Nyhed
Læsetid: 3 min.

Better Energy dropper omstridt solcellepark på Ærø

Lokal modstand får energiselskabet til at trække sig fra det grønne projekt, der skulle hjælpe øen til at blive fossilfri
Forløbet om solcelleparken på Ærø illustrerer, hvordan den hastige ekspansion af store solcelleparker er blevet kontroversiel en række steder i landet. På billedet ses et solcelleanlæg ved Tureby på Sydsjælland.

Forløbet om solcelleparken på Ærø illustrerer, hvordan den hastige ekspansion af store solcelleparker er blevet kontroversiel en række steder i landet. På billedet ses et solcelleanlæg ved Tureby på Sydsjælland.

Jens Dresling

Indland
1. december 2020

Den grønne energiø Ærø får alligevel ikke en stor solcellepark fra selskabet Better Energy. Lokal modvilje, lange tidshorisonter og for mange løse ender er grunden til, at Better Energy mandag aften måtte meddele Ærø Kommune, at man trækker sit forslag om at opføre en solcellepark på 26 megawatt, der kunne have produceret grøn el svarende til forbruget hos 16.000 danskere.

»Når vi opstiller solcelleparker, er det afgørende, at det sker i tæt samarbejde med lokale myndigheder, naboer og medborgere. Hvis man ønsker, at der skal være lokalt ejerskab over solcelleparkerne, så vil vi ikke stå i vejen,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy.

Planerne for solcelleparken ved Thorup midt på øen har været undervejs i mere end to år. Solcellerne skulle placeres på et 29 hektar stort areal på marker over et drikkevandsområde og dermed sikre både mere grøn energi til Ærø og en bedre beskyttelse af drikkevandsreserven end ved fortsat konventionel landbrugsdrift.

Kritiske røster i lokalsamfundet har imidlertid fra start rejst indvendinger mod både placeringen og kommunens samarbejde med det udefrakommende selskab Better Energy.

Som en af kritikerne, løsgænger i kommunalbestyrelsen Jens Weiss, sagde til Information i oktober:

»Ærø Kommune kunne lige så godt lave det selv, sådan som de har gjort med vindmøllerne på for eksempel andels- eller anpartsbasis. I stedet kommer der nogle slipseklædte folk udefra, tilbyder at opkøbe jorden til langt over markedsprisen for bagefter at tage hele fortjenesten, Ærø får ikke en døjt ud af det.«

Selv om både Ærø Kommune og Better Energy har forsikret, at den grønne solcellestrøm ville gå til ærøborgernes forsyning i det omfang, der var behov for den, er kritikken fortsat, herunder med indsamling af lokale underskrifter mod projektet.

Senest har Fonden Ærøs Vedvarende Energipulje været i dialog med Better Energy om at sikre større lokalt medejerskab. Ifølge fonden var man nået til enighed med selskabet om en lokal ejerskabsandel på 10-15 hektar mod at det samlede solcelleprojekt blev øget til 50 hektar. På den baggrund anmodede fonden for nylig kommunalbestyrelsen om at udskyde sin stillingtagen til en lokalplan for området for at kunne indarbejde det justerede projektforslag.

Op til kommunalbestyrelsesmødet den 18. november meddelte Better Energy imidlertid borgmester Ole Wej Petersen (S), at man ikke ønskede endnu en udskydelse af sagens afklaring. Da kommunalbestyrelsen ikke desto mindre valgte at udskyde, fik det mandag selskabet til at meddele borgmesteren, at man annullerer sit tilbud om at anlægge solcelleparken.

»Det afgørende for os er, at vi når vores klimamål, og hvis en gruppe borgere selv vil etablere og drive en solcellepark, så er det et tiltag, vi kun kan have stor respekt for,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, Better Energy.

Han håber, at Ærø Kommune holder fast i hensigten om at anlægge en solcellepark ovenpå drikkevandsressourcerne.

Projektets skrinlæggelse øger den udfordring, Ærø har pålagt sig selv med målet om at blive CO2-neutral inden 2025 og helt fossilfri inden 2030.

Stort potentiale, mærkbar modstand

Forløbet illustrerer, hvordan den hastige ekspansion af store solcelleparker er blevet kontroversiel en række steder i landet. Solcellerne er blevet økonomisk konkurrencedygtige og kan bidrage til, at Danmark når klimamålet om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

Energinet.dk har kendskab til nye mulige solcelleprojekter med en samlet kapacitet på 16.000 megawatt, svarende til to en halv gange den i dag eksisterende vindkraftkapacitet i Danmark.

Det største anlæg under forberedelse er selskabet European Energys solcellepark ved Aabenraa med en kapacitet på 300 megawatt og et areal som 475 fodboldbaner, stort nok til at sikre 75.000 husstandes årlige elforbrug.

Solcelleparken er for nylig blevet godkendt af byrådet i Aabenraa efter en »konstruktiv høringsproces«, men andre steder i landet har store projekter mødt lokal modstand. En række borgergrupper har således for nylig sluttet sig sammen i foreningen Bevar Danmarks Kulturlandskaber, der vil have nationale regler for solcelleparkernes størrelse og placering og anbefaler, at solceller placeres langs motorveje, i industriområder og på virksomheders tagflader og dermed tættere på aftagerne af strøm, end når anlæggene placeres på marker i landdistrikterne.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nationale regler for solcelleparkernes størrelse og placering JA tak
At solceller placeres langs motorveje JA tak: Tæt på den meningsløse bilpark!!
I industriområder og på virksomheders tagflader og dermed tættere på aftagerne af strøm NETOP.
Økonomi: staten investerer selvfølgelig (skatteborgerne): Strøm er sikkehedspolitik og forbrugere er trætte af, at være underlagt private firmaers ambitioner om at udbetale bonusser til ledelses segmentet!
Vi burde vel også undgå at at strøm, bliver overproduceret eller går til spilde. Og i sidste ende skal strøm være et politisk redskab således at en hvis mængde, bliver gratis pr. husstand. De som vi have udendørs jule-tingel-tangel må selv betale. OG hvem er Kimbely?

Egon Stich, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk og søren ploug anbefalede denne kommentar

Solceller kræver plads. At sætte dem op i industriområder batter kun lidt i forhold til det, der er nødvendigt. I øvrigt vil det også være alt for dyrt. Desværre.
Libyens ørken er stadig den optimale placering ;-)

Kan solceller ikke stå på lavt vand, og så samtidigt danne et kunstigt rev og læ for fisk?