Fakta
Læsetid: 4 min.

Epidemiolog om sydafrikansk mutation: »Vores indrejserestriktioner har været en åben dør«

Én person er i Danmark indtil videre bekræftet smittet med den nye sydafrikanske variant af coronavirus. Det får sundhedsordfører og ekspert til at kræve strammere indrejserestriktioner. Regeringen vil kræve bøder, hvis man ikke går i karantæne ved indrejse
Der skal testes massivt og øget fokus på smitteopsporing til, for at forsøge på at holde de mere smitsomme mutationer af corona nede.

Der skal testes massivt og øget fokus på smitteopsporing til, for at forsøge på at holde de mere smitsomme mutationer af corona nede.

Steen Agger

Indland
18. januar 2021

Lørdag blev det første tilfælde af den sydafrikanske coronamutation registreret i Danmark.

Den nye coronavariant hedder i fagsprog B1351/501Y og er karakteriseret ved at være mere smitsom end den oprindelige coronavirus – ligesom den britiske. Oven i det har den endnu flere mutationer i sig, som betyder, at den kræver et højere antistofniveau, hvilket potentielt kan gøre den mere modstandsdygtig over for vacciner.

Den sydafrikanske variant var allerede påvist i både Norge, Tyskland og England. Og at den nu også er kommet til Danmark, er ingen overraskelse for lektor i infektionssygdomme på Aarhus Universitet Christian Wejse.

Han mener, at de danske indrejserestriktioner har været »en åben dør, den har kunnet vade ind ad«, og at de bør strammes.

Det første smittetilfælde kan ifølge Ritzau kobles sammen med en rejse til Dubai i De Forenede Arabiske Emirater.

Og lige præcis det har i løbet af weekenden fået sundhedsordførere fra SF og De Konservative til at kræve, at anbefalingerne om karantæne, når man kommer hjem fra en udlandsrejse eller har været i kontakt med en smittet, bliver ændret til at være et krav.

Det forslag bakker justitsminister Nick Hækkerup (S) op, fortalte han søndag aften til DR Nyheder.

Derfor vil han nu tage kontakt til de andre partier i Folketinget for at høre, om der kan opnås enighed til at indføre et krav om karantæne og en bøde eller anden form for straf, hvis man nægter. 

Ikke urimeligt

Reaktionen fra regeringen møder ros fra Christian Wejse, som kalder det »fornuftigt og betimeligt«. 

»Det her er et af de tiltag, der er lovende for at kunne dæmme op for en hel masse mutationsvarinanter ude fra, som potentielt kan gøre epidemien værre i Danmark,« fortæller han. 

I øjeblikket skal man påvise en negativ test, der højst er 24 timer gammel for at rejse ind i Danmark. Men det beskytter ikke mod, at man kan være blevet smittet få dage før, man stiger ombord på flyet, eller at man kan blive smittet på flyet, forklarer Christian Wejse.

Af den grund mener han i lighed med sundhedsordførerne og justitsministeren, at det ville være en god idé at stramme reglerne yderligere.

»Man kunne godt overveje at lave det om til regler i stedet for anbefalinger. Og så pålægge en bødestraf, hvis man ikke overholder de regler, for vi kan jo bare konstatere, at der er nogle, der ikke overholder de her anbefalinger,« siger han.

Han henviser til andre lande, der er lykkedes med at holde anden bølge af coronavirus nede, som er lande, der for det første har været dygtige til at bekæmpe samfundssmitten, og som netop har meget stramme indrejserestriktioner med pålæg om karantæne. Det gælder blandt andet Kina, New Zealand og Australien.

Christian Wejse mener heller ikke, at det er en urimelig ændring.

»Når man ser på, hvor hårdt landet er lukket ned lige nu, så har jeg svært ved at se behovet for en masse rejseaktiviteter, så hvis man skal rejse, må man være indstillet på nogle relativt skrappe restriktioner i forhold til at undgå, at rejsende bringer muteret virus ind i landet.«

En potentiel orkan

Den sydafrikanske mutation har bredt sig med samme mønster, som den britiske har i Irland og England. Nemlig fra, at den var til stede hos få procent af de smittede, til at have overtaget fuldstændig. Det skyldes, at varianten er mere smitsom, fordi den har en egenskab, der gør, at den nemmere kan trænge ind i vores celler, forklarer Christian Wejse.

Den anden side af den nye mutation er, at det er påvist, at man skal have et højere antistofniveau for, at virussen bliver neutraliseret, som er antistoffernes opgave. Det har rejst tvivl om, hvorvidt mutationen var modstandsdygtig over for vacciner. Men Christian Wejse er dog ikke sikker på, at det er noget, man behøver at bekymre sig over lige i øjeblikket.

»Det kan godt være, det bare er en teoretisk problematik forstået på den måde, at der måske skal ti gange så højt antistofniveau til for at bekæmpe den, men hvis vi har 100 gange højere antistofniveau, så betyder det jo ikke noget,« siger han og henviser til en lille undersøgelse fra Pfeizer, som viser, at 20 af dem, der var vaccineret med deres vaccine, alle sammen fint kunne neutralisere den sydafrikanske variant.

Det har resulteret i, at WHO har meddelt, at de ikke ser den udgøre et problem for vaccinerne, fortæller han.

Alligevel er der god grund til at være påpasselig, mener Christian Wejse, som derimod kan være bekymret for, at den sydafrikanske variant muterer endnu mere, så den til sidst ville kunne blive helt afvisende over for vacciner.

Og samtidig, påpeger han, kunne man foranlediges til at tro, at en ny variant ikke er noget problem nu, hvor smittetallene omsider er faldet.

