Nyhed
Læsetid: 4 min.

Udenlandske forskere er skeptiske over for skrækscenariet om Danmark som et nyt Wuhan

Oven på de danske myndigheders opsigtsvækkende udmelding om, at Nordjylland risikerer at blive epicenter for en helt ny coronapandemi, maner udenlandske forskere til besindighed. SSI’s norske pendant forholder sig indtil videre også roligt i forhold til den nye mutation
Udenlandske forskere, som Information har talt med, er skeptiske over for realismen i myndighedernes bekymringer om en ny coronapandemi, der har spredt sig fra minkfarme til mennesker i Nordjylland.

Udenlandske forskere, som Information har talt med, er skeptiske over for realismen i myndighedernes bekymringer om en ny coronapandemi, der har spredt sig fra minkfarme til mennesker i Nordjylland.

Jacob Gronholt-Pedersen

Indland
6. november 2020

Danmark kan i værste fald blive arnested for en ny pandemi, hvis ikke vi får bremset udbredelsen af en særlig muteret version af coronavirus, der har spredt sig fra minkfarme til mennesker i Nordjylland.

Det skrækscenarie har vakt overskrifter verden over, efter at regeringen og Statens Serum Institut på et pressemøde onsdag informerede offentligheden om den nye virusvariant.

SSI frygter, at den nye virusvariant kan mindske effekten af en kommende vaccine, da den i laboratorieforsøg har vist sig mindre modtagelig over for antistoffer. Og på den baggrund annoncerede regeringen torsdag aften en række vidtgående tiltag for at reducere smitten i Nordjylland.

Men udenlandske forskere, som Information har talt med, er skeptiske over for realismen i myndighedernes frygt for, at der ligefrem skulle kunne udvikle sig en ny coronapandemi.

Francois Balloux, professor og direktør ved Genetics Institute på University College London, er »ikke mere bekymret for den her stamme end for alle andre stammer«.

»Hvis der er en god sundhedsmæssig grund til at lukke minkfarme og aflive mink, så er det, at de udgør et reservoir for virussen. Det bidrager til at gøre det sværere at kontrollere virussen, og det er et godt argument. Men det andet argument om, at det gør virussen mere farlig, tror jeg ikke på,« siger han.

Han bakkes op af Arjan Stegeman, professor i husdyrsundhed ved universitetet i Utrecht og formand for en ekspertgruppe, der rådgiver den hollandske regering om håndteringen af coronavirus i mink.

»Jeg er ikke så bekymret. Jeg tror ikke, at det vil ændre væsentligt ved kontrollen med COVID-19 på verdensplan. Men jeg vil gerne vide mere om det danske fund,« siger han til Information.

Et våbenkapløb

Faglig direktør i SSI, Kåre Mølbak, sagde på et pressemøde onsdag, at »worst case-scenariet er, at vi har en pandemi, som starter forfra med udgangspunkt i Danmark.«

Men Arjan Stegeman har svært ved at se for sig, at det skulle gå så galt.

»Jeg tror ikke, at fire mutationer er nok til at forårsage det,« siger han med henvisning til, at der er sket fire mutationer i virussens såkaldte spike-protein.

»Det er ikke en ny virus, der er opstået. Det er bare en mindre forandring i virus, og der er kun lavet én undersøgelse i et laboratorium. Man skal ikke springe for hurtigt til konklusioner. Måske har de danske forskere noget mere information, men baseret på hvad jeg har set indtil videre, ville jeg ikke drage den konklusion endnu.«

Coronavirus muterer hele tiden. Det indebærer, at alle tænkelige mutationer er opstået eller vil opstå, forklarer Francois Balloux.

»Det er lidt, som hvis du skal ud, og det regner meget, men du er bekymret for et barn med en vandpistol. Du vil blive våd uanset hvad,« siger han.

»Vi skal holde øje med dem, og om nødvendigt må vi opdatere vores vacciner. Men at de skete i mink, og i forhold til de milliarder af milliarder af mutationer, der er sket uden for mink, er virkelig ikke så vigtigt.«

På grund af mutationer er det nødvendigt at vaccinere folk mod influenzavirus hvert år. Og det er sandsynligt, at noget tilsvarende vil ske med coronavirus, mener Francois Balloux.

»Det er et våbenkapløb. Men om mutationen skete i mink er ikke så vigtigt. Disse mutationer vil ske,« siger han.

Data deles med hele verden

Arjan Stegeman efterlyser de konkrete data bag seruminstituttets konklusion. Uden nærmere information kan forskerne ikke vurdere alvoren af den nye mutation og de danske myndigheders udmeldinger, påpeger han. I The New York Times har flere internationale forskere også efterspurgt data fra SSI om, hvad det konkret er, seruminstituttet har fundet i petriskålene.

Professor MSO Mads Albertsen fra Aalborg Universitet, der står for at lave data til SSI, oplyser dog, at man arbejder på højtryk for at gøre al data tilgængelig for andre forskere.

»Alting bliver lagt op online, så folk selv kan kigge med. Og det, vi lægger op, er selve sekvenserne, hvilke regioner de er fra, og hvilken uge de er sekventeret. Så kan man selv slå op og følge med,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra SSI.

Seruminstituttet offentliggjorde onsdag aften den risikovurdering, som det har lavet på anmodning fra Sundhedsministeriet. Her uddyber SSI konklusionen om, at »en fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.«

»Samlet set kan den flokimmunitet, der opnås ved vaccination eller overstået infektion, risikere at blive svækket eller udeblive,« skriver SSI.

I Norge tager sundhedsmyndighederne indtil videre Danmarks udmelding forholdsvist roligt. Frode Forland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet, påpeger, at der lige nu arbejdes på flere forskellige vacciner rundt om i verden, som alle har »lidt forskellige angrebspunkter«.

»Så man er jo ikke uden virkemidler, selv om en vaccine måske får en svækket effekt,« siger han og nævner, at der hele tiden sker mutationer af coronavirus, som kan have mere eller mindre alvorlig effekt på virussen og dens spredningsevne.

»Det er en generel bekymring, vi har. Vi vil nok se mutationer af denne virus i mange forskellige sammenhænge. Men Danmark er jo et nærliggende land, som vi har meget kontakt med, og derfor har vi en ekstra årvågenhed og tæt kontakt for at følge op på, hvordan det går i Danmark.«

 

Serie

Minkskandalen

17 millioner mink skal aflives, sagde regeringen – muligvis inden den havde lovhjemmel til at beordre det. Inden den såkaldte cluster 5-mutation dukkede op blandt de danske mink, var Danmark langt mere tilbageholden med at kræve de superspredende pelsdyr aflivet end andre lande. I denne serie finder du både afsløringer om myndighedernes håndtering af udbruddene og baggrundsartikler om det store minkmysterium.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Jeg er helt sikker på, at denne nye smitte er meget alvorlig, for tænk på, at vi havde 17 mio mink i små bure, og det er forfærdelig mange, og det er da klart, at der så sker noget, og tænk så også lige på, at vi har 30 mio grise i stalde, og der kan også ske noget lige pludselig, og der kan også komme en virus, der kan springe over på os mennesker, og mennesker er vi, selvom vi behandler dyrene umenneskeligt, fx minkene som er rovdyr og meget livlige og helst vil være ude i skoven, og grisen er da også et glad dyr, ikk’?
Mennesket er måske det eneste dyr, der har det dårligt og behandler andre dårligt - der er nok en sammenhæng der, tror jeg.

