Podcast: Med grønne investeringer kan vores penge og pensionsopsparinger hjælpe klimaet

Den grønne omstilling gavner ikke kun klimaet. Den er også blevet en god forretning. Og det seneste år er aktiekurverne for mange klimavenlige virksomheder nærmest kun gået én vej: op.
De danske vindmølleproducenter Ørsted og Vestas er eksempelvis steget med henholdsvis 67 og 108 procent på blot ét år.
Forskning viser, at de virksomheder, som enten gør sin produktion mere klimavenlig eller allerede har en grøn profil, »i den grad har haft medvind«, fortæller Ken Bechmann, som er professor i finansiering på Copenhagen Business School.
»Bæredygtighed spiller en stadigt større rolle på aktiemarkedet,« siger han.
I denne uge handler Informations klimapodcast, Den grønne løsning, om grønne investeringer.
Ifølge Ken Bechmann kan vores penge og pensionsopsparinger i sidste ende være med til at gavne klimaet – hvis de altså bliver investeret rigtigt.
»Der er slet ingen tvivl om, at grønne investeringer spiller en rolle for klimaet. Firmaerne er afhængige af at kunne tiltrække kapital, og når investeringerne når en vis størrelse, kan aktionærerne også udøve aktivt ejerskab og dermed påvirke virksomhederne og ultimativt ledelsen gennem generalforsamlinger og aktionærdemokrati,« siger han.
Svanemærket for aktier
Når man taler om grønne investeringer, er ESG blevet lidt af et »modeord«, som Ken Bechmann udtrykker det. Forkortelsen står for Environment, Social og Governance. Altså miljø, social og ledelse.
ESG er et værktøj, som virksomheder bruger i arbejdet med ansvarlig og bæredygtig virksomhedsdrift, og det kan altså været et pejlemærke for deres grønne profil.
Herudover laver forskellige ratingbureauer ranglister over aktier, blandt andet i forhold til virksomhedernes klimaindsats. Det kan også være en måde at gennemskue, om aktierne er grønne, hvis man eksempelvis selv vil i gang med at investere, fortæller Ken Bechmann. Som en slags øko- eller svanemærke for aktier.
»AAA-rating er den bedste. Den kan både være relevant at kigge efter for enkeltaktier, men også investeringsforeninger med en bredere portefølje, hvis man vil sikre, at de investerer i noget bæredygtigt frem for alt godt fra havet,« siger han.
Uanset hvor klimavenligt man investerer, er det dog begrænset, hvor meget man som enkeltperson kan rykke. Midlerne vil typisk ikke være store nok.
Men de seneste år er pensionskasserne, som investerer danskernes milliardstore pensionsopsparinger, også begyndt at interesse sig for bæredygtighed. Det skyldes både et pres fra omverdenen, god branding, og at det er en bedre måde at sikre sig højere afkast og lavere risiko på, mener Ken Bechmann.
»Flere og flere pensionskasser tager bestik af det her, og nogle er begyndt at bruge en eksklusionsliste. Noget, der i den grad er blevet ekskluderet og solgt ud, er eksempelvis kulselskaber,« siger han.
Og når pensionskasserne i højere grad begynder at investere klimavenligt, kan det ifølge Ken Bechmann virkelig rykke noget i den grønne omstilling.
»Det kræver en vis økonomisk volumen. Det har pensionskasserne. Og de kan både ændre noget ved at stille kapital til rådighed for grønne virksomheder og påvirke sorte selskaber til at blive om ikke andet, så bare lysegrønne. Det er der også megen potentiel klimaredning i.«

Klimapodcasten: Den grønne løsning
Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.
Lyt og abonnér
Seneste podcasts
Podcast: Skal universiteterne tage del i kampen mod klimakrisen?
20. april 2021I sæsonens sidste afsnit af klimapodcasten fortæller Syddansk Universitets prorektor Sebastian Mernild om, hvorfor han mener, at universiteterne i deres forskning, uddannelse og drift bør være en aktiv spiller i den grønne omstillingPodcast: Skyttegravskrig har i årtier hærget debatten om vækst. Corona kan få folk op af hullerne
12. april 2021Siden Anden Verdenskrig har økonomisk vækst været synonymt med samfundsmæssige fremskridt. Men næsten lige så længe er der blevet advaret om at bruge BNP som økonomisk pejlemærke. For den grænseløse vækst hænger dårligt sammen med tidens store klimakamp, lyder kritikken. Historiker Bo Fritzbøger fra Københavns Universitet udlægger skyttegravskrigen og en stigende erkendelse af vækstens konsekvenserPodcast: Forsker har med egne øjne set indlandsisen trække sig flere hundrede meter tilbage
6. april 2021Statsgeolog Signe Bech Andersen har i flere årtier besøgt Grønland for at overvåge indlandsisen og har med egne øjne set, hvordan klimaforandringerne får den til at smelte bort. Det handler denne uges afsnit af klimapodcasten om
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Og til forfatteren, Louise: Ørsted er ikke vindmølleproducent og AAA-rating omfatter vist ikke en miljø vurdering. Eller er AAA-rating ændret på det seneste fra en ren kreditvurdering?