GameStop
Læsetid: 9 min.

Nettets fodsoldater har erklæret krig mod aktiespekulanter. De vinder første slag

De seneste uger har små, private investorer samlet sig på det sociale medie Reddit. De har forhindret hedgefonde i at tjene stort på et computerspilsfirmas snarlige konkurs, og deres koordinerede investeringer har rystet hele aktiemarkedet. Det er »et socialt oprør«, siger cheføkonom i Saxo Bank
De seneste uger har små, private investorer samlet sig på det sociale medie Reddit. De har forhindret hedgefonde i at tjene stort på et computerspilsfirmas snarlige konkurs, og deres koordinerede investeringer har rystet hele aktiemarkedet. Det er »et socialt oprør«, siger cheføkonom i Saxo Bank

Katrine Bælum

Indland
29. januar 2021

Der udspiller sig i disse dage et vildt fænomen på det amerikanske aktiemarked.

Almindelige mennesker har på det sociale medie Reddit samlet sig i en fælles front og opkøbt aktier i den amerikanske computerspilbutik Gamestop, hvilket har ført til historiske kursstigninger. For tre uger siden var kursen på GameStops aktier omkring 20 dollar. En uge senere var den fordoblet og efter to uger tredoblet. Onsdag var aktiekursen i Gamestop over 340 dollar.

Men det er ikke så meget aktiekursstigningerne i sig selv.

Ved at opkøbe aktier har brugerne af Reddit ikke alene fået kursen på Gamestops aktier til at stige og forårsaget et milliardtab for de store investorer på Wall Street, men også vist, hvordan små investorer i fællesskab og med internettet som platform kan påvirke aktiemarkederne.

Verden over har fænomenet fået finansielle iagttagere og erhvervsmedier til at måbe. Mange beskriver det som et eksempel på en ny form for online aktivisme. »Et socialt oprør,« som Saxo Banks cheføkonom, Steen Jakobsen, formulerer det.

»Det er dem under 30 år mod resten. De unge mod de gamle. De etablerede mod de ikkeetablerede. Det er et ungdomsoprør mod Wall Street, som er sat i spil af en global pengepolitik, der er uden visioner og fremtid for de samme unge mennesker.«

Det med pengepolitikken vender vi tilbage til. For på den måde er den lille historie om internettroldene, der skaber ravage på aktiemarkedet, nemlig også en del af en større international debat.

Samme analyse har den tidligere Trump-rådgiver og finansmand, Anthony Scaramucci:

»Vi er vidner til Den Franske Revolution i finanssektoren,« skriver han på Twitter.

Dumme penge

Sagen begyndte sidste år.

GameStop, der sælger nye og brugte computerspil, havde i lang tid oplevet økonomisk nedgang. Salget flyttede online, flere butikker lukkede, og aktiekursen faldt.

Det fik en gruppe af investorer på Wall Street til at handle. Ikke i traditionel forstand ved at købe aktier, men derimod ved at sælge aktier i Gamestop med den forventning, at kurserne ville falde yderligere. Den måde at investere på kaldes shortselling – eller på dansk at handle kort – og gør det muligt at tjene penge på et fald i aktiekurserne. I den offentlige opinion betragtes shortselling ofte som mindre etisk end almen aktiehandel, da investorerne tjener penge på andres ulykke. I dette tilfælde krisen i en computerspilsbutikskæde.

På Reddit blev nyheden om Melvin Capital og flere andre investorers korte handler med aktier i Gamestop bemærket.

Reddit har 52 millioner aktive brugere og er inddelt i en række forskellige diskussionsgrupper, såkaldte subreddits. En af disse grupper er r/wallstreetbets, hvor brugerne diskuterer aktiehandel og udveksler råd med hinanden om markedet.

De omkring to millioner brugere opfordrede hinanden til at opkøbe aktier i Gamestop for at få aktiekursen til at stige – og dermed få hedgefondene til at tabe penge på deres short. Det er tidligere sket for andre virksomheder og er i det amerikanske medie Bloomberg blevet omtalt som en »guerillakrig mod aktiemarkedet«.

