Analyse
Læsetid: 5 min.

Finanslov bringer rød-grøn blok tilbage på sporet

Støttepartierne har fået markante indrømmelser i ny finanslov. På både velfærdsområdet og den grønne front er der igen sat energi til den forandringsvilje, der blev lanceret i forståelsespapiret sidste sommer. Særligt SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, er blevet kontant belønnet for sin loyalitet over for statsminister Mette Frederiksen
SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, er blevet belønnet for sin loyalitet over for statsminister Mette Frederiksen. Hun kan krediteres for, at SF’s mærkesager om hurtigere minimumsnormeringer i daginstitutioner, gratis psykologhjælp til unge, mere vild natur og oprydning på landets giftgrunde nu bliver til virkelighed. Finansloven er den største triumf for SF i flere årtier.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, er blevet belønnet for sin loyalitet over for statsminister Mette Frederiksen. Hun kan krediteres for, at SF’s mærkesager om hurtigere minimumsnormeringer i daginstitutioner, gratis psykologhjælp til unge, mere vild natur og oprydning på landets giftgrunde nu bliver til virkelighed. Finansloven er den største triumf for SF i flere årtier.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
7. december 2020

For første gang i to årtier har en socialdemokratisk regering sat en politisk kurs, som ikke blot er en videreførelse af en tidligere Venstre-regering.

Finansloven for 2021 – som Socialdemokratiet søndag indgik med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet – markerer et brud med ikke blot perioden med Venstres Lars Løkke Rasmussen som statsminister, men endnu mere opsigtsvækkende også med perioden med socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt som statsminister.

Den nye finanslov, som er blevet forhandlet på plads uden større drama, rummer en række tiltag, der både styrker børne- og ældrevelfærden og tager reelle skridt i en gradvist grønnere retning. Det samlede statsbudget er ikke udtryk for nogen paladsrevolution, men prioriteringerne er afgjort rødere og grønnere, end S-regeringen selv havde lagt op til, og kan beskrives som en finanslov, der ligger tættere på SF end De Radikale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Finansministeren opfører det samme show som de forrige finansministre: "Der er krise og kassen er tom". Derfor er der heller ingen penge til at fjerne fattigdommen i år. Ja, tak skal du have. Folketinget har pumpet hundreder af milliarder ud til det rige erhvervsliv, som har tusinde af milliarder på bankkontoen og lige så store beløb i skattely.

Nu skal staten finansiere 750.000 luksusbiler til dem med million-formuer og boligejere, der har set en fremgang på 8 procent i år i deres formuer gennem stigning i ejerboligen, de skal have håndværkshjælp, på trods af at håndværkerne heller ikke har brug for hjælp, det buldrer derudaf for dem også.

Der findes kun en måde at fjerne fattigdommen her i Danmark, og det er gennem det sociale oprør. Det har den Socialdemokratiske regering bevist. Det er ikke i Folketinget at det kommer til at ske, vi er nødt til selv at fjerne fattigdommen, og bekæmpe uligheden.

De nuværende partier på Christiansborg kommer aldrig til at repræsentere os, de opskriver kun akademikere på listen over de valgbare, det er sådan de har overtaget borgen: Over halvdelen af medlemmerne af Folketinget er nu akademikere. De formuende journalister er blevet kontant belønnet for deres loyalitet over for de rige, prioriteringerne er afgjort blå og sorte. Folketinget er tilbage på sporet mod større ulighed. Formuerne er sikrede.

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Søren Roepstorff, Halfdan Illum, Jens Flø, Eva Schwanenflügel, Per Christiansen, jens christian jacobsen, Jeppe Bundgaard, Per Torbensen, Ebbe Overbye, Kai Birk Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg synes det var en rigtig god finanslov og alle var glade. De penge der var til rådighed blev klogt uddelt og den lev grøn og rød. Godt politisk håndværk fra alle sider.

Dorte Sørensen

En ting jeg slet ikke forstår - er hvorfor forlænges og forbedres det såkaldte "håndværkerfradrag" .
Dels er de fleste håndværkere ikke ramt og dels er det urimeligt at lejrene skal være med til at betale for boligejernes forbedringer af boligen og ingen gang krav om kun tilskud til "grønne" forbedringer.

Hvis regeringen ville få flere i arbejde med rengøring osv. var det så ikke bedre at nedsætte arbejdstiden, så folk selv har tid til at rengøre deres hjem - det vil også mindske det stressede arbejdsliv.
De mennesker der er ledige kan så få de få de ledige timer - med andre ord lave en arbejdsdeleordning og omskoling.

Tidligere undersøgelse har vist at håndværkerfradraget var en dyr måde at få folk i arbejde på - det er nok ikke blevet bedre.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen, Jeppe Bundgaard og Kai Birk Nielsen anbefalede denne kommentar

Som SF-vælger er jeg meget tilfreds med den kontante indflydelse.
Og det er glædeligt at konstatere at Enhedslisten er kommet med på vognen.
At søge indflydelse i forhold til mandater og dermed være parat til kompromisser, må være det politik går ud på.
I hvert fald hvis man er demokratisk indstillet.

Peter Krogh, Jens Flø og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Er det sådan, at akademikerne sørger for at de fattige får så lidt som muligt, for selv at få en større andel af den samlede samfundskage? Den lykkelige akademiker svømmer rundt i sin helt egen trygge medieverden. Her finder vi de otte procent af befolkningen.

Arbejderen, de 40 %, er presset helt ud til kanten af medierne til arbejderen punktum dk, som må tigge om donationer for at overleve som netavis. De femten procent i underklassen har kun de gratis sociale medier på deres side. Pengene bestemmer således hvad der kommer igennem på TV.

Måske er fattigdomsskabelsen ikke i medierne pga. denne skæve synsvinkel, og uligheden er for akademikerne ikke et problem? Er forklaringen den, at de fleste meningsdannere er akademikere, og at de derfor ser verden fra deres synsvinkel? Det som gavner dem selv er de glade for, resten ser de ikke.

Vi oplever en konstant daglig stress fra alle sider. Underklassen bliver stresset så meget i medierne, at de ikke har overskud til at kæmpe for at forbedre vores vilkår. Samtidigt skaber medierne et forvrænget billede, hvor alle er lige og lykkelige. Hvor mange her i kommentarfeltet er egentligt akademikere?

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Troels Brøgger, Jens Flø, Eva Schwanenflügel, Ole Arne Sejersen, Ebbe Overbye og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

Herligt.

Man kan kun klappe i sine små hænder for Morten Østergårds tidlig pensionering. Farvel og tak. Do. Ærgreligt han ikke "får lov" til at stille op på sit lokale jobcenter for lige at prøve den "medicin". For først da har han prøvet hvad hans "politik" gør ved mennesker.

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Nille Torsen, Flemming Berger, Peter Krogh, Jens Flø, Eva Schwanenflügel, Helle Walther og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Her er så 1 bud på hvad alene udbygning af elnettet kommer til at koste

https://www.danskenergi.dk/nyheder/pressemeddelelse/gor-elnettet-klart-t...

Nu siger artiklen 1mio biler og man er blevet enige om 3/4mio biler, så lidt hovedregning siger 36mia

Dertil kommer ladestandere, både indkøb og montering samt styringssystmer. Nogen ideer om hvad det koster fo 3/4mio biler?

Uforståeligt at hybridbiler er medtaget som “miljørigtige”, da det forlængst er påvist, at de i livstidscyklus har samme co2 udslip som en moderne dieselbil. Og så ser man tilmed bort fra den miljøbelastning, der der stammer fra den del af elforbruget, der også i Danmark stammer fra atomkraft.

Kim Folke Knudsen

@ Godt gået A B F Ø Å

Sådan lige en Finanslov som den skal være.

Visionerne er ikke glemt minimumsnormeringer, grøn omstilling klima og Biodiversitet.

men afpasset til den krise, som hersker omkring COVID19.

Godt at se at Venstrefløjen ikke bedriver overbudspolitik, som var den gamle hest, der altid blev trukket frem overfor SF og EL. Begge partier har vist, at de kan indgå i et forpligtende og langsigtet samarbejde.

Godt at se, at Det Radikale Venstre er kommet ned på Jorden igen og ikke hver 2 dag truer med at vælte Regeringen på grund af småting og skærmydsler. Udbudspolitik. Ja det er rigtigt at det har meget stor betydning, at arbejdsstyrken ikke skrumper men vokser ( læs arbejdskrafts udbud ) og fremtidige skatteindtægter.

Men det vil være velgørende hvis vi ser dette arbejdsudbud i en lidt bredere kontekst end et neoliberalistisk regneark, hvor der kun er plads til at indsætte sociale forringelser af pension, dagpenge og lignende for at udvide arbejdskraft udbuddet. For det kan gøres på mange andre måder uden social slagside.

Så kunne det ligefrem være slut med bemærkningen Sådan er det jo, som i den grad forpestede forholdet mellem Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre. En bemærkning der osede langt væk af arrogance overfor de arbejdsløse borgere.

Der er håb forude med denne her Finanslov.

Tak ligeså til Alternativet og Torsten Gejl for at få grønt iværksætteri med som et forslag direkte opfundet af Alternativets ungdom..

Bemærk hvor god stemningen har været i forhandlingsforløbet nok uenige men viljen til at bøje synspunkterne mod hinanden i demokratiets navn har været der hele vejen igennem.

og så er vi sluppet for de evige forslag til chikane af udlændinge og borgere med anden etnisk baggrund

og vi er sluppet for vilde ufinansierede skattelettelser som tilgodeså den mest velstillede del af befolkningen alene - med det formål at få diverse partiformænd med hang til skattelettelser ned fra meget høje træer.

Ikke så ringe end da.

VH
KFK

Så med dyrere transport vil priserne på boliger i byerne stig.

Imponerende at der er så mange i kommentarsporet, som har nået at læse den samlede finanslov på ca. 3000 sider - for man kan vel ikke for alvor udtale sig om lovens betimelighed, førend man har læst loven grundigt igennem fra a-z?

Erik Fuglsang.

Så er der vel ikke 1000 i hele landet der kan udtale sig.
Et referat over de vigtige punkter må kunne gøre det.

@Carsten Hansen

Hvis jeg nogensinde skal til eksamen igen, vil jeg huske dine ord, Carsten!
Således vil jeg til eksaminator og censor sige, at jeg ikke vil eksamineres i fuld pensum på 3000 sider - jeg vil kun høres i et referat på et par sider ! Gad vide hvad de så siger? :-)

Erik Fuglsang.

jeg er ganske sikker på at eksaminator eller censor ikke vil forlange at du kan hele leksikonet udenad, men kan fokusere på det væsentlige.

@Carsten Hansen
Jeg slår såmænd blot et slag for, at man sætter sig grundigt ind i sagens substans, inden man udtaler sig alt for håndfast om, hvad der står i 3000 sider. Man har eksempelvis næppe forstået alt væsentligt ved romerrigets historie ved blot at have gennemlæst et faktablad på 1-2 sider ??

I mine øjne er det ikke noget urimeligt forlangende, at du som minimum skal være fortrolig med, hvordan du laver opslag i loven, herunder vide hvilke paragraf-områder de enkelte ministerier tilhører, ligesom du som minimum bør kende til lovens forskellige bevillingsniveauer, hvis du skal kunne udtale dig om loven med blot en vis tyngde!

Erik Fuglsang.

Jeg finder det helt normalt at man udtaler sig ud fra substansen i en finanslov man ved er aftalt af bestemte partier.
Som skrevet; Skulle man læse hele baduljen og endda huske det hele, så vil der ikke være mange der kan udtale sig.(Hvilket jeg betragter som unødvendigt)

Nå; ikke flere kommentarer herfra hvad angår dette.

Det er lykkes politikerne gennem medierne at skabe et officielt billede hvor fattigdommen slet ikke eksisterer. Det officielle billede svarer ikke til virkeligheden, derfor er det vores pligt at søge svar, og fortsætte med at tale om konsekvenserne af det som sker. Det kan da ikke være rigtigt at konsekvenserne af den førte politik, for halvdelen af befolkningens vedkommende, kun beskrives ude på nettet.

Vi skal tilbage på sporet af sandheden. Det som Danmark mangler er nogen som tør sige sandheden om hvad der foregår på det sociale område. Den sociale situation er for alvorligt til tandløse rosenrøde glansbilleder. Vi står overfor en gigantisk social fiasko af en regering. Tålmodigheden er for længst opbrugt, vi har ventet alt for længe, vi må selv ændre de sociale forhold i landet. Vi skal løse fattigdomsproblemerne, på trods af de politiske partier.

Mette Frederiksen vil ikke afskaffe de lave ydelser, og ikke fjerne den fattigdom som politikerne i Folketinget har skabt. Hensynet til virksomhederne, der vil have arbejdskraft til lav løn, overtrumfer fattigdomsbekæmpelsen.

Forbindelserne til toppen af samfundet er større end interessen for samfundets socialt udsatte, tværtimod har S intet ønske om at omfordele samfundsgoderne, fra toppen til bunden. I et af de rigeste lande i verden er fattigdommen stigende, dette er sket med Socialdemokraternes stemmer. Der er ingen tvivl om at Socialdemokraterne bekymrer sig mere om rige mennesker end om fattige mennesker.

Demokratiet kan kun styrkes på lang sigt ved at tillade alle en anstændig levestandard. Vi skal tackle ulighed ved at øge og forbedre de sociale udgifter, opbygge mere retfærdige skattesystemer og sikre, at kvinder bliver bedre betalt. Det er ikke tilfældigt, at de fleste af de ny-fattige er kvinder. Antallet af kvindelige hjemløse er eksploderet. Sofasurferne oplever rigeligt med ydmygelser i forvejen.

Estermarie Mandelquist og Erik Winberg anbefalede denne kommentar