Esben Lykke, Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Alvin Jensen, Ole Frank, Pia Schertiger, Jan Fritsbøger, Ibenisha Svensson, Jens Ole Mortensen, Ervin Lazar og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er fremragende, at Information nuancer debatten om mink.

René Arestrup, Sören Tolsgaard, Alvin Jensen, Pia Schertiger, Ibenisha Svensson, Birte Pedersen, Anne-Marie Krogsbøll, David Zennaro, Nickolinne Liff Damgård og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"»Det er ikke en ny virus, der er opstået. Det er bare en mindre forandring i virus, og der er kun lavet én undersøgelse i et laboratorium. Man skal ikke springe for hurtigt til konklusioner. "

Så lad os da vente, til der er lig på bordet, og det MED SIKKERHED er blevet umuligt at undgå at Danmark er det nye Wuhan...

Skandalen er, at man overhovedet har ventet på dette laboratorie"bevis", og potentielt har ladet denne smitteseksløber brede sig ud over landet i ventetiden. Med disse mængder sammenstuvede, højst udsatte dyr, er det under alle omstændigheder kun et spørgsmål om tid, før det går galt på den ene eller den anden coronamåde.

Så der skulle have været grebet ind for længst, og det er uforståeligt - de svimlende uhyggelige pespektiver taget i betragtning, som man har kendt længe - at man ophørte med at aflive de smittede besætninger i sommer. Og at den "jernring", man påstod skulle beskytte samfundet mod smitten fra de smittede farme, har været så gennemhullet, at selv elefanter ville have kunnet smutte igennem hullerne. Og at man nu fortsætter løjerne med f. eks. at undtage Aalborg, som med næsten sikkerhed også må have smittede af denne type, da der pendles flittigt mellem Aalborg og de berørte kommuner, og der også er minkfarme i Aalborg kommune. Og i det hele taget, at man ikke lige nu lukker hele landet ned i en periode, mens vi observerer og tænker os godt om. Det er trods alt hele verdens skæbne, vi lige nu potentielt bærer på vore skuldre.

Forbryderisk inkompetence, inhabilitet eller chancerytteri har styret denne indsats..... og gør det måske stadig...

Se Debatten i går:
https://www.dr.dk/drtv/se/debatten_-slut-med-mink_208495

Mogens Jensen påstår hårdnakket, at regeringen har fulgt sundhedsmynidghederne slavisk.

Jeg har ellers set Mølbak på et pressemøde for en måneds tid siden, hvor han blev forsøgt stillet til ansvar for, hvorfor man havde stoppet aflivningen af de smittede besætninger i sommer, henvise til, at det var FVST, der styrede det område...

Hvem lyver?

Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Erik Nielsen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Pia Schertiger og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Inger Barbara Christina Christensen

Så vidt jeg har forstået (og jeg kan tage fejl),er det netop skift af vært (dvs. fra menneske til dyr og tilbage igen), man skal undgå. Fordi en ny vært vil få disse vira til at mutere på måder, hvor de kan være dødelige, fordi de endnu ikke er tilpasset værten. Det så vi i Wuhan. Så ubekymret er jeg ikke.

Arbejdsmarkedet indenfor landbrug: Grisefarme, kyllingefarme, nu minkfarme lever af billig arbejdskraft fra Østeuropa herunder de baltiske lande. Så denne mutation er formodentligt allerede tilstede i disse arbejderes hjemlande. Som sproglærer har jeg mødt mange af dem.
Spørgsmålet er, om politikerne ved det i deres osteklokke på Borgen?
Regeringen har prioriteret den nordjyske økonomi (minkavlen), vi venter spændt på, hvad prisen er-

Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Erik Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Pia Schertiger, Nille Torsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Så denne mutation er formodentligt allerede tilstede i disse arbejderes hjemlande. "

Ja, og i så fald er det frygteligt tragisk, at den pga. helt utilstrækkelige indsatser har fået lov at sprede sig, mens man ventede på "petriskål-beviset". Men igen er vi nødt til i en så alvorlig situation at bruge forsigtighedsprincippet, mens vi undersøger tingene. Vi på handle nu - det skylder vi verden. På nuværende tidspunkt ser de danske minkfarme ud til at være farligere end et vildtmarked i Wuhan.

Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Sådan er kapitalismen. Man satser vildt og taber. Desværre skal tabet nu tørres af på alle os andre. Hvor skal forsikringspengene ellers komme fra, forsikringsselskaberne? Det drejer sig om mange mia i kompensation. Næ, det bliver den forførte befolkning, der skal spænde livremmen ind, eller også tværtimod, låne os ud af krisen, låne af os selv. Ja, vi skal bare have staten til at lave lån, som pensionsselskaberne (det er også os) kan købe. Dumhed følger på dumhed og folk er glade for at komme af med pengene, eller nej, det gør de jo netop ikke, for vi låner bare. Det har Christian Bennike fortalt os gennem flere artikler. Der er ingen problemer.
Så er der lige det der med smitten, men der kommer en god løsning i morgen. Det er ganske vist.

Esben Lykke, Steen K Petersen, jens rasmussen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Ole Frank, Pia Schertiger og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Sådan går det når meget få personer skal administrere og træffe beslutninger på meget kort tid. Der kan blive begået fejl ...

Maj-Britt Kent Hansen

Det foto er svært at se på.

Lillian Larsen, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Ole Frank, Anne-Marie Krogsbøll, Dorte Nielsen, Ruth Sørensen og Pia Schertiger anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Jeg har svært ved at se logikken i koblingen mellem Østeuropæisk og Baltisk arbejdskraft og corona. De lande har jo ikke højere smittetryk end de Vesteuropæiske. Snarere tværtimod. Og jeg har svært ved at se forskellen på Trump støtter- Som siger build that wall og argumentet - at man vil holde Østeuropæere ude . Fordi de er smittespredere og tager vores job til lavere løn.

En lang række lande har stoppet pelsfabrikkerne, hvorimod Danmark har valgt at holde fast i en forældet, uetisk industri. Man kan håbe, at den ikke genopstår efter dette.

Esben Lykke, Steen K Petersen, Carsten Munk, Sören Tolsgaard, Estermarie Mandelquist, Christel Gruner-Olesen, Alvin Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er alligevel tankevækkende at vores naboer, som også har mink, ikke er særlig bekymrede. Der er i øvrigt også masser af mink i Rusland og Kina og de slår nok heller ikke minkene ihjel. Det kan ende som en megadyr dansk enegang uden nogen sundhedsmæssig effekt, da vi alligevel vil modtage utallige mutationer af covid-19 fra alle mulige andre steder. Og endelig så kommer de andre husdyr vi har. Får skulle også have let ved at blive smittet med covid-19! Og de økonomiske omkostninger bliver meget dyre end de 5-6 mia. kr vi har hørt om fra Mogens Jensen. Ekspropriering af minkfarme, bygninger, bure, udstyr, hele foderindustrien bliver meget dyre. Skatteyderpenge, jeg hellere så blev brugt på klimaindsatsen som er en hel del vigtigere.