Indtil videre er GameStop aktiekursen steget med 1.700 procent siden december sidste år og hele 8.500 procent siden januar sidste år, viser tal fra børsen i New York. Godt hjulpet på vej af omtale fra blandt andre Elon Musk.

Melvin Capital købte sig onsdag fri af sin short og endte således med et tab på 30 procent af deres samlede kapital på 12,5 milliarder dollars. Torsdag lukkede flere handelsplatforme som Robinhood imidlertid for køb af Gamestop-aktier, hvilket nu har fået kursen til at falde drastisk. Ikke desto mindre nåede fondene ifølge mediet Business Insider at tabe mere end fem milliarder dollar.

De professionelle investeringsfonde har tidligere omtalt de private investorer og deres investeringer med samlebetegnelsen »dumme penge«. Men som en bruger på Reddit skrev i denne uge:

»Vi kan være dummere i længere tid, end I kan holde jer solvente.«

Arven fra finanskrisen

Shortsælgere er, som Bloomberg skriver, blevet kaldt mange grimme ting. Parasitter og blodsugere, for blot at nævne to. Men blandt reddit-brugerne har de fået et nyt navn: the establishment.

Hadet til Wall Street-eliten er til at føle på, og rundt om på de sociale fora har der været en nærmest revolutionær sejrsberuselse over kapitalkæmpernes nedtur. Som netmediet HuffPost skriver, så mener r/wallstreetbets-brugerne at have afsløret en form for bluffnummer. At Wall Street ikke kan vurdere, hvad noget er værd, men blot hvad mange tror, de kan tjene penge på.

»Det har Reddit-folkene gjort frimodigt klart for verden, og for det bør de fejres snarere end fordømmes,« skriver Zachary D. Carter, skribent på HuffPost.

Ifølge Steen Jakobsen udgøres den koordinerede aktion grundlæggende af to typer af mennesker. Der er dem, der med en professionel tilgang reelt prøver at vinde penge i markedet. Men for en stor dels vedkommende er det også et »socialt oprør«, mener han.

»Den her generation er den samme generation, som i 2008 og 2009 så, at deres forældre mistede alle deres penge og måtte gå fra hus og hjem og de mistede selv deres skole- og college-opsparinger, da krisen ramte. Modsat dem, der sidder på Wall Street, som aldrig betalte prisen. Det er et ekstremt stærkt narrativ og en stærk trædesten for et ungdomsoprør.«

Internettet mod aktiemarkedet. Forstå sagen forfra

De seneste uger har brugere på det sociale medie Reddit samlet sig i en fælles front mod Wall Street. Ved at opkøbe aktier i Gamestop har de fået aktiekursen i den amerikanske computerspilbutik til at stige med flere hundrede procent, hvilket har betydet et tab på millioner af dollar for flere hedgefonde. Sagen beskrives som et eksempel på en ny form for online-aktivisme.

I tre bokse her nedenfor forklarer vi nedenfor sagens centrale begreber.

For eksempel har en af Reddit-brugerne i et åbent brev til Melvin Capital, der i skrivende stund har tabt små fire milliarder dollar, beskrevet, hvilke konsekvenser finanskrisen havde for hans familie.

»Min tante flyttede ind hos os og betalte den smule husleje, hun kunne, til min familie, mens hun prøvede at finde et hvilket som helst arbejde. Ved I, hvordan tomatsuppe lavet på skolekantinens ketchup smager? Det fandt mine venner ud af.«

Og nu er de unge igen i klemme, vurderer Steen Jakobsen. Den globale pengepolitik med »forhandling af penge og uendeligt lave renter har i lang tid skabt et marked, som mere og mere ligner en betting-virksomhed,« siger han.

»Den lave rente gør, at der ikke er andre spil i byen at vinde penge på end aktier.«

Et godt eksempel er det danske boligmarked: Kombinationen af den lave rentes pres på boligpriserne og bankernes låneregulering gør det vanskeligt for unge at få fodfæste på boligmarkedet – hvilket ellers traditionelt har været den måde, der igennem generationer er blevet skabt velstand på i samfundet.

»Den er de unge mennesker i dag udelukket fra. Det er en regulativ og systemmæssig diskriminering mod unge mennesker. Både fordi priserne på grund af den lave rente er presset i vejret, og fordi regulativer forbyder banker at låne over en vis procentdel af indkomsten,« siger Steen Jakobsen.

Hvad er ’shortselling’?

I sagen om Gamestop har en række store investorer shortet aktier i virksomheden. At shorte – eller at handle kort på dansk – er en måde at investere på, hvor man kan tjene penge på et kursfald. Det er altså det modsatte af almindelig aktiehandel, hvor man tjener på en kursstigning. Det er lidt svært at forklare, men kort fortalt handler det om, at man låner en aktie (for eksempel, når kursen er 100) mod et mindre lånegebyr for derefter at sælge den med det samme (til kurs 100). Efter en periode køber man aktien tilbage (til kurs 90) og afleverer den til låneren. Med en fortjeneste på ti procent.

For mange af Reddit-brugerne lader aktionen dog også til at være komplet uideologisk. En slags nihilisme for sjov.

»Det er ret åbenlyst et spil, og ungerne har det sjovt,« skriver Zachary D. Carter i HuffPost.

Ingen moralske kvaler

De etablerede institutioner på Wall Street er imidlertid rasende. I en pressemeddelelse har Citron Capital omtalt situationen som »chikane« fra »en vred bande« af internettrolde, der »har brugt de sidste 48 timer på at begå adskillige forbrydelser«.

Cheføkonom Steen Jakobsen mener dog ikke, at det, de unge gør, er anderledes, end hvad Wall Street gør hver eneste dag. De spiller bare spillet på en anden – og lige nu – smartere måde end de andre, siger han.

»Jeg har fuld respekt for de her mennesker. Det er meget professionelt lavet. Og der er ikke noget at være forarget over. Det er ikke andet, end hvad der foregår på et ethvert givent tidspunkt i markedet.«

Desuden er det ikke kun de unge, der har leget med. Undervejs har også professionelle – og kapitalstærke – aktører øjnet mulighederne og hoppet med på vognen, siger Steen Jakobsen.

»Blandt gruppen af ungdomsoprør har der været nogle professionelle folk, som godt forstår, hvad der foregår, og som er med til at få priserne i vejret. De, der er chokeret, er folk, der har siddet med de korte positioner. Men overordnet set har Wall Street jo overlevet i mange år på at forstå gamet.«

Hvad er en hedgefond?

En række hedgefonde står til at tabe store beløb i sagen om Gamestop. En hedgefond er en privat investeringsfond, som investerer penge for private investorer. I modsætning til almindelige investeringsforeninger bruger hedgefonde ifølge Nationalbankens definition ofte risikable instrumenter, for eksempel shortselling. Hedgefonde er ofte registreret i lande med begrænset regulering og tilsyn.

De unges angreb på Wall Street har også mødt sympati andre steder fra – eksempelvis Lars Seier Christensen, der på Facebook noterer, at »det er naturligvis lige så legitimt, som at hedgefondene prøver at tjene penge«.

»På en måde er der en skønhed i, at den lille investor tørrer den store professionelle aktør engang imellem,« skriver han.

Men, som han tilføjer: Det er også forbundet med store risici.

Destabilisere markedet

Det kan man blandt andet se på resten af det amerikanske aktiemarked.

Den seneste uge er indekset S&P500, der dækker over 500 af de største amerikanske virksomheder og indeholder nogle af de mest handlede aktier, faldet med mere end to procent. Det kan der være en hel række af mulige årsager til, men Reddit-aktionen mod short-salget af GameStop-aktierne er en del af det.

Ifølge nyhedsmediet Fortune er det, fordi de store investerings- og hedgefonde simpelthen er blevet bange og derfor har trukket deres kapitalinvesteringer tilbage for at kunne dække deres tab, så de ikke risikerer at stå i samme situation som Melvin Capital med tab i milliardstørrelsen.

