Nyhed
Læsetid: 5 min.

Økonomer vil have de yngste i skole. Det er endnu for risikabelt, mener sundhedseksperter

Selv om smittetallene er lave, er det usikkert, om vi har styr på den mere smitsomme britiske virusvariant. Derfor er det endnu for tidligt at afgøre, om de yngste kan komme i skole til februar, mener to eksperter, mens en tredje er mere positiv på grund af den britiske mutations lave kontakttal
Prisen for at sende de mindst børn hjem fra skole er ekstremt høj; derfor bør man overveje at sende 0.-4. klasse tilbage i skolen, mener professor i virologi Søren Riis Paludan.

Prisen for at sende de mindst børn hjem fra skole er ekstremt høj; derfor bør man overveje at sende 0.-4. klasse tilbage i skolen, mener professor i virologi Søren Riis Paludan.

Unger Anthon

Indland
28. januar 2021

De yngste børn skal sendes tilbage i skole så snart som muligt. Det kan alle blive enige om. Men spørgsmålet er, om det kan blive allerede den 7. februar, når de nuværende restriktioner udløber?

Økonomer og erhvervslivets organisationer har argumenteret for, at det på grund af det lave smittetal er på tide at sende børnene i skole, så forældrene kan slippe for hjemmeskoling og lettere passe deres arbejde.

Men spørger man sundhedseksperter, er de uenige.

Jens Lundgren, der er overlæge og professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, mener, at det er for tidligt at sige, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne for fysisk undervisning af de mindste klasser i februar.

Der mangler nemlig data om, hvordan den mere smitsomme britiske virusvariant – B117 – spreder sig i Danmark. Selv om alting ser godt lige nu, så kan spredningen af B117 nemlig stadig nå at accelerere i midten og slutningen af februar, forklarer han. Og tirsdag i denne uge steg kontakttallet for den britiske variant fra 0,82 til 1,07.

»Så den sobre analyse er, at tallene er for små. B117 har været her i for kort tid til, at man kan lave en sikker vurdering af, om det er lykkes at stoppe smittespredningen,« siger Jens Lundgren.

Han har dog en klar forhåbning om, at datagrundlaget det næste par uger frem mod den 7. februar vil være stort nok til, at man med større sikkerhed kan sige, om der kan lettes lidt på restriktionerne.

Også Viggo Andreasen, der lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, at der er for meget usikkerhed til at sende de små klasser i skole.

»Vi ved ikke, om B117 er i vækst eller aftagende. Det er den skinbarlige sandhed. Men hvis den er i vækst, og vi åbner op nu, så risikerer vi at rende ind i muren om fire-seks uger,« siger han.

Omvendt mener Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet, at man kan argumentere for at åbne mere op og sende de mindste elever tilbage i skolen efter den 7. februar, fordi smittetallene er kommet så langt ned. Men også han peger på, at det er forbundet med usikkerhed.

»Vi har utrolig flotte smittetal, så havde det ikke været for den britiske variant, ville der ikke være tvivl om, at det var på tide at få de mindste tilbage. Frygten for den mere smitsomme britiske variant er der stadig. Men prisen for at sende børnene hjem er ekstrem, og det mener jeg, man kan bruge som argument for at sende 0.–4. klasse tilbage i skole,« siger han.

Han peger blandt andet på, at de mindste skoleelever ikke kan læse og har svært ved at koncentrere sig i længere tid ved fjernundervisning, og derfor ikke får det store ud af det, samtidig med at forældrene har svært ved at arbejde hjemmefra med de mindste børn hjemme.

For lidt data

Data for den britiske variants vækst i Danmark er usikre, fordi der kun er godt 500 personer, der er konstateret smittet med B117. Det er stadig kun cirka 40 procent af de positive tests, der bliver sekventeret – altså undersøgt for B117. Og det tager længere tid. Derfor er der en-to ugers forsinkelse på data om virusvariationen, forklarer Viggo Andreasen.

Derudover har der været tvivl om, hvor smitsom B117 egentlig er, fordi metoderne til beregning af smitsomheden er usikre, forklarer Viggo Andreasen, 

»Det rigtigt giftige ved B117 er, at den bliver sværere at komme af med igen, fordi den kun kræver få personlige kontakter for at kunne brede sig. Og så skal man potentielt til at lukke endnu mere ned, end vi gør lige nu. Der er ligesom ingen tilgivelse med B117, hvis den først kommer op på et højt niveau,« siger han. Han håber ligesom Jens Lundgren også op at få bedre overblik over den britiske virusvariant de næste par uger.

