Epidemien i Danmark har nået et højdepunkt. Torsdag blev der registreret rekordmange smittede, 4.034, og antallet af nyindlagte med COVID-19 slår dagligt rekord.
På trods af den alvorlige situation var det først onsdag, at statsminister Mette Frederiksen (S) tog samme vidtgående redskaber i brug som i foråret.
Det burde være sket tidligere, lyder det fra flere eksperter.
Professor i immunologi Jan Pravsgaard fra Københavns Universitet ser den nuværende situation som et brud med det forsigtighedsprincip, regeringen ellers har fulgt under hele coronakrisen.
»Regeringen er for sent ude. Det er ikke, fordi smitten er helt ude af kontrol endnu, men hvis man havde lukket Danmark ned tidligere, havde det taget toppen af smittespredningen og gjort situationen mere tålelig. Nu slås man med, at epidemien accelererer, samtidig med at folk gerne vil holde jul,« siger han.
Jan Pravsgaard er også kritisk over for, om onsdagens restriktioner er tilstrækkelige taget den nuværende kritiske coronasituation i betragtning.
»Sjælland og København er hårdest ramt af corona i øjeblikket, og sjællænderne risikerer at tage smitten med, hvis de tager til Jylland for at holde jul – som det ser ud til, at mange planlægger at gøre. Det havde givet mening at lukke Storebælt, selv om det ville være upopulært,« siger Jan Pravsgaard.
Viggo Andreasen, som er matematisk epidemiolog ved Roskilde Universitet, er enig i, at nedlukningen kommer for sent. Han vurderer, at det sundhedsmæssigt ville have været mest fornuftigt at lukke ned to uger tidligere end den 9. december, hvor de første nye restriktioner trådte i kraft i hovedstadsområdet.
»Dels fordi vi så ikke ville have så mange syge, og lige præcis op mod jul – hvor mange mennesker skal samles – ville det have været rart at have en større buffer i forhold til kapaciteten på hospitalerne,« siger han.
Ifølge Viggo Andreasen havde det som minimum været fornuftigt at lukke al samfundsaktivitet ned den 9. december i stedet for at gennemføre nedlukningen gradvist, som regeringen har gjort de seneste uger.
»Det havde selvfølgelig været det mest fornuftige for at undgå det pres, vi ser på hospitalerne her op mod jul.«
Smittekurven er bøjet af
Lone Simonsen, epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet, påpeger dog, at vi endnu ikke har set effekterne af de restriktioner, der er blevet indført den seneste uge, såsom nedlukning af restauranter og barer og hjemsendelse af skoleelever.
»Vi ved endnu ikke, om vi står bedre om et par dage, også selv om vi ikke havde gjort mere.«
Samtidig fremhæver hun, at det tyder på, at smittekurven er bøjet lidt af, hvis man ser på positivprocenten, altså andelen af positive test.
»Vi tester flere, så smittetallene virker voldsomme, men andelen af positive ser ud til at holde sig nogenlunde konstant. Måske har det allerede sænket smittetrykket,« siger hun.
Det er ikke desto mindre fornuftigt at lukke detailhandlen ned nu, hvor fremskrivelser viser, at antallet af indlæggelser vil stige hen over julen, mener Lone Simonsen.
»Og slutdatoen den 3. januar er også ret optimistisk. Vi vil ikke den dag kunne se effekterne af julen eller nytår – så egentlig tænker jeg, at restriktionerne kommer til at vare længere.«
Andre lande var hurtigere ude
I flere europæiske lande, som lukkede tidligere ned end Danmark, ser smittekurven ud til at have toppet. Men ikke herhjemme.
Danmark er de seneste uger blevet blandt de europæiske lande med flest registret smittede pr. indbygger. Vi har overhalet Spanien, Frankrig og Italien, der ellers har været nogle af pandemiens hårdeste ofre i Europa, men som tidligere blev ramt af de høje smittetal, vi nu kæmper med.
Med til det billede hører dog, at Danmark tester rekordmange. Dødstallene i Danmark i løbet af coronakrisen er også stadig nogle af Europas laveste, ligesom presset på sundhedsvæsenet er mindre.
Men de nyeste smittetal tyder på, at den nedlukning, mange europæiske lande har været hurtigere ude med end Danmark, har virket her op til jul, mener Jan Pravsgaard.
»I de lande har man taget konsekvensen og lukket ned noget tidligere, også selv om det har medført demonstrationer og utilfredshed. Ikke kun på grund af julen, men også fordi smittetallene var så hastigt stigende. Vi burde nok have gjort det samme i Danmark i stedet for at vente indtil lige op til jul,« siger han.
Jan Pravsgaard mener, at man allerede, da de daglige smittetal nåede 800-1.000, skulle lave lukket Danmark delvist ned. For når smittetallene er så høje, som det er tilfældet i øjeblikket med mere end 3.000 registrerede tilfælde om dagen, bliver det også sværere at få smitten under kontrol end i foråret, påpeger han. Da Mette Frederiksen lukkede landet ned den 11. marts, var der kun ti indlagte med COVID-19 mod de 513, som var tallet fredag.
