Baggrund
Læsetid: 6 min.

Nedsat frugtbarhed er en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark

Mellem hver fjerde og sjette dansker har svært ved at få børn, og mange må få hjælp af læger til at blive gravid. Nedsat frugtbarhed er en af de mest udbredte kroniske sygdomme blandt danskere i den fødedygtige alder, og det har store konsekvenser for individet og samfundet. Den kommende tid sætter Information fokus på fertilitet
Hver aften, præcis klokken syv, i en uge skal Anne-Katrine Skamris sprøjte kunstige hormoner ind i sin krop, forud for at hun ved hjælp af et kateter får sin mands sæd indført i livmoderen. Parret har forsøgt at blive gravide i halvandet år og er nu i fertilitetsbehandling.

Hver aften, præcis klokken syv, i en uge skal Anne-Katrine Skamris sprøjte kunstige hormoner ind i sin krop, forud for at hun ved hjælp af et kateter får sin mands sæd indført i livmoderen. Parret har forsøgt at blive gravide i halvandet år og er nu i fertilitetsbehandling.

Cathrine Ertmann

Indland
18. december 2020

27-årige Anne-Katrine Skamris åbner køleskabslågen og fisker en æske, som ligger oven på kartoflerne, ud af køleskabet. Inden i æsken ligger der en hvid sprøjte og en håndfuld nåle indhyllet i små plastikbægre. Hun tager en af nålene ud og monterer den på sprøjten. Indstiller doseringen til 50 enheder, trækker op i sin Star Wars’ T-shirt og fører nålen mod sit maveskind.

På maven er der bittesmå røde prikker efter nåle. Hun finder et sted, hun ikke har stukket sig før. Så tæller hun til ti.

»Det var det,« siger hun og trækker nålen ud igen.

Anne-Katrine Skamris er i fertilitetsbehandling og har netop sprøjtet kunstige hormoner ind i sin krop. Det skal hun gøre hver aften i en uge, præcis klokken syv, indtil hun om nogle dage ved hjælp af et kateter får sin mands sæd indført i livmoderen. 

Hun lider af nedsat frugtbarhed og er langtfra den eneste. Det er faktisk en af de mest udbredte kroniske sygdomme blandt danskere mellem 25 og 45 år. I denne aldersgruppe overgår lidelsen andre folkesygdomme såsom sukkersyge, psykiske lidelser og kræft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Tak for det initiativ. Obs! Æggene udvikles i æggestokkene - de er ikke - som der på mystisk vis står - "i livmoderen". Uha.

David Zennaro, Steen Bahnsen, Kim Houmøller og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Jeg ser frem til, at der bliver skrevet mere ift. forebyggelse - ikke mindst hvad angår de hormonforstyrrende stoffer, som vi alle er udsat for, og hvor der er store kapitalinteresser på spil. Der bliver fokuseret alt for lidt på denne miljøforurening, fordi 'det store dyr i åbenbaringen' er CO2. Måske kommer de miljøfremmede stoffer til at tage livet af menneskeheden inden klimakatastrofen rammer.

Klaus Lundahl Engelholt, Steen Bahnsen, Bjarne Bisgaard Jensen, gregers hoff, Søren Nielsen, Torben Arendal, Lise Lotte Rahbek og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Det er et alvorligt problem, men det bliver jo ikke bedre af at man (undskyld udtrykket) "avler" videre på problemet.
Dårlig sædkvalitet går i arv.

@Margit. Der står at hun har "masser af æg i livmoderen" og det er jo der selve befrugtningen sker.

Industrien og "markedet" er altid klar med et kemisk fiks.

Som allerede fremført: Når vi går udenom naturen ved at videreføre gener, som ikke på naturligvis er i stand til at videreføre sig, er der ingen naturlig grund til at producere individer, som kan videreføre sig på naturlig vis - og således vil vi ganske logisk opleve ringere og ringere evne til at videreføre os uden hjælp.

Jeg forstår ikke, at vi i en verden med allerede tiltagende overbefolkning er så forhippede på at producere flere mennesker, at vi afsætter store offentlige ressourcer til fertilitetsprogrammer.

Maia Aarskov, Ruth Sørensen, Flemming Berger, Karin Hansen, Mogens Holme, Jens Ole Mortensen, Steen Obel, Klaus Lundahl Engelholt, Klas Bendtsen og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar

I velfærdsstaten kan alle få hjælp til, at få sine drømme om børn opfyldt. I blå bloks privatiserede velfærdssamfund må mange nøjes med at drømme om at få børn.

Lise Lotte Rahbek

Søren Nielsen
Der er ikke masser af æg i livmoderen på samme tid. For det meste er der kun et. Derfor kunne en anden formulering være på sin plads.

Der er ingen som VED, om den forringede fertilitet er et resultat af arv eller miljø. Derfor kan man ikke vide, om der 'avles' på dårlig fertilitet.
Umiddelbart er jeg ikke tilhænger af offentlig fertilitetsbehandling, da overbefolkning, FOMO og stress set fra min uvidenskabelige synsvinkel er medvirkende til den manglende fertilitet.

Maia Aarskov, Mogens Holme, Steen Obel, Jonas Hansen, Ib Christensen, Steen Bahnsen og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar

"Andelen af dem, der har svært ved at få børn, har været uændret de seneste 50 år!" Så problemet er ikke nyt og passer fint med mine erfaringer fra mine forældres søskende som var født i 1920erne. De havde hendholdsvis 6 og 7 søskende, og begge havde søskende der ikke kunne få børn.

