Thomas Beck afliver 5.500 mink om dagen: »Jeg forstår ikke, det er slut«

Minkavler Thomas Beck er ligesom hundreder af andre minkavlere i gang med at aflive sin besætning – og dermed sin virksomhed. Han har for travlt til at være ked af det, men hele hans familie er berørt af situationen og uvisheden
Thomas Beck har lånt og investeret 30 millioner kroner i sin minkfarm. Nu arbejder han på højtryk for at slå besætningen ned.

Thomas Beck har lånt og investeret 30 millioner kroner i sin minkfarm. Nu arbejder han på højtryk for at slå besætningen ned.

Carsten Bundgaard

Indland
13. november 2020

Da bilen triller ind i perlegruset ved minkavler Thomas Becks trelængede gård i Avnslev 10 kilometer uden for Nyborg, er der ved første øjekast ingen synlige tegn på, at der i disse dage udspiller sig det største drama på familiens gård, siden Thomas Becks far købte den i 1969.

Kun den lille metalfigur formet som en mink, der hænger på gårdmuren, giver en indikation på det, som venter inde på den anden side af muren.

En kvinde åbner døren. Hun står med en død, hvid mink i hånden. Gennem et beskidt mundbind siger hun noget på et østeuropæisk sprog. Bag hende står stativer med lange rækker af døde, våde mink. De døde kroppe ligger badet i lys. Spotlightet og måden, hvorpå minkene sirligt er lagt på række, får det hele til at ligne en bizar kunstinstallation.

Kvinden forsvinder ind på gården og kommer kort efter tilbage med en anden kvinde ved sin side. Hun har krøllet hår og en smal, rød stålbrille. Det er Thomas Becks kone, Anne Beck.

»Velkommen til helvede,« siger hun opgivende, mens hun ryster på hovedet og tager sine gummihandsker af.

Carsten Bundgaard

I disse dage står omkring 1.100 minkavlere i den situation, at de skal slå samtlige mink og dermed deres egen forretning ihjel. Det sker efter instruks fra regeringen, som frygter, at en muteret udgave af coronavirussen, som blev fundet blandt mink i Nordjylland, kan sætte gang i en ny epedimi.

Instruksen fra regeringen, der senere har vist sig at være ulovlig, har fået flere familier til at frygte, at de bliver nødt til at skulle gå fra hus og hjem.

Tid, lig, penge

Anne Beck bor sammen med sin mand og deres tre børn i gårdens hovedhus.

Hun har fået fri fra sit arbejde på Nyborg Sygehus for at få ro til at komme sig over chokket, efter at Mette Frederiksen har beordret, at familien skal aflive alle sine mink. Ro er der dog ikke meget af for Anne Beck. Sammen med resten af familien har hun travlt med at give en hånd med i aflivningen af de 65.000 mink, de har på gården.

Et par hundrede meter fra gården ligger en gigantisk stald. Ved en stor, orange firehjulstrækker står Thomas Beck. Bag ham kommer en fyr med en palleløfter kørende. På den står en enorm gul plastikkasse, hvori der ligger endnu en bunke døde mink.

»De er lige kommet ud af aflivningsmaskinen,« siger Thomas Beck og begynder at ae en af de døde mink.

Han fortæller os, at det skal gå stærkt med at få dem ud af kassen. De varme kroppe må ikke ligge tæt, for så smelter dyrenes hud sammen og ødelægger den »fine, hvide pels«, som han siger på fynsk dialekt.

Eftersom Thomas Becks minkfarm ikke befinder sig i en af de syv zoner i Nordjylland, hvor den særlige cluster 5-mutation af coronavirussen er blevet fundet, må han gerne pelse sine mink og sælge skindet.

Carsten Bundgaard

Thomas Beck, familien og besætningen har travlt med at få aflivet alle mink. Når de det inden den 16. november, får de nemlig en bonus af staten på 20 kroner pr. mink. Dermed vil familien på mandag være sikret omkring 1,3 millioner kroner.

Det er dog en ringe trøst for Thomas Beck, der fortæller, at han har optaget lån for omkring 30 millioner kroner, der er blevet brugt på at renovere og udvide minkfarmen.

Penge, Thomas Beck har lånt i den tro, at de kunne tjenes ind igen.

»Det kommer jeg aldrig til nu, og derfor håber jeg, regeringen er klar over, at når den tvinger mig til at lukke mit erhverv, så er det ekspropriation, og så skal erstatningen være derefter,« siger Thomas Beck i et sjældent øjeblik, hvor han står stille, mens han taler.

Bange for selvmord

I lokalavisen stod Thomas Beck for et par dage siden frem med sin fortælling om, at han flagede på halvt efter det nu så famøse pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) beordrede alle mink aflivet. Til Fyns Stiftstidende udtalte han, at han »græd og var i opløsning«.