»Med så mange smittede som nu skal der ret drastiske tiltag til, før effekten kan ses. Oven i det kommer julen. Det havde været bedre at lide lidt under restriktioner tidligere end meget, som vi kommer til nu,« siger Jan Pravsgaard.
Vi har klaret os godt
Selv om Viggo Andreasen er enig i, at en tidligere nedlukning havde været at foretrække, så påpeger han også, at det i slut-november ville have været svært at overbevise befolkningen om nødvendigheden af det. På det tidspunkt havde vi endnu ikke set store smittestigninger.
»Én ting er, at vi eksperter måske kunne have overbevist politikerne om at lukke ned. Men i løbet af efteråret er der kommet en opfattelse i befolkningen af, at det her er ligesom Peter og Ulven. Sådan nogle som mig siger, at nu kommer ulven – altså de voldsomme smittetal – og så går det alligevel o.k., og det gør folk skeptiske over for, om restriktionerne er nødvendige,« siger han.
Lone Simonsen forklarer desuden, at det kan være svært at gennemskue, hvornår smitten stiger så meget, at den risikerer at komme ud af kontrol.
»Hvis man ’kører lige ud’ med 1.000 smittede om dagen, så er det o.k. Så længe smitten ikke stiger, er der epidemisk kontrol. Og sådan har det været i perioder i løbet af efteråret og indtil nu.«
Når europæiske lande har lukket ned før Danmark, kan det desuden hænge sammen med, at de på det tidspunkt oplevede en kraftig opblussen i smitten, påpeger hun. Nedlukningerne skete altså ikke kun som en forebyggelse frem mod jul, men også som en reaktion på stigende smittetal.
»Jeg ser blandt andet på Belgien, som blev ramt af en ny bølge, før vi gjorde, og derfor reagerede før. Der er også en pointe i, hvornår smittestigningen starter. Lande har meget forskellige erfaringer i den her anden bølge. I Italien, Frankrig og New York ser vi gentagelser af katastrofetilstanden fra foråret med tryk på hospitalssektoren,« siger hun og fortsætter:
»Så egentlig har vi klaret os meget godt.«
Endelig fremhæver Lone Simonsen, at vi har flere redskaber i epidemibekæmpelsen end i foråret. Eksempelvis de hurtige antigentest, der på et kvarter kan give folk svar på, om de har coronavirus. Samtidig er der også stadig mulighed for at lukke landet yderligere ned.
»Men det bedste er, hvis vi kan appellere til folks sunde fornuft i stedet for forbud. Folk er måske blevet pandemitrætte, men nu skal vi til at stramme op igen.«
Der er altid mere vidtgående midler at tage i brug. Der er altid bagklogskab og endnu en ekspert, der synes noget andet end den anden ekspert. Der er altid de sociale medier, der kan citeres. Der er altid en befolkning, der "går amok" baseret på 12 tweets, og der er altid nogle medier, der har coronaede dage, fordi de lever af clicks.
Det undrer mig, at ingen nævner vaccinens snarlige komme.
Det var netop i løbet af november, at det blev klart, at vaccinen kommer tidligere end hidtil antaget. Den seneste melding lyder nu på jul – måske endda juleaften – kan de første plejehjemsbeboere formentlig blive vaccineret.
Selvfølgelig har myndighederne også haft dette med i overvejelserne – og kan være en forståelig forklaring på, at de har tøvet med at lukke samfundet ned: For meget snart får vi et nyt værktøj til at bekæmpe den skide virus.
AS@ Var ved at skrive det samme selv, er så træt af alle de bedrevidende og bagkloge eksperter, journalister, politikere, der alle sammen ved bedre, har læst noget i B.T. som er lækket. Man skulle tro B.T. har ansat" spioner som personale" i nogle ministerier, for det er da utrolig hvordan de altid kan få interne referater fra lukkede møder osv osv, som så gribes af Berlingske med kæmpetyper og kreative overskrifter, som ikke altid svarer til indholdet. Noget af det første man lærte, når man analysere avis artikler i danskfaget. Kritisk kildekritik. og samtidig lækkes det altid til TV 2 NEWS aldrig de andre TV kanaler.
Sundhedspersonale, SSI og regeringen arbejder i døgndrift, men ministre indkaldes til tåbelige samråd, med spørgsmål som ingen kan bruge til noget. Jeg priser mig lykkelig for, det ikke er de tumper, der sidder på posten p.t. og skal styre os gennem det her.
Og Mølbak og Brostrøm hænges ud for det mindste hik, alt skal vejes på en guldvægt, hvad med lidt forståelse, det har situationen faktisk brug for ikke politiske drillerier og fnidder.
De er så søde de Sosser - de uvidende vil sige de er også dejlig bløde - de mill. af døde fra 1.ww ku viske en anden sang. Hilsen Rosa og Karl.
Korrekt at vi intet kan bruge "could'ave, should'ave, would'ave" til en dyt nu. Bare rigtig irriterende når vi er flere lallende amatører der i de fuldt offentlige tilgængelige tal kunne se det her komme fra start/midt November af. Faktisk det der har gjort mig mest vred. Føler ikke jeg kan bruge vores sundhedsmyndigheder til en fis og Brostrøm er i min optik inkompetent. Hvis jeg var Mette fik han sparket!
Mht vaccinen. Fra første dosis (ud af de 2) gives til en person kan regnes for immune går der ca en måned. Så, vi hænger altså på smittetallene til mindst slut januar selv hvis de kommer igang inden nytår, så jeg har meget svært ved at se hvordan myndighederne har troet vi bare lige skulle klare den til nytår... Men tag ikke mit jubel-amatør ord for det, find selv oplysningerne mht. Pfizer vaccinen, dosis og vaccinations forløb, de er tilgængelige.
Det kan godt være, at pandemien i Danmark har nået et højdepunkt, men det er stadig et meget lavt højdepunkt sammenlignet med de fleste andre lande i Europa, og Danmark er ikke i nærheden af at nå kapacitetsgrænsen for sit sundhedsvæsen. Så for mig at se kan man lige så vel kritisere regeringen for nu at gøre for meget, som man kan kritisere den for at handle for sent.
Pointen er, som andre har skrevet, at det altså ikke er gratis at pålægge en masse private virksomheder at holde lukket, og det er heller ikke gratis at sende skolebørnene hjem og dermed lægge ansvaret for pasning og undervisning over på deres forældre.
Så jeg kan godt forstå, at den danske regering har tøvet med at træffe de beslutninger igen, og personligt hælder jeg faktisk til, at de senest udmeldte restriktioner er overdrevne og uhensigtsmæssige. F.eks. begrænser man nu det antal butikker, hvor den resterende julehandel kan finde sted, hvilket risikerer at give mere trængsel og dermed mere smitte snarere end mindre.
Og så skal vi jo altså hele tiden huske, at det ikke er regeringen eller embedsmændene, som spreder smitte. Det gør danskerne selv, så hvorfor ikke starte med sig selv og spørge, hvad kan JEG gøre for at mindske smittespredningen? Eksempelvis kan man jo lade være at tage hele familien med på timelang hygge-shopping i det nærmeste storcenter frem for at sidde og vente på, at regeringen træffer en beslutning om at pålægge centeret at lukke. De to lande i Europa, som hovedsagelig baserer sig på appeller til befolkningen om at opføre sig fornuftigt, ser ikke ud til at klare sig dårligere end resten her i efteråret.
Schweiz: 95 registrerede dødsfald per dag de sidste 7 dage, befolkning 8,7 millioner
Østrig: 117 registrerede dødsfald per dag de sidste 7 dage, befolkning 9,0 millioner
Østrig har i mere end en måned haft omfattende restriktioner, det som nogen kalder "lock-down", men indtil videre har det ikke resulteret i færre dødsfald end i nabolandet Schweiz, som har baseret sig på anbefalinger til befolkningen.
Jeg forstår ikke, hvorfor det bliver kaldt bagklogskab, når både eksperter og vi amatøreksperter (man behøver ikke være ekspert for at gennemskue epidemien - vi ved, hvordan corona opfører sig) i månedsvis har forsøgt at gøre opmærksom på, at der ikke var logisk sammenhæng mellem epidemiudvikling og restriktioner, og at det ville ende galt.
For eksempel har matematisk epidemiolog Viggo Andreasen i månedsvis forsøgt at råbe myndigheder og politikere op om, at vi var på vej ind i en eksponentiel udvikling, og at der skulle handles effektivt (ikke noget småtjatteri), INDEN man kom ind på det stejle stykke. De ansvarlige ville ikke lytte - vi andre lyttede til gengæld, og så ulykken komme.
Ligeledes er myndigheder og politikere desværreIKKE blevet klogere endnu - man vil ikke forbyde supersprederjulegudstjensterne, selv om det er de rene (selv)mord-aktioner:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/ansatte-i-kirker-frygter-smittespredni...
Vi er mange, som siger det nu: Stop de gudstjenester! Er vi så bagkloge, når det om 14 dage viser sig at være gået galt, og vi gør opmærksom på, at vi havde ret, og at man har ignoreret klokkeklare advarsler?
Kan nogle forklare mig, hvad myndigheder og politikere mener, når de siger, at "Vi har kontrol over smitten"? I så fald: Hvorfor står vi så her nu?
@Anne-Marie Krogsbøll
Hvad er der sket med danskernes evne til at tænke selv? Blot fordi det ikke er forbudt at gå til gudstjeneste eller for den sags skyld demonstration, så behøver man jo ikke at gøre det. Og myndighederne kunne jo også sige, så det ikke kan misforstås, at de råder folk til at lade være.
Det går ud over alle os andre, og sundhedsvæsnet og plejehjemmene, at der er en del, som ikke kan tænkte selv, Lars Hansen.
Og Brostrøm/Heunicke har netop IKKE frarådet det - de nedtonede risikoen på pressemødet. Jeg vil ikke sige, hvad jeg tænker om det - men Strandberg Pedersen var meget klar i mælet efterfølgende: Brostrøm gav faktuelt forkerte oplysninger, når han sagde, at der ikke var tegn på særlig risiko - der er adskillige udbrud i forbindelse med kirkelige handlinger og korsang.
Desværre er der mange, der lytter slavisk til ham, i stedet for at tænke selv (eksempelvis en del biskopper, som bruger ham som skjold mod krav om lukning):
"De deler Peter Fishers-Møllers overbevisning og minder om, at sundhedsmyndighederne fortsat finder det betryggende at holde kirken åben.
»Med disse udmeldinger fra Regering og Sundhedsmyndigheder er det derfor vores samlede vurdering, at vi forsvarligt kan holde julegudstjeneste. "
Jamen, så tager de vel også ansvaret for alle de tabte liv efterfølgende?
@Anne-Marie Krogsbøll
Jeg er enig i, at det er en mærkelig udmelding. Der synes jeg faktisk, at de svenske myndigheder er noget mere klare i deres kommunikation. Her er rådet til alle, at vi skal undgå enhver situation, som kan medføre risiko for spredning af smitte, og som ikke er strengt nødvendig. Hvilket indlysende også omfatter gudstjenester. Men snarere end at vælte ansvaret over på regeringen, kunne de lokale menighedsråd vel også træffe en beslutning om at aflyse gudstjenester måske baseret på de lokale smittetal.
Historien om en forudsigelig katastrofe
Der er flere kommentatorer, der understreger det vigtige og vanskelige i at fastholde en rimelig balance i indsatsen. En del af kommentarerne finder også, at dem, der taler negativt om myndighedsindsatsen skulle være uenige i, at der er flere hensyn at tage. Til det vil jeg indvende, at der så vidt jeg kan se ikke er nogen, der benægter vanskelighederne i reguleringen. Blot tillader vi os i månedsvis at påpege alvorlige mangler samt det gennemgående faktum, at myndighedsindsatsen er kommet for sent og har været for svag til at dæmme op for den negatvive udvikling. Vi har alle svært ved at se ind i fremtiden, så meget desto værre er det at se, at vore udnævnte kommissærer med Brostrøm i spidsen i høj grad og gentagne gange svigter vores tillid ved at undereagere samtidig med evindelige besværgelser på, ’at vi har styr på pandemien’.
Netop i toppen af hierarkiet burde man ikke være så talblind, som man nu åbenlyst demonstrerer, man er. Og man skulle bestemt også lade være at stå og foregøgle, at man har kontrol med situationen.
Det er bestemt ikke med fornøjelse, jeg kan påpege, at Anne-Marie K’s m.fl. gentagne advarsler nu ser ud til at gå i opfyldelse. Det er ganske trist.
@ Sundhedspersonale, SSI og regeringen arbejder i døgndrift, men ministre indkaldes til tåbelige samråd, med spørgsmål som ingen kan bruge til noget. Jeg priser mig lykkelig for, det ikke er de tumper, der sidder på posten p.t. og skal styre os gennem det her.@
Du er ikke fan af demokratiet. Got it!
Jeg synes det er dejligt at Mink-Mette bliver udstillet for hendes ringe håndtering af corona. Det er efterhånden ved at nå komiske proportioner og desperate, uforberedte nedlukninger står i kø til trods for at regeringen har vist siden foråret at en vaccine tager tid og at vinteren vil betyde stigning i smitte. Der er ingen grænse for de offentligt tilgængelige fakta der kommer bag på Mette Frederiksen. Overrasket er hun altid. Fordi hun ikke aner hvad hun laver. Hendes afrika- og samfundsfagsuddannelse slår alligevel ikke helt til i den virkelige verden.
Jeg er ikke den eneste, Finn Jakobsen - i så fald var det undskyldeligt, at man ikke lyttede. Men både du og mange andre kommentører - og en hel del eksperter - har jo også forsøgt at råbe op. Og det burde jo under alle omstændigheder også være muligt for myndighederne selv at indse, at deres restriktioner ikke har stået mål med problemerne. Ellers er de jo idioter, for det har været så tydeligt. Det er jo ikke til at vide, om man skal grine eller græde, når man på pressemødet hører Ullum hævde/indrømme, at deres modeller kun kan se to dage frem i tiden. Goddaw do!
Jeg ved ikke, om ansvaret i lige så høj grad ligger hos politikerne som hos sundhedsmyndighederne. Jeg mistænker, at politikerne i denne omgang har lyttet ukritisk til myndighederne - og at det er der, fejlen ligger. Det er for mig at se en flok indbildske chanceryttere, som har insisteret på at forsøge at betvinge covid-19 med noget, der ligner besværgelser - "Se Far, næsten uden restriktioner", og som ud ad til har sagt, at de kørte efter at holde smitten i bund, mens de i det skjulte - tror jeg - har kørt efter at få smitten op i nærheden af sundhedsvæsnets kapacitetsgrænse - af såkaldte kyniske "proportionalitshensyn", som er uforenelige med faktisk at holde styr på smitten - i stedet for med effektive tiltag. For effektive tiltag er i deres øjne for "byrdefuldt" for samfundet - så hellere køre ud over afgrunden med mange hundreder - potentielt tusinder - tab af menneskeliv.
