Interview
Læsetid: 5 min.

Overlæge er optimistisk: Vi har stadig ikke udnyttet vores maksimale kapacitet

I løbet af vinteren er antallet af indlagte coronapatienter steget til nye højder. Men på Hvidovre Hospital er overlæge Gitte Kronborg optimistisk: »Jeg tror, vi kan fortsætte med det niveau, vi har nu, længe«
Den begrænsende faktor i kampen mod corona er ikke kvadratmeter og udstyr, fortæller overlæge Gitte Kronborg fra Hvidovre Hospital. Det er hænder. Og især sygeplejersker.

Den begrænsende faktor i kampen mod corona er ikke kvadratmeter og udstyr, fortæller overlæge Gitte Kronborg fra Hvidovre Hospital. Det er hænder. Og især sygeplejersker.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
14. januar 2021

Som overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital er Gitte Kronborg en af dem, der står forrest i kampen mod coronavirus. Hendes afdeling er trinnet lige under intensiv. Her ligger de patienter, der er meget syge, men som endnu ikke har behov for respirator.

Eller som hun selv formulerer det: »På intensiv er de rigtig, rigtig syge. Men de er også ret syge inde hos os.«

Faste læsere af Information vil kunne huske Gitte Kronborg fra serien Coronalægens dagbog, hvor hun på ugentlig basis fortalte om sit arbejde med coronapatienter.

Serien tegnede et billede af et dansk sundhedsvæsen, der aldrig for alvor blev overbebyrdet af den nye sygdom, sådan som det skete i flere andre lande. Da serien sluttede i midten af maj, var der kun fire patienter indlagt med corona på Gitte Kronborgs afdeling, og hospitalet var ved at nedlægge de særlige COVID-19-afsnit.

I dag er situationen en anden. På landsplan er antallet af indlagte coronapatienter nået et niveau, der er næsten dobbelt så højt, som da det var værst i foråret.

På Gitte Kronborgs afdeling var der tirsdag 28 indlagte. Ikke alle sammen med COVID-19. Men næsten.

»Stemningen er en blanding af noget melankoli over, at vi har flere indlagte – end det var vanligt før corona – hvor man kan se, at det ikke kommer til at gå, og så en glæde over alle dem, der klarer den,« siger Gitte Kronborg.

– Hvor tæt er I på at nå jeres maksimale kapacitet?

»Som det ser ud lige nu med vores bemanding, kan vi på vores afdeling tage et sted omkring 30-40 patienter – afhængig af, hvor syge de er. Men hvad den maksimale kapacitet er, tør jeg ikke sige. Det er et lidt flydende begreb.«

Stabilt niveau

Generelt har situationen gjort det nødvendigt for det danske sundhedsvæsen at foretage nogle prioriteringer. Men kræftpatienter bliver stadig behandlet, og brækkede ben bliver stadig opereret, fremhæver Gitte Kronborg.

»Det kan godt være, man ikke er kommet til sine vanlige kontroller på sygehuset for sin sukkersyge, sin hiv eller sit hjerte. Men den slags kan man bedre prioritere mellem. Så der er nogle ting, vi plejer at gøre, som vi ikke gør lige nu, men jeg er ikke i tvivl om, at vi gør de vigtigste ting,« siger hun.

Den begrænsende faktor er ikke kvadratmeter og udstyr, fortæller Gitte Kronborg. Det er hænder. Og især sygeplejersker. Men generelt er Gitte Kronborg optimistisk. De seneste to uger har antallet af coronapatienter stabiliseret sig. Hendes afdeling modtager mellem to og fem nye patienter i døgnet, men udskriver hver dag også nogle.

»Så der er en rimelig balance i det,« siger hun. »Jeg tror, vi kan fortsætte med det niveau, vi har nu, længe.«.

– Er du mere eller mindre bekymret nu end i foråret?

Gitte Kronborg er optimistisk og ikke umiddelbart mere bekymret for corona end i foråret.