Sådan er Thomas Beck langt fra den eneste minkavler, der har det i disse dage. Særligt i Region Nordjylland oplever man, at avlerne har det hårdt i denne tid. BT har berettet om en minkavler fra Sæby, der sendte sin bror en farvelbesked, mens Ole Bakker, der repræsenterer de nordjyske minkfarme i Kopenhagen Furs bestyrelse, fortalte i et interview med Jyllands-Posten, at han frygtede selvmord blandt avlerne.

De mange pressede nordjyske minkavlere har også fået Region Nordjylland til at indsætte deres psykosociale kriseberedskab, som tager ud og hjælper kriseramte minkavlere.

Thomas Beck er en høflig mand, og han har på forhånd advaret om, at han har travlt og dårligt vil have tid til at snakke.

Og jovist har han travlt. Men tid til at tale, det har han, viser det sig.

Faktisk taler Thomas Beck mere eller mindre uafbrudt, mens han spæner op og ned langs rækkerne med minkbure.

Carsten Bundgaard

Så taler han om aflivningsprocessen, så om de forskellige farver af minkpels, så om fodersammensætningen og pludselig lidt om de uheldige afsløringer fra branchen, der kom frem i TV2-programmet Operation X tilbage i 2009.

Det er én lang uafbrudt talestrøm.

Sidste skrig

Thomas Beck virker til at være enten en meget driftig mand eller en, hvor det hele er ved at flyde over indeni. Måske begge dele. På et tidspunkt er han ved at falde ned fra en stige, han har stillet ustabilt op af sin bil.

Alligevel er det påfaldende, hvordan Thomas Beck i modsætning til sin kone virker bemærkelsesværdigt upåvirket af situationen. Det er i hvert fald en anden Thomas Beck, end den man kunne læse om i lokalavisen.

Derfor er spørgsmålet om, hvordan han monstro går og har det, nærliggende.

– Thomas, hvordan har du det egentligt?

Pludselig stopper han op.

»Jamen, jeg tror ikke helt, jeg forstår det endnu,« siger han i et ukarakteristisk lyst toneleje.

I et kort sekund virker det, som om der er hul igennem til noget inde bag de mange ord.

Så sætter Thomas Beck i fart igen.

»Lige nu skal vi bare nå i mål med det her,« siger han, mens han går over til en af sine ansatte for at låne hans handske.

Carsten Bundgaard

For mens Thomas Beck viser rundt på farmen, går tre ungarske arbejdere rundt med aflivningsmaskinen. Det er en træboks, hvori minkene bliver kulilteforgiftet. Det betyder også, at han viser rundt i stalden med en konstant baggrundlyd af mink, der skriger en sidste gang, inden de dør.

Lugten i farmeriet

Da Thomas Beck kommer tilbage til gården, står hans kone, Anne Beck, sammen med en høj ung fyr med store, lyse krøller. Det er deres ældste søn Marius på 17 år, som hjælper dem med at lægge de døde mink på rækker, efter at de har været en tur i savsmuldsblanderen for at gøre pelsen ren.

Marius Beck fortæller, at hans lillesøster på 14 år har det dårligt for tiden. Hun bekymrer sig og kan ikke sove. Hun er bange for, at de skal flytte fra gården, og tænker over, hvad der skal ske med deres far. En bekymring, Marius deler med sin søster.

»Han sover en-to timer hver nat,« siger han om sin far og smider et par mink ind i savsmuldsblanderen.

Udenfor er mørket faldet på, men et par store projektører i stalden lyser rummet op.

Efter minkene er blevet slynget rundt i savssmuldsblanderen, åbner Marius tanken og i projektørlyset er det tydeligt at se at, hvordan luften fyldes af savsmuld og minkhår.

Hvad man ikke kan se, er lugten, der spreder sig, når tanken åbnes. Hele dagen igennem har den været en underlæggende grund til mildt ubehag. Da tanken åbnes, bliver lugten så intens, at det er svært at trække vejret ubesværet gennem luften.

Stormen før stilheden

Thomas Beck skal ned til sin anden farm et par kilometer væk fra gården. Selv om det for længst er blevet mørkt, har han ikke tid til at holde fri.

Når de under normale omstændigheder pelser, plejer de at kunne nå 3.500 mink på en dag, hvis de arbejder hurtigt. For tiden skal de nå 5.500 om dagen.

»Så vi har småtravlt,« siger Thomas Beck i et forsøg på at få lidt humør ind i samtalen.

Carsten Bundgaard
Alligevel er Thomas Beck blevet en mere rolig udgave af sig selv, da han hopper ud i sin store firehjulstrækker. Bilen triller helt langsomt afsted på vejen. For første gang denne dag er der stilhed i et par sekunder.

»Du spurgte før, hvordan jeg havde det,« siger han og holder en lang kunstpause.

