Analyse
Læsetid: 5 min.

Efter forgyldelsen af minkindustrien står SF og De Radikale med et forklaringsproblem

Socialdemokratiet og Venstre har hver især deres mere eller mindre skumle motiver til at give op mod 19 milliarder kroner i erstatning til landets minkavlere. Til gengæld bliver det svært for De Radikale og SF at forklare, hvorfor de er med i den historisk dyre aftale til et i forvejen kritiseret og underskudsgivende erhverv
Fremover kan milliarderstatningen til minkavlerne meget vel blive den skala, andre politiske tiltag vil blive målt på, nøjagtig som en Storebæltsbro tidligere har været den økonomiske grundenhed i mange debatter.

Fremover kan milliarderstatningen til minkavlerne meget vel blive den skala, andre politiske tiltag vil blive målt på, nøjagtig som en Storebæltsbro tidligere har været den økonomiske grundenhed i mange debatter.

Casper Dalhoff

Indland
27. januar 2021

For at undgå blodhævn betalte drabsmænd i gammel tid en pengebod, også kaldet blodpenge.

Fortiden har nu indhentet Christiansborg: Socialdemokratiet har følt sig nødsaget til at kompensere landets minkavlere meget generøst som bod for den skæbnesvangre beslutning, statsminister Mette Frederiksen (S) traf på et møde i regeringens koordinationsudvalg tirsdag den 3. november.

Her blev det beordret, at »alle mink skal aflives«, til trods for at lovhjemlen ikke var på plads. Erstatningen til pelsdyrsavlerne er derfor blevet presset voldsomt i vejret. Selv om ingen på noget tidspunkt har anfægtet, at de godt 1.000 minkbedrifter skulle kompenseres, er det alligevel kommet som en overraskelse, at den endelige regning er endt på omkring 18,8 milliarder kroner, eller hvad der svarer til op mod 13 millioner kroner pr. bedrift.

Dårlig samvittighed kan være dyr at afbetale i aflad. Eftersom erstatningen bygger på grundlovens paragraf 73 om ekspropriation – og på bestemmelserne om tvangsafgivelse af ejendomsret – har der imidlertid ikke været nogen vej udenom for et flertal i Folketinget at finde pengene til at betale et tocifret milliardbeløb. Men aftalen er i bund og grund formet af politik.

S-regeringen har ganske enkelt været nødt til at finde en løsning, som dels kunne accepteres af minkerhvervet, og som dels kunne få skandalesagen til at gå i sig selv igen. Og her har Venstre siddet med nøglen til et kompromis, koste hvad det end måtte.

Når prisen er blevet presset så skyhøjt op, skyldes det, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen har set en sjælden mulighed for at tilgodese nogle af sine kernevælgere, som lever og driver landbrug i partiets traditionelle hjerteland, ikke mindst i Vestjylland.

Lottogevinst til de få

Venstre har reelt kunnet sætte prisen, og Jakob Ellemann-Jensen har villet lade S-regeringen betale dyrt for den kontroversielle beslutning tilbage i november. Selv om minkavlerne selv ’kun’ krævede godt 16 milliarder kroner i erstatning i første omgang, er beløbet endt på et væsentligt højere niveau, og Jakob Ellemann-Jensen må dermed siges at have udnyttet situationen maksimalt.

Jakob Ellemann-Jensen må siges at have fået mest muligt ud af minkskandalen.

Jakob Ellemann-Jensen må siges at have fået mest muligt ud af minkskandalen.

Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Minkerhvervet har i de senere år kørt med dundrende underskud, og de i alt 792 danske pelsdyrbedrifter har gennemsnitligt kørt med driftsunderskud på over en millioner kroner i de seneste tre år. Det er dermed en overordentlig lukrativ ordning, som et bredt flertal i Folketinget nu er blevet enige om. På alle måder markant større end hvad andre brancher, der også er blevet ramt varigt af corona-nedlukningen, kan se frem til at få i kompensation.

Ikke alene kan minkavlerne få udbetalt op til 11,9 milliarder kroner, men også en række følgeerhverv kan se frem til at blive klækkeligt kompenseret for nedlukningen af et solnedgangserhverv, som for længst er blevet forbudt i en række EU-lande på grund af både dyremishandling og massiv forurening.

