Nyhed
Læsetid: 3 min.

Better Energy dropper omstridt solcellepark på Ærø

Lokal modstand får energiselskabet til at trække sig fra det grønne projekt, der skulle hjælpe øen til at blive fossilfri
Forløbet om solcelleparken på Ærø illustrerer, hvordan den hastige ekspansion af store solcelleparker er blevet kontroversiel en række steder i landet. På billedet ses et solcelleanlæg ved Tureby på Sydsjælland.

Forløbet om solcelleparken på Ærø illustrerer, hvordan den hastige ekspansion af store solcelleparker er blevet kontroversiel en række steder i landet. På billedet ses et solcelleanlæg ved Tureby på Sydsjælland.

Jens Dresling

Indland
1. december 2020

Den grønne energiø Ærø får alligevel ikke en stor solcellepark fra selskabet Better Energy. Lokal modvilje, lange tidshorisonter og for mange løse ender er grunden til, at Better Energy mandag aften måtte meddele Ærø Kommune, at man trækker sit forslag om at opføre en solcellepark på 26 megawatt, der kunne have produceret grøn el svarende til forbruget hos 16.000 danskere.

»Når vi opstiller solcelleparker, er det afgørende, at det sker i tæt samarbejde med lokale myndigheder, naboer og medborgere. Hvis man ønsker, at der skal være lokalt ejerskab over solcelleparkerne, så vil vi ikke stå i vejen,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy.

Planerne for solcelleparken ved Thorup midt på øen har været undervejs i mere end to år. Solcellerne skulle placeres på et 29 hektar stort areal på marker over et drikkevandsområde og dermed sikre både mere grøn energi til Ærø og en bedre beskyttelse af drikkevandsreserven end ved fortsat konventionel landbrugsdrift.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nationale regler for solcelleparkernes størrelse og placering JA tak
At solceller placeres langs motorveje JA tak: Tæt på den meningsløse bilpark!!
I industriområder og på virksomheders tagflader og dermed tættere på aftagerne af strøm NETOP.
Økonomi: staten investerer selvfølgelig (skatteborgerne): Strøm er sikkehedspolitik og forbrugere er trætte af, at være underlagt private firmaers ambitioner om at udbetale bonusser til ledelses segmentet!
Vi burde vel også undgå at at strøm, bliver overproduceret eller går til spilde. Og i sidste ende skal strøm være et politisk redskab således at en hvis mængde, bliver gratis pr. husstand. De som vi have udendørs jule-tingel-tangel må selv betale. OG hvem er Kimbely?

Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk og søren ploug anbefalede denne kommentar

Solceller kræver plads. At sætte dem op i industriområder batter kun lidt i forhold til det, der er nødvendigt. I øvrigt vil det også være alt for dyrt. Desværre.
Libyens ørken er stadig den optimale placering ;-)

Jeg ser ikke solcelleparker som noget grimt i landskabet, og i øvrigt er det lette at fjerne igen i forhold til så meget andet. Men jeg syntes faktisk, at solcelleparker ind til videre skal holdes væk fra natur, rekreative områder samt god landbrugsjord.

Og der er altså ind til videre mange gode alternative placeringer. Beboelseshuse forbruger elektrisk energi, så hvorfor ikke helt systematisk placere solceller på boligernes tage.

Man kan forestille sig, at ejeren enten selv investerer i eget anlæg. Eller at elselskaberne eller det offentlige gør det mod en ganske ringe betaling for leje af pladsen. Hvis man selv gør det, kan man selvfølgelig anvende sin el til, hvad man vil - f.eks. sælge den til nettet. Men hvis andre gør detm vil det være rimeligt, at spændingen føres ind på el-nettet.

I vores svenske hus har vi opsat 22 paneler på 100x68 cm, der ved 12 volt producerer op til 10 amp pr time - altså op til 220 amp pr time. Og vores Balkan-hus får i første omgang 16 paneler til foråret. Og vi syntes ikke, at det skæmmer huset.

Om solpaneler er super-effektive eller blot effektive. afhænger af den receiver, der omformer den ganske lave spænding til brugbar el. Og disse er blevet så effektive gennem de senere år, at der også produceres målbar el om natten.

Man kan sælge sin el til nettet eller anvende den selv. Vi bruger selv, for det andet er for bøvlet, og vi har valgt at installere 24 volt belysning, men der fås tv, køleskabe med videre til 24 volt. Resten af den producerede spænding lagrer vi som en enorm varmekilde i 3 såkaldte akkumulatortanke på hvert 1750 liter. Det er højisolerede tanke med væske, hvor varmen - ikke væsken, kan anvendes til opvarmning og varmt vand. Ved opvarmning bruger vi en 24 volt vand-til-luft-varmepumpe.

Mangler man 24 volt udstyr, kan der købes ganske meget gennem specialfirmaer i Sverige, Norge og Finland. Men udvalget i Canada er faktisk helt enormt.

For at vise hvor få solceller der skal til for at dække et beboelsesbehov, kan vi oplyse, at vi har 4 paneler på taget af vores campingvogn. Dimensionen er den samme som på huset, men disse er fleksible, og er limet fast på taget, og følger tagets form.

Disse producerer el direkte til 2 stk akkumulatorer, der hver er på 12 volt og 120 amp, og al forbrug tages herfra. Campingvognen opvarmes ikke med 12 volt, men solcellestrøm bruges til lys, varmestyring, radio, tv, toilet, vandforsyning, udsugning. køleskab/frys, mover (motor i hjulene) og så videre. Og her er 4 paneler faktisk lidt overdimensioneret, fordi vi ikke kan nå at anvende al denne strøm.

Peter Hansen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Kan solceller ikke stå på lavt vand, og så samtidigt danne et kunstigt rev og læ for fisk?