Analyse
Læsetid: 4 min.

Støjberg-skandalen flækker Venstre på langs

Det politiske opgør om, hvordan Venstres næstformand Inger Støjberg bør retsforfølges, tvinger partiformand Jakob Ellemann-Jensen til snart at skulle træffe et på forhånd fordømt valg: For uanset hvilken side han ender med at vælge i det principielle fløjopgør i Venstre, risikerer han at skubbe endnu flere væk
Uenighederne om, hvordan flertallet i Folketinget skal retsforfølge Inger Støjberg, river lige nu Venstre midt over. Modsætningerne er uholdbare og uforenelige, og på siderne af den uldne formand står to nogenlunde lige stærke fløje og trækker i disse dage Venstre i hver sin retning – uden nogen farbar middelvej for Ellemann-Jensen.

Uenighederne om, hvordan flertallet i Folketinget skal retsforfølge Inger Støjberg, river lige nu Venstre midt over. Modsætningerne er uholdbare og uforenelige, og på siderne af den uldne formand står to nogenlunde lige stærke fløje og trækker i disse dage Venstre i hver sin retning – uden nogen farbar middelvej for Ellemann-Jensen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
16. december 2020

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har placeret sig selv et håbløst sted. Igen.

Den klare konklusion fra Instrukskommissionen gør det umuligt for Venstre – med den officielle tilføjelse Danmarks Liberale Parti – at lurepasse meget længere i skandalen om Inger Støjbergs »klart ulovlige« adfærd som daværende udlændingeminister.

Efter flere ugers hidsig debat om masseaflivningen af mink, hvor Jakob Ellemann-Jensen har krævet, at statsminister Mette Frederiksen (S) skal stilles for en undersøgelseskommission, forsøgte han sig først med en halvkvædet vise om, at han blot havde ’fået gengivet’, at Venstres næstformand ikke har noget juridisk problem, fordi hun ikke skulle have givet ’en direkte ordre om at administrere i strid med lovgivningen.’

Tirsdag meldte Jakob Ellemann-Jensen så ud på Twitter, at Venstre alligevel støtter et rødt forslag om, at delberetningen fra Instrukskommissionen »bliver gennemgået af uvildige advokater.«

»Det er fornuftigt,« skrev han.

Men så let slipper Venstres formand næppe. For der findes ingen neutral position for Jakob Ellemann-Jensen.

Uenighederne om, hvordan flertallet i Folketinget skal retsforfølge Inger Støjberg, river lige nu hans eget parti midt over. Modsætningerne er uholdbare og uforenelige, og på siderne af den uldne formand står to nogenlunde lige stærke fløje og trækker i disse dage Venstre i hver sin retning – uden nogen farbar middelvej for Ellemann-Jensen.

På den ene side står næstformand Inger Støjberg selv, selvfølgelig, og hun har magtfuld opbakning til sin totale fornægtelseslinje fra betydningsfulde dele af Venstres organisatoriske bagland. Hun blev valgt som ny næstformand sidste efterår til stående ovationer på landsmødet. Hun har en solid, jordbunden base i både Vestjylland og landbokredse i resten af landet.

På den anden side står lige så toneangivende Venstre-kræfter, som hylder liberale retsstatslige principper og stadig sværger til det demokratiske valgsprog, som den tidligere Venstremand Edvard Brandes berømt formulerede i en tale i Rigsdagen i 1909: »Lov er Lov, og Loven skal overholdes«. De liberale løver har længe ønsket at vælte Inger Støjberg som næstformand, og nu er anledningen kommet.