På bagvendt vis er coronakrisen blevet en guldrandet redning for den danske minkbranche. Hvis pandemien ikke havde ramt verden i 2020, ville en betydelig del af bedrifterne have været tvunget til at dreje nøglen om, simpelthen fordi den faldende indtjening ikke længere stod mål med de stigende udgifter til at afdrage på gælden. Nu får de langt flere penge, end de ville kunne have drømt om under normale omstændigheder.

Økonomisk set bliver de største vindere dog en række banker og realkreditinstitutter, som havde givet massive lån til minkavlerne. Eksempelvis Dansk Landbrugs Realkreditfond, Vestjysk Bank og Ringkjøbing Landbobank står til at få tilbagebetalt milliarder af kroner, som de ellers havde afskrevet. I praksis er minkaftalen først og fremmest en ny bankpakke til den del af den finansielle sektor, som havde givet alt for risikable lån til en branche uden fremtid.

Gammeldags studehandel

Magtpolitisk er det afgørende for de store partier, at Socialdemokratiet har fået begrænset eksplosionsfaren i minkskandalen, og Jakob Ellemann-Jensen har fået bevist, at Venstre stadig kæmper for landmændene. At prisen så blev høj, betragtes i værste fald som en krigsskadesomkostning, i bedste fald som en god gammeldags studehandel.

Regeringstoppen kan ud over det brede flertal også glæde sig over, at kritikken kommer fra begge sider i Folketinget. På den ene side kritiserer Enhedslisten minkaftalen for at være unødvendigt dyr, og på den anden side kritiserer flere borgerlige partier aftalen for både at være for dyr på kort sigt og for ikke at være tilstrækkelig gunstig for pelsdyrsavlerne på længere sigt.

De Konservatives erhvervsordfører, Rasmus Jarlov, er den mest markante kritiker i blå blok:

»Den her aftale koster cirka 2.500 kroner pr. dansker. Det er utroligt mange penge,« siger Rasmus Jarlov, som mener, at prisen kunne være blevet lavere, hvis avlerne havde fået bedre mulighed for at genoptage minkopdræt efter coronapandemien.

Netop spørgsmålet om fortsat minkavl har været det største konfliktpunkt i forhandlingerne. De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har krævet, at erhvervet skulle have bedre betingelser for at kunne starte forfra senere, mens venstrefløjen omvendt har set minkaftalen som en mulighed for at gøre endeligt op med det omstridte erhverv.

I den endelige aftale er indskrevet en såkaldt ’dvalemodel’, som formelt vil gøre det muligt for enkelte avlere at genoptage minkopdræt, men som reelt vil betyde, at kun meget få landmænd vil fortsætte. De facto er der altså tale om, at minkerhvervet nu lukkes ned permanent. Og her skal ligger forklaringen på, hvorfor SF valgte at gå med i aftalen.

Selv om det umiddelbart kan virke besynderligt, at SF accepterer at bevilge op mod 19 milliarder kroner til et erhverv, som partiet selv har kritiseret, opfatter folkesocialisterne det som en realpolitisk sejr, at selv Venstre nu er gået med til at stoppe minkopdræt i Danmark.

Opgør på venstrefløjen

For både SF og Radikale Venstre spiller loyaliteten over for S-regeringen også ind. Både SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, og Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, vælger deres slagsmål med statsminister Mette Frederiksen med omhu, og den ubekvemme minkskandale har ikke været ét af de øjeblikke, hvor S-regeringen er blevet undsagt.

Til gengæld har Enhedslisten frit spil til at kritisere minkaftalen fra sidelinjen. Politisk leder Pernille Skipper har ellers bakket trofast op om S-regeringens hårde nedlukningskurs under hele coronakrisen, men hun vurderer, at Enhedslisten har en oplagt sag at profilere sig på her.

I den bredere offentlighed vil SF og Radikale Venstre også få et langvarigt forklaringsproblem, simpelthen fordi beløbet på 18,8 milliarder kroner er så mange gange større, end hvad støttepartierne har evnet at få gennemtrumfet på andre politikområder siden valget.

Minkerstatningen er eksempelvis mindst på niveau med alle de nye klimainitiativer, som er blevet vedtaget og ført ud i livet siden Mette Frederiksen blev statsminister forrige sommer.