»De lave smittetal kan du sammenligne med en storm, vi har reddet af, men det, vi bare potentielt set står over for med de her nye mutationer, er jo en orkan, hvis den først får fat.«

Ikke råd til at misse en eneste

Kombineret med de skrappere indrejserestriktioner og den hårde nedlukning anbefaler Christian Wejse derfor, at man intensiverer smitteopsporingen.

I efteråret, fortæller han, var der 12.000 smittede, man ikke nåede ud til, men med den nye variant er der ikke råd til at misse en eneste.

»Der er flere ressourcer nu, så der er grund til at se på, om der er noget, der kan optimeres. Og der er egentlig behov for, at der bliver nedsat en lille havarikommision, hver gang der bliver påvist en af de her mutationer, der kan undersøge, hvad der er sket, hvordan er den kommet til, og hvem der på nogen måde kan være smittet senere hen.«

»Det er ikke tid til at løsne sejlene. Tværtimod skal vi holde alt det, der er spændt fast, spændt fast. For det kan potentielt stikke fuldstændig af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bent Christensen

Set i bagklogskabens klare lys, ville det måske have været bedre at reagere lidt før.

Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Peter Engelbrecht, Niels Jacobs og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Igen, igen, igen ser vi det : de danske myndigheder er helt ude af kontrol.
Hele forløbet indtil nu har været karakteriseret ved kvarte og halve 'løsninger', der blot har forlænget pinen, og det bliver åbenbart ved.
Selvfølgelig skal ALLE indrejsende sættes i karantæne, og det skal ske under 100% kontrollerede former. Sandsyndligvis er afsondrede hoteller/lejre den eneste mulighed. At lade folk køre med bus, tog, taxa hjem til sig selv, og at lade som om alle bare overholder isolationen derhjemme, er simpelthen for dumt. Se dog hvad der sker!
Det er den store forskel mellem Danmark og de østasiatiaake lande, der har meget lave smittetal, og derfor i dag lever internt uden restriktioner: disse lande tog fra starten seriøst på Covid-19, mens resten af verden siddder i sumpen og nyder de nye aggressive varianter, som vores såkaldte afbødningsstrategi har fremavlet. Oinlighederne vil åbenbar ingen ende tage

Erik Winberg, Steen K Petersen, Janus Agerbo, Jens Christensen, Marianne Jespersen, Kjeld Jensen, Arne Albatros Olsen, P.G. Olsen, Dennis Jørgensen, Inge Lehmann, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, jens peter hansen, Per Torbensen, Hans Larsen, Torben Arendal, Hannibal Knudsen, Anne-Marie Krogsbøll, Georg Kallehauge og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Hasse Poulsen

Hvorfor er der så mange der elsker restriktioner, tvang og bøder?
De virker tydeligvis ikke.

Så hvad handler al den vrede om?

Benjamin Bjerre

@Hasse Poulsen
Mener du generelt at lovgivning er nytteløst eller er det kun i denne sammenhæng?

Janus Agerbo, Martin Bæksgaard Jakobsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Steen K Petersen, Georg Kallehauge, Peter Høivang og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar

Selvstændige kan ikke følge en anbefaling af isolation uden store tab, mig bekendt.
Og hvordan får man tildelt et isolations opholdssted?
Ja bøde for at undlade selvisolation, tror jeg blot kan bevirke, at mange vil undgå at lade sig teste.

Smitteopsporing,
; man bør forlange, at man bruger app'en, "Smittestop", som betingelse for lovlig færdsel udenfor sit hjem og har en smartphone - ellers vanker en bøde. Ja kropsvisiteringer og smartie kontrol skal kunne forlanges. Således skal det gøres for at stoppe spredningen, forestiller jeg mig, så appen automatisk sladrer også til myndigheder om smittens udbredelse og at samme myndighed kan dekretere isolation, med dertil hørende tiltag. Bøde for at bryde pålagt isolation. Dette er dragoniske og dyre tiltag, men effektivt...

»Når man ser på, hvor hårdt landet er lukket ned lige nu, så har jeg svært ved at se behovet for en masse rejseaktiviteter, så hvis man skal rejse, må man være indstillet på nogle relativt skrappe restriktioner i forhold til at undgå, at rejsende bringer muteret virus ind i landet.«

-Lige præcis! - Nemlig.

Erik Winberg, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Kjeld Pedersen, Werner Gass, P.G. Olsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Winnie Stærke, Finn Jakobsen, Mogens Holme, Per Torbensen, Freddie Vindberg, Steen K Petersen, Jan Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Berlingske undersøger i dag, hvorfor vi nu står i denne suppedas, og har en super gennemgang af forløbet siden eftersommeren:

"En af de eksperter, der tidligt efterspurgte skrappere restriktioner, er virolog Allan Randrup Thomsen:
»Det giver ingen mening, at man blev overrasket over, at det pludseligt eksploderede. Det er vel en måde at forklare, hvorfor man ikke havde reageret tidligere. Måske har de været skræmte efter minksagen og derfor nølende med at træffe nye upopulære beslutninger. I hvert fald skulle man have sat ind langt tidligere.«
Ifølge Jan Gerstoft, der er overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, er der ingen tvivl:
»Ser du rundt på lande i Europa, er kurven knækket mange steder for en måned siden, så vi skulle også have grebet ind tidligere,« siger han og tilføjer, at det hele kom til at handle om mink, mens smitteopsporingen haltede. Finland, Italien og Frankrig lykkedes for eksempel med at knække kurven i november og begyndelsen af december."

"Ifølge Jan Gerstoft, der er overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, er der ingen tvivl:
»Ser du rundt på lande i Europa, er kurven knækket mange steder for en måned siden, så vi skulle også have grebet ind tidligere,« siger han og tilføjer, at det hele kom til at handle om mink, mens smitteopsporingen haltede. Finland, Italien og Frankrig lykkedes for eksempel med at knække kurven i november og begyndelsen af december."

Randrup siger:
"»Det giver ingen mening, at man blev overrasket over, at det pludseligt eksploderede. Det er vel en måde at forklare, hvorfor man ikke havde reageret tidligere. Måske har de været skræmte efter minksagen og derfor nølende med at træffe nye upopulære beslutninger. I hvert fald skulle man have sat ind langt tidligere.«"

"En anden rapport – også fra SSI – vurderede 23. oktober, hvordan smitten ville udvikle sig. Af den rapport fremgår det klart, at virussen vil stikke af i slutningen af oktober. Advarslen kom altså næsten to måneder før, smitten for alvor eksploderede.
Sundhedsprofessor på Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen siger:
»Jeg tror, det er kommet meget bag på de fleste, hvor kraftig anden bølge blev.«
Men SSI havde forudset, at smitten ville stige voldsomt …
»SSIs matematiske modeller havde flere gange ramt ved siden af. Man var nok begyndt at miste tiltroen til dem.«

"Berlingske har spurgt Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp om deres forklaringer på, at smitten steg voldsomt, og at det danske beredskab ikke var klar.
Sundhedsstyrelsen har afvist at svare med henvisning til, at Sundhedsministeriet også er blevet spurgt. SSI og Sophie Hæstorp er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser."

Så når man har stået på pressemøder og lovet os, at man havde helt kontrol over epidemien, så har man i virkeligheden i sit stille sind stået og tænkt: Vi tror ikke på de modeller - det går nok ikke så galt, så vi lader bare som ingenting ift. de faretruende advarsler"? I hvert fald får jeg min fornemmelse af uoverensstemmelse mellem udtrykte mål og indførte tiltag bekræftet.

Og så kan vi godt forberede os på endnu en omgang svigt/skuffelse:
"Berlingske har spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed, om styrelsen er klar til at opspore måske 5.000 smittede, som kan være resultatet af en ny bølge, og om nødvendigt endnu flere.
Styrelsen skriver i en e-mail, at smitteopsporingen næsten er i mål i forhold til decembermålsætningen. Men, tilføjer styrelsen, den britiske mutation er en »gamechanger«, fordi den er langt mere smitsom, og derfor har opsporingsenheden nu flere opgaver end tidligere, som følge af at indsatsen på området er intensiveret.
»Vi er i fuld gang med at udarbejde en plan, der skal gøre smitteopsporingen i stand til at håndtere flere smittede og flere nære kontakter pr. smittet,« skriver styrelsen. Det er uklart, hvornår sådan en plan er færdig."

Så endnu engang er man på bagkant, ikke på forkant. Alligevel skal vi den ene gang efter den anden på pressemøder høre regering og myndigheder udtale, at vi er på forkant. Det er simpelthen efterhånden en hel stribe "Komiske ALi"-er, som udtaler sig i strid med kendsgerningerne. Og Styrelsen for Patientsikkerhed har netop mørklagt tallene for, hvor mange de når at få opsporet. Det er absolut ikke tillidsvækkende, og det er den slags, man gør i diktaturer som Kina: Mørklægger sig ud af problemerne.

Nu vil man så stille krav om karantæne ved indrejse - men det stadig alt for lidt og for sent. Vi er nu nået så tæt på den britiske afgrund, at vi er nødt til også at skrue op for kontrollen af, om folk faktisk overholder deres karantæner - også hvis de er smittede eller nære kontakter herhjemme.

Hører netop på TV2News en flok rejsende i lufthavnen, som intet har forstået - ingen går ind for tvungen karantæne: "Folk kan godt tænke selv", "Jeg kan ikke lide tvang", "Hvis man har en negativ test, må man kunne komme ind", "Man skal kunne passe sit arbejde osv. Intet har de fattet af situationens alvor. Nu generaliserer jeg, men det er de rige, som rejser, de rige, som ikke kan affinde sig med restriktioner og begrænsninger - og det er de fattige, som bliver hårdt ramt af den smitte, som de rige spreder i samfundet. Ja, jeg ved det - det er sat hårdt op og med mange undtagelser - men ikke desto mindre er det kernen i problemerne.

Alle citater er fra www.berlingske.dk/samfund/trods-talrige-advarsler-blev-planer-spraengt-o...

Erik Winberg, Janus Agerbo, Jens Christensen, Martin Bæksgaard Jakobsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Espen Bøgh, Inge Lehmann, Winnie Stærke, Finn Jakobsen, Mogens Holme, Freddie Vindberg, Per Torbensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

"Hører netop på TV2News en flok rejsende i lufthavnen, som intet har forstået - ingen går ind for tvungen karantæne: "Folk kan godt tænke selv", "Jeg kan ikke lide tvang", "Hvis man har en negativ test, må man kunne komme ind", "Man skal kunne passe sit arbejde osv. Intet har de fattet af situationens alvor. Nu generaliserer jeg, men det er de rige, som rejser, de rige, som ikke kan affinde sig med restriktioner og begrænsninger - og det er de fattige, som bliver hårdt ramt af den smitte, som de rige spreder i samfundet. Ja, jeg ved det - det er sat hårdt op og med mange undtagelser - men ikke desto mindre er det kernen i problemerne"

Ingen tvivl om det er så åndssvagt at tillade at folk, selv at vurdere, kan rejse ud og ind i landet.

Så tak, @Anne-Marie Krogsbøll for tydeliggøre folks selvbehov og desværre en del folks evne til kun at tænke på dem selv.

Erik Winberg, Janus Agerbo, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Sören Tolsgaard, Inge Lehmann, Mogens Holme, Freddie Vindberg, Anne-Marie Krogsbøll og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Grænselukningen var ikke Brostrøms ide. At kontrollere indrejsende må da være det mindste man bør gøre. Jeg kan ikke købe et bræt i en kæmpe trælast men må fise rundt i Sydafrika. Goddaw do.

Eva Kjeldsen, Janus Agerbo, Hannibal Knudsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Lillian Larsen, Finn Jakobsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Jeg kan ikke købe et bræt i en kæmpe trælast men må fise rundt i Sydafrika. Goddaw do."

Ja, du har ret - det siger jo alt om tåbeligheden i tiltagene, jens peter hansen.

Hvis nogen vil se et studie i 1000 meter bortforklaringshækkesprint, så se Agenda fra Sverige i går (i to dele):
www.svtplay.se/video/29679706/agenda/agenda-special-17-jan-20-00?start=auto
www.svtplay.se/video/29679714/agenda/agenda-special-17-jan-21-05?start=auto

Fuld gang i historieomskrivningen. Tegnell og Löfven grilles godt og grundigt (gode journalister, som har gjort deres forarbejde) - men det er som at forsøge at holde på våd håndsæbe. Sikkert meget menneskeligt ikke at ville indrømme noget som helst, uanset hvor indlysende det er. Problemet er bare, at det koster så hulens mange menneskeliv, at de ikke vil indrømme deres fejl.

Eks. vil Löfven ikke udelukke total nedlukning "Hvis det bliver nødvendigt". Men det mener han ikke, at det er lige nu. Hvad skal der så til, før det bliver "nødvendigt"? Sverige har mange tusind smittede dagligt, og flere hundrede døde. ER det, hvad man i Sverige anser for passende omkostninger ved en epidemi? Hvornår er det for meget? Hvornår er det "nødvendigt" at gøre mere for at stoppe det?

Det er godt nok en kynisk tilgang til andre menneskers liv. Ganske som de danske Tegnell-kloners....

Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Sören Tolsgaard, Steen K Petersen, Inge Lehmann og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig kan man altid gøre mere, det gælder også for alt muligt andet, som er et samfundsproblem. Men det er jo et forsøg på at ramme en rimelig balance. Og måske er det tid at dæmpe hysteriet over de mutationer en smule. Vaccinationerne er i fuld gang med at blive rullet ud, det er naturligt, at vira hele tiden muterer, og den britiske variant er altså ikke mere farlig end, at smittetallene i Storbritannien toppede omkring 60.000 om dagen, og nu er de på vej ned igen.

Selv her i Sverige, hvor restauranter og butikker stadig er åbne, toppede smittetallene før jul, og antallet af indlagte falder nu også. Så selvom COVID-19 er slemt og en stor belastning for sundhedsvæsenet, så er det altså ikke et samfunds undergang. Og det er ligesom lidt for sent for Europa at vælge at forsøge at udrydde sygdommen, som visse lande i Asien har gjort.

Anne-Marie Krogsbøll

"Hos DI Transport under Dansk Industri fortæller direktør Michael Svane, at han kan være nervøs for, at ti dages karantæne kan få en negativ betydning for mobiliteten hos de mange erhvervsrejsende, han repræsenterer."
"»Det, vi især holder øje med, er længden af et eventuelt karantænekrav. Hvis det bliver ti dage, så vil vi nok synes, at det er for meget - medmindre der altså er en sundhedsfaglig begrundelse bag,« tilføjer han."
www.berlingske.dk/samfund/liveblog-faa-seneste-nyt-om-coronavirus

Den sundhedsfaglige begrundelse siger 14 dage - det er jo den mulige inkubationstid....Lad os ikke håbe, at lobbyisterne IGEN får lov at styre indsatsen.

Janus Agerbo, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Erik Nielsen, Arne Albatros Olsen, Steen K Petersen, Finn Jakobsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Vore myndigheder beskytter de riges/stærkes interesser - på bekostning af de fattiges/sårbares liv og helbred:
nyheder.tv2.dk/samfund/2021-01-18-danske-rejsende-kritiserer-forslag-om-tvungen-selvisolation

De gamle og syge spærres inde i årevis, mens de rige og stærke rejser til Dubai og henter nye smittevarianter.

Vore myndigheder hører selv til de rige/stærke. De hører med garanti til den befolkningsgruppe, som rejser mest - sikkert både privat og i embedsmedfør. De hører til den gruppe, som har sværest ved at affinde sig med begrænsninger i personligt råderum - det så vi jo tydeligt, da Brostrøm undlod mundbind i toget, og ikke frivilligt sprittede af efter sig i fitness-centret. Hvor mange af vore myndigheder har været ude at rejse i vinter? Mange af dem ser ud som om, de har tilbragt en del tid under sydens sol. Gik de i karantæne ved hjemkomst, eller følte de sig hævede over det?

Det bliver interessant at se, om SST denne gang vil bakke op om lukning af grænser/tvungen karantæne og testning - eller om de riges og stærkes egeninteresser endnu engang spænder ben for hensynet til samfundets svageste.

Erik Winberg, Kim Houmøller, jens peter hansen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Finn Jakobsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Lars Hansen -

Det er ikke for sent at udrydde sygdommen. Men det kræver, at man bider tænderne sammen i 2-3 ugers tid. Og bagefter kræver det grænsekontrol og karantæne, hvis man ikke vil have problemet ind igen. Restriktioner ved indrejse skal ikke blot være vejledende. Har man fx nogensinde hørt om, at færdselsreglerne blot skulle være vejledende?

