Coronavirus
Læsetid: 6 min.

Danmark forbereder sig til en storm, som måske, måske ikke, kommer

Mens kontakttal, positivprocent og indlagte med coronavirus falder i Danmark, så forbereder hospitalerne sig på en ny eventuel tredje bølge forårsaget af den smitsomme engelske variant af virussen. Information giver et overblik over, hvor vi er i epidemien
Hospitalerne forbereder sig på tredje bølge: »Vi har lige været i en orkan og er så småt kommet os over søsygen – men kommer vi ud i stormvejr igen?« siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Dorthe Crüger.

Hospitalerne forbereder sig på tredje bølge: »Vi har lige været i en orkan og er så småt kommet os over søsygen – men kommer vi ud i stormvejr igen?« siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Dorthe Crüger.

Ólafur Steinar Gestsson

Indland
22. januar 2021

Først til de gode nyheder: Det går godt med at banke smitten i bund herhjemme. Ud af alle de tusindvis af borgere, der testes for coronavirus hver dag, har under én procent de seneste dage fået et positivt svar. Og samtidig ser det bedre ud på hospitalerne, hvor antallet af indlagte med coronavirus er begyndt at falde igen.

Det er efterhånden ikke overraskende, at det hjælper på smittespredningen, at skolerne er lukket, at store events er aflyst, og at vi ikke mødes på kryds og tværs.

Men det hele er ikke, som det plejer. For den engelske variant af coronavirus med det James Bond-klingende navn B.1.1.7 står på lur. Skal man tro prognoserne, har den nye variant potentiale til at lægge hospitalsvæsnet ned på ny. Og samtidig er frygten, at det, der før har virket (afstand og hygiejne), ikke er nok til at holde den nye variant stangen. Det er derfor, vi taler om et kapløb mellem B.1.1.7 og vaccinerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Hver gang der er lidt positiv udvikling i tallene, er der et hylekor om forhastet, pengegrisk genåbning - og så er vi tilbage ved start: Forfra, om igen.

Kunne vi ikke bare for én gangs skyld undlade at gøre den fejl?

Arne Albatros Olsen, Rune Mariboe, Søren Fosberg, Erik Winberg, Steffen Gliese, Per Jakobsen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Andersen, Søren Dahl, Anker Heegaard, Peter Høivang, Peter Engelbrecht, Lillian Larsen, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Nille Torsen, Niels Jakobs, Eva Schwanenflügel og Jørgen Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det lader nu til at Mette Frederiksen har genvundet sin selvtillid efter mink-sagen, og måske ikke mindst de nye meningsmålinger, der halverer opbakningen til Venstre.

Men erhvervslivets kortsigtede interesser har stadig alt for megen indflydelse på, hvor meget regeringen lader sig presse.

Vi burde arbejde på at få patenterne på vaccinerne ophævede, hvilket faktisk er muligt i en nødsituation, det skete jo med HIV.
Så kunne vi selv lave vacciner i Danmark.

Arne Albatros Olsen, Erik Winberg, Christian Mondrup, Werner Gass, Bjarne Bisgaard Jensen, Anker Heegaard, Peter Høivang, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Henriette Bøhne og Nille Torsen anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Få børnene tilbage i skole. De er ingen dokumentation overhovedet for, at det breder smitten. Ingen. Det må være fordi omkostningerne ved nedlukningen er så abstrakte for de fleste, at de bare fuldstændig ukritisk bakker op. Vi har brugt 600 millarder kroner indtil nu. Er I klar over, hvad man kan få for 600 millarder kroner? Det er helt vanvittigt, at det ikke skulle være muligt at løse problemet på andre måder end at ruinere landet. For slet ikke at tale om de menneskelige omkostninger i form af ruinerede selvstændige, stressramte en masse, ensomhed, m.m.

morten andersen, Finn Thøgersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Rune Stilling,
For 600 milliarder kan man få utallige førtidspensioner, plejehjemspladser og hjemmepleje besøg i årevis til alle de voksne og børn, som har fået, især hjerne og kredsløbsskader, efter covid 19 infektion.
Du taler som om livet bare ville fortsætte som før og infektionen gå fuldstændigt upåagtet hen i befolkningen.