Fremover kan milliarderstatningen til minkavlerne meget vel blive den skala, andre politiske tiltag vil blive målt på, nøjagtig som en Storebæltsbro tidligere har været den økonomiske grundenhed i mange debatter. Og sammenlignet med de nye 18,8 milliarder kroner er de pludselig ikke så imponerende, når for eksempel SF fik tilført 200 millioner kroner til højere minimumsnormeringer i daginstitutionerne i sidste finanslov.

SF og Radikale Venstre står til at blive skydeskive for en folkelig kritik af den rundhåndede kompensation til minkavlerne, mens S-regeringen paradoksalt nok kan blive skånet. Alle kan forstå, at statsminister Mette Frederiksen måtte betale bod, mens SF og Radikale Venstre risikerer at stå tilbage med et forklaringsproblem, som underminerer troværdigheden i deres andre mærkesager.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Krister Meyersahm

"Forgyldelse af minkindustrien" - det er en urimelig udtalelse.

Folketinget havde ikke noget "frit valg" til at beslutte om størrelsen af erstatningen til avlerne og følgeindustrien. For der er tale om at erstatte for en de facto ekspropriation og derfor gælder Grundlovens krav til lovgiver om, at erstatte "fuldstændigt". Det er dette krav folketinget lever op til og gjorde man det ikke, ville man blive mødt af erstatningskrav ved domstolene og her ville man med garanti tabe og dermed øge udgifterne for staten til rets- og advokatudgifter. Det er i øvrigt ikke umuligt at nogle af de skadelidte, i sidste ende, vil lade domstolene tage stilling til den tilbudte erstatning.

Erik Fuglsang, Signe Hansen, Rune Mariboe, Per Torbensen, Thomas Andersen, Emil Davidsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

HVORFOR?

"Økonomisk set bliver de største vindere dog en række banker og realkreditinstitutter, som havde givet massive lån til minkavlerne. Eksempelvis Dansk Landbrugs Realkreditfond, Vestjysk Bank og Ringkjøbing Landbobank står til at få tilbagebetalt milliarder af kroner, som de ellers havde afskrevet. I praksis er minkaftalen først og fremmest en ny bankpakke til den del af den finansielle sektor, som havde givet alt for risikable lån til en branche uden fremtid"

Følg pengene!

DERFOR

Jørnie Kolding, Daniel Jensen, Katrine Damm, Knud Chr. Pedersen, Per Kolind, Helle Walther, Minna Rasmussen, Søren Veje, Erik Bresler, Kent Bajer, Ole Frank, Flemming Berger, Erik Nielsen, Jacob O, lars pedersen, Søren Cramer Nielsen, Nille Torsen, Arne Lund, Mikael Benzon, E S, Anne-Marie Krogsbøll, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Carsten Munk, Torben Ethelfeld, erik lund sørensen, Torsten Jacobsen, Klaus Schwab, Joy Nitav, Susanne Kaspersen, Anker Heegaard, Kjeld Jensen, Werner Gass, Lars Løfgren, Jens Jensen, Signe Hansen, David Zennaro, Margit Lund Christensen, Jan Fritsbøger, Jørgen Wassmann, Per Klüver, Poul Reynolds, Bjarne Bisgaard Jensen, Dennis Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, Per Kortegaard, Mogens Glasdam, Verner Nielsen, Ivan Mortensen, Erik Karlsen, Inge Lehmann, Per Faurholt Jensen, Søren Kristensen, Mogens Holme, John Andersen, Søren Egert, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Emil Davidsen, Hanne Utoft, Estermarie Mandelquist, jens christian jacobsen, Peter Engelbrecht, Jacob Nielsen, Eva Kjeldsen, Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Søndergaard, Svend Erik Sokkelund, Marianne Stockmarr, Sven Elming, Troels Ken Pedersen, John Jørgensen, erik pedersen, Jørgen Larsen, Per Christiansen, Torben K L Jensen, Jane Nielsen, Freddie Vindberg, Leif Andersen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Og derved undgår SocDem at Venstre stiller sig foran og forlanger kommisionsdomstol for alle de SocDem ministre der har overtrådt diverse over og i endnu højere grad ens Støjberg burde stilles for en kommisionsdomstol.

Espen Bøgh, Arne Lund, Per Torbensen, jens christian jacobsen, Jacob Nielsen, Marianne Stockmarr og Leif Andersen anbefalede denne kommentar
Leif Andersen

Det må være danmarkshistoriens dyreste holdkæft betalt af hårdtprøvede skatteydere.

18 millioner, måske mere, måske mindre i gennemsnitlig erstatning til hver underskudsforretning på et vigende globalt marked er en skændsel mod skatteyderne.

Staten kunne blot have trådt i stedet for de globale opkøbere, og betalt den fremtidige markedspris for et skind reguleret for produktionsomkostningen per skind, så er ingen minkavler frataget noget som helst, jord, ejendomme, maskiner mv. er jo ikke beslaglagt, og så vente og se hvor mange der står i fremtiden indtil minkavl måtte kunne genoptages uden sundhedsrisici.

Dertil kan man diskutere kompensation for aflivede avlsdyr, hvis ikke man har sikret DNA til fremtidig genoptagelse af produktionen, hvis der i fremtiden skulle være en rentabel produktion.

Erik Fuglsang, Gitte Loeyche, Mogens Glasdam, Inge Lehmann og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Venstre har reelt kunnet sætte prisen, og Jakob Ellemann-Jensen har villet lade S-regeringen betale dyrt for den kontroversielle beslutning tilbage i november."

Nu er det jo hverken Venstre eller Socialdemokratiet, som selv skal punge ud til minkavlere og banker.

DET ER OS ANDRE.

Og vi andre kan med sikkerhed forvente 'reformer' som plaster på såret.
Thi det har både Venstre og Socialdemokratiet annonceret.

Katrine Damm, Knud Chr. Pedersen, Per Kolind, Søren Veje, Peter Gløde, Ole Frank, Erik Nielsen, Jacob O, Lars Løfgren, Mikael Benzon, Anne-Marie Krogsbøll, Gitte Loeyche, Torben Ethelfeld, erik lund sørensen, Klaus Schwab, Joy Nitav, Susanne Kaspersen, Anker Heegaard, Kjeld Jensen, Annette Munch, David Zennaro, John Scheibelein, Jan Fritsbøger, jens peter hansen, Poul Reynolds, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Larsson, Finn Jakobsen, Christian Bruun, Klaus Lundahl Engelholt, Svend-Erik Runberg, Kenneth Graakjær, Verner Nielsen, Inge Lehmann, John Andersen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Denise Andersen, jens christian jacobsen, Jacob Nielsen, Carsten Munk, Eva Kjeldsen, Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen, Marianne Stockmarr, Troels Ken Pedersen, Martin Bæksgaard Jakobsen, erik pedersen, Anders Reinholdt, Per Christiansen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Jane Nielsen, Freddie Vindberg, Dorte Sørensen, Jens Christensen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

@Krister Meyersahm: Forgyldelsen ligger bl.a. i, at en typisk taksationskommission i en ekspropriationssag normalvis i almindelig praksis kun vil fastsætte erstatningen udfra især aktuel handelsværdi (plus velsagtens nogle konkrete opståede udgifter, såsom nedrivning). Og dette vil mig bekendt næppe omfatte eksempelvis mange års fremtidige indtjeninger. Og selv om man så tænkte sig, at det alligevel skulle gøre det i tilfældet her, så er foregående adskillige års ekstremt dårlige indtjening i minkerhvervet næppe noget, der kan give et grundlag for det slutresultat, man desværre er kommet til.

Dertil kommer så også spørgsmål vedr grænsen mellem regulering (ikke erstatnngspligtig) og ekspropriation, eventuel lovhjemmel i lov om dyrehold m.m.

Jeg skal ikke gøre mig nær så skråsikker som du i dine formuleringer, men det kunne faktisk have været spændende at se resultatet af en konkret sag her.

Tilbage står i hvert fald, at beløbene er gyldne!

Lena Britt Larsen, John S. Hansen, Ole Frank, Erik Nielsen, Jacob O, Nille Torsen, Morten Larsen, Mikael Benzon, Anne-Marie Krogsbøll, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Werner Gass, John Scheibelein, Per Klüver, Ditte Bjerregaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Finn Jakobsen, Svend-Erik Runberg, Verner Nielsen, Ole Falstoft, Inge Lehmann, John Andersen, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Kristian Spangsbo, Per Fabricius, Denise Andersen, jens christian jacobsen, Lillian Larsen, Niels Jacobs, Svend Erik Sokkelund, Marianne Stockmarr, Troels Ken Pedersen, Martin Bæksgaard Jakobsen, erik pedersen, Anders Reinholdt, Per Christiansen, Morten Wieth, Dorte Sørensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Leif Andersen

Det må være danmarkshistoriens dyreste holdkæft betalt af hårdtprøvede skatteydere.