Kontakttallet for den britiske variant var under 1 i sidste uge og er i denne uge steget til 1,07. Så længe tallet er under eller på 1, så betyder det, at smitten ikke spreder sig. Derfor mener Søren Riis Paludan godt, at man kan kan åbne mere op. 

»Når vi kan holde kontakttallet under 1, så har vi købt en form for handlefrihed til at åbne mere op, som kan bruges til at sende de yngste børn i skole,« mener Søren Riis Paludan og forklarer, at myndighederne jo så kan regne på, hvor højt kontakttallet kan være, før man må lukke ned igen.

Derudover peger nogle studier på, at den britiske variant er knap så smitsom som først antaget. I begyndelsen af januar oplyste Statens Serum Institut, at B117 var 50-70 procent mere smitsom end den almindelige coronavirus, men tallet er nu nede på 30-50 procent.

Søren Riis Paludan mener derfor, at hvis de kommende kontakttal for den britiske variant i Danmark er på 1 eller derunder, så kan det bruges til hurtigst muligt at få de yngste tilbage i skole.

»Så kan vi holde smitten nede på et niveau, hvor der ikke er risiko for, at tingene løber løbsk i forhold til sundhedssystemets kapacitet, hvilket jo yderligere fremmes af det kørende vaccinationsprogram,« siger han.

Økonomisk belastning

Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, er en af de eksperter, der har argumenteret for at få de yngste elever tilbage i skole igen. Han bruger også de lave smitte- og kontakttal som argument, samt at den britiske variant ser ud til ikke at være helt så smitsom, som først antaget. Han er desuden medlem af den ekspertgruppe, der i sidste uge har givet deres anbefalinger til rækkefølgen i genåbningen

»Medmindre Statens Serum Institut kan komme med nogle gode argumenter imod, så mener jeg, at man bør overveje genåbning af skolen for de yngste. Her er der relativt lille risiko, men et enormt stort samfundsøkonomisk tab på 200-300 millioner kroner om dagen,« siger Jes Søgaard med henvisning til, at de yngste skoleelever oftest lægger beslag på mindst en forælder i arbejdstiden.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i et svar til Information, at regeringen er meget opmærksom på, at samfundet skal åbne igen, men at det skal gøres forsvarligt. Derfor er der etableret en referencegruppe, som kommer med anbefalinger til, i hvilken rækkefølge genåbning kan ske mest hensigtsmæssigt.

Referencegruppens anbefalinger indgår sammen med Statens Serums Instituts matematiske fremskrivninger af epidemien i den samlede vurdering af, hvordan og hvornår samfundet gradvist kan åbnes.

»Der foreligger endnu ikke en samlet plan, men indsatsgruppen følger udviklingen i smittespredningen nøje og foretager løbende vurderinger af hele situationen,« skriver Magnus Heunicke i sit svar.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dansk Erhverv og stærke kræfter i vor elitepolitikerstand er meget optaget af et såkaldt ’læringstab’ for børn og unge, men de aner næppe hvad de taler om ... og de vil gerne anvende insufficiente målemetoder for at validere deres psykose-tenderende diskurs.

Læs hér en simpel gennemgang af begrebet og dets introduktion som endnu en murbrækker for konkurrencestatslige og erhvervslivets særinteresser:
www.skoleliv.dk/nyheder/art8071600/%C2%BBDet-er-et-upr%C3%A6cist-og-fejl...

Inge Lehmann, Steen K Petersen, jens christian jacobsen, Lone Hansen, Carsten Munk, Peter Høivang, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Nu må eksperterne stikke piben ind og få børnene tilbage i skole. Vi har ikke som samfund den luksus, at vi kan fortsætte den ekstreme nedlukning i det uendelige, og lige nu virker det som om, at sundhedssystemet leder efter den mindste lillebitte anledning til at holde alt lukket, hvilket selvfølgelig også det sikreste, men omkostninger på alle planer er for høje efter min. mening. Vores unger har været væk fra skole i to måneder, hvad deraf følger af mistrivsel, og stressede forældre. Nu er det nok.

At sende de små tilbage en uge før vinterferien vil faktisk være en god lakmustest, og det er altså ikke en voldsom risiko at løbe.

Estermarie Mandelquist, Lars Hansen, Ditte Jensen, Mette Wandel og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@Lise Richter -

Jens Lundgren citeres i artiklen for at "det er for tidligt at sige, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne for fysisk undervisning af de mindste klasser i februar." - altså: Det er muligt at det er forsvarligt men vi har brug for flere data for at afgøre det.

