Baggrund
Læsetid: 9 min.

Regeringens plan for bæredygtigt byggeri kritiseres for at være uden mål

Der er mange penge, store CO2-gevinster og øget bæredygtighed at vinde ved energieffektivisering i bygningssektoren. Tirsdag starter boligministeren på forhandlinger om en strategi – branchefolk savner krav, mål og tal i udspillet
Branchefolk ser på regeringens udspil til en strategi for bæredygtigt byggeri med undren. Strategien for det store område består af blot seks siders tekst, og den er klinisk renset for konkrete tal og mål for energieffektivisering og CO2-reduktion.

Branchefolk ser på regeringens udspil til en strategi for bæredygtigt byggeri med undren. Strategien for det store område består af blot seks siders tekst, og den er klinisk renset for konkrete tal og mål for energieffektivisering og CO2-reduktion.

Morten Lau-Nielsen

Indland
11. januar 2021

Næste punkt på regeringens grønne arbejdsprogram er en politisk aftale om en strategi for bæredygtigt byggeri.

Hele 40 procent af det danske energiforbrug handler om bygninger, og 30 procent af de hjemlige CO2-udledninger knytter sig til bygninger. Byggeriet vejer dermed tungt i klimaregnskabet, og regeringen har stærkt brug for en aftale, der kan sikre mindre CO2-udledning fra sektoren – man mangler stadig at finde 13,7 millioner ton CO2 ud af den oprindelige manko på 20 millioner ton, der skal reduceres med, hvis klimalovens mål om 70 procents reduktion i 2030 skal respekteres.

Og man har travlt – i næste måned skal Klimarådet vurdere, om regeringen har levet op til det, loven foreskriver.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helle Walther

Måske er det løst formuleret for at give dem indflydelse, det er da muligt, der er tænkt sådan. Kåre Dybvad er en meget samvittighedsfuld politiker, der sætter bæredygtighed meget højt, jeg har hørt ham live en gang, og fik dyb respekt.

Ete Forchhammer

Så godt at nogle går forrest og viser vej, men hvad med bagtroppen? Mit indtryk er at den er lig flertallet.
Jeg har i to år boet i yderkanten af "fremtidens forstad", hvor jeg har ti minutters gang til nærmeste station og busholdeplads...
Rundt om de mange byggepladser reklameres med "bæredygtigt byggeri". Muligvis. Med god grund reklameres der ikke med bæredygtig-bevidste bygningsarbejdere...
Planlægningen af forstaden? Fra begyndelsen rigeligt med P-pladser, 0 ladestandere; efter to år åbnede to store P-huse, planlagt med ladestandere på øverste etage. På et areal der er totalt uegnet til P-plads, åbnedes efter to år områdets første legeplads... i "fremtidens forstad" tæller biler før børn, og blandt biler er der nok ikke mange der tror på el-biler...
Men der reklameres heftigt med bæredygtigheden.
O.k., den er der - så langt reklameværdien rækker. Om den vil kunne nå videre, afhænger nok også af bydelens beboere. Der forestår at gøde jorden for en stor, "gulvnær" omstillingsproces! Det små i det store...

Omkring isolering, valg af opvarmning og energitilførsel kan den enkelte borger faktisk gøre så meget selv, at man ikke blot kan gøre sit hus til et 0-energihus, men ligefrem kan levere energi til "nettet".

Men det er soleklart, at der skal stilles ganske lovmæssige solide krav til byggebranchen for at kunne opnå byggetilladelse. For hvis ikke private husstande skærere voldsomt ned på energiforbruget, bliver det jo svært for borgerne at kræve store energi-reduktioner hos industrien, der virkelig er energi-syndere.

Og så ser det ud til, at Danmark hele tiden glemmer at stille energi-krav til detailhandelen. Selv ret nybyggede butikscentre ser ud til at have direkte underdimensioneret isoleringsdimension. Og dagligvarebutikkernes mange køleanlæg, der ret enkelt jan anvendes til opvarmningsformål, giver varme ud til den frie natur.

Susanne Kaspersen, Ete Forchhammer , Jan Fritsbøger og Werner Gass anbefalede denne kommentar

@ Helle Walther. D u er en flink parti kammerat.

Jeppe Lindholm

For nogle måneder siden kunne man læse over 50% af Danmarks drivhusgas udledning kommer fra landbruget. Nu kan man så læse 40% kommer fra byggeri og boliger. Det giver så samlet 90-95% af alle udledte drivhusgasser i Danmark.

Det overlader så 5-10% til resten. Herunder køretøjer og flytrafik, skibstrafik og alt det andet der måtte være. Der er vist noget, der labber overhinanden et eller andet sted.

Ete Forchhammer , Torben Arendal og Stella Nielsen anbefalede denne kommentar