Det liberale oprør

De indre spændinger mellem de nationalkonservative og de højskoleliberale er ikke af ny dato. Langtfra. Men denne gang kan opgøret blive skæbnesvangert for Venstre. For de to rivaliserende partifløje – og ikke mindst deres tilhørende vælgere – har nemlig i dag to oplagte alternativer at søge mod, henholdsvis Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

I en blanding af ædel idealisme og taktisk opportunisme valgte Liberal Alliance tirsdag at melde klart ud, at Inger Støjberg bør stilles for en rigsret. Partiets gruppeformand Ole Birk Olesen blev dermed den første og klareste liberale stemme i den borgerlige blok, som ikke vil gå på kompromis med retsstaten:

»Beretningen gør, at vi bliver nødt til at have skyldsspørgsmålet afgjort ved en domstol, som i det her tilfælde er en rigsretssag,« udtalte Ole Birk Olesen til Berlingske og erobrede dermed den position, som også Venstres tidligere justitsminister Søren Pind har indtaget i offentligheden.

Med trusler om at melde sig helt ud af Venstre advarer Søren Pind nu Jakob Ellemann-Jensen mod at holde hånden over Støjberg: »Jeg vil nøje følge de borgerliges ageren i den kommende tid. Skulle det ende med en tilslutning til trumpismen, vil jeg som stadigt flere med mig blive partiløs,« lyder det fra Pind, som også tilbage i 2003 led et ydmygende nederlag med sine forslag til »ti liberale teser«.

For mange liberale vælgere vil andet end klar Venstre-opbakning til retsforfølgelse af Inger Støjberg kunne blive det skub, som driver dem over til Liberal Alliance. I en kritisk situation, hvor en enkelt aktuel meningsmåling allerede har givet Venstre opbakning fra blot 14,3 procent af vælgerne, vil en yderligere afskalning kunne blive den udslagsgivende faktor, som får Venstre til at synke ned under Konservative i vælgertilslutning og dermed definitivt underminerer Jakob Ellemann-Jensens position som borgerlig statsministerkandidat.

Afkørsel til højre

Venstres formand virker fordømt, uanset hvad han gør. For det kan give mindst lige så store problemer at følge Pind-fløjen, da de nationalkonservative dermed vil få en kærkommen tilskyndelse til at søge ud mod Nye Borgerlige.

På slagkraftig vis har Nye Borgerliges formand Pernille Vermund indtaget rollen som Støjbergs mest højlydte defensor: »Jeg vil rose Inger Støjberg for hele vejen igennem at have haft fokus på barnebrudene og deres skæbner,« skrev Vermund på Facebook straks efter offentliggørelsen af Instrukskommissionens delberetning og tilføjede polemisk:

»Hvis jeg skal kritisere noget, så er det, at Inger Støjberg ikke allerede dengang gjorde det klart for danskerne, at konventionerne står i vejen for, at vi i Danmark kan løse udlændingepolitikken fra bunden.«

Hvis Inger Støjberg ender med at blive stillet for en rigsret, og Jakob Ellemann-Jensen ikke aktivt har forsøgt at forhindre det, vil betydelige dele af den nationalkonservative fløj i Venstre kunne finde på at rykke over og stemme på Nye Borgerlige. Tidligere ville alternativet mere oplagt have været Dansk Folkeparti, men Kristian Thulesen Dahls hensygnende parti har ikke længere tiltrækningskraft for vrede og frustrerede højrefløjsvælgere.

Indtil videre forsøger Jakob Ellemann-Jensen at balancere på det umulige midterpunkt og kan derved i værste fald risikere at skubbe både de nationalkonservative og de højskoleliberale vælgere fra sig. Han har ikke selv karismatisk autoritet til at kunne lægge en selvstændig linje.

Genvordighederne for Jakob Ellemann-Jensen bliver bestemt ikke mindre af, at han personligt placerer sig entydigt på den liberale fløj. Tilbage i 2007 meldte han sig sågar ud af Venstre i protest mod strammerlinjen i udlændingepolitikken – og ligefrem ind i Ny Alliance. Hvis Jakob Ellemann-Jensen ikke var formand for Venstre i dag, ville han sandsynligvis være den allerførste til at forlade partiet nu. Han skal derfor være mere end almindelig heldig, hvis han fortsat er Venstre-formand ved næste folketingsvalg.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Krister Meyersahm

Det er aldrig for sent at skifte mening. Støjberg er folketingets pligt og ansvar – ikke advokaters. Venstre og det øvrige Folketing skal ikke løbe fra eget ansvar og gemme sig bag advokater i spørgsmålet om Støjbergs skæbne.

