Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pensionskasse i milliardsatsning på solcelleparker

I partnerskab med Better Energy vil Industriens Pension bane vej for anlæg, der kan skåne klimaet for 350.000 ton CO2 årligt
Better Energy annoncerede onsdag en ambitiøs aftale med pensionsselskabet Industriens Pension om at investere op til fire milliarder kroner i nye solcelleparker. Aftalen kaldes den største danske solcelleinvestering nogensinde. På billedet ses et solcelleanlæg ved Thisted lufthavn.

Better Energy annoncerede onsdag en ambitiøs aftale med pensionsselskabet Industriens Pension om at investere op til fire milliarder kroner i nye solcelleparker. Aftalen kaldes den største danske solcelleinvestering nogensinde. På billedet ses et solcelleanlæg ved Thisted lufthavn.

Morten Rasmussen

Indland
2. december 2020

Den lokale modvilje mod en solcellepark på Ærø, som mandag fik Better Energy til at trække sig fra projektet, får ikke energiselskabet til at dæmpe sin ambition om at producere grøn energi via solen.

Better Energy annoncerede onsdag en ambitiøs aftale med pensionsselskabet Industriens Pension om at investere op til fire milliarder kroner i nye solcelleparker. Aftalen kaldes den største danske solcelleinvestering nogensinde. Den vil gøre pensionsselskabets 410.000 medlemmer til medejere af de grønne energianlæg, der får en samlet kapacitet på cirka 1.000 megawatt og kan reducere CO2-udledningerne fra fossil energiproduktion med over 350.000 ton årligt. Tre fjerdedele af den ny kapacitet ventes etableret i Danmark – resten formentlig i Polen. Nogle af solcelleparkerne er allerede klar, men de fleste planlægges i drift i 2021 og 2022.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Google har lige åbnet et kæmpe datacenter i Fredericia, som sluger enorme mængder af strøm. Grøn strøm, som skal komme fra netop solenergi og dermed solcelleparker. Det samme vil gøre sig gældende for såvel Apple som Facebook datacentre og andre - For hvilken techgigant, store som små, vil ikke gerne betegne sig som grønne i disse tider.

- Men på bekostning af kostbar og sparsom natur.

Det vil sige, at vi i Danmark kommer til at tapetsere enorme hektar arealer af landbrugsjord med solceller bare for at forsyne et enkelt datacenter med strøm. Ud over at et hav af solceller er mildest talt temmelig grimme, så beslaglægger de jord, som så ikke kan dyrkes eller omlægges til natur. Natur, som er en stor mangelvare i Danmark.

- Det her er bare et No-Go.

Ole Svendsen, Lillian Larsen, Malene Wiinblad, Mette Meldgaard, Kim Houmøller, Jørgen M. Mollerup, Torben Arendal, John Scheibelein og Frank Hansen anbefalede denne kommentar

Danmark er geografisk alt alt for lille til kæmpe datacentre drevet af grøn strøm fra areal fråsende solcelle energi.

Ole Svendsen, Jørgen M. Mollerup, Torben Arendal og John Scheibelein anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Det er rendyrket naturødelæggelse

Ud til havvindmølleparkerne med dem!

nanna Brendstrup

Kan de ikke bruges som støjvolde omkring støjende trafik, motoveje og andre arealer, der er uanvendelige?

Danmark skulle ALDRIG have sagt ja til de kæmpe data centre fra Google, Apple og Facebook.
Problemet er nemlig at disse enorme energi slugere er en KÆMPE klods om benet for Danmarks grønne omstilling. Jo mindre Danmarks samlede energiforbrug er - jo lettere er det at dække behovet.

Et af de helt store udfordringer ved vedvarende energi er, at tingene vendes fuldstændig på hovedet:

Ved fossil energiteknologi (samt biomasse) er det sådan at man kender energiforbruget, og så tilpasser man strøm produktionen til forbruget:

Ved vedvarende energi er det lige omvendt: Her varierer energiproduktionen som vinden blæser og solen skinner - bogstavelig talt. Øvelsen er så at få et så fleksibelt energiFORBRUG hvor man tilpasser forbruget til produktionen.

Dette er en kæmpe stor udfordring. Det handler med andre ord om at så lidt af energiforbruget i fremtiden må være ufleksibelt for at få enderne til at mødes.

Her er vi inde ved sagens kerne:
Disse store Data-Centre bruger helt enorme mængder af strøm - DØGNET RUNDT - dvs. at de belaster Danmarks energi infrastruktur uforholdsmæssigt meget ved at være en kæmpestor og ufleksibel strømsluger, der bringer den ufleksible andel af Danmarks fremtidige energi forbrug op på et alt, alt for højt niveau.

Mens disse Giganter virkeligheden er en kæmpestor belastning for Danmarks grønne omstilling, brander de sig selv ved at gøre sig såkaldt CO2 neutrale på den billigst mulige måde. Og den mest problematiske for Danmark at integrere - overhovedet. Det ville være LANGT bedre hvis disse enorme strømslugere i stedet for billige solceller investerede i hav vindmølle parker. Det vil give en vedvarende energiproduktion, som er langt lettere at integrere i Danmarks fremtidige energiforsyning. Fordi det stort set blæser året rundt, og døgnet rundt i Danmark, mens energi produktion fra sol energi er langt sværere at integrere, da der kun produceres strøm om dagen og primært om sommeren.

Regeringen er nødt til at stille meget håndfaste krav til disse giganter om at de skal vælge vindenergi fremfor solenergi.

Samtidig skal PSO afgiften sættes betragteligt op. På den måde kan disse superrige tech giganter tvinges til at bidrage til Danmarks grønne omstilling.

Det er mere end rimeligt, når de båder nyder godt af Danmarks super stabile strømforsyning og samtidig er en kæmpe stor klods om benet for, at Danmark kan lykkes med den grønne omstilling.