»Jeg frygter den dag, hvor vi er færdige med det her, og jeg står alene tilbage. Jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op ... Jeg har altid været en praktisk gris, og jeg overtog stedet her fra min far for 20 år siden.«

Bilen snegler sig afsted på de mørke landeveje, mens han fortsætter:

»Når jeg græder, så er det over alle de søde sms’er, jeg har fået fra folk. Over at vores hoveddør er overfyldt af blomster fra vores venner. At vi har naboer, som kommer over og hjælper os med at nå det her i tide.«

Han holder bilen ude foran sin anden minkfarm og slukker motoren.

»Jeg forstår ikke, det er slut,« siger han og sidder stille to sekunder.

Med et sæt hopper han ud af bilen og begynder at dirigere med sine medarbejdere, mens han spankulerer omkring i rask fart.

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Corona op og corona ned. Intet kan rokke ved min politiske overbevisning. Det er en livsholdning og en livsværdi, som ikke lader sig ryste. Uanset hvad.

Man kan næsten ikke lide at skrive det, når han nu står der og er ked af at miste sit livsværk, men sandheden er altså, at mink er vilde dyr, der slet slet ikke har godt af at leve i små bure. Det er ikke bare nogle få venstreorienterde dyreaktivister, der anser det for dyrplageri. Både borgerlige og socialdemokratiske regeringer i Europa har forbudt minkfarme. Det gælder både i England, Østrig, Norge, Belgien, Luxembourg, Serbien, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien, Makedonien, Schweiz og Tyskland. Derfor er det manipulerende billeder, når man i for eksempel TV-Avisen ser et interview med en minkavler stå og klappe en mink, som var det hans barns kanin :-)

Dennis Jørgensen, Birgitte Mølgård, Jane Nielsen, Helle Winum, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt, Per Christiansen, Eva Schwanenflügel, Hannibal Knudsen, Mogens Holme, Poul Baad Rasmussen, nils valla, Bjarne Bisgaard Jensen, Ellen Jeppesen, Ole Frank, Torsten Jacobsen, Steen K Petersen, Rasmus Knus, Herdis Weins, erik pedersen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

"Jeg forstår ikke, det er slut"

Det forstod de over 60.000 mennesker, som mistede dagpenge, og dermed stod uden forsørgelse, det første år efter dagpengereformen heller ikke.

Så hvorfor al den her poststyr over et par hundrede minkavler.

Dennis Jørgensen, Birgitte Mølgård, Jane Nielsen, Helle Winum, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt, Hannibal Knudsen, Kim Houmøller, Mogens Holme, Jack Køhler, Lars Løfgren, Egon Stich, Steen K Petersen, Eva Bertram, Palle Yndal-Olsen, Mads Troest, Herdis Weins, erik pedersen og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar

Enig med Jeppe Lindholm. Og her under minksagen har jeg lært, at de borgerlige slet ikke er så nærige, som jeg troede, når det kommer til at dele ud af statens penge. Det skal bare gå til deres egne vælgere.

Dennis Jørgensen, Jane Nielsen, Helle Winum, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt, Per Christiansen, Eva Schwanenflügel, Hannibal Knudsen, Mogens Holme, Jack Køhler, Benny Larsen, Ole Frank, Eva Bertram, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Mads Troest, Anders Reinholdt, Herdis Weins og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Et afstumpet syn på liv. Håber det bliver enden på den type dyremishandling .
Så mangler vi bare alle de andre produktionsdyr

Mvh Hanne Pedersen

Birgitte Mølgård, Jane Nielsen, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Ole Frank, Palle Yndal-Olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Sådan er kapitalismen.
Er det synd for dem, at de ikke mere kan beklæde rige damer i diktaturstaterne, Kina fx? De har jo bare solgt til dem, der ødelægger verden og selv været med til at ødelægge den. Hvorfor kommer det ikke frem? Hvis det havde været for 80 år siden, havde de også solgt til naboen sydpå. Ja, hvorfor ikke? Det gælder jo bare om at tjene penge.

Jane Nielsen, Michael Waterstradt, Lasse Nielsen, Steen K Petersen, Freddie Vindberg, Ole Frank og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

Jeg er også på holdet, der græder tørre tårer over, at denne industri nu bliver lukket ned i DK. Men derfor kan man jo godt have lidt medfølelse med de mennesker, som nu ser deres livsværk synke i grus. De er jo ikke kriminelle, men almindelige mennesker, som har valgt et erhverv, der indtil for godt en uge siden var fuldt lovligt i dette land.

Og at sammenligne dem med værnemagere er ærlig talt helt ude i skoven.

Lidt empati ville være klædeligt...

Dennis Jørgensen, Jane Nielsen, Erik Fuglsang, Lillian Larsen, Kim Folke Knudsen, Lasse Nielsen, Hannibal Knudsen, Martin Sørensen, John Scheibelein, nils valla, Klaus Holte, Morten Balling, Peter Høivang og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Jeg har altid været imod minkavl og vil aldrig forsvare den måde at holde dyr på

Jeg må dog sige, at jeg har stor forståelse for, at det er ikke bare er hårdt for avlerne. Det er en kæmpe livskrise de og familien står i. Det kan man godt have medfølelse for eller i det mindste have pli nok, til ikke at fryde sig over deres tab.