Jo, det er helt naturligt, at vira hele tiden muterer. Og den muterer så meget desto oftere, jo mere udbredt den er. Så længe, den huserer ude i verden, vil der opstå nye mutationer, som vil være virulente på nye måder. Nogle vil være mere smitsomme, nogle vil angribe andre aldersgrupper eller være resistente ift. de vacciner, vi nu har udviklet. Ligesom mht. influenza, vil vi få behov for stadig nye vacciner i vedvarende kapløb med nye mutationer ..

Alternativt kan vi inddæmme sygdommen. Østasien og Australien har vist, at det kan lade sig gøre, mens vi i Europa og Amerika ligger som vi har redt. Hver gang, det går en smule bedre, lader vi hånt om den grænsekontrol og smitteopsporing, der skal fastholde grebet. For mange er det åbenbart vigtigere, at pandemien holdes i gang.

Vesten har for mange Lars Hansen'er, som fornægter lyset fra Østen.

Janus Agerbo, Marianne Jespersen, Hannibal Knudsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Det er ikke gået op for nogen at coronavirus har været inde for landets grænser i et år?

Det har intet med grænserne at gøre. Det har alt at gøre med myndighedernes generelle håndtering. Man har været alt for langsomme ved anden nedlukning og nu bliver man så desperate og forargede fordi en eller anden idiot i nyhederne siger at han nægter at gå i selvisolation fordi han skal handle.

Sören Tolsgaard

@Ulla Nygaard -

Mener du alvorligt, at det intet har med grænserne at gøre, at østasien og Australien magter at holde pandemien på afstand? Eller at det intet har med grænserne at gøre, at vi nu har fået et par meget mere smitsomme mutationer i omløb?

Janus Agerbo, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

@Ulla Nygaard -

Men du kan have ret i, at overdreven fokusering på et enkelt tilfælde som syndebuk kan tage fokus fra mange andre områder, hvor der også er problemer!

Dengang i Marts 2020 stod mange som det berømte - "barnet ved lorten", for vi vidste endnu så lidt om hvad smitten med corona indebar, - men ret hurtigt sto d det dog klart, at det krævede store ressourcer indenfor hospitalsbehandling i krævende omfang.

Allerede dengang var mit første bud på på det omfang der tegnede sig for kravene til hospitalsbehandling, at det var nødvendigt med restriktioner for indrejse ved alle indrejsesteder, med kontrol af alle ankomne.

De eneste to reelle muligheder skulle være "kom ind, eller forsvind", afhængig af samarbejdet med vore myndigheders krav til de indrejsende.

Grunden til ankomst, hvor langt opholdet vil vare, hvor vil du opholde dig, dit telefonnummer, en blodprøve, bliv på hotellet(opholdsstedet) i karantæne indtil du får besked på om din blodprøve er negativ, og du frit kan bevæge dig rundt i opholdstiden.

- Så ville der nok være nogle der ikke ville "lege med" i ovenstående, - og der er så kun hjemrejse øjeblikkelig, - "return to sender!, når man ikke vil acceptere vores betingelser i denne situation."

Disse foranstaltninger skulle selvfølgelig samtidig følges op med brug af statistik, som samtidig skulle udbredes over landet, for at skabe overblik over hvor udbredt smitten var og hvordan den udviklede sig i øvrigt.

Foruden indrejsestederne, skulle man iværksætte opsporing via storcentre og andre steder hvor man erfaringsvis ve mange kommer jævnligt, så de invunde resultater kunne indgå i statistikken over udbredelsen.

Netop statistik er et enestående og fremragende våben i den slags situationer, og som efterfølgende også er bekræftet ved det vi ser i dag og har set i lang tid, - den klare rettesnor efter hvilket de politiske beslutninger lægger til grund for sine beslutninger om restriktioner.

Havde man gjort disse tiltag allerede fra begyndelsen af marts 2020, så havde vi hurtigt fået kontrol over smitten, udbredelsen og forløbet

Mange gode beslutninger kunne være blevet truffet langt tidligere, for at inddæmme smittespredningen.

Nu er vi endelig kommet godt efter det, man mangler klare skærpede konkrete regler til overholdelse, - bl.a. karantæne, og dertil hørende klare sanktioner, som uden småsnak udenom falder prompte, og er af en økonomisk størrelse der viser viljen til kravet om overholdelse.

Vi følger selv de regler som er angivet, og i tillæg dertil er vi for længe siden begyndt at bære mundbind fra det øjeblik vi forlader hjemmet til vi atter er tilbage,

- Det ville nok være noget der kunne holde spredningen af smitte meget på afstand, vi ser går ganske udmærket visse steder i Asien hvor det er påbudt, og smitten derfor er ganske lav.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Det har også noget med grænserne at gøre. Sören har ret i, at en bekæmpelse af Covid19 dels forudsætter, at man internt begrænser spredningen ved at reducere vores samkvem med andre, og dels, at indkommende rejsende holdes isoleret, indtil man er sikker på, at de ikke bringer smitten ind i landet - dvs. minimum 14 dage. 4 eller 6 dage er for lidt.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Hvis det absolut er nødvendigt at krydse grænsen, kunne man måske forestille sig en karantæneform med eskorteret overvågning og afskærmning ved aktiviteter udenfor karantæneboligen. Det vil naturligvis være dyrere, men dog rentabelt for virksomheder med akut behov. Familiebesøg ved alvorlig sygdom ligeså. Eventuelt med et tilskud, hvis man ikke selv kan betale.

Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Inge Lehmann, Freddie Vindberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ok, vi tager da lige et år mere med pandemi:
www.berlingske.dk/samfund/herhjemme-planlaegger-vi-festivaler-for-90000-...

Myndighederne bliver ikke klogere. De unge og rige fester - de gamle og sårbare dør.... Og vore myndigheder er unge og/eller rige....

Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Lillian Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Elinborg Hvidtfeldt

Inden indrejse til Færøerne skal man testes min. 2 dage inden afrejse, derpå ved ankomst i lufthavnen skal!! man testes igen, derefter 6 dages karantæne, hvilket betyder ingen forretningsbesøg o.lign., men gerne en tur ude i den frie luft alene og efter de 6 dage testes igen.
Dette skal accepteres og det bliver det og det hjælper.
Måske skulle Danmark gøre det samme. elinborg hvidtfeldt

Marianne Jespersen, Benjamin Bjerre, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

@Mener du alvorligt, at det intet har med grænserne at gøre, at østasien og Australien magter at holde pandemien på afstand? Eller at det intet har med grænserne at gøre, at vi nu har fået et par meget mere smitsomme mutationer i omløb?@

Du kan afgrænse på mange måder der giver mere mening end den nationale grænse. Det har man også gjort i Australien. Man kan også sagtens teste folk inden afgang og ved ankomst. Så længe virus er indenfor landets grænser og man har ordentlig smitteopsporing betyder den minimale udenrigstrafik intet. Det der holder virus kørende er det regeringen gør inden for landets grænser. Det andet er bare en bekvem undskyldning og lidt ekstra ansvarsfralæggelse.

Finn Jakobsen

Ulla Nygård: det er både stram intern kontrol og 100% karantæne ved indrejse, der virker. Ingen af de to foranstaltninger kan stå alene, hvis man vil have bugt med smittespredningen.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Du kunne lige så godt sætte folk i karantæne hvis de krydser Storebæltsbroen som fra Niebühl til Tønder. Det er den mindre kontakt mellem folk der hjælper, ikke at vi afskærer en bestemt slags trafik.

Anne-Marie Krogsbøll

"Det er den mindre kontakt mellem folk der hjælper, ikke at vi afskærer en bestemt slags trafik."

Og det gælder også udenlandsrejsende, selvfølgelig. Ingen logik i at undtage dem. Som jens peter hansen så rammende og helt korrekt udtrykker det: "Jeg kan ikke købe et bræt i en kæmpe trælast men må fise rundt i Sydafrika. Goddaw do."

Ja, goddaw do! Der er ingen logik i det, udover at samfundets rigeste og stærkeste ikke vil opgive deres rejseret, og derfor finder de på alverdens fjogede undskyldninger for, at lige præcis DERES mængen sig med resten af verden ikke betyder noget. Ganske som i foråret med skirejserne. Utroligt, at man stadig skal diskutere det. Var skirejserne et problem, eller var de ikke?

Er der i øvrigt nogen, som faktisk ved, hvor mange personer der ankommer til Danmark daglig? Hvad taler vi om, når nogen hævder, at det er så få, at det ikke betyder noget? 2000? 20 000? 50 000?

Og har vores elendige smitteopsporing overhovedet styr på, hvor disse personer siver hen, og hvor mange smittekæder de sætter gang I? Jeg tvivler.

jens peter hansen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Skisportsby lukker skiskoler og sætter to hoteller i karantæne
St. Moritz i Schweiz.
En variant af coronavirus har ramt skisportsbyen St. Moritz i Schweiz. Derfor er to hoteller sat i karantæne, og alle skiskoler er midlertidig lukket ned. Det skriver Reuters. Tirsdag begynder man at masseteste byens indbyggere, mens alle opfordres til at bære mundbind."
nyheder.tv2.dk/2021-01-18-seneste-nyt-om-coronavirus

Hvor mange danskere er på skiferie i disse måneder? De kan komme hjem, hvis bare de har en ny negativ test. Dagen efter kan de være blevet smittefarlige, og smitte deres sårbare nabo eller bedstefar.

Det fremgår ikke engang af udenrigsministeriets hjemmeside og coronasmitte.dk, at man opfordres til at gå i karantæne:
coronasmitte.dk/rejser-ind-i-danmark/for-personer-med-dansk-bopael-og-eller-statsborgerskab

Det er de rigeste og raskeste, som tager på skiferie....

Lillian Larsen, Kjeld Jensen, jens peter hansen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Gamle, syge, fattige og arbejdsløse rejser ingen steder!
Bøder batter ikke, når man er rig, hæfte gør.
Et spark i ansigtet er forbudt så hvad med at sætte folk ud, konfiskere én af deres biler, tvangsfjerne et barn eller to. Straffen bør være individuel men ved firmaer som omgår regler tag 10% af deres årlige omsætning. Hvad med en tatovering i panden? Der er mange dumme som trænger til en endefuld.

Anne-Marie Krogsbøll

Vaccinemiraklet udebliver i Israel. Årsag? Bl.a. rejseaktivitet:

"Så hvad er forklaringen på, at smitten bliver ved med at cirkulere og stige på trods af national nedlukning og en historisk hurtig vaccination af befolkningen?
En af årsagerne, mener eksperterne, er den særligt smitsomme britiske mutation af covid-19, som også er konstateret i Israel.
.....
En tredje årsag er rejsende fra udlandet, ikke mindst fra De Forenede Arabiske Emirater, der for ganske nyligt har etableret en direkte flyrute til Israel.
Af diplomatiske hensyn til den nyopbyggede normalisering har Israel ikke krævet, at passagerer, som ankom fra Dubai, skulle isoleres i særlige faciliteter. Det har ifølge den israelske avis Haaretz vist sig, at en tredjedel af de israelere, som er hjemvendt med smitte fra udlandet, er rejst ind fra Dubai. ....
....
Endelig har det vist sig, som statistikken tilsiger, er vaccine ikke er en statsgaranti mod smitten."
www.berlingske.dk/internationalt/det-israelske-vaccinemirakel-lader-vent...

Så lad os da endeligt blive ved med at importere diverse smitte fra Dubai og andre steder i verden (ingen aner jo, om et land er inficeret, før det er for sent). Det er nok kun israelere, der slæber smitte med hjem fra udlandet - det gælder nok ikke danskere... og turister i Danmark.... (vel?)

Sören Tolsgaard, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Mine google-evner slår ikke til her: Hvor mange mennesker ankommer til Danmark dagligt?

Vil virkeligt gerne vide det....

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

De rige er amoralske egoister:
"Martin Thorborg trodsede myndighedernes anbefalinger og rejste til Zanzibar: »Hvis man ikke ville have, at folk rejste, ville man jo forbyde det«"
www.berlingske.dk/aok/martin-thorborg-trodsede-myndighedernes-anbefaling...

Forbyd det! Det er det eneste sprog, den slags personager - som der desværre er mange af - kan forstå. Der er så mange i samfundet, der har lidt og lidt det seneste år - det skal ikke være tilladt at forlænge deres lidelser mere end højst nødvendigt.

Steen K Petersen, Sören Tolsgaard, Inge Lehmann, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ulla, godt brølt. Der er totalt ansvarfornægtelse i debatten og mangel på videnskabelig forståelse. Det er åbenbart at alle andre end ens egen interesser er uvigtige og ens børn åbenbart skal tvangsfjernes hvis man krydser grænsen. Det kunne jo være det var familiebesøg. For nogen er det vigtigere åbenbart at løbe rundt sammen med det halve af Danmark nede i et byggemarked, spille håndbold i Afrika eller synge gospel i en kirke, for andre ikke. Man har så travlt med at ofre andres frihed...hvad har i selv ofret? Der er super naivt at tro man kan udrydde covidvirussen og den kommer åbenbart kun over grænsen med folk der har penge og ikke med lastbilchauffører eller studerende. De fleste overførsler sker i det private rum. Desuden er der sikkert nok masser af vaccinemodstandere til at det alligevel bliver et problem. Et vaccinepas er en fin ide så de unge der har ofret sig et år kan komme ud og fejre friheden.

Anne-Marie Krogsbøll

Det var dog en gevaldig bunke stråmænd.... Karantænekrav skal selvfølgelig gælde alle, også studerende og chauffører.

Gad vide, hvor coronaen blev af i den svada?

"Næsten en tredjedel af britiske coronapatienter bliver genindlagt – og alt for mange dør
Konklusionen er brutal, og en professor udtrykker den således: »Folk tager hjem fra sygehuset, får langvarige følger, bliver genindlagt og dør.« 140 dage senere er én ud af otte af de udskrevne covid-19-patienter i Storbritannien døde."
www.berlingske.dk/internationalt/naesten-en-tredjedel-af-britiske-corona...

Sören Tolsgaard, Inge Lehmann, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Velkommen til 501.V2

Det gik så galt med den sydafrikanske variant, og nu er løbet nok kørt for Danmarks vedkommende. Det må vi leve med i et godt stykke tid.

Forleden så jeg et interview med Hr. Gregersen, som havde været på erhvervsrejse til Sydafrika. Manden kommer hjem har taget test og er ikke ved testene erklæret positiv. Han vælger at tage omkring Netto og lige ordne forskellige ting, som vi andre også gør når vi kommer hjem fra ferie og fra erhvervsrejser. Jeg fik sympati for forklaringen og for personens reaktion.

Det er lige her, den er gal for I Danmark for vi gør vi det til et personligt valg, at vi selv skal vurdere i disse tilfælde om vi udgør en trussel mod landets befolkning. Det ville de færreste nok vurdere, at de udgjorde. Men den onde sandhed, er at ganske få personer, som tager en variant ind i landet, at de kan udløse en uoverskuelig katastrofe i den anden ende af Pandemien.

Det er ikke danskerne som selv skal sige hvad synes du lille ven hvad skal vi vælge i dag ? rejse rejse ikke teste teste ikke gå i karantæne gå ikke i karantæne osv..

Det er myndighederne som skal være konsekvente og sige Rejser til Sydafrika er NO GO PUNKTUM.

Når et land som DUBAI vælger at tørre Pandemien af på sin egen befolkning og på andre landes befolkninger med nul restriktioner og turistmarkedsføring. Så må vi andre træde i karakter og så er konklusionen. Rejseforbud til og fra landet indtil videre fordi landet er et højrisikoland for smittespredning.

Jeg opfordrede for en måned siden til at indføre et rejseforbud for hele Afrika. Drastisk måske men nu for vi se, hvor mange ekstra nedlukninger, som de her varianter koster landet og hvor mange menneskeliv som varianten vil koste. Vi skal erindre at dødstallet i Sydafrika er under indflydelse af, at de er i sommertiden medens vi er i vintertiden. Omvendt tænker jeg uden at vide det, at vores sygehusvæsen forudsat ikke nedbrud er i stand til at redde flere liv.

Opsummering.

Lav en liste over højrisikolande og her indføres der et totalt indrejse og udrejse forbud. Flyruterne indstilles.

For mindre risikofyldte lande så test alle passagerer i Lufthavnen når de ankommer med en lyntest. Hvis smitte blandt en passager så skal hele flyets besætning og passagerer have den ordinære PCR test. Er nogen syge så sendes de i karantæne med det samme i Lufthavnen ikke noget med at skulle rejse tværs gennem Danmark.

Ved landegrænserne ligeså alle små grænseovergange lukkes for biltrafik og persontrafik forbydes at krydse små grænseovergange. Ved de større grænseovergange indføres check af alle personer. De skal kunne fremvise en 24 timer gammel test ellers retur. Politiet skal have beføjelser til at anmode om en lyntest på grænseovergangen hvis nogen ser syge ud. Testene skal tages af alle og fremvises af alle også personer, som er i transit gennem Danmark.

Det er for bureaukratisk med bøder som skal indkræves og så opstår de første 700 eksempler, hvor personer vil klage over afgørelsen og andre 700 eksempler, hvor de ikke kan betales osv.

Hvis personer gentagne gange tages i at se stort på karantæne bestemmelserne jamen så sæt dem i karantæne i et åbent fængsel med ordentlig forplejning og service men under militær bevogtning. Når Karantæne er overstået kan vedkommende rejse frit hjem igen uden at have et sagsanlæg hængende på sig. Vedkommende vil skulle betale et rimeligt beløb for kost og logi i det åben fængsel. Subsistensløse og fattige personer slipper for kost og logi betaling. Men rådgives om hjælp til fremover at havne i den samme situation igen.

Det her er sikkert fremmed for dansk mentalitet, men vi er i krig og ikke i fredstid med denne her Pandemi, og konsekvenserne af de forkerte valg kan blive meget omfattende og store.

Et ung studerende kvinde i Lufthavnen sagde jeg bryder mig ikke om, at Staten skal bestemme om jeg må rejse. Nej forståeligt nok men nu er vi undtagelsestilstand og så gælder andre regler.

Som danske i udlandet og jeg har selv tysk familie, så er der ikke en statsgaranti for, at du og jeg til enhver tid kan rejse hjem til Tyskland eller den anden vej hjem til Danmark. Under den 2. Verdenskrig strandede i tusindvis af statsborger på hver deres side af de krigsførende nationer, fordi du selvfølgelig ikke uden videre kunne rejse fra Tyskland til GB og Franrkrig eller omvendt.

Jeg har ikke været i Tyskland siden Pandemiens udbrud 12 Marts 2020, da jeg anser enhver rejse for for risikofuld og jeg trives fint med at være her i Danmark.

Sorry sådan er det i krigstid.

Sorry sådan må det være indtil Pandemien på globalt plan er i klar tilbagegang.

VH
KFK

Lillian Larsen, Finn Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll, Sören Tolsgaard og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"bøder, hvis man ikke går i karantæne ved indrejse"

Det skal nok hjælpe super fedt på spredningen af udefra kommende mutationer. Hele verden er farvet rødt og alle unødvendige rejser frarådes. Det kan kun betyde én ting - Alle der rejser ind i Danmark efter et ophold, kort eller lang, ophold i udlandet skal i 14 dages isolation, hvis de ønsker at vende tilbage til Danmark.

Lillian Larsen, Steen K Petersen, Finn Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll, Sören Tolsgaard og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

EKSPERTER FORBAVSEDE OVER KENDTES REJSER TIL DUBAI: DET ER EN FUCKFINGER TIL ALLE OS ANDRE

Kendte og influencere vægter selvpromovering fremfor samfundssind, siger brandingekspert.

- Der er brands i 2021 så kyniske, at de arbejder sammen med dem, der giver dem den rette eksponering til de rigtige mennesker.

Han synes dog i sidste ende, at de kendte ansigter har et ansvar, da de som ordet influencer hentyder til påvirker dem, der følger dem.

- Det er problematisk, at de ikke forholder sig til det budskab, de sender, mere end de forholder sig til, hvordan de opbygger deres brand, siger Morten Saxnæs.

I dag klokken 14.20 fløj endnu et fly fra Emirates fra Københavns Lufthavn og er nu godt på vej mod Dubai. Emirates ønsker ikke at oplyse, hvor mange passagerer der var med ombord.

[dr.dk/nyheder 18/1 2021]

Lillian Larsen, Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Chefer beder plejepersonale med symptomer om at gå på arbejde"
www.tv2lorry.dk/lorryland/chefer-beder-plejepersonale-med-symptomer-om-a...

Smittede hjemløse kan ikke komme i karantæne:
politiken.dk/indland/kobenhavn/art8069559/K%C3%B8benhavnske-opholdssteder-for-hjeml%C3%B8se-ramt-af-store-smitteudbrud

Den britiske variant hærger på plejehjemmene:
politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8069442/To-plejehjem-i-K%C3%B8benhavn-er-ramt-af-den-smitsomme-britiske-variant

Den britiske variant stiger stadig, selv om den gamle variant falder - vi er på vej ud over kanten, hvis vi ikke gør noget drastisk:
nyheder.tv2.dk/2021-01-18-stigende-antal-smittede-med-britisk-mutation-og-30-doede-det-seneste-doegn

Der er vist ingen tvivl om, at epidemien er ude af kontrol. Jeg fatter ikke, at der stadig er mennesker, der ikke fatter situationens alvor, og som ahr mere travlt med at komme ud og more sig, end med at bidrage til at bekæmpe epidemien.

Lad dem for pokker da rejse ud, hvis det er så vigtigt for dem - men lad dem ikke komme ind i landet igen, før epidemien er overstået. Så er vi fri for dem fremover.

Det gælder selvfølgelig ikke personer med "legitime" behov for at rejse - eks. til nær familie.