Analyse
Læsetid: 5 min.

Coronatræthed, jul og smitterekord: Epidemien har noget nær perfekte vilkår i øjeblikket

Det meste af Danmark er lukket ned igen, men spørgsmålet er, om det er sket tids nok til at få bugt med den hastigt voksende smitte. Med kolde temperaturer, julen og befolkningens coronatræthed er situationen nemlig på mange måder mere vanskelig end i foråret
I København vokser smittetrykket hastigt. Her er der de seneste syv dage registreret 4.015 smittede – det er 20 procent af alle registrerede tilfælde i hovedstaden, siden epidemien kom til Danmark for ni måneder siden. Her ses Strøget i København, hvor mange folk er ude at juleshoppe. Arkivfoto.

I København vokser smittetrykket hastigt. Her er der de seneste syv dage registreret 4.015 smittede – det er 20 procent af alle registrerede tilfælde i hovedstaden, siden epidemien kom til Danmark for ni måneder siden. Her ses Strøget i København, hvor mange folk er ude at juleshoppe. Arkivfoto.

Thomas Rousing

Indland
12. december 2020

Da store dele af Europa i efteråret lukkede ned, og nogle lande sågar indførte udgangsforbud, var coronasituationen noget mere optimistisk i Danmark. 

Herhjemme kunne man stadig gå på restaurant eller tage en tur i teatret, og skole- og gymnasieeleverne mødtes stadig i klasseværelset. 

Vi var også et af de første lande, som begyndte en gradvis genåbning i foråret, og flere steder i verden fulgte man med, da de danske skoler igen slog dørene op i april efter godt en måneds nedlukning. For hvordan ville det mon gå? 

Det gik godt. 

Og det har generelt præget den danske erfaring – og selvforståelse – gennem den efterhånden ni måneder lange coronakrise. Vi har klaret os godt, i hvert fald relativt set i forhold til mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. 

Men nu har alvoren meldt sig. Hver morgen vågner størstedelen af danskerne op til et nedlukket samfund. Igen. Barer, restauranter, biografer, sportshaller, gymnasier. Alt er lukket, indtil videre til den 3. januar.

Der er flere årsager til, at coronasituationen herhjemme lige nu ser særligt kritisk ud. Og man må spørge sig selv, om den berømte hammer – som er blevet billedet på nedlukningers evne til at slå smitten i bund – er faldet for sent?

Smittetallene er i sig selv dramatiske. De seneste to dage er der blevet registreret mere end 3.000 daglige tilfælde, hvilket er en stigning på 50 procent sammenlignet med mandag i denne uge.

Dertil kommer en giftig kombinationen af et overbelastet testsystem, en udbredt coronatræthed i befolkningen, kolde temperaturer og en nært forestående juletid med familiesammenkomster på tværs af geografi og generationer.

Hvis Det Europæiske Lægemiddelagentur godkender coronavaccinen, er der kun få uger til, at Danmark kan begynde at vaccinere. Men hvis smitteudviklingen fortsætter som hidtil, kan epidemien nå ud af kontrol længe inden. 

Information giver et overblik over, hvorfor det kan gå så galt. 

En stejl smittekurve

De coronatal, som dagligt tikker ind fra Statens Serum Institut, sætter to streger under, hvor hurtigt smitteudviklingen går i øjeblikket.

Mandag blev der registreret 2.046 nye tilfælde, onsdag 2.558 og fredag 3.075. Det er en stigning på 50 procent på blot fem dage. I København ser udviklingen endnu værre ud. Her er de seneste syv dage registreret 4.015 smittede – det er 20 procent af alle registrerede tilfælde i hovedstaden, siden epidemien kom til Danmark for ni måneder siden. På én uge!

De voldsomme tal skal selvfølgelig ses i lyset af, at vi tester mere end nogensinde. Over 100.000 om dagen i øjeblikket.

Men positivprocenten – altså hvor mange af podningerne, som viser smitte ­– er ligeledes steget, med omkring en tredjedel på en uge. Det ser også værst ud i København, hvor andelen af positive test er over fire procent.

Antallet af daglige indlæggelser på hospitalerne stiger med samme hastighed i øjeblikket. Den 7. december blev 92 indlagt med COVID-19. Det er på niveau med i foråret, da epidemien toppede herhjemme.

Et testsystem under pres

Man kan kun imponeres over, at den danske velfærdsmaskine i øjeblikket ekspederer mere end 100.000 test i døgnet. Men det ændrer ikke ved, at det testsystem, som er så afgørende for epidemihåndteringen, er under massivt pres.

En række eksperter og læger advarede allerede i august i Information om, at den danske teststrategi, hvor alle har ret til en test, også selv om de ikke har symptomer eller har været i kontakt med en smittet, vil være uholdbar i influenzasæsonen. Det ser ud til, at de fik ret.

Tal fra Testcenter Danmark viser, at i 29 ud af 35 faste teststeder er ventetiden to dage eller længere. I København og Aarhus er den ifølge DR op til 12 dage. Regeringen har ellers en ambition om, at 80 procent skal have adgang til en test inden for 24 timer. Men det lykkedes kun for 38 procent, viser de nyeste tal, som er opgjort den 6. december.