Gitte Kronborg er optimistisk og ikke umiddelbart mere bekymret for corona end i foråret.

»Det er svært at graduere. Der er ting, der trækker i begge retninger, men jeg hælder mest til mindre bekymret, fordi man nu kan vaccinere, og vi ved, at årstiden vil hjælpe os, når foråret kommer.«

Med til optimismen hører også, at hospitalet i denne omgang har været bedre forberedt end i foråret. Lægerne kender sygdommen bedre, er mere forberedt på at møde den og bedre til at vurdere, hvordan det vil gå en patient, og hvad der kan gøres. Færre dør.

Desuden har der været tid til at evaluere på foråret og justere procedurerne. Det har vist sig at være godt, at nogle ting nu bliver gjort anderledes, fortæller Gitte Kronborg. Eksempelvis har hendes afdeling fået lov at låne sygeplejersker fra andre afdelinger, så patienter ikke behøver flyttes til andre dele af hospitalet.

Den engelske variant

Mens kurven over indlæggelser ser ud til at være for nedadgående, er der med den muterede engelske virusvariant B.1.1.7 opstået en ny ubekendt, der gør det svært at forudse udviklingen. B.1.1.7 vækker ligesom en ny variant fra Sydafrika bekymring hos myndighederne, fordi de skønnes at være markant mere smitsomme end andre varianter. Ifølge estimater fra Statens Serum Institut vil den engelske variant i begyndelsen af februar være den mest udbredte variant af coronavirus i Danmark.

Gitte Kronborg ved ikke, om nogen af hendes patienter har en af de nye varianter. Det er noget, hospitalets mikrobiologer nu skal i gang med at undersøge. Men i sit arbejde med patienterne er Gitte Kronborg ikke mere bekymret for den nye variant.

»Den er måske mere smitsom ude i personalerummet, men på ingen måde i patientkontakten. De er ikke syge på nogen anden måde, de smitter på den samme måde, og vi har vores værnemidler, som virker lige godt over for mutationerne,« siger hun.

Foreløbig er Gitte Kronborg heller ikke voldsomt bekymret for, at de nye varianter skal føre til et nyt boom i antallet af indlæggelser.

»Jeg tænker, at hvis vi fastholder den adfærd, vi har nu, så er det ikke givet, at smittespredningen vil vokse. Uanset om en muteret virus er mere smitsom eller ej, skal man være i tæt kontakt for at blive smittet. Det er jo ikke fordi, den her muterede virus pludselig kan flyve,« siger hun.

– Hvordan kan du være så optimistisk? Risikoen er vel, at hospitalerne kan blive overløbet?

»Det er en risiko, vi har levet med hele tiden. Den risiko har vi jo haft det sidste år. Og den risiko er ikke forsvundet.«

– Men den er vel kommet tættere på?

»Det ved jeg ikke, om man kan sige.«

– Der har vel aldrig været flere indlagte end her i vinteren?

»Nej. Men nu falder det lidt igen. Så lad os se. Vi har stadig ikke udnyttet vores maksimale kapacitet.«

Skulle der komme flere coronapatienter, må de kirurgiske afdelinger på hospitalet også begynde at tage sig af nogle. Det gjorde de kortvarigt mellem jul og nytår, men det gør de ikke længere, fortæller Gitte Kronborg.

»Så vi kan inddrage dem igen. Og sådan fortsætter sådan en eskaleringsplan.«

– Det er vel ikke super holdbart på længere sigt?

»Men hvad er holdbart? Man kan godt i sin værste fantasi forestille sig et scenarie, hvor der til sidst ikke er flere hænder til at passe de syge. Så må de svageste og de ældste blive hjemme. Det er da en risiko, også ved andre katastrofer man kan rende ind i. Jeg tror ikke, det kommer så vidt. Men det vil jo vise sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Vi SKAL ikke udnytte vores fulde kapacitet, for det koster en hulens masse menneskeliv!

