Baggrund
Læsetid: 7 min.

Smitten stiger, og det samme gør 81-årige Inas bekymring: »Jeg vil fandeme ikke dø af det her«

Coronatrætheden breder sig i befolkningen, og spørgsmålet er, om de nye restriktioner er nok til at ændre folks adfærd tilstrækkeligt. »Vi skal lige stramme ballerne en gang til,« siger epidemiolog Lone Simonsen
Ina på 81 år står på Glostrup Station og skuer mod en fremtid med flere coronarestriktioner. Det passer hende fint, men hun er nervøs for, om folk vil overholde dem. »Jeg vil fandeme ikke dø af det her,« siger hun.

Ina på 81 år står på Glostrup Station og skuer mod en fremtid med flere coronarestriktioner. Det passer hende fint, men hun er nervøs for, om folk vil overholde dem. »Jeg vil fandeme ikke dø af det her,« siger hun.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
8. december 2020

Blæsten ligger lav og knivskarp ind over busholdepladsen ved Glostrup Station. Folk skutter sig og tumler mod svingdøren ind til stationen. Enkelte fumler med maskerne på vej ind, men langt de fleste folk har masker på, også dem der står ude i kulden og venter på taxier eller busser.

På en iskold bænk ved busstoppestedet sidder den 81-årige pensionist Ina. Hun støtter sig til en krykke og har stillet posen med dagens indkøb fra sig, mens hun venter på sin bus. Spørger man, om hun er bekymret, svarer hun straks:

»Ja, det er jeg! Jeg er over 80, og jeg vil fandeme ikke dø af det her.«

»Det er slemt herude på Vestegnen. Det er nok, fordi vi har alle de udlændinge, der bor så tæt sammen,« siger Ina, der ikke vil fortælle sit efternavn.

Ina er pensionist, men er aktiv som frivillig i Ældresagen, fortæller hun. Det betyder, at hun blandt andet tager med ensomme ældre, når de skal på hospitalet. Det regner hun ikke med, at hun kan fortsætte med under de nye restriktioner, siger hun.

»Det er sørgeligt, at alt nu skal lukkes. Det er forfærdeligt for dem. De dør i deres senge.«

Glostrup er en af de 37 danske kommuner, der fra i morgen bliver underlagt skærpede coronarestriktioner på grund af stigende smitte – en delvis nedlukning, som statsminister Mette Frederiksen (S) kalder det. Og Ina er ligeglad med, at cafeerne og værtshusene skal lukke. Det er slemt, at bibliotekerne skal lukke. Men »så er det heldigt, at man kan få noget af det på computeren«, som hun siger.

Ina ærgrer sig over, at folk ikke vil respektere myndighedernes anbefalinger, og forstår ikke dem, der nægter at tage mundbind på. Derfor har hun heller ikke tillid til, at myndighederne kan håndtere situationen.

For Ina og cirka halvdelen af landets befolkning bliver hverdagen nu atter forandret, når der fra i morgen indføres nogle af de strengeste restriktioner, som vi har set siden foråret. Det var da også lidt som et deja-vu fra pandemiens unge dage, da Mette Fredeiksen holdt pressemøde i går.

Med alvorlig mine og flankeret af sundhedsminister og myndighedspersoner og fortalte hun, at de hidtidige restriktioner ikke har været tilstrækkelige til at forhindre, at smitten er steget for meget og for hurtigt i en række områder. Så en række sjællandske kommuner – særligt omkring hovedstaden – samt Odense og Aarhus bliver underlagt nye regler fra onsdag.

Fakta: Coronarestriktioner

Fra onsdag den 9. december gælder disse restriktioner i 38 danske kommuner:

  • Skolebørn fra 5. til 10. klasse bliver hjemsendt og skal modtage digital undervisning. Elever fra 0. til 4. klasse skal fortsat møde op på skolen.
  • Studerende på universiteter, gymnasier og erhvervsuddannelser skal studere hjemmefra.
  • Barer, cafeer og restauranter lukker.
  • Kulturinstitutioner såsom biblioteker, biografer, teatre og museer lukker. Tivoli og zoologiske haver må holde åbent på udendørsarealer.
  • Idrætshaller og svømmehaller, fitnesscentre, spillehaller og kasinoer skal lukke. Professionel idræt og udendørs idrætsarrangementer kan dog afvikles.
  • Offentligt ansatte opfordres til at arbejde hjemme, medmindre den ansatte varetager en kritisk funktion. Private arbejdspladser opfordres også til hjemmearbejde.

For resten af landet gælder det, at de gældende restriktioner forlænges til den 28. februar 2021. Dermed fastholdes kravet om mundbind samt forsamlingsforbuddet på ti personer m.m.

De 38 berørte kommuner er:
Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Faxe, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Tårbæk, Odense, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Slagelse, Solrød, Tårnby, Vallensbæk, Vordingborg og Aarhus.

I kort form går den delvise nedlukning ud på, at studerende og skoleelever ned til femte klasse skal sendes hjem, barer og restauranter skal lukke, ligesom en række kulturtilbud fra museer til biografer lukker. På samme vis er det slut med indendørs idræt, og offentligt ansatte skal som hovedregel arbejde hjemmefra – ligesom private virksomheder opfordres til at sende ansatte hjem.

Man kan altså sige, at det ikke er noget, folk ikke har prøvet før, men det er næppe heller noget, som folk har brændende lyst til.

Det store spørgsmål lyder lige nu: Orker vi det her én gang til?

Coronatræthed

Motivationen har i hvert fald set bedre dage, fortæller Michael Bang Petersen. Han er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og har undersøgt danskernes adfærd og tillid gennem coronakrisen.