Husker debatten for knap et år siden.
Mange skribenter her var særdeles hånlige og bedrevidende i fh til kineserne. (til eftertanke)

Sören Tolsgaard, Christel Gruner-Olesen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tja det handler jo om at skabe panik og nu er mink velegnet, vi kan vel også bare aflive de østeuropæiske arbejdere, jeg tænker alt i Coronaens navn og for at holde befolkningen sikre.
At mane til besindighed og ro, det er vist ikke her i Danmark vi skal se det! At holde Mink indespærret på så lidt plads er uetisk, og nu vil man gerne af med industrien og så kan man holde Coronavandet i kog samtidig med at man skaber panik blandt klaphattene med de blå bind, det er så fint, man skal bare indse, at det er det, der sker! Men folk her er meget hånlige og bedrevidende. Fx. skrev jeg, at Donald Trumph langt fra var færdig, det udløste også en sand lavine af hån. Bagefter så prøver at man nedgøre, de der har stemt på ham og bortforklare at Biden ikke fik et jordskredsvalg. Sørgeligt!

William Mannicke

Alle disse ”eksperter”, der ikke har set læst eller på anden måde, har viden om lige nøjagtig hvad SST og S har konstateret, minder om marts måned.

Ekspert efter ekspert udtaler, det bare en af tusindvis af mutationer osv., eller noget lignende. Og bort set fra det, så det helt nok ufarligt.

Medierne burde efterhånden være bare lidt forsigtige med at viderebringe ”eksperter”, der” tror” og mener hvad som helst, for svaret kan jo bruges,( hvor mange citater, har jeg som ekspert fået,) ad spurgt af journalister, der maler foder i rejsestalden for fantasiløse redaktører..

Ifølge BBC er det omgående slut for danskere at rejse til Storbritannien. Der er indført hårde restriktioner over for danskere som nu omgående nægtes indrejse til Storbritannien. Grunden er det muterede coronavirus forårsaget på danske minkfarme.

Dette er sikkert kun lige begyndelsen. Snart vil flere lande sikkert følge efter.

Sören Tolsgaard

Minkindustriens østarbejdere blev fløjet ind uden corona-kontrol:

https://gylle.dk/minkindustriens-oestarbejdere-blev-floejet-ind-uden-cor...

Da covid-19 spredte sig fra Wuhan, var hele verdenssamfundet fortørnet over, hvor længe de kinesiske myndigheder havde været om at reagere. I mellemtiden havde covid-19 spredt sig til især Norditalien via flytransport med hyppigt pendulerende kinesisk arbejdskraft.

Nu har vi et tilsvarende problem, som trækker tråde fra de danske minkfarme til Østeuropa. Denne udvikling er alt for længe fløjet under radaren, mens danske myndigheder forsøgte at afmontrere problematikken. Selv nu, hvor Politiken bringer sagen frem, har pressen først og fremmest travlt med at insinuere, at regeringen nok har handlet for drastisk og unødvendigt.

Virkeligheden er, at næsten halvdelen af minkbaranchens ansatte er østeuropæiske løsarbejdere, og de sidder hverken i direktionen eller administrationen, men står med hænderne i burene, fodrer, rengør og afliver mink. De fleste af minkene skulle i øvrigt snart aflives i alle tilfælde, pelses og forarbejdes. Nu er det kun få, af dem, der vil kunne anvendes til pels.

Flere af vore nabolande har allerede afviklet minkindustrien, mens andre er i gang. Danmark var indtil nu den største producent i Europa, hvor Polen nu har den største produktion, men har vedtaget, at den skal ophøre.

Der råbes op om, at cluster-5 varianten nok allerede er forsvundet, men covid-19 forsvinder ikke som følge af ønsketænkning. Jo større udbredelse patogenet får, jo større forbliver chancen for nye og mere virulente mutationer, og minkfarme udgør begribeligvis enorme og unaturlige reservoirer for evolution, og noget lignende kan være tilfældet ifm. andre virus og husdyrhold.

Jo flere mennesker og tætpakkede husdyr, samt jo mere intensiv langdistance-transport, jo oftere vil pandemier optræde. Naturen vil overhale vores teknologiske formåen, hvis vi ignorerer virkelighedens faresignaler.

Hvis ikke vi kan handle forsvarligt ifm. den relativt milde covid-19, hvor galt kan det da ikke gå, hvis vi rammes af en noget mere virulent virus?

nils valla, Ole Frank, Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Andre end jeg er begyndt at undre sig over, hvad Mink-Mogens har fået tiden til at gå med. Fra Politiken netop nu:
"Hvad har fødevareminister Mogens Jensen (S) fået dagene i september til at gå med, mens hans partifælle, Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), sammen med Enhedslistens Peder Hvelplund på Christansborg råbte op for at få aflivningen af mink genoptaget?"

"Hvad har fødevareminister Mogens Jensen (S) fået dagene i september til at gå med, mens hans partifælle, Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), sammen med Enhedslistens Peder Hvelplund på Christansborg råbte op for at få aflivningen af mink genoptaget?
Nu skal alle bunkerne med oplysninger endevendes i formentlig talløse samråd. Men det virker grangiveligt, som om det ikke er Jensen, der til sidst har trykket på knappen.
Jensen sidder med ansvaret
Så sent som sidste fredag sad Mogens Jensen til møde med pelsproducenter og landbruget om at inddæmme smitten på farmene. Få timer før beslutningen om at aflive alle mink, underholdt Jensen Landbrug og Fødevarers delegeretmøde om sine barndomsminder fra Mors uden et muk om den forestående masseaflivning af mink.
Det er efter alt at dømme Mette Frederiksen, der har truffet beslutningen, efter samråd med sundhedsmyndighederne uden om Mogens Jensen, der på deltagere virkede famlende i sagen på et samråd i Folketinget i sidste uge."
https://politiken.dk/indland/art7989586/Minken-kan-blive-Mogens-Jensens-...

Læg mærke til bemærkningen om Jensen, der hygger sig med Landbrug og Fødevarer. Jeg har for dage siden netop peget på, at det kunne se ud som om, de aktører kommer LIDT for godt ud af det med hinanden. Prøv at google "Mogens Jensen" og "Martin Merrild". De omgås en del til diverse lobbyistarrangementer, og Merrild er formand for L&F, og er selv en af de smittede farmere.

Sören Tolsgaard, Steen K Petersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Smitteopsporingen halter gevaldigt:
https://www.dr.dk/nyheder/detektor/detektor-coronadetektiver-burde-opspo...

Og det er gået op for mig, at man af en eller anden latterlig grund IKKE har smitteopsporet de 12 famøse mutationssmittede, da man har udtalt, at man ikke har haft kontakt med dem, og ikke aner noget om, hvad slags personer, de er.