Den besked bliver så i overskriften til sundhedseksperter, der siger, at det "endnu er for risikabelt".

Det er godt nok en betænkelig stramning af udsagnet, som selvfølgelig fungerer glimrende i artiklens fortælling om en konflikt mellem ryggesløse økonomer og den sundhedsfaglige ekspertise, men som i virkeligheden forvansker lægens ord.

Rune Stilling og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvad mener du, at vi skal gøre ved epidemien, Rune Stilling?

Rune Stilling

@Anne-Marie Jeg mener vi skal fortsætte med en mere effektiv isolering af risikogrupperne. Dvs. endnu mere fokus på at isolere de sårbare grupper (og sørge for at de isolerer sig selv), og så mener jeg i øvrigt ikke vi skal gøre andet end at begynde at genåbne skoler på forsvarlig vis. Det kan sagtens lade sig gøre uden at smitten stiger voldsomt igen.

Jesper Frimann Ljungberg, Anders Reinholdt, Lars Hansen, jens christian jacobsen, elisabeth held og Mette Wandel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Økonomer og erhvervslivets organisationer"

Er det ikke det samme?

Anne-Marie Krogsbøll

Kan nogen forklare mig, hvordan det kan være, at irrelevante "kontaktannoncer" får lov at ligge i mange mange timer, mens den mindste smule bandeord eller uberrettiget fornærmede medkommentatorer oftest medfører nærmest øjeblikkelig fjernelse af kommentarer?

Inge Lehmann, jens christian jacobsen, Maj-Britt Kent Hansen, Lone Hansen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Peter Engelbrecht

Kig til New Zealand. Hvad gør de der fungerer?

Kig til USA. Hvad gør de der ikke fungerer?

Uanset hvordan vi nu gerne vil så er der tale om en pandemi vi ikke har styr på eller kan kontrollere. Den frustration må vi alle bide i os. Vi er ikke almægtige og det er der mange der ikke har fundet ud af endnu.

Finn Jakobsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Og så er vi jo ikke helt fine i kanten, Der er folk herunder politiker, rejser til Dubai, mennesker der tager til Østrig for at arbejde som skiinstruktører til de turister der ikke er der, og så kan man jo selv stå på ski, afteskiing i større grupper mv. Der har lige været en episode i Thailand, og da man omkring jul ikke kunne komme direkste fra England blev der i stedet lavet kreative hjemkomster, Samtidig er arbejdskraftens fri bevægelighed over grænserne stadig en mulighed, sååååå vi kan lynhurtigt banke smitten op igen.

Lillian Larsen, Inge Lehmann og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvordan skal vi isolere og beskytte de udsatte endnu mere, Rune Stilling?

"Det kan sagtens lade sig gøre uden at smitten stiger voldsomt igen."

Hvad bygger du det på? B117 stiger jo faktisk stadig, på trods af nedlukning?

jens christian jacobsen

@ Anne-Marie Krogsbøl. Ja et stort problem med de der vulgære kontaktannoncer. Jeg har spurgt Inf. og de mener det er fra min computer de stammer. Hvis andre får samme besked forstår jeg godt hvorfor det ikke har været fremme som problem - før nu. Man vil jo nødig fremture :o)
Har andre end Anne-Marie og jeg det problem?

Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Lillian Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Det er da mystisk, jens christian jacobsen - en absurd forklaring, efter min opfattelse. Information burde vel kunne se nøjagtigt det samme i kommentarsporet som alle os andre?

Men nu kan jeg da se, at alle dem, der har ligget i dag, lige pludseligt er væk - observerer I andre det samme?

Ruth Sørensen, Lillian Larsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

@ Anne-Marie Krogsbøl: Det gør man ved at spørge sig selv om, hvordan det kan lade sig gøre, at folk over 70 stadigvæk bliver smittet? Nogle overholder ikke restriktionerne, og nogen bor på plejecentre, hvor man helt skandaløst i månedsvis ikke har testet personalet ordentligt, selvom muligheden i hver fald i en måned eller to har foreligget. Smitteopsporing som i andre lande, og så må jeg gentage, at intet tyder på at en ordentlig genåbning af skolerne fører til markant øget smitte. De kan i andre lande (og nej jeg taler ikke om alle katastrofelandene, der altid hives frem for at retfærdiggøre beslutningerne).

Jesper Frimann Ljungberg, Anders Reinholdt og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"De kan i andre lande "

Hvilke tænker du på, Rune Stilling?

