anina. jeg skreg også højt, da jeg hørte om MF's planer. Det er idioti.

Der er nogen, der bare ikke VIL lære af hverken egne eller andres fejl - ofte fordi der er penge med i ligningen.

Vi er desværre ikke ene om at insistere på at dumme os en gang til:
https://www.sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/4013-coronavirus-har-i...

Jesper Frimann Ljungberg

@Sören Tolsgaard
"Ikke bare lav aktivitet, men ingen/nul covid-19 aktivitet i AUS og NZ!"
Der er stadig lidt der simrer, nøjagtig som i Danmark i sommermånederne, ud over det så er der om sommeren i Australien både varmere og mere tørt. Så man må forvente et lavere niveau.
Men Australien følger klart sæsonen for vira i åndedrætssytemet.

"og Østeuropa passer heller ikke ind i dit billede. De fik først udbredt smitte henover sommeren, hvor covid-19 åbenbart sagtens kan sprede sig. "

Det er jo simpelt hen ikke rigtigt. Stort set alle land i Østeuropa følger kurven.
Ja Serbien skiller sig ud, og har en stort udbrud om sommeren.. men det kan jo skyldes mange ting. Der har vist været rav i den dernede over at tallene ikke passede, med masser af de mere nasty beskyldninger. Albanien ja.. jeg ved ikke hvor meget jeg ville stole på tallene derfra, men det passer i det mindste delvist.

"Indien og Mexico spredte smitten sig først voldsomt i løbet af sommeren"

Epidemien accelererede rigtig i Juli og fremad i Indien, det er regntiden.. du ved vådt fugtigt... rigtig godt vejr for vira i åndedrætssystemet. Så total 100% fit.
Det er basal geografi og så en sammenligning med Covid-19 tallene for Indien.

Og i Mexico:
"Mexico has two main climate seasons: rainy (May to mid-Oct) and dry (mid-Oct to Apr). The rainy season can be of little consequence in the dry, northern regions of the country."
Sjovt nok så accelererer smitten i Mexico fra Maj, og fremad. Igen 100% match.

"Så din teori synes langtfra fyldestgørende."
Altså, undskyld Sören, men du kager altså rund i det. Der er ikke en eneste af dine ovenstående påstande, der holder vand.

Altså det at vira i åndedrætssystemet følger årstiderne er jo ikke noget jeg har fundet på, det er sådan rimelig etableret viden.
Hvad COVID-19 følger, om det er influenza mønstret eller andre mildere corona vira, vides jo ikke endnu. Men der er da skrevet nogle videnskabelige artikler om det. F.eks. den her:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2020.567184/full

Læg desuden mærke til:
"Most viral respiratory infections tend to follow seasonal patterns with high incidence during winter in temperate regions and during the rainy season in tropical regions"

Igen underbygning af 'min teori', som ikke er min teori, men noget man kan læse sig til.

Teorien som ikke virker er Hammer og Dansen, 'Hammer og Dansen' kommer fra en Marketing gut.
https://tomaspueyo.medium.com/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be933...
Så hele det du bygger din argumentation op omkring er en Liberal Alliance kind of app udvikler/iværksætter, der udtaler sig om pandemi.

// Jesper

Lasse Skou Andersen, Sebastian Abrahamsem og Martin Banh skrev: "Men det kommer tilsyneladende an på, hvor kraftig en dosis af antistofferne, man udsætter minkvirussen for. Det viser laboratorieforsøget ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet."

@Jens Lundgren: »Og jeg kan ikke se, at der i de foreløbige resultater skulle være tegn på, at en vaccine ikke virker. Virus bliver lige så godt neutraliseret som almindelig virus, så længe man udsætter den for et relativt højt niveau af de her antistoffer.«

Nå! "et relativt højt niveau af de her antistoffer"? "de her antistoffer"... Hvor meget er "relativt højt"?

Javel, så gælder det bare om at pøse ad libitum antistoffer og syntetiske adjuvanser på folk, lige til kanten af cytokin-stormen, hvis skidtet ikke virker i normale koncentrationer? Hr. professor!?

Hvordan har hr. professor tænkt sig at forhindre folk i at blive skadet, eller dø af forebyggelsen, hvis dèt er det eneste professoren kan pege på, som et modbevis på SSI's advarsler?

Hvad er det for et svar, at sætte i hoveder på folk, uden forstand på emnet, de blev sat til at rode med? Hr. professor?!

Anne-Marie Krogsbøll

Thomas Pueyo talte fra starten kraftigt imod flokimmunitetstrategien (undlad nu venligst at belære mig om, at du ikke mener, at den findes - det gør den), og som kom med et troværdigt alternativt bud - det er vi mange, som godt kan lide ham for, på lige det punkt.

https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-tegnell-satsade-pa-flockimmun...

Anne-Marie Krogsbøll

jeg har lige hørt på TV2 News, at der tilsyneladende er fundet mink på en jysk farm, som er blevet smittede for ANDEN gang....

Så skal vi den næste uge høre en flok idioter forsøge at forklare, at det skam ikke er et problem, vi behøver at blive bekymrede over, og at det i hvert fald ikke er et argument for, at vi skal gennemføre nedslagtningen, for det er ikke 4000% bevist.

Næ nej - der skal lig på bordet, skal der! (og det kommer der).

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøl
"Thomas Pueyo talte fra starten kraftigt imod flokimmunitetstrategien "

Men han har jo for at sige det lige ud ikke en skid forstand på, hvad han snakker om.

Det vi snakker om her er en Pandemi. Hvis man ville have råd til, hvordan man på sociale medier fik acceleret sin spil app til iPhone eller lignende, ville han måske nok være værd at spørge.

Ville du lade ham foretage en kompleks operation i vitale dele af din krop ? Nej nok næppe.

Jeg er sku ikke helt dum, men tror mig, hvis jeg blev spurgt til råd om noget, der har med en Pandemi at gøre af nogen der faktisk var beslutningstagere.
Så ville mit svar være. Gå hen og spørg jeres lokale ekspertise. Nej, lad være med at spørge karriere embedsværket, og nej spørg ikke app udviklende marketing folk, og nej min viden på området er på ingen måde bare tilnærmelsesvis god nok til at tælle noget som helst i sammenligning med folk der ved noget på området.
Lav en JFK og omgiv dig med de smarteste eksperter på området.

Det er så noget andet, hvis I vil spørge mig om noget om offentlig IT, det har jeg både viden og en mening om :)

// Jesper

Sider