Vi skal af al magt holde smitten så lav som mulig. At køre efter at ramme sygehusvæsnets kapacitetsgrænse er galimatias, som vil koste tusindvis af døde, når 3. bølge - den britiske - rammer os. Og det kommer den til at gøre, for vore myndigheder satser helt bevidst på at bringe kontakttallet ned på 0,7-0,8, og det indebærer, at den britiske variant fortsat vil stige - ikke falde.

Vore myndigheder har stadig værktøjer, de kunne tage i brug for at bremse 3. bølge ordentligt. Men de vil ikke bruge dem - sandsynligvis ud fra forestillinger om, at vi stadig har sygehuskapacitet, og vaccinerne er på trapperne, så det vil være "uproportionalt" at slå den britisk variant helt ned.

Det er det forbandede proportionalitetsprincip, som styrer strategien, og det er det forbandede proportionalitetsprincip, som har bragt i den dødsensfarlige situation, vi er i nu. Så hvorfor får det stadig lov at styre, i stedet for forsigtighedsprincippet, som ville kunne redde os ud på den anden side og spare tusindvis af menneskeliv?

Vaccinerne vil være en god hjælp - men de er ikke løsningen i sig selv. De kommer ikke til at redde os fra 3. bølge - det når de ikke.

- Man kan sandsynligvis stadig smitte, selv om man er vaccineret.
- Vaccinerne er ikke 100 % effektive.
- Vaccinerne har ukendt langtidsimmunitet.
- Mange kan ikke tåle at blive vaccinerede.
- Mange når slet ikke at blive vaccinerede inden 3. bølge.
- Der vil fremkomme nye varianter, som vacciner ikke umiddelbart virker på.

Vaccinerne er indtil videre fugle på taget. Dejligt, hvis vi fanger dem, men vi skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt - det er alt, alt for farligt.

Og hvordan vil 3. bølge mon påvirke vaccineproduktionen og distributionen? I London er hver 30. lige nu smittede - hvordan påvirker det planerne om vaccineudrulning, hvis noget lignende sker herhjemme? Kan man være sikker på, at de kan holdes? Er det noget, man har husket at regne på?

Se den nederste kurve for kontakttal 0,7 her:
http://www.dr.dk/nyheder/indland/engelsk-mutation-truer-trods-lavere-smi...

Læg mærke til, at den røde del af kurven viser, at myndighederne helt bevidst satser på, at smitten med den engelske variant vil blive ved med at stige. For man satser på at bringe os ned på kontakttal 0,8 - 0,7 og det er alt, alt for højt, for der vokser den britiske variant stadig!

Den britiske variant er steget med 55 % bare de seneste dage - er de officielle prognoser ikke allerede skudt i sænk af den?

Det kommer til at gå galt! Igen!

Jeg siger det igen: Det er proportionalitetsprincippet, som har fejlet og bragt os i den aktuelle farlige situation, hvor vi faktisk ikke har styr på den britiske variant. Vi hørte om den allerede i starten af december, men den gang mente man, at det var nok at holde lidt øje med den i stedet for af al magt at slå den ned. Man mente, at det ville være uproportionalt at sætte ekstra restriktioner ind for at holde den nede - "Det går nok"-princippet vandt.

Princippet fejlede - nu står vi med hovedet i uhyrets gab - og vore myndigheder vil STADIG hellere "ride the tiger", end de vil forhindre, at den kommer løs i samfundet. For det KUNNE de forhindre, hvis de ville. De vil ikke. Money talks, money rules.

Grrr....

Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel, Sören Tolsgaard og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Anne-Marie « Nu rolig. Det var erkendelsen af, at man ikke kunne forhindre udbredelsen af den britiske variant, der lå bag strategien.
Det handler om en balancegang, hvor befolkningen fortsat i tilstrækkelig grad følger retningslinjerne; jo skrappere restriktioner i jo længere tid, des større del af befolkningen vil helt ignorere dem. Det handler også om at ødelægge så få erhverv som muligt; kompensationer forhindrer ikke konkurser - de udsætter dem blot...

