By mod land
Læsetid: 13 min.

Venstre har altid rummet både det liberale og det nationale – men Støjberg testede rummeligheden

Venstres succes har været uløseligt forbundet med Inger Støjbergs succes i de senere år. Nu har Støjberg vokset sig til en selvstændig magtfaktor, der truer med at rive partiet midt over. Konflikten mellem land og by har ulmet i årevis
»Mange havde nok håbet, at kombinationen af Ellemann og Støjberg ville kunne samle Venstre. En repræsentant fra hver af de to fløje i partiet. En smart og ungdommelig storbyliberal formand i spidsen med en folkelig næstformand med dybe rødder i det jyske bagland ved sin side.« skriver Sebatian Abrahamsen og Lasse Skou Andersen.

»Mange havde nok håbet, at kombinationen af Ellemann og Støjberg ville kunne samle Venstre. En repræsentant fra hver af de to fløje i partiet. En smart og ungdommelig storbyliberal formand i spidsen med en folkelig næstformand med dybe rødder i det jyske bagland ved sin side.« skriver Sebatian Abrahamsen og Lasse Skou Andersen.

Mads Claus Rasmussen

Indland
31. december 2020

Op til nytår beskrev vi den ulmende konflikt mellem land og by i det gamle bondeparti Venstre. I anledning af, at Inger Støjberg i februar 2021 har forladt partiet, bringer vi artiklen igen.

I september 2019 stod partiet Venstre ved en skillevej. Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen havde forladt ledelsen under stor dramatik. Der var indkaldt til ekstraordinært landsmøde i Herning, hvor et nyt formandskab skulle vælges.

Jakob Ellemann-Jensen var den eneste formandskandidat på plakaten. Til gengæld var der to kandidater at vælge imellem til næstformandsposten, da de knap 800 delegerede mødte op i Messecenter Herning. Men der var mere på spil end bare to kandidater. De repræsenterede to vidt forskellige opfattelser af, hvilket slags parti Venstre skulle være.

Skulle man vælge den korrekte og klassisk skolede Ellen Trane Nørby, en Uffe Ellemannsk Venstre-kvinde med europæisk udsyn og styr på liberale værdier?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er for så vidt rigtigt, at Venstre altid har rummet det nationale, men i tilfældet Inger Støjberg er der tale om en nationalkonservativ aftapning, som ligger temmelig langt fra Venstres liberale udgangspunkt. I lighed med hendes bagland og vælgere, er IS først og fremmest medlem af Venstre af historiske og kulturelle årsager og knap så meget af ideologiske ditto.

Inger Støjberg repræsenterer nogle værdier og holdninger, som - rent ideologisk - ligger langt tættere på NB. Og hvis hun virkelig tager springet og skifter parti, vil NB være en helt naturlig havn.

Dermed er deklarationen også på plads i forhold til vælgerne.

Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Dorte Schmidt-Nielsen, peter juhl petersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Susanne Kaspersen, Elisabeth From, Lisbeth Glud, Allan Stampe Kristiansen, Ruth Sørensen, Helle Walther, Ejvind Larsen, Anker Heegaard, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Mikael Fotopoulos, Bjørn Pedersen og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Birthe Rønn Hormbech har et fint indlæg i Jyllands-Posten "Tillykke Venstre". Når man så læser kommentarerne, forstår man hvorfor de har det svært i det parti.

Alvin Jensen, peter juhl petersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Allan Stampe Kristiansen, Ejvind Larsen, Steffen Gliese og William Mannicke anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Hellige Jakob, går 100% ind for ghettoplanen.

Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Ulla Jessing anbefalede denne kommentar

Jeg er godt træt af som vestjysk landboer at blive betragtet som IS støtte. Jeg skal hilse og sige at langt de fleste her ude synes at hun er alt for meget og uden substans. Hun er populist og fisker efter DF sympatiserende byboere. Det er underligt at NB og DF er så glade for hende når det er deres vælgere hun abonnerer på. Iøvrigt kan sagtens være nationalkonservativ og et redeligt menneske, men det er IS ikke.