Det trængte testsystem går også ud over smitteopsporingen, som i forvejen er blevet kritiseret for underbemanding og for at opspore for få nære kontakter. For når danskerne skal vente flere dage, først på testtid og så på svar, kan de potentielt nå at smitte flere, inden de finder ud af, om de har corona. Og smitteopsporingen kommer også senere i gang.

Dermed får smittekæderne lov at vokse sig alt for lange, inden de bliver brudt.

Regeringen åbnede i sidste uge for et samarbejde med det private om kviktest, der er mindre præcise, men langt hurtigere. Det kan forhåbentlig lette presset på testsystemet. Men det sker på bagkant. 

Coronatrætheden

Der har under coronakrisen været en hensigtsmæssig sammenhæng mellem smittetal og danskernes bekymring om og påpasselighed over for corona.

Når tallene steg, fulgte den smitteforebyggende adfærd med. Som en slags selvregulerende mekanisme i epidemihåndteringen. Det viser data fra det såkaldte HOPE-projekt fra Aarhus Universitet om vores adfærd under corona.

Men en ny rapport fra samme projekt viser, at det ikke længere forholder sig sådan. Selv om smittetallene stiger dramatisk, følger opmærksomheden på at overholde sundhedsrådene ikke med.

Vi er simpelthen blevet coronatrætte. Ifølge det europæiske smitteagentur ECDC udgør det en stor fare i forhold til at forværre epidemien. Og coronatrætheden er indtruffet på det tidspunkt, hvor der er allermest brug for befolkningens hjælp med at få smitten under kontrol.

Julen

Decembermåneden er halvvejs mod jul. Men den højtid, der normalt fungerer som et lyspunkt i vintermørket, er et mareridt i forhold til coronabekæmpelsen.

Selv om juledagene formentlig bliver en del anderledes i år end normalt, må man stadig forvente, at familier stimler sammen. På tværs af landsdele – og generationer. Dermed risikerer ungdommen at overføre sit høje smittetryk til deres bedsteforældre, for hvem COVID-19 er en potentielt dødelig sygdom.

En central del af indsatsen for at begrænse epidemiens dødelighed har ellers været at skærme de ældre og udsatte medborgere, eksempelvis på plejehjemmene. Men det er noget nær umuligt at gøre i juletiden.

Medmindre man altså helt aflyser julen.

Den kolde årstid

Selv om det føles længere takket være den grålige skysump, der efterhånden har skygget for solen i flere uger, er vi blot 12 dage inde i epidemiens yndlingsårstid: vinteren.

Det er velkendt fra influenza, at temperatur, sollys og luftfugtighed har indvirkning på virus. Og meget tyder på, at corona har samme sæsonkarakter.

»Jeg tror, vi kan forvente, at de kommende kolde måneder bliver præget af rigtig meget COVID-19-smitte,« som Christian Wejse, lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, udtaler i fredagens Information.

Herudover mødes vi i langt højere grad indenfor om vinteren, hvilket også giver corona bedre smittebetingelser. Ligesom vores immunsystem tynges af kulden og gør os mindre modstandsdygtige over for virussen.

Coronaepidemien ser altså ud til at have noget nær perfekte forhold til at sprede sig den kommende tid. Og den er allerede godt i gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Virus er meget skrøbelig men i lav temperatur holder den formen længere i luften, og hvis solen samtidig er helt fraværende, er der ingen ultraviolet stråling til at hindre den satan i at smitte luftbåren.

Benta Victoria Gunnlögsson, Marianne Jespersen, Bent Nørgaard, Nille Torsen, John Andersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Coronaræt? Jeg er nu mere træt af at få skudt i skoene at det skulle jeg være, foruden af at det er som om det er en undskyldning for dem der nu agerer med dødsforagt for hensyn til fællesskabet.
Ja desværre, nogle er coronatrætte, men ikke alle! Og så er der vel iøvrigt forskel på årsagerne til denne såkaldte coronatræthed! Hos nogle er den ret forståelig, men det er nok ikke dem der tænkes på her med "vi", ikke dem der hjælper smitten på vej?

Eva Kjeldsen, Eva Schwanenflügel, Nille Torsen, Anne-Marie Krogsbøll og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Vi er vel alle trætte af corona, men problemet er, at flere ikke vil være med til at gøre noget for at forhindre smittespredniing. Godt hjulpet på vej af de borgerlige partier og pressen

Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Nette Skov, Peter Engelbrecht, Nille Torsen, John Andersen, Anne-Marie Krogsbøll, Torben Bruhn Andersen, Egon Stich og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Jeg er ved at være træt af folk der piver over luksusproblemer. Det er måske ikke så dårligt at deres liv skal tage en drejning, så der kommer lidt perspektiv :-)

Eva Kjeldsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Nette Skov, Erik Winberg, Anne-Marie Krogsbøll og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg er mest træt at dagligt at opleve, at regering/sundhedsmyndigheder ikke gør det nødvendige for at tæmme epidemien. Jeg er træt af den daglige vildledning om, at man har kontrol over situationen, når man tydeligvis ikke har det. Med mindre det da er med vilje, vi nu befinder os i denne dødsensfarlige situation.

Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Margit Jensen, Peter Jensen, Erik Winberg, Finn Jakobsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

De store nationale medier gør meget ud af at skildre ’meningsmålinger’ om corona-træthed. Det er tåbesnak - både at måle og referere målingerne af sådan en størrelse. Hvem er ikke træt af corona? Hvem er ikke træt af gråvejr? Hvem vill ikke være træt af hungersnød? Selvfølgelig er vi trætte af de fortrædeligheder, vi møder i livet, og selvfølgelig er vi trætte af de begrænsninger, det medfører. Men at bruge sendetid på emnet, dag efter dag, er tåbeligt - i stedet skulle man koncentrerer sig om at forbedre indsatsen - her og der og allevegne.

Nikolai Beier, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Peter Engelbrecht og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Peter Engelbrecht

Corona har på mange måder vist os hvilken udvikling vi som mennesker har gjort os i forhold til samfundssindet. At vi alle må give afkald på noget f. eks. fester eller julehygge og studenterkørsel (når nej) for at flertallet kan komme gennem en krise.

2 verdenskrig varede som sagt knap 6 år bare for at tage den som eksempel.

På mange måder har selvrealiseringen og selviscenesættelsen sat sine spor så det nu går ud over flertallet og i særdeleshed de svage.

Ryk nu sammen, gammel og ung, vi savner ALLE friheden. Det er ikke kun de unge der har patent på glæden ved sociale arrangementer, så hermed et opråb til forældrene om, at holde de unge i snor så vi alle kan få en hverdag så hurtigt som muligt.

Vi har igennem året set det gentagne gange rundt omkring i Europa: Tøver man for længe med at indføre tilstrækkelige restriktioner, ender man med i panik at måtte gennemføre ekstreme tiltag, som f.eks. udgangsforbud. Men vi skal måske selv prøve at stå i denne situation, førend bevidstheden herom indfinder sig. Og vi er ved at være der. Tallene begynder at ligne nogle, som vi har omtalt som katastrofale i andre lande.

Det er på tide, at regeringen genfinder den resolutte handlekraft, som den udviste i foråret.

Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Erik Winberg og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

Er der nogen som ved, hvordan det gik med "Vi Tester Danmark" underøgelsen, hvor man ville antistof teste ca. 1 million danskere?

Sidste gang der blev meldt noget ud var midt oktober, hvor testene var ved at være over udløbsdatoen, og det er nu små to måneder siden. Dengang havde ca. 200.000 mennesker indrapporteret deres resultat. Man kom sent i gang, bla. fordi man ikke kunne blive enige om de spørgsmål, der skulle stå i et spørgeskema, som skulle ledsage testen.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvordan er vi havnet i denne situation, når vi har vidst siden april, hvordan man knækker kurven effektivt, og holder smitten i bund?

Hvordan kan dette være en nyhed efter næsten et års epidemi, hvor vi i et halvt år er blevet lovet, at vi havde et fantastisk smitteopsporingssystem, som skulle være grundstenen i bekæmpelsen af epidemien, mens man begyndt at genåbne?:
https://sn.dk/Danmark/Corona-forskere-skal-kortlaegge-hvor-smitte-isaer-...

Jeg har da gået ud fra, at man allerede i februar-marts havde gang i smitteopsporing af den type -som i øvrigt lyder som en kopi af noget, jeg skitserede i en kommentar for 4 måneder siden, i forbindelse med at der begyndt at komme historier om, hvor elendig den danske smitteopsproing er.

Hvordan er det gået til, at vi nu - 7 måneder efter at vi i verdenspressen og egen bevidsthed var verdensmestre i at bekæmpe smitte, og 10 måneder efter man angiveligt (i følge pressemøderne den gang de første tilfælde nåede til Danmark) begyndte intenst at spore smitteveje med vores - ifølge myndighederne - fantastisk velforberedte epidemiberedskabsplan - nu står med en kæmpe ny bølge, og med stort set ingen viden om, hvor folk faktisk bliver smittede (bortset fra minkfarme)?

Det er en gåde af den uhyggelige slags....

@Anne-Marie Krogsbøll

"Hvordan er vi havnet i denne situation, når vi har vidst siden april, hvordan man knækker kurven effektivt, og holder smitten i bund?"

Svaret er at problemet "Covid-19" ikke kun består i at beskytte mennesker mod smitte og eventuelle fatale konsekvenser. Man er også nødt til at passe på "økonomien", som dybest set kan oversættes til at holde samfundet fungerende. Du kan selv prøve at forestille dig et ikke-fungerende samfund, inkl. hospitalsvæsen mm. De fleste vælger ret hurtigt at indse at et ikke-fungerende samfund, ikke lyder som noget nogen af os ønsker at opleve. Det er Catch-22 og lusen mellem to negle. Det er ikke så mystisk som så, men det er lidt skræmmende.