Baggrund
Læsetid: 4 min.

Ekspert: Den nye virusvariant er en god reminder om, at det her skal tages alvorligt

En ny variant af coronavirus, der kan være 70 procent mere smitsom, spreder sig hastigt i Storbritannien. Derfor har Danmark og en lang række andre lande indført rejseforbud. De 70 procent skal dog tages med »et meget stort gran salt«, siger dansk virolog
Den nye virusvariant med navnet N501Y kan ifølge britiske eksperter være 70 procent mere smitsom end andre varianter. Det har fået Storbritanniens premierminister Boris Johnson til at udstede en »bliv hjemme«-ordre, der gælder i hele London samt store dele af Syd- og Østengland frem til den 28. februar.

Den nye virusvariant med navnet N501Y kan ifølge britiske eksperter være 70 procent mere smitsom end andre varianter. Det har fået Storbritanniens premierminister Boris Johnson til at udstede en »bliv hjemme«-ordre, der gælder i hele London samt store dele af Syd- og Østengland frem til den 28. februar.

Toby Melville / Ritzau Scanpix

Indland
22. december 2020

Danmark har lukket ned for al flytrafik fra Storbritannien i et forsøg på at forhindre en ny coronavariant i at sprede sig. Det oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag på Twitter.

Indtil videre er ni danskere konstateret smittet med den nye virusvariant, der bærer navnet N501Y, det skrev Statens Serum Institut den 16. december i en pressemeddelse. Tilfældene er fundet hos seks i Storkøbenhavn, der boede på samme adresse, og tre i Nordjylland, der ligeledes boede samme sted. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Gudnæs

Den nye variation siges at være mere smitsom, men ikke mere farlig end den, vi kender. Det er i god tråd med den typiske udvikling for vira. De udvikler sig gennem mutationer for at blive mere succesfulde, og det indebærer blandt andet at de IKKE ønsker at dræbe deres værtsdyr, altså os. En død mand kan jo ikke gå rundt og smitte nogen, altså bære virus videre.

Derfor er det en almindelig udvikling at et virus udvikler sig i retning af det mere smitsomme og det mindre farlige. Bare tænk på forkølelse.

Lad os håbe at Covid19 snart vil gøre det samme.

Dorte Sørensen

Med denne udvikling - så må "vi" vel takke MF for at for folkesundheden at ville aflive alle mink i Danmark.
Det blev også gjort lovligt i går, da hendes flertal i Folketinget stemte loven igennem.(kilde P1). Jeg forstår ikke at de borgerlige ikke ser det vigtigt med folkesundheden , men mere vigtigt med en høj erstatning til minkavlerne - hvor flere var konkursramte.

Eva Schwanenflügel, kjeld jensen, Mogens Holme, Birte Pedersen, Kim Houmøller, Thomas Tanghus, Werner Gass og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, godt vi slap af med minkene - men kors, hvor vi så dummer os med julesuperspredergudstjenesterne, som får lov at forsætte uændrede - den eneste stramning jeg kan få øje på, er max varighed på 40-50 minutter - ellers er der frit slag med et par henstillinger:
https://politiken.dk/indland/art8043590/Joy-Mogensen-udsender-sk%C3%A6rp...

Når man kobler det med den nye sprintervirus, som jo også kan finde vej ind i kirken, bliver konklusionen, at tåber i Folkekirken, SST og regeringen sandsynligvis kommer til at koste os mange menneskeliv - også udenfor kirkerne - og månedsvis forlængelse af epidemi og restriktioner.

Hvorfor skal vi andre udsættes for sådan religiøs fanatisme? Hvorfor har religiøse fanatikere i Danmark særrettigheder til at ødelægge samfundet og andre menneskers liv?
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8043467/Corona-pati...

Som det fremgår af denne, er det grundtvigianere mod tidehvervsfolk:
https://www.berlingske.dk/aok/filosoffer-revser-kirkedrama-om-julegudstj...

Hvorfor pokker skal tidehvervsfolk have lov at diktere sundhedspolitikken herhjemme? For det er jo det, der er tale om: Sundhedsmyndighederne driver politik i stedet for videnskab, for der er absolut intet sundhedsvidenskabeligt belæg i at tillade gudstjenester i en situation, hvor stort set alt andet er lukket ned - af hensyn til samfundet!