Søren Fosberg, Steffen Gliese, Peter Høivang, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Nej jeg taler om, at der måske findes nogle veje at gå, der ikke involverer, at vi bruger enorme summer på nedlukning, hvor det måske kunne have været klaret på smartere måder. Se nu bare hvor helt uforståeligt sent, man så småt er begyndt at komme igang med testning af plejehjemspersonale. Vi er et år efter epidemiens udbrud og så er det ikke forlængst indført. Der er mange af den slags eksempler. Der er også mange gode ting, men det er et kæmpe problem, at ethvert pib om, at regeringen måske ikke altid gør det bedste for landet, bliver mødt af stråmandsargumenter (som du selv gør). Der ingen plads til debat, og det kommer til os koste os dyrt, for er der ingen kritisk debat så får vi ikke de bedste løsninger.

Og se nu bare, hvordan magten igen er steget S til hovedet:

"Heunicke og Hækkerup kom med et forslag om, at det skal være muligt at indføre tvangstest samt tvangsisolation af borgere, som har deltaget i større forsamlinger, hvor der er blevet konstateret smitte."

Undskyld men hvad f.... tænker I på?

Og så var det hele minksagen. Den alener ender med at koste mere 20 millarder. 20 millarder!!!! Det var fuldstændig ligegyldigt, at få slagtet de mink. Det betød ikke en flyvende fis. Vi er det eneste land i verden, der har gjort. Og den smutter brugte vi så lige 20+ millarder på. Har I bemærket den kamp det er, at skaffe få hundrede millioner til stort set, hvad som helst? Og så fyrer regeringen lige rask 20 millarder af på ingenting, ingenting. Og det kan man heller kritisere, for så går man jo ind for at slå gamle og svage ihjel. Det er absurd.

morten andersen, Frank Hansen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Rune Stilling,
Det ville klæde dig at være mere konkret i dine anvisninger af de veje, du mener, kan gås istedet for nedlukningen og før du påberåber dig en offerrolle i forhold til disses debatering og anklager os andre for at være stråmænd.
Jeg er ikke socialdemokrat, men frontpersonale i sundhedssektoren. Og når jeg hører, folk ikke frivilligt isolerer sig efter deltagelse i større arrangementer, rejser osv, så tænker jeg egentlig mest på nogle af mine kolleger ude på et hospital på vestegnen, som slider og slæber 8 timer af gangen i beskyttelsesdragt er, 10 dage i træk. Hvad fanden bilder de sig egentlig ind?
Holland udfaser minkalv tidligere end planlagt, pr 1/3 2021, pga covid 19, mon ikke det indebærer at nogle dyr skal slagtes.

Rune Mariboe, Søren Fosberg, Martin Bæksgaard Jakobsen, Martin Lau, Finn Jakobsen, Jeppe Bundgaard, Ruth Sørensen, Anker Heegaard, Peter Høivang, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Rune Stilling.
Ja hvad har vi fået for de mange milliarder nedlukningerne har kostet. Vi har bibeholdt et samfund hvor sundhedsvæsnet stadig fungerer og vi har holdt dødeligheden nede. Hurra!

Karsten Nielsen, Rune Mariboe, Søren Fosberg, Martin Bæksgaard Jakobsen, Steffen Gliese, Henriette Bøhne, Christian Mondrup, Peter Engelbrecht, Nille Torsen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Martin Lau, Søren Dahl, Anker Heegaard, Peter Høivang og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nu er det altså ikke sådan at nedlukninger gør vi slipper af med corona virus. For den er kommet for at blive som vi oplever det med influenza. En vaccine gør vi kan leve nogen lunde med den.

Men corona er kommet for at blive.

morten andersen, Claus Nielsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Rune Stilling -

Mange europæiske lande har allerede udfaset deres minkproduktion eller er i færd med at gøre det.

Derfor var DK en af verdens største producenter, og minkfarmene lå tæt udover især Jylland. Og derfor spredtes covid-19 med stor hastighed fra den ene minkfarm til den anden. Og nye mutationer opstod, hvis egenskaber var ukendte. Som du måske har hørt, kan virulente stammer udvikle sig, når/hvis corona-virus skifter vært ifm. nær kontakt mellem dyr og mennesker. For at undgå den slags bør en række sanitære krav overholdes, hvilket aldrig har været tilfældet på orientalske kødmarkeder, og danske minkfarme har klart nok også haft problemer. Der skete fodfejl under nedlægningen, men den var i det store og hele nødvendig og anbefalet af WHO, og om erhvervet kan reetableres er tvivlsomt. Mange af de lande, vi sammenligner os med, har nedlagt alle pelsdyrfarme. Finland forsøger at opretholde en produktion, bl.a. ved at vaccinere sine mink, hvilket forekommer ret absurd i en verden, som netop nu har mangel på corona-vaccine.