De mister en hel del mere end et arbejde.

Deres hjem er minkfarmen. Familien er bundet op på hold af mink, børnene kommer hjem fra skole og hjælper til, deres ægtefælle hjælper til osv.

Alt deres arbejdsmæssige erfaring er bundet op på arbejde med mink, de kan ikke længere finde et job hvor deres opbyggede kompetencer kan bruges.

Dette er folk der, når virkeligheden synker ind har fået tæppet hevet væk under sig, både erhvervsmæssig og privat.

Det er ikke kun forfærdeligt, men livstruende at skulle opleve dette.

Dennis Jørgensen, Birgitte Mølgård, Lillian Larsen og Lasse Nielsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Thomas Beck og alle de andre minkavlere, skal være lykkelige for,
at de ikke behøver at aflive flere mink i fremtiden.

Deres mareridt er snart overstået.

Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Tænk så på, hvor synd det vil være for folk, når de en dag ikke mere kan arbejde i våbenindustrien, olieindustrien, tobaksindustrien og bilindustrien. Tænk, hvor synd det vil være for asfaltarbejderne når de ikke mere kan bygge motorveje og ødelægge landskaber. Hvor synd vil det ikke være for skolelærere der ikke mere kan oplære børnene til konkurrencesamfundet, men skal opfinde et ikke-ødelæggende ikke-undervisningssystem. Tænk på pornoindustrien og dem der ikke mere kan udnytte eller lade sig udnytte. Tænk på religionsindustrien der ikke mere må ødelægge vores tankebaner. Hvor er det synd for os, når vi ikke mere kan sidde på ryggen af de svagere, mindre intelligente.

Hvad skal vi dog lave, når vi ikke mere kan få lov til at hærge hinanden og den Jord, vi bor på? Hvad skal vi så få tiden til at gå med?

At der er andet end at spærre dyr og mennesker inde i små bure, hvoraf nogle er af ståltråd og andre af åndelig art, er svært at forestille sig - men det har vi pligt til at tro på.

Dennis Jørgensen, Birgitte Mølgård, Lillian Larsen, Michael Waterstradt, Per Christiansen, Lasse Nielsen, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Jeppe Lindholm og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Mon man kan få et toneangivende medie til at tage følgende citat op.?
“”Jeg voksede op på en minkfarm. Som helt lille pige der altid fulgte min far i hans arbejde. Jeg stod tit i mine røde træsko og kiggede på dyrene der løb frem og tilbage i deres små bure. Allerede der undrede jeg mig over hvorfor de små søde dyr ikke måtte lukkes ud. Jeg så når de sloges - bed i hinanden - kradsede øjnene ud - og så efterfølgende min far behandle deres sår med et antibiotika pulver - der sjældent hjalp - tit var sårene store og uhelbredelige. Jeg har set mink der gnavede i deres poter i stress og afmagt. Ved pelsning blev de i mine første leveår aflivet med en sprøjte med gift. Senere brugte man metoden at gasse dem i en kasse der var lavet til til at sætte på fodermaskinen. Hvorefter de kom direkte i en stor tumbler inden de skulle flåes. Jeg har set nogle hændelser, at maskinen var færdig, og når de døde kroppe blev taget ud var der stadig en levende mink iblandt. På varme sommerdage var temperaturen i minkhallerne ulidelig varm, alt stod stille. Jeg fik lov til at gå rundt med en haveslange og nedkøle dyrene. At se dyrene stå på bagbenene i burene med hovedet i salighed over at mærke de kølige stråler beviste netop at disse dyr er skabt til at være ved vand. Minkfoderet var fiskeaffald der blev lagt i en klat ovenpå burene. Man så store fiskeben der stak ud. Ofte kom disse ben galt i halsen på minken og hvis far ikke fik benet vristet fri led minken en smertefuld død ved kvælning. Naboen havde ikke kun mink - men også ræve. Store flotte dyr der løb aggressivt frem og tilbage i deres små bure. Man aflæste tydeligt deres vrede - frustration og håbløshed i øjnene. Deres eneste aktivitet var at de kunne være “ heldige “ at fange en gråspurv - som sad på trådene og spiste af deres mad - med snuden eller poterne og efterfølgende få den maltrakteret. Jeg respekterede min hårdt arbejdende far - såvel som de andre pelsavlere - der havde et hårdt slid fra morgen til aften ugens 7 dage. Men jeg respekterede aldrig - og det kommer jeg aldrig til, at dette horrible erhverv bestående af grusom dyremishandling skulle gøres til deres levevej. Jeg har aldrig forstået - og kommer aldrig til at forstå - hvorfor nogle mennesker har behov for at vise at de har penge og velstand ved at hænge 30 - 40 døde dyr i en pelskåbe på deres krop. Hvorfor skulle disse dyr lide så meget for det ? I andre lande som : England, Østrig, Norge, Belgien, Luxembourg, Serbien, Schweiz, Polen, Makedonien, Tjekkiet er pelsavl blevet forbudt - eller under udfasning. Lad de mink der endnu ånder i Danmark komme herfra på en værdig måde - med en humanitær aflivning - hvor deres sidste åndedrag er endt INDEN afbrændingen. Og lad dette erhverv være et slukket og lukket kapitel i Danmarks historie.