Danmark er røget tilbage i et vanvittigt overforsigtighedsprincip, hvor man hellere vil påføre samfundet enorme udgifter og ulemper end risikere en 1% risiko for, at der måske kunne komme en lille stigning i antallet af indlæggelser, som sundhedsvæsenet nemt kunne håndtere, og som man i givet fald ville have masser af tid til at reagere på. Men venstrefløjen elsker det, så politisk set virker det for den danske regering.

Rune Stilling

Såvidt jeg kan læse mig til har grundskolerne i Sverige og Finland åbent stadigvæk. I Norge har de netop i disse dage givet skolet i Oslo-området mulighed for at lukke ned og så er der et par interessante undersøgelser, bl.a

three-studies-highlight-low-covid-risk-person-school

Lillian Larsen

Jeg må konstatere, at annoncerne var her i formiddags og nu er væk. De kommer gerne formiddage og især i weekenden. Hen over jul og nytår var det helt tosset. Jeg er også træt af det. Men jeg har godt nok aldrig fået at vide, at de skulle komme fra min egen computer.

Anne-Marie Krogsbøll

Hvordan synes du, det går i Sverige, Rune Stilling?

Vi har jo også haft åbne skoler i perioder - problemet er, at når så smitten stiger, så er man nødt til at gøre noget ved det. Og lige nu kan vi ikke gøre andet for at bremse B117 og de nye farlige varianter end at tage alle midler i brug. Børn smitter ikke lige så meget, men de smitter dog:
www.nrk.no/osloogviken/utbrudd-av-det-muterte-viruset-i-nordre-follo-1.1...

Jo dårligere vi bekæmper smitten, jo længere kommer børnene til at undvære skolen.

Men jeg fatter ikke, at man freder rejsetåberne (kun lidt anbefalinger og opfordringer - ingen direkte krav og forbud), samtidig med at børnene må blive hjemme. Det er bare for dumt. Rejsetåberne kan komme til at koste børnene mange måneders skolegang.

Finn Jakobsen, Carsten Munk og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jeg mener at det er på tagesschau.de at jeg læste det.

De erhvervsgrupper i Tyskland, der er hårdest ramt af corona, er børnehavepædagoger og lærere i de yngste klasser.

Det er deprimerende. Jeg havde også håbet at måske de yngste kunne komme tilbage.

Der er intet vestlig land, der har bevist at de kan beskytte de sårbare.

Det er også folk der bor hjemme og får hjemmehjælp.
Den kan man ikke bare stoppe og ved mange smittede, får man mange forskellige personer indenfor døren pga smittet personale. Ligepludselig er man del af 20 bobler.

Det hjælper heller ikke, at ledere har presset personale med symptomer og nære kontakter på arbejde. Selv uden det pres, kan man jo ikke praktisk muligt også isolere alle mennesker, der har kontakt med sårbare.

Ved smitte der løber løbsk i samfundet, må al personalet anses som smittet. Så hvem er tilbage til at skifte ble, lave personlig pleje eller sårpleje. Se ledernes reaktion på det og det må logisk antages at det bl.a. pga de to ting gik galt på plejehjemmene.

I ingen af de scenarier oppe ville test have hjulpet.

Og i al snak om dråbesmitte og luftsmitte glemmer folk kontaktsmitte. I New Zealand blev det vist, at eneste kontaktpunkt var et skraldespandslåg.

Dvs sårbare folk er nødt til at lære en steril tankegang og disinficere indkøbsvarer, samt alle overflader i deres lejlighed ved besøg af formodet smittet hjemmehjælper. Det er ikke noget mange kan. Og alle de nævnte ting kan sagtens forklare, at sårbare alligevel bliver smittet, trods effektiv isolation.

Derudover viser smitte ude af kontrol i udlandet, at lige pludselig er der også mange yngre, der ender på sygehuset. Samt 10 % af dem der bliver smittet ender med alvorlige senfølger. Men de er måske ikke en stor udgift for samfundet?

Jeg vil sige ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, er det at kunne åbne samfundet og isolere de syge en utopisk feberfantasi.

De eneste steder hvor åbning har været muligt, er hvor man har taget skrappe midler i brug og seriøst er gået efter eliminering af smitte i samfundet. Og ingen steder er det lykkedes uden skrap indrejsekontrol.

Vores politikere har på intet tidspunkt vist vilje til sådanne tiltag.

