Analyse
Læsetid: 4 min.

Mette Frederiksen genvinder sin styrke med grøn offensiv

S-regeringen har ikke alene afværget det parlamentariske stormløb på Christiansborg, men har endnu vigtigere formået at lave såvel grønne forlig med støttepartierne som brede aftaler med de borgerlige. Efter en turbulent periode står statsministeren igen med stor parlamentarisk manøvredygtighed
Mette Frederiksen har formået at mobilisere de mange vælgere, som er bange og bekymrede for coronaens påtrængende trussel, og som derfor også bare vil have en håndfast regering, der er villig til at gå til yderligheder.

Mette Frederiksen har formået at mobilisere de mange vælgere, som er bange og bekymrede for coronaens påtrængende trussel, og som derfor også bare vil have en håndfast regering, der er villig til at gå til yderligheder.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
5. december 2020

Støttepartierne har vekslet S-regeringens midlertidige svækkelse til egen styrke: Både den snarlige finanslov, naturpakken, elbilaftalen og stoppet for olieeventyret i Nordsøen viser, at SF, Enhedslisten og De Radikale har vundet større indflydelse i løbet af de seneste uger. De grønne ord er langt om længe blevet forvandlet til handling.

Mest bemærkelsesværdigt – og strategisk besynderligt – valgte Venstre eller De Konservative i sidste øjeblik at springe fra elbilaftalen, som dermed også er blevet betydeligt mere ambitiøs, end S-regeringen selv lagde op til. De to store borgerlige partier er nu officielt trådt ud på sidelinjen i udformningen af de store økonomiske linjer i dansk samfundsøkonomi og har overladt den grønne dagsorden til regeringsblokken.

Men samtidig har S-regeringen også indgået brede forlig, hvor flere borgerlige partier er med. I ugens løb fik finansminister Nicolai Wammen (S) først Venstre og De Konservative med i en corona-stimulipakke til 25 mia. kr., og dernæst lykkedes det for klimaminister Dan Jørgensen (S) at få Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative med i den nye Nordsø-aftale.

Selv om stemningen på Christiansborg udadtil er mere krigerisk end i mange år, formår S-regeringen altså stadig at manøvrere fleksibelt indadtil og således lave betydelige aftaler både til venstre med støttepartierne og henover midten med de store partier i blå blok.

Paradoksalt nok har minkskandalen dermed ikke svækket statsminister Mette Frederiksen (S). Tværtimod. I den substantielle realpolitik er det fortsat S-regeringen, der bestemmer tempo og retning, og selv om minkskandalen stadig vil kunne give indtil flere ministre alvorlige ridser i lakken, kan Socialdemokratiet ånde lettet op.

De to seneste meningsmålinger tyder på, at vælgerne på ingen måde har ladet sig bevæge af oppositionens stormløb mod regeringstoppen, men snarere ser ud til at ville belønne Socialdemokratiet med en lille fremgang. Mens regeringspartiet igen er oppe på en tilslutning på over 30 procent, er Venstre sunket ned til et nyt lavpunkt. Det bondeoprør, som næstformand Inger Støjberg har stillet sig i spidsen for, har tydeligvis ikke bred folkelig appel.

Den nye strammerlinje

I en situation, hvor smittetallene stiger i hovedstadsområdet, og nye restriktioner er blevet rullet ud, bakker flertallet nu igen op bag S-regeringens hårde kurs i coronabekæmpelsen.

Som i en omvendt verden er det pludselig Socialdemokratiet, der fremstår som ’strammerne’, mens de borgerlige fremstår som ’slapperne’. Rollerne fra de seneste årtiers udlændingedebat er dermed byttet rundt: Statsminister Mette Frederiksen er den nye superstrammer i forhold til tidens mest altoverskyggende tema, coronapandemien.

