Nyhed
Læsetid: 5 min.

»Mere af det samme« og tre andre konklusioner fra mandagens coronabriefing

Med alles øjne rettet mod den nye, mere smitsomme virusvariant, som spreder sig i Danmark, havde regeringen indkaldt Folketingets sundhedsordførere til en briefing mandag formiddag. Information giver et overblik over fire konklusioner fra mødet
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke havde på årets første mandag indkaldt Folketingets sundhedsordførere til et møde for at drøfte coronasituationen. Arkivfoto.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke havde på årets første mandag indkaldt Folketingets sundhedsordførere til et møde for at drøfte coronasituationen. Arkivfoto.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
5. januar 2021

Den nye og mere smitsomme variant af COVID-19 spreder sig i Danmark i et foruroligende tempo. I juleugen udgjorde den såkaldt ’engelske variant’ 2,3 procent af alle positive test, et tal, der med al sandsynlighed er steget, og ifølge eksperter vil den nye variant formentlig udvikle sig til den dominerende coronasmitte i Danmark over de kommende måneder. Det vil betyde højere kontakttal, flere smittede og en stigning i antallet af døde.

Det var altså på en alvorlig baggrund, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) mandag formiddag havde indkaldt Folketingets sundhedsordførere til et møde for at drøfte coronasituationen. Her er fire konklusioner fra mødet: 

1. Ingen nye restriktioner her og nu

Umiddelbart kommer den alvorlige udvikling ikke til at udmønte sig i nye, mere vidtgående restriktioner. Ikke her og nu i hvert fald. Under mødet præsenterede regeringen ingen nye tiltag, men nøjedes med at slå fast, at myndighedernes indsatsgruppe skulle samles senere på dagen, og at ordførerne kunne blive indkaldt igen med kort varsel de kommende dage.

»Meldingen var, at regering og myndigheder tager den nye variant meget alvorligt. Det er relativt simpel matematik, at en langt mere smitsom coronasmitte over tid også vil blive den mest fremherskende, men det er svært at sige, hvad man kan gøre ved det,« siger Stinus Lindgreen, der er sundhedsordfører for De Radikale.

»Vi står i en situation, hvor der ikke er så mange knapper tilbage at dreje på, så det bedste, man kan gøre, er nok at informere yderligere.«

Han spår, at regeringen nok vil reagere med »mere af det samme«. De nuværende restriktioner vil blive forlænget, og regering og myndigheder vil forsøge at appellere mere indtrængende til borgernes adfærd.

2. Dagtilbuddene forbliver åbne

I Enhedslisten er sundhedsordfører Peder Hvelplund skuffet over, at regeringen indtil nu ikke har reageret hårdere på den nye udvikling.

»Med den nye smitte risikerer vi at lægge et yderligere pres på sundhedsvæsenet. Jeg så derfor gerne, at regeringen var klar til at stramme op med flere restriktioner,« siger han.

Enhedslisten og SF’s forslag om at lukke landets dagtilbud mødte bred modstand fra regeringen og de andre ordførere.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, hæfter sig ved, at sundhedsmyndighederne ikke anbefaler en nedlukning af børnehaver og vuggestuer og flere gange har understreget, at børn ikke driver smittetrykket.

»Først og fremmest kommer man ikke til at se Venstre stille sig bag restriktioner, som går ud over sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Og vælger man at lukke dagtilbuddene, vil mange børnefamilier blive bragt i en situation, hvor de ikke kan passe deres arbejde,« siger Geertsen.

Peder Hvelplund erkender, at tiltaget vil have vidtgående konsekvenser, men fastholder, at man bør lukke daginstitutioner. 

 – Hvorfor egentlig, når nu sundhedsmyndighederne ikke mener, at det er nødvendigt, og det vil have meget voldsomme konsekvenser for samfundet?

»Vi har hele tiden opereret med et forsigtighedsprincip, som skal skærme sundhedsvæsenet for kapacitetsudfordringer og undgå, at smitten spreder sig til sårbare grupper. Det er rigtigt, at det ikke er børn, der driver smitten, men vi kan se, at forekomsten af virus blandt pædagoger minder om den, man ser hos ansatte i sundhedsvæsenet. Og nu, særligt med den nye variant, står vi i en situation, hvor vi bør tage alle forholdsregler for at undgå, at smitten kommer ud af kontrol,« siger Hvelplund.

