Nyhed
Læsetid: 4 min.

Første danskere vaccineret mod COVID-19, men udsigten til normale tilstande er fortsat langt væk

Søndag blev de første danskere vaccineret mod COVID-19. Det er et afgørende vendepunkt i kampen mod corona, men vi skal ikke forvente at få vores normale hverdag tilbage lige foreløbig, siger ekspert
»Jeg har det glimrende, fuldstændig glimrende,« sagde Leif Heiselberg, der søndag blev den første i Danmark til at få COVID-19-vaccinen, da han efterfølgende stillede op til pressemøde i indgangen til Ældrecenter Øst i Odense.

»Jeg har det glimrende, fuldstændig glimrende,« sagde Leif Heiselberg, der søndag blev den første i Danmark til at få COVID-19-vaccinen, da han efterfølgende stillede op til pressemøde i indgangen til Ældrecenter Øst i Odense.

Tim Kildeborg Jensen

Indland
28. december 2020

Klokken er 08.55 søndag morgen. På Plejecenter Øst i Odense sidder 79-årige Leif Heiselberg klar til at få Danmarks første vaccine mod COVID-19.

Ærmet på hans mørkegrønne striktrøje er foldet helt op under armhulen, så venstre overarm er blottet og klar til at modtage det lille stik. På hovedet bærer Leif Heiselberg en matchende grøn sixpence. Allerede da lægen har stukket kanylen i armen på ham, afløses Leif Heiselbergs sammenbidte grimasse af et stort smil, der bryder frem gennem hans hvide fuldskæg.

»Så håber vi, den virker,« smågriner lægen, i sekunderne efter han har givet Danmarks første COVID-19-vaccination.

»Ellers kommer jeg og spøger,« siger Leif Heiselberg med et grin på læben.

Sådan så det ud søndag, da Leif Heiselberg for rullende kameraer blev den første dansker til at modtage en vaccine mod COVID-19. Dermed skriver den 27. december sig ind i historiebøgerne som et afgørende vendepunkt i kampen mod pandemien, som vi så de første tilfælde af i Danmark for ti måneder siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Misforstår jeg, når jeg anser en vaccination som en 95% garanti for, at man i et længere tidsrum efter dobbelt vaccinationen, på mindst 10 mdr., ikke kan smittes med Covid 19 og dens aktuelle varianter, og at en vaccination af 65 til 70 % af befolkningen vil stoppe sygdommens spredning og betyde frafald af smittebærere.
Denne dobbelt effekt giver dermed større sikkerhed for individet ikke smittes af CV19, end for at pådrage sig alle mulige andre smitsomme sager: Tuberkulose, hepatitis, HIV, og smitsomme kræftvira.

Derfor kan kun i sjældne tilfælde med rimelighed argumenteres for at fraråde rejse, uanset om det er et sted i Afrika eller hvor ved jeg.

Hvis vaccinen først virker til sommer vil den ikke korte pandemien af, efter det jeg har hørt, da 3. og nok sidste bølge ser ud til at komme til foråret. Men det er da godt at man kan beskytte folk indtil da.

Skal man stå til rådighed for den socialdemokratiske spinmaskine, hvis man ønsker vaccination?

Eva Schwanenflügel

Det giver da alt andet lige en falsk tryghed når man ikke aner, hvorvidt man tilhører de 5% af befolkningen, vaccinen ej virker på..?

Desuden ved vi heller ikke endnu, hvorvidt vaccinerede personer stadig kan smitte.

Efter hvad jeg har læst har man oplevet at selvom folk er vaccineret mod influenza kan vira overleve i næsens slimhinder.
De vaccinerede bliver ikke selv smittet, men kan bringe smitten videre.
Da vaccinen mod covid-19 er så ny som den er har man ikke nogen viden om det endnu. Men WHO anbefaler at man fortsætter med at bruge mundbind selvom man er blevet vaccineret.
Det man kunne frygte er at folk der er blevet vaccineret tager lettere på de anbefalede restriktioner, og da man på forhånd ikke ved om man er en af de 5 % vaccinen ikke virker på, er med til at bringe smitten videre til dem der ikke vil/kan/ eller er vaccineret endnu.

Jeg er så træt af at høre på alle de symbolske hurraråb over vaccinen mens smitten buldrer afsted
og hospitalerne er overbelastede. Se nu at få lukket helt ned for nytårsaften halløjet + 1 uge frem ellers vil der være alt for mange dødsfald inden vaccinen for alvor får betydning

Per Gjerde, Mogens Holme, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Den store mediemæssige opmærksomhed og begejstring over de første vaccinationer, kan komme til at give bagslag, når folk i lang tid fremover kommer til at undre sig over, hvorfor de skal blive ved med at vente på at få vaccinen tilbudt.

Frank Klevenhaus

Kunne man bare blive vaccineret mod "Spin Doctors Disease"..
Der er langt igen før den er hjemme, men desværre er kommunikationen tiltet helt over i hysterisk kådhed.
Statsministeren bør overveje sine ord i nytårstalen .... Der er langt endnu