Analyse
Læsetid: 4 min.

Rigsret mod Støjberg: Adskillelsen af asylpar var politisk rigtig, men juridisk forkert, mener S, V og K

Der er solidt flertal for at nedsætte en rigsret til at vurdere Inger Støjberg. Men den beretning, som Folketinget torsdag førstebehandler, indeholder en opsigtsvækkende tilkendegivelse fra S, V og K om adskillelsen af de unge asylpar
Ifølge anklagen er Inger Støjberg »ansvarlig for«, at Udlændingestyrelsen fra februar 2016 og frem til december samme år »iværksatte og fastholdt« en adskillelse af unge asylpar »i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention«.

Ifølge anklagen er Inger Støjberg »ansvarlig for«, at Udlændingestyrelsen fra februar 2016 og frem til december samme år »iværksatte og fastholdt« en adskillelse af unge asylpar »i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention«.

Ida Marie Odgaard

Indland
28. januar 2021

Folketinget førstebehandler torsdag det beslutningsforslag, der skal føre til en rigsretssag mod Inger Støjberg. Her vil et flertal gå ind for, at hensigten med at adskille unge asylpar var »prisværdig«. Alligevel vil der også være flertal for en rigsretssag mod den tidligere minister.

Det er ikke et paradoks, men en følge af, at der ikke er enighed blandt partierne om den politiske motivering for at rejse anklagen. Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative har således i deres politiske motivering for at støtte en rigsretssag fundet anledning til at understrege, at »hensigten om at beskytte mindreårige piger fra overgreb i form af indkvartering med ældre mænd« var »prisværdig«, og at adskillelsen af de berørte par »politisk set var rigtig«, men at den juridisk var forkert, fordi den indebar »en ulovlig indkvarteringsordning«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Diskrimination er godt, men forbudt. Desværre.

Mener de traditionelt magtbærende partier i vort yndige land.

Nydeligt.

Anders Olesen, Poul Anders Thomsen, Steffen Gliese, Rikke Nielsen, David Zennaro, Erik Nielsen, Steen K Petersen, Dorte Schmidt-Nielsen, Bjarne Jørgensen, Mogens Holme, Ib Gram-Jensen, erik pedersen, Ruth Sørensen, Søren Andersen, Inge Lehmann, Carsten Nørgaard, Peter Mikkelsen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Peter Gløde, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Lillian Larsen, Troels Ken Pedersen, Morten Wieth, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Sander Specht, Kurt Nielsen, Henriette Bøhne, Jørgen Mathiasen, Poul Simonsen og Mads Troest anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Fy da! De partier er ikke troværdige. Skulle der virkelig være et flertal blandt landets indbyggere, der dele disse ekstreme xenofobiske opfattelser?
Hvis ja, så går vi en kold og farlig fremtid imøde.

Steffen Gliese, Rikke Nielsen, David Zennaro, Erik Nielsen, Steen K Petersen, Bjarne Jørgensen, Mogens Holme, Ib Gram-Jensen, erik pedersen, Inge Lehmann, Henriette Laidlaw, Peter Mikkelsen, Jan Andersen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Lillian Larsen, Troels Ken Pedersen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Johanna Haas og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Tillykke Inger Støjberg. Større fripas kan man ikke få med sig, i rigsretten.

Steffen Gliese, David Zennaro, Dorte Schmidt-Nielsen, erik pedersen, Inge Lehmann, Peter Mikkelsen, Hanne Utoft, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

"Her vil et flertal af folketinget gå ind for, at hensigten med at adskille unge asylpar var »prisværdig«, læses det først i artiklen.

Er de da bindegale i folketinget. Flygtninge – kan ikke skilles med tvang af staten. Kommer man som flygtning til Danmark og er gift, så er det oprindelseslandets regler for ægteskab der gælder - ikke Danmarks.

Menneskerettighedskonventionens art. 8,12 og 14, som er dansk lov, L.285 af 1992-04-29, er den iøjnefaldende forhindring for det overgreb der er overgået de berørte flygtninge.

Poul Anders Thomsen, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, David Zennaro, Bjarne Jørgensen, Ea Movang, erik pedersen, Werner Gass, Inge Lehmann, Henriette Laidlaw, Peter Mikkelsen, D. Andersen, Lone Hansen, Hanne Utoft, Per Madsen, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Ole Frank, Kim Folke Knudsen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Lad os desværre sige: det var Socialdemokratiets "15 min".