Her i Europa kan genåbningerne måles i døde sårbare og nye handicappede og mange klynkende mennesker som ikke er i stand til at behovsudsætte.

Finn Jakobsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Rune Stilling

Anne-Marie, hvordan synes du det går i Finland? Det er ikke pga. skolerne, at Sverige har været hårdt ramt. Og al den snak om farlighed, det er ikke farligt, hvis man håndterer det ordentligt. Vi bliver vist aldrig om prioriteringerne og vurderingen af risiko.

Anne-Marie Krogsbøll

Smitten spredes som pest i Oslos skoler, Rune Stilling. Et eksempel mere:
www.nrk.no/norge/flere-smittede-pa-tarnasen-skole-1.15350513

Og dine argumenter baserer sig jo dybest set på, at corona bare ikke er så farlig. Så er det klart, at du heller ikke mener, at det er farligt at åbne skolerne.

Anne-Marie Krogsbøll

Finland har hele tiden haft langt skrappere foranstaltninger end Danmark - derfor er de lige nu i en mindre farlig situation.

Smitten spredes som pest i Oslos skoler, Rune Stilling. Et eksempel mere:
www.nrk.no/norge/flere-smittede-pa-tarnasen-skole-1.15350513

Og dine argumenter baserer sig jo dybest set på, at corona bare ikke er så farlig. Så er det klart, at du heller ikke mener, at det er farligt at åbne skolerne.

Det går faktisk rigtigt godt i Sverige, selvom skolerne hele tiden har været åbne for elever i 1-6. klasse. Kun de ældste elever har i nogle dele af Sverige (lokalt selvstyre) fået fjernundervisning siden nytår, og de begynder nu også gradvist at vende tilbage til klasselokalerne.

Men på trods af de åbne skoler er antallet af nye registrerede smittetilfælde faldet cirka 60%, siden det toppede før jul, og antallet af nyindlæggelser på hospitalerne er faldet tilsvarende. Så det kan næsten ikke gå bedre, og tilbage er blot at håbe på, at vi når at vaccinere tilstrækkeligt mange, inden mere smitsomme varianter evt. begynder at brede sig.

Anne-Marie Krogsbøll

72 døde i Sverige siden i går....

Det er komplet ligegyldigt, hvor få eller mange dødsfald, der registreres. Det vigtige er, om pandemien er under kontrol eller ej. Den var den ikke i hverken Danmark eller Sverige frem til jul, hvor vi så kraftigt stigende antal smittede og indlagte i begge lande. I januar er tallene derimod faldet i begge lande, og det betyder, at det går godt, og at man bør overveje at lempe restriktionerne. Mere kompliceret er det sådan set ikke.

Anne-Marie Krogsbøll

"Det er komplet ligegyldigt, hvor få eller mange dødsfald, der registreres. Det vigtige er, om pandemien er under kontrol eller ej. "

Det var da et mærkeligt synspunkt. Så hvis der er 12000 døde dagligt, så er det helt fint, hvis bare epidemien er "under kontrol"? Og hvad vil det egentligt sige? Sverige har indtil videre mange flere døde end mange andre lande, deriblandt Norge og Danmark - det er det, man skal måle Sveriges "succes" med.

Men Tegnell og Brostrøm vil sikkert give dig ret...

Kurvens top og dermed antallet af døde bestemmes af, hvor lang tid et samfund er om at få indført tiltag, der bremser smittespredningen. Og her reagerede Sverige for langsomt efter sommerferien. Flere af de tiltag, vi har nu, kom således først kort tid før jul. Til gengæld var tiltagene tilstrækkelige, hvilket de nu klart faldende kurver er et bevis på. Det er det, der er pointen og afgørende for diskussionen af, om der i Danmark er nogen rimelig grund til, at skoleelever fortsat ikke må modtage normal undervisning.

@Lars Hansen

På SSIs hjemmeside under risiko og prognoser og på denne side under modelberegninger ifm Covid 19 i rapporten estimerede scenarier for udviklingen i cluster B.1.1.7 kan man se udviklingen af smittetallene ved forskellige kontakttal. det er først ved et kontakttal på eller under 0,7, at der er kontrol med smitten og der ved en åbning ikke sker en eksplosiv stigning i smittetallene igen.

Vi har ikke et kontakttal på 0,7 endnu og dermed har vi ikke kontrol med smitten, så simpelt kan det siges.

Desværre har vi heller ikke nok vaccinedoser, til at påvirke kontaktallet i et godt stykke tid endnu.