At med al magt holde smitten så lav som muligt betyder totalt udgangsforbud i mindst 14 dage og hermetisk lukkede grænser, indtil Verden er vaccineret. Det er hverken økonomisk eller praktisk muligt; folk skal stadigt plejes, have føde osv, og en stor del af vores økonomi består i im- og eksport af varer.

Jeg er også meget bekymret, men det, du og jeg kan gøre, er at sprede budskabet om forsigtighed og selvkontrol - og i øvrigt selv efterleve kravene og lidt til.

Anne-Marie Krogsbøll

Hvis proportionaltietsprincippet fungerede, hvorfor er vi så i denne situation nu, Rune Maribo?

(i øvrigt tak for svar Rune Maribo)

Sören Tolsgaard

@Rune Mariboe:

"Det var erkendelsen af, at man ikke kunne forhindre udbredelsen af den britiske variant, der lå bag strategien"

Briterne høster konsekvenserne af en fejlslagen håndtering af pandemien. I foråret nedtonede Boris Johnson risici, holdt alting åbent og gav håndtryk alle vegne, indtil han selv blev syg. En ignorant politik, som spredte virus overalt. Og man fik aldrig ryddet op, derfor nu igen en massiv opblomstring ..

Det, at man lader virus florere til kanten af sundhedsvæsenets kapacitet, er udtryk for den fatalistiske indstilling, at der ikke er andet at gøre, eller at det er bedst sådan. Det var manges umiddelbare reaktion i foråret, også kløgtige hoveder her i landet. Og da det viste sig, at virus var nemmere at afbøde, end man havde ventet, lød der forsigtige toner om, at det måske var muligt at inddæmme virus fuldstændigt, men det blev forhindret af stadig mere højlydte krav om åbning. For det gik jo altsammen vældig godt, lige indtil læsset væltede igen i efteråret ..

Problemet med at lade virus husere lige til grænsen for behandlingskapacitet, er ikke blot, at utallige bliver alvorligt syge eller dør, men også, at virus muterer hyppigere, jo mere spillerum, det får. Herved opstår de mere virulente, nye former. Og den vi angribes af nu, har briterne altså ansvaret for.

Østasien har vist, at det kan lade sig gøre at inddæmme dette virus. Også i Norden (Sverige undtaget) har man været tæt på, men nu slappes indstillingen, især i DK, ikke mindst fordi der er indflydelsesrige kræfter, som fortsat har den indstilling, at spredning er den bedste strategi.

Det er tragisk at se, at Vesten er havnet i voldsomme politiske slagsmål ift. denne pandemi, mens man i Østen har ryddet op og allerede længe har kunnet leve mere frit i mange hverdagshenseender.

Vi kommer stadig længere ud i pandemiens hængedynd, fordi vi og vore ledere dybest set ikke tror på og ikke gennemfører de foranstaltninger, som obligatorisk grænsekontrol, smitteopsporing og karantæne, der faktisk kunne hamre pandemien helt i bund, mens vi venter på vaccinen.

Restriktioner går imod forbrugerismens gulerod, men vi er i alle tilfælde nødt til at indstille os på, at der lige nu er andre boller på suppen.

Kjeld Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jo, det kan lade sig gøre at knække den britiske variant også:

"Men ét er, hvad regeringen kunne have gjort. Noget andet er, hvad den bevidst valgte at ignorere. Sådan lyder det fra Christina Pagel, et tredje medlem af ekspertgruppen, som er frustreret over regeringens manglende vilje til at lytte til eksperterne:
»Jeg kunne sige, at det er chokerende, at Storbritannien har det værste dødstal i Europa, eller at vi kunne have undgået dette ved at have indført restriktioner i september eller oktober, og alt det ville være sandt,« siger hun til The Guardian.
Men det har hun allerede sagt. Igen og igen. Og det samme har hendes kolleger, understreger hun:
»Forskerne sagde det hele i december. Vi advarede om, at dødsfaldene ville komme til at stige efter jul.«
Selvom antallet af dødsfald fortsat stiger, kan man nu begynde at ane et fald i antallet af nye smittede, efter at Storbritannien har indført en hård nedlukning. "
www.berlingske.dk/internationalt/den-britiske-regering-fejlede-faenomena...