Hvordan i alverden kan man finde på IKKE at smitteopspore intenst på netop disse 12 smittede, som har båret den famøse mutation? Selv om de nu for længst er raske, er det da stadig relevant at følge smittekæderne både den ene og den anden vej: Hvordan fik de smitten, og hvor har de potentielt bragt den hen?

Er der noget helt galt med disse myndigheders hoveder, eller er der noget, jeg har overset, som kan forklare denne ligegyldighed?

Steen K Petersen, Sören Tolsgaard og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår helt det her. Man har ikke fundet nogen forekomster af den her mutation siden September
Kilde dr.dk:

"Afdelingschef fra Statens Serum Institut Tyra Grove Krause fastslår, at det er en nødvendig beslutning af slå alle mink i Danmark ned. Og så selv, hvis det skulle vise sig, at den meget omtalte Cluster 5-variant af coronavirus, som er mere modstandsdygtig overfor antistoffer, allerede kan være uddød. Ellers ville man kunne risikere, at der ville blive udviklet nye og farlige mutationer af coronavirus.

- Vi ved ikke nu, hvad status er på cluster 5 er i Danmark lige nu. Vi ved, at den sidste smitte er fra september. Vi kan håbe på, at den er slået ned.

- Men selv hvis den variant er uddød er der risiko for, at der kan opstå nye og endnu farligere varianter. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning af slå mink ned i hele Danmark, siger Tyra Grove Krause ved pressemødet."

Undskyld mig, men det virker lidt som noget rod. Man lukker hele Nord Jylland ned på en vag formodning ?

Kunne man ikke ha' gennemført tests først, så fundet ud af om det var nødvendigt at lukke ned ?

Jeg forstår heller ikke hvorfor raske besætninger ikke 'bare' laves til skind som normalt, hvorfor skal de absolut alle sammen begraves ?
Igen det er X milliarder man med et snuptag smider ud af vinduet. Penge der kunne have været brugt til noget nyttigt.

Undskyld mig, det virker lidt tilfældigt.

// Jesper

Tajs Køngerskov, ulrik mortensen, Arne Rasmussen og Finn Thøgersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg forstår ikke, at du ikke forstår det, Jesper Frimann Ljungberg. Det er nu gennem 1/2 år bevist, at det ikke er muligt at drive minkavl smitteforsvarligt - det lader sig ikke gøre at stoppe smitten, i hvert fald ikke, hvis det også skal være rentabelt. Altså må de væk, uanset om cluster5-varianten stadig lever eller ej. Og når cluster5 og det, der er værre kan opstå én gang, så kan den jo så let som ingenting opstå igen.

Det seneste halve år har befolkningen været ofre for minkindustrien - den har spredt smitte så vidt og bredt, at halvdelen af alle smittede i Nordjylland har minkvirus. Nu skal det være slut. Jeg forstår ikke, at der bliver ved med at være nogen, som hænger sig i, om denne variant stadig huserer eller ej. Det er ligegyldigt. Fuldstændigt ligegyldigt.

nils valla, Steen K Petersen, Ole Frank og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut, der står i spidsen for vurderingerne af minkvarianterne, mener, at »minkene stadig skulle slås ned, selv om der ikke var særlig virusvariant med nedsat følsomhed over for kendte antistoffer.«

»Vi har ikke brug for kæmpe virusfabrikker, som smitter mennesker, og som vi af en eller anden grund ikke kan kontrollere,« siger Anders Fomsgaard, der peger på, at antallet af inficerede minkfarme er steget eksponentielt, og Fomsgaard taler om to eller tre nye inficerede farme på en enkelt dag.

»Vi har ikke fundet nogen som helst muligheder for at begrænse det. Ingenting virker. Det her stopper nok ikke før, at der ikke er flere farme i Danmark,« siger Anders Fomsgaard."
https://www.berlingske.dk/danmark/minkmutation-der-har-foert-til-masseaf...

Nille Torsen, Steen K Petersen, Ole Frank og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar

Den værste og mest smitsomme epidemi er Corona hysteri, og den er der ingen der bekæmper. Overdrevet brug af forsigtigheds princippet er dødens pølse.

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne Marie Krogsbøll
"Det seneste halve år har befolkningen været ofre for minkindustrien - den har spredt smitte så vidt og bredt, at halvdelen af alle smittede i Nordjylland har minkvirus."

Det er jo bare ikke rigtigt, 200 smittede ud af 4000+, er jo ikke halvdelen. Og hvis der ingen nye tilfælde er siden September så ja kunne man ikke bare pelse ?
Og igen hvorfor kunne raske besætninger ikke pelses normalt ?
Ekspropriering er og bliver et alvorligt indgreb i vores frihed.

Og jeg kan igen ikke lade være med at tænke at de oprindelige epidemi beredskabsplaner nok havde være bedre til at håndtere det her end Sundhedsministeriet. Igen lokale ressourcer i f.eks. Region Nordjylland ville kunne have håndteret det her på en helt anden og mere effektiv måde.

Hvis vi ser på den her rapport fra September måned, så er det der spørges til råd om jo nok ikke lige det man burde have spurgt om :

https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/dk/aktuelt/sygdomsudbrud/covid19/besvar...

// Jesper

Det er vel ikke cluster-5 der er det egentlige problem, vel snarere det forhold, at minkfarmene åbenbart fungerer som reservoir for Corona og at smitten frem og tilbage mellem mink og mellem mink og mennesker udgør en veritabel mutations-motor.

Nille Torsen, nils valla, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ljungberg:

På pressemøderne har de nævnt, at halvdelen af de smittede i Nordjylland er smittede med minkvarianter - sådan husker jeg det i hvert fald. Hvis andre har hørt noget andet, så sig frem, for selvfølgelig kan jeg huske forkert. Men det er i hvert fald mange.

Nå, nu ved jeg, hvor du misforstår mig: Jeg taler ikke om cluster 5-varianten. Jeg taler om, at halvdelen af samtlige smittede i Nordjylland er smittede med varianter, der har sit udgangspunkt i mink - der er mange andre varianter end cluster 5. Hvilket viser, hvor enormt et problem, disse smitteatombomber er for os ALLE sammen.

Hvis jeg har ret, giver du mig så også ret i, at det er et kæmpeproblem, Jesper?

"Og jeg kan igen ikke lade være med at tænke at de oprindelige epidemi beredskabsplaner nok havde være bedre til at håndtere det her end Sundhedsministeriet. Igen lokale ressourcer i f.eks. Region Nordjylland ville kunne have håndteret det her på en helt anden og mere effektiv måde."

Det er et gæt - jeg tror ikke på det. I følge Politikens gennemgang i går har Region Nordjylland flere gange spændt ben for en fornuftig indsats. Og man skal ikke sætte lokale med økonomiske og andre interesser i sagen til at afgøre verdens skæbne. Det er som at sætte ræven til at vogte høns.

Du taler tit om evidens og videnskab. Har du evidens for, at det i praksis kan lade sig gøre at drive minkfarme smitteforsvarligt? Jeg har kun set evidens for det modsatte. Masser af evidens.