Atilla Thcengiz, Alvin Jensen, Erik Nielsen, Tino Rozzo, Marianne Jespersen, peter juhl petersen, Søren Dahl, Morten Reippuert Knudsen, Karsten Nielsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Susanne Kaspersen, Mads Greve Haaning, Peter Fløe Jensen, Elisabeth From, Lisbeth Glud, Allan Stampe Kristiansen, Ib Christensen, Poul Reynolds, Helle Walther, Ejvind Larsen, Pia Larsen, Anker Heegaard, Steffen Gliese, Mikael Fotopoulos, Bjørn Pedersen, Niels Jakobs, Jens Thaarup Nyberg, Per Klüver og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

@Freddie Vindberg
Ja, en kæmpe majoritet bestående af den daværende regering samt Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF stemte for ghettoplanen.

Ghettoplanen indeholder i mine øjne ganske vist et par tidsler, men også blændende gode tiltag såsom eksempelvis:
Kriminalisering af genopdragelsesrejser
- Kriminalisering af forældre, der sender deres børn på genopdragelsesrejse, som udsætter barnets sundhed og udvikling for alvorlig fare.

- Der foreslås en strafferamme på fængsel indtil 4 år, og ubetinget frihedsstraf skal kunne føre til udvisning uanset længde, og uanset hvor længe udlændingen har boet i Danmark. Alene hvis det med sikkerhed strider imod Danmarks internationale forpligtelser at udvise, skal udvisning undlades.

- I videst muligt omfang at give mulighed for at inddrage barnets pas, når der er grund til at antage, at barnet er ved at blive sendt på genopdragelsesrejse i strid med lovgivningen.

- Fjerne bestemmelsen om, at barnets opholdstilladelse kan inddrages efter tre måneders ophold i udlandet (skærpet bortfald i sager om genopdragelsesrejser), så der sendes et klart signal om, at det er forældrene, der skal straffes, og ikke barnet.

Hårdere kurs over for vold i hjemmet
- At fordoble straffen for gentagen simpel vold, når volden er begået af personer i eller nært knyttet til forurettedes husstand.

- At udskyde forældelsesfristen i sager om gentagen eller grov vold mod børn begået af personer i eller nært knyttet til barnets husstand Det betyder, at sagerne tidligst bliver forældet, når barnet er fyldt 31 år.

Tidlig opsporing af udsatte børn
- Der skal være mulighed for tidlig dataunderstøttet opsporing af udsatte børn, ved at kommunerne får mulighed for at sam

Mads Greve Haaning, Lisbeth Glud, Helle Walther, Flemming Kjeldstrup og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

køre oplysninger.

@ Erik Fuglsang Du mener at vi skal følge Frankrig og Kina: du må tro pa den Gud du vil – så længe du assimileres til franske – kinesiske – danske værdier respektive? Frihed, i den ”frie verden” er friheden til af være ”dansk” i Danmark, ”fransk” i Frankrig og ”kinesisk” i Kina?
jah - "hver fugl synger med sit naeb"

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Elisabeth From, Jan Fritsbøger, Viggo Okholm, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mikael Fotopoulos

Støjberg testede om Venstre er et parti der går ind for lov og orden. Det var det

Torben Siersbæk, Alvin Jensen, Jane Jensen, Jette Randrup, Ole Frank, Pia Larsen, Anker Heegaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Støjberg testede om Venstre er et parti der går ind for lov og orden. Det var det"

Så må man se om SocDem har samme holdning til alle de ministre der har ovetrådt diverse love.

Jacob Nielsen, Ulla Nygaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Nils Bøjden, kunne du lige dokumentere din påstand. Ikke hvad du selv mener og tror, men med beviser og konkrete.

Alvin Jensen, Steffen Gliese og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar

Jeg bryder mig ikke om ordet Ghetto, jeg vil hellere have det hedder" boligområder for socialt udsatte med problemer". Og der er både pisk og gulerod i den plan. Men at der måtte gøres noget var evident. Om det kunne være gjort på anden måde ??? Tror man skal bo der for at forstå det..

Når Jakob Ellemann ofte bliver interviewet i jagtoutfit med oilskin og lange gummistøvler, er det fordi han bor i Birkerød og ikke i storbyen.

Der er stor forskel. I Birkerød drikke man f.eks. ikke caffe latte på caféen, men man drikker kaffe i BMWen. Man er en del af den 1 %.