Hvad er Reddit?

Reddit er et socialt medie med omkring 52 millioner daglige brugere (ifølge seneste tal fra virksomheden). Brugerne på Reddit deler og diskuterer forskellige emner, som er opdelt i diskussionstråde, såkaldte subreddits. En af disse er r/WallStreetBets, hvor brugerne diskuterer aktiehandel. Det er i tråden r/WallStreetBets, at brugerne de seneste uger har samlet sig om at købe aktier i Gamestop med henblik på at få aktiekursen til at stige – og hedgefondene til at tabe penge.

Det kan man også se i Danmark, ifølge Steen Jakobsen. I onsdags faldt Vestas og Ørsteds aktier med 15-20 procent. Det skyldtes, at de store amerikanske hedgefonde blev nødt til at opgive deres lange aktieinvesteringer, fordi de skulle have kapital til at dække de korte. Hvis det fortsætter, og flere hedgefonde kommer i problemer, vil det »føre til svækket finansiel stabilitet«, ifølge Steen Jakobsen.

I The New York Times kalder Steve Sosnick, chefstrateg ved Interactive Brokers, det for en systematisk indsats målrettet meget shortede aktier. Han frygter konsekvenserne og sammenligner situationen med en økonomisk boble: »Hvordan slutter det? Skidt. Til sidst, jo større ballonen, des større er poppet.«

Bobler er noget af det, som short selling kan afhjælpe. Shortsalg spiller en vigtig stabiliserende rolle og giver investorerne et incitament til at holde øje med overvurderede aktier eller for eksempel revisionssvindel, fordi der er mange penge at tjene på at opdage grundlæggende fejl i markedet.

Det får dog ikke Steen Jakobsen til at fordømme de unge Reddit-brugere, der tilsyneladende leder et succesfuldt frontalangreb på hedgefondene og deres shortsalg:

»Det destabiliserer markedet over tid, men jeg har ikke nogen moralske kvaler over, at de her unge mennesker gør, hvad de gør. Overhovedet ikke.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er naturligvis superproblematisk at små investorer udfordrer giganterne - som jo aldrig laver bobler eller samarbejder om at tømme statskasser og presse politikere til at give dem bailouts.

www.youtube.com/watch?v=t95Hxz6xioQ

Kenneth Krabat, knud hansen, Søren Kristensen, Bjarne Andersen, ingemaje lange, Lillian Larsen, David Breuer, Rune Mariboe, Kjeld Pedersen, Marianne Pedersen, Flemming Berger, Ib Christensen, uffe hellum, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Brian Nocis Jensen, Michael Hullevad, Gitte Loeyche, John Andersen, David Zennaro, Kurt Nielsen, Maia Aarskov, Pia Nielsen, Uffe Madsen, Christian Kjær Jensen, Søren Dahl, Bjarne Bisgaard Jensen, Mogens Holme, Werner Gass, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Tina Peirano, Mads Troest, Emil Davidsen, Bjørn Pedersen, Uffe Gammelby, Inge Lehmann, Torben Lindegaard, Henrik Rude Hvid, Anders Reinholdt, lars pedersen, Niki Dan Berthelsen, Troels Ken Pedersen, Jeppe Bundgaard, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, olivier goulin og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nu kommer høtyvene ind i gulddrengenes soveværelser - Og det af bagdøren. Internettet er en magt faktor af uanede dimensioner, som eliten har grund til at frygte. En magt, som tilmed kan udføres uden at forlade sofaen.

Kenneth Krabat, Lillian Larsen, Rune Mariboe, Ole Arne Sejersen, Allan Stampe Kristiansen, Michael Hullevad, Marianne Stockmarr, John Andersen, Lillie Andersen, Werner Gass, Peter Beck-Lauritzen, Bjørn Pedersen, Uffe Gammelby, Henrik Rude Hvid, Susanne Kaspersen, Jens Jensen, Klaus Lundahl Engelholt og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

De store drenge har fået ørene i maskinen, fordi de har "short selling" gamestop aktier til langt over 100% (som ikke skulle være muligt), hvorved at de har prøvet at køre Gamestop i sink, mens de tjener penge på det.

