GameStop
Læsetid: 9 min.

Nettets fodsoldater har erklæret krig mod aktiespekulanter. De vinder første slag

De seneste uger har små, private investorer samlet sig på det sociale medie Reddit. De har forhindret hedgefonde i at tjene stort på et computerspilsfirmas snarlige konkurs, og deres koordinerede investeringer har rystet hele aktiemarkedet. Det er »et socialt oprør«, siger cheføkonom i Saxo Bank
De seneste uger har små, private investorer samlet sig på det sociale medie Reddit. De har forhindret hedgefonde i at tjene stort på et computerspilsfirmas snarlige konkurs, og deres koordinerede investeringer har rystet hele aktiemarkedet. Det er »et socialt oprør«, siger cheføkonom i Saxo Bank

Katrine Bælum

Indland
29. januar 2021

Der udspiller sig i disse dage et vildt fænomen på det amerikanske aktiemarked.

Almindelige mennesker har på det sociale medie Reddit samlet sig i en fælles front og opkøbt aktier i den amerikanske computerspilbutik Gamestop, hvilket har ført til historiske kursstigninger. For tre uger siden var kursen på GameStops aktier omkring 20 dollar. En uge senere var den fordoblet og efter to uger tredoblet. Onsdag var aktiekursen i Gamestop over 340 dollar.

Men det er ikke så meget aktiekursstigningerne i sig selv.

Ved at opkøbe aktier har brugerne af Reddit ikke alene fået kursen på Gamestops aktier til at stige og forårsaget et milliardtab for de store investorer på Wall Street, men også vist, hvordan små investorer i fællesskab og med internettet som platform kan påvirke aktiemarkederne.

Verden over har fænomenet fået finansielle iagttagere og erhvervsmedier til at måbe. Mange beskriver det som et eksempel på en ny form for online aktivisme. »Et socialt oprør,« som Saxo Banks cheføkonom, Steen Jakobsen, formulerer det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er naturligvis superproblematisk at små investorer udfordrer giganterne - som jo aldrig laver bobler eller samarbejder om at tømme statskasser og presse politikere til at give dem bailouts.

www.youtube.com/watch?v=t95Hxz6xioQ

Kenneth Krabat, knud hansen, Søren Kristensen, Bjarne Andersen, ingemaje lange, Lillian Larsen, David Breuer, Rune Mariboe, Kjeld Pedersen, Marianne Pedersen, Flemming Berger, Ib Christensen, uffe hellum, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Brian Nocis Jensen, Michael Hullevad, Gitte Loeyche, Søren Bro, John Andersen, David Zennaro, Kurt Nielsen, Maia Aarskov, Pia Nielsen, Uffe Madsen, Christian Kjær Jensen, Søren Dahl, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Werner Gass, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Tina Peirano, Mads Troest, Emil Davidsen, Bjørn Pedersen, Uffe Gammelby, Inge Lehmann, Torben Lindegaard, Henrik Rude Hvid, Anders Reinholdt, lars pedersen, Niki Dan Berthelsen, Troels Ken Pedersen, Jeppe Bundgaard, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, olivier goulin og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nu kommer høtyvene ind i gulddrengenes soveværelser - Og det af bagdøren. Internettet er en magt faktor af uanede dimensioner, som eliten har grund til at frygte. En magt, som tilmed kan udføres uden at forlade sofaen.

Kenneth Krabat, Lillian Larsen, Rune Mariboe, Ole Arne Sejersen, Allan Stampe Kristiansen, Michael Hullevad, Marianne Stockmarr, John Andersen, Lillie Andersen, Werner Gass, Peter Beck-Lauritzen, Bjørn Pedersen, Uffe Gammelby, Henrik Rude Hvid, Susanne Kaspersen, Jens Jensen, Klaus Lundahl Engelholt og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

De store drenge har fået ørene i maskinen, fordi de har "short selling" gamestop aktier til langt over 100% (som ikke skulle være muligt), hvorved at de har prøvet at køre Gamestop i sink, mens de tjener penge på det.

Jeg kan kun klart anbefale at kigge forbi wallstreetbets på reddit. De er opildnet til kamp.
Der er gået helt Braveheart i den med, at de ikke vil give sig.

De har lukket i USA for, at almindelige kan købe og dertil kun kan sælge gamestop aktierne og sådan, som det ser ud til, så er hedgefondene i gang med at lave en bytte, bytte købmand mellem sig for at tvinge priserne ned (som ellers skulle være ulovligt af det, som jeg ved af).

Michael Hullevad, Rune Mariboe, Marianne Pedersen, Arne Albatros Olsen, Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Per Bøggild, Kim Houmøller, Uffe Gammelby, Inge Lehmann, Henrik Rude Hvid, Susanne Kaspersen, Klaus Lundahl Engelholt og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det er jo dybest set et pyramidespil folk har gang i, hvor alle køber med det ene mål at sælge for en højere pris, og pyramidespil ender altid med nogle få som tjener penge (eller rykker direkte i fængsel), samt en masse mennesker som taber pengene de har investeret. Det sagde man iøvrigt også om Bitcoin som stadig stiger (og falder).

Michael Hullevad, Per Torbensen, Christian Larsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Mogens Holme og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Finn Årup Nielsen

Det bliver nok synd for de småinvestorer der har købt aktien dyrt. Kursen vil jo nok falde på et tidspunkt. En frustrationen kommer måske til at gå ud over dem der ses som at have været involveret. Her den 28. er der tilsyneladende en advokat der har sat et Class Action op mod Robinhood (Case No. 1:21-cv-00777)

Finn Årup Nielsen

"De har forhindret hedgefonde i at tjene stort på et computerspilsfirmas snarlige konkurs, og deres koordinerede investeringer har rystet hele aktiemarkedet."

Så vidt jeg kan se er der firmaer der har eller har haft aktier i GameStop (og nok ikke købt kort). For eksempel ejer "BlackRock Fund Advisors" vist omkring 10 procent. Et sådant firma må have tjent mange penge.

Jeg kan se at der er nogen der ikke helt har forstået hvad de laver. De køber 1 eller 2 aktier hver, men er bare så mange at de stort set kan støvsuge market for dem. Da de ikke køber for det helt store hver og da de ved at de kan tabe det hele virker det anderledes.

Kenneth Krabat, Rune Mariboe, Ib Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Michael Hullevad, Morten Balling, David Zennaro, Torben Lindegaard, Rune Stilling, Kurt Nielsen, Hanne Utoft, Jan Troelsen, Inge Lehmann, Kim Houmøller og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Er Teslas og fx Vestasaktiernes himmelflugt i virkeligheden også udtryk for et socialøkonomisk oprør, ført an af en alliance mellem de kvikkeste blandt de rigeste og småsparende grønne cyklister? Det kunne jo være en del af forklaringen på et ellers "ulogisk" fremadstormende aktiemarked, midt i en krisetid. I så fald har vi en ny situation, hvor den lille mand ikke stemmer andet end pedaler med fødderne, for til gengæld at stemme så meget mere med pensionsopsparingen; mens Børsen kunne være det nye Folketinget og dermed den egentlige forklaring på Bjarne Corydons ellers noget bemærkelsesværdige karriereskift fra politik til det der ligner rendyrket økonomi? Er vi ved af få ØD uden vi lægger mærke til det?
Ved godt det var mange spørgsmål, men I behøver ikke svare på dem allesammen.

ingemaje lange, Rune Mariboe, Marianne Pedersen, Rune Stilling og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Måske kunne venstrefløjen lære et par tricks af de såkaldte radikale, Trump elskende Reddit-brugere.......

"They've got the guns, but we've got the numbers"
Bob Dylan

Bjørn Pedersen

@Jan Jensen
Reddit har aldrig været særligt associeret med Trump-tilhængere. Jeg tror du forveksler dem med det gamle 4chan? Ikke dermed sagt at man ikke kan finde dem på Reddit, men man finder flere radikale Trumpister på Youtube.

