Nyhed
Læsetid: 3 min.

Naturorganisationer er begejstrede for naturaftale, der skal sikre biodiversitet

Regeringen og støttepartiernes naturaftale vækker begejstring hos Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening. Svampe, insekter og dyr får 888 millioner kroner over de næste fire år. Fisk kommer til at vente lidt endnu
Miljøminister Lea Wermelin præsenterede fredag en naturaftale, som blandt andet indebærer, at der skal afsættes 75.000 hektar land til urørt skov. Arealet svarer til to gange Langelands størrelse.

Miljøminister Lea Wermelin præsenterede fredag en naturaftale, som blandt andet indebærer, at der skal afsættes 75.000 hektar land til urørt skov. Arealet svarer til to gange Langelands størrelse.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
5. december 2020

Den aftale om biodiversitet, som regeringen har indgået med støttepartierne, vækker glæde hos de danske naturorganisationer: 

»Vi er meget begejstrede. Det her løser en meget stor del af problemerne med biodiversitet på land,« siger generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF Bo Øksneberg til Information.

Aftalen, der blev fremlagt fredag, indebærer, at der skal afsættes 75.000 hektar land til urørt skov. Arealet svarer til to gange Langelands størrelse. Der skal oprettes 13 naturnationalparker ud over de to, der allerede er sat i gang ved Fussingø og Gribskov.

»Det her har vi kæmpet for i ti år. I 2016 fremlagde WWF og en række eksperter forskning, der viste, at der som minimum var brug for 75.000 hektar urørt skov for at sikre naturen. Det har man lyttet til,« siger Bo Øksneberg.

Hos Danmarks Naturfredningsforening kalder præsident Maria Reumert Gjerding aftalen for »et kvantespring« for naturbeskyttelsen i Danmark:

»Siden valget har vi virkelig presset på for at få valgkampens løfter omsat til handling. Og nu er det endelig lykkedes,« skriver Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Friluftsrådets formand Niels-Christian Levin Hansen er også glad for aftalen:

»Det vil få afgørende betydning for naturen, og Friluftsrådet er meget begejstret over den politiske vilje til at gøre noget for at sikre biodiversiteten og give naturen bedre vilkår,« siger Niels-Christian Levin Hansen i en pressemeddelelse fra Friluftsrådet.

Ifølge aftalen bliver der samlet afsat 888 millioner kroner i årene 2021 til 2024 til at forbedre biodiversiteten i den danske natur.

Aftalen er en del af finansloven for 2021.

»Vi leverer på det løfte, vi gav til naturen inden valget. Naturen får mere plads og urørt skov, det er godt for alle de svampe, insekter og dyr, vi gerne vil have flere af,« sagde miljøminister Lea Wermelin ved fremlæggelsen.

De Radikales miljøordfører Zenia Stampe kalder aftalen for »fantastisk«:

»Det er danmarkshistorie dette her. Det, der er på spil, er overlevelse for rigtigt mange arter.«

Aftalen omfatter også, at der oprettes et biodiversitetsråd, der skal rådgive regeringen om, hvordan naturens mangfoldighed kan beskyttes og fremmes i Danmark.

»Det skal være naturens vagthund og sikre, at naturen bliver prioriteret på Christiansborg i fremtiden,« siger Enhedslistens miljøordfører Mai Villadsen.

Ændring kræver lovgennemgang

SF’s formand Pia Olsen Dyhr sætter fokus på, at etableringen af urørte skove vil kræve, at der bliver luget ud i lovjunglen:

»Næste skridt bliver en grundig lovgennemgang på naturområdet, så vi forhåbentligt kan få en lov til naturen med klimaloven som forbillede,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Netop her sætter SF’s formand fingeren på en knast, som vil kræve lidt ekstra fileri, forklarer generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF Bo Øksneberg.

»Det glæder os, at der indgår en regelforenklingspakke i aftalen. Det har ikke fyldt så meget, og det er lidt indviklet, men der er en del af de love og regler, vi har i dag, der modarbejder vild natur. Det er for eksempel en regel, at du må ikke have døde dyr liggende. Hvis du ser en død kronhjort, så skal du fjerne den, og det går jo direkte imod, at vi vil have svampe, insekter, ådselædere og så videre,« siger Bo Øksneberg.

Der er et stort antal regler og love, der skal tilpasses, ændres eller fjernes for at sikre urørt skov. Det vil kræve nogle lidt komplicerede forhandlinger med blandt andet landbruget, men Bo Øksneberg er »optimistisk«, siger han.

Bo Øksneberg fremhæver dog, at aftalen intet gør for at løse problemerne med havmiljøet. I aftalen er der afsat i alt ti millioner kroner til forbedring af havmiljøet. Pengene prioriteres til indsatser i Øresund til genetablering af stenrev og opsamling af tabte fiskeredskaber.

»De ti millioner kroner løser overhovedet ikke de problemer, der er,« mener Bo Øksneberg.

»På dårlige somre er der områder i Østersøen større end hele Danmarks samlede areal, der er helt døde på grund af iltsvind. Så mit fromme ønske er, at vi nu får kigget på havmiljøet.«

Miljøministeren anerkender kritikken:

»Jeg er helt enig med WWF i, at vi også har en udfordring med naturen under havoverfladen. Vores havmiljø er presset, og det kommer vi også til at se på. Blandt andet skal vi se på nye beskyttede havområder,« siger Lea Wermelin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

3 superfine aftaler i denne uge, Olieaftalen stopper 2050, bred aftale, natur og miljø aftale, super og senest bilafgifterne, en god dag for regeringen og dens støttepartier. Ærgerligt for V de troede de kunne presse regeringen til sidst, den gik ikke, nok skal man være smart, men V og K var ikke smarte nok, de burde have gået med. Men at den laves om ved regeringsskifte, tror jeg ikke på, og det vil antagelig ej heller ske før om 6-7 år så, er vi allerede godt på vej og har haft pitchstop i 2025. Tror det røde flertal fortsætter en periode mere.

En etablering af et biodiversitetsråd af eksperter, der skal være naturens vagthund, og skal sikre, at naturen for fremtiden bliver prioriteret på Christiansborg. Gute sachen.

Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Juul

Umiddelbart lyder det positivt ,men for klimaet og den grønne omstilling med øget bæredygtig træ byggeri er det et skridt i den gale retning .
Hvis man udlægger 75000 ha. dobbelt certificeret produktions skov urørt mister den grønne omstilling ca 750000 kubikmeter bæredygtig træ om året i al fremtid...
Naturnationalparker er intensiv habitats forvaltning .Det er glimerend i mange sammenhæng men er ikke vild natur.
Mange danskere mener at de store Svenske skove er vild natur ,men de er intensive klimavenlige boreale prodiktions skove der er meget vigtige for klima og grøn omstilling .
I Danmark ønsker man ikke at bruge lokalt dobbelt certificeret træ ,men vil hellere importer tvivlsomt enkelt certificeret træ...

Poul Anker: det er vel kun statsskovsarealer, der berøres af aftalen, dvs. knap en tredjedel af det samlede skovareal. De private skove kan vel fortsat levere træ til byggeri mv.

Poul Anker Juul

Steen Voigt: Det er korrekt .Det er kun statsskovene.