Nyhed
Læsetid: 7 min.

Tidligere departementschefer om minksag: Ministre læser ikke alle bilag

Oppositionen mener, at flere ministre er viklet ind i minkskandalen, der onsdag fik Mogens Jensen til at gå af som fødevareminister. Men ifølge tidligere departementschefer kan man ikke på det nuværende grundlag stille seks S-ministre til ansvar for den ulovlige ordre
Sophie Løhde (V) giver ikke meget for de tidligere departementchefers vurdering af, at man ikke kan forvente, at ministre læser alle bilag eller skulle kunne huske dem flere uger senere. Tværtimod siger hun, at det er »fuldstændigt sindssygt« at have en diskussion om, hvorvidt ministrene har læst deres papirer.

Sophie Løhde (V) giver ikke meget for de tidligere departementchefers vurdering af, at man ikke kan forvente, at ministre læser alle bilag eller skulle kunne huske dem flere uger senere. Tværtimod siger hun, at det er »fuldstændigt sindssygt« at have en diskussion om, hvorvidt ministrene har læst deres papirer.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
20. november 2020

Onsdagens redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at hele syv ministre burde have været vidende om, at det ikke var lovligt at aflive alle mink i Danmark, da ordren blev udstedt den 4. november.

Det mener i hvert fald en samlet opposition, der ikke stiller sig tilfreds med, at Mogens Jensens (S) gik af som fødevareminister onsdag. Oppositionen mener derimod, at hele regeringen bør gå af.

Men der er intet i redegørelsen, som klokkeklart beviser, at ministrene faktisk har været vidende om, at beslutningen var ulovlig. Sådan lyder det fra to tidligere departementschefer, som kender arbejdsgangene i centraladministrationen indgående, nemlig Peter Loft og Jørgen Rosted. De bakkes op af to andre tidligere departementschefer, der ikke ønsker at medvirke med navn.

I redegørelsen står der, at regeringens Udvalg for Covid-19 allerede den 1. oktober – en måned før den ulovlige ordre – modtog et bilag, hvor der stod, at Miljø- og Fødevareministeriet vurderede, at et tiltag, der indebærer aflivning af alle mink, »forudsætter ændret lovgivning på området«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Palle Rasmussen

Det er altså forbløffende, at ikke kun blå bloks politikere, men også journalister og politiske kommentatorer kan slå fast, at en række ministre er blevet orienteret om det manglende retsgrundlag for indgreb i materialet til et møde d. 1. oktober. Det fremgår af redegørelsen fra fødevareministeriet, at spørgsmålet godt nok blev nævnt i et bilag, men at det ikke blev behandlet på mødet, bl.a. fordi en total lukning af minkproduktionen ikke var på dagsordenen. Og frem gennem oktober var det tilsyneladende den fremherskende vurdering i embedsværket, at der var retsgrundlag for en lukning. Så sent som d. 4. november - samme dag som regeringen annoncerede lukningen - skrev Justitsministeriet i en mail, at det var "arbejdstesen", at der var hjemmel for aflivning af mink i loven om hold af dyr (redegørelsen, s 10). Det er særdeles kritisabelt, at embedsmændene ikke tog ordentligt fat om retsgrundlaget i tide. Men det er ikke rimeligt at hævde, at ministrene havde fået besked om et manglende retsgrundlag.

Lasse Nielsen, Kim Rune Sloth Jensen, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, Eva Elisabeth jensen, Espen Bøgh, Mogens Kjær, Per Christiansen, Nette Skov, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Mads Greve Haaning, René Hansen, Birte Pedersen, Per Langholz, Alvin Jensen, Pia Nielsen, Kjeld Pedersen, David Zennaro, Anne-Marie Krogsbøll, Helle Walther, Werner Gass, jens peter hansen, Ellen Jeppesen, Jesper Sano Højdal, Hannibal Knudsen, Karsten Aaen, Malan Helge, peter juhl petersen, Jane Nielsen, Marianne Stockmarr, William Mannicke og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Den er god, så lære er at når man gør noget ulovligt, kan man bare sige at man ikke kan huske om man har læst det er ulovligt eller ej og så er man frikendt.

Finn Thøgersen, Jeppe Bundgaard, Inger Nilsson og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det undrer mig, at en departementschef der ligger langt nede i lommerne på landbrugslobbyen fortsætter som departementschef i et ministerie der har dybe forbindelser til landbruget.
Kan vi så forvente fortsat uanede mængder af dispensationer til landbruget for miljøregler, danske som EU regler, som ellers skulle bilde os ind, at der er en stram regulering på forurening, dyrevelfærd etc.?

