Læsetid: 4 min.

WHO fraråder Remdesivir til coronabehandling. Dansk professor tager meldingen køligt

WHO vil ikke anbefale det stærkt omtalte lægemiddel Remdesivir til coronapatienter. Det annullerer dog ikke de positive resultater, siger professor i infektionsmedicin Jens Lundgren
En patient bliver plejet på intensivafdelingen for COVID-19-patienter på Bispebjerg Hospital i København den 7. maj. Hen over sommeren var der store forhåbninger til lægemidlet Remdesivir som behandling, men nu melder WHO ud, at de ikke kan anbefale lægemidlet.

En patient bliver plejet på intensivafdelingen for COVID-19-patienter på Bispebjerg Hospital i København den 7. maj. Hen over sommeren var der store forhåbninger til lægemidlet Remdesivir som behandling, men nu melder WHO ud, at de ikke kan anbefale lægemidlet.

Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

21. november 2020

Der er næppe nogen, der for et år siden, ville have spået, at et ord som Remdesivir ville glide ind i sproget og tage bolig i den offentlige debat. Men 2020 er på alle måder et mærkeligt og overraskende år, hvor et antiviralt lægemiddel oprindeligt udviklet til behandling af leverbetændelse og senere brugt i forbindelse med ebola sagtens kan få plads i både avisspalter og i køkkenbordssamtaler. Det skyldes selvfølgelig coronapandemien og det håb, der tidligere i år blev knyttet til behandling med netop Remdisivir efter gode takter i videnskabelige forsøg.

Nu svinger pendulet imidlertid den anden vej.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kom torsdag med sin officielle anbefaling til brugen af lægemidlet Remdisivir, og den lød på, at man skulle afholde sig fra at bruge det. Midlet er ellers godkendt til brug i både Europa og USA.

Men ifølge erklæringen fandt panelet »mangel på beviser for, at Remdesivir kan forbedre det udfald, der betyder noget for patienten« og nævnte eksempelvis nedsat dødelighed, brug for hjælp til at trække vejret og tid til klinisk forbedring.

Overlæge og professor i infektionssygdomme Jens Lundgren tager dog den melding ret roligt.

»Vi er vant til, når der kommer nye præparater ud – specielt i en kaotisk situation som den her – at man skal tage bestik af tingene hen ad vejen,« siger han.

Jens Lundgren fungerede som koordinator for den europæiske del af et stort internationalt studie, der i maj viste en gavnlig effekt af Remdesivir, hvis det blev anvendt et særligt tidspunkt i sygdomsforløbet. Dengang blev midlet udråbt som årets fund. Siden er mere forskning kommet til – senest WHO’s eget studie, Solidarity-studiet, som i lighed med andre undersøgelser ikke har kunnet vise en øget overlevelse.

»Det er dét, som WHO tager udgangspunkt i,« siger Jens Lundgren.

»Hvis de skal lave en anbefaling, skal der være en overlevelsesfordel, og det er der ikke – og det har andre studier heller ikke fundet.«

WHO’s anbefaling ændrer imidlertid ikke ved de positive resultater, som kom i foråret, siger Jens Lundgren

»De er ikke pist forsvundet. Det er en enormt kompleks diskussion, for man skal helt ned i den medicinske detalje for at kunne følge med i det her. Så sker der hurtigt den her kortslutning, hvor man siger, at stoffet slet ikke virker.«

– Det kan lyde som gensidigt udelukkende konklusioner, når WHO siger, at det ikke hjælper på dødeligheden, og jeres forsøg siger, at der er et ’sweet spot’, hvor det har effekt. Kan de to konklusioner godt leve side om side?

»Det ved jeg ikke, om de kan på den måde, du stiller det op. Det kommer an på, hvad man lægger til grund. Det er ikke uvant for os at have den slags diskussioner, når vi står i en situation, hvor vi ikke har behandling og forsøger at finde frem til, hvordan vi bedst behandler. Normalt tror jeg bare ikke, at offentligheden følger så detaljeret med i dem. Derfor kan det være svært at forholde sig til, fordi det hurtigt bliver til overskrifter,« siger han.

Jens Lundgren forklarer, at der siden forårets forsøg er blevet forsket yderligere i behandling, hvor binyrebarkhormonet dexamethason har vist sig at have effekt, især blandt de mere syge patienter.

»I forhold til situationen i foråret bliver begge præparater brugt på de samme patienter i dag, og indtrykket er, at det går patienterne bedre her i efteråret, end det gjorde i foråret. Om det så er det ene stof, det andet stof eller kombinationen af de to, som giver den forklaring – eller at vi er blevet bedre til at behandle, giver bedre sygepleje, at patienterne kommer tidligere ind på hospitalet end i foråret, det er alt det, som forsøges at blive afklaret gennem forskning og opgørelser. Der er mange sideløbende spor i gang.«

– Og du mener stadig, at Remdesivir er et relevant spor at forfølge?

»Ja, man skal passe på med at smide barnet ud med badevandet, og vi skal tænke os godt om. Ingen af os er sat i verden for at give medicin, der er uvirksomt. Så de næste skridt er at blive ved med at lave forskning for at finde ud af, om der er andre muligheder, der virker. Om enkeltpræparater i den forbindelse ryger ind og ud af standardbehandlingen er meget plausibelt. Men prøv at gå rundt og spørg de klinikere, der står ved patienterne, hvad deres indtryk er. Det er i sidste ende det, det handler om«.

– Når du taler med dem, hvad siger de så?

»De siger, at der er nogle patienter, hvor de oplever en gavnlig effekt af at give præparatet, som er konsistent med den videnskab, som blev frembragt i foråret, men også at vi stadig har væsentlige problemer og derfor ikke er i mål med behandling til indlagte COVID-patienter«, siger han.

– Så selv om WHO nu siger, at de ikke kan anbefale Remdesivir, så er der efter din mening ikke grund til at stoppe med at bruge det?

»Fra dags dato? På grund af det? Det må vi tage en fælles diskussion af i ind- og udland. Nu er det lige kommet ud, så det har vi ikke haft mulighed for at drøfte. Men det ville overraske mig, hvis konsekvensen var, at vi helt holdt op med at bruge det.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu