Analyse
Læsetid: 4 min.

Midtlivskrisen griber om sig blandt de lyseblå på Christiansborg – nu også hos Jens Rohde

Med sin udmeldelse af De Radikale slutter Jens Rohde sig til en voksende gruppe af løsgående lyseblå mænd i Folketinget, som drømmer om at skabe borgerligt oprør fra midten – på egen hånd. Motiverne er dog langt mere personlige end egentlig politiske
Jens Rohde med sine nu tidligere partikolleger, da De Radikale holdt krisemøde tilbage i oktober, efter Sofie Carsten Nielsen var trådt til som ny formand efter Morten Østergaards #MeToo-sag. Allerede dengang var han kritisk over for den nye formand og hendes politiske linje.

Jens Rohde med sine nu tidligere partikolleger, da De Radikale holdt krisemøde tilbage i oktober, efter Sofie Carsten Nielsen var trådt til som ny formand efter Morten Østergaards #MeToo-sag. Allerede dengang var han kritisk over for den nye formand og hendes politiske linje.

Unger Anthon

Indland
26. januar 2021

Befrielsens øjeblik gentager sig. Stadig mere tragikomisk. De Radikales enfant terrible Jens Rohde har valgt at gå enegang – med næsten ordret samme argumenter, som Venstres tidligere formand 56-årige Lars Løkke Rasmussen brugte, da han for tre uger siden meldte sig ud af sit parti. De vil befri sig selv.

50-årige Jens Rohde, som tidligere har været medlem af Folketinget for Venstre, har netop meldt sig ud af De Radikale, fordi han alligevel ikke kunne forlige sig med partiets mærkesager: »Derfor befrier jeg mig selv i dag. Og jeg befrier Radikale Venstre, der gerne vil den klimaaktivistiske og identitetspolitiske vej,« skriver Jens Rohde i et langt opslag på Facebook.

Officielt er begrundelsen for udmeldelsen, at Jens Rohde er endt med at opdage, at De Radikale – som han meldte sig ind i i 2015 i protest mod Venstres udlændingepolitik – slet ikke er det pragmatiske midterparti, som han oprindeligt havde håbet på. Rohde kritiserer partiet for at være blevet et yderfløjsparti i både klimapolitikken og ligestillingsdebatten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Reippuert Knudsen

@Lars Trier Mogensen - Enten har du ikke læst Jens Rohdes begrundelse, eller også har du ikke forstået den. Ærlig talt ?

Torben Nielsen, Lars Eriksson, Bent Nørgaard, Poul Anders Thomsen, Jørgen Munksgaard, Kim Folke Knudsen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Nicolaj Ottsen

Substansløs psykologisering, kommentator snak af værste skuffe. Er det en form for insinuering at LLRs og JRs alder nævnes, uden synlig grund, i artiklens begyndelse ?

LTM har opholdt sig for længe i det politiske ekkokammer, hvis han ikke længere kan skelne imellem spin, opportunisme og oprigtighed.

Torben Nielsen, Per Fabricius, Lars Eriksson, Bent Nørgaard, Benta Victoria Gunnlögsson, Morten Reippuert Knudsen, Carl Chr Søndergård, Poul Anders Thomsen, Jørgen Munksgaard, Lars Jørgensen, Søren Dahl og morten andersen anbefalede denne kommentar

- Vi er jo nogen stykker, som de seneste år har forsøgt at gøre Jens Rohde opmærksom på, at - med de synspunkter han indimellem bringer til torvs - faktisk ville passe godt i ---- Enhedslisten ;-)
Nu lyder det så som Rohde er muggen over flere forskellige ting i RV, men som jeg har læst det så handler det (vist) mest om noget mediepolitik, som han ikke kunne få opbakning til.
At han så fx skulle gå med Løkke, Ammitzbøll og/eller Østergaard og Auken tvivler jeg så på, men who knows; Jens Rohde - et løsgående og nu også muggen og småfornærmet missil.. ;-)

Morten Reippuert Knudsen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Spekulationer Jens Rohde og Trumpisterne i DK

Det er trist at se Jens Rohde forlade Det Radikale Venstre. Et personligt valg er et personligt valg, og det respekterer jeg..

Jeg er et langt stykke enig med Jens Rohde i, at Det Radikale Venstre i en periode var lidt for optaget af at distancere sig fra Socialdemokratiet i Udlændingepolitiken og at målene i klima politikken var ved at blive lidt vel højtflyvende, omend retningen er den rigtige og nødvendige. Under Sofie Carsten Nielsen synes jeg at udmeldingerne er blevet lidt mere spiselige og at der ser ud som om, at hun formår at dreje partiet ind i en mere forhandlingsorienteret position. Sådan må det være for et borgerligt midterparti som Det Radikale Venstre.

Tidligere var der en tendens til at det socialliberale parti helt havde opgivet midterpositionen og lod sig forblænde af udbudsreformer, der hele tiden og konstant vente den sociale side nedad. RV var helt uden for pædagogisk rækkevidde, da partiet afmonterede efterlønnen uden at tage stilling til nedslidningen blandt ældre medarbejdere, og da partiet hårdnakkede benægtede at en to årig dagpenge periode svarede til at kaste en gruppe af arbejdsløse borgere udi fattigdom og elendighed. Behandlingen af førtidspensionisterne med pensionsreformen er heller ikke glemt her, hvor du skulle tage din sygeseng med på arbejde for arbejde skulle du ligegyldig hvor dødssyg du var.

Således har Det Radikale Venstre i en periode nærmest været skyggeparti for Liberal Alliance men uden gode ideer til, hvordan de arbejdsløse alternativt kunne komme hurtigt i arbejde og hvordan man kunne tilbyde Førtidspensionisterne en beskæftigelse som var tilpasset deres helbred og deres formåen fremfor at maltraktere dem med urimelig krav og fordringer.

og på det seneste har der under Morten Østergaard været en tendens til at søge konfrontationen med Socialdemokraterne i Udlændinge politikken fremfor at se på helheden og på, om der ikke kunne være en tredje vej til at løse integrationsproblemerne, som er et faktum ligegyldig hvad.

ME TOO debatten velgørende at den er opstået og det kan ikke blive andet end lidt grimt, at se på, når skelletterne vælter ud af skabet. At gøre den debat til et politisk spørgsmål for og imod et partimedlemskab. Det ville jeg ikke begive mig ud i. Debatten må sætte sig spor og først på længere sigt vil det blive synligt, hvad der er opnået nemlig at kvinder ikke skal føle sig chikaneret og trådt på, for at kunne færdes i det politiske liv.

Men hvor skal Jens Rohde gå hen. Af Løkke til ? jamen hvem siger, at hvis Løkke stifter et parti at han kan opnå hans midtsøgende politiske mål ?, så ender det alligevel med at han bliver agterlanterne til Nye Borgerlige og slæbt afsted i Pernille Vermunds kølvand.

Venstre ser også sprængfarlig ud. Det er ikke sikkert at Jakob Ellemann Jensen kan holde sammen på partiet sammen med Stephanie Loose, hvis de ikke kommer af med den Støjbergfløj, der deler partiet i to blokke en mere traditionel Venstre politik og en politik som passer som fod i hose med Nye Borgerlige. Støjberg fløjen har tålmodighed til at afvente Rigsretten og hvis den dømmer Inger Støjberg med en mild dom eller endnu bedre frifindelse, så vil hun genopstå som en politisk martyr, der for alvor kan rykke Venstre i hendes retning.

Nye Borgerlige er nu på sejrsgang hen over landet. Lidt ekstra COVID19 træthed i befolkningen kan bruges af partiet til at kræve hastige genåbninger og udstille Statsministeren som en styg centralistisk Socialdemokrat, der holder befolkningen i et jerngreb af urimelige restriktioner. Jeg kan lige se det for mig NB´s drejebog gerne tilsat lidt ydmygelser overfor indvandrene for det er jo i deres byggerier, at smitten er gået amok ( ifølge NB og ikke mig.)

Således opløftet tegner der sig en rodet butik i blå blok, hvor Nye Borgerlige som er Danmarks Svar på Donald Trump og som her kan fiske efter forbitrede og sure sandflugtsvælgere, der ikke fandt ly i DF. Det vil ligesom sætte dagsorden for blå bloks politiske projekt.

- Distancere sig mest muligt fra EU helst udmeldelse for Danmarks vedkommende.
- Gøre Danmark berømt for at prøve samtlige menneskerettigheds konventioner af ( læs underløbe disse konventioner )
- Udsøge sig hadeobjekter i den offentlige sektor måske Jobcentrene hvis nedlæggelse skal finansiere NB overbud på skattelettelser.
- Fremfor alt Kronjuvelen et lovkatalog med Udlændinge stramninger som vil få Madam Støjbergs lagkage til at blegne.

Alle kan med USA se hvad der sker med den borgerlige midte, hvis en Donald Trump bevægelse som Nye Borgerlige overtager scenen. Den sidste rest af konsensus og sammenhængende borgerlig liberal politik tromles ned og erstattes af Trumpistens følelser og fornemmelser for enkeltsager, hvor den ene og den anden skal have på hattepulden hele tiden. Pressen gnider sig i hænderne for der er hele tiden plads til nye store overskrifter ved blot at sidde på sin flade mås og stirre ind i Pernille Vermunds twitterkonto. Det bliver hendes citater der styrer hele den blå skude og ikke et fint Venstre program udviklet i partiets ledelse.

Det er den risiko jeg øjner for øjeblikker, fordi der ikke er det borgerlige lederskab i nogen af de borgerlige partier (V,K,LA plus løsgængere ), som kan sætte en bredere dagsorden med tydelig kant til de danske trumpister i Nye Borgerlige. Se til USA se til demokraterne og til Joe Biden. Det er muligt at formulere en borgerlige centrumorienteret politik, men det har de borgerlige ledere her i Danmark helt glemt.

Nye Borgerliges sejrsgang kan også virke som en magnet på Socialdemokratiet, så partiet må justere sig egen politik ( læs holde på magten ) endnu mere i retning af Pernille Vermund og efterlade Venstrefløjen og det parlamentariske bagland med nul indflydelse på den del af politikken.

Derfor det er ikke tid til at svække sit eget parlamentariske grundlag og Regeringens parlamentariske grundlag, for alternativet er synligt en splittet og usammenhængende bunke af små borgerlige partier, som driver lige i favnen på Nye Borgerlige og deres nationalistiske projekt.

VH
KFK

Christian Mondrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Gustav V. anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg forstår udmærket JR - og især efter at Sofie Carsten Nielsen er blevet formand - undskyld, forperson. Sagen om Morten Østergaard illustrerede med al ønskelig tydelighed, at de radikale har reduceret sig selv til et feministisk identitetsprojekt.

Morten Pedersen, Per Torbensen, Lars Eriksson, Christian De Thurah, Georg Kallehauge, Poul Anders Thomsen, Jørgen Munksgaard, Torben S Rose, morten andersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Midtlivskriser kommer åbenbart senere i livet for mandlige politikere på midten i dansk politik end for andre mænd.

Og i stedet for at købe den sædvanlige motorcykel for egne penge, kaster de sig over nye partiprojekter.....på det fællesskabets regning.

Annette Munch, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Jeg kunne sgu godt finde på at stemme på Jens Rohde, efter han har meldt sig ud. Godt gået Jens.

Steffen Gliese

Man håber gang på gang, at Jens Rohde er blevet voksen, men gang på gang skuffes man.

Søren Kristensen

Jens Rodløshed.

Morten Reippuert Knudsen

@Katrine Damm - det er at stramme den, men du har ret i den del af pointen der handler om at radikalismen på en lang række politik punkter flugter fint med den nye resultat orienterede udogmatiske progressive fløj i Enhedslisten.

Desværre er der tilsyneladende ikke mange ægte radikale tilbage i det radikale venstres folketings gruppe og der er én mindre efter Jens Rohde har meldt sig ud. Jeg vil vove at påstår at der kun er to tilbage og én på orlov.
Morten Østergaard’s afgang var en enestående chance for at vente tilbage til radikalismens rødder, men det har Sofie og c/o tydeligvis ikke villet.

Jens Rohde’s analyse er er blot endnu én i rækken af præcise analyser der indfanger hvad der er helt galt i den Radikale folketingsgruppe. Søren Gosvig Olesen der skriver for Moderne Tider har flere gange påpeget alt det der er galt. Senest op til forrige uges nytårs stævne.
https ://www.information.dk/moti/2021/01/filosof-radikale-svigtet-egne-principper...

Det mest vanvittige i den Radikale Folketingsgruppe nuværende projekt er at R er det parti der har færrest kernevælgere og skal finde flest nye vælgere ved hvert eneste valgt (det har stået på i +40 år), og den nuværende fejlkurs er i gang med at udrydde lige netop de sidste kernevælgere der rent faktisk bekender sig til radikalismen og har stemt på partiet valg efter valg efter valg.

hvad angår Lars Trier Mogensens annalyse kan jeg bare sige: Hallo, jorden kalder! ...og så er den ironisk nok et symbol på alt hvad der er galt i dansk politisk debat når spin og sportspolitiseren bliver vigtigere end holdninger, fakta, visioner og real politik.