Steffen Gliese, Inge Lehmann, Jan Andersen, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Ole Frank og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Om ikke så længe er der gensyn med slut '80 erne hvor Schlüter sagde om Ellemann: Det kan godt være at han bliver statsminister, men det bliver ikke i Danmark.

Når det nu om kort tid går op for Venstre poderne at denne sandhed om Ellemann stadig gælder bliver der liv i hvepseboet.

Uanset hvordan man fra S, V og K side forsøger at vende og dreje det er der intet "prisværdigt" i at en stat TVANGSADSKILLER ægtepar som gerne vil leve sammen og sagsbehandler uden at tage de individuelle hensyn, som den er forpligtet til.
Lad os minde hinanden om, at menneskerettighederne og de konventioner de udmøntes i netop skal beskytte det enkelte menneske mod statslige overgreb.
Lad os også huske påbat før I. S. ødelagde det hele med sin forbandede undtagelsrsfrie instruks sikrede Udlændingestyrelsen allerede at en eventuel mindreeårig ægtefælle af egen fri vilje og efter eget ønske levede sammen med sin ægtefælle. Dette skete ved en samtale, hvor den ikke-mindreåriges ægtefælle ikke var til stede. I mindelighed og uden stort postyr.
Hvem den tidligere integrationsminister Inger Støjberg (V) har befriet for hvad ved sin statslige magtanvendelse i form af en statslig tvangsadskillelse af mennesker der ønsker at leve sammen er således umuligt at få øje på. Det er dog meget let at se at
den tidligere integratinsmininister og nuværende retsordfører for V har en ualmindelig elendig fornemmelse for retssikkerhed og god forvaltningsskik. Den er så elendig at den slet ikke eksisterer.
Beskæmmende og sørgeligt at vi har folkevalgte af så ringe en kaliber i et oplyst land som Danmark med 9 års obligatorisk skolegang for alle og gratis uddannelse osv.

Lillian Larsen, Poul Anders Thomsen, Steffen Gliese, René Hansen, Peter Mikkelsen, Rikke Nielsen, David Zennaro, Steen K Petersen, Dorte Schmidt-Nielsen, Mogens Holme, Ea Movang, erik pedersen, Werner Gass, Jens Garde, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Anne Schøtt, Henriette Laidlaw, Lone Hansen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg, Birte Pedersen, Troels Ken Pedersen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

"Uanset hvordan man fra S, V og K side forsøger at vende og dreje det er der intet "prisværdigt" i at en stat TVANGSADSKILLER ægtepar som gerne vil leve sammen og sagsbehandler uden at tage de individuelle hensyn, som den er forpligtet til."

Det er småtingsafdelingen i forhold til de lovbrug SocDem ministrene har begået i forhold til døde mink

Kim Folke Knudsen

@Asylpar

Vil Inger Støjberg oplyse, alderen for hver af de to som er et asylpar ?.

og det i alle de sager, som hun omtaler som " Barnebrude "

som sædvane er føres denne debat uden fakta men på formodninger om gamle mænd som har sat sig på en ung kvinde under 18 år.

Men fakta tak asylpar hver for sig og deres alder person for person ??

og hvis der nu er tale om en 26 årig som er gift med en 18 årig, er denne Vendetta, så en udspekuleret mulighed for at udskamme asylparforholdet og udstille dem som mennesker der ikke hører hjemme i Danmark.

Michael Christiansen sagde det tydeligt i Mogensen & Christiansen. Hun lyver om problemets omfang. Der er ikke tale om 60 årige mænd som er gift med en 16 årig kvinde, men det var betimeligt for den rette udskamning af de ønskede at sætte dem i dette lys. De er jo ikke i stand til at forsvare sig mod Fru Støjbergs mediemaskine og tage til genmæle.

Hvor mange løgnehistorier kommer der fra Inger Støjberg.

Folketinget misinformeret i sagen.
Administration uden lovgrundlag som passer ind i Madam Støjbergs sag.
og fakta hvor mange asylpar består af 60 årige mænd og 16 årige kvinder tak ?

Har hørt at Udlændinge myndighederne rent faktisk før Fru Støjbergs medienummer adskiller to asylsøgende hvis den ene ikke er myndig og den anden er en voksen person. Så der er taget højde for dette lang tid forinden Fru Støjberg begyndte hendes nye praksis uden lovhjemmel nemlig at adskille alle asylpar.