Birgitte Mølgård, Jane Nielsen, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt, Per Christiansen, Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Henning Haugaard, Mogens Holme, Kim Houmøller, Kirstine Sandberg, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Niels-Simon Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Alt har en ende. Og når jorden snart er ødelagt og udpint af kapitalismen og konkurrencen, og den fantastiske balance som udgør muligheden for liv er tippet uoprettelig omkuld, kommer finale enden helt af sig selv.

Han klager over at skulle aflive sine mink. Er det ikke det disse dyremishandlere gør hver eneste dag?
I virkeligheden skulle avlerne betale for den risiko de har påført befolkningen. Forurenerne skulle betale, men ikke når vi taler om det hellige landbrug. Men genialt at sælge hele bedriften til skatteyderne, når ingen anstændige kvinder længere bærer pels.

Priserne på skind er i bund, og avlerne "mister" 100 kr pr. stk. Skal skatteyderne virkelig dække dette galehus?

Lillian Larsen, Helle Winum, Carsten Wienholtz, Michael Waterstradt, Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Hannibal Knudsen, Mogens Holme, Carsten Munk, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Niels-Simon Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Richard Strand: Tak.

Dyremishandlere skal selvfølgelig kompenseres, når de har tabt i det kapitalistiske rotteræs, så vi sætter da bare skatten op. Hurraaaa! Eller nej, som vi er blevet belært om, staten laver bare nye lån som vores pensionskasser køber. Ingen problemer.
Vi, der hårdnakket hævder, at der er noget der hedder en statskasse a la husholdningsøkonomi, er ikke så glade for det cirkus, men vi er for få til at gøre et udslag.

Og så er der det psykologiske - en lækker kvinde kun iført en lille minkpels, en cigaret i den ene hånd og et glas whisky i en anden. Toppen af poppen. Hvad slår det? Spørg reklameindustrien, den kender vores svage sider og er en del af den globale ødelæggelse.

Forbyd minkavl i Danmark!
At minkavl er dyrplageri i stor skala, er der ingen tvivl om. Mink er vilde dyr, der ikke som svin har være domesticeret i flere 1000 år. Minkavl har kun ca. 100 år på bagen.
Bortset fra pelsfarverne adskiller minkene på farmerne ikke fra deres vilde artsfæller.
Vilde mink er solitære, lever i store territorier, er fysisk meget aktive, svømmer og graver gange. Mink på minkfarmene lever i små bure med trådbund, stablet tæt sammen med andre artsfæller. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvordan de trives. Der er da også udbredte problemer med forskellige adfærdsforstyrrelser, der indikerer mistrivsel: stereotypier (formålsløs gentagelse af samme bevægelser) pelsgnav og bidskader alle tegn på stress. Der er m. a. o. ikke tale om ’føleri’, når jeg påstår, at der er tale om dyrplageri, men om veldokumenteret kendsgerninger.
I andre lande England, Østrig, Nederlandene, Italien og Polen er minkavl forbudt at etiske grunde (I Italien ikke direkte forbudt med kravene til forholdene gør avl umulig i praksis).
Mens man i Frankrig, Norge og Belgien har udfaset produktionen.
I Danmark har vi en lang tradition for, at man i dyreetiske spørgsmål indenfor landbruget altid bøjer etikken, for ikke at genere indtjeningen i erhvervet. Lige siden slutningen at 70’erne har vi talt om burhøns, opbundne søer etc. Bunkevis af rapporter har gennem tiderne dokumenterer produktionsdyrenes mistrivsel i de konventionelle landbrugssystemer, og meget lidt er sket. Der er opstået alternative drift former (økologisk, fritgående), men i det konventionelle landbrug har man stort set været tonedøv overfor kritik.
I den nuværende situation, hvor indtjeningen i pelsdyrbranchen er stærkt faldende, og erhvervet i realiteten er lukket ned, er der et momentum, som bør udnyttes.
Minkavl bør forbydes. Selvfølgelig skal de er bliver direkte berørt have kompensation, men beskæftigelsesmæssigt og økonomisk vil det ikke have den store negative effekt.. Der er mange gode argumenter, for at gøre det ud over de etiske: hensynet til folkesundhed, problemer med faunaforurening, ikke bæredygtige produktionsmetoder etc.
Jeg er ikke i tvivl, om at der vil være stor folkelig opbakning til et sådant forslag.