Selvfølgelig kan regeringens initiativer debatteres. Der er bl.a. problemer ifm. test på plejehjem, hvor koordineringen mellem instanserne ikke har fungeret. Ligeledes må det overvejes, hvorvidt rejse-anbefalingerne er tilstrækkelige, når de tydeligvis ikke bliver overholdt. Lars Løkke gør gældende, at det handler om tillid til borgernes sunde fornuft, men er der sund fornuft i jetsettets rejseplaner?

Skal vi bare lade alle og enhver rejse og feste, som man har lyst? Lars Løkke har gjort gældende, at vi burde køre pandemien lige til kanten af sundhedsvæsenets formåen. Mener nogen mon stadig det, og hvem skal holde for, hvis sundhedsvæsenet bryder sammen og vi alligevel når dertil, hvor restriktioner bliver nødvendige? Det er altid lettere at kloge sig, når man sidder på sidelinjen uden ansvar. Men argumenterne bør i det mindste være seriøse.

Rune Mariboe, Søren Fosberg, Steffen Gliese, Werner Gass, Martin Lau, Niels Leth-Sørensen, Finn Jakobsen, Søren Dahl, Ruth Sørensen, Anker Heegaard, Peter Høivang, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Jeppe Lindholm -

Covid-19 kan antagelig, ligesom det er sket med andre virulente corona-former, mere eller mindre definitivt inddæmmes.

Der skal naturligvis gøres en indsats, og den skal være koordineret. Således har man faktisk udryddet covid-19 i store dele af Fjernøsten og Oceanien. Såvidt vi ikke tager os sammen i Vesten, bliver den fortsat spredt med tilrejsende, men åbenbart ikke i større omfang, end at det hidtil har lykkes Østen at inddæmme den.

Vacciner kan gøre det betydeligt lettere at inddæmme covid-19, men skal vi helt i mål, kræver det naturligvis, at indsatsen koordineres globalt.

Vi har tidligere magtet at udrydde en lang række infektionssygdomme i nabolaget, som nu i kraft af globaliseringen er vendt tilbage.

Naturen tvinger os til at justere globaliseringen, idet de bedst fungerende regioner må gøre op med covid-19 og andre infektioner. Flere regioner følger, efterhånden som lokal infrastruktur og uddannelse opdateres.

Vi kan udrette meget mere end vi aner, hvis vi er villige til at tage ved lære af vore fejltagelser.

The end of globalization (and the begining of something new)
www.youtube.com/watch?v=zY0U0O6VsOA

Rune Mariboe, Steffen Gliese, Finn Jakobsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Det var fuldstændig ligegyldigt, at få slagtet de mink. Det betød ikke en flyvende fis."

?

Var der ikke noget med, at minksmitten (og smitten i det hele taget) stort set øjeblikkelig gik kraftigt ned i Nordjylland, da minkene var slagtet, og at minkvarianterne stort set forsvandt meget hurtigt?

Fra nogle coronaskeptikere kan man nærmest få det indtryk, at covid-19 og dens varianter opstår spontant ved jomfufødsel samtidig rundt om i danmark, for de kommer ikke ind over grænserne, de kommer ikke fra minkfarmene, de kommer ikke fra restauranterne, de kommer ikke fra festerne...

De kommer bare - vupti - spontant ud af ingenting, de er der bare pludseligt, og derfor kan man ligeså godt spare sig at forsøge at bremse dem.

Rune Mariboe, Søren Fosberg, Martin Bæksgaard Jakobsen, Steffen Gliese, Henriette Bøhne, Finn Jakobsen, Peter Engelbrecht, Nille Torsen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Ruth Sørensen, Anker Heegaard og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

@ Rune Stilling

Der hvor Corona er kommet tæt på mit og mine kollegaers liv, er børnenes skole.

Jeg er fx. lige nu isoleret hjemme da min søn er nær kontakt til en Corona smittet fra skolen.

Det har vi, i min afdeling på arbejde oplevet ofte.

Det med minkene er godt beskrevet af andre, men jeg vil godt pointere, at minkene udgjorde en ekstrem stor risiko for mutation. Der går op til 100.000 dyr sammen og smitter hinanden. De smitter frem og tilbage imellem mennesker og dyr på trods af at alle forholdsregler var i brug. Hver evig eneste af disse overførsler øger risikoen for en mutation.

Vi kan være heldige og mutationen gør covid mildere, men det omvendte kan også ske.