Hvis vi er uheldige, bliver vi slået tilbage til nul med den Sydafrikanske variant pga alle de tossede danske rejsende fra virusinficerede steder. Som udover manglende hensynstagen til deres medmennesker, også viser manglende realistisk sans i forhold til hvordan man forebygger smitte.

Så lige nu er det urealistisk, at åbne op og vi må være tålmodige og se hvordan det udvikler sig til 28 februar.

Anne-Marie Krogsbøll og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

@Anne-Marie Krogsbøl

Jeg tror heller ikke de pårørende har den holdning, at antallet af døde er komplet ligegyldigt.

Det samme med personalet. Godt nok er de vandt til, at nogle af deres patienter ikke klarer den, men ikke i de mængder.
Det tærer på dem, at se folk kvæles til døde og skulle ekspedere det ene lig efter det andet i en lind strøm. Vi skal nok regne med, at en del går ned med flaget, når coronapandemien forhåbentlig på et tidspunkt er overstået.

Ligeledes viser et interview med en ejer af et begravelsesinstitut i Tyskland på NRK.no, at det tærer psyskisk, hvis man lige pludselig skal håndtere døde i treholdsskift, selv om man er vandt til at begrave døde.

Jeg synes mange af dem, der vil åbne hurtigst muligt, ud over at de er fuldstændig empatiløse overfor ældres og kronisk syges liv, mangler en evne til at forstå effekten af forebyggelse og det at kunne lære af og forstå de erfaringer andre lande har gjort sig.

Nogen gange er deres argumentationsniveau a la, der er ingen der dør af arsenikforgiftning i Danmark ergo er det ikke giftigt, lad os tillade det som farve i tapet og insekticid mod hvepse.

Er uddannelsesniveauet i Danmark virkeligt blevet så lavt?
Eller er der nogen, der med vilje argumenterer på den måde, fordi de er fuldstændig ligeglade med hvilke konsekvenser deres handlinger har på andre mennesker, bare de får lov til at opføre sig som de vil?

Peter Engelbrecht og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Inge Lehmann

Jo men det er netop modelberegninger, og de er behæftet med en enorm usikkerhed. Desuden er den afgørende ikke udbredelsen af en bestemt variant men det samlede smittetryk. Og skulle det på et tidspunkt blive nødvendigt med flere tiltag for at bremse en ny "bølge", så kan man gøre det, når den er her. Der er ingen grund til at gøre det på forskud.

Anne-Marie Krogsbøll

"Desuden er den afgørende ikke udbredelsen af en bestemt variant men det samlede smittetryk."

Nej! Man er nødt til at betragte det som separate epidemier. Det hjælper ikke, at smittetrykket/kontakttallet ved den oprindelige virus er lavt, hvis det er højt for B117.

Det er ikke separate epidemier af den simple årsag, at immunitet erhvervet efter smitte med en variant også beskytter mod smitte med andre varianter. I hvert fald gælder dette i en periode og over for den britiske variant, som er mest udbredt i Danmark.

Anne-Marie Krogsbøll

Det er der, du tager fejl, lars Hansen. Det gælder for nogle af dem - men ikke for dem alle. I Manaus ser det ud til, at den immunitet befolkningen opnåede sidste år, ikke beskytter mod den nye brasilianske variant. Og hvis B117 stiger, vil det koste mange menneskeliv. Derfor er vi nødt til at se på kontakttallet for B117 separat - det er ikke nok, at det samlede kontakttal falder lige nu.

Eller også var der fejl i den undersøgelse, som konkluderede, at 60-70% af befolkningen i Manaus havde været smittet. Eller immunitet varer i det hele taget mindre end de 8 måneder, der er gået mellem de to udbrud. Begge dele er mulige og sandsynlige alternative forklaringer.

Anne-Marie Krogsbøll

"Man kan ikke udelukke, at folk kan tage smitte med hjem, selvom de har været smittede. De har nok en øget residens – i hvert fald mod at blive syg – men de kan godt blive smittet stadig. Sydafrikanerne mener, at de har set mange, der er blevet inficeret med den nye variant, efter de har haft den anden tidligere. Heller ikke personer, der er vaccineret, kan være sikre mod mutationer og variationer,« siger Allan Randrup Thomsen"
www.berlingske.dk/samfund/virolog-om-danskeres-rejser-sydpaa-det-er-det-...

Med den situation, der er nu med nye varianter, der popper op her og der, mener jeg også, at folk bør aflyse alle rejser til lande uden for EU, som ikke er strengt nødvendige. Måske er det ok at besøge en nær døende slægtning, men tiden er absolut ikke til badeferie på Zanzibar. Til gengæld mener jeg, at skolerne burde åbne for fysisk undervisning igen.