Tilbage i 00’erne og 10’erne var det Pia Kjærsgaard (DF) og senere Inger Støjberg, som imødekom de mest ængstelige vælgere med de allermest vidtgående udlændingestramninger – og Socialdemokratiet som stod tøvende tilbage. Dengang blev de borgerlige partier belønnet for at fremlægge løsninger, som adresserede vælgerflertallets bange anelser ved indvandring og flygtningestrømme.

Dengang førte det heller ikke til opstandelse, når skiftende Venstre-regeringer gik til kanten af konventionerne eller ligefrem udsendte ulovlige instrukser. For de mest skræmte vælgere vil bare have flere og flere stramninger, uanset formalia og juridiske dikkedarer.

I dag har Mette Frederiksen formået at mobilisere de mange vælgere, som er bange og bekymrede for coronaens påtrængende trussel, og som derfor også bare vil have en håndfast regering, der er villig til at gå til yderligheder. Koste hvad det vil.

Pudsigt nok er Sverige atter skræmmebilledet. Ligesom de blå partier i to årtier har brugt integrationsproblemerne i vores store naboland som en politisk bøhmand, virker det også effektivt for S-regeringen i dag at pege på dødsraterne i Sverige. Fortællingen er den samme, men rollerne er byttet om.

Loyalitet belønnes

Rent parlamentarisk har S-regeringens strammerlinje også haft en konsoliderende effekt. På den ene side har støttepartierne bakket op bag den restriktive corona-kurs og har derfor ikke været villige til at true Mette Frederiksen på statsministerposten. På den anden side har den borgerlige opposition heller ikke haft held med at jagte regeringstoppen. Et stort vælgerflertal støtter nemlig stramningerne.

Statsminister Mette Frederiksen forventer loyalitet fra sine nærmeste, og belønner også de partier, som opfører sig trofast over for S-regeringen. Særligt SF, men også Enhedslisten og i mindre grad De Radikale har nu kunnet indkassere den politiske gevinst ved at have hjulpet Mette Frederiksen gennem de seneste ugers turbulente krise.

Ugens store aftaler, der forventeligt kulminerer i løbet af weekenden med en finanslov, har fået et grønnere aftryk, end støttepartierne selv havde forventet. Skønt indholdet i både naturpakken og Nordsøen-aftalen ret beset kun er en udmøntning af løfterne i forståelsespapiret, kan støttepartierne med god grund være tilfredse med resultatet af forhandlingerne. SF’s formand Pia Olsen Dyhr har fået fuld valuta for at støtte Mette Frederiksen i både medgang og modgang.

Den største glæde vil dog forløses i regeringskontorerne, for endnu en gang er det lykkedes for indtil flere ministre at dele sol og vind nogenlunde ligeligt mellem venstre- og højrefløjen, og dermed er Socialdemokratiet blevet placeret solidt i midten.

Støttepartiernes oprigtige begejstring og oppositionens nødtvungne samtykke til ugens omfattende pakkeleg på Christiansborg er en overrumplende god landing for Mette Frederiksen. Fra at have stået vaklende i nogle få døgn har statsministeren igen fået et fast greb om magten. I dagens Danmark vinder strammerne nemlig altid over slapperne.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Socialdemokratiet ledet af Mette Frederiksen har endnu en vinder sag her med de nye grønne tiltag. Tiltag, som er en af årsagerne til hun kunne sætte sig tilrette i statsministerstolen efter valget i 2019. For nødvendigheden af og krav fra befolkningen om grønne tiltag er en af flere årsager til at Socialdemokratiet vandt valget. Så det vil helt sikkert konsolidere Socialdemokratiet.

Sikkert til endog meget stor ærgrelse for den blå opposition, som ellers lige så sin mulighed for at lave rav i den med mink sagen. En sag, som siden har vist sig at være en nødvendig foranstaltning for at bremse muterede corona virus blandt mink, som kan overføres til mennesket https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/smitte-med-covid19-fra-mink-til-... .

