Podcast
Læsetid: 3 min.

Podcast: Solceller på taget gør os mere energibevidste

Politisk kan man ikke lægge ansvaret for klimaomstillingen på individet. Vores adfærd skyldes ofte hverdagsrutiner og samfundsstrukturer. Derfor må politikerne lave nogle rammer for, at mennesker kan lægge deres liv om, forklarer professor Kirsten Gram-Hanssen i ugens afsnit af Informations klimapodcast
Politisk kan man ikke lægge ansvaret for klimaomstillingen på individet. Vores adfærd skyldes ofte hverdagsrutiner og samfundsstrukturer. Derfor må politikerne lave nogle rammer for, at mennesker kan lægge deres liv om, forklarer professor Kirsten Gram-Hanssen i ugens afsnit af Informations klimapodcast

Mia Mottelson

Indland
12. januar 2021

På en solrig og skyfri dag plejer mange danskere nok at bevæge sig udendørs for at nyde det gode vejr. Men solcelleejeren med det fiktive navn Lone går i stedet ned i familiens vaskekælder. Når der er sol, genererer husets solceller masser af energi, og dermed bliver vaskedagen så grøn som muligt.

For Lone handler det ikke kun om at spare penge, men også om kun at forbruge den mængde energi, der er nødvendig for at vaske tøjet. Det fokus på familiens energiforbrug er formentlig kommet i kølvandet på investeringen i et solcelleanlæg på hustaget, forklarer Kirsten Gram-Hanssen, der er professor på Aalborg Universitet, hvor hun leder en forskningsgruppe i bæredygtige byer og hverdagsliv.

Personen Lone er en del af et studie, der udkom i sommer, og som undersøger, hvordan det at bo med solceller påvirker en husstand til at blive aktive i den grønne omstilling. I ugens afsnit af Informations klimapodcast fortæller Kirsten Gram-Hanssen om forskningen, og hvad vi kan bruge den til i den grønne omstilling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg er jo ikke af den opfattelse, at vi kan kæmpe os ud af CO2 problemerne ved blot at spare på energien. Men Kirstem Gram Hansens forskning og Martin Bahns redegørelse for denne, er noget af det klareste og mest begavede jeg længe har læst om, hvordan man vedvarende får mennesker til at spare på energien.

Samtidig får solcellerne på taget beboerne et incitament til at tænke på, hvordan andre teknologiske løsninger kan mindske udledningen af drivhusgasser. Og måske til at betale den ekstra pris, som sådanne teknologiske løsninger måtte medføre.

Måske får vi ikke ""7 fluer med et smæk, men en 3-4 fluer kan det måske nok blive til.

Jan Fritsbøger

en fremtid hvor alt energiforbrug er baseret på vedvarende energi fremstillet lokalt er ikke en umulig tanke, hvor alle huse er nulenergi og tilmed kan levere strøm til elcyklen, og hvor privatbilismen er udfaset og erstattet af kollektive ordninger med næsten samme bevægelsesfrihed som nu, men for alle og ikke kun de privilegerede. og hvor man ikke bruger energi og resurser til andet end det som er nødvendigt, men den fremtid får vi kun hvis vi gerne vil leve bæredygtigt og vælger at undvære meningsløst "forbrug for forbrugets skyld"

Morten Bøttzauw

Jeg har ikke solceller på taget, men jeg har solvarmepaneler, der giver varme hele sommeren. Fra marts/april til oktober bruger jeg kun extern strøm til et par pumper. Al opvarmning , på nær madlavning, er solvarme. Mit hus er også velisoleret, men skal alligevel have varme tilført om vinteren !! Med brændeovn og lidt flaskegas til bad og oliefyr til gulvvarme.
Hvordan skulle vi dog holde varmen om vinteren med solvarme eller solelektricitet ???
Jeg ville gerne bruge en varmepumpe, men da el er beskattet med over 80 % i gebyr og andet føler jeg mig totalt til grin. I forvejen betaler jeg 6000 kr i skat af en bil, som oftest står i carporten og ikke bruger brændstof. Hvornår bliver skatten ordentligt fokuseret ? Et godt spørgsmål.
Om vinteren kan vi danskere ikke være klimabeviste, desværre.
vh. Morten.

Thomas Madsen

Individuelle solcelle anlæg som beskrevet her er altså ikke særligt effektive i forhold til de store anlæg, så det er da lidt splid af (grønne) penge.