18 millioner, måske mere, måske mindre i gennemsnitlig erstatning til hver underskudsforretning på et vigende globalt marked er en skændsel mod skatteyderne.

Staten kunne blot have trådt i stedet for de globale opkøbere, og betalt den fremtidige markedspris for et skind reguleret for produktionsomkostningen per skind, så er ingen minkavler frataget noget som helst, jord, ejendomme, maskiner mv. er jo ikke beslaglagt, og så vente og se hvor mange der står i fremtiden indtil minkavl måtte kunne genoptages uden sundhedsrisici.

Dertil kan man diskutere kompensation for aflivede avlsdyr, hvis ikke man har sikret DNA til fremtidig genoptagelse af produktionen, hvis der i fremtiden skulle være en rentabel produktion.

Morten Larsen, Mogens Glasdam og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja minkavlerne var sikkert en erstatning - men ikke en overvurdering betalt af alle skatteyderne.
Hvordan passer denne overbetaling med Venstres megen tale om at det ikke må blive dyre at være dansker - når han sender en regning på ca. 3000 kr ud til alle danskere.

Derudover kan Minksagen ikke sammenlinges med Støjbergs ulovlige indstruks og vildledning af Folketinget. MF troede, at der var lovhjelmen, når ikke embedsværket havde slået alarm og da hun opdagede den manglende lovhjelm så blev loven ændret - det tog bare lidt tid da flere partier satte bremseklodser op så lovvedtagelsen trak ud alt imens de krævede Rigsret osv.....

Katrine Damm, Ole Frank, Erik Nielsen, Jacob O, Nille Torsen, Mikael Benzon, Anne-Marie Krogsbøll, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , erik lund sørensen, Susanne Kaspersen, David Zennaro, John Scheibelein, Jan Fritsbøger, P.G. Olsen, John Andersen, Carsten Hansen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Janus Agerbo, Kristian Spangsbo, Lone Hansen, Carsten Munk, Niels Jacobs, Marianne Stockmarr, Steen K Petersen, erik pedersen, Per Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

jeg har på mit wc et udklip fra 9.december 2020, hvor Tage Siboni citeres for at det var fuldt lovligt at slå alle mink ihjel ifølge lov om hold af dyr

Erik Nielsen, Ete Forchhammer , Erik Pedersen, Inge Lehmann, Peter Engelbrecht, Niels Jacobs, Marianne Stockmarr, Jens Christensen og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi må heller ikke glemme, at Socialdemokratiet også trawler efter stemmer i det jydske landbrug..

Med al den tale om for megen centralisering, nærpoliti og borgernære uddannelser begynder S at bevæge sig ud i provinsen med deres anti-elitære budskaber.

Samtidig skrues der op på fuldt blus med hensyn til strammerretorik og udlændingebashing, og vi skal alle til at arbejde 37 timer for kontanthjælpen under Nick Montanus Hækkerups overvågningskameraer, så vil friheden indfinde sig.

Katrine Damm, Knud Chr. Pedersen, René Arestrup, Ole Frank, Erik Nielsen, Mikael Benzon, Carsten Munk, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Anker Heegaard, Ruth Sørensen, Jan Fritsbøger, Per Klüver, Poul Reynolds, Elisabeth From, Finn Jakobsen, Svend-Erik Runberg, Inge Lehmann, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Lillian Larsen, Marianne Stockmarr, Dorte Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Regeringen taler ellers meget imod løndumpning - men det er 37 timer på kontanthjælp da. Hvilken overenskomst har en løn til 37 timer på kontanthjælps niveau . Har S fuldstændigt glemt at de opstod af samme bevægelse som fagforeningerne.

Mht oprydningen af Fogh Rasmussens , Løkke Rasmussens og Lene Espersens centralisering i 00 er kun godt.

