Podcast
Læsetid: 2 min.

Podcast: Med grønne investeringer kan vores penge og pensionsopsparinger hjælpe klimaet

Grønne investeringer gavner både klimaet og kan være en god forretning. I denne uges afsnit af Informations klimapodcast fortæller CBS-professor Ken Bechmann om, hvordan bæredygtighed er kommet til at spille en stadigt større rolle på aktiemarkedet
Grønne investeringer gavner både klimaet og kan være en god forretning. I denne uges afsnit af Informations klimapodcast fortæller CBS-professor Ken Bechmann om, hvordan bæredygtighed er kommet til at spille en stadigt større rolle på aktiemarkedet

Mia Mottelson

Indland
26. januar 2021

Den grønne omstilling gavner ikke kun klimaet. Den er også blevet en god forretning. Og det seneste år er aktiekurverne for mange klimavenlige virksomheder nærmest kun gået én vej: op.

De danske vindmølleproducenter Ørsted og Vestas er eksempelvis steget med henholdsvis 67 og 108 procent på blot ét år.

Forskning viser, at de virksomheder, som enten gør sin produktion mere klimavenlig eller allerede har en grøn profil, »i den grad har haft medvind«, fortæller Ken Bechmann, som er professor i finansiering på Copenhagen Business School.

»Bæredygtighed spiller en stadigt større rolle på aktiemarkedet,« siger han.

I denne uge handler Informations klimapodcast, Den grønne løsning, om grønne investeringer.

Ifølge Ken Bechmann kan vores penge og pensionsopsparinger i sidste ende være med til at gavne klimaet – hvis de altså bliver investeret rigtigt.

»Der er slet ingen tvivl om, at grønne investeringer spiller en rolle for klimaet. Firmaerne er afhængige af at kunne tiltrække kapital, og når investeringerne når en vis størrelse, kan aktionærerne også udøve aktivt ejerskab og dermed påvirke virksomhederne og ultimativt ledelsen gennem generalforsamlinger og aktionærdemokrati,« siger han.

Svanemærket for aktier

Når man taler om grønne investeringer, er ESG blevet lidt af et »modeord«, som Ken Bechmann udtrykker det. Forkortelsen står for Environment, Social og Governance. Altså miljø, social og ledelse.

ESG er et værktøj, som virksomheder bruger i arbejdet med ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift, og det kan altså været et pejlemærke for deres grønne profil.

Herudover laver forskellige ratingbureauer ranglister over aktier, blandt andet i forhold til virksomhedernes klimaindsats. Det kan også være en måde at gennemskue, om aktierne er grønne, hvis man eksempelvis selv vil i gang med at investere, fortæller Ken Bechmann. Som en slags øko- eller svanemærke for aktier.

»AAA-rating er den bedste. Den kan både være relevant at kigge efter for enkeltaktier, men også investeringsforeninger med en bredere portefølje, hvis man vil sikre, at de investerer i noget bæredygtigt frem for alt godt fra havet,« siger han.

Uanset hvor klimavenligt man investerer, er det dog begrænset, hvor meget man som enkeltperson kan rykke. Midlerne vil typisk ikke være store nok.

Men de seneste år er pensionskasserne, som investerer danskernes milliardstore pensionsopsparinger, også begyndt at interesse sig for bæredygtighed. Det skyldes både et pres fra omverdenen, god branding, og at det er en bedre måde at sikre sig højere afkast og lavere risiko på, mener Ken Bechmann.

»Flere og flere pensionskasser tager bestik af det her, og nogle er begyndt at bruge en eksklusionsliste. Noget, der i den grad er blevet ekskluderet og solgt ud, er eksempelvis kulselskaber,« siger han.

Og når pensionskasserne i højere grad begynder at investere klimavenligt, kan det ifølge Ken Bechmann virkelig rykke noget i den grønne omstilling.

»Det kræver en vis økonomisk volumen. Det har pensionskasserne. Og de kan både ændre noget ved at stille kapital til rådighed for grønne virksomheder og påvirke sorte selskaber til at blive om ikke andet, så bare lysegrønne. Det er der også megen potentiel klimaredning i.«

 

Podcast

Klimapodcasten: Den grønne løsning

Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gunner Boye Olesen

Og til forfatteren, Louise: Ørsted er ikke vindmølleproducent og AAA-rating omfatter vist ikke en miljø vurdering. Eller er AAA-rating ændret på det seneste fra en ren kreditvurdering?