Klimahaver, angst og skattereformer: Her er fem klimapodcasts til din juleferie

Udvalget spænder lige fra en klimahave i Københavns Nordvestkvarter til et grønnere skattesystem og børns klimaangst.
Rigtig glædelig jul, godt nytår og god fornøjelse med lytningen.
1. CO2-støvsugeren
En af de mest omtalte klimateknologier i 2020 har været CO2-opfangning- og lagring, også kaldet CCS. Det er en central del af regeringens klimaplan og kan på sigt bruges til at opfange CO2 fra f.eks. Amager Skibakke eller Aalborg Portland, før det siver ud i atmosfæren og skaber problemer for os. Hør DTU-lektor Philip Fosbøl forklare teknologien.
2. Det vigtigste klimainstrument: CO2-afgift
»I can’t live with or without you,« som U2 vist sang engang. Der er selvfølgelig tale den både omstridte og lovpriste CO2-afgift. Ifølge mange eksperter når vi ikke i klimamål uden, men ifølge regeringen kan en CO2-afgift have for stor slagside for borgere og erhvervsliv. Peter Møllgaard fra Klimarådet er fortaler og fortæller, hvorfor en høj CO2-afgift er bydende nødvendig.
3. Per Gundersens klimahave
Han er næsten blevet et ikon i sig selv, den gode professor Per Gundersen, der fra sit hjem i Københavns Nordvestkvarter fører sin egen kamp mod klimaforandringer. Hans vilde og tilgroede have suger lige så meget CO2 som en flyvetur til Thailand. Kom med vært Louise Drivsholm helt ned i jordbunden blandt træer og buske, og lad dig inspirere.
4. Vandet kommer
… Det er her allerede, fristes man til at sige. Sidste vinter oplevede Danmark de mest omfattende oversvømmelser i nyere tid. Og i 2011 var et skybrud tæt på at knække hovedstaden. Det er altså ikke nok at reducere CO2-udslippet – vi er også nødt til at klimatilpasse vores land til at klare konsekvenserne af klimaforandringerne. Hør lektor Birgitte Hoffmann forklare hvordan.
5. Børns klimaangst
Mange børn er bange for klimaforandringer, og for nogle kammer det helt over i klimaangst. De lærer om drivhuseffekten i skolen, ser billeder af orkaner og skovbrande og frygter for klodens ve og vel. Heldigvis kan man dulme angsten, fortæller professor Per Schultz Jørgensen. Konkret handling som affaldssortering og grønne maddage giver børn følelsen af at kunne hjælpe klimaet.

Klimapodcasten: Den grønne løsning
Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.
Lyt og abonnér
Seneste podcasts
Podcast: Pyrolyse kan blive en grøn gamechanger for dansk landbrug
19. januar 2021Landbrugets klimaaftryk er stort, og i klimadebatten får danske landmænd ofte en skurkerolle. Men med pyrolyseteknologi kan de måske fremover få en helterolle, mener Ulrik Birk Hansen fra DTU. I Informations klimapodcast fortæller han om, hvordan man via høj varme kan binde CO2 i en slags grillkul, der dermed fjerner kulstof fra atmosfærenPodcast: Solceller på taget gør os mere energibevidste
12. januar 2021Politisk kan man ikke lægge ansvaret for klimaomstillingen på individet. Vores adfærd skyldes ofte hverdagsrutiner og samfundsstrukturer. Derfor må politikerne lave nogle rammer for, at mennesker kan lægge deres liv om, forklarer professor Kirsten Gram-Hanssen i ugens afsnit af Informations klimapodcastPodcast: Klimaduksen Danmark ved ikke nok om det grønne
5. januar 2021Danmark har et for smalt og ukoordineret vidensgrundlag i den grønne omstilling, og det gør det sværere for uvildige eksperter at udfordre den førte klimapolitik. Det fortæller professor Jens Hoff om i denne uges afsnit af Informations klimapodcast
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Det var en fantastisk prædiken paven gav i går, der er nogle som har noget på hjertet.