Rune Mariboe, Søren Fosberg, Sören Tolsgaard, Erik Nielsen, Steffen Gliese, Henriette Bøhne, Nille Torsen, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Anker Heegaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Til alle jer, der forhåbentligt snart skal vaccineres: Hold øje med, at det bliver gjort rigtigt. Mange sundhedsansatte gør det forkert (jeg har selv set det flere gange), for det er vigtigt, at vaccinen når ned i muskellaget. Hvis den kun når fedtlaget, når de aktive stoffer ikke ind i kroppen, inden de er nedbrudt, og vaccinen bliver virkningsløs:
www.nrk.no/osloogviken/lege-frykter-koronavaksinen-settes-feil-1.15339159

Nu er det jo ikke rart at gå i rette med lægen/sygeplejersken - men vi må på en eller anden måde have spredt den viden, for ud fra de tv-klip jeg har set med vaccinering, er det faktisk almindeligt at gøre det forkert. Og det vil jo være decideret katastrofalt, hvis man vaccinerer, og tror, at den hellige grav er velforvaret - og vaccinen så er administreret forkert, så den er virkningsløs.

Søren Fosberg, Sören Tolsgaard, Nille Torsen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

@Henriette
Af de omkring 1.800 mennesker, der er døde af Corona er 50 under 60 år. 1625 er over 80. For det første forstår jeg ikke hvordan det kan lade sig gøre, at vi med al den viden vi/myndighederne har, hvorfor så mange mennesker over 70 kan blive smittet stadigvæk. Regeringen går tilsyneladende ind for tvang (det gør jeg ikke), men hvorfor er man ikke gået meget mere målrettet efter at få folk over 70 til at overholde restriktionerne og isolere dem, der ikke selv er herre over det? Så kunne nogle dele af restriktionerne måske have været mindre skrappe (og til andre skyd mig ikke i skoene tak, at jeg går ind for, at der ikke skal være restriktioner, at jeg synes hospitalerne skal udsættes for urimelig vilkår, osv.).

Vedrørende mink - Ja det er ved at blive udfaset flere steder, men de er der altså stadigvæk. Og jeg vil fastholde, at ender regningen over de 20 millarder, som flere anslår, så er det regeringens ansvar, og det kunne have været undgået, også uden store risici. Indtil videre er der stadigvæk masser af mink rundt om i Europa. Mutationerne kommer i øvrigt uanset hvad.

Socialdemokratiet har mange gange under forløbet demonstreret, at de handler egenrådigt. Og jeg er helt enig i, at det vurderet på sygdommens udbredelse (og afstedkommet lidelse), er gået rigtig godt i Danmark, men prisen har også været rigtig høj. Højere end jeg tror nogen egentlig går og forestiller sig, og det er det min kritik går på. Det nytter ikke at give regeringen carte blanche, og jvf. hvad jeg skriver tror jeg, at forløbet kunne have en del mindre omkostningsfuldt, hvis der var blevet handlet anderledes. Er det en bagklog betragtning? Ja selvfølgelig. Har det været nemt at være i Heunickes og andre ansvarliges sko, nej selvfølgelig ikke.

Det er i øvrigt relativt sandsynligt, at vi indenfor 1-2 år får en mutation, som vaccinerne ikke virker på. Hvad gør vi så? Det er helt givet, at der ikke er råd til samme form for nedlukning, som vi har set nu. Så hvis det sker, så tror jeg myndigheder vil se sig nødsaget til at tage helt andre midler (kinesiske) i brug for at inddæmme smitten. Men vi får se.

Anne Klitgaard Nielsen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Peter Engelbrecht

Jeg forstår stadig ikke at minkavlerne klager.

En minkavler lever jo af at slå dyret ihjel og sælge skindet. I det her tilfælde var det bare staten der eksekverede dødsdommen på minkene. Minkavlerne har stadig fået betaling.

Minkavlerne har aldrig holdt mink fordi de ønskede et kæledyr. Men de har været godt til at opbygge et narrativ

Rune Mariboe, Dorte Haun Nielsen, Erik Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Rune Stilling, dansk økonomi er iflg. vismændene for god! Læs interviewet med overvismanden.

Rune Stilling

“Læs interviewet med vismanden” - Åh gud

At høre økonomer udtale sig om fremtiden og bortforklare deres tidligere hypotesers fejlskud et ret tæt på at høre astrologers ditto. Han er nu meget fornuftig i forhold til at han godt ved at økonomi ikke er en eksakt videnskab.

Og hvad så at Danmarks økonomi er god? Nu er den 600 milliarder mindre god (tal ifølge Jesper Rangvid)

Sören Tolsgaard

@Rune Stilling -

"Og jeg er helt enig i, at det vurderet på sygdommens udbredelse (og afstedkommet lidelse), er gået rigtig godt i Danmark, men prisen har også været rigtig høj."