Jane Nielsen, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Michael Waterstradt, Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Hannibal Knudsen, John Scheibelein, Mogens Holme, Carsten Munk og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Måske er hele det her covid-19 halløj, minkavlernes personlige redning. En chance for at komme ud af branchen med en erstatning i baglommen frem for en konkurs hvis der ikke havde været en covid-19 pandemi.
Branchen tjener jo ikke penge og har ikke gjort det i årevis og de ansatte er østarbejdere ....

https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2020/2020-10-28-fakta-om-minkbran...

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/blodroede-tal-det-gaar-elendigt-...

Var man konspirations freak kunne man ligefrem mistænke at branchen selv har hjulpet smitten på vej

Dennis Jørgensen, Jane Nielsen, Carsten Wienholtz, Lasse Nielsen, Hannibal Knudsen, Kim Houmøller og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@Niels-Simon Larsen
Jeg anerkender din kritik. Men når du dæmoniserer mennesker over en kam, er du efter min overbevisning ude på et skråplan. Vi, som mennesker, begiver os af med mange bizarre - nogle vil sige destruktive eller amoralske - ting, fordi verden nu engang er indrettet som den er. Og hvis man graver dybt nok, gælder det nok os alle, dig selv inklusive, uanset at jeg ikke er i tvivl om, at du betragter dig selv som moralsk overlegen.

Ën ting er i hvert fald helt sikker; Du får ualmindelig svært ved at lave verden om med den indstilling.

Hannibal Knudsen

Hvorfor var det nu lige, at de første handlinger i foråret mod minkbesætninger med coronasmitte blev så udskældt og senere afløst af mere lempelige restriktioner?
Denne lempelse er vel den største fejl, som er begået i håndteringen af corona blandt mink.
Og at der opstod mutationer og ville opstå flere er da også både kendt og italesat siden foråret.
Og i løbet af foråret blev det også omtalt mange gange, at mutationer teoretisk set ville kunne gøre at en vaccine ikke ville beskytte mod alle varianter.
I løbet af sommeren/det tidlige efterår så vi så flere nye minkbesætninger med smitte - og selv med nogen grad af genoptagelse af de første indgreb mod smittede besætninger og nabobesætninger, så fik vi større spredning - også længere væk end et par nordjyske områder.
At en mutation kunne medføre problemer for et vaccineprogram fik vi så i september/oktober en praktisk og ikke blot teoretisk dokumentation for.
Og her kappes medierne og de borgerlige politikere om at skabe forvirring om hele minkhistorien:
Det blev fra sundhedsmyndigheder og regering jo ikke sagt, at mutationen cluster-5 var en trussel mod vaccinen. Der blev sagt, at de kendte vacciner ikke ville beskytte mod denne cluster-5 variant. Og hvis mange blev smittede med denne variant, ville der være en stor gruppe, som ikke ville have gavn af vaccinen - men at vaccinen selvfølgelig ville virke på mange. Men jo større cluster-5 population, desto større vaccinationsusikkerhed. Dette fænomen kendes vel også for de årlige influenzavacciner.
Med disse udsigter og usikkerheder (var der flere end 12 cluster-5 smittede? hvor udbredt var denne mutation blandtmink? hvordan spredtes smitten blandt mink over afstande?), så var der ikke anden vej at gå end at aflive samtlige mink! Og lave restriktioner omkring de områder der var konstateret smittede med denne mutation, så smitten ikke skulle spredes.
Ærgerligt at spørgsmålet om grænser for udstrækning af aflivning af besætninger ikke blev klarlagt, men med de udsiger, som var værst tænkelige, burde det med sådan klarhed også være oplagt nødret. Jeg undlader i denne gennemgang at forholde mig til, at minkavl iøvrigt er dyremishandling og at fund af levende mink blandt de aflivede åbenbart er hverdagskost i minkavlen
Men det er jo dejligt for blodtørstige medier og borgerlige politikere, at der kan piskes til tvivl og forvirring med misinformation