Og dette er befolkningen ikke blinde overfor. Så farvel Venstre. Gid i måtte flytte til udlandet og aldrig komme tilbage med Jeres ødelæggelse af vores Danmark.

Alvin Jensen, Helle Walther, Jette Steensen, Jens Christensen, peter juhl petersen, Erik Nielsen, Poul Baad Rasmussen, Per Langholz, Torben K L Jensen, William Mannicke, Birte Pedersen, Bent Gregersen, Susanne Kaspersen, Malan Helge, Lars Løfgren, Steffen Gliese, Carsten Hansen, Tage Chabert og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Venstres svindel og bedrag, samt manipulation af befolkningen i årevis gennem salamiteknikken, med en tynd skive ødelæggelse af velfærdsstaten, og konsekvenserne deraf, er omsider ankommet til den brede befolknings bevidsthed.

Alvin Jensen, Steen K Petersen, peter juhl petersen, Vita Rosendal, Poul Baad Rasmussen, Torben K L Jensen, William Mannicke, Dennis Tomsen, Birte Pedersen, Bent Gregersen, Susanne Kaspersen, Malan Helge, Lars Løfgren, Bjarne Sinkjær, Carsten Hansen, Tage Chabert, Jan Fritsbøger, Nette Skov og Helle Walther anbefalede denne kommentar

"Man kan narre hele folket noget af tiden, og noget af folket hele tiden, men man kan ikke narre hele folket hele tiden"- (Abraham Lincoln)

Alvin Jensen, Jacob O, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Malan Helge, Nette Skov og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

de grønne forlig med støttepartierne er ikke ligefrem imponerende snarere helt utilstrækkelige, og de brede forlig med de andre ( S er blå ) blå partier, er stort set lige så skadelige som normal blå politik, så lige nu er det lykkedes S at narre næsten hele folket, men jeg håber og tror at jeg ikke er den eneste som ikke lader sig narre.

Eva Schwanenflügel, Søs Dalgaard Jensen, Steen K Petersen, Flemming Berger, Erik Winberg, Ejvind Larsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

når blå politik er så skadelig så handler det blandt andet om at den har fokus på at skabe mere vækst, på trods af at vækst er meningsløst, og skadeligt for klima og miljø, og fordi væksten øger uligheden, både nationalt og globalt,
hvis der kun var en vækst til dem som mangler basale fornødenheder kunne vækst være ok, men den vækst vi har ender overhovedet ikke der ! den går til dem som lever i størst overflod og er derfor direkte skadelig.

Eva Schwanenflügel, Søs Dalgaard Jensen, Jette Steensen, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, William Mannicke, Ejvind Larsen, Ole Frank, Carsten Munk og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Jacob Schønberg

Den væmmelige fokus på grundlovsbrud og uhædelige embedsmænd - ministre der ikke vil svare på spørgsmål osv
DET har givet Regeringen har meget travlt med at beslutte nye love som kan skabe lidt debat og lægge låg på den MINK-lovbruddene!
DET ER IKKE støttepartiernes øgede indflydelse ; men regeringens desperation over at der er fokus på politidirektøren og departementscheferne omkring grundlovsbruddene

Det var godt politisk håndværk af Wammen og Bødskov. Og mange er rigtig glade. Nogle vil altid have mere og kan ikke få nok ideologisk, men befolkningen skal jo kunne følge med, økonomien også. Og mange taler klima og krav, men når der skal bidrages kniber det med opbakningen, så er afgifter et ondt ord både hos røde og blå partiers vælgere.
Mink er håndteret med fejl, men de skulle være aflivet for længst. Dyr i bur på en måde er en skandale. Og de pelses jo hver år. Venstre havde sagt ja til at støtte op om hastelov, så flertallet var hjemme, troede man, men så lugtede de blod de blå, og Ellemann lod sig besnakke af den jyske landbrugs lobby. Han blev banket på plads.
De grønne tiltag nu er ting som står i forståelsespapiret, og folk er dødtrætte af minkskænderier. De folk skal have deres erstatning, og komme videre med den hjælp man har lovet dem og det skal ske, så snart EU har givet grønt lys.