Så hård nedlukning virker - også på B117! Ergo er det viljen, der mangler, når vi nu alligevel vælger at slippe B117 løs herhjemme.

NOGEN vælger helt bevidst at ofre mange, mange menneskeliv!

Sören Tolsgaard

@Anne-Marie Krogsbøll -

Godt at høre (om end det meste er bag betalingsmur), at der stadig findes forskere, som taler frit fra leveren i UK.

Her er et uddrag fra Daily Mail, hvor Christina Pagel og ligesindedes synspunkter uddybes en smule, resten må man google sig til:

'Britain must go into an 'Asia-style' lockdown NOW with nurseries and places of worship closed, hotels commandeered as isolation centres and masks worn in every public space, experts have warned. Former WHO director Anthony Costello said only 'a total clampdown' would succeed in stopping the mutant strain of coronavirus ripping through the country. Professor of operational research at UCL Christina Pagel added that she thinks the current lockdown restrictions are likely to fail and measures seen in China and Vietnam should be brought in.' [14/1 2021, dailymail.co.uk]

Anne-Marie Krogsbøll

Som jeg siger: Det er voldsomt hasarderet og idiotisk dumt at satse på, at vaccinerne skal knække den britiske variant - der er alt for mange ubekendte i den ligning:
"Det er uklart, hvad meldingen fra Pfizer betyder for Danmark, der ikke - angiveligt i modsætning til Norge - har gemt doser, men tværtimod brugt alle doser, straks de er modtaget. Det er uklart, hvorvidt nedgangen i leverencer får konsekvenser for den planlagte genvaccination af ældre, sårbare plejehjemsbeboere og frontlinjepersonale, der påbegyndes næste uge.
I forvejen står det klart, at der reelt ikke vil blive nyvaccineret borgere i Danmark de næste tre uger på grund af vaccinemangel."
www.berlingske.dk/samfund/hele-europa-rammes-pfizer-sender-faerre-vacciner

Vi risikerer, at første dosis er spildt, fordi vi ikke har leverancer til genvaccinationen i tide...

Og når man så hører Horesta allerede lægge presse på politikere og myndigheder omkring at lade vaccinepas erstatte nedlukning - ganske som det lykkedes dem at presse myndigheder og politikere til at lade mundbind erstatte afstandskravet i efteråret - så står det allerede nu lysende klart: Det kan kun gå galt, for pengemændene sidder stadig tungt på magten. Og PS ang. dette: Én ting er, at gæsterne har vaccinepas - men hvad med personalet? De hører næppe til i de grupper, som er vaccinerede om 3 uger.

Vi er nødt til at bruge de lavteknologiske "værktøjer", som vi selv er herrer over, og som medicinalfirmaerne ikke kan spænde ben for. Vi er nødt til at knække den britiske og alle andre varianter med det helt enkle middel: Hård nedlukning, jo før jo bedre!

Det ved man, hvad er - det virker!

Anne-Marie Krogsbøll

Mon Pfizer har fået et bedre bud på sine vacciner? For det virker jo mærkeligt, at aflysning af leveringer med den begrundelse, der gives (opskalering af produktionen), pludseligt skal ske med en dags varsel?

Man kan ikke stole på medicinalfirmaer...

Maj-Britt Kent Hansen

Det er lidt tidligt, at vi rammes af det, der mest af alt ligner den "sygdom", der plager så megen medicinproduktion: Restordre!