Jeg er så gennemtræt af den Sundhedsforstyrrelsen, som tror, deres opgave er religiøs og økonomisk. DET ER DEN IKKE! De skal rådgive om det sundhedsfaglige i sagen, og den siger - i følge de allerfleste eksperter - at det er helt ude i hampen af afholde julegudstjenester i denne situation. Og så skal de lade politikere i fuld åbenhed foretage afvejningen af, om vi skal lade religiøs fanatisme bestemme corona-slagets gang herhjemme - dansende på ryggen af mange lig.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Maj-Britt Kent Hansen, Werner Gass og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar

Ingen er ufejlbarlige, heller ikke den danske regering. Men hvis man ser på de forskellige "initiativer" i Europa, er de meget forskellige. Og der findes faktisk ingen facitliste eller Masterplan, man kan bruge i denne situation.

Derfor syntes jeg nu, tiden er kommet til at koncentrere sig om, både selv at komme igennem denne pandemi på den bedst tænkelige måde men også at hjælpe andre til det.

Vaccinen er kommet, den er ikke 100% effektiv, den er heller ikke uden bivirkninger, og der vil forløbe længere tid før alle er vaccineret. Videre vil man efter vaccination fortsat være smittespreder, der kan smitte andre.

Men det er en samfundspligt at lade sig vaccinere. Og Vatikanet har meddelt sine troende, at det ikke er imod religionen, og har anbefalet vaccination.

Hvis man senere stadig er utilfreds med sine politikere, kan man jo tage konfrontationen til den tid.

Hvad fejler ordet “påmindelse”?

@Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det bliver tydeligt i disse juledage, hvor meget magt kirken stadig har i det danske samfund. De første som var ude og hæve en pegefinger ift. nedlukning af gudstjenesterne var biskopperne suppleret af Sørine G. Argumenterne var noget i stil med at "det kan man bare ikke (punktum slut)", og stod i skærende kontrast til det vi ved om superspredning i kirker i Korea, en nu mutation som nu også spredes i Danmark, og en Sundhedssektor som allerede inden julen forudser væsentlig mere press i januar, selvom sektoren allerede nu er presset hårdt mange steder.

Hvis det ikke var fordi det ville gå hårdt ud over personalet i sundhedssektoren, og ud over alle dem som får brug for en sygeplejerske eller en læge, så kunne man fristes til at lade de troende feste igennem i kirkerne i julen, og dermed gøre hvad de kunne for at fjerne sig selv fra genpoolen. Helt så enkelt er det bare ikke.

Drop gudstjenesterne, og drop julen. Drop overflødige kontakter, og stram ballerne indtil vi har fået vaccineret nok mennesker til at opbygge en brugbar immunitet. Alternativet er der ikke nogen som tør sige højt, men det kan hurtigt blive meget grimt.

kjeld jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Hannibal Knudsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ret beset er målet vel heller ikke at udrydde den nye variant, men derimod at hindre den i at sprede sig for meget før alle i risiko-grupperne er vaccinerede. Det vil reducere presset på sundhedsvæsnet og dermed tillade os at operere med en større smittespredning i samfundet uden at sundhedsvæsnet brænder sammen.

@Morten Poulsen

Ja, og man kan begrænse spredningen på to måder. Den ene er at reducere antallet af kontakter hvor der kan smittes. Den anden er at nedbringe sandsynligheden for smitte ved kontakt.

Det sidste er vi mildest talt ikke særligt gode til, og det er ikke fordi det ikke er forståeligt nok i mange sammenhænge. Det gør bare at den eneste reelle knap man kan skrue på er antallet af kontakter, også kaldet isolation.

Tallene de sidste dage har været lavere end sidste uge, men tallene er stadig høje, og det bør i høj grad mane til eftertanke. Hvis en epidemi slipper ud af kontrol, så vokser den eksponentielt med en fordoblingstid. I marts, før vi lukkede ned, var fordoblingstiden nogle steder i Europa under et døgn, og så går det meget hurtigt. Siden har vi lukket ned, men vi "leger stadig med dragens hale", som man sagde når man stod på Los Alamos med en kritisk masse, en geigertæller og en skruetrækker. Grunden til at dét gik galt var manglende viden, og det kan det potentielt også være i dag.

Pas på hinanden.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jacob Schønberg

Hvorfor vaccinerer vi ikke på livet løs allerede i dag ? Fordi vi desværre ikke har noget vaccine! Så selvom Danmark har bestilt den så har det længere udsigter med at vi får den . MIT RÅD TIL DANMARKS SUNDHEDSSTYRELSE er hurtigst muligt at indkøbe og betale 200 000 doser fra Moderna således at vi kan have det d 6. når denne vaccine bliver godkendt. Gøres dette ikke så vil Danmark mangle vaccine

Jacob Schønberg

Hvis vi ikke vaccinerer tilstrækkelig mange tilstrækkelig hurtigt så vil vi ikke få den ønskede effekt og så kommer vi ALDRIG AF MED RESTRIKTIONERNE