Det er folketingets absolutte pligt at gribe ind når et medlem har overtrådt sit mandat. Overholder et medlem ikke landets love er medlemmet ikke værdig, i Grundlovens mening, til at sidde i folketinget og skal ubetinget fratages sin valgbarhed, jvnf. § 33. Det er folketingets pligt at eksekvere dette.

Jeg opfordrer folketinget til at lukke sagen på værdig måde ved at benytte grundlovens regler om valgbarhed. Det vil klæde Venstre at ene tinget i spørgsmålet.

Benta Victoria Gunnlögsson, Erik Nielsen, Bent Nørgaard, Per Klüver, Poul Reynolds, Arne Lund, Alvin Jensen, Jonna Jensen, Torben Bruhn Andersen, kjeld hougaard, Søren Nielsen, Jørgen Wentzlau, Bjarne Jensen og Ea Movang anbefalede denne kommentar

For nogen tid siden var der rygter om, at Den-Lille-Svindler vil danne sit eget parti - Venstre Om :-) Her er så den rette lejlighed til at samle den ene del af de flækkede Venstre op. Jo flere flækkede blå partier jo bedre. Sådan er det jo med løver. Ingen vil nøjes med anden pladsen.

Benta Victoria Gunnlögsson, peter juhl petersen, Mathias Petersen, Torben K L Jensen, Per Klüver, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Carsten Hansen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det ser faretruende ud for Venstres fremtid lader det her til, det er skidt for landets parlamentariske situation, hvis de 2 rabiate højtefløjspartier skal levere en statsministerkandidat og en fælles politik med lidt regeringsduelighed , altså balance og rimelighed. Kan nogen se Inge Løjberg, Ole Bolesen , Wahnsinnslage, eller Ver-mundsvejr levere noget af det?
Kronede dage for venstrefløjen , men også alvorligt , hvis intet alternativ og spil over midten kan opstå, tænker jeg trods alt.

Eva Schwanenflügel

De dysfunktionelle rystelser efter det amerikanske valg i 2016 har forplantet sig over Atlanten med tektoniske, indre rystelser i både partier og identitetsfølelse.

Nu aner ingen længere hvor de har Venstre.
For efter formand Løkke blev gået, (og selv skred ud ad glasdøren til en ventende taxi), er de ulmende stridigheder ej blevet bilagt, blot forværret (og forvirret)

Støjberg vil have drænet sumpen, det vil Ellemann ikke.
Eller er det mon omvendt..?

"The further a society drifts from the truth, the more it will hate those that speak it".
George Orwell

Benta Victoria Gunnlögsson, Michael Hullevad, peter juhl petersen, Mathias Petersen, Kim Folke Knudsen, Torben K L Jensen, Per Klüver, Ole Frank, Mogens Holme, Niels Makholm, Steffen Gliese, Per Langholz, Bjarne Bisgaard Jensen, Poul Reynolds, Steen Bahnsen, Helle Walther, Arne Lund og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Lars dog! Mener du i ramme alvor, at "Ole Birk Olesen blev dermed den første og klareste liberale stemme i den borgerlige blok, som ikke vil gå på kompromis med retsstaten:"
Har du glemt ghettopakken, som OBO'en var fadder til? Eller hans forsøg på at kortslutte den tyske høringsproces vedr. Femern Bælt-projektet. Her foreslog OBO sin tyske kollega, at denne skulle annullere de igangværende høringer, og rykke frem til en hurtig afgørelse. Altså: skide på borgerne og på Forvaltningsdomstolens endnu ikke påbegyndte behandling af sagen.
Du plejer ellers ikke at være så glemsom.
Jeg tvivler på, at ret mange Venstre-vælgere vil søge til kamikaze-partiet Labil Alliance. Der er for lidt substans i OBO'en, Henrik Dahl og Van Dørslagh. Meget kan man sige om Venstre, men de er dog en hel del mere professionelle end dilettanterne i Team Saxo Bank.
Ej heller tror jeg at ret mange Venstre-vælgere vil søge over til karrierekvinden Pernille Vermund - hun og hendes hird har trods alt kun siddet i Folketinget siden sidste sommer. Det er ikke solidt nok for nationalkonservative Venstrefolk. Og desuden: Vermund er lige så stor en primadonna som Støjberg. At forestille sig de to i samme parti....? No way - de giver ikke plads til hinanden.
Der vil i kølvandet på Støjberg-sagen opstå nye og uvante konstellationer på højrefløjen, der kan ende med en "omgruppering" - frontforkortning - og et nyt stort parti til højre for Venstre, og fusioner omkring Radikale, LA og resterne af Venstre.
Kedeligt bliver det ikke.