Alvin Jensen, Jacob Schønberg, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja vi når langt omkring i analysen om farcen i Venstre.. Og jeg kan da læse at dette parti trods alt har et par sympatisører her og det er naturlig nok.
Men jeg er opvokset på et husmandssted blandt venstrefolk mod vest, men uanset det er længe siden
nu så er det min klare fornemmelse at der i store områder, hvor der er få af vore nye medborgere set i forhold til de større medborgere. Men de faste her læser jo også medier m.v. og kan hermed hoppe på skepsis og frygt for nye tanker og sædvaner. "Det skal vi altså ikke ha hos os" Hermed har Støjberg og DF helt klart et bagland. Det at være rød i de områder er ikke velset- at være radikal kan lige gå an.
Ghettoplanen som Fuglsang næsten bifalder er noget helt andet, men jeg vil nu påstå at de punkter han opridser sagtens burde kunne gennemføres eller udvikles uden den stigmatisering.
Jeg er stadig rystet over at socialdemokratiet og SF gik med på den galej.
Der er vel ingen i dette land som bifalder bander og genopdragelsesrejser m.v. ud over en gruppe blandt "rettroende" muslimer, som endnu ikke er "os" og der går sikkert en generation før tingene normaliseres. Jeg kam garantere for at der stadig ude mod "vest" stadig holdes øje med unge som forsøger nye veje væk fra pietisternes miljø, men også her sker der en udvikling.
Men jeg kan da sagtens se forskellen mellem bonden og hans proselyttere og så den smarte investor og buisnissmand/kvinde i storbyen.

Lars Løfgren, Steffen Gliese, Helle Walther, David Zennaro, Susanne Kaspersen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Mette Ravn Larsen

Som jeg husker det, var det vist ikke partiets rummelighed over for den nationalkonservative linje, IS satte sig for at afprøve. Det blev måske bare en sideeffekt. Det, hun åbent og ærligt på ægte Venstremanner har proklameret offentligt, er, at hun ville udfordre de internationale konventioner. Teste grænsen. Og at det blev bakket op i årevis i partitoppen, se det kalder jeg rummelighed.

Alvin Jensen, Tina Peirano, Jacob Schønberg, David Zennaro, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Støjberg har vildledt folketinget, helt bevidst efter min opfattelse, og derfor er det ikke tilstrækkeligt at hun trækker sig som næstformand for Venstre. Hun må ubetinget trække sig fra sit mandat i folketinget eller tinget må bortvise hende efter Grundlovens § 33. Denne paragraf forpligter folketinget til at tage stilling til medlemmernes valgbarhed - ikke kun efter et valg men også i løbet af valgperioden. Konstaterer man at et medlem i en valgperiode har begået en handling der i almindeligt omdømme gør medlemmet uværdigt som folketingsmedlem - så skal hammeren falde.

Der skal være plads til rummelighed i folkestyret men begrebet rummelighed skal ikke anvendes som et tilholdssted for ulovligheder og foragt for folkestyret. Man skal ikke stemme på kandidater til folketinget som har misbrugt den tillid man ved tidligere valg har vist.

Alvin Jensen, Tino Rozzo, Rikke Nielsen, Anders Reinholdt, Dorte Schmidt-Nielsen, Søren Dahl, Jens Kofoed, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mange tak for denne interessante gennemgang af Støjbergs meritter.

Også chefredaktør Jakob Nielsen fortsætter i Altinget sine analyser af Venstres enfant terrible, de er også værd at læse, blandt andet:

"Men i stedet er det, som om Inger Støjberg er blevet mere og mere opsat på at slås, i takt med at hendes forklaringer er blevet pillet fra hinanden af fakta, frembragt af kritiske journalister og krakilske advokater i Instrukskommissionen.

Som en kriger beruset af folkets hyldest er hun stolt vandret frem mod det næste slag med sin faste formulering om, at hun næsten ikke kan beskrive, hvor inderligt hun er imod det ækle fænomen, som barnebrude er.

På den måde udløste Inger Støjberg sit eget fald.

Hendes kompromisløse insisteren på at tale om barnebrude, mens andre talte om lovbrud, tvang et flertal til at nedsætte Instrukskommissionen. Den tvang Ellemann til at fælde hende. Og om få uger vil den formentlig tvinge Folketinget til at anlægge sag ved Rigsretten for første gang i 27 år."

