Podcast
Læsetid: 2 min.

Klimahaver, angst og skattereformer: Her er fem klimapodcasts til din juleferie

Informations klimapodcast, Den Grønne Løsning, holder coronavenlig juleferie og er tilbage igen d. 5. januar. I mellemtiden har vi samlet en håndfuld tidligere udsendelser fra året, der gik, til dig, der ønsker at blive klogere på videnskabens mange fascinerende løsninger på klimaomstillingen
Informations klimapodcast, Den Grønne Løsning, holder coronavenlig juleferie og er tilbage igen d. 5. januar. I mellemtiden har vi samlet en håndfuld tidligere udsendelser fra året, der gik, til dig, der ønsker at blive klogere på videnskabens mange fascinerende løsninger på klimaomstillingen

Mia Mottelson

Indland
22. december 2020

Udvalget spænder lige fra en klimahave i Københavns Nordvestkvarter til et grønnere skattesystem og børns klimaangst.

Rigtig glædelig jul, godt nytår og god fornøjelse med lytningen.

1. CO2-støvsugeren

En af de mest omtalte klimateknologier i 2020 har været CO2-opfangning- og lagring, også kaldet CCS. Det er en central del af regeringens klimaplan og kan på sigt bruges til at opfange CO2 fra f.eks. Amager Skibakke eller Aalborg Portland, før det siver ud i atmosfæren og skaber problemer for os. Hør DTU-lektor Philip Fosbøl forklare teknologien.

2. Det vigtigste klimainstrument: CO2-afgift

»I can’t live with or without you,« som U2 vist sang engang. Der er selvfølgelig tale den både omstridte og lovpriste CO2-afgift. Ifølge mange eksperter når vi ikke i klimamål uden, men ifølge regeringen kan en CO2-afgift have for stor slagside for borgere og erhvervsliv. Peter Møllgaard fra Klimarådet er fortaler og fortæller, hvorfor en høj CO2-afgift er bydende nødvendig.

3. Per Gundersens klimahave

Han er næsten blevet et ikon i sig selv, den gode professor Per Gundersen, der fra sit hjem i Københavns Nordvestkvarter fører sin egen kamp mod klimaforandringer. Hans vilde og tilgroede have suger lige så meget CO2 som en flyvetur til Thailand. Kom med vært Louise Drivsholm helt ned i jordbunden blandt træer og buske, og lad dig inspirere.

4. Vandet kommer

… Det er her allerede, fristes man til at sige. Sidste vinter oplevede Danmark de mest omfattende oversvømmelser i nyere tid. Og i 2011 var et skybrud tæt på at knække hovedstaden. Det er altså ikke nok at reducere CO2-udslippet – vi er også nødt til at klimatilpasse vores land til at klare konsekvenserne af klimaforandringerne. Hør lektor Birgitte Hoffmann forklare hvordan.

5. Børns klimaangst

Mange børn er bange for klimaforandringer, og for nogle kammer det helt over i klimaangst. De lærer om drivhuseffekten i skolen, ser billeder af orkaner og skovbrande og frygter for klodens ve og vel. Heldigvis kan man dulme angsten, fortæller professor Per Schultz Jørgensen. Konkret handling som affaldssortering og grønne maddage giver børn følelsen af at kunne hjælpe klimaet.

Klimapodcasten: Den grønne løsning

Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var en fantastisk prædiken paven gav i går, der er nogle som har noget på hjertet.