Michael Hullevad, Alvin Jensen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Erik Holstborg, Eva Schwanenflügel og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Det er jo svært, når hovedpersonen har så lidt selvindsigt, som IS vitterligt har og ikke selv trækker sig. Hun vil konflikten. DF har budt hende velkommen, men det gør hun ikke, de nedsmelter selv. V utilfredse vælgerne vil gå til S og K og NB. Og .Ellemann skal så bygge et reelt V op igen. Løkke går ud af politik nu, tror jeg, Måske laver han et politisk TV program han elsker jo at være i reality shows.
Han har jo ikke rigtig nogen succes at hænge sin hat på politisk. Han har politisk tæft, men han fejl er og var at det altid var for overfladisk, og det er farligt. Går så går den har været V mantra for længe.

peter juhl petersen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Går det så går det. sku der stå. ups!

Eva Schwanenflügel

@ Arne Lund

Ole Birk Olesen er dog i stand til at komme med en fin lille fantasme:

"Inger Støjberg har selv forsvaret sig ved, at kommissionen ikke når frem til, at hun har givet en direkte ordre til embedsværket om at handle ulovligt, og at ingen af de afhørte har sagt, at hun har givet dem en direkte befaling om at handle ulovligt. Det har også Jakob Ellemann hæftet sig ved.

Men det argument køber Ole Birk Olesen ikke.

"Det svarer til, at hun sidder i ministerbilen i København og siger til sin chauffør, at hun vil være i Aarhus om to timer. Så siger chaufføren, at det kan ikke lade sig gøre, hvis vi skal overholde fartgrænserne, hvortil hun siger, at du skal selvfølgelig overholde fartgrænserne, men jeg skal være i Aarhus om to timer. Den samtale er jo absurd, og det samme er også Inger Støjbergs svar på, om hun har beordret en ulovlighed eller ikke beordret den," siger han til Berlingske."

https://www.altinget.dk/artikel/liberal-alliance-vil-stille-inger-stoejb...

Var det ikke Liberal Alliance, der skiftede deres stålblå holdninger ud med ministerbiler, eller hur..? ;-)

Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Der tales om rystelser i tektonisk skala, men lad os nu se. Måske ender det hele med en fredsommelig snak i porten - mellem V og S. Hvem ved?

Eva Schwanenflügel

Christian De Thura, det var valget i USA der satte turbo på de indre splittelser i partierne, identitetspolitikken, og politikernes forkærlighed for at ytre sig på de sociale medier.
Som altid vil de amerikanske følelser sætte sig i det danske.

peter juhl petersen, Kim Folke Knudsen, Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Eva Schwanenflugel (undskyld det manglende umlaut)
Du har utvivlsomt ret, min pointe er såmænd bare, at rigsretssager har mindre med jura end med politik at gøre. Hvis ingen af de to store partier finder det opportunt med sådan en sag lige nu (og det kunne jeg godt forestille mig her), bliver der ingen bukser af det skind. Ingen tektoniske rystelser, blot lidt mere politikerlede.

