Nyhed
Læsetid: 3 min.

Økonomer om stimuli til byggeri og oplevelsesøkonomi: Pas på med selektiv erhvervsstøtte

Der er målrettet stimuli til oplevelsesøkonomien, byggeriet og servicebranchen i den nye finanslov. Økonomer undrer sig over støtten til byggeriet, der er kommet godt gennem coronakrisen. Til gengæld er de uenige om, hvorvidt det giver mening med selektiv støtte til oplevelsesøkonomien
Oplevelsesøkonomien, altså restauranter, hoteller, biografer, forlystelsesparker og lignende, kan med finanslovsaftalen se frem til stimuli for i alt 750 millioner kroner. Her er to medarbejdere i gang med at lave mad på Restaurant Rub og Stub.

Oplevelsesøkonomien, altså restauranter, hoteller, biografer, forlystelsesparker og lignende, kan med finanslovsaftalen se frem til stimuli for i alt 750 millioner kroner. Her er to medarbejdere i gang med at lave mad på Restaurant Rub og Stub.

Ulrik Hasemann

Indland
8. december 2020

Restauranter, barer, kultur- og fritidsliv, håndværkere og rengøringsfirmaer er nogle af dem, som med den nye finanslovsaftale kan se frem til økonomisk stimuli for trecifrede millionbeløb i 2021.

Det giver god mening at stimulere den coronaramte danske økonomi, vurderer flere økonomer. Men de advarer også mod, at det får for meget karakter af særlig støtte til udvalgte brancher.

»Det bliver en form for selektiv erhvervsstøtte, hvor man kun hjælper nogle brancher. Fra et økonomisk synspunkt er det mere effektivt med lempelser, som gavner bredt, i stedet for skræddersyede tiltag,« siger Carl-Johan Dalgaard, som er økonomisk overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Også Michael Svarer, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, mener, at »det smarteste princip« er at stimulere samfundsøkonomien bredt set. Det kunne eksempelvis være gennem afgiftslettelser.

»Det er mest optimalt at give pengene generelt, så folk selv kan bruge dem, hvor det giver størst afkast og værdiskabelse for dem. Det er ikke et supergodt princip at gå efter specifikke brancher,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Måske er det faktisk ikke støtte til byggeriet, men til de borgere, der nyder godt af at kunne modtage en for mange nødvendig hjælp til at vedlige deres boliger.

Jeg syntes, at hvis nogle borgere skal have del i skattebetalernes penge til arbejde på deres bolig, bør denne mulighed gives til alle borgere - også lejerne.

Flemming Kjeldstrup

Gert Romme.
Jeg bor til leje og trækker rengøring og vinduespudsning fra.

@ Flemming Kjeldstrup,

Undskyld, Flemming Kjeldstrup. Jeg skulle selvfølgelig have gjort opmærksom på, at min kommentar drejede sig om denne artikels emne, der jo er renovering og modernisering af boliger.

Men det er da dejligt, at du får lidt ud af det, for de penge, som jeg betaler i skat.

Nej, Gert Romme, penge, man ikke skal betale i skat, skal man ikke betale i skat. Det går ikke fra nogen - det, der går fra dig, er, at du betaler skat her, men ikke bor her og af samme grund ikke får del i frugterne af det økonomiske kredsløb.
Folk, der bor til leje, skulle iøvrigt nødigt have behov for at forbedre deres bolig, det er ligesom ideen med at bo til leje, at det påhviler ejerne.