Nyhed
Læsetid: 9 min.

Flertal for rigsret mod Støjberg: »Det er det helt store apparat, der nu bliver rullet ud«

Efter De Konservative, Socialdemokratiet og Venstres formand har meldt ud, at de bakker op om en rigsretssag mod Inger Støjberg, er der nu flertal for at rejse en sag. Det er anden gang på 100 år og kun sjette gang i historien, at en minister bliver stillet til ansvar ved domstolen
Inger Støjberg (V) ankommer til Venstres gruppemøde torsdag morgen.

Inger Støjberg (V) ankommer til Venstres gruppemøde torsdag morgen.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Indland
15. januar 2021

Tidligere udlændinge- og integrationsminister fra Venstre Inger Støjberg skal stilles for en rigsret. Det er et flertal i Folketinget nu enige om.

Det står klart, efter De Konservative og Socialdemokratiet har meldt ud, at de bakker op om at retsforfølge den tidligere minister for at have brudt ministeransvarlighedsloven, da hun tilbage i 2016 udsendte en instruks om undtagelsesfrit at adskille alle asylpar, hvor den ene part var mindreårig.

Venstre har også besluttet at bakke op om en rigsretssag. Jakob Ellemann-Jensen fremhæver efter et gruppemøde i folketingsgruppen torsdag formiddag, at der er tale om »voldsomme anklager, som hænger over først og fremmest Inger Støjberg og også Venstre som parti«.

»Anklager, der kommer fra Instrukskommissionen og siden de to advokater. De anklager havde jeg ønsket kunne gå væk og forsvinde på anden måde end ved en rigsretssag. Det kan de ikke, og derfor støtter Venstre nedsættelsen af en rigsret mod Inger Støjberg.«

Det er dog Venstres beslutning, at medlemmerne stilles frit, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Flot at bl.a. Information fik gravet fakta frem.

Hans Larsen, Katrine Damm, Søren Jensen, Lars Madsen, Mads Troest, Christian Mondrup, Søren Cramer Nielsen, Gert Romme, Anders Reinholdt, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Mogens Holme, Steen K Petersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Jeg underviste en del af dem i Roskilde på sprogskole. De var ikke mand og kone, gammel og ung. De lignede og opførte sig som jævnaldrende, selvom, der var en fem års aldersforskel. De havde smarte cowboybukser, sneakers, så skide godt ud. Var unge og glade og forelskede.
De boede i små ungdomslejligheder, havde få penge, men stort mod på fremtiden.
De læste dansk 1-3. De kom fra Somalia og var kristne og fra Afghanistan og var muslimer. De havde en lang rejse bag sig, som de i deres ungdommelige tro på fremtiden havde lagt bag sig. Besluttet sig for at lægge bag sig. De smilede hver dag. Holdt i hånden, curtlede. Hjalp hinanden. De havde lagt alle æg i deres fælles kurv, det var tydeligt. De var unge og moderne, det arabiske forårs børn, kan man måske sige.

Hans Larsen, Dennis Jørgensen, Ea Movang, Søren Jensen, Jesper Sano Højdal, David Zennaro, Steen K Petersen, Peter Wulff, Christian Mondrup, Gert Romme, Anders Reinholdt, Carsten Nørgaard, Ole Frank, Jørn Pedersen, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Niels Borre og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Venstre vælger at stille medlemmerne frit i forhold til afstemningen om, hvorvidt Støjberg ska stilles for en rigsret. Jacob Ellemann-Jensen siger:

»Det betyder, at der er ni, der kommer til at stemme nej til en rigsretssag. Det mener jeg godt, at vi kan rumme i Venstre. For det her handler om andet og mere end politik. Det, der er vigtigt for mig, er at få en afklaring.«

Ja, det handler om mere end politik. Min tanker er, det handler om jura. Men nej, ikke i Venstres optik. Forinden har Ellemann-Jensen forklaret:

»Vi har også brug for, at der tages hensyn til at der er mennesker, der har været kolleger i 20 år og derfor er der mange følelser på spil også.«

Skal det forstås sådan, at for Venstre er kollegiale følelser vigtigere end at sikre, at magthavere - og borgerer i almindelighed - overholder landets love?

Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Martin Lau, Erik Nielsen, Steen K Petersen, Rikke Nielsen, Krister Meyersahm, Ole Frank, Kurt Nielsen, Sven Elming, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Ellemann kan ikke gøre andet, end det han har vlagt. Inger S har fortsat ikke forstået hvad hun har gjort forkert. Hun har løjet i lang tid, hun har vildledt og ændret forklaring, det kunne være end med hun gik af og en stor næse, men nej VLAK plus DF holdt hånden over hende, så en kommission måtte komme, efter ombudsmandens kritik. Når både kommission og advokater er enige, der er belæg foren rigsretssag, så kan det jo ikke nytte noget, at Inger digter historier om gamle mænd og unge kvinder, den ældste var 32, den yngste 15. Det er den lovlige sexuelle lavalder herhjemme. Har man noget mod det, må man lave loven om. Embedsmænd påtalte det var ulovligt, hun var ligeglad. Jeg tro hun dømmes, men dommen bliver nok betinget og en bøde.
Hun kn ikke skubbe det over på Ellemann, som om han er forbryderen, Han har ikke påvirket andre partier. De har selv valgt klar holdning.

David Zennaro, Lars Hansen, Henning Kjær og Ole Frank anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Støjberg har sikkert overskredet og brudt loven. Jeg regner med at Helle Walther vil gå ind for rigsretssag mod Mogens Jensen og formentlig også MF, for at udstede en "lovløs" ordre om nedslagtning af alle mink i kongeriget osv osv.

Per Torbensen, Hans Aagaard og arne tørsleff anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kunne ikke blive mere symbolsk, at kvinden der annammede sloganet om at "dræne sumpen" fra Donald Trump, (selvom hun påstod det var fra Ronald Reagan) nu bliver indstillet til en rigsret dagen efter idolet selv er blevet anklaget.

Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Ea Movang, Niels Jakobs, Martin Lau, Steen K Petersen og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

De borgerlige har en helt fantastisk evne til at stjæle billedet.

Henning Kjær

Jens PeterHansen.
Vi trækker ikke alle ministre der har dummet sig for en rigsret. Langt de fleste erkender ders fejl og får en næse eller går af som minister, så verden kan gå videre.
IS kunne have stoppet det hele for længe siden ved at erkende sin(e) fejl og givet de unge mennesker en individuel sagsbehandling, men hun er en hårdnakket benængter og har løjet for folketinget, og så må hun have hele turen gennem retssystemet.

Hans Larsen, Sune Keller, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Niels Jakobs, Anders Reinholdt, Steen K Petersen, Tomas Hoch, Eva Schwanenflügel, Krister Meyersahm og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Man hører ofte i Danmark sætningen: -"Helt op på kanten af loven". Men ofte overskrider disse tilfælde faktisk gældende lov.

Tidligere hold lovgivere og deres embedsmænd en bevidst bred margin til loven. Men gennem de sidste 15-20 år har man fjernet sig betydeligt fra dette.

Det er dog yderst nødvendig, at borgerne kan have tillid til lovgivere, embedsmænd og hele statsapparatet. Derfor syntes jeg, at alle lovgivere, der kommer for "tæt på kanten af loven", skal retsforfølges, så man igen kan udvise ydmyghed og respekt for borgere og lovgivningen.

Poul Søren Kjærsgaard, Carsten Nørgaard, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Folketinget løber fra sit eget ansvar. For overholder et medlem ikke landets love er medlemmet ikke værdig, i Grundlovens mening, til at sidde i folketinget og skal ubetinget fratages sin valgbarhed, jvnf. § 33 og smides ud. Det er folketingets pligt at eksekvere dette - men det er åbenbart rarere at lade højesteretsdommere rydde op.

Ea Movang, Flemming Berger og Gert Romme anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Bødskov løj og gik af. Mogens Jensen løj og gik af. Barfoed gik af. Fogh gik af. Hvorfor ? for at redde regeringen. Man må godt lyve hvis man går af og kan så starte på en frisk som Bødskov har gjort. Jeg tror bestemt Støjberg har løjet, men hvad jeg synes er ødelæggende for folkestyret er den interne fnidder der overskygger de reelle problemer. Mange skatteministre er skyldige i at DK er blevet berøvet over 12 mia. kr. Ingen af dem er blevet anklaget. Støjbergs instruks har kostet 20.000 i erstatning. Det viser vist til fulde hvor alvorlig instruksen var. Minkroderiet kan let blive en rigsretssag og den kommer nok til at koste det samme svindlerne fik ned i lommen. Lige nu sidder de borgerlige og vil fylde lommerne på nogle som måske var ved at gå konkurs. Imens jubler de retfærdige over at Støjberg skal i rigsretten for en sag der er mindre end en bule i en forskærm. Det er proportionsforskellen i sagerne der byder mig imod.