Henning Kjær
18. december, 2020 - 09:54
Men 50 år ER nyt! 50 år er INGENTING i det store billede... Vi kender ikke naturens "store plan" og at tro vi kender TIDEN, er en endnu større fejltagelse. Som individer gives vi en ganske lille tid - som, for nogle ganske få, dog er nok til at de kan udvikle en vis forståelse af "det hele", men den overvejende del af os ser aldrig længere end til vores egen næsetip... Èn ting vi KAN være vidende om, er at vores organisme er MEGET fint afstemt og derfor også er meget sårbar for forandringer i og kvaliteten af klimaet - BÅDE det indre og det ydre. Og hvad kan det betyde f.eks. i den omtalte sammenhæng?

Ved at gøre barnløshed resp. manglende fertilitet til en "sygdom" så accepteres vel, at det er en menneskeret at kunne føde børn. Eller hur…?

jens peter hansen

I velfærdsstaten kan alle få hjælp til, at få sine drømme om børn opfyldt. I blå bloks privatiserede velfærdssamfund må mange nøjes med at drømme om at få børn.
Skriver Jeppe Lindholm
Ja så. Barnløsheden er altså de borgerlige politikeres skyld., så må fødserlstallet jo stige under MF. Hjælp.

Jens Ole Mortensen

Jeg blev født i 1957, som den yngste af 4. Min far fortalte, da jeg blev noget ældre, at min mor bekymrede sig over den høje alder hun havde, da hun ventede mig. Hun var 28 år da hun fødte mig. Det må være en del af forklaringen på de statiske beregninger som viser faldende fertilitet. Og det var jo langt fra alle kvinder som fik en uddannelse.

Jens Ole Mortensen

Altså. Man fik børn langt tidligere end i dag.

'Ved at gøre barnløshed resp. manglende fertilitet til en "sygdom" så accepteres vel, at det er en menneskeret at kunne føde børn. Eller hur…?'

Tjae, set i det store perspektiv - med en global befolkning, der nærmer sig otte mia. - forekommer det næsten absurd at bringe alskens medicinsk teknologi - og betydelige ressourcer - i anvendelse for at kompensere for ringe fertilitet hos par i vores privilegerede hjørne af verden.

På den anden side, reproduktion er andet og mere end reproduktion. For mange er det en væsentlig mening med hele eksistensen.

Martin Sørensen

jeg vil godt lige rense denne her debat for denne postfaktuelle. usandhed som Henning Kjær er kommet ,med.

Der er en markant nedgang i fertiliteten, som er målbar både i vores sædtal og i kvinders evne til at få børn gennem "naturens vej" ( og lad os blive det ved "..." det i en debat som denne)

faktum er at vi har en katastrofal udvikling i vores fertlitet og ja det er ikke kun urbanisering, og vores kultur der skaber færre børn, det er faktisk også vores biologi, som der potiient er farlig.

der er ganske enkelt målbar effekt, i foreskelen på en økonologisk bondes sædtal og en konventionel. der udsætter sig selv for pesticider. ja dokumentation for at østrogenskabende stoffer i vores omgivleser ødelægger vores evne til at forplante os selv.

https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvorfor-falder-saedkvaliteten-blandt-v...

jeg vil endeligt godt henvise til en ret fantastisk bog. the emty planet som der virkelig vender op og ned på vores forståelse af verden- verden er nemlig tættere på the emty planet end skræk senariet fra 1970nes katastrofe film soylend green,

Vi bør virkelig vende vores debat rundt og hurtigt, for den er ude af trit med virkeligheden,

https://www.youtube.com/watch?v=SYZPTaV-RcQ&t=39s

Vi har været for mange på denne planet i flere generationer. Det 'ordner' vi i Danmark med at åbne den ene fertilitetklinik efter den anden. Logik efterlyses. Der MÅ ikke være noget, der hedder 'skæbne'. Faktisk er det muligt at fylde sit liv med andet end børn. Og påstanden om, at barnløshed skulle medføre et skrantende sexliv kan kun komme fra nogen, som ikke har børn.

Jeg bli'r sgu vred når barnløshed omtales som en sygdom & sammenlignes med kræft. Mig bekendt har man ikke en høj risiko for at dø af barnløshed men det har man af kræft. Der er mange i vores samfund der har en reduceret livskvalitet pga sociale, psyko/sociale forhold eller pga kroniske sygdomme & det er helt urimeligt over for disse medborgere at sætte lighedstegn mellem deres lidelser & de barnløses trængsler.

Mon ikke der er små børn rundt om i verden der lever i armod uden nogle lyse fremtidsudsigter som man ville hjælpe ved at adoptere ?

Sören Tolsgaard

@Henrik Nagel: "Jeg bli’r sgu vred når barnløshed omtales som en sygdom & sammenlignes med kræft. Mig bekendt har man ikke en høj risiko for at dø af barnløshed men det har man af kræft."

Individuelt dør man ikke af barnløshed, men en slægt, en race eller en art kan uddø, hvis infertilitet breder sig. Og formentlig vil også de endnu 'underudviklede lande' få problemet som følge af den tekniske udvikling.

Og ligesom vi forsøger at helbrede kræft (som regel også en følge af den tekniske udvikling), vil det enkelte unge menneske, der oplever infertilitet, naturligvis forsøge at genvinde sin helt naturlige forplantningsevne.

Blot at henvise til, at man kan adoptere i stedet, medfører, at den infertilitet, som givetvis i høj grad skyldes miljøfaktorer, bliver ignoreret, og hvis problemet bliver stadig mere omfattende, må vi da finde ind til dets årsager.

Søren Kristensen

Det er med æg lidt ligesom med kartofler - de bliver til uden stilk.