Alvin Jensen, Nette Skov, Torben K L Jensen, William Mannicke, Ejvind Larsen, Carsten Munk, Nike Forsander Lorentsen, Jeppe Lindholm, Malan Helge og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Ja; Skal der føres realistisk/rationel politik med fokus på de vigtige sager og i samspil med den brede befolkning og de svageste samt omverdenen, så skal centrum-venstre have det største ord.

Folket lader sig ikke narre af den desperate højrefløj. Lad dens ledere forblive svage og gennemskuelige.

Alvin Jensen, Nette Skov, Vita Rosendal, William Mannicke, Bent Gregersen, Helle Walther og Malan Helge anbefalede denne kommentar

Og Velfærdsaftalen er også på plads, Det er godt at se Wammen give plads til de tre støttepartier samt Alternativet, gode tiltag , klart det ikke er nok, men det er et skridt der kan bygges videre på. En person fra Alzheimer foreningen, mente at ældreplejen havde brug for 2 cifret milliardbeløb for at komme på niveau med behovet. Ja så skal vi da betale mere i skat alle sammen i så fald. Uanset, hvor godt det er det der aftales, så finder både journalister og TV 2NEWS altid huller i osten, fokuserer på manglerne i stedet for de gode ting også. Finder sure politikere eller personer, så der kan komme negativ vinkel. Klart man skal kritisere, men det synes som et mål, at få det negative ind. Hvorfor ?

Alvin Jensen, Per Langholz, Nette Skov, Jeppe Lindholm, Birte Pedersen, Ejvind Larsen, Carsten Munk og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar

Ligesom Joe Binden for Mette Frederiksen forsat travlt de kommende år. Joe Biden med at rydde op efter 4 års destruktiv og ødelæggende politik efter Trump og Mette Frederiksen med at rydde op efter 2 årtiers destruktiv og ødelæggende politik efter Venstre.

En Venstre politik som kun har kunnet lade sig gøre pga. Dansk Folkeparti, som har misbrugt dele af befolkningens flygtninge forskrækkelse til at bane vejen for Venstre. 21% af stemmerne fik Dansk Folkeparti tilbage i 2015. Ved en fejl. Også den fejl har befolkningen erkendt og kvitteret et Dansk Folkeparti med nu 5% i de seneste meningsmålinger. Så farvel og tak til Dansk Folkeparti, som jeg godt tør spå aldring igen få bare noget der ligner 21% igen. Men de må da gerne blive med deres 5%. Og det sammen med de 5% fra Nye Borgerlige og 5% fra Liberal Alliance, samt andre små opkomlinger i den blå bloks vælger segment. Her kan de så rigtig lave rav i den, så det bliver komplet umuligt for en hver fremtidig blå regering at manøvrere og støde på grund igen og igen og igen.

Alvin Jensen, Helle Walther, Per Langholz, Poul Baad Rasmussen, Torben K L Jensen, Birte Pedersen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Naturen og mennesket har vi arvet. I lang tid skabte menneskene økonomiske systemer, som naturen og menneskene skulle tilpasse sig. Det har nu vist sig, at det nuværende system ikke kan bestå uden, at menneskene bliver smidt ud af kloden. Måske skulle vi skabe et system, som tilpassede sig til naturen og menneskene. Ethvert lille skridt i den rigtige retning er godt, men det tager tid, hvis det skal gøres socialt forsvarligt.
Her i landet hører man konstant ordet symbolpolitik, men det virker åbenbart, for tyske medier bragte Sregeringens nye tiltag med en vis sympati. Løkkes tur over Atlanten hørte jeg noget om (kun i danske medier).