Nille Torsen, Susanne Kaspersen, Ruth Sørensen, Jan Fritsbøger, Per Klüver, Inge Lehmann, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Med den beslutning politisk er signalet givet til alle og enhver; "STIFT GÆLD, STATEN BETALER"!

Det her bliver socialdemokratiets endeligt.

Heldigvis for vores demokrati, og godt for alle, har vi andre mere kompatiblere venstrefløjspartier.
Og heldigvis for femtiden er der flere der ikke tænker i pels. Med mindre den er strengt økologisk.

Corona har sandt for dyden fået noget dunkelt frem i lyset. Et vink med en vognstang.

Jorden vånder.

Så se det dog!

Flemming Jensen

Det her land ledes af en flok idioter til politikere.
Denne aftale er skammelig og man får følelsen af ,at demokratiet i dette land er dødt.
Vi har med et erhverv at gøre ,som allerede var på vej i graven.
Hvad gør vi ,når vi om nogle år skal kompensere for resten af et døende landbrugserhverv.
Erhvervet er dybt forgældet, se det nu i øjnene og drop det lefleri for stemmer i det jydske.
Hvis der skal kompenseres med knap 20 milliarder til minkavlerne ,SKAL erhvervet definitivt lukkes ned.
Alle mink skal aflives og den såkaldte dvaleordning skal skrottes.
Jeg er harm og jeg hader at blive talt ned til.

Ole Frank, Erik Nielsen, Jacob O, Lars Løfgren, Anne-Marie Krogsbøll, Susanne Kaspersen, Jan Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Verner Nielsen, Elisabeth From, Hanne Larsson, Svend-Erik Runberg, Steen K Petersen, Per Kortegaard, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Mogens Holme, Carsten Wienholtz og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Det falder åbenbart ikke Lars Trier Mogensen ind., at enhedslisten stemmer imod, fordi de faktisk er imod

Steen K Petersen, Ole Frank, Erik Nielsen, Lars Løfgren, Mikael Benzon, Anne-Marie Krogsbøll, Christian Mondrup, Ete Forchhammer , Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Joy Nitav, Freddie Vindberg, Ebbe Overbye, Jan Fritsbøger, Erik Pedersen, Per Klüver, Poul Reynolds, Elisabeth From, John Andersen, Hanne Larsson, Martin Bæksgaard Jakobsen, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Aften er billigere end endeløse retsager ville have været. Det er godt at være med i forlig, når vi skal stramme betingelserne for minkhold i DK. CO2 udledning, dyrevelfærd etc.

Det erhverv må lukkes!
Støt borgerforslag om at forbyde minkavl.
Her:
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-05635
Vi skal gerne op på 50.000 medunderskrivere inden 10 april og der er i øjeblikket kun knap 14.000 støtter.
Så støt forslaget og send linket videre til venner og bekendte.
Det haster!!

Estermarie Mandelquist, Søren Veje, Ole Frank, Jacob O, Karsten Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Gitte Loeyche, erik pedersen, Mogens Holme, Carsten Munk, Eva Kjeldsen, Svend-Erik Runberg, Torben Lindegaard, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mogens Glasdam

Danmarks historiens dyreste hold kæft bolsje!

Det med hold kæft bolsjer kender Bolsje Mette jo til, sagen er jo ikke god og, den gode Bolsje-Mette har jo ikke villet svare på, hvem der i sidste ende traf beslutningen om lukningen? Så det blev M. Jensen der blev bondeofferet!
Nu sidder jeg og tænker på, hvor tit jeg har måttet høre for at, leve for de andres penge, at så skulle se hvordan man smider "gode" penge efter dårlige, det giver virkelige sure opstød. Så er der lige det spørgsmål, hvad de farme, som er ejet af udenlandske investorer, er vi begyndt at give tilskud til Kina. Vi lever i et land, hvor forskellen mellem rig og fattig bliver stadig større, hvor der lavet "reformer" for arbejdsløse på offentlig forsørgelse (læs kontanthjælp), som med sanktioner presser folk længere ud. Eller hvor der ikke penge til psykiatrien og, med deraf skader både den syge og andre!
Nu kommer vi så alle til at betale for Bolsje-Mettes beslutninger, eller rettere os på bunden skal nok komme til at betale, for erhverv der alligevel ikke ville kunne overleve i længden!