»Det tyder på, at en vis grad af coronatræthed har sat sig i befolkningen, og det gør situationen sværere end tidligere. Ved tidligere smittestigninger ændrede befolkningen allerede adfærd, inden der blev indført nye restriktioner, fordi de kunne se, at det gik den forkerte vej,« siger han.

Men det har de ikke gjort denne gang, og det gør situationen delikat og potentielt skrøbelig, for selv om den delvise nedlukning kan få bugt med en del smittespredning, så skal restriktionerne også gerne fungere som et opråb, som får folk til at blive inden døre og se færre folk. Vi skal helst ikke bare overholde påbud, men også følge myndighedernes anbefalinger, for en stor del af spredningen sker jo i privat regi, forklarer han.

Men lang tid er gået, og gejsten er dalet. Oven i det er danskernes tillid til regeringens coronahåndtering faldet over efteråret, og med minksagen tog den et regulært dyk, siger han. Og de to ting kan have lagt en dæmper på lysten til at yde en ekstra indsats.

»Så det nytter ikke bare at sige, at det er alvorligt, man skal også italesætte optimismen og solidariteten over for de sårbare«, siger han.

Ligesom kassen med julepynt skal også samfundssindet findes frem og støves af igen.

»Store indgreb i vores frihed«

Men det kan være svært at bevare tålmodigheden og omfavne kedsomheden, og hos 31-årige Jesper Juhl fra Odense har coronatrætheden efterhånden sat ind. I forhold til i foråret er han »meget mere opgivende nu«, siger han.

»Det er lige før, at man skal være forsker for at fatte, hvad der foregår. Og så virker det endda til, at de heller ikke altid forstår det«, siger han. For ham virker det for eksempel mere risikabelt at købe ind end at gå på restaurant, og sådan er der flere ting, der ikke virker logiske. Men nu skal restauranterne altså lukke i Odense, ligesom de andre restriktioner bliver rullet ud her.

»Der er efterhånden for store indgreb i vores frihed, så jeg er modstander af nogle af restriktionerne«, siger han.

– Hvilke restriktioner kan du få svært ved at følge?

»Tit vil det være forsamlingsforbuddet. Ikke det med at samles ti mennesker i en lejlighed, men mere aspektet i at ses med så få som muligt. Det er ikke en regel, men det er jo en form for småregler alligevel. Og det kommer jeg ikke til at overholde.«

Når lyset bryder frem

Mens Jesper Juhls coronamotivation er dalet, er eksperternes bekymring steget præcis som antallet af smittede. Fra en relativt rolig sommer, hvor blot 0,2 af de testede viste sig positive, er det nu 2,4 procent. For kort tid siden var der 1.000 nye smittede om dagen, nu er det over 2.000, og det skal man tage alvorligt, siger Lone Simonsen, professor i folkesundhed ved RUC.

»Der skal handles nu, hvis julen skal reddes,« siger hun og kalder regeringens indgreb for »rettidig omhu«.

Hun minder om, at de tal vi ser lige nu, er et forsinket billede. Langt flere er allerede smittede og vil først opdage det om nogle dage – og antallet af hospitalsindlæggelser og i sidste ende dødstallet stiger med endnu større forsinkelse. Derfor skal vi forvente, at tallene fortsætter med at stige de næste uger – også selv om det lykkes at begrænse smitten.

Årstiden er en væsentlig faktor. Dels lever virus længere i koldt vejr, og dels er vi mere indendørs, hvor den spreder sig bedre, så der er ikke nogen vej uden om at lægge en dæmper på livet, hvis der skal styr på smitten. Som Lone Simonsen siger: »Det er vinter, og vi skal lige stramme ballerne én gang til.«

Heldigvis – og dét kan måske give lidt ekstra til den tabte motivation – er der meget, der tyder på, at vi ser mod en form for slutning, og at dette måske bliver det sidste seje og sure træk, da en vaccine er på vej. I stedet for at sukke burde vi måske snarere juble.

»Vi skal føle os taknemmelige for, at det er lykkedes at fremstille en vaccine inden for et år. Det er helt utroligt, og mange af os kan ikke få hænderne ned«, siger Lone Simonsen.

»Det her er den sidste jul, der er truet af pandemi. Jeg tror helt sikkert, at vi er færdige med den til sommer. Der er lys for enden af tunnelen.«

En test af viljestyrken

Især blandt de unge har der været mange smittede, og det er da også en årsag til, at de nu bliver sendt hjem fra skole i de 38 kommuner, ligesom Københavns unge opfordres til at lade sig teste. 19-årige Lea Enemark fra Aarhus er glad for, at der bliver taget hånd om situationen, men synes, det går meget ud over de unge.

»Mange af mine venner har haft det svært under pandemien. Mange føler sig ensomme i en hverdag uden sociale interaktioner«, siger hun.

– Bliver det svært at overholde restriktionerne?

»Det er svært det der med, hvor mange man bør ses med. Men jeg har ikke lyst til at bryde loven.«

– Hvordan er din motivation, nu hvor vi har prøvet det hele før?