Jo og uanset hvor meget, Danmark havde holdt kørende, ville den globale afmatning af verdenshandelen have medført økonomiske tab af dimensioner. Sverige, som var mere åbent, havde lignende tab - og dertil langt højere dødstal. . Såvidt alle andre lande har ligeså store eller større økonomiske tab, ligger vi fortsat lunt i svinget og opsvinget kan hurtigt indfinde sig, hvis vi får bugt med pandemien.

"Vedrørende mink - Ja det er ved at blive udfaset flere steder, men de er der altså stadigvæk. Og jeg vil fastholde, at ender regningen over de 20 millarder, som flere anslår, så er det regeringens ansvar, og det kunne have været undgået, også uden store risici. Indtil videre er der stadigvæk masser af mink rundt om i Europa."

Ja, pelsdyravl er ved at blive udfaset omkring os:

"I en række europæiske lande er minkavl blevet forbudt, således Storbritannien fra 2000 og Østrig fra 2005. I Nederlandene besluttede man i 2012 en gradvis udfasning af produktionen, og man har gjort noget lignende i en række østeuropæiske lande, foruden i Frankrig, Norge og Belgien." [Wikipedia]

da.wikipedia.org/wiki/Minkavl#Modstand

Og godt det samme, om end det i alle tilfælde vil koste erstatninger og mistede eksportindtægter. På den positive side slipper vi for massiv forurening, naboerne er som regel glade for at slippe for en masse ubehageligheder, så lad dog kinesiske velhavere producere deres egne pelsdyr.

"Mutationerne kommer i øvrigt uanset hvad."

Det gør mink-mutationer da kun, så længe der produceres mink. Så lad da endelig kineserne selv bøvle med mink-mutationer og forurening, hvis de ønsker at gå med minkpels. Hvorfor skulle DK og underbetalte østeuropæere dog gøre det allermest beskidte arbejde for Kinas velhavere?

For som du overvejer sidst i dit indlæg, skal vi gøre snart sagt ALT for at undgå de resistente mutationer. Derfor slut med mink, nu gælder det om at sikre en effektiv grænsekontrol, karantæne og smitteopsporing.

Der er ikke plads til selvoptaget slinger i valsen. Vi skal ligesom Østasien have coronaen helt i bund, og konstant være beredt på at inddæmme nye udbrud.

Så skal det nok gå altsammen.

Rune Mariboe, Søren Fosberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Ifølge Maija Hansen er der - set med en sygeplejerskes øjne - særligt én forskel på tilstanden nu og under den første bølge i foråret: Dem, der kommer ind, er betydeligt yngre.
- Jeg har lige så mange 20-, 30- og 40-årige patienter, og de er rigtig syge, siger hun"
nyheder.tv2.dk/udland/2021-01-22-indlaegger-corona-patient-hvert-30-sekund-de-er-yngre-og-rigtig-syge-siger

Nå, det gør nok ikke indtryk - der er jo nogen, som har private aftaler med VorHerre (tror de) om, at de ikke selv bliver syge...Og så er alt jo godt....

Eva Schwanenflügel « Problemet består ikke i patenter men i at få etableret faciliteter og oplært laboranter etc. i fremstilling af vaccinerne; det tager simpelthen længere tid, end det tager Pfizer etc. at gennemføre projektet. Der arbejdes pt. på at distribuere pakningen ud over flere lokaliteter (vi har danske virksomheder med kompetencen), så vi mere eller mindre modtager store blokke af frossen vaccine i stedet for de præpakkede ampuller, hvilket kan aflaste Pfizer etc. og fremskynde distributionen.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Rune «
“Få børnene tilbage i skole. De er ingen dokumentation overhovedet for, at det breder smitten. Ingen. Det må være fordi omkostningerne ved nedlukningen er så abstrakte for de fleste, at de bare fuldstændig ukritisk bakker op.”
Dette er ikke et pip eller et oplæg til debat. Det er et arrogant krav baseret på en uunderbygget påstand. Du skal nok forvente, at der kommer en tilsvarende respons.

Og nej, mutationer opstår ikke “alligevel”. Hver gang, et individ smitter et andet, er der en given sandsynlighed for, at en mutation følger med. Hvis vi lader mange smitte hinanden (mink, Storbritannien osv), øges således risikoen for, at en dygtigere variant opstår.

Så: Mindre smitte medfører kun mindre risiko for farligere mutationer, og mere smitte medfører kun større risiko for farligere mutationer.

Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar