Nyhed
Læsetid: 5 min.

»Dybt risikabelt« at forlænge fasen mellem vaccinerne, advarer eksperter

Flere lande overvejer længere tid mellem vaccinestik, men det er ekstremt risikabelt, advarer eksperter. Der er blandt andet risiko for at fremelske vaccineresistente mutationer
Det er en udfordring, at coronavirus løbende muterer. Indtil nu er der blevet påvist mere end 9.000 genetiske varianter af coronavirus i Danmark. ’Den britiske variant’ har allerede har bidt sig fast og forventes at blive dominerende i Danmark i løbet af januar og februar.

Det er en udfordring, at coronavirus løbende muterer. Indtil nu er der blevet påvist mere end 9.000 genetiske varianter af coronavirus i Danmark. ’Den britiske variant’ har allerede har bidt sig fast og forventes at blive dominerende i Danmark i løbet af januar og februar.

Tim Kildeborg Jensen

Indland
8. januar 2021

Flere lande overvejer at gøre som Storbritannien og forlænge fasen mellem de to doser i coronavaccinen i håb om at få i hvert fald en delvis vaccine sprøjtet i så mange personer som muligt og på den måde få dæmmet op for smittespredningen.

Men det er en kompleks og risikabel strategi, advarer eksperter.

Blandt de lande, der har meldt ud, at de som Storbritannien overvejer at forlænge faserne, er Canada, Holland og Tyskland.

En væsentlig risiko ved at forlænge faserne er, at det kan medvirke til at fremelske vaccineresistente mutationer af virus, forklarer professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren:

»Hvis du vil fremelske en virus, der er modstandsdygtig over for vacciner, så er det lige præcis måden at gøre det på. De vira, der muterer, så de bedre kan klare vaccinen, vil blive fremelsket. Det er en rent darwinistisk proces,« siger Lundgren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Opfordring til videnskabelig studie? Hvorfor? Det "strømmer" ind med nye og forskellige vacciner, RNA, DNA osv, ja Panum har også een i støbeskeen.
Stop eksperimenterne med befolkningen! Problemet er alt for komplekst, så hold jer til "manualen".

Lillian Larsen, Eva Kjeldsen, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Mads Bech Madsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"En væsentlig risiko ved at forlænge faserne er, at det kan medvirke til at fremelske vaccineresistente mutationer af virus, forklarer professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren:"

Det synes jeg godt nok er en meget stor risiko at løbe. Hellere lukke helt ned i en periode - det koster mere, men til gengæld ved vi, at det virker - på alle varianter på én gang ...

Lillian Larsen, Inge Lehmann, John Hansen, Marianne Jespersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Mads Bech Madsen, Benta Victoria Gunnlögsson og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I Storbritannien kan Boris Johnson nu skubbe rundt med den britiske befolkning som han nu lige synes efter brexit. Så som at skubbe anden vaccine til hele 12 uger efter den første for at køre lidt længere på literen bogstaveligt talt (ja, den har vi hørt før), som han synes er en god ide. Britterne for således deres ny vundne frihed at mærke efter første stik.

Føler mig inspireret til at se "28 Days Later" i aften.

Lillian Larsen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Peter Beck-Lauritzen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

- så nu kan Boris sende alle mulige muterede corona'er rundt i hele verden! "Dygtig fyr, ham Boris!"

Lillian Larsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvorfor vi skal gøre, alt, hvad vi kan, for ikke at give nye mutationer spillerum:
nyheder.tv2.dk/samfund/2021-01-08-udregning-viser-hvorfor-britisk-mutation-er-saa-farlig

Hvis Lundgren har ret, er det jo vanvidskørsel at pille ved det vaccinationsregime, man ved, fungerer. Vi kan risikere, at den næste mutation er både mere dødelig og mere smitsom.

Goodbye Mankind...

Inge Lehmann, Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Anne-Marie Krogsbøll, "Hvis Lundgren har ret" - tja, Hvis han har. Hvis han ikke har ret, er det ikke vanvid.

Hvem ved. Det er vel der, vi står. Og så kan man jo altid tilføje patetisk dramatiske efterladenskaber som "goodbye, mankind" for lissom at få den konspirationsteoretiske pointe leveret på mest overbevisende vis.

