Nyhed
Læsetid: 5 min.

Efter oksekødsrapporten: Danske Universiteter udgiver principper for sponsoreret forskning

Med en række nye anbefalinger og principper vil de danske universiteter sikre, at det ikke går ud over forskningsfriheden, når videnskaben bliver til for eksterne midler
Interesseorganisationen Danske Universiteter lancerer et principprogram for forskningsbaseret samarbejde og rådgivning om »hvordan man sikrer, at integritet, grænsedragninger og universiteternes og forskernes autonomi ikke udfordres, når videnskaben bliver til i samspil med andre,« fortæller rektor for Københavns Universitet, Henrik Wegener.

Interesseorganisationen Danske Universiteter lancerer et principprogram for forskningsbaseret samarbejde og rådgivning om »hvordan man sikrer, at integritet, grænsedragninger og universiteternes og forskernes autonomi ikke udfordres, når videnskaben bliver til i samspil med andre,« fortæller rektor for Københavns Universitet, Henrik Wegener.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
1. februar 2021

Der er brug for klarere spilleregler, når universiteterne samarbejder med myndigheder, organisationer eller virksomheder.

Derfor lancerer interesseorganisationen Danske Universiteter nu et principprogram for forskningsbaseret samarbejde og rådgivning.

Det sker som reaktion på sagen om oksekødsrapporten, hvor Information afdækkede, at landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer og Danish Crown fik lov at skrive hele afsnit i og påvirke en pressemeddelelse om en rapport fra Aarhus Universitet om oksekøds klimapåvirkning, som de havde været med til at finansiere.

Det fortæller Henrik Wegener, som er rektor på Københavns Universitet og formand for det udvalg, som har udarbejdet principperne. Her har også siddet repræsentanter fra landets andre universiteter samt fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

»Oksekødsrapporten eksemplificerede, at rollefordelingen kan køre galt i samarbejdet mellem universitetsforskere og omverdenen og gav anledning til det her stykke arbejde, som man kunne have ønsket sig, at vi havde haft længe,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er jo underligt at vi i Danmark lader højreekstremister demonstrere med afbrændinger af koranen, samt ytringer om andre etniciteters såkaldte laverestående stade under politibeskyttelse i ytringsfrihedens navn, men samtidig mørkelægger universitetsforskning og offentlighedslov..

Det kan vel ikke være rigtigt.

David Zennaro, Malcolm McGugan, Martin Rønnow Klarlund, Inge Lehmann, Elise Berg, Anders Reinholdt, Peter Beck-Lauritzen, Nette Skov, Steffen Gliese, Gert Romme og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Når man tænker på universiteters friheds- og uafhængigheds krav gennem århundrede, kan det undre, at danske universiteter ikke for længe siden har lavet formelle regler for sponsere.

- Men nå, - der var vist også noget med forskning i eugenik på nogle universiteter i starten af 1900-tallet. Og nogle tiår senere førte denne forskning til millioner af menneskers død under makabre forhold.

David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Sektorforskning skal ikke foregå på universitetet, men betales af de relevante myndigheder.
Universitetet skal ikke finansieres af private midler - disse midler skal en tur om skattevæsenet og bevilges fra en forskningsfond, der ikke er underlagt årlige finanslovsforhandlinger, men sikrer uafhængighed - på samme måde som dengang, hvor en betydelig ejendomsportefølje udgjorde universitets formue, til man mageskiftede med staten på betingelse af statslig finansiering.

Anna Olsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Lars Bo Henriksen, Lars Løfgren, Inge Lehmann, Elise Berg, Anders Reinholdt, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Nette Skov og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Ærgerligt med denne sammenblanding af forskning og økonomi. SG's forslag virker sundt, for en uvildig forskning. Prøv det.
Det er utrygt at vore universiteter, styrelser og myndigheder ikke er uafhængige, men underlagt støtte fra erhvervene. Ligeså medarbejdernes erhvervshistorik og økonomiske interesser i erhvervslivet. Armslængde princippet må være et minimum. Se Sverige. Lægemiddelstyrelsens direktør kommer fra medicinalindustrien (ex. Grünenthal:Thaladomid-skandalen, ny indlægsseddel i Tramadol-opioid i dec.2018, efter afsløring af mangelfuld test af produktet for vanedannelse) og det kan være et problem ift. armslængde-princippet. Der er flere i vort sundhedssystem, og EU's for den sags skyld også, der må have problemer med inhabiliten! Amerikanske tilstande! Ref. sukker er sundt, miljøskader af fossile brændstoffer (Shells rapport fra 60'erne), Round-up fra Monsanto/FDA, osv. af uvederheftigheder/sammenblanding af interesser! Uafhængige?

Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese og Steen Obel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det bliver interessant, hvad historien i en klima ødelagt fremtid skriver om vores samtid. Det bliver ikke pæne ord de fremtidige generationer har om os og den førte politik, som førte til ødelæggelserne.

Særligt fordi vi godt kendte konsekvenserne mange årtier før de indtraf uden at reagere. Nærmest tværtimod blev der lavet tiltag verden over, i disse skæbnesvangrende årtier, til at accelerere udviklingen til destruktion af ren og skær kapitalistisk grådighed.

Hvis kapitalismen og vores samtid var en person ville den blive karakteriseret som psykopat.

Eva Schwanenflügel, Lars Løfgren, Martin Rønnow Klarlund, Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar