Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen overvejer kompensation til de grønlandske ’eksperimentbørn’

Social- og indenrigsminister Astrid Krag er ikke afvisende over for at give økonomisk kompensation til de grønlandske børn, der i 1951 blev flyttet til Danmark, og som forleden fik en undskyldning fra statsministeren
Social- og indenrigsminister Astrid Krag kan ikke oplyse, hvornår regeringen vil være færdig med sine overvejelser, men hun regner ikke med, at der »går hverken halve eller hele år«.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag kan ikke oplyse, hvornår regeringen vil være færdig med sine overvejelser, men hun regner ikke med, at der »går hverken halve eller hele år«.

Ólafur Steinar Gestsson

Indland
11. december 2020

I tillæg til den undskyldning, som de seks overlevende grønlandske såkaldte ’eksperimentbørn’ tirsdag modtog fra statsminister Mette Frederiksen (S), overvejer regeringen, om de også skal modtage en økonomisk kompensation.

Det oplyser social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Information.

»Der er endnu ikke truffet nogen endelig beslutning. Nu har vi fået udredningen, og der er grund til at give en dybfølt undskyldning. Om der også er grund til at give kompensation, vil vi overveje på baggrund af udredningen. Det er jeg ikke afvisende over for,« skriver ministeren i en mail.

»Vi kan ikke gøre fortiden om. Men vi kan kaste lys på den, så de berørte får anerkendelse af den uret, der blev gjort dem.«

En af de berørte er tidligere socialrådgiver Eva Illum, der sammen med sin tvillingesøster i 1951 ufrivilligt blev udpeget til at være en del af eksperimentet. Som nogen af de første kom de to søstre i 1956 tilbage til deres familie.

I dag er hun bosat i Danmark og 77 år. Hun ville ikke sige nej til et økonomisk plaster på såret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her