Jeppe Lindholm

Om ikke så mange år ser vi blå blok bestå af 50 partier i folketinget. Sådan går det med individualismen.

Jakob Trägårdh

Jan Jensen
25. januar, 2021 - 20:23

"i stedet for at købe den sædvanlige motorcykel" Jeg læste et sted for et par år siden, at Jens Rohde havde købt sig en motorcykel :-)

Partiet de radikale(radigale) er det evige "rasmus modsat" parti såvel til højre som til venstre, i en selvforstået ophøjet tilstand af bedreviden udi idioti og magtpsykose som et mindre midterparti.

Selvophøjeheds psykosen blomstrer jævnligt, men skifter og falmer lige så jævnligt, som årstiderne, der skifter, således også vælgerantallet.

En af årsagerne til Jens Rohde nu igen skrider fra et parti "de radigale" skal ses i forbindelse med udviklingen af et fremtidigt medieforslag fra de radikale, om en styrkelse af det danske i forhold til de store internationale techgiganters, - FaceBook, Twitter osv indtog på medieområdet.

Sandelig om ikke manden har ret, vi skal opruste vore medier - trykte som elektroniske, men også samtidig stille krav om redaktionelt ansvar overfor disse - såkaldte platforme, for selvfølgelig skal der følge et medieansvar med i forbindelse med disse elektroniske mediers gøren og laden, ganske og helt på linje med de gældende regler for udgivelse for vore nuværende medier, - trykte som elektroniske.

Som mediebilledet det ser ud i dag, er der "frit slag i bolledejen" for techgiganterne", deres gøren og laden i ligeyldighed uden ansvar, mens vore egne trykte og elektroniske medier er ansvarlige via deres redaktører, for det der udgivet i begge medier.

Imidlertid ser vi også en mediebranche der har isoleret sig selv fra borgerne / læserne, ved at lukke for artikellæsningen og kommentatorsporene, hvilket de næppe har fået flere betalende - og dermed læsere af i den elektroniske del, og da bladsalget samtidig er for nedadgående, vil der være færre der søger mod disse medier.

De skal så have større tilskud fra staten for at overleve, ganske som de dd. for tilskud i forskellige former - "fritagelse" for afgifter mv., - en indtægt staten må undvære og opkræve hos de andre skatteydere,

Mange betaler derfor inddirekte til mediernes overlevelse, men er via den politik man fører ikke længere iblandt læsere af medierne, som har afskåret deres mulighed for læsning og deltagelse i debatten, men overladt til informationen der kan fås "gratis" hos techgiganterne i stedet for.

Danskemedier har derfor udelukket sig selv fra påvirksning af borgerne med deres åbne artikler, som fortalte historien, med argumenter og fakte, og har i stedet overladt borgerne til at få endnu mere indformation fra techgiganternes medier, med den påvirkning som disse har og giver for samfundsdebatten.

Udlukkelsen af borgerne fra at læse mediernes artikler er rent idioti, og svarer til ikke at møde op til fodboldkampen omklædt, - og så har man tabt kampen.

Her er tabet blot endnu større for danskheden, - men så sandelig også for demokratiet og dets fremtid i Danmark, ligesom vores opfattelse af lov og orden og ordentlighed, der i stedet forvrænget af amerikanske techgiganterns ansvarløse udgivelse - "gratis" til alt og alle, og hvor "trollene" frit kan udgive falske historier uden begrundelser, argumenter og fakta.

De få løsere som endnu betaler abonnement for og til vore medier er svindende - ligesom avissalget har været i mange år, vil uden tvivl også vise sig på de elektroniske medier fremover.

MEd udblivelsen af kontakten med borgerne via vore egne medier vil den manglende egenpåvirkning af debatten og indholdet - vore refferencerammer skride til fordel for de store techgiganter "gratis" udgivelser uden ansvar, og dermed skrider alle normer og grænser og for et samfund.

Derfor er det medieforslag som Jens Rohde havde udarbejdet, og som henvendte sig direkte til en styrkelse af den danske udvikling i sprog, forståelse nyhedsformidling et udtryk for såvel en bekymring som en styrkelse af kontakten mellem egne medier og egne borgere for danske morner og rammer så uhyre vigtig i vor tid.

Morten Reippuert Knudsen

@Espen Bøgh

Når du skriver "radigale" er du med til at polarisere den politiske debat på selv samme måde som de uregulerede globale medier som du selv kritiserer og fremmer den polariserede debatform og aktivisme som Jens Rohde jo advokerer imod. Lad venligst være med det.

Flere ovenfor mener, at Jens Rohde kunne passe godt i Enhedslisten. Uha, uha, det er godt nok en grim plet på Enhedslistens renommé og viser med al ønskelig tydelighed, at I nu må tage jer sammen i Enhedslisten, så der aldrig mere er nogen, der får den tanke. Drop al småborgerlig forsigtighed og før en politik, der gavner miljøet og de svageste i samfundet. Forsvar dem der driver hetz imod de, der står udenfor arbejdsmarkedet, på grund af sygdom eller arbejdsløshed og som må finde sig i at blive behandlet dårligt i vores sociale hjælpesystemer. Vær fortaler for familier med enlige lavtlønnede forsørgere. Før en politik, som styrker fagforeningerne, som nu efterhånden er så svækkede, at vi snart får amerikanske tilstande hvor størstedelen af de manuelle arbejdsfunktioner varetages af løstansatte uden kollektive overenskomster. Og frem for alt: Gør noget ved uligheden. I kan sikkert blive helt utiltrækkende for Jens Rohde ved foreslå høje skatter på finansielle transaktioner som aktiehandler mv., ved at forslå de højeste arveafgifter i verden samt ved arbejde for at forhøje skatten på arbejdsfri indkomster. I kan øge Rohdes afstand til jer ved grønne tiltag som CO2-afgift og afgift på transport.
Sidst men ikke mindst: Vær de svages talerør. Det har manglet de seneste mange år. Fortæl, at når der er høj coronahyppighed i Vestegnen, så skyldes det ikke, at de dårlige mennesker er samlet der, men at dem der bor på Vestegnen, i høj grad er hverdagens helte. Dem der varetager samfundets daglige og fundamentale funktioner. Dem, der fysisk skal møde på arbejde og holde maskinerne kørende så aktionærerne stadig kan sikres store afkast trods corona- og andre kriser. Støt og hyld dem der sørger for at rensningsanlæg, fjernvarmeværker og dagrenovationen stadig fungerer trods nedlukningen. Det samme med de butiksansatte, der sikrer at vi stadig har adgang til mad, køkkenruller og ikke mindst WC-papir, samtidig med at de må tåle at deres bedrestillede medborgere udsætter dem for smitte med eksotiske varianter af virussen, som de har bragt hjem fra deres solferier, mens dem på vestegnen har været på arbejde og passet alle disse funktioner.
Håber I på den måde kan sikre, at I ikke fremtidigt bliver sammenlignet med borgerlige politikere som Jens Rohde. Gør jer lidt umage for fremme og synliggøre venstreorienteret politik.
ps. jeg har intet personligt mod Jens Rohde og jeg ønsker ikke at "polarisere den politiske debat". Men man må vel gerne kunne se forskellene mellem de politiske holdninger.

øv. trykfejl
Forsvar dem der drives hetz imod... skulle der have stået

Morten Reippuert Knudsen, 26. januar, 2021 - 13:41

Jeg er langt fra enig med dig i din kritik af mit ovenstående skriv.Jeg forholder mig til Jens Rohdes oplæg hos de "radikale" med deres evige Rasmus Modsat ideologi og tankegang politisk.

Historien er om den danske selvforståelse om vores egne verden set indad og udad, og hvordan den er på vej til at blive forandret via de sociale medier,

Efter historien kommer argumenterne for hvorfor jeg ser sådan på det / oplever udvikllingen, samt hvilke indikatorer jeg peger på som vi må forholde os til i den historie, som den argumentation der begrunder min forståelse / oplevelse heraf.

Desværre er der kun lidt eller få fakta til at begrunde historien med, men henvisninger til manglelen på debatmulighederne fordi vore egne medier har valgt at isolere sig fra borgerne, ved at kræve betaling for læsning af deres artikler, - som er så vigtige for dannelsen af fælles grundsyn , ligesom indspark udefra til medierne vil være sundt.

Endelig nævner jeg netop mangelen debat mellem borgerne - undtaget de få der er tilbage og betaler, hvoraf en del er Tordenskjolds soldater, mens resten er udelukket, - og derfor ikke udgør et modspil til mediehusenes egne kommentatorer.

Den sammenhæng her finder du også i de artikler som de danske medier opfylder i deres artikler, så jeg føler ikke jeg træder de radikale for nær. - kritik må man kunne tåle, selv det princip fastholder de radikale jo.