Anne-Marie Krogsbøll

Høns... det er vist gæs....men sikkert også et problem ift. høns...

Jesper Frimann Ljungberg

@Renè Arestrup.
Der er mange aspekter i det her. Jeg er så absolut ikke virolog og/eller zoolog. Men smitte til og fra dyr er noget man har vist fra starten. Jeg mener endda at have læst at man f.eks. ret tidligt viste om risikoen for får (så forstår man New Zealands nedlukning i et nyt lys ikke ).
Min

1) Hvorfor har man ikke fra starten udstukket guider og retningslinjer for håndtering af husdyr. Sådan at den her situation kunne være undgået ?
2) Hvorfor skal raske besætninger ikke bare pelses normalt ?
3) Hvad gør man nu med andre husdyr grupper ? Så som f.eks. hundekenneler, fåreavlere, mælkeproducenter mv ? Der er jo set en del udbrud på slagterier, er smitten der menneske -> menneske eller kød/dyr -> menneske ?

Den her afvikling af minkerhvervet koster samfundet, det er os alle sammen, et tocifret milliardbeløb. Penge man nu skal ud og finde andre steder fremadrettet. Det betyder ... ja... vi ved alle hvem det kommer til at ramme. Den her kagen rundt, at man reagerer og reagerer og ikke agerer proaktivt, er bare så ... at se på.

Igen jeg siger ikke, at afviklingen af mink ikke er et must, men når man nu vidste det fra 'næsten starten', hvorfor har man så ikke sat protokoller og procedurer igang allerede fra starten.

Man kan finde tidlig research allerede fra Marts der viser at medlemmer af Mustelidae familien af dyr er meget modtagelige for covid-19:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.015347v1.full

Og det er jo nok ikke kun Mink men også andre husdyr, der er problemet:
https://www.nature.com/articles/s41598-020-71936-5

Igen, mener jeg, at vores hovedproblem er, at vi har en organisation til at køre showet her, der er designet til at reagerer og 'fixe' problemer, med en toolbox der indeholder flere tools om media relationer og karrierer pleje end epidemiologi og virologi.

Igen så vil jeg gerne gå tilbage til 'den gamle beredskabsplan', som var meget decentral i sin natur, hvor region Nordjylland så ville have haft sin egen lokale organisatoriske enhed. Og hvis man havde reageret i tide, så er jeg sikker på at lokale myndigheder godt tilbage i foråret kunne have forklaret minkavlerne situationen, og skriften på vægen hvis de ikke fulgte strikse protokoller og processer.
Man kunne så have lagt erhvervet i dvale/afskaffet det i ro og orden her efter pelsningen.
Det havde været væsentlig billigere. Igen det her er ikke en spurt på nogle få måneder og så ellers en afslappende Dans (Hammer and Dance) Det er formodentlig enten et langt træk, eller så er COVID-19 en del af det nye normalbillede ligesom Influenza er det.

Og lige nu fosser midlerne ud af kassen. Det gælder både økonomiske, menneskelige og tålmodigheden (som vi ser slippe op i Italien).

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll
"Jeg taler om, at halvdelen af samtlige smittede i Nordjylland er smittede med varianter, der har sit udgangspunkt i mink - der er mange andre varianter end cluster 5. "

Nu er jeg temmelig sikker på at den reference jeg fandt snakkede om ALLE mink varianter, ikke kun cluster 5. Men igen, så står der også ingen fundne nye tilfælde siden September.

kortsigtet så:
Er vel ikke et problem ?
Man må formode at protokollerne og isolationen virker ?

Hvorfor så ikke finde ud af følgende:
1) Lade ikke smittede mink blive pelset via normale procedurer.
2) Find ud af om smittede mink der har overstået virus, sikkert kan pelses.
3) Lav et tilbud til mink avlere, og industrien, en plan for at komme videre eller at lægge produktionen i mølpose indtil mink kan vaccineres mod covid-19.
4) Ha kommunikeret det her fra starten.

Nej, man går igang med grovfilen, igen fordi man har centraliseret beslutninger så meget, at ting først bliver addreseret (reageret på) når de er så store at de når toppen. Den er bare... så klassisk.

"Det er et gæt - jeg tror ikke på det. I følge Politikens gennemgang i går har Region Nordjylland flere gange spændt ben for en fornuftig indsats. Og man skal ikke sætte lokale med økonomiske og andre interesser i sagen til at afgøre verdens skæbne. Det er som at sætte ræven til at vogte høns."

Igen så projekterer du de værste intentioner på folk.
Jeg kan godt forstå, at man måske ikke lige synes at Sundhedsministeriet har kørt det her perfekt. Igen, tonen blev sat da Brostrøm skulle klappe sin faglighed sammen og rette ind, det her har lige fra starten, det lokale beredskab blev aldrig aktiveret.
Man har jo aldrig vist en plan for folk, det her er folks levevej, det er det der putte smør på brødet i mange lokalsamfund, man hiver tæppet væk under en hel industri. Det har enorme konsekvenser det her. Arbejdsløshed, tvangsauktioner, skilsmisser, selvmord mv...
Og lad os slet ikke begynde at snakke om Nord/Syd/Vest Jyllands retorik vdr. Kjøvenhavnstrup, selv om det er jyderne selv der sidder på magten.

Du snakker hele tiden om empati og medlidenhed og følelser, men når det kommer til folk du ikke identificerer dig med er du med det samme klar til at tag meget drastiske midler i brug.

"Du taler tit om evidens og videnskab. Har du evidens for, at det i praksis kan lade sig gøre at drive minkfarme smitteforsvarligt? Jeg har kun set evidens for det modsatte. Masser af evidens."

Igen har jeg aldrig sagt, at man ikke nok blev nødt til at lukke erhvervet ned. Men kan vi i det mindste ikke tage en risikobaseret tilgang. IGEN SE PÅ HELE BILLEDET og ikke bare agere på baggrund af ...
Igen det her har konsekvenser. Som jeg har skrevet igen og igen så har vi det her styret med jernhånd centralt fra, al modstand er fejet af vejen. Og folk stiller generelt ikke spørgsmålstegn ved noget. Det er en farlig cocktail. Og vi må insistere på, at vi får fagligheden tilbage i førersædet.
Igen svaret fra VTK, som jeg linkede til oven for viser jo klart, at man kunne have ageret proaktivt tilbage i foråret på det her. Fagligheden vidste godt at det her kunne være et problem.
Man kunne sagtens have ageret proaktivt. Men det kræver at man udeleligere en vis beslutnings kompetence, og ikke centraliserer den centralt så man kan sidde og hygge med McKinsey.

// Jesper
// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Nu synes jeg igen, at du e totalt faktaresistent, eller taler mod bedre vidende, Jesper. Jeg orker ikke engang at begynde at pille det fra hinanden, det må vente til en anden gang, hvo jeg har bedre tid.

Jeg kan opfordre dig til at lytte til Hans Jørgen Kolmos i TV2News netop nu...Eller når det genspilles.