Jeg kan kun klart anbefale at kigge forbi wallstreetbets på reddit. De er opildnet til kamp.
Der er gået helt Braveheart i den med, at de ikke vil give sig.

De har lukket i USA for, at almindelige kan købe og dertil kun kan sælge gamestop aktierne og sådan, som det ser ud til, så er hedgefondene i gang med at lave en bytte, bytte købmand mellem sig for at tvinge priserne ned (som ellers skulle være ulovligt af det, som jeg ved af).

Michael Hullevad, Rune Mariboe, Marianne Pedersen, Arne Albatros Olsen, Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Per Bøggild, Kim Houmøller, Uffe Gammelby, Inge Lehmann, Henrik Rude Hvid, Susanne Kaspersen, Klaus Lundahl Engelholt og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det er jo dybest set et pyramidespil folk har gang i, hvor alle køber med det ene mål at sælge for en højere pris, og pyramidespil ender altid med nogle få som tjener penge (eller rykker direkte i fængsel), samt en masse mennesker som taber pengene de har investeret. Det sagde man iøvrigt også om Bitcoin som stadig stiger (og falder).

Michael Hullevad, Per Torbensen, Christian Larsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Mogens Holme og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Finn Årup Nielsen

Det bliver nok synd for de småinvestorer der har købt aktien dyrt. Kursen vil jo nok falde på et tidspunkt. En frustrationen kommer måske til at gå ud over dem der ses som at have været involveret. Her den 28. er der tilsyneladende en advokat der har sat et Class Action op mod Robinhood (Case No. 1:21-cv-00777)

Finn Årup Nielsen

"De har forhindret hedgefonde i at tjene stort på et computerspilsfirmas snarlige konkurs, og deres koordinerede investeringer har rystet hele aktiemarkedet."

Så vidt jeg kan se er der firmaer der har eller har haft aktier i GameStop (og nok ikke købt kort). For eksempel ejer "BlackRock Fund Advisors" vist omkring 10 procent. Et sådant firma må have tjent mange penge.

Jeg kan se at der er nogen der ikke helt har forstået hvad de laver. De køber 1 eller 2 aktier hver, men er bare så mange at de stort set kan støvsuge market for dem. Da de ikke køber for det helt store hver og da de ved at de kan tabe det hele virker det anderledes.

Kenneth Krabat, Rune Mariboe, Ib Christensen, Allan Stampe Kristiansen, Michael Hullevad, Morten Balling, David Zennaro, Torben Lindegaard, Rune Stilling, Kurt Nielsen, Hanne Utoft, Jan Troelsen, Inge Lehmann, Kim Houmøller og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Er Teslas og fx Vestasaktiernes himmelflugt i virkeligheden også udtryk for et socialøkonomisk oprør, ført an af en alliance mellem de kvikkeste blandt de rigeste og småsparende grønne cyklister? Det kunne jo være en del af forklaringen på et ellers "ulogisk" fremadstormende aktiemarked, midt i en krisetid. I så fald har vi en ny situation, hvor den lille mand ikke stemmer andet end pedaler med fødderne, for til gengæld at stemme så meget mere med pensionsopsparingen; mens Børsen kunne være det nye Folketinget og dermed den egentlige forklaring på Bjarne Corydons ellers noget bemærkelsesværdige karriereskift fra politik til det der ligner rendyrket økonomi? Er vi ved af få ØD uden vi lægger mærke til det?
Ved godt det var mange spørgsmål, men I behøver ikke svare på dem allesammen.

ingemaje lange, Rune Mariboe, Marianne Pedersen, Rune Stilling og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Måske kunne venstrefløjen lære et par tricks af de såkaldte radikale, Trump elskende Reddit-brugere.......

