Baggrund
Læsetid: 8 min.

Barnløshed er blevet en millionforretning: Hver anden fertilitetsbehandling sker på privatklinik

Danske par, som har svært ved at få børn, kan kun få begrænset hjælp i det offentlige sundhedsvæsen – og mange bruger derfor tusindvis af kroner på privatklinikker. Det skaber ulighed i sundhed, mener eksperter. SF og Venstre vil hellere forebygge end at skrue op for hjælpen til dem, som allerede har fertilitetsproblemer
Når det private marked for fertilitet er blevet så stort i Danmark, hvor det offentlige sundhedsvæsen ellers er dominerende, skyldes det især, at der er begrænsninger på, hvor meget hjælp man kan få fra det offentlige sundhedsvæsen, hvis man lider af nedsat frugtbarhed.

Når det private marked for fertilitet er blevet så stort i Danmark, hvor det offentlige sundhedsvæsen ellers er dominerende, skyldes det især, at der er begrænsninger på, hvor meget hjælp man kan få fra det offentlige sundhedsvæsen, hvis man lider af nedsat frugtbarhed.

Indland
18. januar 2021

»Vi laver et barn om dagen.«

Sådan lyder sloganet for Dansk Fertilitetsklinik, som er en af de største private klinikker for fertilitetsbehandling i Danmark. Her koster en pakke med tre forsøg med reagensglasbehandling 46.500 kroner, hvis du er en kvinde under 35 år. Er du mellem 40 0g 42 år, lyder prisen på 54.000 kroner.

En anden klinik, Fertilitetsklinik København, reklamerer med at have hjulpet med at undfange 12.313 børn siden 1983. På hjemmesiden ruller en billedserie med glade babyer over skærmen. Her koster en pakke med tre reagensglasforsøg – også kaldet IVF – 44.000 kroner.

Mere end halvdelen af de børn, som kommer til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling herhjemme, er lavet på private klinikker, og for en stor del af dem er det for borgernes egen regning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Hvor langt skal samfundet være barnløse behjælpelig, for at skaffe fremtidige skatteborgere? Der er flere problemstillinger, at få afklaret: samfundets påvirkning af de potentielle forældre med kemikalier og stress! Kan sundhedsfrekvensen hos fertilitetsbehandlede forældres børn sammenlignes med naturlig "fremstillede" børn? Status idag? Mange lever barnløst, frivilligt eller tvunget af omstændigheder, men har et leveværdigt liv alligevel. Så spørgsmålet er, om det er en menneskeret, at få børn? Klodens befolkning stiger og stiger. Andre perspektiver er der også i dette emne.

Klaus Lundahl Engelholt, Dan D. Jensen, Henrik Madsen, Carl Chr Søndergård, erik pedersen, Thomas Tanghus og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ret mig endelig.

Men bare fordi man kan købe sig til en ting, og der ses ulighed mellem rig og fattig, så skal der ske offentligt intervention for udligningen? Hvad med kunst/artikmøbler? fin vin? Fede biler? større huse? ferier etc?

Hvorfor er det, at man insisterer på, at det med at få børn er en rettighed?
Og hvis det virkeligt er en rettighed, har man så haft tænkt over implikationerne ved dette?
- f.eks. solofædre har ret til børn?
- mental handikappede?
- hvad med de narkomaner etc, hvor vi fratager børnene? havde de så nemlig ikke retten til børnene?

I mange sammenhænge siger man i samfundet nej til, at folk har rettighed til børn pga. dårlige vilkår for børnene.
Men hvis det er virkeligt er logikken? Hvordan passer dette i overensstemmelse med fertilitetsbehandling af solomødre? Selvom enkeltforældre har statistiske beviser på gennemsnitligt dårligere outcome?

Men ja fertilitetsbehandlingen er en større industri og ligesom med utallige andre store industrier (olieindustrien, medicinal etc), så er der nok rigeligt af interne magter og lobbyister/ideologer/organisationer som nødigt ville se en industri forfalde og dertil modkæmpe reguleringer af dette, selvom der kan være signifikante samfundsmæssige omkostninger.

Klaus Lundahl Engelholt, Dan D. Jensen, Thomas Andersen, Esben Lykke, Henrik Madsen, Carl Chr Søndergård og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Man kunne jo også bare fortælle unge mennesker om deres biologiske ur og hvordan livsstil kan påvirke muligheden for at få børn men den slags oplysning af befolkningen strider imod de herskende woke-doktriner så det går vel ikke.

Henrik Madsen, Niki Dan Berthelsen, Carl Chr Søndergård, Liv Pedersen, Werner Gass, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Tandlæge regninger på 10.000 vis af kroner, ja 100.000 kr., må man selv betale. Og det selvom tænder er livsvigtige for at kunne tykke og spise den nødvendige mad hver dag.

Katrine Damm, Carl Chr Søndergård, Mogens Holme, Klaus Lundahl Engelholt, Erik Winberg, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Madsen, Liv Pedersen, erik pedersen, Thomas Tanghus, Henning Kjær, Carsten Munk og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Ulla Nygaard, gider du ikke godt undlade at sige "woke".

Søren Kristensen

Naturen ved, måske på en eller anden mærkelig måde, at den er truet af de storforbrugende og hæmningsløst forurenende homo sapiens og gør hvad den kan for at modvirke "artens" udbredelse, med dårlig sædkvalitet og Corona som de mest aktuelle tiltag.

Peter Beck-Lauritzen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Det er jo hverken usundt eller sygt, IKKE at kunne få børn.
Det er jo heller ikke en menneskeret af FÅ børn.

Amerikanske forskere påpeger desuden at infertilitet er tæt koblet med overvægt. Ganske enkelt. Det må som minimum gælde at sundhedstilstanden hos de der skal i fertilitetsbehandling skal være god, herunder et normalt BMI - og at de MED DERES NYVUNDNE SUNDHEDSTILSTAND igen har prøvet at blive gravide, i 1-2-3 år.

Fertilitetsbehandling er naturligvis NATURSTRIDIGT. Naturen vil det anderledes, men det kan vi mennesker ikke acceptere - så vi går mod naturen. Mon ikke naturen har sine grunde?

Og det naturstridige stopper jo ikke med fertilitetsbehandling. Læger kan i mange tilfælde redde for tidligt fødte helt ned til 500 gram, som kun har ligget i deres mors mave i 24 uger. Det er da fascinerende at det kan lade sig gøre - men naturligvis også hamrende NATURSTRIDIGT.