At Socialdemokraterne hopper lige på limpinden i denne sag gør mig bekymret, for når Nye Borgerlige overskrider de 15% til 20% i stemmetal, hvor meget mod højre skal Socialdemokraterne så parallelforskyde deres egen politik for at sætte sig på magten og holde Pernille Vermund nede. Det hedder del og hersk politik og vælgerne er prisgivet, for ingen standpunkter er hellige alt er til salg for at sidde på magtens tinde og beholde alle de vigtige positioner.

Lillian Larsen, Anders Olesen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Rikke Nielsen, David Zennaro, Erik Nielsen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Ea Movang, erik pedersen, Werner Gass, Jens Garde, Ruth Sørensen, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Henriette Laidlaw, Peter Mikkelsen, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Johanna Haas, Marianne Stockmarr, Birte Pedersen, Ebbe Overbye og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

Støjberg har dygtigt gjort sagen til for eller imod barnebrude.
Hun har malet et billede af, at der er kommet horder af 70-årige mænd med 12-årige koner til landet. Og at HUN som den eneste i landet har gjort noget ved problemet.
Hun siger ikke direkte, at venstrefløjen går ind for barnebrude, men det ligger vist i sagens natur.
Udover minksagen, så kan S,V og K have en strategi med at give hende politisk ret i, at 12-årige skal skilles fra 70-årige ægtemænd (selvom der ikke kom den slags par til landet—og der i øvrigt var en praksis med at hjælpe unge kvinder ud af arrangerede ægteskaber, hvis de ønskede det)
Så der kan være en strategi i at tage vinden ud af Støjbergs barnebruds-martyrium på den måde. Det kan jo være, at nogle af Ingers støtte får øjnene op for hendes fordrejninger og løgne.

Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Helle Walther, Inge Lehmann, Pietro Cini og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Dwt sørgelige er, at de kappes om at slå den største prut i mudderpølen af fremmedfjendskhed. Det giver jo åbenbart massevis af stemmer. There is something rotten in the state of Denmark. Godt lugter det ikke.

Lillian Larsen, Poul Anders Thomsen, Steffen Gliese, Erik Pedersen, Kim Folke Knudsen, Rikke Nielsen, Mogens Holme, Ea Movang, erik pedersen, Johanna Haas, Ruth Sørensen, Inge Lehmann, Ole Frank, Peter Mikkelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Men det var ikke en sådan proces, Inger Støjberg igangsatte – tværtimod er delberetningen fyldt med beskrivelser af unge kvinder, der er fortvivlede over at blive tvangsadskilt fra deres ægtefæller. Set i det lys kan det være vanskeligt at se, hvori det ’prisværdige’ egentlig bestod."

Tvangsadskillelse er altså "prisværdigt", ikke fordi det hjælper unge kvinder, men fordi det i sig selv er godt at påføre andre tvang, når de falder udenfor normen.

Det er altid dejligt med nemme syndebukke.

Lillian Larsen, Poul Anders Thomsen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Troels Ken Pedersen, David Zennaro, Steen K Petersen, Mogens Holme, Ea Movang, erik pedersen, Johanna Haas, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Ole Frank, Peter Mikkelsen og Lone Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Socialdemokratiet er ret begejstrede for tvang, det ser man også i deres nye børneudspil, der især fokuserer på børn af indvandrere og flygtninge.

Et af forslagene går ud på, at barnet skal kunne tvangsbortadopteres allerede FØR DET ER FØDT.
Hvordan mon moderen får det under graviditeten, når hun får en sådan melding?

Og der er selvfølgelig økonomi i dette; det er meget dyrt at have børn i plejefamilie eller på institution.
Knapt så omkostningsfuldt, når de bortadopteres.

Lillian Larsen, Poul Anders Thomsen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Troels Ken Pedersen, Steen K Petersen, Ea Movang, erik pedersen, Ebbe Overbye, Werner Gass og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Det undrer mig, at der heller ikke er nogen, der boner Inger Støjberg på hendes entydige kønsdiskrimination.

Det er simpelthen diskrimination, der batter, kun at tale om barnebrude.

Der var også en barnebrudgom, men han tæller vist ikke som en, der også fortjener vores omsorg.