Rune Mariboe, Jeppe Bundgaard, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Indtil Reddit lukkede ’The_Donald’ var det mediets langt største forum.

Jens Ole Mortensen

Det behøves skam ikke at være dumme penge, hvis man samtidigt investerer i kryptovaluta.
For jo mere ravage man kan lave i den finansielle sektor. Des mere tro på kryptovaluta.
Det går ad helvede til for landes økonomi og mange firmaer her under corona krisen. Men aktie gevinsterne stryger i vejret. Det er selvfølgelig fordi der opstår mulighed for at investerer i kriser.
En aktie investor sagde- Man er en meget dårlig investor, hvis man investerer med hjertet.
Selv atp , tror jeg det er, har meldt ud at de i højere grad vil investere kortsigtet. Jeg kan godt se at der er et problem i at kryptovaluta tærer på verdens ressourcer , via deres servere. Og mange kriminelle agerer via kryptovaluta. Men gør den finansielle sektor ikke også det.

Alle ( næsten ) har deres pensionsopsparinger. Selv venstrefløjen, som ønsker at være med på vognen når verden ikke længere har råd til velfærd og at spilde penge på skvadderrøve som kæmper for livet udenfor murerne. Lande som Danmark er økonomisk drevet, for langt største delen, af kapitalgevinster. Firmaer har deres værdier stående i aktier ol. Man kan jo ikke have penge stående til minus renter på en almindelig opsparings konto. Og kapitalen er, i og for sig, kun et symbol for kreditværdighed i banken. Så det er meget svært for små selvstændige at starte et firma op.
Det er ikke erhvervslivet som er vores bison, men den finansielle sektor i form af aktier og værdi i mursten . Jeg har ofte undret mig over den meningsløse terror mod uskyldige og mod mennesker i det hele taget. Hvorfor angribes vores bison ikke i stedet. Men selv IS, marxistiske oprørsgrupper, narkohandlere, despoter og og regimer som Iran drager nytte af en finansverden som fungerer uden nogen forbindelse med godt-ondt, ret-uret, liv-død eller klima eller biodiversitetskrise.

Jeg nævner det igen og igen. Jeg skal være den første til at indrømme det, hvis det viser sig at jeg tager fejl. Men jeg tror ikke et sek. på at de som har investeret i bundne opsparinger fra 30 år og op. Får en krone til den tid.
Jeg ønsker ikke at virke skadefro, men jeg elsker at nævne det. For jeg ved det er et lille bidrag til at give systemet og den finansielle sektor et hak i tuden. Og skabe en mistillid, som jeg mener er berettiget. Og på den måde bliver det positivt for værdien af de kryptovaluta jeg har planer om at investere i.
Men jeg vil påstå at jeg investerer med hjertet.

Short selling er dybest set et væddemål, der er ikke noget loft over hvor mange væddemål der kan indgåes. De samme aktier kan lånes ud og sælges igen og igen fra investor til investor. Derfor kan der være shortet for et meget større beløb end der faktisk er aktier. Når så en gruppe investorer køber de aktier der er i omløb og ikke vil sælge dem igen når shorterene skal købe aktier tilbage for at levere dem tilbage til udlåner, som de er forpligtet til, opstår en short squize fordi de SKAL levere aktierne tilbage. Der er i princippet intet loft over hvor stort et tab en shorter kan lide. Derfor panikken blandt spekulanterne.
Godt gået!!!

Nikolai Beier, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Rune Mariboe, Jeppe Bundgaard, Marianne Pedersen, Ib Christensen, Torben Lindegaard, uffe hellum, Troels Holm, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Michael Hullevad, Morten Balling, David Zennaro, Jens Ole Mortensen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Karsten Baun

Jeg læste lidt op på short selling i går, men fandt ikke helt ud af, hvad der sker hvis den hedge fund som har lånt aktierne ikke kan aflevere dem tilbage igen, f.eks. hvis folk ikke vil sælge? Er de så forpligtet til at betale den nuværende kurs for aktien i valuta i stedet?