William Mannicke

I Berlingseke Tidende hedder det:

”Hvorfor i alverden bliver Mette F. og S ikke straffet efter minkskandalen?
I stedet for at blive straffet hårdt af vælgerne efter minkskandalen går S frem i den seneste måling og leverer samtidig aftaler på samlebånd på Christiansborg. Hvad sker der?”

på Jyllands-Postens hjemmeside, lyder overskriften på en aktuel lederartikel sådan her:

»JP mener: Regeringens bortforklaringer har nået Komiske-Ali-niveau«.

Ja, hvad sker der dog med den danske befolkning?
Fatter de ikke vores kloge analyser og konklusioner?

Til Berlingske Tidende, JP og andre professionelle pessimister:4

Nej, langt de fleste fornuftige ser lige igennem blå bloks og den sorte presses Grundlovs hysteri, Grundlov eller ej.
Minkene var/er bare en MEGA smitte risiko, og derfor er aflivningen i orden.
Og det er der så åbenbart også et flertal i folketinget der kan se.

Og altså indgår aftaler med en regering om det grønne og velfærden. Bevares det kunne være bedre.
Men er uden sammenligning med hvad blå blok kunne have strikket sammen, trods LLR fravær. ;-)

Analytikere, lederskribenter, og andre ofte benyttede eksperter i Berlingske Media, JP mm, må simpelthen
se i øjnene, at deres vedvarende sort seer kampagne, ikke har klangbund i hverken et flertal i folketinget eller befolkningen.

Heldigvis :-)

Alvin Jensen, Helle Walther, Per Langholz, t. helleskov, Steen K Petersen, Poul Baad Rasmussen, Nette Skov, Torben K L Jensen, Palle Jensen, Niels Jacobs og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Ja; Det ender i den rene "Trumpisme".

De borgerlige medier kører vedvarende frem ned påstande om "Bevidst grundlovsbrud", "Panikhandlinger", "vildledning af folketinget" og "Vælgerbedrag".

Nej; Befolkningen , eller de fleste, ved godt at der skal handles og at der vil ske fejl i ny og næ.
Kære borgerlige; Stil piben ind og tag en tudekiks, i stedet for at propagandere med Fake News

Alvin Jensen, Helle Walther, Steen K Petersen, Poul Baad Rasmussen, Nette Skov og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Blå blok er ved at kravle op i et træ, som det kan blive svært at komme ned fra igen. Alle blå partier har meldt sig ind i en slapper fløj via mink-sagen jo mere de forsøger enten ved kommisions undersøgelse eller erstatning til minkavler jo mere udstiller de sig som slappere.
At blå blok eller Konservative eller Venstre ikke kom med i aftalen om el-biler vil det svie til dem flere år frem og til næste valg. El-bilerne er nærmest et ikon på klima indsatsen. Når V og K er udenfor aftalen om elbiler, kan de få meget svært ved at være overbevisende om at disse partier vil bidrage til klimaindsatsen. Det bliver svært for V og K at vise vælgerne at det kan give en trorværdig klimaindsats, uanset hvilke aftaler de ellers kommer med i, for elbilerne er ikonet på klimaindsatsen.

Alvin Jensen, Helle Walther, Nette Skov, Carsten Hansen, William Mannicke og Poul Baad Rasmussen anbefalede denne kommentar

Ja ja det gik så denne gang, men med især RV og tildels EL bygger regeringen på sandgrund. For var det ikke de 2 partier, som gik med blå blok og ønskede sig MOGENS Jensens hoved på et serveringsfad og SF klappede i hænderne.

Ole Arne Sejersen

Den snu Mette Frederiksen sikrede sig regeringsmagten med løfter om at ville gennemføre Dansk Folkepartis politik. Derved reddede hun de danske socialdemokrater fra at lide samme skæbne som SPD nede hos Merkel og PS ovre hos Macron.