"They've got the guns, but we've got the numbers"
Bob Dylan

Bjørn Pedersen

@Jan Jensen
Reddit har aldrig været særligt associeret med Trump-tilhængere. Jeg tror du forveksler dem med det gamle 4chan? Ikke dermed sagt at man ikke kan finde dem på Reddit, men man finder flere radikale Trumpister på Youtube.

Rune Mariboe, Jeppe Bundgaard, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Indtil Reddit lukkede ’The_Donald’ var det mediets langt største forum.

Jens Ole Mortensen

Det behøves skam ikke at være dumme penge, hvis man samtidigt investerer i kryptovaluta.
For jo mere ravage man kan lave i den finansielle sektor. Des mere tro på kryptovaluta.
Det går ad helvede til for landes økonomi og mange firmaer her under corona krisen. Men aktie gevinsterne stryger i vejret. Det er selvfølgelig fordi der opstår mulighed for at investerer i kriser.
En aktie investor sagde- Man er en meget dårlig investor, hvis man investerer med hjertet.
Selv atp , tror jeg det er, har meldt ud at de i højere grad vil investere kortsigtet. Jeg kan godt se at der er et problem i at kryptovaluta tærer på verdens ressourcer , via deres servere. Og mange kriminelle agerer via kryptovaluta. Men gør den finansielle sektor ikke også det.

Alle ( næsten ) har deres pensionsopsparinger. Selv venstrefløjen, som ønsker at være med på vognen når verden ikke længere har råd til velfærd og at spilde penge på skvadderrøve som kæmper for livet udenfor murerne. Lande som Danmark er økonomisk drevet, for langt største delen, af kapitalgevinster. Firmaer har deres værdier stående i aktier ol. Man kan jo ikke have penge stående til minus renter på en almindelig opsparings konto. Og kapitalen er, i og for sig, kun et symbol for kreditværdighed i banken. Så det er meget svært for små selvstændige at starte et firma op.
Det er ikke erhvervslivet som er vores bison, men den finansielle sektor i form af aktier og værdi i mursten . Jeg har ofte undret mig over den meningsløse terror mod uskyldige og mod mennesker i det hele taget. Hvorfor angribes vores bison ikke i stedet. Men selv IS, marxistiske oprørsgrupper, narkohandlere, despoter og og regimer som Iran drager nytte af en finansverden som fungerer uden nogen forbindelse med godt-ondt, ret-uret, liv-død eller klima eller biodiversitetskrise.

Jeg nævner det igen og igen. Jeg skal være den første til at indrømme det, hvis det viser sig at jeg tager fejl. Men jeg tror ikke et sek. på at de som har investeret i bundne opsparinger fra 30 år og op. Får en krone til den tid.
Jeg ønsker ikke at virke skadefro, men jeg elsker at nævne det. For jeg ved det er et lille bidrag til at give systemet og den finansielle sektor et hak i tuden. Og skabe en mistillid, som jeg mener er berettiget. Og på den måde bliver det positivt for værdien af de kryptovaluta jeg har planer om at investere i.
Men jeg vil påstå at jeg investerer med hjertet.

Short selling er dybest set et væddemål, der er ikke noget loft over hvor mange væddemål der kan indgåes. De samme aktier kan lånes ud og sælges igen og igen fra investor til investor. Derfor kan der være shortet for et meget større beløb end der faktisk er aktier. Når så en gruppe investorer køber de aktier der er i omløb og ikke vil sælge dem igen når shorterene skal købe aktier tilbage for at levere dem tilbage til udlåner, som de er forpligtet til, opstår en short squize fordi de SKAL levere aktierne tilbage. Der er i princippet intet loft over hvor stort et tab en shorter kan lide. Derfor panikken blandt spekulanterne.
Godt gået!!!

Nikolai Beier, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Rune Mariboe, Jeppe Bundgaard, Marianne Pedersen, Ib Christensen, Torben Lindegaard, uffe hellum, Troels Holm, Arne Albatros Olsen, Alvin Jensen, Michael Hullevad, Morten Balling, David Zennaro, Jens Ole Mortensen og Rune Stilling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Karsten Baun

Jeg læste lidt op på short selling i går, men fandt ikke helt ud af, hvad der sker hvis den hedge fund som har lånt aktierne ikke kan aflevere dem tilbage igen, f.eks. hvis folk ikke vil sælge? Er de så forpligtet til at betale den nuværende kurs for aktien i valuta i stedet?