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Per Christiansen, Nette Skov, Torben Bruhn Andersen, Thomas Tanghus, Per Langholz, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Man må da forvente at ministre læser dokumenter vedrørende så vigtige beslutninger. Det er ikke et hvilket som helst job, de er valgt til.
Derudover er det da ikke være en undskyldning ikke at vide, at man bryder loven. Gælder det for også for dig og mig?

Arne Albatros Olsen, Kristian Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det kan være bekymrende - Grunden kan være at MF vil bevare et bedre forhold til Venstre. Det var måske også derfor at hun ikke ved regeringsdannelsen lod Milijøministeriet genopstå som et selvstændigt ministerium.
Jeg forstår ikke at en socialdemokratisk statsminister overtog Løkke Rasmussens afvikling af Miljøministeriet med fælles embedsværk og chef som i "landbrugsministeriet". Der er da mange konfliktpunkter mellem disse områder - så det let kan blive en umulig opgave for embedsmændene at vare tage begge områder og vejlede deres minister.

Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Per Christiansen, Torben Bruhn Andersen, René Arestrup, Thomas Tanghus, Ole Henriksen, Per Langholz, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Pia Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeppe Bundgaad - det er en af embedsværkets VIGTIGSTE opgaver at sørger for at de nye forslag og forordninger osv lever op til lovgivningen - eller komme med vejledning til hvordan nye love skal udformes.
Beskeden og informationen skal være tydelige og ikke skjult i et bilag osv. Hels stå tydeligt på første linje.

Lasse Nielsen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Nette Skov, Rolf Andersen, Ole Henriksen, René Hansen, Helle Walther, Verner Nielsen, Alvin Jensen, Pia Nielsen, Anders Reinholdt og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Dorte Sørensen.
Jeg er for så vidt enig, men ministeren skal overholde gældende lovgivning og grundloven uanset, hvor det har stået. Det er krævende lovtekst og ikke en pixibog, de får udleveret. Jeg vil til enhver tid holde ministre til en højere standard end resten af befolkningen.

Tidligere departementchef Peter Loft udtaler, og han er ikke regeringsvenlig, at man ikke kan forvente ministre læser alt muligt i bilag m.m. det er en uoverkommelig opgave, de er afhængige af de papirer de får i hånden fra embedsværket. Og svigter disse er ministre på glat is. Man kan jo som minister ikke forholde sig til noget, man ikke er oplyst om. Vore smitte tal er 1200 pr. dag p.t. de skal gerne ned, og ned hurtigt. De blå vil ikke forlænge restriktionerne, så det bliver de røde partier der igen må tage ansvaret på sig for befolkningens sundhed.

Lasse Nielsen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, Mogens Kjær og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Lovligheden af så drastiske beslutninger politikere er tvunget til at træffe under denne pandemi, burde ligge højt på listen over ting man forholder sig til, som minister.
At sige man ikke er oplyst herom, er ikke godt nok i min bog.

Læren er at højre side i folketinget er moralsk anløbne både når de er i regering ( DKs deltagelse i Irakkrigen som de ikke ville have undersøgt grundlaget for og Støjberg-sagen) og når de er i opposition.

Og pressen. Ja, jeg så Debatten i går og jeg undrede mig også over at Clement ikke trak det frem at det havde stået i et bilag. Om det er almindeligt at gemme vigtige oplysninger i bilag. Intet forsøg på at finde ud af hvordan fejlene kan være opstået og gøre os klogere på redegørelsen. .

Og se så hvor det fører hen.
Coronarestriktioner udløber søndag og regeringen kan ikke få en ny aftale i hus
https://www.dr.dk/nyheder/seneste/coronarestriktioner-udloeber-soendag-o...
Det skyldes, at Venstre og De Konservative kræver et ekspert-panel, der skal udfordre myndighedernes anbefalinger. Hvem skal så sidde i det ekspertpanel ,

Men nu er jeg da slet ikke i tvivl om at havde der siddet en venstreregering for bordenden da corionaepidemien brød ud havde vi haft svenske tilstande. Nu håber jeg blot ikke oppositionen ødelægger muligheden for at samles i julen. De skyr ingen midler.

Lasse Nielsen, Lillian Larsen, Kent Bajer, Eva Schwanenflügel, Per Christiansen, Nette Skov, Torben Bruhn Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Der kan ikke være tvivl om, at de ledende embedsmænd har udført håndværk af skandaløs ringe kvalitet. Om det skyldes, at de er mentalt retarderede, at de gennem en periode har haft black-out eller har gjort sig skyldige i cicil ulydighed er ikke lige til at gennemskue. Der er nok ugler i mosen.
Nu kommer departementschefernes fagforening selvfølgelig på banen for at sørge for en formudring af hele forløbet, så ingen ved, hvad der er op eller ned. Som mindstemål må departementscheferne degraderes til et yngste fuldmægtige.