Hannibal Knudsen

Hvorfor var det nu lige, at de første handlinger i foråret mod minkbesætninger med coronasmitte blev så udskældt og senere afløst af mere lempelige restriktioner?
Denne lempelse er vel den største fejl, som er begået i håndteringen af corona blandt mink.
Og at der opstod mutationer og ville opstå flere er da også både kendt og italesat siden foråret.
Og i løbet af foråret blev det også omtalt mange gange, at mutationer teoretisk set ville kunne gøre at en vaccine ikke ville beskytte mod alle varianter.
I løbet af sommeren/det tidlige efterår så vi så flere nye minkbesætninger med smitte - og selv med nogen grad af genoptagelse af de første indgreb mod smittede besætninger og nabobesætninger, så fik vi større spredning - også længere væk end et par nordjyske områder.
At en mutation kunne medføre problemer for et vaccineprogram fik vi så i september/oktober en praktisk og ikke blot teoretisk dokumentation for.
Og her kappes medierne og de borgerlige politikere om at skabe forvirring om hele minkhistorien:
Det blev fra sundhedsmyndigheder og regering jo ikke sagt, at mutationen cluster-5 var en trussel mod vaccinen. Der blev sagt, at de kendte vacciner ikke ville beskytte mod denne cluster-5 variant. Og hvis mange blev smittede med denne variant, ville der være en stor gruppe, som ikke ville have gavn af vaccinen - men at vaccinen selvfølgelig ville virke på mange. Men jo større cluster-5 population, desto større vaccinationsusikkerhed. Dette fænomen kendes vel også for de årlige influenzavacciner.
Med disse udsigter og usikkerheder (var der flere end 12 cluster-5 smittede? hvor udbredt var denne mutation blandtmink? hvordan spredtes smitten blandt mink over afstande?), så var der ikke anden vej at gå end at aflive samtlige mink! Og lave restriktioner omkring de områder der var konstateret smittede med denne mutation, så smitten ikke skulle spredes.
Ærgerligt at spørgsmålet om grænser for udstrækning af aflivning af besætninger ikke blev klarlagt, men med de udsiger, som var værst tænkelige, burde det med sådan klarhed også være oplagt nødret. Jeg undlader i denne gennemgang at forholde mig til, at minkavl iøvrigt er dyremishandling og at fund af levende mink blandt de aflivede åbenbart er hverdagskost i minkavlen
Men det er jo dejligt for blodtørstige medier og borgerlige politikere, at der kan piskes til tvivl og forvirring med misinformation

Niels-Simon Larsen

René Arestrup: Har jeg sagt noget forkert? Det håber jeg ikke. Jeg dæmoniserer nok alle over en bred kam, men nævn mig en, der ikke er med til at ødelægge børnenes fremtid. Vi lever i en ødelæggelseskultur og praler af det. Alle er enige om, at Danmark er et foregangsland.
Jeg anerkender ikke udsagnet: Sådan er verden nu engang. Det er vores valg, og vi vælger hver dag.
Har vi ikke alle svært ved at lave verden om? Alligevel skal vi da ikke stoppe.

Carsten Wienholtz, Palle Yndal-Olsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Jeg vil opfordrer alle, der ønsker stop for minkavl i Danmark, til at skrive under på den underskriftsindsamling, som Dyrenes beskyttelse er i gang med, for at stoppe minkalven i Danmark ( øjeblikket har de ca. 14.400 underskrifter men de har brug brug for mange flere):
https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/

Krister Meyersahm

Minkavlerne skal hævde deres ret i.h.t. Grundloven.

Folketinget kan beordre syge og raske mink slået ned, minkfarme lukket og man kan til og med, forbyde fremtidig produktion. Man skal dog opfylde kriteriet om, at handlingen skal være i ”almenvellets” interesse for at opfylde Grundlovens betingelser. Det er ikke tilstrækkeligt at et politisk flertal vil af med erhvervet – det skal virkelig kunne begrundes og bevises, som værende en nødvendighed for folkets sundhed.

Selvfølgelig skal der kompenseres for de privates tab. I en situation hvor man trækker muligheden for videre drift af en virksomhed eller et helt erhverv væk, er det ikke tilstrækkeligt at tilbyde delvis erstatning. For her er der reelt tale om ekspropriation af privat ejendom og så træder Grundloven til, med "fuldstændig" erstatning. Minkavlerne bør derfor hænge staten op på Grundlovens § 73 og kræve fuldstændig erstatning og - om nødvendigt gå vejen omkring domstolene.

Man må i anstændighedens navn, ekspropriere den del af avlernes bygninger/jorder/anlæg, der har med denne produktion at gøre – hvis den enkelte ejer vil det. Ejerne skal naturligvis have ret til at anvende bygninger, jord og anlæg til andet formål hvis de vil det og skal så alene kompenseres for tab værdien af de aflivede dyr plus - en vis erstatning for tab af goodwill.

Meyersahm: Jeg tror ikke at man behøver at inddrage grundloven i denne sag Det burde være tilstrækkeligt at påvise, at der er tale om dyreplageri, som jo allerede er forbudt i følge dyreværnsloven hvor der står i paragraf 1:
1. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

Palle Yndal-Olsen, Carsten Wienholtz og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Nu er der forslag om at komme de betrængte og berørte minkavler til undsætning, så de kan videreføre deres stolte kulturelle traditioner ud i plageri.

Her indlæg i JP:
https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE12560064/katte-i-stedet-for-mink/

"Nu, hvor minkavlere ikke længere må opdrætte mink, luftes tanker om andre dyr at putte i de mange bure. Her kunne katte måske være en kærkommen erstatning for videre opdræt. Der er kun ganske få rapporter om katte med covid-19 på verdensplan"

Det har også været fremført her på Information,
Se sidste læserindlæg:
https://www.information.dk/telegram/2020/11/mette-frederiksen-kendte-ulo...