Nej så enkelt kan det ikke siges. OAS. MF lavede realiteternes forståelsespapir. Holdt fast i en stram udlændingepolitik som Thorning havde startet op, og hvor hun sagde, sådan vil S have det, og hun holdt fast. Til gengæld var der megen grøn- og velfærdspolitik som gjorde de, fik massivt flertal. Og det synes som de fire partir med Alternativet på sidelinjen har fundet melodien. I dag kan i Politiken læses, at professor i forvaltning ret siger, at diverse ministre i regeringen ikke har gjort noget galt som påstået. Og Mogens Jensen i en kommissionsundersøgelse uden tvivl vil blive frikendt. Alt mens Pape hidser sig op over mails i B.T. som de tolker på deres egen måde. Jeg tror visse partiledere trænger til lang juleferie. Vi skal være så taknemmelige for alle de mange mennesker, der i landet gør alt for, vi andre skal slippe så let om ved covid 19 som muligt. Vi er så heldige i forhold til andre lande. Klart lov skal holdes, ingen tvivl her, og ingen må lyve, men det tror jeg så ej heller der er tale om.

Mit gæt er, at vi alle skal være særdeles glade for at det ikke er en Ellemann eller en Løkke Rasmussen der skal lede os igennem denne pandemi.

Alvin Jensen, Helle Walther og Per Langholz anbefalede denne kommentar

Det bliver spændende at se, hvor meget minksagen har stækket regeringens handlekraft i en situation, hvor kontrollen med smitten er ved at løbe os af hænde. Den minkmuterede virus løber videre i midt og sydjylland, og omkring hovedstaden er tigeren også godt på vej ud af buret.

Ja de blå partiledere må få røde ører efterhånden alle som en, de har presset på med åbninger før tid, de skaber sig i stedet for at være konstruktive og få lovhjemmel på plads, så kan de slås bagefter, men ikke nu. NU skal de minkavlere have den erstatning der tilkommer dem efter reglerne, så de kan komme videre i livet og vi andre også med at få smitten slået ihjel. NB skal stikke piben ind sammen med LA og visse aviser bl.a BT og Berlingske og samarbejde med at få styr på denne her pandemi. De skal ikke kalde rigspolitichefen for en nikke dukke og Mette F for forbryder, de skulle skamme sig og komme i samarbejdstøjet i stedet for. Klart journalister og medier skal være kritiske, men man skal altså også bruge hjernen.

Mette F stækkes ikke, hun vil nemlig ikke være statsminister for enhver pris som Løkke, det er forskellen.

Helle Walther,

Det er lige før visse danske medier burde tage navneforandring til "Fox News".
Sandhed og rationalitet betyder ikke så meget, bare historien er god,

El-biler, hybrid-biler. El-busser... El-tog. Hurtigtog. Til tiden.
Flere mennesker i den offentlige trafik kræver bedre forhold/ i /for/ investering i den offentlige trafik.
Corona har udskammet den offentlige trafik, der hverken er blevet bedre eller grønnere, på nær el-busserne.
Der er ikke blevet bedre forhold i den offentlige trafik, men er det blevet bevist, at det netop er i den offentlige trafik, i de sammenstuvede tog der ikke kører til tiden og derfor opsamler uanede mængder mennesker i en coronatid, er det blevet bevist, at mennesker netop i den offentlige trafik smitter hinanden, at det er dér coronasmitten blomstrer?
Jeg ved ikke om man i den her coronatid får flere mennesker over i den offentlige trafik.
Den er ofte stuvende fuld af unge mennesker på vej til festen.
Så derfor kan jeg tro, at bliver bilerne det "nye trygge" i familier med store eller mellemstore indkomster, den offentlige trafik bliver ikke nævnt som et stort MUST når den grønne omstilling nævnes.
Om vi så får alle biler over til el- er der altid nogen der ikke har bil. De mennesker der ikke har bil, er lige så meget mennesker som dem der har bil. Derfor skal den offentlige trafik forbedres og have grøn prioritet.