Michael Hullevad, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Alt forladt med umlaut ;-)

Men der vil ske ting og sager, hvis der kommer en rigsretssag (eller ej)

Cordua på Altinget gør opmærksom på en vigtig ting. Når en rigsretssag rejses, da skal der ske inden der er gået 5 år fra det øjeblik forseelsen/ulovligheden er begået. Og det er der medio februar 2021. Det haster derfor for Folketinget at få rigget en rigsret til, men hvis et hold advokater først skal tygge sig gennem kendelsen så kan der jo godt gå lidt tid.
Det forklarer måske hvorfor flere blå politikere - og Sosserne ,ed! -har så travlt med at støtte en rigsretssag. Håber de på, at advokatgranskningen vil trække så meget i langdrag, at det hele falder for forældelsesfristen.
Det vil være skide bekvemt for mange politikere, der ikke har lyst til at få deres egen rolle og opbakning til Støjberg kulegravet i en rigsretssag. Hvad nu hvis Støjberg begynder at læse op af de medier der støttede hende i starten, eller fortælle hvor hvor meget Dan Jørgensen, Tesfaye og hvem ellers støttede hendes ulovlige kurs.

Michael Hullevad, Flemming Berger og Per Klüver anbefalede denne kommentar

Det ligge i hænderne på Mette F. Og jeg er ikke sikker på, at hun - rent politisk - er interesseret i en rigsretssag. Derimod kunne jeg godt forestille mig at hun vil forsøge at få det maksimale ud af et splittet V og en vingeskudt V-formand.

Michael Hullevad, Arne Lund og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Mod ikke Støjberg smutter til højre over til Nye Borgerlige når hun får nok? Sker det, vil en del Støjberg vælgere sikkert smutte med. Men selvfølgelig. Så mister Nye Borgerlig jo en allieret i Venstre.

Jacob Ellemann har det problem at Støjberg er valgt som næstformand, mens han selv er udpeget som kompromiskandidat. Støjberg har et stærkere mandat i partiet.

Kim Folke Knudsen

@Venstre

Løsningen er helt enkel. Inger Støjberg meddeler, at hun fortsat er mod barnebrude, og det var hendes motiv til at handle som hun gjorde.

Hun tager instrukskommisionens beretning til efterretning og træder af som Næstformand for Venstre og fortsætter indtil videre som almindeligt Folketingsmedlem uden yderligere tillidsposter i Venstre. Hvis hun indstilles til en Rigsrets sag, så må hun trække sig som Folketingsmedlem og forlade alle tillidsposter i Venstre.

Jakob Ellemann Jensen træd i karakter løsningen er ovenfor, hvis Inger ikke selv ser skriften på væggen, så må du vise hende budskabet.

Det går ikke med fremtrædende medlemmer af Venstre, der har vildledt og misinformeret Folketinget. Hvis du ser igennem fingre med dette, så står hele partiets troværdighed på spil og det skader alle de andre medlemmer af partiet Venstre og alle andre hæderlige medlemmer af Folketingsgruppen.

VH
KFK

Pietro Cini, Egon Stich og Helle Walther anbefalede denne kommentar

Jeppe Lindholm - Problemet med dit "forslag" er at Støjberg og mange af hendes vælgere ikke vil æde den hårde anti-EU-retorik som Vermund bruger. OG nok er der mange af dem, der ikke bryder sig om "de fremmede", men det betyder dog ikke, at de vil æde Vermunds åbenlyse racisme.
Hertil komme, at to så store primadonnaer som Støjberg og Vermund ikke vil give plads til hinanden. Men lad dem endelig forsøge.

Michael Hullevad

Det ender nok med en studehandel mellem V og MF. Men det haster grundet forældelsen om <2mdr.
Kan MF regne med at studehandlen vil blive respekteret af V inden hendes forældelsesfrist indfris.
Spændende tider vi lever i! En ting er dog sikker, politikerleden vil slå alle rekorder!