Feature
Læsetid: 4 min.

Der er ikke et ord om racisme i dommen over brødrene bag drabet i Nordskoven

Mads og Magnus Møller fra Bornholm er begge blevet idømt 14 års fængsel for manddrab. Det var dommen fra et enigt panel af nævninge og dommere i retten tirsdag i Rønne, hvor brødrene ankede kendelsen på stedet. Dommen nævnte intet om motiver som racisme og hadforbrydelse
»Hvis det her ikke er en hadforbrydelse, så kan intet i dette land nogensinde blive kaldt en hadforbrydelse,« sagde Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter foran retten i Rønne.

»Hvis det her ikke er en hadforbrydelse, så kan intet i dette land nogensinde blive kaldt en hadforbrydelse,« sagde Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter foran retten i Rønne.

Pelle Rink

Indland
2. december 2020

Storebror Mads Møller snor sig langs væggen bag om forsvarsadvokat Henrik Stagetorn og hen til sin lillebror, Magnus. Få minutter tidligere har en enig retssal kendt dem skyldige i at have dræbt Phillip Johansen.

Samme Phillip Johansen, som 26-årige Mads Møller i retten mandag kaldte for »sin bedste ven«.

Da Mads Møller kommer over til sin lillebror, lægger han hånden om skulderen på ham. Det meste af dagen har 23-årige Magnus Møller stirret ned i jorden eller haft travlt med at pille i etiketten på sin vandflaske.

Men nu kigger han i et kort sekund op og får øjenkontakt med sin bror. De smiler forsigtigt til hinanden. Mads Møller giver sin lillebrors skulder tre forsigtige klap. En betjent kommer over og taler med dem. De løfter let på gardinet ved vinduet i retssalen, så de kan kigge ud over Torvet i Rønne, hvor mediernes sendevogne står omringet af julelys. Der bliver sagt noget, som får Mads Møller til at bryde ud i et stort grin, hvorefter han med hånden gestikulerer, at han vinker som dronningen. Magnus Møller fortrækker ikke en mine og drikker lidt af sin kildevand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, man må spørge, hvad skal der så til for at det er en had-forbrydelse? hvis ikke denne her ikke er det!

Ja, man må spørge, hvad skal der så til for at det er en racistisk-forbrydelse? hvis ikke denne her ikke er det!

Nike Forsander Lorentsen, Bjarne Hosbo Poulsen, Ruth Sørensen og Daniel Jensen anbefalede denne kommentar

Det er ikke alle drab på alle sorte mennesker, der er racistisk motiveret. Ejheller denne. BLM forkvinden er skingrende vanvittig. Hun har fra day one, uden at kende de konkrete omstændigheder ved drabet, hylet op om racistisk motivering, desværre også støttet af andre, selv folketingsmedlemmer. Hvis man kender til sagens konkrete omstændigheder, kan mankun have fuld respekt for politiets efterforskningsarbejde. Det er skammeligt at lægge en politisk skabelon ned over en konkret sag, der har andre begrundelser og i virkeligheden foragt for, at vi lever i et retssamfund. Dette er ikke et forsvar for drabene, blot en anerkendelse af, at de juridiske parter i denne sag har holdt hovedet koldt.

Kenneth Graakjær, Søren Sommer, Søren Peter Langkjær Bojsen, Poul Erik Pedersen, Niels Johannesen, Jørn Christensen, Martin Sørensen, Jens Jensen, Egon Stich, Thomas Andersen, Jens Christian Jensen, Therese Hagen, Christian De Thurah, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Henrik Bjerre, Klaus Lundahl Engelholt, uffe hellum, Erik Fuglsang, Bjarne Hosbo Poulsen, Olaf Tehrani, David Zennaro, René Arestrup, Hans Aagaard, Carsten Hansen, Jens Flø, Poul Anker Sørensen, Ulla Nygaard, Bo Klindt Poulsen , Torben Skov, Jacob Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@John Reynolds 01. december, 2020 - 20:16

Du har helt ret i, at Bwalya Sørensen virker totalt overgearet.

Jeg hørte hende på TV gøre indsigelse imod nævningeudvælgelsen -
der var ingen farvede med iblandt de 12 nævninge eller de 2 reserver !!