Anne-Marie Krogsbøll

Enig, bortset fra det med skolerne, Lars Hansen. De skal ikke åbnes, før vi kan gøre det, uden at kontakttallet for B117 og de øvrige varianter stiger i stedet for at falde. For ellers går det grueligt galt.

VI SKAL have kontakttallet for varianterne ned under 1 - stabilt - inden vi begynder at lukke noget som helst op, ellers løber det lynhurtigt fra os, som det har gjort i andre lande - det tager kun et par uger, så er den helt gal. Israel har -på trods af gennemført vaccineprogram - måttet forlænge deres restriktioner - så vi er nødt til at være ekstra forsigtige.

Hvis det viser sig, at nye, skrappe rejserestriktioner har stor effekt, og hjælper kontakttallet hurtigt ned for de nye variationer- SÅ er der måske plads til - under skarp overvågning - at åbne for skolerne igen. De må i hvert fald regnes som langt vigtigere at få åbnet end rejsebranchen og andre økonomiske interesser lige nu.

Anne-Marie Krogsbøll

Nå - som forventet bestllingsarbejde: Erhvervslivet kræver, at de små børn skal i skole - så det kommer de.

Hvis vi havde holdt ud 14 dage mere, havde vi haft en reel chance for måske at holde B117 og de nye varianter nede - men hylekoret vandt igen - og det kommer til at gå, som det plejer, om kort tid er vi i gang med en voldsom 3. bølge.

Idioti på idioti - vi slipper aldrig af med den epidemi - der må være nogen, som kan lide den.

Lillian Larsen, Inge Lehmann og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

Intet tyder på, at skolerne spiller nogen særlig rolle i smittespredningen, og da navnlig ikke de mindste klasser. Glædeligt at den danske regering omsider er kommet til fornuft i hvert fald på det punkt.

Anne-Marie Krogsbøll

www.nrk.no/osloogviken/flere-nye-smittetilfeller-tilknyttet-tarnasen-sko...

Vi har ikke råd til nogen øget smittespredning overhovedet lige nu.

Radioens P1 har nu i dagevis lanceret den ene histrorie efter den anden med folk, der er bekymrede over nedlukningens konsekvenser for det ene og det andet. Der gives ikke plads til modargumenter.

Lillian Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Finn Jakobsen

Jeg synes nu egentlig, det er tæt på at forholde sig modsat. For mig at se er de danske aviser fulde af udtalelser fra bekymrede virologer, som mener, vi endelig ikke bør tage nogen chancer. Stort set de samme 2-3 personer, der citeres i den ene artikel efter den anden.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg er ret sikker på, at vægtskålen til "Luk op"-hylekoret er betydeligt mere fyldt i disse dage end de forsigtiges. Selv "de forsigtige" tør dårlig sige, hvad de mener, det kommer lidt ud mellem sidebenene - jeg kan mistænke, at risikoen for at marginalisere sig selv, hvis man stritter for meget imod, er overhængende.

Men for bare et par dage siden, var der flere af eksperterne ude og optimistisk udbasunere, at det så godt ud - de små elever kunne sikkert få lov at komme i skole efter vinterferien. Det tør de ikke sige mere....

Men omfattende nedlukninger er jo heller ikke nogen langtidsholdbar løsning. Berlingske har en artikel i dag, som for mig at se er et af de hidtil mest seriøse dyk ned i emnet, hvad vi gør, hvis COVID-19 i et eller andet omfang er kommet for at blive.

Og igen må jeg pege på lande som Sverige og Schweiz, der har klaret sig gennem efteråret og vinteren uden at lukke skoler, butikker, restauranter, frisører og andre dele af, hvad man kan kalde et normalt og godt hverdagsliv. Selvfølgelig er det ikke så sjovt for de unge at undvære en tur i byen og at gå til koncert og fodboldkamp. Men Sveriges nuværende strategi er unægtelig en del mere langtidsholdbar end eksempelvis Danmarks, og antallet af indlagte falder i stort set samme takt på begge sider af Øresund.

https://www.berlingske.dk/politik/eksperter-aabner-svaer-debat-corona-vi...

"Kampen mod coronavirus kan blive langvarig og føre til nye bølger, men det er meget svært at se, at vi som samfund kan holde til flere nedlukninger. Sådan lyder opråbet fra en stribe førende eksperter, som presser på for en svær og dilemmafyldt debat om, hvordan vi får coronaen fjernet fra dens særstatus til i stedet at blive set som en alvorlig, men almindelig del af vores hverdag."