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Rune Mariboe, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Hvor er det morsomt - først og fremmest fordi de mega rige på wall street sidder for åben skærm og beklager sig over at de har tabt - mange penge - og taler om lovindgreb - mod noget som de slev har brugt og bruger i det kasino der foregår netop på wallstreet og udført af dem selv..
Det ender vel med at de igen vil bede skatteyderne om hjælp...
Sådan er det når neoliberale møder muren..de klynker og kikker på de blødende knæ - men mor er her ikke.. sørgeligt.

Jan August, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Per Christiansen, Rune Mariboe, Jeppe Bundgaard, Ib Christensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

They’ve got the guns, but we’ve got the numbers"
Ikke Bob Dylan, men Jim Morrison ;-)
- men lige relevant - Five to One....

Peder Bahne, Lillian Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Næste "short straf" for spekulanterne bliver nok i sølv som i den grad er blevet skamredet af bla. JPMorgan.
Hvem husker ikke den gangster agtige "drive by shooting" der foregik under finanskrisen.. JPM fik en milliard regning som straf, investorer tabte 1000 vis af milliarder og fik en lang næse..

Jeppe Lindholm

Hvis alle i verden opførte sig som personer som f.eks. Lars Seier Christensen ville økonomien hurtigt blive undergravet og være værdiløs. Og Lars kunne så kun købe sig en slikkepind for sine milliarder. Det er kun så længe de let og umoralsk tjente milliarder i spekulationer er tilgængelige for en mindre eksklusiv elitær kreds det kan fungere. Og det er så her det umoralske ligger - At leve et liv i ultimativ og eksklusiv luksus for andre folks penge som millioner af mennesker har skabt igennem hårdt daglig arbejde.

Og så er det nærmest skattefri oven i bøtten.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Marianne Pedersen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Troels Holm, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Jan Jensen
Nej, the_donald var kun på toppen af subreddits i en kort periode på nogle dage op til valget i 2016. Der er en bruger på YouTube der har lavet en videografik over Reddits historie, fortalt som de mest populære subreddit, fra 2006 til 2019. Den hedder "History of Reddit (2006-2019). I det hele taget er de gamle mediers italesættelser om at et særlig forum eller socialt medie, uanset hvor længe det har eksisteret i forvejen, bliver til "farlig gruppe X's foretrukne medie" enten en ubevidst logisk fejlslutning, eller en bevidst strategi begået af techkapitalismens journalistiske marionetter, så de store firmaer kan bevare eller skabe et monopol. Dem, der stormede den amerikanske kongressbygning brugte eksempelvis overvejende Twitter og Facebook... alligevel er det en platform som Parler, der blev udelukket på diverse appstores.

Inge Lehmann, Rune Mariboe, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Jens Jensen, Alvin Jensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Apropos Lars Sejer Christiansen, glem ikke at hans yndlingsbog er "Atlas Shrugged" af den outrere, hedengangne liberalist Ayn Rand, som opslog sig som filosof i USA efter at være emigreret fra Rusland.

Han fik selv bogen genoptrykt og uddelt gratis til folk han mente modne for denne lære, bl.a. politikere som Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll (endnu ikke Bille)

I denne bog postulerer Ayn Rand at magt giver agt, og at de, der er orienterede mod at bibeholde fællesskabet og besidder en etik der tilgodeser de mere eller mindre besiddelsesløse, ligefrem skal henrettes uden nåde.

Det er ifølge Ayn Rand kun de stærkeste, der har moralsk ret til at overleve, thi de bærer verdens byrder på deres skuldre.

Det lidt spøjse eftermæle var, at Rand så sig nødsaget til at acceptere fællesskabets hjælp i form af Medicare da hun selv blev syg og ensom.

