Interview
Læsetid: 4 min.

Halime Oguz: Venstrefløjen skal forstå, at kampen mod social kontrol er en ligestillingskamp

SF’s integrationsordfører var selv udsat for omfattende kontrol og overvågning i sit ægteskab. Siden hun brød ud af ægteskabet, har hun set det som sin opgave at hjælpe de »tavse eksistenser«, som ikke har haft mulighed for at slippe fri
»Da Halime Oguz voksede op i en kurdisk familie i Vollsmose, blev hun opdraget med, at hun for alt i verden skulle beskytte sin ærbarhed. Familiens ære afhang af den. Og familiens ære var det vigtigste af alt.«, skriver Anton Geist.

»Da Halime Oguz voksede op i en kurdisk familie i Vollsmose, blev hun opdraget med, at hun for alt i verden skulle beskytte sin ærbarhed. Familiens ære afhang af den. Og familiens ære var det vigtigste af alt.«, skriver Anton Geist.

Finn Frandsen

Indland
14. december 2020

Da Halime Oguz voksede op i en kurdisk familie i Vollsmose, blev hun opdraget med, at hun for alt i verden skulle beskytte sin ærbarhed. Familiens ære afhang af den. Og familiens ære var det vigtigste af alt.

Som 17-årig blev hun gift. Det var et halvt år efter, at hun havde afsluttet folkeskolen. Hendes mand sagde til hende, at hun var som et hvidt lagen, og at man ville kunne se hvert et lille fnug på hende. Og han kontrollerede hende døgnet rundt.

Når hun var uden for hjemmet, skulle hun slå blikket ned. Hun måtte ikke tale med andre mænd, og hvis hun alligevel blev taget i det, lod hun, som om manden var homoseksuel.

Men Halime Oguz kæmpede sig fri fra undertrykkelsen. Hun blev skilt, uddannede sig i mellemøststudier på universitetet, fik et job som integrationskonsulent i Københavns Kommune og endte i Folketinget, hvor hun i dag er integrationsordfører for SF.

Efter alt, hvad hun har været igennem, føler hun et særligt ansvar over for de unge kvinder, der lever i ufrihed, ligesom hun selv gjorde. »Tavse eksistenser« kalder hun dem.

»Det påhviler sådan nogle som mig, som er ressourcestærke og er kommet ud på den anden side, et større ansvar for at italesætte de her problematikker,« siger hun. »Selv om vi bliver udsat for den ene trussel efter den anden og bliver udskammet, og vores familier bliver inddraget, så er det stadig meget, meget vigtigt.«

Interviewet kan også høres som podcast. Du kan lytte her eller ved at søge på ’Genopdragelsen’ i din fortrukne podcastafspiller.

»Som en mælkebøtte«

Information taler med Halime Oguz i anledning af bogen Genopdragelsen, der netop er udkommet. Den handler om den unge kvinde Samia. Hun vokser op i en pakistansk familie i Danmark med en far, der mener, at hun kaster skam over familien ved at leve et almindeligt dansk ungdomsliv med fritidsinteresser og fester i stedet for at opføre sig i overensstemmelse med hans traditionelle forestillinger om kvindens rolle.

Fordi Samia ikke vil indordne sig, bliver hun som 17-årig sendt på genopdragelsesrejse til Pakistan. Og først efter mange års fangenskab hos sin pakistanske onkel lykkes det hende at kæmpe sig fri.

Halime Oguz ser mange paralleller i bogen til sin egen historie. Ikke alene herskede et lignende værdisæt i hendes barndomshjem. Hun havde også samme alder, da hun blev revet ud af sine vante rammer. Og selv om hun ikke blev sendt på genopdragelsesrejse, men i stedet gift, oplevede hun at blive fuldstændig afskåret fra sine danske venner og den danske kultur.

Ligesom Samia havde hun også viljestyrken til at kæmpe imod undertrykkelsen og vende tilbage og blive en del af det danske samfund.

»Som en mælkebøtte, der vokser op gennem asfalten,« som hun siger om Samia.

Den nidkære kontrol med kvinden

Netop fordi hun ved, hvad unge kvinder kan blive udsat for, bekymrer Halime Oguz sig for dem, der ikke har mulighederne eller kræfterne til at slippe fri af undertrykkelsen.

»Alle mennesker har retten til at bestemme over eget liv og egen krop, og alle mennesker har ret til at udfolde sig og eksperimentere med livet,« siger hun.

Det er der imidlertid mange, som ikke får lov til. De lever i stedet under nidkær social kontrol og overvågning. Og dem har vi ikke været gode nok til at hjælpe.

Halime Oguz peger på, at myndigheder og politikere i årtier har kendt til problemerne med kvindeundertrykkelse og social kontrol i indvandrermiljøer.

»Men vi har ikke rigtig handlet på det, fordi vi har haft så travlt med at relativere det og dukke os lidt. Vi har været lidt konfliktsky, om jeg så må sige. Og så har vi haft meget travlt med at bekrige hinanden politisk. Det, synes jeg, har været rigtig ærgerligt. For dem, det er gået ud over, er kvinderne, som man har svigtet.«

Men der er heldigvis også sket en udvikling. Det går fremad, understreger hun:

»Jeg synes stadig ikke, man gør nok, men jeg synes, man er kommet et langt stykke. Blandt andet har vi nogle krisecentre, hvor de er uddannede i de her æresrelaterede konflikter.«

Hykleri at svigte kvinderne

Konkret vil SF snart fremsætte et forslag, der skal gøre social kontrol strafbart. Juridiske eksperter og De Radikale har ytret sig kritisk om, hvorvidt det er muligt at nå frem til en gangbar juridisk definition af social kontrol. Men Halime Oguz mener, det under alle omstændigheder er vigtigt at sende et signal om, at den slags er uacceptabelt i Danmark.

Forslaget er et eksempel på, at SF har rykket sig langt på udlændingeområdet. For det er jo venstrefløjen og blandt andet sit eget parti, Halime Oguz sigter til, når hun taler om, at man har været for konfliktsky og har svigtet kvinderne.

»Jeg vil mene, at det har været sådan. Det kan være, at der er lidt af det stadig. Men jeg vil mene, at venstrefløjen som helhed har bevæget sig ret langt,« siger hun.

Og sådan må og skal det også være. For kampen imod social kontrol er en ligestillingskamp: »Det handler om kvinders rettigheder. Det er jo alt sammen noget, vi på venstrefløjen har kæmpet for i form af rødstrømpebevægelsen.«

Venstrefløjen kan ikke på den ene side kæmpe for ligestilling og kvinders rettigheder, fortsætter Halime Oguz, og på den anden side tillade, at nogle indvandrerkvinder reelt er rettighedsløse.

»Det er jo hykleri,« konstaterer hun.

Serie

Genopdragelsen

I denne interviewserie taler vi om social kontrol og æresrelaterede konflikter med politikere, eksperter, meningsdannere og repræsentanter for organisationer.

Interviewene tager udgangspunkt i bogen ’Genopdragelsen’, der netop er udkommet på Informations Forlag. Den handler om den unge kvinde Samia, der vokser op i Danmark og bliver tvunget af sted på en genopdragelsesrejse til Pakistan.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Halime Oguz skal have maksimal støtte til hendes og andres kamp for ligestilling og frigørelse.

Men Halime Oguz har endnu ikke forklaret os, hvorfor nedbrydning af den almennyttige boligmasse, udsmidning af lejere, privatisering og højere boligudgifter,
skulle fremme den kønslige ligestilling.

Det ville være så godt med solide og holdbare argumenter for den sammenhæng. Indtil nu tjener den kun racismen og boligspekulanterne.

Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Viggo Okholm, Jean Thierry, Søren Dahl, Flemming Berger, Carl Chr Søndergård, Hans Houmøller, Alvin Jensen, Mogens Holme, Marie-Christine Poncelet, Erik Winberg, David Zennaro, Klaus Schwab, Steffen Gliese, Christian Mondrup, Ole Frank, Peter Mikkelsen, Katrine Damm, Niels Johannesen, Jane Nielsen, Sune Keller og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Så, Poul, vi venter til revolutionen kommer med at løse problemer med social kontrol?

Det er vigtigt det Halime arbejder for, både for kvinder og for venstrefløjen, det er basalt, selv at kunne vælge dit sociale liv, og også kærlighedsrelationer. Men kampen mod social kontrol, er også andet end ligestilling, der er også mod forpligtelser overfor at skulle overtage familievirksomhed, og andre forpligtelser hvor familiens interesser, går forud for egne basale frihedsrettigheder, til selv at vælge sin næringsvej, og tro. Det er også relevant for andre grupper end lige muslimer.

Viggo Okholm, Hans Houmøller, David Zennaro, Christian Mondrup og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Jeg kan kun opfordre til at læse bogen "Genopdragelsen". Det er gribende læsning om social kontrol og en stærk kvindes modstand imod den. Men jeg har til gode at få præsenteret eksempler på, at "venstrefløjen" (SF, Enhedslisten, undertegnede ...) har stillet sig i vejen for bekæmpelse af social kontrol. Min modstand mod generel udgrænsning af ikke-vestlige indvandrere er IKKE et sådant eksempel.

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Jean Thierry, Flemming Berger, Steffen Gliese, Hans Houmøller, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ib Gram-Jensen, Mogens Holme, lars helde, David Zennaro og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Den sociale kontrol er ikke KUN et ligestillingsproblem. Det er også et problem for unge mænd, som presses ind i arrangerede ægteskaber. Og det er et stort problem for dem at blive opdraget til at med alle midler forsvare familiens ære. Disse familier er præget af meget vold, og den rammer alle. Det bliver ret meget nemmere at sætte ind mod det, hvis vi ikke gør det til en kamp mellem mænd og kvinder.

Steffen Gliese, Hans Houmøller, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Jens Flø anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Halime Oguz fortæller om at være udsat for en benhård kontrol i et bestemt miljø. Det er tankevækkende at der ikke er en sværm af gode mennesker der liker hendes beretning. Er det af angst for at give bolden til højrefløjen ?

Erik Fuglsang, David Hertz-Holm og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Hvem er venstrefløjen vil jeg spørge SF Halime Oguz?
Hvem er denne venstrefløjen som kæmper for ligestillingen dog ikke hos indvandrer familier?
Hvem er de? Hvor står det?
Jeg bliver nok enormt politiske ukorrekt men jeg er træt at at unge kvinder med ikke vestlige baggrund bliver hørt og set når de præsenterer sig selv som offer, det bliver efterhånden nærmest et mønster, ikke at deres personlig erfaring er ikke vigtigt men det er som om det er den eneste vej frem
Jeg vil ønske at Halime Oguz kunne have et falskærme syn og kunne relatere sin historie til undertrykkelsen kvinder i det hele taget bliver udsat for i Danmark, 890 sager sidste år blev indmeldt til politiet næste tre om dagen kunne få af dem kommer foran et domstole.
Jeg bliver træt af det politiske misbrug og generalisering af hvad der forgår i indvandrer miljøer, træt af fordømmelsen af venstrefløjen vedrørende emnet, det er simpelhen så nemt at anklage, kommer nu med noget faktuel om dette svigt Halime Oguz!

Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Jean Thierry, Hans Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg ser ofte at folk ramt af højrepopulismen mener at målet helliger midlet, og nu er Halime også gået i den fælde. Det er kontraprodutivt - særligt når man kun ser på problemet i det grupper som samfundet hader eller vil bruge som syndebukke. Både gettolov og burkalov har kun givet store problemer og ingen løsninger. Det virker næsten som om at nogen tænker at "med magt, ufrihed og social kontrol bekæmper vi ufrihed og social kontrol" og det kan blive decideret farligt. Tryk avler modtryk siger man jo...

Eva Schwanenflügel, Jean Thierry og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Fortsæt dit arbejde Halime.
Jeg er sikker på at størstedelen af den politiske venstrefløj forstår og bifalder dit arbejde.

Mogens Kjær, Jens Flø, Estermarie Mandelquist og David Hertz-Holm anbefalede denne kommentar

Det absurde er jo, at den kamp imod gammeldags æresforestillinger og kønsmoral iblandt fortrinsvis ortodokse muslimer, bliver ført af grupper af gode danske mænd og kvinder, der reelt set mener det samme. En ikke ringe del af deres forbitrelse skyldes, at de har været nødt til at blive langt mere progressive, end de af tilbøjelighed er, hvis de vil lægge afstand til muslimerne.

Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer og David Hertz-Holm anbefalede denne kommentar

Halime Oguz korstog bliver desværre racistisk, når det generaliserer fra at en person med en given etnisk baggrund har oplevet noget, til at det så skulle alle med denne baggrund.

Det er mildt sagt også problematisk at generalisere udfra opleveler fra for 30 - 50 år siden og så til at det skulle være præcis det samme i dag.

Hun skal have fuld opbakning til at arbejde for erkendelsen af at vi har en alvorlig problematik omkring køn og roller-tro og tradition.
Jeg er så også næsten sikker på de tikke er sådan hos alle vore nye medborgere med troen på Islam
Der er en proces og den proces tager tid og uanset kampagner og stramninger samt ghettolove vil det tage tid.
Jeg ved Halime forestiller sig den boliglov er en vej i det spil, det kan jeg ikke se-tværtimod.
.

Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hun skal have fuld opbakning til at arbejde for erkendelsen af at vi har en alvorlig problematik omkring køn og roller-tro og tradition.
Jeg er så også næsten sikker på de tikke er sådan hos alle vore nye medborgere med troen på Islam
Der er en proces og den proces tager tid og uanset kampagner og stramninger samt ghettolove vil det tage tid.
Jeg ved Halime forestiller sig den boliglov er en vej i det spil, det kan jeg ikke se-tværtimod.
.

Altså problemet er jo også, at vi aldrig rigtigt bekymrede os om de forandringer, der nødvendigvis ville være tale om. Alt for længe var flygtninge først en kilde til job til danskere, så en gruppe, der aldrig ville komme på arbejdsmarkedet, fordi der bare ikke var job nok i samfundet til alle. Men efterhånden blev det så deres egen skyld, at de ikke var kommet i gang med noget i større antal: vores passivitet har vi - som det er blevet moderne med andre grupper i samfundet - bebrejdet dem, der på mange måder var ofrene for en ikke-politik.
Vi kunne have gjort meget, vi kunne først og fremmest have understreget, at alle gammeldags ideer om ære og skam er ubrugelige i vores samfund, hvor ingen er ansvarlig for andres valgte livsstil.
De eneste, vi vælger til at tage ansvar for fællesskabet på sig, vore poltikere, har med den nye forvoksede embedsstands hjælp konsekvent smøget det ansvar af sig igennem godt et par årtier, som vi ellers var enige om, at vi ville løfte i fællesskab.
Og nu er vi så i den situation, at vi rent faktisk har færre på offentlig hjælp end tidligere - og den eneste reaktion er, at man fortsat øger udskamningen af dem, vi selv har svigtet.
Og hvordan svigter vi så? Ved at lade vores udmærkede, ubureaukratiske, udogmatiske velfærdssystem sande til i rammer og krav. Havde vi levet videre med bistandsloven, havde helt andre metoder til at skabe den positive indsats.

Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

- havde helt andre metoder til at skabe den positive indsats skærmet os fra mange genvordigheder og strid og ballade.