Det er sådan jeg ser det i øjeblikket. Måske afdækkes det senere, at det i virkeligheden er politikerne, der har taget kvælertag på ekspertene, som nogen ynder at mene. Men jeg tror det egentligt ikke. Jeg tror, det er eksperterne, der har valgt at spille hasard med befolkningens liv og helbred og kære og sundhedsvæsnet, fordi de har troet, at de kunne gå på vandet - og så har politikerne bare været nikkedukker. Hvis det omvendte er tilfældet, har myndighederne i hvert fald medvirket til at vildlede befolkningen.
Vi får se - det er i hvert fald både tragisk og forargeligt, at vi - helt bevidst, i mine øjne - har sluppet epidemien løs igen, når vi KUNNE have undgået det.
Jo UN jeg er tilhænger af demokratiet , ytringsfriheden og synes vi har en fremragende statsminister, som klarer sit job rigtig godt. Det mener du ikke og det er du i din gode ret til at mene, jeg er blot hamrende uenig.
Helle Walther:
Hvad mener regeringen og myndighederne, når de siger, at de har smitten under kontrol?
Som skrevet så var vi en række amatører der kunne så meget matematik at det for os var skrigende dumhed ikke at sætte ind noget før og fx lukke uddannelsesinstitutioner og værtshuse. Jeg tror minkskandalen i en lang periode gjorde regeringen handlingslammet. Nu må der ikke rystes på hånden.
Lige nu er det julehyggen/glöggen, der sløver myndighedernes og politikeres tænkeevne, jens peter hansen. Ellers ville de have lukket ned for julegudstjenester for længst. Det kommer til at koste mange hundreder - potentielt tusinde - liv. Er julegudstjenester virkeligt så vigtige, at de kan begrunde tab af mange, mange menneskeliv? Mon dem, det kommer til at gå ud over - og deres pårørende - virkeligt mener det om 3 uger?
Helle hvis du er tilhænger af demokrati hvorfor er samråd så en dårlig ting? Er det en dårlig ting fordi DU ikke bryder dig om de spørgsmål der stilles?
SF er kommet til fornuft:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/sf-vil-have-kirkerne-lukket-juleaften-...
Så mangler vi bare Enhedslisten, så begynder det at ligne noget. Og så lad os se, om dagens smittetal kan sætte tilstrækkeligt skræk i livet på de ansvarlige.... Inden der er for sent...
"Live: Tillidsrepræsentant: Sygeplejersker går grædende hjem"
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7916264/Tillidsrepr...
Hvad med DERES jul?
@Helle Walther og Ulla Nygaard
Jeg synes, det er en meget rimelig hypotese, at al virakken omkring mink har fjernet danskernes fokus fra det forhold, at vi stadig har en pågående epidemi, og hvad dette nødvendiggør af adfærdsændringer hos den enkelte. Og i så fald har mink virakken bidraget til øget smittespredning langt ud over de smittetilfælde, der direkte kan føres tilbage til mink. Om de endeløse samråd mv. også har påvirket regeringens evne til at træffe beslutninger, vil jeg overlade til andre at vurdere.
Ulla Nygård@ Jeg synes absolut samråd er en god ting, når de bruges efter hensigten og ikke til drilleri eller fnidder eller for at hegle en person igennem med spørgsmål, man kan blive helt bims af at få gentaget, tænk på Uffe Elbæk i sin tid, som gik af som minister, blot for at blive frikendt totalt bagefter for de angreb V satte ind, det var Venstre især, som var så modbydelige, jeg glemmer det aldrig. Lige nu bruger oppositionen, det mindste lille ord, som kan opfattes på flere måder til angreb, til at forsøge at fiske stemmer, men vælgerne gennemskuer dem. Egen politik har de ikke, som et samlet alternativ, kun brok, brok brok, der ofte er mere gak end gunstigt.
Og Vermund NB er så dobbeltmoralsk mht. Støjberg, så det driver.
Støjbergs sag er klart fremlagt, med juridisk konklusion, minksagen er helt anderledes og kan ikke sammenlignes med indholdet i Instrukskommissionen. Hvordan den ender, vides ikke p.t.
Jeg nægter at kalde det barnebrude. Vi har lovgivning herhjemme om sexuel lavalder på 15 år. De 23 par, som blev skilt uden de selv blev spurgt, , her var den yngste pige 15 og den ældste mand 35. Det var ikke gamle mænd, eller børn, det var unge mennesker. De havde ret til at blive hørt. Det andet er et overgreb.
AM@ med kontrol mener jeg, den mener, at de kan følge med endnu, at der er styr på det og de ved, hvad de gør, som næste skridt, men de er nødt til at bruge et forsigtighedsprincip. Der er mange hensyn at tage. Hammeren kan bruges brutalt hårdt, så råber de blå og Horesta og erhvervsliv, og påstår man skal vise folket tillid. når man gør det, så misbruges det. De kan jo ikke gøre for at den tillid de viser os borgere i landet, svigtes af nogle som er helt lige glade. Husk de unge der bare tog på ferie og festede løs. De som fester på pladser om natten osv. En bekendts barnebarn havde været til fest med 5 andre, og er nu smittet, og julen ødelagt for den familie. Men som faren sagde, så kan hun lære det, nu er det to uger uden fest og nytårsaften. Men isolation.