De der gale englændere (flertallet, forstås) har været så optaget af deres idiotiske Brexit, og hvordan de skulle tage røven på EU, at de forsømt at passe på befolkningens sundhed. I ly af Brexit er flere indbyggere end i noget andet europæisk land døde af corona. Og som om det ikke er nok, så opstår der en ny variant lige før Brexit-aftalen skal eksekveres - midt i London.
Englændernes kræmmermentalitet fornægter sig ikke, så for at spare på vaccinen, så kommer de med ideen om at udskyde andet stik - og ser bort fra den viden som forskerne ovenfor ligger inde med. Mon ikke også der findes engelske forskere, der har denne viden?
Her på kontinentet burde vi dog være varsom med at tage ved lære af englænderne, og især når de gælder offentlig sundhed, thi her er UK et af Europas dårligst fungerende lande, med lav levetid og høje sygdomsforekomster bl.a. takket vær et usundt, fugtigt klima, elendig kost og trange, klamme boliger. Ting kommer af noget.
Jeg håber ikke, at vi her til lands er så tåbelige at vi følger englændernes eksempel - især ikke når risiciene allerede er kendt af forskerne.

Lillian Larsen, Eva Kjeldsen, Inge Lehmann, Carsten Munk, Steffen Gliese, Per Klüver og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Anders Sørensen:
Hvilken konspirationsteori?

Anders Sørensen

@Anne Marie Krogsbøll: "Vi kan risikere, at den næste mutation er både mere dødelig og mere smitsom.

Goodbye Mankind..."

Det er konspirationsretorik. Og teori.

Det virker lidt panikagtigt ikke at følge producenternes anvisninger, og især hvis der kan være risiko for noget så alvorligt som udvikling af resistente stammer. Beslutningstagerne burde overveje, hvad de ville have gjort, hvis vaccinerne først var kommet i 2022. Så havde vi under alle omstændigheder måttet klare os gennem denne vinter uden.

Lillian Larsen, Arne Lund, Eva Kjeldsen, Inge Lehmann, John Hansen, Carsten Munk, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvorfor er det konspirationsteori, Anders Sørensen? Hvor er konspirationen? Er det ikke dig, der ser genfærd her, for jeg ser ingen konspiration?

En ret tænksom bemærkning fra Jens Lundgren.
Jeg tror vi skal lade være med at beskylde hinanden for at være konspirationsteoretikere.
Videnskaben har heldigvis altid diskuteret indbyrdes, kun dermed sker der udvikling.
Sagen er jo, at både sygdom og vaccinen er ny, og ingen har rigtig erfaring med hvad det hele bringer.
Jeg tror dog ikke, vi skal til at booke tid i det løsslupne natteliv, selvom vi er så heldige at blive vaccinerede. De vaccinerede kan stadig være smittebærere, og dermed smitte. Hvis de så samtidig bærer på nymuterede arter af covid, så skal hele sagen forfra. Derfor tror jeg umiddelbart på Jens Lundgrens udsagn om at man skal følge anvisningen på vaccinen. Det kan så være det tager lidt længere tid at få vaccineret samtlige, det er dog en lille pris i forhold til hastværk, der kan have meget alvorlige følger.

Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Anne-Marie Krogsbøll, undskyld for at kalde dig konspirationsteoretisk. Det er ikke en præcis betegnelse. Og jeg beundrer egentlig din vedholdenhed på corona-fronten.

At du kan være lovlig teatralsk og dystopisk af sind, står jeg dog ved at mene.

Anne-Marie Krogsbøll

Helt i orden, Anders. Jeg bruger ind imellem den slags udtryk for i kort og letforståelig form at få en pointe igennem - selvfølgelig mener jeg ikke bogstaveligt, at menneskeheden uddør. Men der kan godt blive taget en pæn luns af den, hvis vi mister kontrollen over de nye varianter.

Jeg kan så undre mig over, at der er nogen, som IKKE er dystopiske lige nu, og en vis grad af realistisk dystopi er nødvendig for at kunne tage sig sammen og mønstre den indsats, vi får brug for for at komme helskindede igennem de nærmeste måneder:
www.berlingske.dk/danmark/her-er-graferne-der-viser-hvordan-smitten-i-da...

Vi trænger til forår på mange fronter...

Lillian Larsen

Ja, vi trænger til forår! Kunne vi bare gå i hi en måneds tid eller to. I det mindste kan vi sænke tempoet og holde os i ro, indtil vaccinerne er givet. En enkelt vaccination beskytter mindre, især for ældre. Så hellere gøre det ordentligt vel vidende, at skulle der af en eller anden grund gå lidt længere tid end planlagt, så går det alligevel. Men at planlægge efter det lyder som en dårlig løsning.