Poul Erik Pedersen, Torben Siersbæk og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Er det kun Ku Klux klan der i Danmark kan dømmes for racistisk forbrydelser? Og ærligt hvorfor forsøger man at bortforklare fordi man ikke bryder sig om Bwalya Sørensen, hun har intet med forbrydelsen at gøre. Den ene af brødrene er tatoveret med et nazi kors. Det er underligt hvis der ikke er et kraftigt racistisk element i denne bastialske forbrydelse.
Det at de har været venner er ikke forklaring på, at det ikke er en racistisk forbrydelse, det er stort set det samme som at sige at piger ikke kan blive voldtaget af nogen de har været venner med.

Irene Clausens, Tatiana Nielsen, Anna Regine Irgens Bromann, Eva Schwanenflügel, Sabine Behrmann, erik pedersen, Hans Larsen, Nike Forsander Lorentsen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Per Langholz, ingen juridiske parter i sagen finder belæg for racisme, hvilket er helt korrekt, hvis man kender sagen. Bwalya Sørensen har hylet op om racisme fra day one uden at kende sagen og inden politiets efterforskning var færdig. Hun mener åbenbart, at ethvert drab på en sort person er racistisk motiveret, hvilket er stupidt og udtryk for, at hun krænger sin politiske dagsorden ned over sagen. Smagløst.

Finn Thøgersen, Poul Erik Pedersen, Martin Sørensen, Egon Stich, Therese Hagen, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Jacob Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Erik Fuglsang, Olaf Tehrani, Herdis Weins, Klaus Møller Kristensen, Hans Aagaard, Jens Flø og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Nej det er helt galt at interviewe Bwalya. Hun har intet belæg for at uddele skyld i denne sag. Hun burde skamme sig over at slå politisk mønt på en mordsag.

Kenneth Graakjær, Poul Erik Pedersen, Egon Stich, Christian De Thurah, Torben Siersbæk, Jacob Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Erik Fuglsang, Olaf Tehrani, Herdis Weins, David Zennaro, René Arestrup, Torsten Jacobsen, Hans Aagaard og Jens Flø anbefalede denne kommentar

@ Jeg hørte hende på TV gøre indsigelse imod nævningeudvælgelsen -
der var ingen farvede med iblandt de 12 nævninge eller de 2 reserver !!@

Heldigvis at der i dansk lovgivning ikke krav om at Bwalya Sørensen skal udnævne nævninge. Hun har ikke engang forstået forskellen imellem hvad de er anklaget for og nævningenes rolle. Hvorfor interviewe en person der ikke forstår det danske retssystem? Hvad er formålet?

Poul Erik Pedersen, Egon Stich, Therese Hagen, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Jacob Nielsen, uffe hellum, Erik Fuglsang, Hans Aagaard og Jens Flø anbefalede denne kommentar

John Reynolds. Bwalya Sørensen har intet at gøre med forbrydelsen at gøre eller hvordan forbryderne skal dømmes.
Hvis det havde været to mørke etniske danskere med muslismske symboler på kroppen som havde drabt en hvid dansker på samme måde, uanset evt tidligere venskab- så ville alle have dem dømt efter skærpet racisme paragraffer.

Tatiana Nielsen, Eva Schwanenflügel, Sabine Behrmann, erik pedersen, Hans Larsen, Nike Forsander Lorentsen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Per Langholz. Sådan fungerer retssystemet altså ikke. Læs op på hvad et motiv er. Du virker ikke til at have den basale viden om det danske retssystem til at kunne kritisere dommen.

Poul Erik Pedersen, Egon Stich, Therese Hagen, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Jacob Nielsen, Bent Nørgaard og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Det er måske det danske retssystem der er noget galt med, hvis det kun er et 100 % rendyrket racistisk motiv der skal ligge bag, og ikke bare et kraftig element af racisme. Hvis det kun er 100% racisme der kan dømmes, bliver det jo kun Ku Klux klan der ville kunne dømmes i Danmark. Men nu er dommen jo anket og kommer ud af det lokale Bornholmske miljø. Iøvrigt er der mange i udlandet der kigger måbende efter Danmark, det er ikke en god sag for Danmark.

Tatiana Nielsen, Nike Forsander Lorentsen, erik pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Per Langholz kan du ikke lige redegøre for hvor det racistiske ligger? Du har fået med at de var kendt som værende gode venner i nærmiljøet? Eller passer det ikke ind i dit narrativ?

Hvorfor nævner du KKK. Ser du tit dem i Danmark?

Kenneth Graakjær, Therese Hagen, Torben Siersbæk, Jacob Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Martin Mortensen

Bwalya Sørensen er jo ligeglad med kontekst, hun sammenligner gladeligt amerikanske samfundsforhold med danske en-til-en. Hun leder med lys og lygte efter alt hvad der kan bekræfte hendes verdensbillede.

Poul Erik Pedersen, Martin Sørensen, Peter Engelbrecht, Christian De Thurah, Ete Forchhammer , Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Jacob Nielsen, Thomas T. Jensen, Herdis Weins, Torben Lindegaard, René Arestrup, Bent Nørgaard og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar

Som skrevet i en anden tråd: Brødrene er dømt for drab og har fået 14 års fængsel. Er det så ikke fuldstændig ligegyldigt hvilke motiver de måtte have haft?

Poul Erik Pedersen, Dagmar Holdensen, jens peter hansen, Christian De Thurah, Erik Fuglsang og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Mette Ravn Larsen

Jeg er arg modstander af racisme. Og jeg er stor tilhænger af retsstaten. Jeg giver Ulla Nygaard fuldstændig ret i, at det er usmageligt, at BLM vil slå politisk mønt på en mordsag. Og ikke nok med det. Deltagere i BLM demonstrationen forstyrrede en mindestund i skoven for folk, som rent faktisk kendte drabsmænd og offer. Hvad bilder de sig egentlig ind. Min sympati for deltagerne i BLMs demonstration og gøren og laden på Bornholm kan ligge på et meget lille sted. De er vist kun ude på ballade for at profilere egne mærkesager - eller sig selv.

Poul Erik Pedersen, Niels Johannesen, Martin Sørensen, Egon Stich, Torben Siersbæk, Jacob Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Estermarie Mandelquist, uffe hellum, Jens Flø, Erik Fuglsang, Palle Jensen, Olaf Tehrani, Ulla Nygaard, Herdis Weins og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Og alle de insisterende racister vil ihærdigt og vedvarende påstå at der er racistiske motiver.

Bwalya og deltagende blm, kommer til at fremstå som populister af værste skuffe. Damens argumenter er absurde. De vil svare til at en farvet kun kan lave vold som et raceopgør, at en jøde kun kan lave vold for staten Israel, at en socialist kun kan lave revolutionær vold. Det er jo selvfølgelig en mulighed, men kun én blandt mange.
Det er en forfærdelig ting der er sket. Og forfærdeligt at grupper og personer vil profilere sig på den, man ser det desværre af og til. Det kunne være interessant, hvis Information gravede mere i de værktøjer Bwalya, bruger til at markedsføre sig med.

Poul Erik Pedersen, Niels Johannesen, Carsten Hansen, Egon Stich, Therese Hagen, Torben Siersbæk, Jan Kauffmann, Jacob Nielsen og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Minder fru Sørensen fra BLM ikke om hr. Paludan fra SK? Hvorfor får de opmærksomhed? Det kan ikke ha’ noget med samfundssind, almenvel eller bidrag til et bedre samfund at gøre.

Niels Johannesen, Jens Flø, Egon Stich og Per Langholz anbefalede denne kommentar

»Hvis det her ikke er en hadforbrydelse, så kan intet i dette land nogensinde blive kaldt en hadforbrydelse,« siger hun til Vice-journalisterne.

Bwalya Sørensen tager fejl: tidligere og daværende statsminister LLR holdt sig ikke tilbage med at kalde det en hadforbrydelse, da tidligere og daværende justitsminister SPP's kæreste fik en på lampen efter at han havde opført sig så ualmindeligt irriterende, så de fleste nok kunne få lyst til at klappe ham én...

Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Nogle gange bliver jeg så uendelig glad for at folk med outreret, ensidigt og forskruet verdensbillede ikke har ret meget at skulle have sagt i Danmark; Uanset deres udgangspunkt.
Lad os i fællesskab fordømme racisme og samtidig tage afstand fra folk der ser racisme bag hver en busk. Lad det rationelle forblive som standard.

Poul Erik Pedersen, Niels Johannesen, Jens Christian Jensen, Jens Flø og Peter Møllgaard anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

En af gerningsmændene havde en tatovering med et hagekors, hvilket åbenbart var et stort indicie for, at der var tale om en hadforbrydelse. Men fordi man er tatoveret med et hagekors, betyder det ikke nødvendigvis, at man er nazist. Rockere brugte også tidligere nazisymboler i stor stil, som fx hagekors, SS-runer og armbind, men det var vist ikke fordi der lå en politisk overbevisning til grund. Det var snarere et middel til at provokere borgerskabet.

Jens Christian Jensen

Helt enig Carsten Hansen !
Der er desværre en tendens til at medierne giver folk med outreret holdninger forholdsmæssigt alt for meget opmærksomhed. Lad os i stedet tie tosserne ihjel. Så bliver verden da et lidt rarere sted at være.

Vi bliver nød til at have en samtale om mediernes rolle i det her.

https://www.nytimes.com/2020/06/30/world/europe/denmark-bornholm-race.html

Den måde hele indledningen er udformet er en lang motivbeskrivelse med udgangspunkt i amerikanernes race-forståelse og det er sprængfarligt for det er ikke det danske politis eller danske anklageres arbejde at forsvare sig imod en amerikansk virkelighed der ikke eksisterer her i landet.

steen ingvard nielsen

Det må være irelavant, om der er tale om racisme eller ej, i dette tilfælde. Her er tale om en utrolig kynisme, som man må finde ud af hvor kommer fra og hvordan den er opstået. Gør man ikke det, kan vi intet lære af sådan noget forfærdelig som dette, og så har vi alle sammen et problem og ikke bare de pårørende i denne sag.

Det drejer sig efter alt at dømme ikke om en hadforbrydelse, men politiet gik *meget* hurtigt ud og afviste et racemotiv. Det var ikke befordrende for den såkaldte "retsfølelse".

Troels Ken Pedersen, Katrine Damm, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tanghus. Politiet skal altså bruge ressourcer på at undersøge racisme hver gang selvom intet indikerer det ud over pøblen? Er det hensigtsmæssigt? Og er racisme i så fald det eneste motiv man automatisk skal undersøge?

Hvad havde spekulationer lydt på hvis den ene bror havde en tatovering fra et fodboldhold men offeret var blevet set på en anden klubs stadion? Var det så automatisk hooliganisme der burde være grundlaget uagtet personernes forhold til hinanden?

Politiet skal følge alle sandsynlige motiver, og i denne sag var der flere indikationer på, at det *kunne* være racemotiveret.

Irene Clausens, Katrine Damm, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvilke indikationer ud over en tatovering? Og prøv at undgå at tillægge de dømte motiver ud fra den enes tatovering.

Hvilke indikationer var der Tanghus?

Eva Schwanenflügel

Det er faktisk forkert, at anklagemyndigheden ikke havde overvejet et racistisk motiv for forbrydelsen.
De mente bare, det ikke kunne lade sig gøre at føre bevis for denne hypotese.

Derfor ville det have klædt dem at være ærlige om det fra begyndelsen, istedet for at afvise enhver sammenhæng kategorisk.

"I retten forklarede den ene af sagens to anklagere, Anna Moe, hvorfor det dog endte med, at der ikke blev rejst tiltale for racisme.

- Der har været mange spekulationer over, om motivet var racistisk. Vi ved ikke, hvad der foregik oppe i hovederne på de tiltalte. Derfor kan det ikke 100 procent afvises, at motivet var racistisk - men anklagemyndigheden kan ikke bevise det, lød det fra anklageren."

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2020-11-30-her-er-tre-ting-vi-laerte-fra-fo...

Troels Ken Pedersen, Per Langholz, Katrine Damm, Ruth Sørensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

@ - Der har været mange spekulationer over, om motivet var racistisk. Vi ved ikke, hvad der foregik oppe i hovederne på de tiltalte. Derfor kan det ikke 100 procent afvises, at motivet var racistisk - men anklagemyndigheden kan ikke bevise det, lød det fra anklageren."@

Nej fordi alt er relativt og derfor kan ære, penge, kvinder, politik eller en halvspist snickersbar i 1997 heller ikke udelukkes som motiv da Anna Moe har fuldstændigt ret i at ingen ved hvad der foregår i hovedet på nogen på noget tidspunkt.

Det der taler direkte imod racisme er det mulige overgreb på moderen, venskabet og det faktum at folk der kendte gruppen har sagt at det ikke er motivet. Altså alt det vi ved taler imod racisme. Alt det vi ikke ved (det der foregår i nogens hoved) ligger så åbent for spekulation fra folke-idiotiet der fastholder dets ret til folkedomstol.

Gerningsmændenes egne forklaringer har SKÆRPET straffen så at de skulle lyve om forløbet af volden kræver beviser. Skeptikerne kan jo bare fremlægge hvad de ligger inde med. Man går ikke ud og øger sin straf ved at indrømme pauser i volden hvis man ikke angrer på et eller andet plan.

Kenneth Graakjær, Poul Erik Pedersen, Carsten Hansen og Jens Flø anbefalede denne kommentar

Kort forinden det bestialske mord på Phillip Johansen, er den afroamerinske mand George Floyd, han blev dræbt af en hvid politimand der i meget lang tid trykkede sit knæ mod hans hals. Tror mange er enige om at det er et racistisk motiveret mord, fordi politimanden blev ved og ved med at trykke knæet mod offerets hals. Det er den vedholdende brutale vold der ender med død, der gør det racistisk når offer er sort og gerningsmand hvid. Der ingen der ved hvad der foregik i politimandens hoved. Det er denne form for mord millioner af mennesker verden over mener er racistisk, der har været 1000 af demostrationer over hele verden mod den for for racisme.
Det to mordere og brødre brugte lang tid på at torturere Phillip Johansen og holdte endda en pause mens deres offer var bevidstløs, den ene af morderne er tatoveret to hagekors og teksten »White Power« på benet.

Den dag de 2 mordere indrømmer at der lå racisme bag, er den dag jeg tror på det.
Indtil da giver jeg ikke meget for bedrevidende folkedomstoldeltagere.

Så hellere tro på at de seriøse parter i opklaringsprocessen og den ansvarlige retsinstans har gjort deres professionelle arbejde på ordentlig vis.

Poul Erik Pedersen, Ulla Nygaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Nu bliver sagen jo anket til landsretten, hvor der ikke Bornholmske dommere, anklagere og nævninge. Måske mener anklageren i landsretten heller ikke at de skal bevise hvad der er foregået i forbrydernes hoved!, og helt frafalde anklage om racisme. Mange anklager fremlægger anklager uden det er 100% sikre. Måske vil anklageren i landsretten heller ikke være den, der fremlægger indicier, der forbedre anklaget stilling, som sms fra offer til moderen (det skal selvfølgelig fremlægges, men ikke af anklager). Måske vil en anklager i landsretten få de to forbryders mor til at vidne. Måske vil anklager spørge til hvordan de fik deres offer med ud i et øde sted, når han lige havde sex forudlempet deres mor!

@ Kort forinden det bestialske mord på Phillip Johansen, er den afroamerinske mand George Floyd, han blev dræbt af en hvid politimand der i meget lang tid trykkede sit knæ mod hans hals. Tror mange er enige om at det er et racistisk motiveret mord, fordi politimanden blev ved og ved med at trykke knæet mod offerets hals.@

George Floyd er irrelevant i en dansk retssag på Bornholm.

Du har fået med at det ikke er anklagemyndigheden der anker afgørelsen men forsvaret? Det vil sige at de regner med en lavere straf for drabet eller en omstødelse til vold med døden til følge. Det er ikke anklagemyndigheden der har anket fordi Bwalya er sur.

Poul Erik Pedersen

I forhold til Bwalya Sørensens rolle i sagen, er der en ting der undrer mig. Det er hvad der egentligt motiverer fr. Sørensen til at blande sig i en retssag på Bornholm? Har den gode dame en særlig indsigt i sagens detaljer og mener hun, på den baggrund, at hun har ret til at ville påvirke rettens gang? Det indvier hun ikke den undrende offentlighed i!
Generelt må hun vist siges at have en ringe indsigt i rettens gang her til lands, idet domstolene jo er forpligtet til alene at udmåle straffen på baggrund af de fremlagte beviser og vidneudsagn. Det tilkommer derfor ikke hende at blande sig, hendes optræden er derfor også dybt kritisabel. På den baggrund tjener det også nævningene og dommerne til ære, at de har forholdt sig til de foreliggende beviser og ikke dømt ud fra hvad Bwalya Sørensen måtte mene om sagen.
mvh. poul.

Carsten Hansen, Jens Flø og Ulla Nygaard anbefalede denne kommentar