Anne-Marie Krogsbøll

Direkte citat fra Kolmos netop nu. "Halvdelen af alle virusstammer, som har gjort mennesker syge, stammer fra mink".

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll

Ved du overhovedet hvad faktaresistent betyder ?

Igen...
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-11-06-muteret-virus-fundet-hos-214-p...

Det er 214 smittede af ialt 4000+ smittede i Nord Jylland Altså ~5%.
Der er 12 smittede med Cluster 5 af 4000+ smittede i Nord Jylland Altså mindre end 0,5%.

Jeg synes dog at Hans Jørgen Kolmos retter en hel del velbegrundet kritik mod håndteringen af det her. Og det har han gjort længe, f.eks. den manglende research i HVORFOR bredes smitten ? Er det via foderet eller ? Det er helt validt. Desuden hvis man havde ageret i god tid kunne man igen, med en risikovurderings baseret tilgang, måske have klaret sig med at lade den normal produktions cyklus kører til ende og så have stoppet der.

Igen peger det her tilbage på den centrale ledelse af den her epidemi, som åbenbart kører det her efter 'whack a Mole' princippet.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Hvordan forstår du det Kolmos-citat, jeg nævner, Jesper?

"200 personer er smittet med de muterede varianter i Region Nordjylland, mens 14 andre er smittet uden for Nordjylland.
De fem forskellige varianter kaldes cluster 1-5, hvoraf cluster 5 er den særligt bekymrende, fordi den i laboratorieforsøg har vist sig mindre følsom over for antistoffer, som er dem, der skal bruges i en vaccine, fortæller Hans Jørn Kolmos."
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-11-06-muteret-virus-fundet-hos-214-p...

Som jeg forstår det, er de 200, du taler om, de særligt farlige varianter, cluster 1-5, mens det, jeg mener Kolmos omtaler, handler om smittevarianter (det er muligt, at det retteligt skal hedde mutationer), som kan henføres til mink i det hele taget. Ikke de 5 cluster 1-5 varianter.

Eller hvordan forstår du:
""Halvdelen af alle virusstammer, som har gjort mennesker syge, stammer fra mink".?

Anne-Marie Krogsbøll

"Igen peger det her tilbage på den centrale ledelse af den her epidemi, som åbenbart kører det her efter ’whack a Mole’ princippet."

Ja, det er jeg enig i - jeg er ikke enig i din løsning.

@Jesper Frimann Ljungberg
Du har fuldstændig ret i, at det helt centrale problem er manglende viden og modsatrettede meldinger fra sagkundskaben, hvilket selvsagt skaber både utryghed og frygt.

Det fører helt naturligt til en diskussion om det forkætrede forsigtigheds-princip, hvor nogle - ganske logisk - vil argumentere for, at det altid skal gælde, netop fordi vi bevæger os i ukendt land. Men man kan - med samme logik - argumentere for, at princippet ikke kan være grænseløst al den stund at vi så risikerer at havne et sted hvor vi dør af behandlingen og ikke af sygdommen.

Jeg synes det er en ekstrem svær diskussion - og ikke mindst fordi jeg mangler den indsigt, der skal til for at kvalificere diskussionen.

Anne-Marie Krogsbøll

For at uddybe:
"I Region Nordjylland har 783 borgere den seneste uge fået konstateret covid-19. Ifølge Statens Serum Institut er omkring halvdelen smittede med virusstammer, der tidligere har været i mink."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7986184/Danmark-kan...

Så er det vist slået fast - præciseret ved, at det er indenfor den seneste uge, hvilket kan antyde, at det vil blive endnu værre fremover, hvis man ikke handler meget resolut. Alternativt at det har været endnu flere tidligere...

Jesper Frimann Ljungberg

@René Arestrup
Meget enig.

Jeg er dog af den overbevisning, at med vedtagelsen af den nye epidemilov er vi dårligere stillet fordi det nu er en hovedsaglig centraliseret politisk beslutnings process, forankret i et ikke fagministerium. Og sådanne organisation har normalt en 'whack a mole' aproach til at løse problemer. Og fordi at tingene er så centraliserede så højt oppe, bliver agiliteten og fagligheden mindre, da vigtige nuancer og detaljer bliver sorteret fra når information filtreres fra på vej op.
Den gamle epidemilov, havde en mere meget distribueret og faglig forankret organisering, hvor det var SST, der alene stod for koordinering og den overordnede strategiske retning.

Og fra det jeg har læst er var det meget klassisk krisehåndtering med en risikobaseret tilgang, og stærk lokal forankring.

En af dem jeg lytter til i øjeblikket er en amerikansk retired General McCrystal, som har skrevet en bog der hedder "Teams of Teams". Han har en god beskrivelse af hvorfor man som leder ikke skal Micromanage ting. I en tid hvor man kan se live videofeed, hører kommunikation mellem alle og faktisk tale til alle.
Fordi det kan godt være man tror man ved hvad der foregår, men fordi man ikke står der selv, så ved man det ikke. Derfor er det vigtigt at udeleligere og lytte til dem der ved noget, og være ydmyg over for sine egne begrænsninger.

Der er en meget god Tedtalk med ham her:
https://www.youtube.com/watch?v=FmpIMt95ndU
Og en bedre fra Stanford:
https://www.youtube.com/watch?v=p7DzQWjXKFI&t=2732s

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

"I Danmark er der påvist minkvarianter af virus hos 214 mennesker blandt 5.102 prøver, der er blevet helgenom-sekvenseret fra uge 24 til uge 42. Det er den periode, hvor der har været udbrud af SARS-CoV-2 blandt mink.

I denne periode har der i alt være påvist 37.967 smittede, så andelen af sekvenserede prøver er på 13%. Ud af de 214 er disse minkvarianter fundet hos 200 mennesker i Region Nordjylland (94%). I denne periode er der i Nordjylland sekvenseret 535 prøver. Det vl sige, at der er påvist minkvarianter i 40% af prøverne. Dertil kommer 14 personer, der har været smittet med disse minkvarianter uden for Nordjylland, hvor der i perioden er sekvenseret 4.568 prøver, svarende til 0,3 % af prøverne.

Cluster 5 virus er fundet på fem minkfarme og hos 12 stikprøvepersoner i august og september. Af disse er 11 fra Nordjylland og 1 person på Sjælland,

Samlet tyder dette på, at smitte med minkvarianter indtil videre primært er et problem i Nordjylland tættere på de inficerede farme. "
https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/mutationer-i-minkvirus

"Det vll sige, at der er påvist minkvarianter i 40% af prøverne. "
Her nævens så 40%, hvilket i mine øjne er fuldstændigt ligegyldigt - det er stadig en rystende høj procentdel, som siger noget om, i hvilken grad disse minkfarme er med til at drive epidemien.

Jesper Frimann Ljungberg

@Karen-Marie Krogsbøll
"Så er det vist slået fast - præciseret ved, at det er indenfor den seneste uge, hvilket kan antyde, at det vil blive endnu værre fremover, hvis man ikke handler meget resolut. Alternativt at det har været endnu flere tidligere.."