3. Det engelske eksperiment kommer ikke til Danmark

For at vaccinere flest muligt, hurtigst muligt, har Storbritannien valgt at lade op til tolv uger gå, fra borgerne får det første stik, til de får det andet stik, som vaccinen kræver for at være effektiv og langtidsholdbar. På den måde kan dobbelt så mange mennesker altså blive ’foreløbigt’ vaccineret.

Men den strategi kommer vi ikke til at forfølge i Danmark, understregede sundhedsmyndighederne på mødet.

»Alle myndigheder sagde det samme,« fortæller Stinus Lindgreen fra De Radikale. Vaccinerne er godkendt med en bestemt protokol. Der skal gå mellem tre og seks uger fra den første til den anden dosis.

»Afviger man fra det, eksperimenterer vi med en vaccine, der i forvejen er blevet hurtigt godkendt. Det kan puste til vaccineskepsis i befolkningen, og desuden er det ikke sikkert, at effekten vil være lige så stærk,« siger Stinus Lindgreen.

Derudover udtrykte myndighederne bekymring for, om man med en sådan strategi risikerer, at de varianter af COVID-19, som er resistente over for vaccinen, potentielt kan sprede sig blandt de mennesker, som kun har fået det første stik. Man ville altså fremelske netop de varianter, som er ufølsomme over for vaccinen.

Ingen ordførere gjorde indsigelser mod myndighedernes anbefalinger.

4. Ny og bedre testopsporing

Endelig var der bred enighed om, at smitteopsporingen for nuværende ikke fungerer optimalt. En helt afgørende del af den samlede indsats mod epidemien handler om at optrevle smittekæderne, så både den smittede og de, som vedkommende har været i kontakt med, isolerer sig hurtigst muligt.

»Jeg så gerne, at myndighederne fulgte op og ringede til folk dagen efter og spurgte, om det var lykkedes at komme i kontakt med dem, de havde været i nærkontakt med, og om de havde brug for hjælp til at isolere sig,« siger Stinus Lindgreen, der forlod mødet med en fornemmelse af, at alle partier – inklusive regeringen – var enige om, at der skulle ske noget på området.

Peder Hvelplund fra Enhedslisten er glad for, at regeringen nu har lovet at vende tilbage med en plan for, hvordan man kan optimere smitteopsporingen, men ærgrer sig over, at det ikke er sket for længst, og at regeringen stadig ikke har præsenteret noget konkret.

»Det har i lang tid været det svageste led i vores indsats mod smitten,« siger han.

Ud over at myndighederne skal være mere aktivt opsøgende, mener Hvelplund også, at man bør udvide kategorierne for, hvem der tæller som en ’nær kontakt’. Man kunne for eksempel forestille sig, at alle, der har befundet sig inden for to meter af en smittet i mere end 15 minutter, skal isolere sig fremover – og ikke en meter, som det er tilfældet nu.

Kort før jul erkendte Sundheds- og Ældreministeriet, at indsatsen for smitteopsporing har haft svært ved at følge med de forudgående ugers stigning i antallet af smittede. 

»Efterspørgslen har på det seneste alligevel oversteget den kapacitet, der var udbygget til. Derfor er opskaleringen accelereret yderligere med henblik på at komme tilbage på omgangshøjde,« skrev ministeriet dengang i en mail til DR’s Detektor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Argh! Vi kan jo kun lige holde smitten i ave nu, mens den ekstra smitsomme engelske mutation er på lavt niveau. Hvis vi tøver og giver den tid til at sprede sig i befolkningen, kommer den til at losse benene ustyrligt hårdt væk under os når den har fortrængt "gamle" corona. Tidspunktet at slå bremserne i er ...for halvanden måned siden. Og da det ikke kan lade sig gøre, nu. Det her er virkelig frustrerende at se på.

Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Finn Jakobsen, Ete Forchhammer , Jette Steensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

I stedet for at skrive det hele igen:
https://www.information.dk/node/723854#comment-1479938

Anne-Marie Krogsbøll

Yderst skræmmende historie fra Norge: Næsten halvdelen af de smittede på et plejehjem er døde - nu skal det undersøges, om der er tale om en mere dødelig mutation:
www.nrk.no/osloogviken/storste-sjukeheimsutbrotet-sa-langt-1.15312300

Vi bliver bare nødt til at bekæmpe den smitte, så meget som muligt, og ikke tro, at vi kan styre den, og køre til sundhedsvæsnets kapacitetsgrænse, som jeg har indtryk af er SST's linje - det er ALT for farligt.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Finn Jakobsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Det er en besynderlig tankegang, at små børn ikke er eller kan være smittespredere.
Enhver som har eller har haft små børn i daginstitution ved, at de første måneder et barn er i en ny institution må barnet i tide og utide holdes hjemme med nye sygdomme - eller alligevel komme syg i institution. Åbenlyst eller ikke (længere) så slemt. Med nye smittekæder til følge.
Og vi ved at det pædagogiske personale både før og under coronaen har højt sygefravær. Nu så vidt vides det højeste coronasmittetal.
Og personalet må som eneste faggruppe ikke bære mundbind. Så de er ekstra udsatte. Og hvorfor står de ikke langt fremme i listen over tidlig vaccine????
Det er nævnt, at demente ofte bliver bange for personalet på plejehjemmene, når disse bærer værnemidler, men alligevel skal dette personale fortsat bære værnemidler.
Det er muligt, at børn også vil kunne blive bange, men de vil kunne deltage i det som en ny leg - og iøvrigt er de godt klar over sygdommens alvor! De må jo ikke besøge deres bedsteforældre og har lært forklaringen.
Så hvis institutionerne fortsat skal holdes åbne, så skal personalet bære de bedst tænkelige værnemidler og dette personale skal rykkes op i øverste kategori af grupper der skal vaccineres. Så kunne vi bedsteforældre måske også snart se vores børnebørn.
Hvis argumentet for at holde institutionerne åbne er et hensyn til beskæftigelsen, så kan det jo undre, at de små skolebørn skal være hjemme. Det er da belastende for forældrenes beskæftigelse at hjemmeundervise mange timer om dagen. Så småbørnslærerne skulle nok stå lige efter institutionspersonalet i vaccinationskøen og iøvrigt bære mundbind osv.

Stella Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det helt store dyr i Åbenbaringen er vort kapitalistiske, samfundsøkonomiske system, som ikke tåler stilstand. Nu kan vi for alvor se, hvilket monster der er skabt; kravet om konstant forbrug og vækst gør det uoverskueligt at dæmpe aktiviteter og mobilitet tilstrækkeligt til at afbøde virkningerne af en pandemi, som selvsamme samfundsøkonomiske system har skabt og faciliteret. Og dets fyrbødere, vore elitepolitikere, padler baglæns og rygcrawler desperat overfor offentligheden, som både intuitivt og konkret kan iagttage at det forlængst er stukket af for dem (hvilket udviklingen af miljøkatastrofer, ressourcemangler og klimaforandringer for længst har demonstreret).

For et konkret indblik i hvilke kaskadeproblematikker, vi står overfor, kan denne artikel, som Anne-Marie Krogsbøll (tak) i anden debat henviste til forleden, med stor fordel læses: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/meninger/kommentarer/4218-coronava...

Bjørn Pedersen, Flemming Berger, Martin Lau, Inge Lehmann, Karsten Nielsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Barfod, Anne-Marie Krogsbøll, Ida Schløer, Arne Albatros Olsen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Mads Bech Madsen