Sammen med den i kommentarerne ovenover påviste mulighed til allerede at hjælpe tvangsgifte, den skade der blev påført par der ikke ville adskilles viser dette eksempel også at det aldrig var interesse for disse menneskers helbred, lykke og egen fri vilje.

Der er tale om at tilfredsstille småracisters indre svinehund for at score billige politiske point.

Det er faktisk et beskæmmende vidnesbyrd om danske vælgere, at politikere er overbevist om at trampe på andre menneskers rettigheder og værdighed giver stemmer.

Lillian Larsen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, David Zennaro, Erik Nielsen, Mogens Holme, erik pedersen, Ebbe Overbye, Peter Mikkelsen, Werner Gass, Johanna Haas, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Generelt er både røde og nogle blå partier mod at mindreårige skal tvangsgiftes med ældre mænd, det mener vel de fleste her i landet. Men det er ikke det der er fakta. Det var ikke gamle mænd og purunge piger på 12 -13 år. Beskrevet i Berlingske af Michael Christiansen. Og der var en lov så alt kunne gå lovligt til. Men det skete ikke, Inger lavede sin egen lov, og det fælder hende nu og hun løj op til flere gange herom.

Lillian Larsen, Poul Anders Thomsen, Carsten Hansen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, David Zennaro, Mogens Holme, Ea Movang, Inge Lehmann og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Krister Meyersham, lige præcis derfor skal vi skrive os ud af de konventioner. De flytter nemlig magten fra Folketinget over til juristerne. Landet skal ledes af de folkevalgte, ikke de selvudnævnte eksperter. Det er demokrati.

God artikel, men hvorfor skriver man ofte, at man nedsætter en "rigsretssag" som også i de sidste linjer i denne artikel. Hedder det ikke, at man nedsætter en "rigsret"?

Peter Mikkelsen

Socialdemokratiet har for længst afværget enhver form for medmenneskelighed og almindelig anstændighed til fordel for stemmer og magtliderlighed. Hvordan f.... kan de mene, at det er politisk rigtigt at skille unge ægtepar uden at høre dem.

Lillian Larsen, Poul Anders Thomsen, Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Finn Jakobsen, Mogens Holme, erik pedersen, Johanna Haas, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

...afsværget skulle der stå.

Christian Mondrup

Peter Mikkelsen, jeg deler din harme. Men jeg har også på fornemmelsen, at det på ingen måde kommer S på tværs, at en pladderhumanist og halalhippie som undertegnede opponerer.

Lillian Larsen, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Peter Mikkelsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Jacob Nielsen.
"Landet skal ledes af de folkevalgte" - enig og det er også tilfældet her. Folketinget har gjort konventionen til dansk lov - Støjberg har brudt dansk lov.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Peter Mikkelsen, Erik Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

"Rigsret mod Støjberg: Adskillelsen af asylpar var politisk rigtig, men juridisk forkert, mener S, V og K"
Det var dog noget af en usympatisk udmelding-

Lillian Larsen, Poul Anders Thomsen, Steffen Gliese, Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det mener S ej heller, de par skal høres, behandles individuelt, det skete ikke. Det er holdningen blandt de partier der stemmer for en rigsret. Men er den unge kvinde under 15 år skal de adskilles. Det er loven her i landet.

Erik Fuglsang

Er det ikke prisværdigt, at S toner rent flag i forhold til det politiske indhold i barnebruds-sage?

Uanset hvor usympatisk nogle måtte mene, at S' politiske holdning er i denne sag, så fortjener de vel trods alt ros for tydelighed og ærlighed i denne specifikke sag eller....?

Tydelighed og ærlighed er vi i al fald ikke overdrevent forvænt med, når det gælder Christiansborg.

Kim Folke Knudsen

@Asylpar

Jamen hvis der er et eksempel, som Nye Borgerlige fremfører på, at en 14 årig pige har boet sammen med en 60 årig mand. Enig så bør dette ene par adskilles, men det forhindrer ikke, at de har ret til en partshøring forinden afgørelse. Den slags episoder kan klares uden at fare frem med bål og brand.

Men fakta tak. Vi har stadigvæk ikke fået oplyst, hvor mange af de verserende sager, som omhandler Nye Borgerliges eksempel ??.

Hvorfor skal vi være så ondskabsfulde, at splitte to unge forelskede ad, for at gøre det i forvejen sikkert ikke alt for behagelige ophold i et asylcenter endnu mere grusomt. Det er simpelthen et lavpunkt i jagt på mennesker, som Inger ikke vil have ind i landet.