Øh nej. Der er forskel på "virusstammer, der tidligere har været i mink." og så Cluster 1-5, mutationerne, som er dem det drejer sig om.
Tidligere har været i Mink er jo ikke nødvendigvis nogen der har muteret. Der er en stor forskel da det netop er mutationerne, mere specifikt cluster 5, man siger er problemet.

Men det er da relevant set som øjebliksbillede,

ser vi en stigning i antallet af Cluster 5 tilfælde ?
Ser vi en stigning i antallet af Andre mutationer DER STAMMER fra mink ?

Hvis dette er tilfældet, så er det da klart at 'point in time to act', nok ikke er forkert, ift. den strategi man har valgt.

Men det ændrer IMHO stadig ikke på, at man igen igen har kaget rundt i tingene.

1) Igen det var kendt fra starten at det her kunne blive et problem
2) Man har haft masser af tid til at agere.

Resultatet er igen, den her usunde 'whack a mole' Mode of Operation, som er for at sige det lige ud en lortestrategi i en krise, da man konstant er på bagfoden. Det drejer sig om at komme foran, og se at de strategiske tiltag man vælger at lave, har en positiv blivende effekt. Man skal kunne indrømme fejl, og konstant tage ved lære af de fejl man har gjort, og så lytte til fagkundskaben.

Det her er jo ikke ting der kan klares med Krystalterapi, røgelse og et spyt over skulderen. Det her er helt klare problemer vi står over for med kæmpe store menneskelige konsekvenser.

// Jesper

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll
Jeg tror ikke vi behøver at diskutere tal. Sket er sket, og minkene ryger.

Min pointe var sådan set bare, at hvis det havde været muligt, havde jeg gerne set at man kunne have kørt den her produktions cyklus til ende.
Jeg tror at risikoen kunne havde været den samme, men at man nok kunne have sparet os for 'Nogle milliarder', som vi kommer til at mangle senere. Igen det her er maraton løb, ikke en sprint.
Og ud over det havde det måske nok været mindre belastende for de familier og de lokalsamfund det rammer.

Men igen det havde kræver rettidig omhu.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

God dag mand, økseskaft, Jesper. Jeg har netop prøvet at forklare dig, at jeg taler om noget andet, end det, du tilbageviser - nu prøver du så at forklare mig det, fordi du nu godt kan se, at jeg har ret. Hver gang man påviser, at du tager fejl, flytter du vare fokus. Elegant.

"Øh nej. Der er forskel på "virusstammer, der tidligere har været i mink." og så Cluster 1-5, mutationerne, som er dem det drejer sig om."

Ja, lige præcis, som jeg prøvede at forklare dig. Bortset fra, at cluster5 er ligegyldig i denne sammenhæng, og det er dig, der bliver ved med at blande cluster 5 ind i mine overordnede minksmittetal. Jeg har på intet tidspunkt påstået, at cluster5 udgjorde halvedelen af de smittede i Nordjylland.tvært imod, jeg har prøvet at forklare dig, at det IKKE var det, jeg talte om.

Det, der er vigtigt, er, at disse smittefabrikker ikke kan drives smitteforsvarligt, og det viser disse tal for overordnet minksmitte, og efterårets mislykkede indsats for at inddæmme smitten. Alt andet er ligegyldigt, for de fakta overtrumfer alle andre, hvis vi skal se på verdens sikkerhed.

Anne-Marie Krogsbøll

"Jeg tror at risikoen kunne havde været den samme, men at man nok kunne have sparet os for ’Nogle milliarder’,"

Har du evidens for, at risikoen ville være den samme? For det forekommer mig dybt usandsynligt, al den stund, at aflivningerne lige nu ikke kan følge med de nye smittede farme - og med nye smittede farme, kommer der hundreder/tusinder nye smittede mennesker - det er jo det, disse tal viser. Forestil dig farmene rundt om København blevie ramt, og det så i samme grad som i Nordjylland spreder sig til det omgivende samfund? Ikke noget kønt scenarie. Det vil vi, der bor omkring København, meget gerne have os frabedt.

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll
Undskyld mig, men det er dig der skriver at halvdelen af alle smittetilfælde i Nordjylland er 'minkvirus' hvad det så end er. Jeg tolkede det, som jeg synes er fair nok, som værende corona virus sporet til at være fra de mutationer der er opstået i Mink, som flere kilder har beskrevet som værende 200 tilfælde i Nordjylland.
Citat:

"Det seneste halve år har befolkningen været ofre for minkindustrien - den har spredt smitte så vidt og bredt, at halvdelen af alle smittede i Nordjylland har minkvirus. "

Det er faktuelt forkert. Da der har været 4000 tilfælde i Nordjylland. Igen du bruger et halvt år, og specificerer intet om 'LIGE NU' eller noget som helst andet.

Så kommer du med den her påstand:
Her nævens så 40%, hvilket i mine øjne er fuldstændigt ligegyldigt - det er stadig en rystende høj procentdel, som siger noget om, i hvilken grad disse minkfarme er med til at drive epidemien.
Senere linker du så til noget bag en paywall.

Men igen det er antallet af Gen sekventerede, hvor der er 40% af de sekventerede. Og vi ved ikke kriterierne for sekventerede.

citat fra dit link til SSI:
"I Danmark er der påvist minkvarianter af virus hos 214 mennesker blandt 5.102 prøver, der er blevet helgenom-sekvenseret fra uge 24 til uge 42. Det er den periode, hvor der har været udbrud af SARS-CoV-2 blandt mink.
I denne periode har der i alt være påvist 37.967 smittede, så andelen af sekvenserede prøver er på 13%. Ud af de 214 er disse minkvarianter fundet hos 200 mennesker i Region Nordjylland (94%). I denne periode er der i Nordjylland sekvenseret 535 prøver. "

I samme periode blev der taget 208260 tests i Nordjylland, hvor der blev fundet 2190 positive.

MEN hvis man nu graver lidt så kan man i SSI's risiko vurdering ift at fortsætte minkproduktionen efter 2020 pelsningen og slagtning af smittede dyr.

Så står der faktisk at halvdelen af alle nye tilfælde i Nordjylland er med variationer med henvisning til et billag, som det også lykkedes mig at grave frem. Det de henviser til der er de 40% fra sekvenseret (fra Uge 24-42) og de skriver at de forudsætter i analysen, at det sekventerede er repræsentativt, det undrer mig at man ikke undersøger sådan noget.
Citat:
"Dermed antages det, at andelen af minkvarianter blandt alle prøver derer WGS typet udgør en repræsentativ andel af alle positive prøver"

Så, når alt kommer til alt så er det du linkede til bag paywallen helt fair and square konklusionen fra SSI. Så på trods af, at du undskyld mig.. kager lidt rundt i det.. så er der en konklusion fra en autoritativ kilde (i mine øjne ikke dine), som siger at halvdelen af alle smittede i Nordjylland er smittet med Covid-19 vira, som er 'relaterede til' minkfarme.

Så kom ikke og sig, at jeg fusker med tallene eller cherrypicker. Jeg laver research, det her kostet en times læsning og søgen.

