Interview
Læsetid: 9 min.

Sofie Carsten Nielsen: Vi radikale skal i klimadebatten også huske metalarbejderen

I oktober blev hun politisk leder for De Radikale. Siden har Sofie Carsten Nielsen søgt klimaalliancer med de borgerlige og lagt valgtruslerne på hylden. Skismaet mellem klima og velfærd skaber stadig konflikter med regeringen. De Radikale har dog ikke rakt nok ud til arbejderne på klimaområdet, siger hun
»Hvis man fortæller folk, at grønne skattereformer og reguleringer er farlige, jamen så siger man jo også, at de skal være bange. Det er det, der irriterer mig,« siger Sofie Carsten Nielsen.

»Hvis man fortæller folk, at grønne skattereformer og reguleringer er farlige, jamen så siger man jo også, at de skal være bange. Det er det, der irriterer mig,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Indland
28. december 2020

»Jeg var millimeter fra at forlade lokalet,« siger Sofie Carsten Nielsen og markerer med fingerspidserne, hvor tæt hun var på at udvandre fra de afgørende forhandlinger om en grøn skattereform.

Aftaleudkastet var for uambitiøst, embedsværket for trægt, og der manglede den CO2-afgift, som mange – heriblandt De Radikale – har hyldet som det vigtigste våben i klimaomstillingen.

Alligevel blev hun siddende og lagde mandater til aftalen. Ikke fordi hun var tilfreds med resultatet, men fordi det perfekte kan blive det godes værste fjende.

Det er knap tre måneder siden, Sofie Carsten Nielsen overtog rollen som politisk leder for De Radikale. Siden har hun forsøgt at omlægge den konfrontatoriske stil med »krigserklæringer« og ultimatummer, som forgængeren Morten Østergaard og hun selv stod for, til en mere pragmatisk og kompromissøgende tilgang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Incitamentslovgivning er uanstændig lovgivning - hvis man vil opnå noget, må man lovgive specifikt. Man må støtte det, der er godt at få, og fjerne støtten fra det, der ikke er godt.
I øjeblikket lægges der op til et nyt eventyr for den vedvarende energi, måske i virkeligheden det allermest løfterige, nemlig termisk energi. Så lad os komme i gang med det.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Alvin Jensen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

»Hvis man fortæller folk, at grønne skattereformer og reguleringer er farlige, jamen så siger man jo også, at de skal være bange. Det er det, der irriterer mig,«

De ER farlige. Der VIL være folk, der taber penge. Selvfølgelig. Og dem, der taber penge på en skattereform er dem, der har flest penge. Det er dem, der har mest magt. Det ER bare sådan.

Derfor skal man som Radikal naturligvis også træde varsomt, eftersom De Radikale henvender sig til dem, der ikke rigtig gider miste, mens de samtidig gerne vil give.

Niels-Simon Larsen

Blå Bjarne skal åbenbart have særbehandling.

Marie Jensen, Torsten Jacobsen, Steen K Petersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Typisk radikalt bragesnak: bla bla. Ikke et ord om den reduktion på 30% af landbrugsarealet og udlægning til vild natur, som de lovede inden valget. Ikke engang en begyndelse har de fået gennemført. Hvem vil dog fortsat stemme på det parti?

Jacob Johansen, Mogens Holme, Egon Stich, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Jeg synes det er en meget dårlig undskyldning fra de radikale for at indgå en eklatant dårlig aftale. Som metalarbejder er jeg dybt frustreret over Metals politik på klimaområdet..Det fik mig til at skrive følgende kommentar til metalformandens indlæg i Piopio som jeg her vil genbruge overfor Sofie Carsten Nielsen. Desværre modarbejder Dansk Meta l- og de Radikale - en reel grøn omstilling ved at holde fast i fokus og særbehandling af fossile arbejdspladser. Faren er at den grønne industrisektor mister tålmodigheden med Danmark og flytter deres investeringer og arbejdspladser til udlandet. Rigtig mange metalarbejdere arbejder i den grønne sektor og ser med stigende bekymring og frustration på at regeringen ikke tager denne udvikling alvorligt. Den grønne sektor har gentagne gange advaret om hvor skadeligt det er for sektoren med politikernes nøl og uambitiøse tiltag. Vi har ikke brug for at vores egen fagforening er med til at sende grøn vækst og arbejdspladser ud af landet. Det er på tide at indse at vores selvforståelse af at være helt i front på den grønne omstilling ikke holder til et realitetstjek. Der er rigtigt mange lande der virkelig rykker nu og langt hurtigere implementere de nødvendige tiltag. At satse helhjertet på grøn omstilling vil ikke skabe arbejdsløshed men tværtimod skabe rigtig mange faglærte arbejdspladser.