Helle Walther: overvismanden var ude for et par dage og udtrykke, at man - også af hensyn til samfundsøkonomien - skulle have grebet ind nogle uger, før man gjorde det.
Det, der sker med Brostøm og hans hammer lige nu er, at han har slået svagt og skævt, så sømmet er blevet helt bøjet og det har ikke rigtig fat.
Indtil videre sendes kronisk syge og folk med nedsat immunforsvar stadig i virksomhedspraktik og nyttejob, selvom deres sagsbehandlere er hjemsendt.
"Lisbeth Riisager: Det er hensynsløst at sende landets syge i arbejdsprøvninger mens coronasmitten raserer"
https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/lisbeth-riisager-det-er-hensynsloest...
Tak for svar, Helle Walther.
Men hvis de faktisk har styr på det, må konklusionen jo være, at det er fuldt bevidst, ja, direkte planlagt, at vi nu er havnet i denne situation, som ikke kan undgå at komme til at koste mange menneskeliv og ødelægge julen for mange. Det er i mine øjne særdeles kynisk.
Hvis de har kontrol over det, kan jeg ikke forstå, at MF udtrykker stor bekymring....Der er jo styr på det?
Og det må jo også betyde, at de kan styre smitten. Så må vi vel forvente, at den ikke stiger yderligere, for hvorfor give den lov til det, hvis man har styr på den?
Hvis man har kontrol over den, hvilket succeskriterium styrer man så efter nu? Hvor mange smittede finder man acceptabelt, inden man føler, at man har tabt kontrollen?
Hvis der er én ting, der er børnelærdom i epidemibekæmpelse, så er det, at den store hammer skal bruges så tidligt som muligt, for der virker den bedst. Der er ingen mening i at tage mange hensyn, hvis man ender et meget værre sted, end man behøvede, vel? Hvis vi havde været et meget bedre sted nu, hvis vi havde handlet i tide - og det er jeg sikker på, at vi ville have været - så kan man vel ikke kalde den nuværende misere en succes, vel?
det, du siger, betyder jo, at man IKKE - som man ellers har bildt os ind - har kørt efter at holde smitten nede, men at man uofficielt har kørt efter sundhedsvæsnets kapacitetsgrænse.
Der er ikke meget, jeg har så lidt respekt til overs for, som regeringer der lyver for deres befolkninger.
Det er godt nok grove løjer, Eva. Hvad mener regeringen så, når den står og messer om, at man skal tage særligt hensyn til de sårbare? Ikke andet end varm, kynisk luft, der skal lyde pænt på pressemøder, åbenbart.
Jeg bliver godt nok harm over at høre det. Har pårørende til sårbare ret til at blive hjemme? Sikkert ikke.
Kan vi få en forklaring, Helle Wather?
"4.508 nye smittede – nu er flere end 1.000 danskere døde med coronavirus
Det seneste døgn er der konstateret 4.508 nye tilfælde af coronavirus i Danmark, viser tal fra SSI.
Der er 130 nye indlæggelser, og netto er der 52 flere indlagte fredag end døgnet før, så i alt 568 lige er på hospitalet. 79 er på intensiv afdeling, og 52 af dem er i respirator.
Med 15 nye dødsfald det seneste døgn er i alt 1.007 danskere døde med coronavirus. "
https://www.berlingske.dk/samfund/liveblog-faa-seneste-nyt-om-coronavirus
Virkeligheden - og epidemien - har allerede overhalet de pessimistiske forudsigelser om 4000 smittede dagligt, som blev fremsat for blot få dage siden.
Kontrol over epidemien? Hø!
Hvad vil I nu gøre? Udgangsforbud?
Men det er nok befolkningen, der er noget galt med - ikke strategien og myndighederne.
Pædagogerne skal også på arbejde, selvom deres faggruppe er den hårdest ramte med Covid smitte.
Har en bekendt med KOL og astma, som lige har haft håndværkere.
Den ene håndværker nægtede at bære maske, selvom hun gav ham en, og påstod også at han var hørehæmmet, og derfor ikke kunne forstå hvad hun sagde med mundbind på..!!
Ja, blasfemi uden lige.
Måske kan man sagsøge SST/Brostrøm og kræve erstatning, hvis man bliver smittet under julegudstjenesten?
Eller sagsøge regeringen, he he..?
Det glade vanvid at fastholde julegudstjenester i kirken.
Bagefter får vi så udgangsforbud, så vi kan sidde og skamme os.
Sidder lige nu og ser pressemøde fra Svt.se om yderligere tiltag i Sverige. Det er godt nok en pinlig, pinlig omgang! Se den, hvis I har behov for noget at grine af - selv om man også føler trang til at græde...