Dette er for mig at se sagens kerne. Vi kan ikke blive ved at give corona-virus en særstatus, hvor bekæmpelse af netop denne sygdom sættes over alle andre hensyn og kan bruges til at begrunde noget, der nærmest må betegnes som mere eller mindre permanent undtagelsestilstand.

Anne-Marie Krogsbøll

https://www.information.dk/node/726536#comment-1487138
https://www.dr.dk/nyheder/udland/ingen-afstand-eller-mundbind-i-new-zeal...

Hvor tror du, at børn, unge, erhvervsliv og ældre er mest tilfredse, Lars Hansen? I New Zealand og Australien eller i Danmark?

Som det også fremgår af artiklen, har New Zealand kunnet isolere sig totalt fra omverdenen, fordi de er en ø. Den luksus har Europa ikke, og alene af den grund ville det aldrig have kunnet fungere at forsøge at udrydde Coronavirus i Europa.

Herudover vil New Zealand få virussen i samme øjeblik, de åbner for rejser ind og ud af landet, så selv de betaler en pris for den politik, der er blevet ført. Det er heller ikke udelukket, at de på samme måde som Europa vil få et udbrud, når det igen bliver vinter, og dermed blive nødt til at indføre nye restriktioner. Det skete i Australien, da de sidst havde vinter, og i Europa var der også åbnet op for koncerter og meget andet, da vi i sommers troede, det var overstået.

Anne-Marie Krogsbøll

Det er efter min mening vrøvl, Lars Hansen. Det er ikke muligheden for at lukke af, der mangler - det er viljen. Vi ville sagtens kunne, hvis vi ville. Vi ville også bare kunne lukke MERE af, hvis vi ville. Rejsebranchen er bare af en eller anden korrupt grund stort set fredet. Og de "øer", som har klaret sig godt, har jo altså kombineret nedlukning med skrappe karantæner ved indrejse. De er villige til at være meget konsekvente i deres bekæmpelse af corona - det er ikke bare noget, de får forærende, fordi de er øer. Danmark er stor set en ø - den smule grænsestrækning kunne vi sagtens bevogte, hvis vi ville!

Så vi kunne sagtens gøre det samme som New Zealand - vi VIL bare ikke betale prisen. Vi er nogle grådige, kyniske nærigrøve, som vægter materiel rigdom over menneskeliv. Det gælder i hvert fald for magthavere og beslutningstagere - den menige befolkning tror jeg er langt mere indstillede på at betale prisen for at beskytte deres kære. men de ter pengemændene, der ejer Danmark - vi andre er bare slagtegrise.

Jeg er så vred på disse (leje)mordere, som den ene gang efter den anden har valgt at slippe bæstet løs på os, netop når vi har været ved at have fået det puttet ned i sækken. Der er sikkert mange, som lader sig forføre af misinformationen om, at "nu må vi altså lukke op, vi har ikke råd til det mere" - men det er når det kommer til stykket pengemænd - "mændene med leerne", som har kørt linjen og ødelagt livet for os alle sammen. Jeg er ved at brække mig, når jeg ser deiverse erhvervslobbyister tone frem med deres uudholdelige og hykleriske gylle - ja, jeg er grov nu, men det er mange liv, det handler om!

Jeg er SÅ vred! Jeg har intet til overs for dem. Intet! Gullashbaroner!
https://politiken.dk/indland/art8078556/%C2%BBKrisen-er-ikke-n%C3%B8dven...

Ja du er meget vred, og det kommer nok ikke bag på dig, at jeg mener noget nær det modsatte. Efter min mening er der allerede brugt flere ressourcer, end hvad rimeligt er, på at forhindre en sygdom, som stort set kun er rigtig farlig for borgere over 80 år.

Anne-Marie Krogsbøll

"Efter min mening er der allerede brugt flere ressourcer, end hvad rimeligt er, på at forhindre en sygdom, som stort set kun er rigtig farlig for borgere over 80 år."

Tænk, at du stadig efter et år kan blive ved med at benægte fakta. Tænk, at du endnu ikke ved, at omkring 30% af befolkningen har en kronisk sygdom, som kan gøre dem sårbare.....Du følger åbenbart ikke med mere..

Men under alle omstændigheder: Mennesker over 80, er også mennesker- og der er mange af dem.

Sider