Analyse
Læsetid: 4 min.

V optræder dummere, end politiet tillader. Imens kroner S værket med bredt politiforlig

Endnu en gang er det lykkedes for S-regeringen at få sin egen politik igennem ved at spille de andre partier effektivt ud mod hinanden: Det nye politiforlig har bred opbakning fra højre til venstre, bortset fra det fløjskrigsramte Venstre, som efterhånden er ved at sætte sig helt uden for indflydelse på Christiansborg
Det er retsordfører Inger Støjberg, der for Venstre har ført forhandlingerne om det politiforlig, som partiet nu har valgt ikke at være en del af.

Det er retsordfører Inger Støjberg, der for Venstre har ført forhandlingerne om det politiforlig, som partiet nu har valgt ikke at være en del af.

Henning Bagger

Indland
19. december 2020

Danskerne elsker uniformer. Ingen andre dele af den offentlige sektor har i de senere år fået tilført større ekstrabevillinger end politiet og forsvaret. Det nye politiforlig er ingen undtagelse. Endnu en gang øges antallet af både betjente og politistuderende, og tilmed oprettes 20 nærpolitistationer i de landsdele, hvor der i dag kan være langt mellem de blå blink.

Politisk er det en garanteret folkelig vindersag at opgradere politiet, og S-regeringen kan derfor notere endnu en sejr. Både fordi Socialdemokratiet nu for alvor har påtaget sig rollen som lov-og-orden-parti, og fordi det symbolske brud med de seneste årtiers administrative centraliseringstendenser skriver sig perfekt ind i fortællingen om større nærhed og lokalforankring.

Parlamentarisk er politiforliget om muligt et endnu større trofæ, for igen-igen har S-regeringen formået at spille de andre partier ud mod hinanden og har formået at få sit eget udspil stort set uændret igennem. Justitsminister Nick Hækkerup (S) er lykkedes med en bedrift, som ingen andre på posten har formået: Begge ideologiske yderpoler i Folketinget, Enhedslisten og Nye Borgerlige, er med i politiforliget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

- Ingen reelle forklaringer!
- Ingen reelle undskyldninger!
- Og absolut slet ingen empati med de sagesløse, hendes lovovertrædelser gik ud over!
- Kun kynisk forsøg på at promovere sig i partiet Venstre i retning af frmandsposten!
Det er den faktiske karakteristik af Inger Støjberg, der for tiden har trukken sit parti langt ned i sølet.

Hvis der blot var en lille smule moral et eller andet sted i hende, ville hun jo ganske omgående afgå fra sine opgaver i partiet.

Og hvis der var blot lidt moralsk fornemmelse til stede hos partiformand Jakob Ellemann-Jensen, ville han have "hjulpet" hende langt udenfor partiet, når hun nu ikke selv har moralsk fornemmelse og vilje til at gøre det.

Ruth Sørensen, Søren Dahl, Carsten Wienholtz, Poul Søren Kjærsgaard, Gitte Loeyche, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Mads Greve Haaning, John Andersen, Egon Stich, Jørn Pedersen, Stig Bøg, Hans Larsen, Johanna Haas, Poul Anker Sørensen, Ete Forchhammer , Arne Albatros Olsen, Hanne Ribens, Lars Jørgensen, Jesper Sano Højdal, Jacob Schmidt, Mogens Holme, Helle Walther og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Selv Løkke og Pind forlader hende som støtter, men hvordan kan de i V gøre hende til retspolitisk ordfører, jeg forstår det ikke. Den post bør hun forlade omgående. Ellers er det da komiske Ali igen.

Søren Dahl, Carsten Wienholtz, Gitte Loeyche, Bjarne Bisgaard Jensen, Werner Gass, Mads Greve Haaning, John Andersen, Jørn Pedersen, Hans Larsen, Johanna Haas, Lasse Nielsen, Ete Forchhammer , Arne Albatros Olsen, Hanne Ribens, Lars Jørgensen, Jesper Sano Højdal, Jacob Schmidt og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Selv Løkke og Pind forlader hende som støtter, men hvordan kan de i V gøre hende til retspolitisk ordfører, jeg forstår det ikke. Den post bør hun forlade omgående. Ellers er det da komiske Ali igen.