Svenskerne er et tålmodigt folkefærd....
Anne-Marie Krogsbøll: til dine tanker fra kl. 10.58 er jeg bange for, at du har ret. De sidste par dage har statsministeren ført sig frem med vaccinen, der skal ud ASAP. Måske er tanken hos Brostrøm og slænget omkring ham, at med udsigt til vaccine i begyndelsen af 2021 kan vi nu køre 'proportionalitetsprincippet' op til at udnytte den yderste grænse af sundhedsvæsenets kapacitet, for vi har håb om, at de følgende måneder vil give lavere dødelighed. Desværre vil hundredvis af mennesker, måske flere, dø i den smittelavine, vi ser lige nu, og som tallene ser ud lige nu, vil det gå galt, også på sygehusene.. Man slipper ganske enkelt bestræbelserne på at holde smitten nede i mellemtiden. Tag endelig til julefest i kirken.
Tja, problemet er stadig, at man ser på befolkningen som en uniform masse når det kommer til COVID-19.
81% af alle indlæggelser er 50+
90% af alle intensiv indlæggelser er 50+ og
99.7% af alle dødsfald er 50+
60% af alle indlæggelser er 60+
72% af alle intensiv indlæggelser er 60+ og
75% af alle dødsfald er 60+
Så vi kan blive ved med at slå folk under 50 oven i hovedet med den her sygdom, men den er altså ikke farlig for dem. Men det er dem der kommer til at betale de langsigtede konsekvenser.
Og for at være helt ærlig, så er det en kæmpe fejl at regeringen kun bruger kæppen. Der er ingen gulerod, over for de aldersgrupper, for hvem sygdommen ikke er farlig.
Nu har man slået dem oven i hovedet i 10 måneder. Og op til Jul gør man det så igen.
Hvis man istedet havde brugt en anden retorik, sagt at nu skal vi holde jul, istedet for at sende folk hjem med løftede pegefingre, havde givet folk Julefri. Havde sagt, nu har vi kæmpet så længe, nu skal vi have ferie. Men hold ferien alene. Istedet insisterer man på hjemmeundervisning de sidste dage op til jul af ungerne, lukker
Det er simpel psykologi, og det betyder så meget, hvordan man siger tingene.
Og Mette og CO kager rundt i det, de lever simpelt hen for lagt fra virkeligheden, du kan styre folk med frygt hele tiden, så kommer der en modreaktion.
Og igen.. det er højsæson for vira i åndedrætssystemet så tror da fanden at der er så mange smittede. ... tja ja..
// Jesper
Hov den her sætning røg vist...:
Istedet insisterer man på hjemmeundervisning de sidste dage op til jul af ungerne, lukker supermarkeder, alt sammen noget der sikrer at folk flokkes i for at købe ind. Fordi folk har en dyb trang til, at føle sig trygge og det vil de gøre gennem en god klassisk jul med det hele. For folk er bange, og bange folk gør dumme ting for at få sige selv til at føle sig bedre.
// Jesper
Nå, så blev (smitte)presset nok for stort:
https://politiken.dk/indland/art8040808/Kirkeminister-vil-have-tjekket-c...
Og dog:
https://www.dr.dk/nyheder/seneste/kirkeministeren-har-bedt-sundhedsmyndi...
Der skal vist bare lidt pyntegrønt på retningslinjerne....lad os håbe, at det ikke ender med at blive kistegrønt...
Jeg bliver godt nok vred over, at hun fastholder, at der ikke bliver tale om at lukke kirkerne. Det er jo for pokker ikke kun kirkegængerne selv, der bringes i fare. Det er også alle os andre. Egoister!
Går det aldrig op for de fjolser (inkl. regeringen), at det for pokker handler om hundredvis, tusindevis af menneskeliv? Hvordan vil de forsvare det, hvis det om 3 uger viser sig at have bragt epidemien ud af kontrol - bare at have kostet mange menneskeliv? En del danskere er ikke er pind klogere end Trump, selv om de jævnligt håner ham. Regeringens prioriteringer er ligeså tåbelige. Julegudtjeneste prioriteres over menneskeliv, og jo faktisk over hele samfundet - Vor Herre bevares...
Måske kunne Brostrøm søge job som vejrvært ved DR2
Vi har været mange både professionelle og amatører, der har kunnet forud se at det ville gå ad helvede til, når der ikke blev grebet ind med restriktioner. Og vi, der har prøvet at råbe op og argumentere for at man skulle ændre adfærd og stramme op, har ikke vundet gehør. Det skulle være sket allerede efter efterårsferien, så ville vi formentlig kunnet have holdt en rimelig jul. Regeringen har tøvet og svigtet, støttepartierne har også tøvet og svigtet. De borgerlige med Venstre i spidsen har helt klart ikke bare svigtet, men er særligt skyldige ved at have sat næsen op efter at tvære regeringen ud med minkskandalen og har et kæmpeansvar for at der ikke er sket noget, ved at sætte regeringen i en gevaldig defensiv, husk at Mogens Jensen måtte gå og man jagtede MF. Alle politikerne har i øvrigt været mere optaget af mere eller mindre irriterende og relevant Christiansborgfnidder. Alle har også været mere optaget af sexisme skandaler og at hale aftaler om finanslov osv. hjem. Afdelingschef på SSI Tyra Krause meldte meget tidligt klart ud hvornår man skulle være bekymret det var når man passerede 100 nye tilfælde.