Men det er selvfølgelig ikke noget, akolytterne vil viderebringe.

Mikael Velschow-Rasmussen, Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Morten Balling og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Først lidt nyt om ham der blev skrevet om, der tog lån i forældrenes hus, for at købe gamestop aktier for pengene.
https://www.barstoolsports.com/blog/3295701/22-year-old-jack-west-become...

Og hvad jeg mener shorting er, er at et eller andet sted sidder der nogen som kan låne andres bananer ud, uden at banan ejerne får det at vide. Og når de så er rådnet kan de få deres bananer tilbage.
Blot den her gang lykkes det ikke for hedgefundene at bytte andres bananer ud med rådne, men måtte selv æde de rådne bananer.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Marianne Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvornår blev det egentlig lovligt at 'låne' andres aktier uden forlov?
Var det efter Ronald Reagan satte Tyren fri, eller..?

Morten Balling « De har moderselskaber (Melvin modtog $3,2G, og er forsikrede. Pengene går altid tilbage til udlåner, og de går altid igennem aktierne.
Men hvad sker, når man skylder flere aktier, end der findes?

Morten « Jeg kom bare til at gentage dit spørgsmål... Svaret er vist, at siden denne situation med infinite squeeze aldrig før er opstået, ved man det ikke rigtigt...

Bjørn « Parler blev dog lukket fordi 1: de nægtede at implementere moderering, ig 2: de havde ikke egne servere men hostedes af Amazon :)

Nå men nyt fra frontlinjen. Det var intenst! Jitter på adskillige procent, salgskarussel imellem hedgefundene at fingere kursfald (uden held; kursen stabiliserede ved oprindeligt leje straks, de stoppede), og en lukkekurs på 60% over gårsdagens for både GME og AMC.

To the Moon!

I øvrigt spændende forhistorie:
https://twitter.com/endtwist/status/1354547622133051393?s=10
Omkring AMC er det også værd at nævne, at de vha. WSBs indsprøjtning formåede at købe sig fri af konkurs :)

Jan Fritsbøger

glemmer i at afkast af enhver form for investering er omfordeling, der tages fra dem som faktisk skaber værdi, og investorerne får så købekraften, fuldstændig uden at have ydet noget som helst, investering er nasseri eller tyveri, man benytter sin privilegerede status (ejendomsret og kreditværdighed) til at købe værdien af andres arbejde, og det er helt sort når nasserne mener det er tyveri, når de skal yde til samfundet (betale skat) når man betaler skat får man jo værdi for pengene,
det får man ikke når man med sit arbejde forgylder grådigheds-segmentet ( den privilegerede klasse ).

Per Christiansen

Men blev regler ikke lavet om? Stoppede børsen ikke lige handel med den aktie?

Morten Balling

Gad vide om ikke der sidder nogle mennesker rundt omkring og tænker at de skulle have fået skrevet definitionerne af kursmanipul og insidertrade lidt tydeligere. Længe har "pøblen" været for "dumme" til at forstå gamet, men nu hvor de har fået internet, er de jo blevet helt ustyrlige.

Jeg er ikke sikker på at timingen her er rigtig, midt i en pandemi, men selv analytikere lader til at grine lidt i kulissen.

Michael Hullevad, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Jan Weber Fritsbøger

Historien her understreger i hvert fald en af mine kæpheste, som er at penge ikke er det samme som værdi. Det er arbejde iøvrigt heller ikke (sorry Marx). Værdi er den mængde ressourcer planeten stiller til rådighed divideret med hvor mange mennesker vi er til at dele dem. Hvis vi bruger ressourcer bliver vi fattigere, og hvis vi samtidig bliver flere om at skulle dele bliver vi endnu fattigere. Hvis nogen skulle være i tvivl så er nytte heller ikke det samme som værdi.

Her leger man med penge, og man kan stadig veksle penge til værdi, men det er kun et spørgsmål om tid før det korthus af en illusion kollapser.

Mikael Velschow-Rasmussen, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

- To the Moon!
- No, to Mars!