Klumme
Læsetid: 4 min.

Fortrængning er et godt og overset middel mod nedtur og indre mørke

Et godt trick mod små og mellemstore fortrædeligheder er at folde nederlaget, fortrydelsen og skammen sammen til en lille kugle og så bare æde den, skriver journalist Mikkel Vuorela bag femte låge i Informations selvhjælpspakkekalender
Et godt trick mod små og mellemstore fortrædeligheder er at folde nederlaget, fortrydelsen og skammen sammen til en lille kugle og så bare æde den, skriver journalist Mikkel Vuorela bag femte låge i Informations selvhjælpspakkekalender
Indland
5. december 2020

Plant ikke dine dårlige dage. De vokser sig til uger. Ugerne vokser sig til måneder. Før du ved af det, har du fået dig et dårligt år. Hør på mig. Kvæl de der små dårlige dage. Kvæl dem, til de forsvinder. Det er dine dage. Kvæl dem.

– Tom Waits

Fortrængning har et dårligt ry som en lidt fej metode til at håndtere problemer. Kritikken lyder, at man reelt ikke håndterer problemerne, når man bare gemmer dem mentalt, men jeg vil påstå det modsatte. Igennem et halvt liv har jeg haft stor succes med at fortrænge alle mulige negative følelser og oplevelser – lige fra utilstrækkelighed, fejhed og mindreværd til nederlag og sammenstød og sort samvittighed – og det fungerer.

Jeg fortalte en gang en ven om metoden: At du tager dit problem og hele tristhedens lange slæb og folder det sammen til en lille kugle, og så æder du den. Sådan havner det et sted dybt nede i maven, hvor det langsomt opløses og over uger, måneder eller år bliver til ingenting.

»Du kommer til at få cancer af det der,« sagde min ven, og det måtte jeg så forsøge at glemme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

'Freud vrøvlede'
Ja absolut, men han var ikke nær så god til det som du.

Javist. Man husker kun det man ikke kan glemme. Sagde Morten Grunwald i sin tid under et interview.

Nogle gange ville jeg virkelig ønske, at jeg var bedre til at fortrænge, men jeg kværner stadig rundt i dumme ting, jeg sagde for 25 år siden, eller gode ting, jeg glemte at sige til dem der ikke er der mere.
Men gulvvasken, spindelvævet i loftet og regningen, der skulle have været betalt går det ofte alt for godt med at fortrænge.