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Rune Mariboe, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hvor er det morsomt - først og fremmest fordi de mega rige på wall street sidder for åben skærm og beklager sig over at de har tabt - mange penge - og taler om lovindgreb - mod noget som de slev har brugt og bruger i det kasino der foregår netop på wallstreet og udført af dem selv..
Det ender vel med at de igen vil bede skatteyderne om hjælp...
Sådan er det når neoliberale møder muren..de klynker og kikker på de blødende knæ - men mor er her ikke.. sørgeligt.

Jan August, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Per Christiansen, Rune Mariboe, Jeppe Bundgaard, Ib Christensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

They’ve got the guns, but we’ve got the numbers"
Ikke Bob Dylan, men Jim Morrison ;-)
- men lige relevant - Five to One....

Peder Bahne, Lillian Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Næste "short straf" for spekulanterne bliver nok i sølv som i den grad er blevet skamredet af bla. JPMorgan.
Hvem husker ikke den gangster agtige "drive by shooting" der foregik under finanskrisen.. JPM fik en milliard regning som straf, investorer tabte 1000 vis af milliarder og fik en lang næse..

Jeppe Lindholm

Hvis alle i verden opførte sig som personer som f.eks. Lars Seier Christensen ville økonomien hurtigt blive undergravet og være værdiløs. Og Lars kunne så kun købe sig en slikkepind for sine milliarder. Det er kun så længe de let og umoralsk tjente milliarder i spekulationer er tilgængelige for en mindre eksklusiv elitær kreds det kan fungere. Og det er så her det umoralske ligger - At leve et liv i ultimativ og eksklusiv luksus for andre folks penge som millioner af mennesker har skabt igennem hårdt daglig arbejde.

Og så er det nærmest skattefri oven i bøtten.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Marianne Pedersen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Troels Holm, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Jan Jensen
Nej, the_donald var kun på toppen af subreddits i en kort periode på nogle dage op til valget i 2016. Der er en bruger på YouTube der har lavet en videografik over Reddits historie, fortalt som de mest populære subreddit, fra 2006 til 2019. Den hedder "History of Reddit (2006-2019). I det hele taget er de gamle mediers italesættelser om at et særlig forum eller socialt medie, uanset hvor længe det har eksisteret i forvejen, bliver til "farlig gruppe X's foretrukne medie" enten en ubevidst logisk fejlslutning, eller en bevidst strategi begået af techkapitalismens journalistiske marionetter, så de store firmaer kan bevare eller skabe et monopol. Dem, der stormede den amerikanske kongressbygning brugte eksempelvis overvejende Twitter og Facebook... alligevel er det en platform som Parler, der blev udelukket på diverse appstores.

Inge Lehmann, Rune Mariboe, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Jens Jensen, Alvin Jensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Apropos Lars Sejer Christiansen, glem ikke at hans yndlingsbog er "Atlas Shrugged" af den outrere, hedengangne liberalist Ayn Rand, som opslog sig som filosof i USA efter at være emigreret fra Rusland.

Han fik selv bogen genoptrykt og uddelt gratis til folk han mente modne for denne lære, bl.a. politikere som Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll (endnu ikke Bille)

I denne bog postulerer Ayn Rand at magt giver agt, og at de, der er orienterede mod at bibeholde fællesskabet og besidder en etik der tilgodeser de mere eller mindre besiddelsesløse, ligefrem skal henrettes uden nåde.

Det er ifølge Ayn Rand kun de stærkeste, der har moralsk ret til at overleve, thi de bærer verdens byrder på deres skuldre.

Det lidt spøjse eftermæle var, at Rand så sig nødsaget til at acceptere fællesskabets hjælp i form af Medicare da hun selv blev syg og ensom.

Men det er selvfølgelig ikke noget, akolytterne vil viderebringe.