Magnus Heunicke, måske det ville en ide, under "eventuelt" i din notesbog at anføre: "The South African variant ???"
... I would ...
.. den engelske sundhedsminister Matt Hancock i dag kl 9:20:
"I’m incredibly worried about the South African variant. That’s why we took the action that we did to restrict all flights from South Africa, and movement from South Africa, and to insist that anybody who’s been to South Africa self isolates.
This is a very, very significant problem. In fact I spoke to my South African opposite number over Christmas, and one of the reasons they know they’ve got a problem is because, like us, they have an excellent genomic scientific capability, to be able to study the details of the virus. And it is even more of a problem than the UK new variant."
Bekymringen bunder i, at denne variant muligvis ... den tar’ vi lige igen ... muligvis - er mere "modstandsdygtig ift. vaccine end dem vi allerede kender inkl. den "engelske variant" B117, samt rammer unge hårdere og er mere smitsom en de varianter vi allerede "kender".
Skulle SA-varianten i en eller grad være resistent ift. nuværende vaccine, vil man iflg Professor John Bell/Oxford Uni - kunne "tweake" nuværende vaccine - et forløb over 4 - 6 uger:
“The mutations associated with the South African form are really pretty substantial changes in the structure of the protein. My gut feeling is the vaccine will be still effective against the Kent strain. I don’t know about the South African strain – there’s a big question mark about that – but the vaccine could be tweaked to cope with the new variant.”
( Professor John Bell/Oxford Uni )

Stella Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, Mads Bech Madsen - det er mærkværdigt og bekymrende, at når nu vore myndigheder og politikere holdt møde om situationen i går, at man så tilsyneladende ikke har inddraget den foruroligende nyhed om den angiveligt endnu værre sydafrikanske variant i overvejelserne, inden man meldte ud, at der ikke er brug for flere restriktioner lige nu - det ville have været rettidig omhu at være på forkant med "the southafrican grey rhino", inden det er for sent ("The Grey Rhino" af Michele Wucker om de kæmpe udfordringer, som verdens ledere ignorerer, indtil det er for sent at handle.)

Stella Nielsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Mads Bech Madsen anbefalede denne kommentar
Mads Bech Madsen

Anne_Marie Krogsbøll - Jeg tænker det kan være fornuftigt nok lige at klappe hesten, indtil man har mere videnskabeligt belæg, og ikke så mange "måskeer".
Men opbygningen af SA-varianten, som adskiller sig fra andre varianter, kunne indikere at den vil være modstandsdygtig ift. nuværende vaccine.
I så fald skal nuværende vaccine "tweakes". Men går man for bombastisk ud nu - kunne det jo have en effekt på det vacccineprogram som lige nu udrulles - måske nogle vil tænke: "jeg vil afvente til vaccinen er justeret til at håndtere SA-varianten" - og da man faktisk ikke pt. ved om den nuværende vaccine kan håndtere SA-varianten risikerer man at give vaccineudrulningen en unødig mavepuster.
Der er konstateret ét tilfælde i Norge af SA-varianten.
Men vi må se - jeg tænker at vi ikke kan undgå disse "bump på vejen" ift. at blive fri for corona-smitten.

Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Mads Bech Madsen:

Tak for svar. Jeg er så ikke enig - jeg tror, at man skal være ærlige overfor befolkningen, og at SA-varianten og den engelske variant vil overhale evt. tweaking af vacciner. Man skal ikke sidde på den bekymring, og man skal ikke forhale nødvendige restriktioner af bekymring for, at folk ikke vil lade sig vaccinere. Jeg vil tro, at de fleste vil være mere optagede af at blive vaccinerede nu, for at beskytte sig mod de varianter, som allerede er her. Og der vil jo under alle omstændigheder gå måneder, inden de sidste er vaccinerede - hvis man så har en tweaket version tilgængelig til den tid, så vil det jo være dumt ikke at bruge den.

Men det tager tid at udvikle og producere en tweaket udgave -som jo potentielt skal kunne ramme flre mutationer på én gang - og i mine øjne er det vigtigste lige nu at forhindre, at SA-varianten kommer til Danmark, og når at sprede sig, og at kent-variantten kommer til at sprede sig uhæmmet. Og der er det jo så heldigt, at det, der virker på de nye varianter - diverse restriktioner og adfærdsændringer - jo også virker på den eksisterende dominerende variant, så vi kan slå mange fluer med ét smæk ved at lukke ordentligt ned for dem.

Desværre er der jo nu ligefrem risiko for en ny og både mere smitsom og mere dødelig variant i Norge - det er de ved at undersøge:
www.nrk.no/osloogviken/storste-sjukeheimsutbrotet-sa-langt-1.15312300

Der vil jo blive ved med at poppe nye mutationer op nu, hvor smitten er så udbredt. Der er ikke anden redning end at slå hårdt ned på dem alle sammen på én gang med hårde restriktioner - og SÅ smække låget på med alverdens vacciner bagefter.

