Analyse
Læsetid: 4 min.

Mini-ministerrokade styrker Socialdemokratiets provinsprofil og skyder kommunal valgkamp i gang

Omrokeringer på ministerholdet skal styrke Socialdemokratiets profil forud for efterårets kommunalvalg og den fortsatte coronakrise, der ser ud til at trække mindst lige så længe ud. Nærhed er det nye socialdemokratiske slagnummer, der faktisk rummer overraskende meget sprængkraft
Den hidtidige boligminister Kaare Dybvad Bek (S) forfremmes til titlen som indenrigs- og boligminister, og overtager posten som indenrigsminister fra partifællen Astrid Krag i rokade (arkivfoto).

Den hidtidige boligminister Kaare Dybvad Bek (S) forfremmes til titlen som indenrigs- og boligminister, og overtager posten som indenrigsminister fra partifællen Astrid Krag i rokade (arkivfoto).

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
22. januar 2021

Coronakrisen har lukket grundigt ned for de fleste politiske dagsordener, og statsminister Mette Frederiksen (S) risikerer på godt og ondt at få sin første regeringsperiode defineret af sygdom og død. Som et offensivt modtræk har hun derfor valgt at rykke lidt rundt på ministerholdet for at styrke Socialdemokratiets profil på andre følelsesladede fronter.

2021 er nemlig et valgår i Danmark. Om blot 297 dage skal vælgerne til stemmeurnerne til efterårets kommunal- og regionsrådsvalg, og nu sættes den første partipolitiske offensiv altså ind. Mette Frederiksen udnytter regeringsmagten til at give Socialdemokratiet en betydeligt skarpere profil i forhold til de endnu uforløste ambitioner om en øget decentralisering og større nærhed i den daglige velfærd.

Den hidtidige boligminister Kaare Dybvad Bek (S) forfremmes til titlen som indenrigs- og boligminister og får fremover ansvaret for hele indenrigsområdet, planområdet og alle sager vedrørende regional- og landdistrikter. Ommøbleringen sker for at »styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark«, som statsminister Mette Frederiksen selv formulerer det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er ikke sikkert, at Socialdemokratiets prioriteringer er lige populære alle steder.

Alt imens de går på vælgerjagt i provinsen, skal bravallaslaget om overborgmesterposten i København udkæmpes.

Og her har Enhedslisten spillet ud med Hjerter Dame i form af Line Barfoed.

Hun vil blandt meget andet godt arbejde for at boligpolitikken gavner de almene boliger ved at stække spekulanterne, og sætte så mange kæppe i hjulet på den asociale, grimme ghettolov som overhovedet muligt.

Derudover vil hun lave om på kommunens beskæftigelsespolitik, så syge borgere bliver behandlet med retssikkerhed og værdighed.

Må hun sejre.

Poul Reynolds, ingemaje lange, Elisabeth From, Mette Johansson, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Dorte Sørensen, Estermarie Mandelquist, Jan Bisp Zarghami, Viggo Okholm, Birte Pedersen, Ebbe Overbye, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ikke sikkert, at Socialdemokratiets prioriteringer er lige populære alle steder.

Alt imens de går på vælgerjagt i provinsen, skal bravallaslaget om overborgmesterposten i København udkæmpes.

Og her har Enhedslisten spillet ud med Hjerter Dame i form af Line Barfoed.

Hun vil blandt meget andet godt arbejde for at boligpolitikken gavner de almene boliger ved at stække spekulanterne, og sætte så mange kæppe i hjulet på den asociale, grimme ghettolov som overhovedet muligt.

Derudover vil hun lave om på kommunens beskæftigelsespolitik, så syge borgere bliver behandlet med retssikkerhed og værdighed.

Må hun sejre.

Steffen Gliese

Bemærkelsesværdigt nok var det jo S selv, der i sin tid, fra 80erne og frem, satte en kraft centralisering igang i amterne.

På tide at der kommer et opgør med Løkkes Kommunaldeform. Thorning-regeringen forsømte det helt og aldeles. De radikale ville som vanligt ikke være med. Det eneste der skete var få administrative rokeringer, og at de busruter, der kørte gennem to eller flere kommuner blev lagt ud til regionerne.

Det er ikke korrekt, at "betydelige vælgergrupper i de tyndest befolkede landsdele er i de senere år begyndt at brokke sig højlydt over centraliseringen."
Allerede i midten 00'eren var er et vestjysk oprør med afsæt i lukningen af akutafd. på Holstebro sygehus, og hvor alting skulle foregår på det endnu ikke opførte sygehus i Herning. Typisk for Løkke så høstede man evt. rationaliseringsfordele ved at begynde med at lukke de lokale sygehuse inden det nye var taget i brug. Og sådan var et over hele landet. Her i Nordsjælland havde de borgerlige med støtte fra Frikadellepartiet travlt med at lukke sygehusene i Helsingør, Hørsholm og til dels frederikssund - og superssygehuset i Hillerød er stadig ikke bygget endnu.
Altså helt som med SKAT - hvor Venstre også høstede rationaliseringsgevinsterne før... osv.

Der er brug for et solidt og grundigt opgør med kommunaldeformen, og bl.a. skal regionerne styrkes på bekostning af kommunerne. Fx. magter kommunerne ikke planlægningen af detailhandlen. opfører sig som om det er et tag-selv-bord. Tør SD gå imod de mange partikammerater i kommunerne og beskære deres alt for store indflydelse på noget, kommunerne forlængst har vist de ikke magter. Og tør regeringen giver regionerne ret til at udskrive egne skatter - ude fra en erkendelse af, at politisk og økonomisk ansvar hører sammen.
Men ellers - rokeringen er interessant for den viser at Kaare Dybvad og Peter Hummelgaard udgør næste generation i den socialdemokratiske top. Jeg synes de er lidt for populistiske, men der er dog tale om poltikere, der er i stand til at tænke sig om.

thomas jørgensen

Der skal gives tak for greenwashing af både, amager fælled, stejle pladsen og ikke mindst lynette holmen. Vi skal også huske at takke flertallet i købeshavns teknik og miljøudvalget sammen Københavns borgerrepræsentation, for at ikke at give københavner medbestemmelse i deres egen byudvikling. Ydermere en extra stor tak til S og SF samt støtter for at holde deres grønne valg løfter. Af hele mit hjerte.... tak !

Helle Walther

Det er et klogt og super træk MF har taget, Kåre Dybvad er den rette person i det ministerie. Og Ældre vil få det fint med Astrid Kragh, som har hjertet med her. Men hun kan jo ikke fjernstyre kommunerne.
Tror de røde og især S får et godt KVL valg, og ja Hæsdorf får da kamp til stregen med Line Barfod. Men hun er da det bedste bud i Ø, når man ikke kan få Pelle Dragsted. Tror dog Hæsdorf vil vinde posten. Men Ø vil få fint valg også. kommende år bliver spændende på mange felter både indenrigs -og udenrigspolitisk.