Jacob Johansen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, P.G. Olsen, Marie Jensen, Jens Kofoed, Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Torben Ethelfeld, Carsten Munk, Erik Winberg, Niels Jakobs, Niels-Simon Larsen, Steen K Petersen, Søs Jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Ved Sofie Carsten Nielsen hvordan en metalarbejder ser ud og tænker? Jeg tvivler. Men hun ved godt hvordan og hvad der skal til for at forøge arbejdsudbuddet, og det er en drivende kraft i det liberale parti. Et parti, der som de radikale gang på gang stemmer for at forringe lønmodtagernes vilkår, kan ikke med (den resterende) troværdighed i behold, påstå a de tager hensyn til metalarbejderen.
På sin vis er de radikale lige så lønmodtagerfjendske som Venstre og dele af DF. Eneste forskel er, at talentet for at camouflere svinestregerne er større hos de radikale.
PS: Og mht. til miljøet. For nylig vedtog et Folketingsflertal miljøminister lea Vermelins forslag om at overflytte ansvaret for havbrugene fra kommunerne til staten. Længe tiltrængt for kommunerne havde handler mis med miljøet, og set gennem fingrene med den betydelige forurening som havbrugene er årsag til. Hvem stemte imidlertid imod: Sofie Carsten Nielsen.

Mogens Holme, Erik Winberg, ulrik mortensen, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, P.G. Olsen, Torsten Jacobsen, Kim Houmøller, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Niels Jakobs og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Typisk at SCN må nævne blå Bjarne, som den der af SD "skal" kompenseres, som en med 2 biler i garagen m.v. Fjendebillede af en SD vælger vil SCN gerne skabe, for hans stemmer er det hun begærer. Men blå Bjarne er som socialdemokrat solidarisk med andre end sig selv, og derfor går han ikke til R.V.
SCN må bare affinde sig med at virkeligheden er en tung træg ting, at der skal tages hensyn til social balance i udformningen af CO2 afgift. Men mon ikke det alligevel lader sig gøre, hvis regeringen altså længere tør stole på R.V., hvis flirten med Venstre bemærkes naturligvis...

Steffen Gliese , incitamentet er noget nær uomgængeligt, hvis man ønsker en adfærdsændring .
Det er ikke nødvendigvis uforeneligt med social afbalancering, men det kræver kreativ tilgang til CO2 afgifter, f.eks. refusions struktur eller andre lettelser for det arbejdende pendlerfolk - indrømmet.

....CO2 afgift er vel netop tænkt som incitamentsafgift, for at få virksomheder til at nedbringe udledningen og omlægge til VE!

Ligesom afgifter på cigaret, alkohol, sodavand, slik, A-skat - for at holde nede arbejdsnarkomanerne, og andre afhængigere :)

Torsten Jacobsen

'Metalarbejderen'...'Blå Bjarne'...

Kan det snart blive mere nedladende? Mere Ringeagtende?

Tør man spørge, hvad der i en Sofie Carsten Nielsens optik kendetegner 'metalarbejderen'..den 'blå Bjarne' ? Hvad der i en radikal optik kendetegner dette uheldsvangre segment af befolkningen?

Ligemeget!

Hvad ved en Sofie Carsten Nielsen med sin privilegerede opvækst i Nordsjælland - Vil du gå til tennis eller ridning, søde? - dog om metal? Om Bjarne? Ikke en tøddel, tydeligvis. Og det er godt det samme!

'Metalarbejderen' findes ikke! 'Blå Bjarne' findes ikke! Det er blot og bare illusioner, som den herskende klasse opmaler for sig selv og andre, og det med ét eneste formål:

At bevare status quo!

Hvis enhver diskussion om hvordan samfundet skal indrettes, og skal have afsæt i en sikring af allerede etablerede magthierarkier, såvel som i en sikring af allerede etablerede økonomiske magthierarkier, ja så er diskussionen i sig selv overflødig!

Hvis der ikke må flyttes et komma..Hvis regnearkets kolonner og rækker betragtes som naturgivne fremfor af mennesker skabte, jamen hvad er der så tilbage at tale om?

Hvis man på forhånd - og med tvivlsomme motiver - låser sine medmennesker ubønhørligt fast i lydtætte kasser, for så endda at tilklistre dem med ubønhørlige mærkater, hvad forventer man så at skabe af forandringer?

Lytter man til en Sofie Carsten Nielsen sidder man nemt tilbage med en forestilling om, at det er 'metalarbejderen' - den 'blå Bjarne' - der står som hindring for egentlige, betydningsfulde forandringer af samfundets indretning..Som om det i disse dage er en metalarbejder ved navn Bjarne, der primært løber med profitten og de uanede muligheders horisont...

Der er mere sandhed i dette lille stykke musik, end i hele Sofie Carsten Nielsens ganske politiske karriere:

Run The Jewels - A Report To The Shareholders / Kill Your Masters
https://www.youtube.com/watch?v=pg0byaqVaXo

Mogens Holme, Erik Winberg, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Niels Jakobs og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

SCN har kørt partiet i sænk med sit kup oven i den ekstreme mandehetz de radikale gjorde sig til talerør for inden. Det er meget svært at forstille sig hun kan holde dem over spærregrænsen.