Imens fik man slet ikke fortalt de unge om deres ansvar, man lod alle undervisningsinstitutioner indrette sig stort set som de syntes og insisterede på fysiske fremmøder. Eksperter har klart sagt længe, at vi er ved at komme bagefter epidemien. Samtidig har man hele tiden været bagefter med at udbyggge testkapaciteten til at passe med udmeldinger og anbefalingerne fra myndighedernes side. Når myndighederne siger, at vi stadig har epidemien under kontrol, samtidig med at man ikke kan få en test, når pressen fungerer som mikrofonholdere for lobbbyisterne fra erhvervsliv og restauratører mv. får al medieopmærksomheden, så skal det jo gå galt. Så nu sidder vi i suppedasen. Sygehuspersonalet smittes i hobetal og de tilbageværende er overkørte og udslidte, operationer og kontroller aflyses, sengene fyldes med rekordfart og dagligt slås der nye rekorder af smittede og indlagte. Vi har allerede vænnet os til daglige to-cifrede dødstal. Er det I det mindste ikke på tide at den juleleg og abeforskydning, der foregår mellem folkekirkens menighedsråd og biskopper, Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm og Regeringen holde op. Ministeren henviser til Brostrøm, der har tillid til kirkens autoriteter helt vil forvalte deres ansvar godt og de har tillid til Søren Brostrøm, som selv har sagt at han har tillid til dem!!
I øvrigt tak til tidl. direktør for SSI Niels Strandberg for at komme igennem med at påpege det rablende vanvid i julegudstjenester. Nu må vi alle råbe : I Guds Navn bliv hjemme og red menneskeliv.
Super opsummering af elendigheden, Marianne. Det er næsten ikke til at holde ud.
Hvorfor skal religiøse have særrettigheder til at tage livet af os andre? Ja, for mange er kirken vigtig - men det er koncerter og fester og sportsbegivenheder for andre, og de må (med god grund) ingenting lige nu. Vi lever åbenbart i et religiøst tyranni.
Brostrøms påstande om, at det kan kirken godt klare at gøre forsvarligt, har jo intet med sundhedsfaglighed at gøre - det er ren synsnig og mavefornemmelse.
SST skal tage sundhedsfaglig vurdering - ikke religiøs! Og en sundhedsfaglig vurdering kan aldrig komme frem til, at julegudstjenster er en klog ting i den nuværende situation.
Folk er bimlende skøre...
De borgerlige har et kæmpe ansvar for situationen.
Minksagen har fyldt så meget, de borgerlige har sat spørgsmål s tegnet ved både regeringen s beslutninger og har skabt mistillid til sundheds myndighed, de har opfører sig fuldstændigt uansvarlige, de har hæmmet bekæmpelsen af epidemien og mange medier med.
Så skal man ikke nu sige at regeringen burde have handler mere restriktiv før.
Kan I forstille jer hvis vi også have nu stadigvæk smittet fra minker!
Hvordan kan man holde fast i julegudstjenesterne, når eksperterne samtidig anbefaler, at man stiller julegaverne på dørtrinnet?:
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-12-18-eksperter-om-kritisk-hoeje-tal...
Det har i hvert fald absolut intet overhovedet at gøre med sundhedsfaglighed at holde fast i julegudstjenesterne. De danser på andre menneskers grave.
Tak, Marianne Jespersen, for din opsummering.
Som forudset slår vi nu smitterekorden, og tallene ugen igennem tyder på, at vi har langt mere smittespredning end alle de europæiske lande, der lukkede ned , før vi gjorde det.
Og desværre må vi også se, at mange mennesker ikke respekterer restriktionerne, og endnu flere respekterer ikke anbefalingerne.
Derfor er det paradoksalt, at årets ord i Danmark er kåret: samfundssind. Det passer ikke til det, jeg oplever. Hudsult, albuehilsen, corona og superspreder blev kasseret af den kompetente jury. Det ser ud til, at de har interesseret sig mere for ord end for virkeligheden. Snart vil vi sikkert møde ordet: udgangsforbud.
Denne her debat er mærkelig. Ligesom tidligere går den på statens og statsapparaternes rettidighed eller al for store tøven. Det kunne da også være interessant at debattere borgernes rettidighed eller det modsatte. For at skære det meget firkantet ud: hvor meget samfundssind, har de enkelte egentlig udvist. Især her på det sidste. Forholdet eller mellem stat og borger er et dialogisk forhold. Så hvis staten nu skal hænges ud for sendrægtighed, så bør vi også se på, hvorledes borgernes adfærd har bidraget til eksplosionerne i antallet af bærere af coronaen.
Det er ikke kun et spørgsmål om statsapparaternes ageren, men også om borgernes. Og deres adfærd har ærlig talt været slap.
Sider