Stella Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Mads Bech Madsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Nå, måske er man alligevel kommet på bedre tanker ang. nødvendigheden af nye restriktioner siden i går:
nyheder.tv2.dk/politik/2021-01-05-partiledere-skal-til-moede-med-ministre

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Mads Bech Madsen anbefalede denne kommentar
Mads Bech Madsen

Anne-Marie Krogsbøll
Jeg er tilbøjelig til at give dig ret. Og jeg burde have formuleret det således: "jeg tænker, at de tænker det kan være fornuftigt ... snip"
Jeg ved fra pålidelig ( FN-udstationerede) lokal kilde, at borgerne i SA nu afventer det de kalder "Hard lock-down" - i et i øvrigt meget komplekst samfund.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det synes at blive lidt af et kapløb mellem vaccinering og spredning af de nye og mere smitsomme varianter. Bliver spændende at se hvordan det hele udvikler sig, både i Danmark og resten af Europa.

Anne-Marie Krogsbøll

Er det bare mig, der synes, det er lidt pudsigt, at SSI selvstændigt går ud netop nu, midt i mødet mellem regering og partiledere, og dagen efter et andet møde, hvor konklusionen var, at der ikke var behov for yderligere restriktioner, og pludseligt anbefaler nedsættelse af forsamlingsloftet til 5 og opgradering til alarmniveau 5?

Er der oprør på bagsmækken? Uenighed mellem SSI og SST? En hjælpende hånd til regeringen fra SSI, så det ikke bliver for tydeligt, at man bøjer sig for støttepartiernes krav? En hjælpende hånd fra SSI, som kan gøre det muligt for regeringen at stramme restriktionerne, selv om SST ikke anbefaler det?

Nogle bud? For det er da lidt mystisk timing og kanal. Normalt har SSI ikke anbefalet handlemåder, men kun fremlagt risikovurderinger (som i minksagen), og normalt fremlægges den slags nye restriktioner jo på pressemøder - af regeringen.

Inge Lehmann, Mads Bech Madsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Anne-Marie Krogsbøll

Hvad angår historien fra Norge er der nok ikke noget specielt chokerende over, at 11 ud af 25 smittede på et plejehjem er døde. Dødeligheden blandt den gruppe har jo hele tiden været meget høj, blandt andet fordi det er mennesker med en i forvejen meget begrænset forventet rest-levetid. Og der vil jo altid være en vis variation, så der nogen gange dør 5 ud af 25 og andre gange 11 ud af 25. Det behøver ikke være andet end ren tilfældighed.

Anne-Marie Krogsbøll

Nu er det sådan, Lars Hansen, at det faktisk er opsigtsvækkende nok til, at man er gået i gang med at undersøge det. Men jeg satser da også på, at det er statistisk tilfældighed - alt andet er jo ikke til at holde ud.

Eva Schwanenflügel

" Ud over at myndighederne skal være mere aktivt opsøgende, mener Hvelplund (sundhedsordfører,Enhedslisten, red.) også, at man bør udvide kategorierne for, hvem der tæller som en ’nær kontakt’. Man kunne for eksempel forestille sig, at alle, der har befundet sig inden for to meter af en smittet i mere end 15 minutter, skal isolere sig fremover – og ikke en meter, som det er tilfældet nu."

Eller i det hele taget genindføre afstand på 2 meter i offentligheden, som vi havde i foråret?
- Men det vil naturligvis 'udfordre' den offentlige transport o.l.

Ikke desto mindre ville det være et af de bedste tiltag rent lavpraktisk, nu vi VED, at virus er luftbåren, (selv om vore sundhedsmyndigheder nægter at anerkende dette faktum)

Mange mennesker lader til at tro, at epidemien er overstået, og holder ikke engang de anbefalede 1 meters afstand i supermarkedet eller bussen..

Hvis ikke superspreder-varianterne bliver bremsede/inddæmmede, vil vaccinerne ej redde os.
Slet ikke når det lader til at logistikken halter :

"I dag åbner vaccinationscentrene rundt omkring i landet. Det betyder, at det nu ikke længere kun er plejehjemsbebobere og sundhedspersonale, der kan få covid-19-vaccinen.