»Jeg håber, at smitten kan falde. Men hvis der kommer til at gå for lang tid, kommer jeg nok til at tvivle på min egen viljestyrke.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg forstår at gamle og sårbare mennesker er bange for Corona og jeg tænker der kan gøres meget og kunne have være gjort meget for at sikre dem mod smitte
Men når hele tilgangen til Corona er at hindre smitte frem for at hindre at folk bliver syge af Corona så bruger vi de forkerte tanker og energier på at begrænse sygdommen
Det at blive smittet er ikke det samme som at blive alvorligt syg
Og til forskel fra fx den spanske syge, så ved man rigtig meget om hvem der risikere at blive alvorligt syge og dermed mp man også kunne bruge kræfterne langt mere målrettet på at beskytte denne gruppe
Skønt mange forskere forsøger at åbne denne debat er den totalt fraværende i de almindelige medier
Det samme gælder vaccinerne
Hvor er debatten om hvorfor alle skal vaccineres?
Selvfølgelig må ældre og sårbare så vidt muligt vaccineres , med så skulle faren for alvorlig sygdom som følge af Corona jo også være ovre
I det perspektiv forstår jeg godt at vi er en del der ved at kære døde i restriktioner
Det tages uden kritik, eller analyse og spørgsmål fra medier for uomgængeligt at regeringens politik er den rigtige
Minkene er med rette blevet diskuteret , men ikke den generelle og almen akcept af bekæmpelse af alvorlig coronasygdom er ensbetydende med bekæmpelse af smitte blandt hele befolkningen.

Therese Hagen, Halfdan Illum, Klaus Kristensen, Mads Kjærgård, Ulrik Bjørn Jeppesen, jens christian jacobsen og Rune og Veronica Jacobsen anbefalede denne kommentar

Jeg synes faktisk de ældre er gode til at holde afstand og holde reglerne, rollator, KOL eller ej. Der hvor det kniber er de unge skoleelever og de mindre børn, og det kan man jo godt forstå er svært for dem.
Selv handler jeg ind nu, og gerne til en uge ad gangen. I byen er der få på gader og stræder og supermarked og detailbutikker har jeg næsten for mig selv, så stå tidligt op og kom i gang.

Som tilhørende risikogruppe irriterer det mig voldsomt at folk ikke overholder regler og god skik.
Tag jer sammen !.
Jeg vil heller ikke stille træskoene (igen) før tid; Og da slet ikke med en vaccine på trapperne.

Da vi er rigtig mange i risikogruppe mener myndighederne ikke at vi alle skal sendes hjem fra arbejde, så jeg må dagligt manøvrere mellem voksne og børn der glemmer forholdsreglerne.

Lad os nu holde fast ! Der er forhåbentlig lys forude.

Jack Køhler, Lillian Larsen, Erik Fuglsang, Anne-Marie Krogsbøll, Erik Winberg og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Klart at folk er "corona-trætte", men samtidig er det altså ikke raket-videnskab. For at bremse smittespredningen må vi begrænse antallet af situationer, hvor vi risikerer at blive smittet eller smitte videre. Hvis alle insisterer på at leve deres liv som normalt med fester, sammenkomster, besøg på fitnesscentre, svømmehaller, barer, biografer samt meget andet, så stiger smitten.

Så indtil vaccinerne er blevet bredt ud, må man enten få folk til frivilligt at ændre adfærd, som især Sverige og Schweiz forsøger, eller man må lukke nogen af de steder, hvor folk tager hen og bliver smittet. Meget tyder på, at danskerne ikke er særligt indstillet på frivilligt at ændre adfærd, og så er der kun den hårde "stop" knap tilbage.

Jack Køhler, Lillian Larsen, Per Langholz, Morten Balling, Jan Fritsbøger og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Merete Laubjerg

Når antal smittede stiger med brug af mundbind, så bør man straks spørge sig selv, om mundbind er med til at sprede smitten. For at få styr på, om mundbind hjælper eller ikke eller måske modsat, så kunne man undersøge mundbind for virus. Hvis der er virus i mundbindet, men personen, som bar mundbindet, ikke er blevet smittet, så burde det beskytte - hvor mange mundbind er blevet undersøgt for virus? udvendig/indvendig ? samtidig med at bæreren er blevet testet.........ret enkelt? Smittede mundbind i skraldespande eller i hænderne kan være med til at smitte....eller hvad?

Nike Forsander Lorentsen

Lars Hansen
Sverige er nu et dårligt eksempel med over 7000 døde og ingen oblibatoriske mundbind i kollektiv trafik eller taxi.

@Nike Forsander Lorentsen

Tror du missede min pointe. Mit indlæg var ikke et forsøg på at fremhæve bestemte lande. Det var et forsøg på at forklare, hvad der er nødvendigt for at bremse smittespredningen. Og det er Sverige faktisk lykkedes med både i foråret og nu igen her i efteråret. Så må den måde virker det med anbefalinger, så længe folk følger dem. Men det betyder ikke, at Sverige ikke kunne have opnået yderligere effekt ved at kræve brug af mundbind eller ved at udstede flere påbud.

Ulrik Bjørn Jeppesen

Smittetallet siger intet, der kan bruges til noget fornuftigt, bortset fra at blive brugt som regeringens frygtindex.

Smittetallene bliver brugt som frygtgenerator til regeringens magtspil, eller nærmere pyramidespil, hvor konstant nye restriktioner lægges til i bunden af pyramiden, for at holde meningsmålingerne oppe.

Så længe, der ikke bliver testet statistisk tilfældigt, er smittetallet helt misvisende.

Vi har længe vidst, at det er i vestegnskommunerne, smitten florerer højest.

Helt fra starten af epidemien, undrede professor, overlæge, dr.med. på Infektionsmedicinsk Afdeling, Thomas Benfield, sig i DR-tv, over det store antal indvandrere, der var indlagt med corona på Hvidovre Hospital.