Mikael Velschow-Rasmussen, Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Morten Balling og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Først lidt nyt om ham der blev skrevet om, der tog lån i forældrenes hus, for at købe gamestop aktier for pengene.
https://www.barstoolsports.com/blog/3295701/22-year-old-jack-west-become...

Og hvad jeg mener shorting er, er at et eller andet sted sidder der nogen som kan låne andres bananer ud, uden at banan ejerne får det at vide. Og når de så er rådnet kan de få deres bananer tilbage.
Blot den her gang lykkes det ikke for hedgefundene at bytte andres bananer ud med rådne, men måtte selv æde de rådne bananer.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Marianne Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvornår blev det egentlig lovligt at 'låne' andres aktier uden forlov?
Var det efter Ronald Reagan satte Tyren fri, eller..?

Morten Balling « De har moderselskaber (Melvin modtog $3,2G, og er forsikrede. Pengene går altid tilbage til udlåner, og de går altid igennem aktierne.
Men hvad sker, når man skylder flere aktier, end der findes?

Morten « Jeg kom bare til at gentage dit spørgsmål... Svaret er vist, at siden denne situation med infinite squeeze aldrig før er opstået, ved man det ikke rigtigt...

Bjørn « Parler blev dog lukket fordi 1: de nægtede at implementere moderering, ig 2: de havde ikke egne servere men hostedes af Amazon :)

Nå men nyt fra frontlinjen. Det var intenst! Jitter på adskillige procent, salgskarussel imellem hedgefundene at fingere kursfald (uden held; kursen stabiliserede ved oprindeligt leje straks, de stoppede), og en lukkekurs på 60% over gårsdagens for både GME og AMC.

To the Moon!

I øvrigt spændende forhistorie:
https://twitter.com/endtwist/status/1354547622133051393?s=10
Omkring AMC er det også værd at nævne, at de vha. WSBs indsprøjtning formåede at købe sig fri af konkurs :)

Jan Fritsbøger

glemmer i at afkast af enhver form for investering er omfordeling, der tages fra dem som faktisk skaber værdi, og investorerne får så købekraften, fuldstændig uden at have ydet noget som helst, investering er nasseri eller tyveri, man benytter sin privilegerede status (ejendomsret og kreditværdighed) til at købe værdien af andres arbejde, og det er helt sort når nasserne mener det er tyveri, når de skal yde til samfundet (betale skat) når man betaler skat får man jo værdi for pengene,
det får man ikke når man med sit arbejde forgylder grådigheds-segmentet ( den privilegerede klasse ).

Per Christiansen

Men blev regler ikke lavet om? Stoppede børsen ikke lige handel med den aktie?

Morten Balling

Gad vide om ikke der sidder nogle mennesker rundt omkring og tænker at de skulle have fået skrevet definitionerne af kursmanipul og insidertrade lidt tydeligere. Længe har "pøblen" været for "dumme" til at forstå gamet, men nu hvor de har fået internet, er de jo blevet helt ustyrlige.

Jeg er ikke sikker på at timingen her er rigtig, midt i en pandemi, men selv analytikere lader til at grine lidt i kulissen.

Michael Hullevad, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Jan Weber Fritsbøger

Historien her understreger i hvert fald en af mine kæpheste, som er at penge ikke er det samme som værdi. Det er arbejde iøvrigt heller ikke (sorry Marx). Værdi er den mængde ressourcer planeten stiller til rådighed divideret med hvor mange mennesker vi er til at dele dem. Hvis vi bruger ressourcer bliver vi fattigere, og hvis vi samtidig bliver flere om at skulle dele bliver vi endnu fattigere. Hvis nogen skulle være i tvivl så er nytte heller ikke det samme som værdi.

Her leger man med penge, og man kan stadig veksle penge til værdi, men det er kun et spørgsmål om tid før det korthus af en illusion kollapser.

Mikael Velschow-Rasmussen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

- To the Moon!
- No, to Mars!