(Fra artiklen
"Inger Støjberg udløste sit eget fald".
Det er ikke muligt at bringe linket pt)

Atilla Thcengiz, Vibeke Hansen, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Steffen Gliese, Dorte Schmidt-Nielsen, Helle Walther, Viggo Okholm, Ole Frank, Lillian Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Peter Fløe Jensen

Da Støjberg blev valgt til Venstres næstformand proklamerede hun åbenbart – til stor applaus - at hun spiste flæskesteg frem for Suhsi. Da man er eller bliver hvad man spiser, må det måske være tilladt at komme med nogle anbefalinger, her på kanten til det nye år.
Med en truende klimakolaps må behovet for at spise mindre kød give anledning til at man kan gå lidt mere omhyggeligt til de råvarer man spiser. Som gammel landmand kender jeg til den gennemtrængende støj det fremkalder når grise fodres i en indelukket stald. De skriger ”mig først, mig først”, samtidig med at de smittes af stemningen og tryner hinanden. Anderledes ro er der når grise fodres på marken eller i omgivelser, hvor deres tarme i forvejen har fået noget at arbejde med. Så første råd: Hold dig fra ”skrigeskinker”.

Grise kan faktisk udvikle stor klogskab i mere naturlige omgivelser - tryne jorden frem for hinanden. Ustimulerede grise i pressede stalde kan omvendt blive noget dumme. Så næste gang noget skal fejres med flæskesteg og kage – så undgå at det ligefrem er et dumt svin, du indtager.

Og selv om man egentlig opfatter sig selv som en lækker steg og godt kan lide smiger, så må det også være på sin plads – i sexismedebatten - at holde sig fra at spise gammel gris. Specielt kan man være uheldig at den ligefrem har ornelugt.

Det er fornuftigt at Støjberg holder sig fra Hamburgerryg - det kunne være endt i en fnisen på landsmødet – og det er også for oppumpet for at fremstå lækkert. Men det må anbefales Støjberg fremover at vælge sin flæskesteg lidt mere selvkritisk og tilberede den med lidt mere sprødt svær.

Vibeke Hansen, Alvin Jensen, Helle Walther, Ruth Sørensen, Ea Movang, Viggo Okholm og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Venstre har det problem at deres nationalkonservative linje var påtaget for at hjælpe DF til at stjæle stemmer fra S. Men når Mette nu har overtaget fobien, er der ikke stemmer i det mere. Så må I jo finde ud af om i mente det.

Alvin Jensen, Morten Reippuert Knudsen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Ole Frank og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

KH @ Frihed, i den ”frie verden” er friheden til af være ”dansk” i Danmark, ”fransk” i Frankrig og ”kinesisk” i Kina?
jah - "hver fugl synger med sit naeb"@

Det er vel ikke et problem at ønske at udefrakommende tilpasser sig det land de nu engang har valgt skal være deres nye hjemland? Der er ingen der siger man skal assimilere sig 100% men i nogen grad er vel forventeligt? Og også noget man burde søge politisk.

Freddie Vindberg

De hjertevarme slumsøstre, Inger og Pernille, godt nytår.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Venstre er da vist ikke et parti der tester grænser, og konventioner, det er noget DF er kommet med og har sneget sig ind i V. V har historisk været splittet i nationalkonservatisme og liberalisme gennem mange år, tænk tilbage under 2. Verdenskrig. Liberalismen som Ellemanns far var garant for og Fogh og sågar Løkke en gang, det ændrede sig i 2001. Det er det venstre den nye unge Ellemann går imod, så får man se hvad der vinder, jeg tror de smelter i en del år som konservative og DF, før de kommer tilbage.

Torben Siersbæk

Miskendte genier!!!!

Lars Bo Jensen

PS. Børnene skal hjem fra Syrien nu!

Atilla Thcengiz

Venstre har ikke kunnet rummet noget som helst. Hvis de virkelig er ærlige så må de Kraftmed... foretage en navneændring til Det Ultra Højre således at vi endelig ved hvor vi egentlig har dem henne.

Atilla Thcengiz

Venstre ved du ikke hvad det er for en størrelse og du ved egentligt ikke rigtig hvor du har dem henne. Men HELT SIKKERT er det at det er et NEO-FASCISTISK parti. Heller tage fat på at sagens kerne og fortage en navneændring til Højre, helst til Det Ultra Højre efter mening, for at det skal kunne virke nogenlunde troværdigt.

Atilla Thcengiz

Jamen og Jomen, det er da utroligt at Venstre bliver ved med at kalde sig Venstre. Har bondestanden da ingen sans for LOGIK efterhånden, vel og mærke hvis de overhovedet havde det i forvejen i det hele taget?