Testes der derfor bevidst mere i områder, hvor indvandrere er koncentreret, stiger smittetallet: Ganske enkelt fordi tilgangen, adgangen og forbrug af nyheds- og information er helt anderledes blandt de fleste indvandrere. De får ikke den information via netmedier, TV, radio m.v. som etniske danskere gør og mange er desværre de facto analfabeter.

Vi kritiserer skarpt den kinesiske ambassade for at blande sig i vores indenrigspolitik, ringe til medierne for at forlange karrikaturtegninger af det kinesiske flag fjernet.

Men ingen kritiserer, at embedsmænd i Statsministeriet og Justitsministeriet ringer til journalister og forlanger, at de ændrer formuleringen “ulovlig ordre”, eller “ulovlig instruks”. I stedet skal de bruge “hjemmelsudfordning”, at de ringer til øverste led i DR og TV2, og blander sig i hvilke programmer, der skal sendes.
Og ikke mindst at de to, store mediehuse accepterede dette uden at kny.

Det har så kostet skatteyderne knap 1 mia. ekstra i bestikkelse - kan vi se nu. Og det rod som regeringen har lavet i minkskandalen kommer til at koste os 10 mia.

Professor Jesper Rangvid har vurderet, at hele dette Corona-stunt vil koste danskerene ca. 340 mia. - der skal betales tilbage, på den ene eller anden måde.
Men bare meningsmålingerne er i top, så pyt - som Madame Pompadour også har sagt det: Après nous, le déluge.

Hvorfor er der ingen der højlydt råber om hvor mange supersygehuse, bedre teknisk udstyr på hospitalerne, bedre mad på plejehjem og hospitalerne osv. vi kunne få for de penge.

Og ikke mindst:
Hvor mange menneskeliv kunne vi ikke have sparet eller reddet for disse penge?

Therese Hagen, Henrik Mullertz og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

den absolut vigtigste faktor for smittespredningen, er niveauet af overholdelsen af anbefalinger/restriktioner,
i en tænkt situation hvor alle følger alle anbefalinger, er restriktioner helt overflødige, til gengæld er restriktioner og endda sanktioner nødvendige når nogle bevidst ignorerer alle regler og anbefalinger, fordi det er nogen andre end dem selv som bliver syge, og måske dør,
så alle jer som er sure over nedlukninger og restriktioner kan rose jer selv med at i er den direkte årsag til at de faktisk er nødvendige,
og altså er det egentlig jer som har påført samfundet den mangel på frihed i jamrer over, i jeres egocentrerede modvilje mod begrænsninger af jeres frihed, i burde tage de nødvendige hensyn frivilligt, så ville der ikke være nogen tvang.

Jack Køhler, Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Erik Winberg, Fam. Tejsner, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Hansen, Bodil Bast, Henning Kjær og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

@Steen Simonsen

I Hong Kong, oplever man nu at alderen på dem som bliver indlagt på intensiv falder.

https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3113000/h...

Derudover lyder du som om du tror at man effektivt kan beskytte de gamle på plejehjemmene. Det kan man tydeligvis ikke, og mere end 25% af dem som er smittet på plejehjem er døde.

Som Lars Hansen skriver, så er epidemiologi i sin grundsubstans absolut ikke raketvidenskab. Man kan nedbringe en af to faktorer hvis man vil begrænse smitten. Enten nedbringer man antallet af kontakter som kan føre til smitte, eller også nedbringer man sandsynligheden for smitte ved en kontakt. Længere er den desværre ikke.

Der skal nok blive tid til at evaluere når pandemien er ovre. Lige nu gælder det om at holde sammen, lytte på dem som prøver at få styr på situationen og gøre som de siger. Hvis man ikke gør det bliver konsekvenserne meget hurtigt langt værre end pandemien selv.

Ift. "hvorfor alle skal vaccineres": Hvis en person er vaccineret kan de stort set ikke smittes og dermed smitte videre. Det reducerer sandsynligheden for smitte pr. kontakt, én af de to faktorer beskrevet ovenfor.

I foråret var strategien mange steder at få pandemien overstået i en fart for at redde så meget som muligt af økonomi og samfund. Det var dengang man snakkede åbent om flokimmunitet. Den strategi har siden vist sig ikke at virke. Hverken i Sverige, Brasilien eller USA. Vaccine giver flokimmunitet, hvis tilstrækkeligt mange vaccineres. Derfor.

Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Magnus Fischer, Erik Winberg, Jan Fritsbøger, Fam. Tejsner, Anne-Marie Krogsbøll, Per Christiansen og Per Langholz anbefalede denne kommentar

"I foråret var strategien mange steder at få pandemien overstået i en fart for at redde så meget som muligt af økonomi og samfund. Det var dengang man snakkede åbent om flokimmunitet. Den strategi har siden vist sig ikke at virke."

Desværre tyder meget på, at immunitet er relativt kortvarig. Og det var der - indrømmet - mange der advarede om allerede i foråret. Et af de steder med flest døde i foråret var staten New York, hvor næsten 2 promille af befolkningen blev registeret som døde med COVID-19. Og selvom New York her i efteråret længe så ud til at holde skansen, har de nu et incidenstal på næsten 500 nye smittetilfælde om ugen per 100.000 indbyggere.

Der er stadig kun cirka 70 registrerede dødsfald om dagen i staten New York, hvilket ligger langt under forårets tal. Men med den indbyggede forsinkelse vil det med usvigelig sikkerhed stige. Lige som man har set det i det ene europæiske land efter det andet.

Meget tyder derfor på, at vi uden vaccine ville kunne se frem til tilbagevendende høj dødelighed samt mange hospitalsindlæggelser vinter efter vinter, indtil der måske omsider sker en naturlig tilpasning mellem os som art og den nye virus. Så vi må virkelig håbe, at vaccinerne lever op til de forventninger, der lige nu er til dem.

