Baggrund
Læsetid: 7 min.

Verdens mest omdiskuterede pille fylder 60. Her er historien om P-pillen

For 60 år siden kom p-pillen på det amerikanske marked og seks år efter blev den frigivet i Danmark. Den lille pille har haft revolutionerende betydning for kvinders ligestilling, men har også en broget historik omgærdet af blodpropper og depression
For 60 år siden kom p-pillen på det amerikanske marked og seks år efter blev den frigivet i Danmark. Den lille pille har haft revolutionerende betydning for kvinders ligestilling, men har også en broget historik omgærdet af blodpropper og depression

Sofie Amalie Klougart

Indland
2. november 2020

Året er 1899. Den 20-årige Margaret Sanger sidder ved sin mors dødsleje. Hun er blevet nødt til at forlade privatskolen Claverack College i Hudson, New York, for at passe sin mor, der er syg af tuberkulose.

Moren er svækket og kroppen er ved at give op efter 18 graviditeter, heraf syv ufrivillige aborter. Da Sangers mor dør, 49 år gammel, lægger den unge kvinde en plan. Hun vil kæmpe for kvinders ret til selvbestemmelse over egen krop, og hun drømmer allerede om en magisk pille, der kan forhindre ufrivillig graviditet. Sådan lyder fortællingen om p-pillens moder, der er gengivet af oplysningsorganisationen Planned Parenthood i anledning af organisationens 100-års-jubilæum.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er en misforståelse at skrive, at en sædcelle penetrerer en ægcelle. I dag ved vi, at ægceller er langt mere aktive i processen med at udvælge, hvilken sædcelle, der kan få lov til at komme ind og smelte sammen tll et foster.

Nemlig :) David Zennaro :) - det ved vi nu :) fordi forskerne har fundet ud af det :)

Og ift. Gregory Pincus skal det lige med, at manden var katolik :) - og at han anså p-pillen som en anden måde at styre, at kvinden ikke blev gravid på :) - ud fra det katolikkerne, og Paven dengang (i 1960'erne kaldet den naturlige metode), fordi den p-pillen, arbejder sammen med kvindens egen krop, og kvindens egen naturlige menstruationscyklus....

Jens Frederik Drivsholm

Det tragiske ved abortmodstanderne er, at de oftest også er modstandere af oplysning om præventionsmidler. Det har vidtrækkende betydning i fx Afrika, at NGO'ere, der i deres sundheds- og social- og/eller uddannelsesarbejde inkl. 'familieplanlægning' bliver afskåret for ret mange amerikanske bistandskilder.
Desværre er det jo ikke bare pinsekirken og ærkekonservative kristne, men også mange latinoer med deres katolske rødder der går ind for partriakatet og dermed uoplyste og servicerende kvinder. Helt op til idag har kommunistiske og socialistiske partier i praksis været imod kvindelig ligestilling.
>>I 1911 udgav socialisten Christian Christensen Arbejderne og Børneflokken, hvis hovedformål var at udbrede kendskab til kondom blandt arbejdermænd, fortæller Pia Fris Laneth.
»Christian Christensen gik ikke ind for pessar. Han var overbevist om, at i sådan en ’ophedet’ situation, hvor følelserne buldrer, så skulle den, der har de stærkeste følelser, ikke besværes med ansvaret for prævention. I virkeligheden tror jeg slet ikke, han turde tænke på, hvad der ville ske, hvis kvinder fik magt over deres egen seksualitet,« siger hun. <<

Næstfmd Frank Jensen (først for meget for nyligt tidl.) kunne jo ikke se skoven for bare træer. Man skulle tro, at han er katolik: Efter en undskyldning er tavlen visket ren. Mafiametoder & den katolske syndsforladelse er jo et fikst arrangement.