Per Christensen, Per Torbensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Jeg har lidt blandede følelser omkring dette. På den ene side er det godt, at der bliver trukket en streg i sandet over for den hæmningsløse populisme, som Inger Støjberg stod for som "lagkage-minister". På den anden side mener jeg stadig, at indholdet i sagen er meget lille til en rigsret. Som Helle Walther skriver, ender det måske med en lille bøde. Det havde været langt bedre, om Lars Løkke havde bedt hende gå af, dengang det skete.

Men som jeg tidligere har skrevet, så skete det ikke, da Inger Støjberg var vigtig for at sikre Dansk Folkepartis støtte til VLAK-regeringen. På den måde er det lidt noget hykleri, når ikke bare hendes eget parti med også LA og K nu vender hende ryggen. De kunne godt bruge hende dengang, hun var minister og sikrede DFs stemmer til deres økonomiske politik.

Per Christensen, Lis Elmund, Niels Jakobs og jens peter hansen anbefalede denne kommentar

@ Jens Peter Hansen,

Jeg syntes absolut ikke, det er ønskværdigt at føre retssag mod lovgivere i et væk.

Og jeg tror, at når lovgiverne har konstateret resultaterne af disse retssager, vil de igen rette sig ind på dydens, i øvrigt ikke særligt, smalle vej for en lovgiver.

Det er helt urimeligt, at man staffer borgernes lovovertrædelser, - f.eks. erhvervschaufførernes, hvis lovgiverne blot kan grine borgerne lige op i ansigtet, når de selv overtræder love, der har langt større alvor.

Per Christensen, Anders Reinholdt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Vi har brug for en strammere kontrol med politikerne. Trumps fake news og herhjemme Støjbergs omgang med sandheden. Alle ville derfor stå stærkere, hvis en næse havde konsekvenser. For eksempel 5 års udelukkelse fra politik. Politikerene er for egenrådige og slipper for let af med kritik. Vi har brug for at stramme op på deres nedladne fremfærd i medierne, medierne har til gengæld brug for at skærpe journalistikken, og den politiske ligegyldige omgang med retssamfundet skal stoppes.Morten Bødskov er et godt eksempel på en som slap for nemt om ved at udstede en nødløgn, manden hvis offentlighedslov har svækket demokratiet, Der er sikkert flere eksempler, men tiden er med Voltaires ord til "Det gælder om at se verden, som den virkelig er, og ikke som man i barndommen lærer os, den ser ud".

Per Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

For et år siden kørte en vanvidsbilist ind i en bil ved Langebro. Føreren af denne bil blev dræbt. Oplagt sag, tja vanvidsbilisten er i mellemtiden rejst til UK og er ikke til at finde. En mand går over for rødt og skal betale en bøde. Han betaler. Svindlere lever i sus og dus i Dubai. Ansatte der har fået foretaget coronatest skulle betale skat af dette gode ( er dog blevet trukket tilbage). osv osv. Hvis sagen er ubetydelig så kommer man efter dig, hvis det drejer sig om mia. ja så... Sådan er det tilsyneladende også med politiken. Lille sag stor ståhej, stor sag ja vi har gjort hvad vi kunne. Trump sender nogle af sine sine mest hjernedøde tilhængere til angreb på den lovgivende forsamling og dette sammenlignes af visse med Støjbergs instruks . Hvor langt kan man komme ud. Og nej jeg er ikke Støjbergfan og har aldrig stemt til højre.

Søren Jensen

Inger Støjberg profiterede politisk på bekostning af nogle at de absolut svagest stillede i vores samfund, asylansøgerne og så gjorde hun det endda ulovligt. Siden har hun gjort alt for at slippe for regningen, men hun skylder både asylansøgerne og retsstaten for sin dybt amoralske og egoistiske adfærd. Det er kun rimeligt ar hun bliver stillet til ansvar for sine handlinger!

Carsten Nørgaard, Jeppe Lindholm, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Blå bloks magt arrogance har fået politiker leden til at eksploderer. Og heldigvis for det. For de bringer rød blok på banen. Coronakrisen har så yderligere forstærket rød blok ved at se resultater af at handle i fællesskab og tillid.

Danmarks statsminister der næste 10 år hedder Mette Frederiksen.

Hvis Frederiksen udskrev valg nu kunne hun se frem til rødt flertal uden de radikale venstre. Og en smadret blå blok i årevis - Hvad venter hun på?

Jeppe Lindholm

...Og så kan der for alvor ryddes op efter de to smadremænd Anders Fogh Rasmussen og Den-Lille-Svindler.

Jeg har set frem til, at denne beslutning er taget. Jeg vidste en del om sagen i forvejen, da jeg bla. har undervist flygtninge også på det tidspunkt, hvor parrene blev skilt ad, hvilket smittede af på manges tvivl, om man her i landet, blev behandlet efter loven. Jeg har fulgt sagen og har sidst læst instrukskommisionens undersøgelse. Vi har set stramninger blive fejret med lagkage, kigget på stramningstæller, lyttet til skinkegate og har betragtet udsagnene på samrådene med stigende forundring. Vi har lagt mærke til, hvordan Støjberg har ført sigt frem omkring barnebrude, vel vidende, at man indtil ny lov efter denne sag i DK, kunne blive gift som 15 årig via kongebrev - det blev en del før p pillens tid. Man skulle også være gift for at få lejlighed dengang.
Her i landet har vi tv serie med unge mødre og ikke mange ville løfte et øjenbryn, hvis deres 17 årige datter flyttede sammen med kæresten.
Der har jo været tegnet og fortalt fra Støjbergs side om barnebrude og hun har ikke følt sig for god til at sætte billeder på sin side af barn og ældre mand, som intet havde med sagen at gøre.
Da NB lejede fly, som skulle vise, at NB var enig med Støjberg og ville støtte opstod en gruppe på facebook, hvor man mente, at der skulle være etikipolitik og at landets love skulle overholdes. Gruppen har over 187.000 medlemmer.
Rigsretten må finde ud af, om Støjberg skal straffes, ligesom man også skal se på embedsværkets rolle. Naturligvis skal både ministre og embedsmænd ligesom alle andre, følge landets love.

Anders Reinholdt, Carsten Nørgaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvem er NB ?

Eva Schwanenflügel

@ jens peter hansen

Jeg går stærkt ud fra, at NB hentyder til Nye Borgerlige.

Ib Jørgensen

Det mest foruroligende ved Inger Støjberg er ikke hendes adfærd, hvor afskyelig man end vil finde den, men den kendsgerning, at så mange stemmer på hende. Jeg ser antydningen af en parallel til Trump og hans angiveligt 74 millioner vælgere. Problemet er ude blandt os, som en virus?

jens peter hansen

Jeg troede det betød nota bene.

Eva Schwanenflügel

Hvem er nota bene...? ;-)

jens peter hansen

Tjah jeg vidste ikke at nye borgerlige nu blev kaldt NB. Jeg behøver vist ikke at forklare dig Eva Schw. hvad NB ellers står for.

Eva Schwanenflügel

@ jens peter hansen

Min lille joke gik på, at du skrev "hvem er NB" ;-)

Nye Borgerliges Pernille Vermund og Støjberg er jo efter sigende blevet slyngveninder, eftersom Vermund forsøger at trække på Støjbergs popularitet i det jydske Venstre-bagland.

Det er dog nyt for mig, at NB ligefrem lejede fly, og det forklares heller ikke i Ea Movangs kommentar til hvilket formål, dette stunt eventuelt måtte være..?

jens peter hansen

Ja humor er der i den grad brug for i disse tider og tak for dit bidrag. Jeg tænkte faktisk ikke på at Vermund og konsorter blev kaldt NB, men sæføli går de det. Jeg forsøger at huske på det. De polske nationalister hedder PiS. Man forstår hvorfor... Støjbergs lagkage var modbydelig, men det ændrer ikke ved min opfattelse af af rigsretten er et overkill.

Eva Schwanenflügel

Støjberg og de borgerlige er selv ude om at det er kommet til en retssag, det er nu min mening, jens peter..
Og ja, vi mangler ofte noget humor i disse for vort land så alvorlige tider, det har du helt ret i ;-)