Til at begynde med er det først personer over 65 år, der modtager pleje i eget hjem, der kan vaccineres, men…

Der er ingen mennesker på vaccinationscentrene, hvor både vacciner og personale er klar.

Der er nemlig på grund af en fejl ikke blevet sendt invitationer ud på e-Boks til de danskere, der nu må få vaccinen. Over hele landet."
(DR)

Eva Schwanenflügel

He he, nå, nu vil regeringen udvide afstanden i butikkerne fra 1 til 2 meter.
Godt de lige læste hvad jeg skrev ;-)

Stella Nielsen, Mads Bech Madsen, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie 13:11

Ja, det ser umiddelbart lidt underligt ud at SSI nu pludselig støtter støttepartierne..

Men tror det hænger sammen med, at risiikovurderingen bevæger sig mod kategori 5, og der er så nogle aftalte planer.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, Eva - men hvad er der sket siden i går, hvor man åbenbart ikke vurderede kategori 5? Det virker sådan lidt "Hovsa", det hele...

Eva Schwanenflügel

Jeg tænkte det samme, Anne-Marie, men af og til opstår der jo tilfældigheder..
Prøver bare at lade tvivlen komme dem til gode ;-)

Eva Schwanenflügel

PS. Regeringen indkalder til pressemøde kl 15

Angående de 2 meters afstand.

Så har de i min lokale Irma, været gældende i flere måneder.

Der er bare ingen, der holdt sig til det.

Vi har brug for folk, der på en eller anden måde hjælper folk med at overholde anbefalingerne, når de er ude at handle.

Det andet med, at der er for mange der ikke overholder anbefalingerne, er for farligt med de to nye varianter.

Jep, det der med møde igår og vi har ikke behov for nye restriktioner og at man så dagen efter trækker i land.

Hvis det ikke var så tragisk, ville det være komisk.

Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Mette Frederiksen klippede ud i pap og bøjede i neon hvor samfundskritisk en funktion daginstitutionerne har for at kunne holde produktion, transport, sundhedsvæsen, butikker osv i gang.
Derfor fatter jeg simpelthen ikke hvorfor daginstitutions personalet ikke skal beskyttes bedre!!!!
Hvorfor skal de ikke rykkes helt frem i vaccinationskøen? Hvorfor skal de ikke beskyttes med mundbind?
Hvorfor betragtes de kun som nære relationer, hvis de indenfor 48 timer har været tæt på en smittet, når vi ved, at man kan smitte i op mod et par uger?
Test flere gange har jo kun mening, hvis alle mulige medsmittede også testes og isoleres.
Om nogle produktioner skulle lukke for en periode, så klarer vi os nok uden. Der er jo rigeligt med varer i forvejen. Og skulle vi for en periode mangle et par butikker eller busser, så klarer vi nok også det. Disse personaler er ikke i så kritiske funktioner som daginstitutionspersonalet og naturligvis som sundhedspersonalet. (Synd for daginstitutionspersonalet ikke i dronningens nytårstale fik samme opmærksomhed som fuldt berettiget sundhedspersonalet og politiet)

Bjørn Pedersen, Inge Lehmann, Anders Reinholdt, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Hannibal Knudsen

Ja, det er ekstremt mærkværdigt at daginstitutionernes personale ikke prioriteres højere, specielt når de netop udpeges som essentielle for samfundet.

Bjørn Pedersen, Hannibal Knudsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Eva hvis corona virkelig primært skulle være luftbåren, har vi et problem.

Så hjælper sølle 2 meter ikke.
Luftbåren virus er så let at den kan holde sig svævende i flere timer, den kommer derfor også helt ud til 10 meter.

Luftbårne partikler er også så små at de ikke rigtig bliver fanget af mundbind.

Så skal man til at have FFP2 til 3 masker på og tætsluttende briller, for at undgå smitte igennem øjnene. Så skal man også regne med at det tøj man går i og håret indeholder virus,

Det kræver nogle mere voldsomme desinfektionstiltag når man kommer hjem.