Men.. når det så er sagt så får man faktisk et godt indblik i hvordan information udhules og manglen på koordination mellem fagkundskaben, i det 'current setup̈́ Hvis vi ser på risikovurderingen fra SSI: (MFVM er fødevare ministeriet)

Notat:
https://files.ssi.dk/Risikovurdering-human-sundhed-ved-fortsat-minkavl-0...
Bilag 1:
https://files.ssi.dk/Bilag1-Risikovurdering-human-sundhed-ved-fortsat-mi...

I notatet står der:

"MFVM har anmodet SUM om en risikovurdering ift. human sundhed, hvis minkavlere efter aflivning af smittede dyr eller pelsning i 2020-sæsonen, fortsætter minkproduktionen ind i 2021 som normalt. Der er alene brug for en vurdering af risiko, ikke forslag til mulige løsninger."

Læg mærke til at man vil ikke IKKE have input til en faglig løsning, det viser IMHO bare at tingene er kørt af sporet.
Og det er klart at man svarer på, en risikovurdering EFTER EN PELSNING/aflivning, altså det har ikke så meget med situationen lige nu og her at gøre.

Der er ingen tvivl om, at hvis man ser på graferne for antallet af smittede med mink varianter i Nordjylland, så er der et problem. LÆG dog mærke til at problemet var MEGET større i uge 24-30, udviklingen har fulgt den samme udvikling som den normale smittekurve. Igen så trigger det spørgsmålet.. hvorfor har man ikke fixet det her før ?

MEN, igen så hvis man skal tro graferne i figur 3 i bilag 1, så er smitten på minkfarmene under kontrol, altså det tyder på at aflivningen og tiltagene med isolation af personale virker.
Det er jo også lidt det man skriver mellem linjerne i SSI's bilag her. Kør produktionen færdig, men start den ikke op igen.

Så vi er tilbage til mine spørgsmål.

Hvorfor har man ikke 'bare' kørt de raske besætninger i det normale produktions flow ?
Hvorfor destruerer man alle de raske ? Det er penge/skattekroner lige ud af vinduet ?

Det her viser med al tydelighed hvor stor afstand der er mellem fagligheden og beslutningstagerne.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Det er som om, du tror, du kan vinde argumentationen ved at drukne mig i ord - meget af det irrelevant ift. det, vi diskuterer, Jesper.

Jeg har gentagne gange bedt dig forholde dig til følgende, som kondenserer min påstand:
""Halvdelen af alle virusstammer, som har gjort mennesker syge, stammer fra mink".?

Det ignorerer du, og omskriver det til noget andet, du hellere vil svare på.

Det er lidt fjollet, at du insisterer på at forklare mig, hvad jeg mener. Så er det rent ud sagt spild af tid at diskutere..

Anne-Marie Krogsbøll

PS: Du forekommer mig altså påfaldende faktaresistent - selv efter at jeg har langt hevisning på henvisning, insisterer du på, at det der står i dem, betyder noget andet. Du kan godt hænge dig i, at du har forstået det, jeg skrev på en anden måde, end jeg har ment det, og du kan da ignorere, at jeg lynhurtigt præciserede det - det giver bare en tåbelig diskussion om ord, i stedet for om indhold.

Forklar venligst det citat, jeg gentagne gange har præsenteret dig for, og som er essensen af det, jeg hele tiden har sagt, og som du lige fra starten valgte at ignorere.

Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll

Ja, når man går til den kilde, der burde vide mest om det, så er cirka halvdelen af alle smittede i Nordjylland lige nu smittet med en covid-19 variant som relaterer sig til Mink.

Dog under forudsætning af at alle gensekventerede prøver er taget repræsentativt, som SSI også skriver i deres bilag.

Så du havde helt ret i den påstand. Det er jo det jeg skriver.

Men det krævede, som jeg beskriver, at jeg selv måtte opspore det. For undskyld mig, du kom ikke med noget link.

Det det bilag så også viser er (tabel 1), at smitte procenten i Nordjylland har været oppe på 95% i foråret med det man kalder minkrelaterede vira. På et tidspunkt, hvor der kun var ganske få smittede farme. Det er også på det tidspunkt at fødevareministeren (igen læg mærke til det) ændrer politik, at man nu ikke længere skal slå besætninger ned, men 'bare' bruge værnemidler.

Hvis du virkelige vil gå efter nogen, så er det hvorfor fanden ændrede man strategi ?

Hvis man havde fortsat med at slå besætninger ned og opretholdt værnemidler mv. Så kunne man måske have afsluttet det her på en pænere og ikke mindst billigere måde.

For graferne viser også (figur 3) at man tilsyneladende godt kunne styre udbruddet, men at der er noget der går helt galt i Hjørring i Uge 32.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Gå tilbage og læs mine kommentarer, Jesper - link på link på link ....

Anne-Marie Krogsbøll

Og så er vi da sørme enige på et punkt, Jesper: Ja, det er idioti, at man ikke fortsatte med at slagte smittede besætninger - det har jeg hele tiden sagt, og det har mange andre også sagt. Og Mogens Jensen bør ryge efter den her skandale.
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12546245/forsker-forstaar-ikke-min...

Og der må vi så afvente, hvem der faktisk besluttede at indstille nedslagtningen. Mogens Jensen påstår hårdnakket, at han konsekvent har handlet ud fra sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Men det ændrer ikke ved, at minkavl på længere sigt ikke kan gøres smittemæssigt forsvarligt. Det må være slut med det, inden det gå endnu mere galt.

Anne-Marie Krogsbøll
Jesper Frimann Ljungberg

@Anne-Marie Krogsbøll
"Ja, det er idioti, at man ikke fortsatte med at slagte smittede besætninger - det har jeg hele tiden sagt, og det har mange andre også sagt. Og Mogens Jensen bør ryge efter den her skandale."

Ja det har du. Det man kan sige.. er at det lugter lidt af politisk indblanding, med en NordJysk Statsminister og Landbrugsminister....

Men.. igen det er jo en pointe jeg har sagt fra starten. Nemlig at det her kræver, at det IKKE er politikerne, der har det afgørende ord. Vi havde formodentlig ikke stået i den her situation, hvis man igen havde beholdt den gamle epidemilov.

// Jesper

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg er ikke enig i din sidste bemærkning, Jesper. At Mogens Jensen måske er 1) lidt for gode venner med branchen, 2) ugidelig eller inkompetent, undskylder ikke, hvis det er sundhedsmyndighederne, der har fejlvurderet situationen fra starten. Vi må have fat i risikovurderingerne fra juni: Hvad står der faktisk i dem? Har Mogens Jensen bare bevidst misforstået dem?

Jeg kan frygte (jeg ved ikke, om det er tilfældet), at det var Brostrøms berømte "proportionalitetsmålestok", der spændte ben for nødvendig handling ift. minkproblemet i sommer.

Det kan også være for tætte bånd mellem ministeriet og branchen, men uduelige politikere eller embedsmænd er ikke en god grund til at gøre politiske beslutninger til områder for ekspertvælde. Der skal bare bedre politikere til.

Sider