Jeppe Bundgaard

"With great power comes great responsibility"

Man kan sagtens have en ideel fordring om at ministre læser alt, hvad de får stukket i hånden. Men så kunne de nærmest ikke lave andet. Mængden af rapporter, indstillinger, notater m.m. er enorm og har hver især ofte et omfang, som gør det fuldstændig urealistisk at en minister, til alle tider, skulle pløje sig igennem alt, til sidste punktum.

Det er derfor man har opfundet 'executive summary' - et kortfattet resumé, der indeholder de væsentligste konklusioner, problemer og indstillinger, så ministeren, hurtigt, kan danne sig et overblik over en given sag, uden nødvendigvis at kende alle detaljer.

Det efterlader selvsagt et kæmpe ansvar hos embedsmændene. Og som Peter Loft flere gange har sagt, så er hjemmel - eller mangel på samme - fuldstændig afgørende og bør stå med versaler i toppen af ethvert 'summary'.

Estermarie Mandelquist, Werner Gass, Flemming Berger, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær, Eva Elisabeth jensen, Anders Reinholdt, Mogens Kjær og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Den Peter Loft, som blev hjemsendt fra Skatteministeriet, efter Helle Tornings Skattepapirer blev lækket i 2012. Fik fuld løn fra staten til 2017 samtidig med, han drev selvstændig konsulentvirksomhed. Den Peter Loft, der blev ansat som kommunalchef på Bornholm og fyret/fritstillet efter halvandet år. Ham ville jeg være varsom med at bruge som kildemateriale til noget som helst.

Jeppe Bundgaard, når argumenterne ikke rækker, dribler vi blot uden om substansen og går efter manden...

Lasse Nielsen, Helle Walther, Mogens Kjær og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Overhovedet ikke, René Arestrup. Men, når manden ikke kan holde på et job inden for forvaltningen, så tager jeg alle hans udsagn om denne, med et stort gran salt. Også i denne sag.

Jens Mose Pedersen

Der skal selvfølgelig rydes op blandt de embedsmænd som har vejledt deres ministre dårligt, men det er er også i høj grad et spin fra blå blok for at få Mette ned fra de høje popularitetstal hun har haft.
Spin, spin, spin.

Lasse Nielsen, Estermarie Mandelquist, Werner Gass, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Henning Kjær og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

At alle dokumenter ikke bliver læst af ministre og folketingsmedlemmer er der intet nyt i. Det har de seneste mindst 20 år været en umulig opgave. Det er ganske enkelt ikke fysisk muligt, at gennemgå den enorme dokument strøm, der flyder gennem Christiansborg på daglig basis. Det er et demokratisk proplem, som der allerede har været skrevet om for mange år tilbage.

Hvis en journalist ville undersøge sagen ville der sikkert dukke en ukendt virkelig op til overfladen. Og så er det i øvrigt ligegyldigt, om der spørges i rød eller blå blok.

Oftest for det ikke konsekvenser. Men nogen gange gør det.

Arne Albatros Olsen

Selvfølgelig har de vidst det.

For skulle det virkelig være tilfælde, at de ikke gjorde det, er det det samme som at udstille deres egen og alle de involvede embedsmænds tydelige inkompetance.

Men de insistede de åbenbart på. Embedsmændende er inkompetente, og ministerne læser ikke, de papirer som de for tildelt.

Min klare fornemmelse er at folkesundhedsargumentet, sandt eller ej, er blevet sat over grundloven i denne situation.

Hvorfor ikke bare indrømme det !

Klaus Ankerstjerne Eriksen

Embedsmænd og ministre skal jagtes nu, men hvad med den fjerde statsmagt? Hvorfor spurgte medierne ikke ind til, om der var lovhjemmel på pressemødet d. 4. november?

Lasse Nielsen, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Oppositionen er sandelig på krigsstien i forbindelse med Mink-sagen, - det er som hyæner der lugter blod allevegne, "det nye kuld" der vil have lovene overholdt, og helt har glemt alt om fortidens egne fortrængninger om mislighold lovligheder i egne rækker.

Anders Fogh Rasmussen stod aldrig til ansvar for den løgn han benyttede for at føre Danmark ind i Irak-krigen, - "Masseødelæggelsesvåben", vel vidende at det ikke var sandheden.

Det var efter samtalen med Buch jr. som præsident i Amerika AFR tilmeldte de danske soldater til Irak-krigen, - og så ved vi samtidig ikke om der også lå et "job ønske" i NATO som generalsekretær med i samtale posen?

Claus Hjort havde som arbejdsminister vist heller ikke problemer med lovovertrædelse i forbindelse med de ledige.

Hvilket fremgår af artiklen i Politiken d. 17. feb 2010 herunder.