Steen K Petersen

Tak@Ole Falstoft
Jeg vil også opfordrer alle, der ønsker stop for minkavl i Danmark, til at skrive under på de underskriftsindsamlinger, som både Dyrenes beskyttelse har og det borgerforslaget der er på borgerforslag.dk, så vi en gang for alle, kan stoppe minkalven i Danmark.

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-05635

Niels-Simon Larsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Minkenes fremtid

Mange her har travlt med at pege på dyremishandling i relation tll minkavl.

Men hvad med alle de andre animalske husdyr som vi spiser, er der ikke tale om dyremishandling der, og hvor går grænsen så for de brancher der skal lukkes ned ?

Hvad gør vi, hvis det viser sig, at grise kan transmittere COVID19 til andre levende organismer ?. Danmark er en fødevare producerende nation. Hvis svinebedriften må lukke, så er det god nat for dansk fødevare eksport. Tabet vil overstige de over 10 mia. kr. der nu skal bruges i kompensation til minkavlerne og deres familier.

Minksagen er løbet af sporet.

Fejl 1. Der gik for lang tid med aflivningen af syge besætninger. Det skulle være sket ekspres og med minkavlernes hjælp, for så var chancen for spredning af COVID19 reduceret.

Fejl 2 Besætninger med syge mink. Der skulle gælde adgangsrestriktioner på linje med svinepest og kogalskab. Total afspærring af bedriften indtil smitten er fjernet fra gårdens beboere og fra minkene. Ansatte og medarbejdere skulle holdes i karantæne på gården indtil alle er bekræftet smittefri efter mindst to COVID19 test. Virus kan overleve 3-4 dage på metal overflader.

Det ser ud som om, at smittereservoiret og antallet af minkfarme i Danmark udgør en betydelig selvstændig risiko. Afklaring hvorledes spredes smitten så hastigt fra minkfarm til den næste minkfarm. Bringes den videre af dyr af mennesker af støv på mennesker som går fra en farm til den næste, eller af værtsdyr, som er mellemvært for COVID19 ?

Jeg er nok landet på den overbevisning, at vi ikke kan have minkavl i drift så længe epidemien hærger. En nedlukning af bedrifterne med en pauseknap er nødvendig. Så skulle det have været undersøgt, hvorledes bestanden af avlsdyr kunne bevares under forsvarlige vilkår og om det overhovedet er muligt at opbevare en bestand af avlsdyr uden at smitte spredes igen fra dem. Det er afgørende for, om branchen overhovedet kan overleve en midlertidig nedlukning under epidemien.

Under pausen skulle minkavlerne have kompensation for tab som følge af, at bedriften er sat på pause af myndighederne.

Jeg synes, at det er en tragedie at se så mange mennesker som nu har mistet deres livsværk. Det svarer for os der ikke er selvstændige til at chefen møder op og siger ud med dig pak din taske og så stå uden arbejdsløshedsforsikring og uden job fra den ene dag til den anden. Vil I huske at tænke på dette nu da der er så mange som giver udtryk for, at det er fint at minkbranchen lukker ned.

Der er mange ansatte i branchen som står til at miste deres job, og landet taber en vigtig eksportvare af høj kvalitet.

Omkring erstatningen til minkavlerne henviser jeg til Krister Meyersahms gode og velformulerede kommentar i debatsporet her. Fuld erstatning: Der er tale om ekspropriation og vi samfundet må i det mindste give familierne og ejerne fuld kompensation for de store tab, som de har lidt ved denne lukning.

Fremover myndighederne SKAL ALTID have lovgrundlaget i orden inden der handles. Det er ikke en Atombombe der er eksploderet i Nordjylland, og der var tid til at tilrettelægge processen fornuftigt.

Niels-Simon Larsen

Myndighederne har helt tydeligt ikke moral. De siger aldrig, at det og det er forkert moralsk set. Man kan godt sige, at Danmark har været stolt af at producere minkskind. Det implicerer så, at man synes det er godt at gøre det. Man kan så sige, at myndighederne har en slet moral, når de accepterer dyremishandling, men det er myndighederne, der beslutter, hvad der er god eller dårlig moral, og myndighederne er i sidste instans borgerne selv.

Alt, hvad der er i dag, er god moral. I morgen kan de selv samme handlinger vise sig at være dårlig moral, hvis vi ændrer politik.
Der er noget, der hedder forbrydelser imod menneskeheden, men ikke imod dyreheden, og slet ikke imod planteheden. Naturen har ingen rettigheder og menneskeheden opfører sig umoralsk, men ingen højere instans kan dømme os. Jo, der er én straf, der kan ramme os: Naturens udryddelse af os.
Den straf tegner sig tydeligere og tydeligere og går under betegnelsen, klima.

Minkindustriens økonomiske betydning er overvurderet. Det er en branche der (heldigvis) de seneste år økonomisk har været i frit fald. Ikke en eneste minkavler i Danmark havde overskud i 2019. Se denne analyse: http://kraka.dk/corona/minkerhvervets_betydning_for_samfundsoekonomien_e...

Niels-Simon Larsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar