Interview
Læsetid: 5 min.

»Ingen børn skal behandles på den måde. Man laver ikke et eksperiment med børn«

Kristine Heinesen var fem år, og Eva Illum var otte, da de sammen med 20 andre grønlandske børn blev sendt med skib til Danmark som led i et socialt forsøg, der kom til at præge deres liv på godt og ondt. Tirsdag fik de en undskyldning af den danske stat
Undskyldningen betyder meget for nu 75-årige Kristine Heinesen. “I virkeligheden mistede jeg jo mine rødder”, siger hun.

Undskyldningen betyder meget for nu 75-årige Kristine Heinesen. “I virkeligheden mistede jeg jo mine rødder”, siger hun.

Indland
9. december 2020

Præcis klokken 12 tirsdag middag fik seks grønlandske mænd og kvinder i Danmark personligt overbragt en tyk kuvert fra Statsministeriet med en historisk udredning og en undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S). En undskyldning for, at danske myndigheder i 1951 fjernede 22 grønlandske børn fra deres familier som en del af et socialt eksperiment.

En af de få, der stadig lever, er 75-årige Kristine Heinesen, der tog imod kuverten og undskyldningen i sin lejlighed i København.

»Det betyder meget for mig, at den endelig kom. Jeg synes, den er flot skrevet. Og der skal lyde en tak til den danske stat for endelig at have gjort det,« siger Kristine Heinesen, som blev meget rørt, da hun læste brevet, der fyldte godt en side.

I løbet af dagen læste hun undskyldningen igennem flere gange, og hun græder igen, da hun læser den passage op, der har gjort størst indtryk:

»I mistede kontakten til jeres nærmeste familie, jeres livshistorie og dermed jeres rødder. Hele det fundament, som ethvert barn – ethvert menneske – har brug for og krav på. Det bør ingen børn udsættes for.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vejen til helvede er brolagt med gode intentioner.

Thomas Østergaard

Jo jo, men det modsatte kan vel trods alt ikke siges om vejen til perleporten. Iøvrigt er det jo lidt sjovt at en af Socialdemokratiets mærkesager samtidig er et mål om flere og tidligere tvangsfjernelser af børn. De må jo være af den formening at de har lært af fortidens fejltagelser.
https://nyheder.tv2.dk/2019-05-20-socialdemokratiet-vil-fjerne-flere-uds...

Eva Schwanenflügel, Eva Kjeldsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Nogle af os husker Tine Brylds indignerede dokumentar "I den bedste mening", fra vistnok 1990erne. Den gang havde der været flere at sige undskyld til. Gad vide, hvorfor den dukker op igen lige nu?

https://youtu.be/-1oX25WcccI

"EKSPERIMENTET handler om sygeplejersken Gert (Ellen Hillingsø), der i 1951 bliver udnævnt til forstander for et helt særligt børnehjem under den danske stat i Grønland.
Børnehjemmet skal huse 16 nøje udvalgte grønlandske børn, som efter et års dannelse i Danmark nu kommer hjem og skal udsluses i det grønlandske samfund som forbilleder.
Gert, der er enlig og ikke selv har familie, tager imod opgaven med stolthed. Hun er idealistisk og ambitiøs og brænder for at hjælpe Grønland ud af armoden. Midlet er at skole og danne de 16 børn i det danske sprog og den danske kultur, så børnene kan danne fortrop for resten af Grønlands omvending fra fattigt jægersamfund til en ligeværdig del af Danmark
I sin blinde tro på eksperimentet, undervurderer hun børnenes åbenlyse personlige omkostninger. Og da både børnene og den danske stat svigter hende, bliver det sværere og sværere at bevare idealismen...
Dansk biografpremiere 9. september 2010.
www.nimbusfilm.dk"