Heldigvis tyder smittetallene på at de fleste personer ikke smitter via aerosoler. Mit gæt er, at dem der er superspredere, er dem der fysisk på en eller måde er indrettet så, de danner aerosoler. Områder hvor andre ser ud til at danne aerosoler, er ved sang og motion.
Derfor undrede jeg mig også over, at de holdt fitnesscentrene åben i så lang tid og ikke forbød sang i forsamlinger eller anbefalede det stærkt.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Inge Lehmann

Ja, vi har et problem.
For coronavirus er luftbåren i den forstand at den kan flyde via aerosoler.
Den er dog (hidtil) meget mindre smitsom end fx mæslinger.

WHO har anerkendt at den nuværende coronavirus er luftbåren via aerosoler.
Men de nye varianter er mindst dobbelt så smitsomme, ifølge både WHO, samt landenes forskellige testninger.

Om de bliver fanget af masker, handler om hvor effektive de er, samt hvordan man bruger dem.
Det er ikke beskyttende at have dem på under næsen, eller under hagen.

Og du har ret i, at det hidtil har været personer uden symptomer, der har været superspredere.

Så kommer vi nok til at se dette tal forværret til foråret.

Eva Schwanenflügel

"Transportministeriet beder DSB om at genindføre pladsbilletkravet i regionaltog hurtigst muligt for at mindske smittespredning med coronavirus. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ministeriet.

Desuden anbefales det, at rejsende i offentlig transport ikke sidder direkte ved siden af hinanden eller over for hinanden. Kravet om brug af mundbind eller visir i den kollektive trafik gælder fortsat.

Der er i forvejen krav om pladsbillet i DSB's Intercitytog, men det har siden 5. august ikke"

Godt!!

@ Eva Schwanenflügel

På Øresundstogene, der som bekendt også kører på Kystbanen i Nordsjælland, betød kravet om pladsbillet, at man som pendler skulle have ulejlighed med at anskaffe en sådan forud for hver eneste tur. Og den såkaldte "pladsbillet" var blot et check af, at toget ikke var overfyldt. Man kunne stadig sætte sig, hvor man ville. Jeg tvivler på, at den ordning var forhindret ret megen smitte om nogen overhovedet.

For mig virker det mest som om, regeringen er blevet desperat efter at vise, at den "gør noget". Og jeg kan da også godt se, at den britiske mutation er bekymrende. Det er jo nærmest ren matematik at forudsige, at den vil blive dominerende i løbet af februar, hvilket så alt andet lige vil få kontakttallet til at sige.

Men omvendt har smittetallene så også været konstant faldende siden ugen før jul. Og på trods af alle usikkerheder omkring testomfang og lyntest og hvad ved jeg, så betyder det jo altså, at det går den rigtige vej i Danmark nu. Og dermed er der klare tegn på, at de vedtagne restriktioner virker.

Eva Schwanenflügel

@ Lars Hansen

De vedtagne restriktioner virker kun på den oprindelige virus.

Med både den engelske og sydafrikanske variant vil kurven lynhurtigt begynde en stejl stigning, fordi smittetrykket stadig er for højt.
Vi skal have det ned til 0,5, hvis det blot skal forhindre, at vi overstiger det nuværende meget hastigt.

Og vi ved endnu ikke, om den sydafrikanske variant kan omgå vaccinen.

Derfor må vi gøre absolut alt i vores magt for at sænke smittetrykket.
Og det kan vi kun ved at holde så megen afstand, som overhovedet muligt.

Måske skulle man kun pendle, hvis man varetog livsvigtige funktioner.

"Måske skulle man kun pendle, hvis man varetog livsvigtige funktioner."

Men det er jo også sådan, det mere eller mindre er. Alle administrative medarbejdere i den offentlige sektor har arbejdet hjemmefra siden september. Hvilket alt andet lige også giver bedre plads i blandt andet regionaltog. Jeg kan stadig ikke se, at krav om pladsbillet er andet og mere end en administrativ byrde for både passagerne og DSB uden nogen reel effekt på smittespredningen.

Anne-Marie Krogsbøll

Alternativet, hvis man vil undgå at togene bliver til supersprederbegivenheder, er jo så i stedet at sætte en meget skrap grænse på, hvor mange billetter, der må sælges, sådan at utilbørlig trængsel ikke kan opstå. Når der er solgt eks. 200 biletter, smækkes kassen i! Så kan man undvære pladsbestllingerne.