Marianne Jespersen, Kjeld Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal vi alle overholde gældende Corona - restriktioner. Alt andet ville være uansvarligt, muligvis. I hvert fald usolidarisk! Vi kører jo heller ikke stærkere end tilladt, eller glemmer at opgive noget til skattevæsenet, vel?

På lang sigt er jeg absolut mest bekymret for de unge mennesker - og navnlig de unge mennesker som måske i forvejen ikke kører på den store klinge.

Jeg synes godt at man kan tillade sig at spørge om det virkelig er nødvendigt for, eksempelvis kvinden i artiklen, at færdes på stationer og lignende steder!
Er det absolut nødvendigt? Har hun et såkaldt anerkendelsesværdigt formål med sin færden? Eller kunne andre, mindre udsatte, have forettet hendes ærinde?

Måske bør man i højere grad overveje at "isolere" de udsatte, og således foranstalte assistanceordninger som mulliggør en højere grad af isolation.

Det er umuligt at udtrykke dette uden at lyde som et kynisk dumt svin! Men, vi kan ikke forsvare at risikere at skade børn og unge mennesker, ved at begrænse dem i al for lang tid, for at "redde" mennesker i 80`erne som ønsker at udøve deres ret til fri mobilitet!

@Lars Hansen

Med over 68 millioner registrerede tilfælde er det nu forbavsende så lidt man hører om raskmeldte patienter som smittes igen. Det er sikkert naivt, men det er en af de ting jeg har klamret mig til undervejs, når det ser sort ud. Hvor længe immuniteten holder er der ingen som ved, men jeg har både læst argumenter for at varigheden kan være kort og at den kan være "livsvarig".

Husk på at der vil være en spredning fra gennemsnittet af varigheden, så hvis den er kort burde det dukke op på radaren her et års tid inde i pandemien (eller måske endnu længere). Antistof test af donor blod viser "underlige" resultater. Jeg kan ikke huske landet (ikke Kina), men en sådan test viste for nylig at 2,8% af en befolkning havde antisoffer allerede tilbage i 2019. Der er stadig meget vi ikke ved.

John s. Hansen.
"Jeg synes godt at man kan tillade sig at spørge om det virkelig er nødvendigt for, eksempelvis kvinden i artiklen, at færdes på stationer og lignende steder!"
John S. Hansen du ved ikke hvad du konkret udtaler dig om.
Kvinden venter på sin bus på busholdepladsen ved Glostrup station, som ligger ved siden af Glostrup centret, hvor hun sandsynligvis har været inde at handle, måske i føtex?

Mads Kjærgård

Jeg kender folk der i forvejen var alvorligt syge, og som har haft Corona, det var slemt, men de døde ikke af det. Dermed ikke være sagt, at der ikke kan være noget fornuft i tiltagene, men har ældre og sårbare førhen betydet, at vi tog særlige og vidtgående hensyn? Nej ikke så meget vel, så hvorfor nu? Det må man dælme have lov til at spørge sig selv om. Jeg har set ældre kvinder med gangstativ sidde og vånde sig i smerte, mens instruktøren af jobcenterets mindfullness kursus forklarer at man blot skal se bort fra kroppens behov. Så tænker jeg lidt, må jeg indrømme, hvor er kravet om at behandle de sårbare med ekstra hensyn henne? Svarer er, det simple, at det er bare bullshit intet andet!

Helene Kristensen

Nu er det jo altså ikke kun de gamle, der er sårbare. Det er en masse af kronikerne også, altså borgere med velbehandlede sygdomme, der under normale omstændigheder ikke er særlig udsatte. Men coronaen kan gøre en modbydelig forskel, f.eks. for den 20-årige murerlærling med diabetes, den 40-årige lærer med Chrons, rigtig mange erhvervsaktive er i den udsatte gruppe, og mange af dem kan ikke undværes i dagligdagen.

Så det er ikke nok "bare" at spærre de gamle inde og sige "I har haft det liv I kan tilkomme, nu må I sidde indespærret resten af jeres liv, eller løbe risikoen". Der findes jo ikke længere hjemmehjælp, så de gamle, som ikke har mange penge, kan få indkøb foretaget af andre.

Marianne Jespersen, William Mannicke, Lillian Larsen, Carsten Hansen, Jan Fritsbøger, Fam. Tejsner og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvordan kan man gøre sig til dommer over, om andre har haft det livsspan, de nu kan gøre krav på? Hvem kan vide, om den 80-årige ikke har haft et svært og trist liv, som måske først for nylig er begyndt at give glæde? Hvem kan sige, om ikke en ung, priviligeret, som har fået alt forærende på en sølvtallerken, allerede har haft meget mere livskvalitet end en gammel, fattig, måske kronisk syg?

Til jer, der føler jer urimeligt hårdt behandlet, fordi i en periode må skære lidt ned på den uhæmmede livsudfoldelse: Det er de færreste generationer, som ikke løber ind i sådanne perioder i deres liv. For de ældste generationer var det 2. verdenskrig, som tog en pæn bid af ungdommen. og mange af dem ofrede så selv både tid og liv på at bekæmpe et modbydeligt regime - for at I har kunnet leve i frihed siden!

Måske kunne I lige tænke lidt over, at jo mere I støtter op om restriktionerne, jo hurtigere er vi igennem epidemien. Det er bl.a. JERES skyld, at vi nu er nødt til at lukke ned igen - fordi I ikke vil vise "samfundssind", men skruppelløst spreder smitten, fordi I ikke selv føler jer i farezonen. Når I blæser på restriktionerne, beder I om mere smitte og længere restriktioner.