"
Det fremgik af Jesper Tynells afsløringer, at Claus Hjort Frederiksen fik fremlagt misvisende tal, brød loven, fik slettet belastende materiale og vildledte Folketinget. Men der er ikke på noget tidspunkt stillet krav om, at Hjort Frederiksen burde forlade sin post som beskæftigelsesminister. Han er tværtimod blevet belønnet med finansministerposten.

Den første udsendelsesrække drejede sig om, at Claus Hjort Frederiksen i 2004 fik fremlagt manipulerede statistikker med det formål at vise, at kommunerne skulle være bedre end AF-systemet til at få ledige i arbejde.
"

Inger Støjbergs ageren som minister er fortsat i undersøgelse, og resultatet heraf komme vel på et tidspunkt snarlig, som en afklaring om skyld eller ikke skyld bliver fastlagt.

Vi sandelig også en undersøgelse i forbindelse med SKATs nedrivning med stor økonomiske tab for det danske samfund, - alene i perioden 2001 - 10 er tabet opgjort til omkring 55 mia. og den hovedansvarlige i den periode er Kristian Jensen.

Tabte / mistede skatteindtægter andrager i dag omkring 125 mia., - Storebæltsbroen kostede omkring 8 mia., nogenlunde det samme som hvert "supersygehus" der i dag er under opførelse, men uden vi kan fylde disse med helt moderne udstyr som de helt almindelige til som sygesenge, stole borde osv., der må man bruge det gamle udstyr fra de nuværende afdelinger og resten fra kældre udhuse.

De sidste to sager er kun kommet til undersøgelse efter der er kommet en ny regering, for den gamle regering med sit komfortable flertal - ivrigt støttet af DFs manglende sans for lovlighed, eller måske endda ligefrem uvilje imod disse undersøgelser, for tænk hvis det blev afsløret - AT DER VAR BLEVET BEGÅET ULOVLIGHEDER"!

Det sidste her vil jeg gerne knytte et par særlige bemærkninger til, der handler om vores demokratis beståen, - og ikke mindst dets selvforståelse, der ikke alene kan handle om det rigtige ved jævnligt at afholde valgt til folketinget, for er det kun det, så er det blot et teaterstykke der opføres som en kulisse for et henfaldet demokrati, der ikke er et demokrati.

Et folketingsflertal skal selvfølgelig ikke kunne fritage sig selv for ansvar i forbindelse med ulovlig regeringførelse, - sådan som vi har set det de sidste årtier med V og siden V, k som regeringsledere.

Enten skal der en grundlovsændring til eller også skal en uvildig institution, på linje med elle a'la "ombudsmands-institutionen" kunne gå ind og kræve en undersøgelses kommission af de forhold der menes at være ulovlige.

Folketingest medlemmer kommer ud af folket, som også har valgt dem til deres plads i folketinget, og deraf kommer ligeledes også ministerposterne, omend nogle tages udefra, hvilket er helt utilbørligt i et demokrati, der hviler på valgbarhed til folketinget.

Andre borgere i samfundet har ikke selv den mulighed via deres tilhørsforhold at kunne friholde sig selv via deres flertal hos tilhørsforholdet, og dermed kræve frifindelse.

Lasse Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Helle Walther, Estermarie Mandelquist, Lillian Larsen, Ole Henriksen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar

Minister eller ej. Kun en tåbe bruger sin tid på at læse alt der gives/videregives til vedkommende.

Fatter ikke Sofie Løhdes angreb, og slet ikke med alle de sager, der har været i hendes parti, mens hun har været i politik. Der er lavet en alvorlig fejl, fordi alt skal gå så stærkt, og den melding der kom, var faktisk en stærk en af slagsen, skulle Danmark blive et nyt Wuhau , også globalt set, så ville vi virkelig være i knibe. Gode råd var dyre. Hvis V havde holdt ord, havde alt været på plads nu, det gjorde V ikke. De vendte 180 gr. og forsøger nu at slå plat på minksagen. Politik og ansvar er blæst væk, for vendetta og politisk fnidder. Der er begået lovbrud, men ikke Grundlovsbrud. Og man har fået nyt flertal på plads og forhandler en for en del minkavlere lukrativ erstatning. Mange var på vej ud i konkurs, men når nu at få erstatning, så de kan holde skinnet å næsen og det er fint nok. Der er bare mange andre erhverv som er lige så hård ramt.
Og Peter Loft blev ofret af V, han ved ,hvad han taler om. Han tog skraldet for den V regering som snød og lavede shit i en ikke sag, for at bremse Thornings fremgang. Det lykkedes også , men hun fik magten alligevel. Tabte med et mandat i 2015, hvor DF fik 21% og gav Løkke magten, som fik elendigt valg 19,3 %, mod at Pia K formandsposten i folketinget. LA var med til dette magtmisbrug.