Tænk i udlandet hvis et dansk ægtepar blev anholdt og det så med overlæg hed de skal adskilles for enhver pris ikke have adgang til samme advokat og ikke have nogen kontakt med hinanden og så kan vi udlandet køre dem begge over indtil de sidder i fængslet og kukkelurer.

Nej jeg kan ikke have den indstilling som flertallet i Folketinget har i denne sag. Det er under lavmålet. Vi er ikke et skib som er ved at gå til bunds og vi har næsten ingen asylsøgere og så denne her ondskabsfulde behandling af nogen unge mennesker som har haft et ønske at få lov at få husly her i landet.

Jeg græmmes

VH
KFK

Lillian Larsen, Finn Jakobsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Hvis Inger Støjberg var så bekymret om de såkaldte barnebrude, ville det være interessant at høre hvordan hun hjalp dem efter de blev adskildt, når de nu betød så meget for hende. Har man hørt om det?

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Det er sgu lidt undeligt at S, V og K på forhånd forsøger at udvande anklagen mod IS ved at vise sympati med hendes ulovlige embedsførelse. Hvad bilder de sig egentlig ind, når de kalder hensigt for prisværdig, som om de på forhånd har besluttet sig for hvilke hensigter IS havde til at adskille asylparrene. Vi ved godt at blandt de mulige hensigter IS kan have haft for at adskille asylparrene, var et ønske om at positionere sig politisk, som hardliner minister på bekostning af nogle af de svagest stillede i vort samfund, asylansøgerne. En politisk profilering hun jo stadig prøver at kapitalisere på, når hun stændigt kalder sagen for barnebrudssagen, stedet for Instrukssagen. Det kan vel ikke være den hensigt S,V og K er enige i.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Poul Anders Thomsen

God vinkling.

Man må bare sige, at partierne V, S og K forsøger at hvidvaske deres opbakning til Støjbergs ageren ved at erklære deres enighed med hensigten.

Chefredaktør for Altinget, Jakob Nielsen, skriver:

"Socialdemokratiet indkaldte straks Inger Støjberg i et samråd, hvor ministeren skulle forklare, hvordan det kunne gå til, at ministeriet ikke tidligere havde været opmærksom på problemet og grebet ind.

”Voksne mænd, der er gift med børn, er en problemstilling, som bekymrer mit parti utrolig meget,” sagde Dan Jørgensen på samrådet 15. marts 2016.

”Jeg har undret mig over, at Udlændingestyrelsen har været bekendt med, at det var praksis, at voksne mænd boede med deres hustruer på asylcentre i Danmark,” tilføjede han.

Inger Støjberg slog fast, at hun bestemt heller ikke bifaldt den praksis.

”Og det glæder mig, at jeg kan høre, der er et meget bredt politisk flertal, der ikke er enig i den praksis,” sagde hun.

På resten af samrådet blev Dan Jørgensen ved med at bore i, hvorfor embedsmændene ikke havde råbt op noget før.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Alternativets Josephine Fock spurgte forsigtigt ind til, om der ville blive fortaget individuelle vurderinger af de konkrete asylpar, men virkede tilfredse, da ministeren lovede at bestræbe sig på, at ægtepar ikke blev placeret alt for langt fra hinanden.

Inger Støjberg oplyste også, at der i meget særlige tilfælde ville kunne gøres undtagelser, for eksempel hvis de unge asylpar havde fået et såkaldt kongebrev.

De Radikales Sofie Carsten-Nielsen deltog i hele samrådet uden at tage ordet.

Inger Støjberg oplyste, at hun havde ”instrueret Udlændingestyrelsen om generelt at ændre praksis – også hvis de begge er mindreårige eller har børn”.

Dan Jørgensen roste initiativet:

”Jeg er glad for, at ministeren handler resolut, alt andet havde været risikabelt.”

”Jeg takker for bastant opbakning og er glad for, at vi danner fælles front,” sagde Inger Støjberg.

”Vi er enige om, at der er sket noget ret forfærdeligt,” sagde Dan Jørgensen."

www.altinget.dk/artikel/altingets-chefredaktoer-se-verden-med-inger-stoe...

Med andre ord; de fleste af partierne TILSKYNDEDE til 'særbehandling' af asylparrene.
Og dermed til lovbrud.