Jeppe Lindholm

For minkavlerne vil det fra 2022 igen være muligt at avle mink i Danmark, hvis de har valgt dvaleordningen, som giver kompensation for de faste omkostninger indtil man kan genopstarte sin mink avlsforretning frem for den fulde kompensation ved ekspropriation. Men med den her kompensation vil der næppe være mange, som genopstater erhvervet med udsigt til en dobbelt lotto gevinst i kompensation ved nedlukning. Krokodille tårerne er skiftet ud med fest hos landets minkavler.

Erik Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Var det 30 par der ulovligt blev adskilt ? Ét par fik 20.000 til deling. Ingen af de andre har fået erstatning. "Derudover kan Minksagen ikke sammenlinges med Støjbergs ulovlige indstruks og vildledning af Folketinget." skriver Dorte Sørensen. Nej når minkavlerne skal have op mod 19. mia. kr så kan man vist ikke sammenligne de to sager. Det er jo til at skrige over at kludremiklerne giver skatteyderne en kæmperegning, mens man gnider sig i hænderne over at Støjbergs instruks skal for rigsretten. Beløbet svarer vel til 40.000 læreres løn og pensionsbidrag over et år eller 17 mia. per minkavler. I TV har de en udsendelsesrække der hedder luxusfælden. Det er da vist smækket helt op i dette tilfælde. Selvfølgelig skal avlerne have erstatning, men skal deres gæld også betales ? Det er er jo hul i hovedet. Jarlov synes at avlerne er blevet snydt. Stop verden jeg vil af.

Ole Frank, Lars Løfgren, Ete Forchhammer , Gitte Loeyche og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

17 mio. selvfølgelig

@Krister Meyersahm Det er jo først og fremmest minkene, der er eksproprieret, ikke produktionsapparatet. Hvis de er 18 mia værd, så er der vist stadig fremtid i minkavl :-)

Peter Engelbrecht

Det kan få selv mig til at stemme på Enhedslisten og der skal sgu noget til.

Denne bankpakke er ulækker og grisk

Lena Britt Larsen, Ole Frank, Jacob O, Karsten Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Ete Forchhammer , Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Victoria Velasques fra Enhedslisten sagde det helt præcist i Deadline igår: minkavlerne har fået en tredjedel mere i kompensation, end det sædvanligvis beregnes.

Så ja, Peter Engelbrecht, du burde stærkt overveje at stemme Enhedslisten:-)

Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Ole Frank, Erik Nielsen, Søren Cramer Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Ete Forchhammer , Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Steen K Petersen, Kjeld Jensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Når minkavl har givet underskud de sidste 4 år, og Copenhagen Fur måtte lukke, skyldes det sanktionerne mod Rusland. Smart, ikk`? Rusland klarer sig nok alligevel...

Der er også afsat penge til de afledte erhverv i denne pakke. Det er ikke kun minkavlere der får.

I Kopenhagen Fur siger man vel blot, at "nu komme de penge retur, som vi i årenes løb har postet i Venstre".
Hvor er Transparancy International? Under dynen?

Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh, Ole Frank og Erik Nielsen anbefalede denne kommentar

"Her blev det beordret, at »alle mink skal aflives«, til trods for at lovhjemlen ikke var på plads." -skriver LTM. Jeg troede, at der er en journalistisk dyd at forholde sig til fakta, i stedet for at kolportere den ubekræftede påstande. I dette tilfælde er faktum, at to hold jurister er uenige om, der var et lovgrundlag eller ej, jura er som bekendt ikke en eksakt videnskab. Den korrekte journalistiske håndtering af dette ville have lydt sådan: "Her blev det beordret, at »alle mink skal aflives«, selv om der kan være usikkerhed om lovgrundlaget". Hvilet ærinde er LTM ude i? Og så gad jeg nok vide om der er nogen, der måtte mene, at statsministeren dengang skulle have ventet på afklaring (domstolsafgørelse) af denne uenighed.

Krister Meyersahm - hvad med alle de virksomheder som er blevet tvangslukket pga. corona, de burde da, i hvertfald moralskt set, have deres del af det beløb som staten samlet giver til corona-ramte virksomheder.

Georg Kallehauge

Den største dumme bøde udbetalt nogensinde, måske af angst for en rigsretssag. Et held for minkavlerne midt i en periode, hvor branchen som sådan var ved at afvikle sig selv, de må ligge og grine endnu.