Nyhed
Læsetid: 6 min.

Velment forsøg med omplantning af grønlandske børn endte med fiasko

Tirsdag offentliggjorde Statsministeriet en historisk udredning om det velmente forsøg, hvor 22 grønlandske børn i 1951 blev flyttet til Danmark. Ambitionen var, at børnene skulle kvalificeres til at blive en kommende grønlandsk elite. Men virkeligheden viste sig meget anderledes
Fedgården ved Faxe Ladeplads på Sydsjælland husede i 1951 de 22 grønlandske børn, indtil de blev anbragt i hver sin danske plejefamilie.

Fedgården ved Faxe Ladeplads på Sydsjælland husede i 1951 de 22 grønlandske børn, indtil de blev anbragt i hver sin danske plejefamilie.

Allan Moe

Indland
9. december 2020

»Man asfalterede så at sige, mens man kørte…«

Sådan beskriver tre faghistorikere det omfattende forsøg fra 1951, hvor 22 grønlandske børn blev sendt til Danmark. Håbet var, at børnene skulle uddanne sig og blive en del af en kommende grønlandsk elite, der skridt for skridt kunne tage del i administrationen af deres eget land. De skulle blive en »kerne«, som det blev udtrykt, i moderniseringen af Grønland.

Men som det fremgår af udredningen på knap 100 sider, så blev resultatet et ganske andet:

Halvdelen af børnene endte med en tilværelse fyldt med misbrug af stoffer og/eller alkohol, og mange oplevede psykiske problemer, langvarige indlæggelser og fik et kort liv. Kun et mindretal endte med at få en uddannelse, og kun seks kom til at bosætte sig i Grønland.

Hvordan kunne det dog gå så galt?

For at svare, må man forstå, at Grønland i slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne befandt sig i en voldsom brydningstid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvem skal give en undskyldning - hvis nogen overlever - for, at danske børn i krigsfangelejre i det nordlige Syrien, stadig lever under det FN kalder torturlignende forhold?

Ib Gram-Jensen, Werner Gass, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Else Marie Arevad, Lisbet Pedersen, Per Langholz og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Poul Simonsen: Deres forældre?

Else Marie Arevad

Ja, naturligvis deres forøldre, men også Danmark, fordi vi nægter at tage børnene hjem.

Allan S. K. Frederiksen

Er der andre end følelsesmæssige begrundelser for at staten skal forsøge at hente børnene hjem?

Bøen tilhører som sådan ikke andre end deres forældre. Vi henter heller ikke børn hjem fra USA hvis deres forældre er endt i fængsel.
Det er forældres ansvar ikke at ødelægge deres eget eller deres børns liv.