Hvis alle støttede op, og gjorde deres til at begrænse smitten, kunne vi hurtigt være ude på den anden side. Så det er jeres egen skyld, at vi nu må på den igen - I har selv bedt om det med jeres uansvarlighed.

(og alle - både unge og gamle - som gør deres bedste for at handle fornuftigt - skal selvfølgelig ikke føle sig ramte af den skideballe. Den er kun rettet til fjolserne, som ikke kan se ud over egen næsetip).

Birgitte M. H., Jørgen Warming, Morten Balling, Marianne Jespersen, William Mannicke, Lillian Larsen, Freddie Vindberg, Helene Kristensen, Jan Fritsbøger og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

@Morten Balling

Der hersker en vis usikkerhed om, hvorvidt den kraftige anden bølge i lande som Belgien skyldes et stort antal geninfektioner, eller at tilstrækkeligt mange ikke blev smittet i første omgang og dermed kan smittes nu. Og sandheden ligger nok et sted midt imellem. At Skåne lige nu er blandt de hårdest ramte regioner i Sverige kan evt. skyldes, at relativt få blev smittet i foråret. Og det samme kan man sige om Østeuropa.

Men uagtet disse nuancer synes det ikke at være sådan, at man kan få COVID-19 pandemien "overstået" ved blot at lade den rase. Også i Brasilien er smittetallene steget igen de senere uger, selvom landet ligger på den sydlige halvkugle. Kan være tropisk regntid i en del af landet er forklaringen, men stadig er faktum, at COVID-19 dødeligheden i landet har ligget på et højt niveau i 8 måneder og fortsætter med at gøre det.

Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Jan Fritsbøger, Morten Balling og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det mest utrolige er faktisk, at så mange ikke har fattet det endnu. Det handler ikke om at holde liv i en masse på bekostning af de stakkels unge menneskers hverdag og magelighed. Det handler om at sørge for, at hospitalerne ikke bliver overbelagte, det handler om, at der skal være tid og plads til at behandle manden i 30'erne for det hjerteanfald som hans ellers sunde krop pludselig som et lyn fra en klar himmel, diskede op med. Det handler om at der skal være tid og plads til at behandle barnet med meningitis eller blindtarmsbetændelse. Det handler om, at vore hospitaler skal kunne behandle patienter som normalt ville overleve med en ret simpelt behandling - det kan de ikke, hvis de er nødt til at tage parkeringskældre og haller i brug som hospitaler.

Den uansvarlige adfærd kan komme til at koste liv, som man ikke havde forestillet sig.

Mon ikke også de unge og de lidt ældre i 30'erne klarer et års tid med begrænsede udfoldelsesmuligheder, hvis de tænker alvorligt over hvad de kan miste.

Jørgen Warming, Morten Balling, Marianne Jespersen, William Mannicke, Jens Christensen, Lillian Larsen, Carsten Hansen, Berit Mogensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Enig. Men det handler også om overhovedet at have et menneskeligt samfund...

Morten Balling, Marianne Jespersen, William Mannicke, Jens Christensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

John S. Hansen m.fl.
Det handler som andre allerede har skrevet ovenfor ganske simpelt om, at vi som fællesskab selv bestemmer hvor længe vi skal have hårde restriktioner og indskrænkninger I vores bevægelsesfrihed og om vi ønsker et samfund hvor vi plejer vores egen bekvemmelighed på bekostning af alle de andre.
Fat det nu: Du beskytter kun dig selv for katastrofe og ulykke hvis du står solidarisk med de andre. Nu hvor vi er kommet minkreservoirene til livs har vi en chance for at presse smittetallet ned. Det er i allersidste øjeblik inden kurven eksploderer. Når det sker så bliver det ikke kun de gamle der dør, og mange af de tusinder af unge og midaldrende med kroniske lidelser i høj risiko. Hvis hospitalet er overbelastet så kan du ikke få den behandling du pludselig får brug for. Hvis smitten breder sig endnu mere fordi du ikke vil undvære en tur på bar, restaurant eller fitnesscenter så varer det bare endnu længere før du får muligheden for at bevæge dig frit. Nogle mærker alvorlige økonomiske problemer f.eks. restauratører, men de får trods alt mulighed og understøttelse og de kan komme igen. Det kan de døde ikke! Ja det kan være synd for de unge som nu oplever modgang og ensomhed. Men nogle af Jer der brokker jer i denne tråd - kunne jo måske vise solidaritet også for de sårbare af unge. Hvor mange gamle går du i øvrigt i byen for ? Hvad er det som er så hårdt for jer selv at I er nødt til at fremsætte alverdens teorier om hvordan alting ville være meget bedre hvis man lige holdt de restauranter åbne som jeg har lyst til at spise på, droppede mundbind eller tvangsisolerede de sårbare. Jeres argumenter for ikke at følge den epidemiologiske sagkundskab og de sagkyndiges bedste skøn fremstår tynde og stråmandsagtige. Hvad er det egentlig der er på spil for jer siden i finder på så mange krumspring og bortforklaringer for at gøre det nødvendige for os andre.

Carsten Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tænk, at nogen ikke er villige til at gøre alt, hvad de kan for at undgå situationer som denne:
https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-12-09-svenske-hospitaler-taet-paa-bri...

Så skal man godt nok være kold i r.... overfor andre menneskers skæbner (for man er jo selv hævet over at blive ramt).

Der er andre ofre for corona end de smittede: De pårørende, de sundhedsansatte, alle de øvrige patienter, som ikke kan få ordentlig behandling...

@Anne-Marie Krogsbøll

Jeg synes også, det er lidt mærkeligt, at man hører så meget brok over de nye danske restriktioner, men måske er det blot fordi, det er de utilfredse, der er mest tilbøjelige til at ytre sig? Hvis vaccine stadig var noget, der lå flere år ude i fremtiden, ville vi blive nødt til at foretaget nogen lidt hårde valg. Men nu er den altså lige rundt om hjørnet. Her i Sverige er meldingen nu, at man forventer, at alle over 18 år har fået tilbudt vaccine før sommerferien. Så om alt går vel, er det bare nogle måneder endnu, vi skal klare at begrænse vores sociale kontakter.

Kerstin Lofvander

Der ligger 24 mennesker i respirator i Danmark. 24. Før det skal hela landet lukkes ned. De smittede er 15 - 25 år, - en gruppe der slet ikke risikerer at dø. Danmark har jo næsten udryddet flyktinger. Det er meget få, der bor tre generationer. Smitten er begrænset. Risiko grupper har et ansvar for at passe på sig selv. Nedstängningen har meget alvorlige konsekvenser for aftenskoler, som slet ikke får hjælpepakker, restauranger og ikke mindst befolkningens psykiske helse.

@Kersten Lofvander

Det er jo ikke de 24, som aktuelt måtte ligge i respirator, der er årsag til de nye restriktioner. Det er det forhold, at hvis der ikke gribes ind, så ligger der måske 240 i respirator, inden vinteren er omme. Desuden er det kun meget få af de indlagte, der får respiratorbehandling. Der er aktuelt cirka 350 COVID-19 patienter på danske hospitaler, og selv om indgrebet får den ønskede virkning, vil tallet være steget til mindst 500 inden juleaften. Jeg synes, det er lidt uforståeligt, at så mange mennesker tilsyneladende er helt blinde for, hvordan situationen ser ud i hovedparten af Europa.

Kirsten Nielsen, Marianne Jespersen, Carsten Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det drejer sig ikke om hvor få der er smittede; Det drejer sig udelukkende om hvor mange der havde været smittet / Døde hvis intet var gjort.

Det må alle da kunne forstå ?

Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Carsten Hansen

Overordnet set er jeg enig, men samtidig er jeg træt af alarmistiske udsagn som, at "sundhedssystemet i Sverige (eller X andet land) er ved at kollapse". Du linker til en artikel, som er 3-4 uger gammel og dermed allerede forældet.

Situationen i Sverige er den, at antallet af indlagte COVID19 patienter har stabiliseret sig på omkring 2.000, hvilket er samme niveau som i foråret, men med kan halvt så mange IVA-patienter, fordi man har fået mere viden om behandling. Dette er selvfølgelig en belastning for det svenske sundhedsvæsen, ingen tvivl om det. Men det har kun i begrænset omfang været nødvendigt at udsætte andre behandling, og nogen "kollaps" er man ikke i nærheden af.

Men når det er sagt, er der stadig ingen fordele ved at have så udbredt samfundssmitte. I Danmark er der 350 indlagte COVID-19 patienter, og selv med de seneste indgreb kommer det nok til at stige til mindst 500, hvilket i forhold til befolkningstal er cirka det halve af det svenske niveau. Men var indgrebene kommet blot 1-2 uger senere, så havde man givetvis nået samme niveau som i Sverige.

Anne-Marie Krogsbøll

Problemet er, at sundhedspersonalet nu er 9 måneder mere udmattede, end de var i starten af epidemien, Lars Hansen. En del af personalet er på sammenbruddets rand (se mit link ovenfor). Og:

"99 procent av iva-platserna i Stockholm fulla. Stockholmsvården är under hårt tryck. DN rapporterar under onsdagen att 99 procent av platserna på iva är fullbelagda. Det är första gången seden pandemins start. Totalt handlar det om 89 patienter som ligger på iva för covid-19. Betydligt färre än i våras men iva-platserna har inte skalats upp på samma sätta som under pandemins första våg.
– Det är verksamhet som handlar om liv och död, så läget är mycket allvarligt, säger Björn Persson, verksamhetschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska till DN."
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

Lars Hansen.

Ja; Nu er det blevet endnu værre !

Dette link er helt nyt (tirsdag)

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-12-09-svenske-hospitaler-taet-paa-bri...

Bristepunkt eller kollaps ; Ikke den store forskel.

Hvis folk nu læser artiklerne de linker til, så bliver debatten måske lidt mere oplyst.

Fra artiklen på tv2: "I hele Sverige findes der lige nu 674 disponible intensivpladser".

Dette kan jo ikke være rigtigt. I DK talte de om små 1000 respiratorer i foråret. Nu har vi givet flere. Så kan det jo ikke passe at et land med dobbelt så stor befolkning har under 700 intensivpladser (ikke respirator-pladser).

Hvis man læser artiklen til ende, så vil man opdage, at corona bare er dråben, der har fået bægeret til at flyde over i Sverige. Deres sundhedssystem var i forvejen "i knæ", og når sundhedspersonalet siger op i stort tal, så er det ikke så mærkeligt at deres system er presset på kanten til kollaps.

Dermed ikke sagt, at det ikke er problematisk i Sverige, men hvis "80 pct. af landets 674 intensivsengepladser er fyldt op. 250 af pladserne er fyldt af covid 19-patienter", er udtryk for virkeligheden, så er det jo ikke corona, der er problemet, men Sveriges intensiv-kapacitet.