Som sagt: en social gruppe, det danske stammefolk, udvikler som alle andre til stadighed sine normer, sin kultur. Hvem har ikke opdaget at det siden Fog Rasmussen, er blevet en del af dansk kultur at deltage i krige i strid med international lov? Støjberg gjorde det rigtigt at en minister kan drive sin indre overbevisnings politik i strid med gældende lov – vi danske, folketingets flertal sagde, da det skete, at det var OK. Dagens forargelse er partipolitisk, ikke moralsk opvågning. Den milepæl i skredet af normer – en del af fænomenet ”Westlessness” - den er passeret.

Fint, parlamentarisk håndværk

I USA har blokpolitikken mellem republikanere og demokrater reelt lammet kongressen. Jo-jo - republikanerne får mest ud af det - enten ved skrupelløst at udnytte deres lejlighedsvise flertal eller ved at sabotere demokratiske præsidenter. Men alt i alt fungerer kongressen ikke.

I Danmark har vi det held at have en parlamentarisme, der fungerer.

Naturligvis er der også her udskejelser, hvor ét regerende parti tiltager sig fundamentalistisk magt. I nyere, dansk historie har vi to eksempler, begge med partiet Venstre. Først Hartlings étpartiregering 1973-75 og siden Fogh Rasmussens VK-regering med DF som fast parlamentarisk grundlag 2001-09.

Venstre er et ideologisk parti, og det forklarer delvis fundamentalismen. Socialdemokratiet er også et ideologisk parti, og nogen vil måske mene, at det også har opført sig fundamentalistisk.

Men der er en forskel. Som man også kan se i USA. Republikanerne er hensynsløse i deres anvendelse af magt, medens demokraterne forsøger at finde en brede legetimitet.

Man kan naturligvis mene, at demokrati betyder flertalsstyre (Venstre, republikanerne), hvor oppositionen fejes til side. Man kan også mene, at demokrati handler om fællesskab (Socialdemokratiet, demokraterne).

At den nuværende, socialdemokratiske regering benytter sig af 'skiftende flertal' - i modsætning til Fogh Rasmussen, der ville bosse sin egen politik igennem - finder jeg opløftende. I virkelighedens verden er vi alle enige og uenige på forskellige leder og kanter på tværs af partiskel. Det kommer ikke til udtryk i en stærkt polariseret, politisk virkelighed. Hér skal alle vælge pakkeløsninger, der også indeholder elementer, man afskyr, men som man alligevel tvinges til at støtte for at få nogle vigtigere prioriteter fremmet.

Det har ødelagt det amerikanske, politiske system (og Storbritanniens, i øvrigt). Vi skal være glade for, at vi lever i en del af verden (Europa), hvor politik baseres på vekslende flertal. Det er det tætteste, man kan komme på et folkestyre.

Jesper Hostrup Hansen, René Arestrup, Tage Jens Chabert, Gert Friis Christiansen, Caspar Christiansen, Søren Dahl, Ole Henriksen, William Mannicke, Anders Reinholdt, Sonja Harder, Chris Ru Brix, Malan Helge, P.G. Olsen, Helle Walther, Carsten Hansen, Werner Gass, Niels Jakobs, Joan Petersen og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Kjeld Hougaard, havde du haft helt ret i at alle blot bifaldt Støjbergs stil, havde der ikke været et eneste samråd og ikke de mange protester fra borgere der helt uden for politisk ageren var rystede over hvad der kunne lade sig gøre når man havde en statsministers opbakning og Martin Henriksen & co. ved sin side. Dengang.

jørgen djørup, Søren Dahl, Werner Gass og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Noget af en røvfuld LTM leverer her. Men fuldt fortjent.

Partiformandeni sans"!enstre - JAcob Ellemann kan bedst sammenlignes med benzinreklamerne for "manden uden stedsans /retningsans"!

Marianne Ljungberg

"Danskerne elsker uniformer..." Hvor i alverden kommer den karl-smart indledning fra? Danskerne....
Hallo, du er politisk kommentator på den mindst ringe!

Henrik Ljungberg