Derudover: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8027647/Formand-for...

2.800 færre mennesker har fået konstateret kræft i foråret ift normalen. Det vil sige, at der går minimum 3.000 mennesker rundt med en uopdaget kræftsygdom (ganske givet mange flere eftersom sundhedsvæsnet stadig er i "Corona-mode").

Hvorfor er corona-patienter vigtigere end kræft-patienter?

Tag derudover alle dem, der er døde pga "corona-fejldiagnosticering ("" du skal have en tid til en corona-test"), ensomhed, angst, depression, selvmord.

De afledte effekter af corona-hysteriet ender med at blive mangefold værre, end selve coronaen - hvilket jeg har sagt hele tiden. Både i menneskeliv, tabte leveår og befolkningens almene psykiske tilstand.

Jeg kunne jo også sige:

"Tænk, at nogen ikke er villige til at gøre alt, hvad de kan for at undgå situationer som denne: "2.800 færre mennesker har fået konstateret kræft i foråret ift normalen."
Så skal man godt nok være kold i r.... overfor andre menneskers skæbner"

Det er rigtigt, at Region Stockholm nu er ved at løbe tør for IVA-pladser, men dette kan man vel næppe betegne som et "kollaps" af det samlede svenske sundhedsvæsen. Det vil blive løst ved udlån af personale fra andre dele af landet, og er vel i øvrigt lidt et udtryk for mangel på rettidig omhu. Stigningen i antallet af indlagte begyndte for snart 2 måneder siden, så der har været masser af tid til at skalere op, som man gjorde i foråret. Men de ansvarlige har åbenbart fejlbedømt situationen og troet, man kunne klare sig uden.

På den mere hjemlige arena blev der sat ny rekord i dag med 2.558 påviste tilfælde. Så det stiger ganske hurtigt nu, hvilket desværre ikke er overraskende.

https://www.berlingske.dk/samfund/liveblog-faa-seneste-nyt-om-coronavirus

Anne-Marie Krogsbøll

Det gør da ingen forskel, Esben Lykke. Ulykken er den samme, og den forstærkes mangefold af coronaen.

Kim Folke Knudsen

@Det andet slag.

Med titlen fra en af Tage Schou Hansens romaner følgende:

Udvid testkapaciteten gerne med assistance fra private firmaer. Anvend om nødvendigt de hurtige test, selvom de ikke er sikre som vatpinds testen. De hurtige test kan bruges til grovsortering skal der testes anden gang bør den valide og sikre vatpindetest benyttes.

Vi ser ud til at være oppe i et niveau, hvor det nu er svært at følge med med den konsekvens, at flere COVID19 syge går under radaren og kan nå at smitte andre og så videre.

Det er nødvendigt med en opfordring til at indskrænke jule selskaber til max. 8 personer. Stefan Løfven i Sverige har været ude med den opfordring. Det bliver desværre alt andet end en normal jul og nu gælder det om at forhindre at vi kommer ind på den eksponentielle smittekurve.

og at den jul vi længes efter ikke ledsages af en endnu større epidemi i ugerne efter.

Fordi den udvikling kan overbelaste sygehusene og få test systemet til ikke at række, for mange syge for få der når at blive testet positive.

Vi har nu en smittespredning som er 44 gange hastigere end i sommermånederne med det seneste daglige smittetal på +2.558 registrerede.

Ikke 100 restriktioner kan erstatte den sunde fornuft fra os hver især.

Det er vores personlige adfærd der i sidste ende bestemmer, hvordan fremtiden vil forme sig under Pandemien.

Sygehusene er gode til at behandle COVID19. I øjeblikket ligger vi på 1 død ud af 100 registrerede tilfælde. Det er lavere end i foråret hvor vi lå på 4-5 døde ud af 100 registrerede tilfælde.

Besøg på Plejehjem bør have et serviceeftersyn. Jeg kan godt forstå argumentet om, at de ældre borgere ikke kan sidde ensomme måned ud og måned ind, men der er en risiko ved besøg, som der skal tages højde for i planlægningen. Hver gang vi har et smitteudbrud på et plejehjem senest i Tårnby Kommune så går det uhyggeligt stærkt med smitten. Personalets sikkerhed kommer i første række, og så må besøgene gøres så COVID19 sikre som muligt. På Plejehjem med smitte bør der indføres besøgsforbud, indtil COVID19 er fjernet fra Plejehjemmet.

Mennesker med langvarige COVID19 følger skal have mulighed for at søge Førtidspension uden arbejdsprøvning forinden. Når de har fået tildelt en pension, så kan der i ro og mag arbejdes med at genoptræne disse mennesker, så de måske kan genvinde en del af deres færdigheder.

Vi er tæt på, at vaccineprogrammet går i gang, så det gælder nu om at holde ud og holde COVID19 nede i vinteren.

Hold afstand
Sprit og vask hænder ofte
Små sociale bobler og samvær.
Bliv hjemme ved sygdom forkølelse og lignende og test dig for en sikkerheds skyld.

Med ønsket om at der tændes et håb i Julen og spredes lidt hygge midt i en svær tid for os Alle.

VH
KFK

Til oplysning om de svenske tilstande.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-12-11-coronaramt-sverige-kan-fa-brug-...

Kald det hvad man vil. Kollaps, bristepunkt, sammenbrud; ikke den store forskel.

Flere lande er klar til at hjælpe Sverige.

https://www.nrk.no/urix/norge-vil-hjelpe-svenske-myndigheter-1.15286561

Ud over Danmark er Norge og Finland parate til at rykke ud,